Ziggo gaat zijn wifi-hotspots, waarvoor het de modems van klanten gebruikt, beveiligen met certificaten. Dat heeft Ziggo-ceo René Obermann woensdagmiddag bekendgemaakt. Bovendien is de limiet van 3Mbit/s per hotspotverbinding verdwenen.
Met het toevoegen van certificaten lost Ziggo een beveiligingsprobleem op dat ongeveer een jaar geleden werd ontdekt en waarbij de wachtwoorden en het dataverkeer van gebruikers onderschept konden worden. Dat kon doordat het hotspotnetwerk geen certificaten gebruikte, waardoor een kwaadwillende een vervalste hotspot zou kunnen opzetten. De wachtwoorden van gebruikers werden weliswaar gehasht, maar niet versleuteld, en waren via diensten als CloudCracker binnen luttele uren of dagen te kraken.
Dat moet nu onmogelijk zijn, doordat certificaten worden gebruikt om de authenticiteit van een Ziggo-hotspot vast te stellen; apparaten van gebruikers accepteren daardoor geen verbindingen met valse hotspots meer. Desondanks zijn er ook nu nog vraagtekens te zetten bij de veiligheid. Tijdens een hackathon die door Ziggo werd georganiseerd, zijn onderzoekers er weliswaar niet in geslaagd om in te breken in het nieuwe, veiligere systeem, maar ze hebben er wel een theorie over. "Mogelijk hebben we alsnog toegang tot gebruikersnamen en wachtwoorden van klanten, maar dat hebben we nog niet kunnen testen", aldus Erik Westhovens, de beveiligingsonderzoeker die de theorie bedacht. Later deze week gaat hij samen met Ziggo testen of de theorie klopt.
"Het toevoegen van certificaten maakt de wifispots veel veiliger", aldus Ziggo-ceo René Obermann. Toen het probleem van de wifi-hotspots aan het licht kwam, beweerde Ziggo nog dat het niet nodig was om maatregelen te nemen. "Maar jij denkt nu misschien ook anders over dingen dan een jaar geleden", aldus Obermann tegenover Tweakers.
Volgens zijn Ziggo-collega Herman Weerman heeft de telecomprovider besloten het probleem op te lossen omdat 'gebruikers zich onveilig voelden door de berichten in de media'. Apparaten die de veilige certificaten niet kunnen gebruiken, blijven echter gebruikmaken van de oude, kwetsbare loginmethode. Gebruikers van sommige apparaten, zoals Android-smartphones, moeten handmatig een self-signed-Ziggo-certificaat installeren.
Daarnaast heeft Ziggo de limiet van 3 megabit per seconde per hotspot-gebruiker verwijderd. Wel is er nog een limiet van 10Mbit/s voor alle gebruikers op één hotspot samen, waardoor de snelheid in veel gevallen stijgt. "In de toekomst moet het nog sneller worden", belooft Ziggo-ceo Obermann. Volgens Ziggo verstoken gebruikers gezamenlijk 45 tot 50 terabyte aan data via in totaal 1,3 miljoen wifi-hotspots; dat komt neer op 1 procent van het totale dataverkeer van Ziggo. Van de hotspots wordt 71 procent wekelijks gebruikt, claimt de provider.
Gebruikers klaagden dat ze als ze wifi-spots hadden ingesteld ze thuis met de wifi-hotspot op hun eigen Ziggo-modem verbinding maakten, in plaats van met hun eigen privénetwerk. "Vanaf 7 juli rollen we een firmware-update die dat verhelpt", aldus Weerman van Ziggo. Vanaf dan detecteren de modems wanneer iemand thuis is; in dat geval wordt de wifi-hotspotverbinding geweigerd. Wel kunnen klanten dan nog last houden van buren met een wifi-hotspot.
Voor zijn hotspots gebruikt Ziggo net als concurrenten KPN en UPC de modems van klanten. Het bedrijf belooft dat de netwerken van gebruikers en de openbare hotspots strikt gescheiden zijn. Klanten die desondanks geen wifi-hotspot op hun modem willen hosten, kunnen zich uitschrijven.
Overigens kampten de hotspots van UPC eveneens met het beveiligingsprobleem dat Ziggo gaat oplossen. Ook UPC heeft zijn hotspots voorzien van een certificaat.
Update, 16:36: Informatie over de hackathon toegevoegd.