De hotspotfunctionaliteit van UPC, waarmee gebruikers kunnen surfen via andermans wifi-router, is niet waterdicht. Het is mogelijk om een vervalste wifi-hotspot op te zetten en verkeer van gebruikers te onderscheppen, ontdekte een onderzoeker.
UPC is momenteel bezig met de uitrol van wifi-hotspots in Nederland. Daarbij worden de routers van klanten ingezet als hotspots. Deze maand wordt Noord-Holland aangesloten; Zuid-Holland volgt volgende maand, waarna UPC een half miljoen hotspots verwacht te hebben.
Dat gebruikers automatisch verbinding maken met de hotspots, kan echter worden misbruikt, zo ontdekte Igor Ybema. Eerder bracht hij al aan het licht dat het mogelijk was om verkeer van hotspotgebruikers van Ziggo te onderscheppen. "Maar bij UPC is het slechter geregeld dan bij Ziggo", aldus Ybema tegenover Tweakers.
Om verkeer van UPC-klanten te onderscheppen, moet een aanvaller een vervalste hotspot met de naam 'UPC WifiSpots' opzetten. Vervolgens proberen smartphones en tablets van UPC-klanten die eerder verbinding hebben gemaakt met een hotspot van UPC daar verbinding mee te maken. UPC gebruikt geen certificaten om de authenticiteit van zijn hotspots te garanderen; dat had dit probleem kunnen voorkomen. Overigens speelt dit probleem ook met publieke wifi-hotspots.
In eerste instantie zal de verbinding niet succesvol verlopen, omdat de authenticatie via de gebruikersnaam en het wachtwoord niet kan worden voltooid. "Maar die wachtwoorden worden wel gehasht verstuurd en je kunt ze vervolgens raden", zegt Ybema. Door de wachtwoorden, die met het onveilige ms-chapv2 zijn versleuteld, naast een lijst van wachtwoorden te houden, kan in veel gevallen binnen een paar seconden het oorspronkelijke wachtwoord worden achterhaald.
Die kennis kan worden gebruikt om de authenticatie wél met succes te laten verlopen. Als een gebruiker een tweede keer verbinding probeert te maken met een netwerk, is de connectie wel succesvol. "Dan kun je bijvoorbeeld het verkeer onderscheppen", aldus Ybema. "Je zou dit kunnen automatiseren: als iemand verbinding maakt, raad je automatisch zijn wachtwoord. Als een telefoon dan probeert te reconnecten, maakt hij alsnog verbinding."
Een bijkomend probleem is dat UPC-klanten, in tegenstelling tot klanten van Ziggo, voor de hotspots zelf een wachtwoord mogen invullen. Dat wachtwoord moet uit minimaal zes letters of cijfers bestaan, en hoeft geen speciale tekens te hebben. "Daardoor is het makkelijk om een wachtwoord te raden", zegt Ybema. "Bij Ziggo zijn de wachtwoorden ingewikkelder, daarbij duurt een brute-force-aanval een dag. Bij UPC kan dat binnen een paar minuten."
UPC-woordvoerder Ronald Sutmuller zegt dat de wifi-hotspots zo goed mogelijk zijn beveiligd en tekent aan dat veel verschillende soorten devices en besturingssystemen moeten worden ondersteund. "Gezien de maatregelen die wij hebben genomen, is het voor een hacker veel eenvoudiger om via andere wegen zijn onethische doelen te bereiken", zegt hij. De provider gaat niet in op het feit dat verkeer kan worden onderschept. Wel benadrukt UPC dat wifispots gescheiden zijn van het thuisnetwerk.