Hackathon laat ontwikkelaars api's Bol.com, Philips en AH gebruiken

Meerdere grote Nederlandse bedrijven, waaronder Bol.com, Albert Heijn en Philips, geven ontwikkelaars tijdens een grote hackathon toegang tot hun api's en technologie. Maximaal vijfhonderd ontwikkelaars kunnen meedoen aan de hackathon.

Onder meer Albert Heijn, Philips, de Rabobank en TomTom stellen api's beschikbaar die ontwikkelaars tijdens de hackathon op 20 en 21 september kunnen gebruiken. Ook Schiphol en KLM-dochtermaatschappij Transavia doen mee, evenals Bol.com en detacheringsbedrijf USG People. De Open State Foundation, die de hackathon organiseert, stelt dat het de eerste keer is dat zoveel grote, internationale bedrijven toegang geven tot hun api's en data voor een hackathon.

Doel van de hackathon om zoveel mogelijk api's te combineren en daarmee een zo vernieuwend mogelijke app te maken, zegt Arjan El Fassed van de Open State Foundation. Daarbij worden geen eisen gesteld aan de vorm: deelnemers kunnen naar eigen wens een website of een app voor een bepaald platform ontwikkelen.

De hackathon telt maximaal vijfhonderd deelnemers; zijn er meer aanmeldingen, dan worden ontwikkelaars uitgekozen op ervaring. De deelnemers kunnen onder meer de wagenparkbeheer-api van TomTom, de Wijnvinder-api van Albert Heijn en de assortiment-api van Bol.com gebruiken. "De komende weken maken we duidelijk welke api's van de andere bedrijven kunnen worden gebruikt", aldus El Fassed.

"Het leuke van deze hackathon is dat je verschillende api's kunt combineren", zegt George de Boer van TomTom. "Stel je voor: je moet vliegen voor je werk. Op Schiphol koop je een cadeautje voor je vrouw, maar dat wil je niet meeslepen, dus laat je het thuisbezorgen door Albert. Je betaalt met de Rabobank-app, en dankzij de api van TomTom weet je vrouw precies hoe laat het cadeau wordt bezorgd."

Volgens El Fassed hopen de bedrijven, die de kosten voor de hackathon betalen, met de hackathon contact te leggen met ontwikkelaars en te kijken wat het combineren van de api's oplevert. "Het initiatief voor de hackathon komt echt van de bedrijven zelf af", aldus El Fassed. De Open State Foundation organiseert vaker hackathons en zit achter projecten om de overheid transparanter te maken.

Hackathon Open State Foundation

Een eerdere hackathon van de Open State Foundation

Door Joost Schellevis

Redacteur

30-07-2014 • 00:00

33

Reacties (33)

33
32
27
4
0
1
Wijzig sortering
Wat een super leuk initiatief en artikel. Ik word hier gewoon echt een beetje vrolijk van. Wat een leuke manier om in zekere mate technologische vooruitgang te boeken!
Anoniem: 16328 @Pino Blauw30 juli 2014 11:23
Vorige hackathon hadden sommige ook grappige apps bedacht. Iets van op basis van je snelheid krijg je muziek met een bepaalde BPM te horen. De vorige hackathon: video: Apps maken binnen 36 uur op Amsterdamse hackathon
Mooi dat bedrijven dit openstellen... een jaar geleden kreeg een Belgische developer nog een advocaat op z'n dak omdat hij data van de Belgische spoorwegen gebruikte.
Zonder een betrouwbare bron, is het alsof het nooit gebeurd is.

Natuurlijk kan je aangeklaagd worden als je data van een ander website gebruikt, zonder toestemming van de eigenaar. Als je een API hebt is dat een ander verhaal tenzij je het voor iets gebruikt dat tegen de regels is.

Je krijgt op basis van een overeenkomst toegang tot het API, als er misbruik ervan gemaakt wordt, kan je inderdaad problemen krijgen. Als je Crawlers gebruikt om data van het web te plukken is het ook een reden om problemen te krijgen. De meeste vinden het niet erg, maar als je maar net iets pakt wat door iemand gemaakt is, en dat op je eigen website gebruikt wordt. Dan tsjah dat is even pech hebben.
nieuws: Belgische Spoorwegen laten hobbyist stoppen met mobiele ov-site

De NMBS is hier al langer mee bezig. En hun eigen app draait natuurlijk vierkant...

[Reactie gewijzigd door VTOLfreak op 26 juli 2024 00:59]

Anoniem: 16328 @VTOLfreak30 juli 2014 11:20
Dit bericht gaat dan ook over Nederlandse bedrijven die hun API voor de hackathon openstellen voor ontwikkelaars.
Meerdere grote Nederlandse bedrijven, waaronder Bol.com, Albert Heijn en Philips, geven ontwikkelaars tijdens een grote hackathon toegang tot hun api's en technologie.
Remember: web-APIs is niks anders dan een vendor lock-in. Je contributie aan de samenleving is beperkt tot de vendor's wil.

Onder de sponsors is alleen Philips is "neutraal", het is niet gebonden aan een service, maar aan een fysiek apparaat. Een paar maanden geleden heb ik voor Philips Hue een munin naar Hue koppeling gemaakt. Leuk spul, maar wel duur.
Precies, dat is de reden dat die bedrijven happig zijn om mee te doen; Het is een vorm van reclame voor hun diensten. Ik zie het als een viral. Het bedrijf heeft erg veel baat bij dat de App populair wordt en de API veel gebruikt wordt.
Aan de andere kant, sommige API's heb je als gewone ontwikkelaar geen toegang tot zonder deze hackathon.

Ik zie het eerder als bedrijven gratis ideeen geven voor nieuwe producten :)
Dat vermoeden heb ik ook een beetje.

Hopelijk dat een dergelijk bedrijf zich vervolgens netjes opstelt en persoon in kwestie netjes een baan aanbied of een ander royaal gebaar maakt.

De bedrijven die genoemd worden zijn geen kleintjes,
bol.com en AH.nl maken uit van dezelfde holding. Deze holding heeft zowel binnen als buiten Europa genoeg bedrijven om eventuele problemen de nek om te draaien. De ICT-beheer is uitbesteed aan grotere bedrijven als Atos en HP en echt niet aan een lokale ondernemer om de hoek.

Alleen kiest men ervoor om compleet buiten het bedrijf om een inventarisatie te maken bij een doelgroep die niet altijd volgens traditionele patronen denkt.
Deelnemers blijven eigenaar van het idee; zie de FAQ op de site. Dus hoe gratis de ideeën voor hun zijn hangt af van hoe gratis de deelnemers ze maken.
Exact. Kijk, als grote internet bedrijven zoals Facebook een test API open gooien rolt automatisch de hele wereld er over. Hoe ga je als niet-internet bedrijf dat regelen?

Menig persoon gelooft dat de toekomst open is, met data en API's. Echter dan moet je wel ontwikkelaars kunnen betrekken bij kansen (voor je bedrijf maar ook voor anderen) die je aan het verkennen bent!

Deze Nederlandse bedrijven hebben gekozen omdat samen op te pakken, omdat ze denken dat dat handiger is dan een individueel aanpak.

Disclaimer: Betrokken bij de organisatie
Maar die lockin is toch niet beperkt tot de API? Via de Google API of de Google website kan ik immers ook mijn Microsoft mail niet ophalen. Daarnaast zijn er meerdere webwinkels welke een assortiment API ter beschikking stellen. Als jij voldoende abstractie aanhoud in je code, kun je prima van de BOL api over stappen naar de Amazon API. Je hoeft dan alleen maar een Amazon adapter voor je abstractie laag te schrijven. Kwestie van de juiste design patterns aanhouden..

Maar bij het lezen van de titel dacht ik eigenlijk dat de 500 bedrijven hun API zouden openstellen aan hackers om de beveiliging van hun API's te laten testen.
Anoniem: 572916 30 juli 2014 00:06
Leuk al dat gecombineer van API's van verschillende partijen.
Maar op als je de data van m'n android tablet uitleest, zul je zien dat er dit soort al API's bestaan, die bijvoorbeeld informatie van zowel de AH als de BOL app uitlezen en verzamelen, die API's worden gewoon netjes gebundeld, en gezamenlijk upgedate via Google-Services.

Specifiek voor het eventuele gebruik van de API's in de RABO-App (werkt niet met google services op android) zou mijn oproep zijn, maak aub niet dezelfde fout als ING, door mijn betaaldata te willen delen. nieuws: ING wil klanten advertenties tonen op basis van betalingsgedrag

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 572916 op 26 juli 2024 00:59]

Wat bedoel je met AH en BOL API's gelinked met Google Services? Klinkt een beetje vreemd en onwaarschijnlijk, maar ik kan het mis hebben.
Anoniem: 572916 @- peter -30 juli 2014 00:25
Nee, in Zowel de AH-app als de Bol-app draaien api's van Google, die vrijwel dezelfde info verzamelen als in ieder geval de ah-app ook naar hun server in A'dam stuurt. (naar welke producten je kijkt, info over locatie)
Google Analytics bedoel je?
Dat zou toch raar zijn als dat niet zo is? Je mist echter een beetje het doel van het beschikbaar stellen van specifieke API's die normaliter niet openbaar zijn en intern gebruikt worden. Google API's kan iedere ontwikkelaar gebruiken.
Ja, natuurlijk bestaan die API's al. Anders valt er toch niets te delen? :)

Voor partners is de API al toegankelijk, en nu organiseert men zo'n event om het breder te delen en hopen dat er een killer app wordt bedacht. Heel slim. Win-win zeg maar. De slimmerikken hebben een kans om zichzelf te laten zien.
Het gaat hier vooral om API's waar je juist geen toegang hebt als "gewone" ontwikkelaar. Dit gaat niet om de app APi's die iedereen kan aflezen.
Wow. ... je mag je woorden wel iets beter kiezen, want zoals je het nu stelt klopt het voor geen meter; zo zit het gewoon echt niet in elkaar.

" informatie van zowel de AH als de BOL app uitlezen en verzamelen,"
Nee, dat doet het niet. Google Analytics, bijvoorbeeld, zal wel gebruikt worden in de ene app en in de andere app, maar die functioneren nog steeds afzonderlijk: het is niet zo dat er een api al je apps uitleest.

" die API's worden gewoon netjes gebundeld, en gezamenlijk upgedate via Google-Services."
Nee, dat is niet wat GPS is. Ga naar developer.android.com.
Anoniem: 601896 @MacD30 juli 2014 14:40
Volgens mij praten jullie langs elkaar heen.
GPS bestaat uit een heleboel api's die in de cloud lopen van google.

Maar ook al geef je via de voorwaarden van google, toestemming om al die data te gebruiken, zal google niet hun eigen info zo goed kunnen combineren ter bate van de organiserende partijen, als die partijen zelf kunnen.

Ook is de kans erg groot dat de api's uit de apps veel meer variabelen verzamelen dan gps doet.

Dus deze wedstrijd is mooi, het stimuleert innovatie en ik hoop dat er mooie ideeën uitkomen!
Geen PR-vrouwtje, maar de developers van OpenBSD en Sun, al ergens in 1999.
Dat is gewoon de gebruikelijke term voor dit soort events.
Feitelijk gaat het over legaal hacken (externe APIs gebruiken binnen eigen applicaties), dus de naam klopt gewoon.

Programmeurs zijn al vrij gauw "hackers" te noemen ;) En daar is verder niets illegaals aan.
Ook handig om te weten, aangezien dit vaak een punt van kritiek is bij dit soort evenementen :)
Hoe gaan jullie om met het eigendom van de applicaties?

Deelnemende teams zijn eigenaar van hun ideeën en applicaties die ontstaan tijdens de Dutch Open Hackathon binnen de grenzen van de Nederlandse wet. De API’s en technologieën blijven ten alle tijde eigendom van de inbrengende organisatie.
Sinds wanneer is transavia een dochtermaatschappij van Schiphol? Transavia is een dochtermaatschappij van KLM, niet van Schiphol.
+1 voor het initiatief
Ik geef een cadeautje liever persoonlijk aan mijn vrouw :> maar dat is een ander verhaal.
Het scenario uit het voorbeeld is nogal star, tenzij de gebruikte diensten uitwisselbaar kunnen worden. Het zou evengoed denkbaar zijn dat Schiphol of Albert de packaging & delivery & tracking als totaaldienst op zich neemt (verantwoordelijkheid).
Daarbij, voorbeelden gaan vaak alleen uit van een scenario dat alle diensten slagen. Wat doe je als één van de diensten niet functioneert?
Maar uiteraard ben ik ook benieuwd of er nog leuke ideeën uit voortkomen. Een combi met open overheidsdata zou leuk zijn Arjan!
Leuk! Vorige keer meegedaan in het Mediapark, erg tof om te zien wat een groep mensen zo snel kunnen maken. Helaas toen niet in de prijzen gevallen (volgens mij doordat onze app niet echt aansloot bij het onderwerp van de Hackathon), dus probeer het graag nog een keer :+
Super leuk zeg!! En best wat grote bedrijven dit jaar! Zou best met de Api's van Bol en Ah willen rommelen. Misschien volgende keer

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.