Duits zusterbedrijf Ziggo mag WifiSpots niet zonder toestemming activeren

Een Duitse rechter heeft bepaald dat Unitymedia, een dochterbedrijf van Liberty Global en daarmee een zusterbedrijf van Ziggo, niet zomaar WifiSpots mag inschakelen op modems van klanten. Zij moeten eerst toestemming geven voor het activeren van een hotspot op hun apparaat.

De rechter bepaalde dat deze toestemming uitdrukkelijk gegeven moet worden, zo schrijft Heise op basis van de uitspraak. De zaak was aangespannen door de consumentenorganisatie Verbraucherzentrale Nordrhein-Westfalen, omdat Unitymedia de hotspots standaard inschakelt in gebieden waar de functie voor klanten beschikbaar wordt gemaakt. Het bedrijf begon daarmee in de zomer van 2016 en heeft inmiddels ongeveer een miljoen hotspots geactiveerd. Klanten hadden alleen de mogelijkheid voor een opt-out.

Door de WifiSpots aan te bieden, kunnen klanten gratis gebruikmaken van de hotspots. Daarvoor wordt er een tweede wifinetwerk opgezet dat los staat van het netwerk van de gebruiker van het modem. In Nederland biedt Ziggo een soortgelijke dienst aan onder dezelfde naam. De WifiSpots zijn uit te schakelen, maar dan kan er ook niet gebruikgemaakt worden van de WifiSpots van anderen. Het merk Ziggo is inmiddels onderdeel van de joint venture VodafoneZiggo, die in handen is van Liberty Global en Vodafone.

De Duitse consumentenorganisatie is blij met het oordeel van de rechter, omdat dit 'richtingbepalend' zou zijn. Zo zouden klanten zelf moeten kunnen beslissen op welke manier apparaten in hun huis functioneren. Unitymedia is het niet eens met de uitspraak, omdat de rechter niet zou hebben meegewogen dat er geen nadeel voor de eigenaar van de hotspot ontstaat. Het eigen verkeer zou altijd voorrang hebben op dat van derden, aldus het bedrijf. De uitspraak is nog niet rechtsgeldig, meldt Heise.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

09-06-2017 • 18:27

180

Submitter: RSB

Reacties (180)

180
174
95
7
0
61
Wijzig sortering
Of je vraag de provider om het modem in bridge mode te zetten, dan ben je van al het geneuzel af en kun je je eigen router gebruiken.
Je moet natuurlijk wel meewegen dat niet iedereen technisch is onderlegd. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen op je router te bridgen of VLANs te taggen om zo van de router van de provider af te zijn, maar dat neemt niet weg dat er genoeg huishoudens zijn die niet weten hoe dit werkt. Deze uitspraak is een stap in de goede richting vind ik: men moet zelf kunnen bepalen wat je activeert en wat niet.

Hetzelfde geldt over een uitspraak van eind 2016 in Nederland over de vrije router keuze. Ik zou mij erg af hebben gevraagd hoe de Nederlandse rechter de situatie had beoordeeld van KPN Fon.

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2016-524
https://forum.kpn.com/int...ttelijk-vastgelegd-429248

[Reactie gewijzigd door ViezeVis op 22 juli 2024 14:05]

Je moet natuurlijk wel meewegen dat niet iedereen technisch is onderlegd.
Maar dat argument werkt twee kanten op!

Het idee hierachter is "overal toegang tot Fon / Hotspots (in ruil voor het aanzetten / niet-uitzetten van je eigen Fon / Hotspot)". Maar dan moeten de klanten daar wel gebruik van kunnen maken. En vandaag de dag gaan mensen echt geen handleiding lezen voor de drie simpele stappen om het aan te zetten; de moderne mens neemt aan dat alles magisch meteen werkt en gaat meteen Twitter en FB volspammen wat een &*(#%-bedrijf hun provider is als ze ergens anders niet op Fon / Hotspots kunnen.

Dus jij hebt juridisch wel een mooi verhaal, maar ik vrees dat het in de praktijk simpelweg niet zo werkt. Juist omdat de gebruiker er zelf geen last van heeft (wat alle anderen al hebben gezegd, plus: hoe vaak maakt er überhaupt iemand gebruik van?) kan ik begrijpen dat (als ik me niet vergis) zowel KPN als Ziggo voor een opt-out mechanisme hebben gekozen. Niet heel elegant, juridisch misschien enigszins discutabel, maar wél iets wat in de echte wereld (bij echte klanten) redelijk probleemloos werkt.
Wat ik HEEL veel zwaarwegender vind, in de flat waar mijn schoonvader woont is door dit gedrag van Ziggo het gebruik van WiFi voor de volle 100% onbruikbaar gemaakt. Met als resultaat dat iemand naar de winkel gaat en een "betere" (lees: meer vermogen dan mag) WiFi doos wordt meegegeven. Of WiFi repeaters wat het probleem nog eens factoren verergerd.Kortom: Dit gedrag van WiFi maar aanzetten of je het nu wel of niet gebruikt vind ik één van de meest erge verschijnselen. KPN ging ook mee met hun "FON" ellende en de bal is rond. 2.5GHz is in die flat totaal onbruikbaar en in mijn straat inmiddels ook.

En daar heeft iedereen last van, dus zie ik iedereen in de straat hier overstappen op de 5GHz band. Ik hoopte dat de reikwijdte voldoende beperkt zou worden door muren en dergelijke, maar dat is helaas niet zo, de 5GHz band is inmiddels "vol", waarbij we elkaar nog net niet storen. Maar wat een dramatisch slecht besluit was dat van zowel Ziggo als KPN ... Geef dan een (zo goed als gratis) 4G bundel of zo.

Onnodig WiFi aanzetten zonder expliciet dit te willen mag van mij wettelijk verboden worden! Default uit en alleen na een configuratie aanpassing aan kunnen zetten. Maar dat is nu te laat vrees ik.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 23 juli 2024 21:07]

Fon en Ziggo WiFi spots zijn geen extra vervuiling, alleen een extra ssid. Geen extra radio's of iets, alleen maar een puur administratief extra gescheiden netwerkje
Dat zeg ik ook niet. Maar wel de oorzaak dat alles "aan" is gezet, zonder dat de klant er om vroeg.Dus niet "extra" inderdaad maar frequent "onnodig"
Alles? Alles is wel heel veel..

Klanten hebben op hun modem vrijwel altijd de WiFi ervan gewoon aan. Die zend dus al constant, al wordt de 'vervuiling' significant groter bij dataverkeer.
WifiSpots vervuiling is dus te niets als er niemand mee verbonden is. Zodra dit intensief gebruikt wordt treedt er wel wat extra drukte op.
Ziggo heeft iedereen vooraf ingelicht wat ze gingen doen. Er is echt niet zomaar iets aangezet. Mensen hebben tegenwoordig niet meer het geduld om de mailtjes of folders van Ziggo te lezen maar beginnen meteen te klagen en te schreeuwen dat iets niet mag.
Ziggo heeft een commercieel belang en zal het jeuken of in jouw omgeving WiFi nog bruikbaar is of niet. Het aanzetten dient louter winstbejag en een marketingverhaal. En aan de uitingen van KPN te zien is dit een (h)erkend probleem. Het probleem zit - zoals je terecht aangeeft - in houding en gedrag van mensen. Een zorgelijke ontwikkeling.
Wat ik HEEL veel zwaarwegender vind, in de flat waar mijn schoonvader woont is door dit gedrag van Ziggo het gebruik van WiFi voor de volle 100% onbruikbaar gemaakt.
Dat komt niet door Ziggo (of KPN, wat dat betreft), dat komt doordat Wifi heel, heel veel populairder is geworden dan de ontwerpers ooit voor mogelijk hadden gehouden. Het probleem is niet dat, zodra de router uit de doos komt, Fon / Hotspots aan staat, het probleem is dat wifi aanstaat.

En tja, laten we eerlijk zijn, wat wil je dan dat ze doen? Standaard een niet-wifi-router leveren en alleen op verzoek een wifi access point erbij doen? Dat is geen realistische oplossing, kunnen we het daar in elk geval over eens zijn? Ik heb vaak genoeg geprobeerd mensen te overtuigen van het voordeel van bedrade netwerken, maar dan roepen ze "met de laptop op de bank / in bed" (tja, dan is een netwerkkabel niet ideaal) of "tablet / smartphone" (dan houdt het helemaal op).

We moeten gewoon over van 2.4 GHz naar 5 GHz, maar door het idiote tempo waarin die overstap moet gebeuren zijn er een boel apparaten die simpelweg geen 5 GHz ondersteunen, maar nog wel gebruikt worden. Dat probleem lost zich vanzelf op, maar in de tussentijd zie ik geen andere oplossing dan ons bij dit (extreme voorbeeld van een first world problem!) neer te leggen.
WiFi meeleveren, maar default "uit" zetten. En dat kan dan nog steeds een onbruikbare situatie opleveren, maar als de helft het al niet meer aanzet, is er al een enorme winst!

Overstappen naar 5GHz zie ik in mijn straat al spaak lopen, op dit moment zijn alle kanalen "enkel" bezet, maar als er voor, achter of naast ons nog meer gebruikers erbij komen gaat dat mis. In de flat van schoonpa zie ik minder SSID's dan op 2.4GHz, maar dat komt niet alleen doordat het signaal minder ver reikt, dat komt ook omdat er domweg minder 5GHz dozen zijn. Helaas maakt 5GHz lang niet altijd de belofte waar dat het niet door een stenen/betonnen muur heen komt ...

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 23 juli 2024 21:07]

WiFi meeleveren, maar default "uit" zetten. En dat kan dan nog steeds een onbruikbare situatie opleveren, maar als de helft het al niet meer aanzet, is er al een enorme winst!
Netto-resultaat:
90% van je klanten heeft een hekel aan je, nog voordat ze één Internet-pagina geopend hebben via hun nieuwe verbinding.
Talloze telefoontjes naar je service-nummer over routers die "kapot" geleverd zijn (en waar je klanten één voor één moet uitleggen hoe ze wifi aan kunnen zetten dolle pret bij de steeds meer mensen die geen apparaat hebben dat bekabeld op de router aangesloten kan worden om wifi aan te zetten!).
Heel Twitter staat vol met (volkomen onterechte, maar wie let op dat soort details) klachten over je bedrijf.
Ergens één wifi-zender minder van iemand die vanwege een rare kortingsactie goedkoper triple play kon krijgen dan alleen tv en zijn wifi dus inderdaad uit laat.

Nee sorry, welkom in 2017: wifi staat default aan, dat eist de klant en de klant is nou eenmaal koning.

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 23 juli 2024 21:07]

Aan kunnen zetten op de "MijnZiggo" of "MijnKPN|" pagina. Daar kom je toch elke maand even je factuur bekijken. Of een app op je mobiel waarin dat kan. Talloze mogelijkheden om dat klantvriendelijk te doen. Een mooi "groen / environment" verhaal erbij en je hebt een tranentrekkend fijne dienst. 't Is maar hoe je het brengt.

Overigens is het natuurlijk erg makkelijk om uit te leggen waarom het vooral niet kan, ik zoek meer hoe het wel kan ...

De suggestie van iemand om dat centraal te regelen, bijvoorbeeld jouw WiFi uitzetten maar meeliften op die van de buurman vond ik een topidee. Daarmee kan je veel zenders "uit" zetten.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 23 juli 2024 21:07]

Ik moest lachen. Dat is zeggen "bel naar .... als je telefoonlijn het niet doet".
Nee Robvanwijk heeft een goed punt i.v.m. gebruiksgemak. Voor iemand met minimale technische kennis is het goed te doen om iets zelf aan/uit te zetten maar voor de grote masse is "plug&play" een basiseis geworden. Die willen dat het gewoon werkt en ze geen moeilijke keuzes moeten maken.
Ik heb ooit Belgacom gehad en maakte destijds ook gebruik van de Fon hotspots, nu heb ik telenet en gebruik ik ook de telenet hotspots (WiFree). Werkt niet supersnel maar is wel makkelijk.
Waarom je moest lachen snap ik niet zo goed, je kan uitstekend bellen zonder WiFi, dat heeft doorgaans niets met elkaar te maken. En wat ik zei: WiFi default uit en te enablen middels een gebruiksvriendelijke webpage van je provider.

Ik ken de situatie in België niet, maar er zijn in NL providers die via een webpage settings naar je router kunnen pushen. Je hoef dan ook zelf geen kennis te hebben van je router, dat wordt zeer gebruiksvriendelijk voor je gedaan via die webpagina. En dat kan mijn vader van 87 zelfs. En geloof me, als ik hem vertel dat de stekker andersom in het stopcontact moet omdat dat beter werkt, doet hij dat direct zonder vragen te stellen. Oftewel: Iedere nono kan dat en is 100% plug and pray.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 23 juli 2024 21:07]

Dat kan inderdaad in België ook. En wellicht is jouw vader van 87 een uitzondering want er komen heel wat oudjes aan mijn mouw trekken voor van dit soort basic vragen "Mijn buur kan overal op telenet Wifi, hoe kan ik dat? "

Maar laten we eerlijk zijn, als ze het bij lancering standaard uit hadden gezet was het ook geflopt. Nu had je op korte tijd een groot aantal hotspots, als je de jouwe maar aan liet staan.
Als je geen wifi hebt kan je niet internetten, hoe kom je dan op die WEB-page terecht?

Zoals hierboven al gemeld, dat is dus zeggen , bel voor stroringen 0800-xxx, als je telefoon het niet doet :)
Denk nou eens even na... Je zegt iemand die a-technisch is die geen internet heeft om wifi in te stellen middels ern internetpagina... Probeer jezelf in de voeten van zo een persoon te schuiven en je zult zien dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is.
Ik zeg ook niet dat het simpel is, ik zeg alleen dat de situatie die we gemaakt hebben onhoudbaar is. En onomkeerbaar vrees ik. En dat ik vrees dat we met de 5GHz band dezelfde kant opgaan. De enige mazzel die je daar hebt is dat de reikwijdte minder groot is, wat waarschijnlijk met nog meer WiFi repeaters wordt opgelost.

Ik hoop dat LiFi hier een valide alternatief voor wordt ...
WiFi moet aan staan, want de meeste mensen gebruiken geen ethernet verbinding en vaak kunnen ze het niet eens gebruiken want de apparatuur heeft er geen verbinding voor. WiFi staat gewoon by default aan om dat het altijd gebruikt wordt.
Ik ken genoeg mensen in mijn kenniskring zonder WiFi, niet iedereen heeft tablets thuis of kijkt de hele dag Youtube op zijn telefoon
Dat zal dan een generatieverschil zijn. Lijkt me dan ook juist geen probleem voor die mensen als WiFi storingsgevoelig is; ze gebruiken het toch niet.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 23 juli 2024 21:07]

Als je bedoelt dat de generatie met jongeren meer WiFi zal gebruiken dan ouderen, dat klopt denk ik. Of bedoel je wat anders :+

De oplossing die helaas vaker wordt gekozen is een (illegale) WiFi doos neerzetten met meer vermogen dan de toegstane 100mW ERP in een rondstraler. De persoon in kwestie (in deze hele thread zit er één die meldde dat het voor hem werkte) verknalt het dan voor de mensen om hem heen. Gedrag wat in deze hedendaagse maatschappij lijkt te passen maar waar ik me verre van wil houden.
Denk je serieus dat er "gewone" gebruikers zijn die geen WiFi willen gebruiken?
Ik ken er genoeg ...
We moeten gewoon over van 2.4 GHz naar 5 GHz, maar door het idiote tempo waarin die overstap moet gebeuren zijn er een boel apparaten die simpelweg geen 5 GHz ondersteunen, maar nog wel gebruikt worden. Dat probleem lost zich vanzelf op, maar in de tussentijd zie ik geen andere oplossing dan ons bij dit (extreme voorbeeld van een first world problem!) neer te leggen.
We moeten over naar cat-6 of cat-7 bedrading in de muren en omzetters van bedraad naar 5G Wifi met significant lager zendvermogen in de individuele kamers van een huis met roaming ondersteuning.

Storing en 'volle' frequentiebanden voorkom je door gewoon te zorgen dat de zendgebieden niet overlappen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 21:07]

Ik heb de WIFI shit van Ziggo uitgezet (zoiezo een veel te zwak signaal) en een fritzbox 7390 als router erachter ...
(Is de beste en meest uitgebreide, betaalbare router voor de consument)

Die heb ik ingesteld dat ie automatisch de minst storing gevoelige frequentie selecteerd in mijn omgeving ... werkt als een tierelier ...
Op zowel 2.4Ghz als op de 5Ghz band ... :)
Anoniem: 855731 @robvanwijk11 juni 2017 11:17
Een overstap naar 5GHz lost het probleem maar tijdelijk op. De fundamentele fout in WIFI is dat er geen afstemming is in het netwerk tussen de verschillende AP's zoals wel gedaan wordt met radio planning in 2G/3G/4G netwerken.

Als WIFI niet goed is worden krachtigere AP's gekocht zodat je geen last hebt van je buren. Die buren wel van jou dus die kopen ook weer een krachtiger AP. En zo sukkelen we door met WIFI.
Een overstap naar 5GHz lost het probleem maar tijdelijk op. De fundamentele fout in WIFI is dat er geen afstemming is in het netwerk tussen de verschillende AP's zoals wel gedaan wordt met radio planning in 2G/3G/4G netwerken.

Als WIFI niet goed is worden krachtigere AP's gekocht zodat je geen last hebt van je buren. Die buren wel van jou dus die kopen ook weer een krachtiger AP. En zo sukkelen we door met WIFI.
Kijk; jij snapt het. Het is een kwestie van het zendgebied inperken, of ervoor zorgen dat er afstemming is over te gebruiken frequenties tussen verschillende APs.

Probleem met het laatste is alleen dat je daar wss. weer een hele nieuwe klasse van security-bugs mee gaat creeëren wanneer bijv. een AP van de buren geinfecteerd raakt met malware en via buffer-overflows gaat proberen via dit soort afstemmingsprotocollen een payload te droppen op nabije APs. :'(
Haha, en als je een horizon box krijgt komt er nog een wifi punt bij
Daarom staat die van mij (je kan hem stom genoeg niet eens weigeren!) nog in de doos, buiten dat het gebruik van dat ding geen cent waarde voor mij oplevert.
Prima keuze!
Die Horizon shit is inderdaad de meest waardeloze rommel die je kunt hebben kwa hardware!
En de wifi wordt nu standaard uitgezet op de horizonbox tenzij je het voorheen gebruikte als accespoint of wifipunt naast je modem.
Ik heb em als een van de vele wifipunten in huis draaien
Dat kan, maar ziggo is er ondertussen ook achter gekomen dat als je een horizon box hebt, dat het meer als stoorzender functioneert op de 2.4ghz frequentie. Als je de modem los hebt staan en de horizon als extra wifi punt gebruikt (en er is een tijd geweest dat de horizon box zelfs werd geadviseerd omwille van wifi problematiek op te lossen), dan kan dat zo blijven. Het wifi van de horizon wordt uitgeschakeld nu standaard, terwijl het vroeger standaard aan stond.
Meer wifi punten impliceert niet dat je beter wifi krijgt. Zeker niet op de 2.4ghz.
Bij de horizonbox wel, want die is 802.11ac en de meeste modems nu nog 802.11n.
Ik heb boven en beneden 5ghz netwerken en mn 2,4 staat allemaal op andere channels
Vergeet niet dat mensen vaak niet kijken naar de instellingen en veel wifi kanalen dus ongebruikt zijn en vaak 1 kanaal overspoeld is met netwerken.
Tegenwoordig is bijna alles "auto" zodat jouw instelling die vandaag nog redelijk werkt morgen ook verkloot is omdat een buurdoos besluit ook daarheen te verhuizen ... In mijn buurtje (net nog even gechekt) is het aardig verdeeld per kanaal. De meeste 4 zenders per kanaal, een paar 3 en één met 2. En dan is het ook nog zo dat een signaal op kanaal 3 ook invloed heeft op de buurtkanalen, dat is meegeteld.

Maar goed, de oplossing is er vrees ik niet meer ....
Anoniem: 855731 @CH4OS11 juni 2017 11:17
Als gebruiker zou je daar ook helemaal niet naar hoeven te kijken. Een goed ontworpen systeem zorgt ervoor dat de boel netjes werkt. En WIFI is voor het huidige gebruik geen goed ontworpen systeem.
Dat is wel iets voor een gebruiker om naar te kijken, want mede dat zorgt ervoor dat je een goed signaal voor een wifi netwerk hebt. Bij problemen moet je dus wel kijken welke kanalen rustig zijn voor jouw omgeving. Dat doet het systeem (gelukkig) niet automagisch voor je.

Zolang de wifi goed is ingesteld, zul je dus ook geen problemen hebben.
Toen ik nog studeerde woonde ik ook in een flat en werd geconfronteerd met hetzelfde probleem. Ik ben toen bij alle bewoners langs gegaan met het aanbod om hun router/AP (gratis) te configureren. Ik heb de beschikbare kanalen zo netjes mogelijk over de flat verdeeld (rekening houdend met overlap) en sindsdien totaal geen last meer gehad van wifi issues.

Momenteel heb ik glasvezel (500/500) van XS4ALL en mag daardoor ook gebruik maken van het KPN FON netwerk, ondanks dat ik zelf niet als hotspot fungeer. Ik heb namelijk de bijgeleverde FRITZ!Box 7490 vervangen door een Ubiquiti ERL, HPEJ9982A en UniFi AP AC PRO. De Ubiquiti AP bedient nu het gehele huis (drie etages) + tuin en de beschikbare bandbreedte is zelfs op de zolder nog bijzonder hoog.
hoef je niet te vragen, is slechts 1 vinkje in je menu van de modem. kan je gewoon je eigen router gebruiken
euh.. niet op het modem dat ik heb , is niet mogelijk om het aan te vinken.
En een telefoontje naar Ziggo vorig jaar kreeg ik als antwoord: niet mogelijk om hem in bridge te zetten..

[Reactie gewijzigd door fraggie op 23 juli 2024 21:07]

dan heb ik geluk met mijn modem. thnks voor je reply
Anoniem: 855731 @fraggie11 juni 2017 11:18
Welke modem heb je?
In de Ziggo Connectbox die ik heb gekregen, zit dat wel degelijk in het menu, zolang hij "Ziggo" nog niet heeft gezien. Zodra er contact is geweest met het Ziggo netwerk is die instelling verdwenen. Zelfs een harde reset verhelpt dat niet meer. Er zal heus wel een procedure zijn om hem ECHT te defaulten, maar ik kan nergens vinden HOE :(
Ik heb al jaren Ziggo hotspots administratief uitgeschakeld via de website. Meerdere keren de instelling getriggerd. Maar wat is nu de praktijk? Het WLAN ledje staat gewoon te knipperen en een Ziggo hotspot SSID wordt uitgezonden. Mijn Ubee modem staat overigens in bridge modus.

De testfase van Ziggo Hotspots was destijds in Groningen. Klanten werden uitgenodigd om mee te testen. Nouja, uitgenodigd, het stond al voor jou ingeschakeld. Destijds uitte ik op GoT mijn bezwaren hoe dit uitgerold werd. De aanpak gaf mij geen vertrouwen in het maken van een eigen keuze en de praktijk bevestigt mij dat nog steeds.
Precies, maar dan kan je geen gebruik meer maken van de WiFi Spots...

Maar een beetje Tweaker (moet zeggen dat ik me daar ook schuldig aan heb gemaakt) zet zn eigen modem die in bruikleen is in bridge mode (al zegt Ziggo dat dat niet kan) en dan je eigen router er achter.

Werkt perfect, haal gewoon gemiddeld de 120MB over de wifi en kan nog steeds gebruik maken van WiFi Spots. Moet wel zeggen dat ik in zon buurt woon dat er überhaupt niemand mee kan liften op die hotspot tenzij ze een auto voor de deur stil zetten en gaan internetten, maar dan is de Whatsapp buurtpreventie al gewaarschuwd }:O .
Mijn ziggo modem heb ik op 5GHz gezet. Dat komt de meterkast nog niet uit. Maar ik kan nu wel gebruik maken van Wi-Fi spot. Voor mijn eigen wifi hangt er een Enginius 0,8 watt access point...die doet het tenminste...
Anoniem: 855731 @HansvDr11 juni 2017 11:19
Met dat soort geintjes maak je WIFI uiteindelijk nog slechter. Niet voor jou weliswaar, maar wel in het groter geheel. Volgende stap is dat jouw buren een nog krachtiger AP ophangen....
En verboden, het maximale zendvermogen op 2.4 GHz is 100mW.
En daarmee verknal je het voor iedereen in een aardige straal om jouw huis. Die mensen gaan dat vervolgens ook doen en het wordt van kwaad tot erger. Dit is nooit een oplossing als je tenminste enige empathie hebt met de mensen om je heen.
Let op het woord "empathie" ...
En het helpt wel een beetje, maar lang niet zoveel als je zou denken. Het zendvermogen van de client is nog steeds beperkt dus de bottleneck wordt nu dat het Access Point moeite heeft het antwoord van de client te ontvangen.
Daarvoor is een normale andere AP ook vaak voldoende.
Heb ik gehad. Ziggo werkte het slechtst... Zeg maar niet. Het gewone AP werkte niet in de tuin en op zolder. De Enginius werkt overal.
Duitsland is erg goed in het beschermen van individuele rechten en privacy. Ik juich dat principe toe, maar het heeft wel tot gevolg dat je in Duitsland vaak lastig WiFi toegang hebt in hotels e.d. en dat iets als streetview niet beschikbaar is. Als dat dan de afweging is, vind ik de Nederlandse keuzes toch fijner.
Welk privacy gedeelte komt dan in het geding?
Anoniem: 855731 @blissard11 juni 2017 11:22
In jouw tweede zin spreek je jezelf tegen. Het is toch goed dat bijvoorbeeld de eigenaar van een hotel beschermd wordt tegen ongein die gebruikers uithalen op zijn netwerk? Als iedereen zomaar op zijn netwerk mag moet hij maar aantonen dat activiteiten die niet kunnen niet door hem zijn gedaan. Nu kan je het loggen.
Het maakt je verbinding toch langzamer en het verbruikt (mogelijk) meer stroom. Zijn toch twee nadelen ;)
KPN werkt samen met Fon HotSpots
  • Door het activeren van KPN WiFi Fon HotSpots gebruikt de Experia Box niet merkbaar meer stroom. Er wordt namelijk geen tweede zender/ontvanger gebruikt.
  • Als de KPN WiFi Fon HotSpots optie is geactiveerd op de Experia Box, is er niet meteen sprake van een verlies aan internetsnelheid. De internetsnelheid wordt pas lager wanneer er daadwerkelijk gebruik wordt gemaakt van de HotSpot. De internetsnelheid van je eigen netwerk kan maximaal 2Mbit/s dalen als de HotSpot 'vol' gebruikt wordt.
KPN WiFi Fon HotSpots voor thuis.
En bij Ziggo is dat niet zo... Waarom jij dan +2 krijgt weet ik niet, bij Ziggo werkt het anders..
Klant krijgt 5Mbit/s extra wat bedoeld is voor de hotspot. Schakel je de hotspot uit dan wordt deze 5Mbit/s niet geleverd, schakel je hem in dan gaat de snelheid puur naar de hotspot gebruikers.
Ziggo klanten vinden er dus 0,0 hinder aan, die krijgen gewoon de snelheid waar ze voor betalen (niet 30, of 60% van de prijs waar je voor betaald ala KPN) en daarnaast los daarvan 5Mbit/s voor hotspot gebruikers.
Waarom ik +2 krijg? Men vind het wel informatief (dus +2) net zoals ik het bedoeld had.

Je weet, dat het maximaal 2 Mbit/s van je bandbreedte kost. Dit is bij het kleinste 20 Mbit/s upload internetpakket dus max. 10%
Voor 1 euro meer heb je 60 Mbit/s en is het nog maar max. 3%

Je hoeft het niet aan te zetten, maar als je dat niet doet, dan kan je zelf niet gebruikmaken van de wereldwijd +20 miljoen Fon HotSpots.

[off toppic] mijn dochter was heel erg blij met de gratis FON tijdens haar vakantie in Azië. En nee er was geen McD. met gratis wifi waar zij zat, maar wel gratis FON[/off toppic]
Nogmaals, wat heeft dit met KPN te maken en de informatie dat KPN snelheid inhoud, dit is geen nadeel bij Ziggo, dit is heel niet van toepassing bij Ziggo wifispots (het artikel hierboven over gaat over Ziggo volgens mij).

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 23 juli 2024 21:07]

Ik heb KPN erbij gehaald ter vergelijking.

Kan men zien, dat Ziggo en hun modems anders werken dan KPN en hun modems.
  • Ziggo geeft 5 Mbits/s over een apart kanaal.
  • Kpn heeft geen apart kanaal, maar het max. bandbreedte verlies is 2 Mbit/s
Daarnaast heb jij het over 30 of 60% van de prijs waar men voor betaald.
Ik geef aan, dat het max. 10% is en daarom in mijn ogen nauwelijks een hinder.
Hoe jij aan jouw getallen komt weet ik niet. Onderbouwing met een link daarvan?

( Dit is in mijn ogen allemaal informatief. )
Anoniem: 896479 @Euronitwit10 juni 2017 15:02
KPN heeft een monopolie op Fon binnen NL. Probeer jij maar eens een Fon hotspot te bestellen als Nederlander zijnde.
Idd.die tijd is helaas voorbij. Jammer dat fon dat met providers is aangegaan. Voor mij geen fonspot meer.
Je verbinding zal ongetwijfeld langzamer zijn maar qua stroomgebruik zal er niks wijzigen. Je maakt namelijk geen extra zender actief in de routers. En al zal het stroomgebruik iets stijgen, dan is dit verwaarloosbaar.
Anoniem: 58485 @ViezeVis9 juni 2017 18:53
Op het moment dat de zender in ieder wifi-modem actief is (transmit) dan kost dat stroom ja. Het zal hoogstens een paar euro op jaarbasis zijn ofzo. Echter wil ik ook de keuze hier hebben om het uit te schakelen. Ik gebruik geen Wifi, het ingebouwde Wifi gaat na een half jaar a jaar stuk en wordt de ontvangst ook steeds slechter.

Uiteindelijk via ziggo een tweede draadloze router gehad met wel 4 antenne's maar die hebben de grootste moeite om door m'n huis te gaan (3 etages). Uiteindelijk alles met UTP gelegd, dat werkt toch beter, stabieler en vooral sneller.
De transmit waar je het over hebt loopt over dezelfde zender als waar je eigen 2.4 of 5GHz ook overheen gaat. Ik weet niet of dan het vermogen van de router dan wordt opgekrikt maar dat lijkt mij niet.

Wat je zegt: die paar euro's vind ik verwaarloosbaar :P

[Reactie gewijzigd door ViezeVis op 23 juli 2024 21:07]

Volgens mij ook niet aangezien dat de routers vaak al op maximaal EU vermogen staan. In de VS bijvoorbeeld mag je er meer spanning op gooien om een sterker signaal te krijgen. Het lijkt me dat dit gereguleerd is allemaal en ik heb nog nooit van iemand gehoord dat zijn/haar internet langzamer geworden is sinds het hebben van wi-fi spots. Mensen die wi-fi spots gebruiken zullen dit hoogstwaarschijnlijk alleen tijdelijk doen en er zullen echt geen 20 man op je verbinding hangen (ik denk dat 1 klant al veel is).

De snelheid die wi-fi spots meekrijgt is te verwaarlozen. Zelfs als je maar een 30mbit lijn hebt zul je hier geen hinder van ondervinden.

Overigens kun je een nieuw modem bij Ziggo krijgen (Ziggo Connect Box) en dat ding is echt goed voor een modem/router die je van een isp krijgt. Dit ding handelt veel zaken sneller af dan mijn TP-Link en AC wi-fi werkt als een trein. Misschien als je echt graag wifi wilt openzetten voor anderen dat als je dit modem nog niet hebt dat je die even gaat omruilen bij Ziggo.
Ik zit in België telenet zelfde groepje en heb gewoon modem only, modem geeft gewoon signaal door aan mijn eigen router. Sterker nog aan het modem kan ik verschillende routers hangen die ieder een eigen ip adres op het netwerk krijgen.
Modem only geven ze enkel als je lang aandringt of professionele klant bent, policy is dat particulieren er geen gebruik van mogen maken
Idd lang aandringen, d.w.z gewoon eisen en abbo op naam van de zaak.
Het eigen verkeer zou altijd voorrang hebben op dat van derden, aldus het bedrijf.
Je eigen verbinding zou er niet langzamer van moeten worden. Als jij flink aan het downloaden bent blijft er gewoon geen bandbreedte over voor de wifispot. Vraag me af hoe groot het extra stroomverbruik is.
Het is wellicht gescheiden, echter deel je toch de "air-time" van jou persoonlijke WIFI met die degene connected op jou WIFI spot.

dit heeft nadelige gevolgen voor je snelheid
Die begrensde Ziggo-lijn ga je echt niet merken hoor. Bovendien zitten in een random gebied echt niet de hele tijd andere klanten op je lijn.
Hij bedoeld storing van WiFi-signalen volgensmij
Een vast gegeven is dat bij een draadloos netwerk er maar 1 apparaat tegelijk kan uitzenden op een bepaalde frequentie. De tijd welke een apparaat ‘verbruikt’ om te zenden/ontvangen wordt ook wel ‘Airtime’ genoemd.

indien je in een winkelstraat/uitgaancentrum woont, ga je dit zeker merken aan jou WIFI snelheden
In theorie blijft je snelheid hetzelfde ja. In de praktijk is dit niet altijd zo, want het gaat niet alleen om het aantal mbps dat door je lijntje gaat en dat er genoeg ruimte is voor WifiSpots.

Ik woon in een gebouw waar alle lijnen zijn verkocht aan Ziggo en iedereen dus verplicht Ziggo moet gebruiken als ISP. Er zijn 96 woningen (lees: studio's van circa 38m2) in het gebouw.
Omdat je een router bij je abonnement krijgt, gebruikt eigenlijk iedereen deze inclusief de basisinstellingen. Want tja, het werkt gewoon. Dit betekent echter wel dat er in het gebouw dus 96 * 2 (want eigen netwerk + WifiSpot) = 192 (2.4g) netwerken worden uitgezonden op (ook nog eens) volle kracht, terwijl 50% ook echt wel genoeg is voor de studio's. Dit zorgt voor zoveel storing dat je internetsnelheid wel naar beneden gaat.

Los van dat de eigen netwerken elkaar ook zouden storen, zou het opt-in maken van WifiSpots er wel voor hebben gezorgd dat er de helft minder netwerken zouden zijn in mijn gebouw.
Het is dezelfde wireless chip, die een tweede SSID uitzend. Er is dus geen extra straling ofzo...
Radiogolf is een vorm van elektromagnetische straling...
Had je ioniserende straling gezegd. Wat je waarschijnlijk bedoeld. Dan had je stelling geklopt.
Geen extra straling?

Sorry, ben wel een tweaker maar heb niet enorm veel kennis van WiFi e.d. :+

Mijn punt klopt dan inderdaad niet meer, dankjewel voor de ophelderen :)
5 ghz wireless router kopen en dat ding op bridge mode gooien.
De ('nieuwe') Ziggo modems hebben zelf ook 5ghz ondersteuning. Oké, het bereik is best wel slechts. Maar dat zou in een appartementencomplex juist een voordeel moeten zijn.

Dat betekent trouwens wel dat er dus per modem drie netwerken zijn.
Niet echt. Hoe lager de frequentie, hoe gemakkelijker de straal door een muur of iets dergelijks kan komen. 5ghz heeft dan ook een kleinere radius dan een 2.4ghz variant. ;)

Nadeel van 2.4ghz band is dat het overvol is en vaak storing kan hebben van dichtbij liggende frequenties.

5ghz heeft als enige voordeel dat er nog niet zoveel apparaten op werken en dus relatief weinig wordt belast.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 23 juli 2024 21:07]

Dat bedoel ik juist; jouw 5ghz AP komt niet veel verder dan je rechtstreekse buren. Als het al zover komt. Ja, het komt vanaf de meterkast ook niet op je zolder. Maar daar kun je een extra (of meerdere) AP's voor plaatsen.

Je hebt minder netwerken in beeld, dus kun je die van jou beter gebruiken.
Ook geen oplossing als je zelf wel gebruikt maakt van de Ziggo WifiSpots (zoals mijn vrouw en ik).
Heb je geen 4G? Persoonlijk vind ik dat toch een stuk beter werken.
Nee. We hebben beide een telefoon met beltegoed (en zonder mobiel internet). We verbruiken ieder maximaal 30 euro per jaar aan beltegoed, dusdanig is een abonnement ook helemaal niet rendabel voor ons.
De basisinstellingen van de nieuwe Ziggo Connect Box zijn anders dan zijn voorgangers, en bij mij is dat extra netwerkje standaard uitgeschakeld (heb dit niet zelf gedaan). Sterker nog ik kan ook gewoon gebruik maken van wifispots zonder dat ik mijn eigen verbinding hoef te “delen”.
Ik ga er even van uit dat hij niet alle bewoners van de 96 studios persoonlijk kent. Dan moet je je even voorstellen dat er een vreemd iemand voor je deur staat die beweert dat hij met toegang tot jouw apparatuur een paar instellingen aanpast waardoor je internet sneller word. Deze mensen zullen niet allemaal verstand hebben van WiFi en het principe van kanalen en storingen.
Ikzelf zou meteen de deur dichtdoen als iemand aanbelt met een verhaal dat "magisch" mijn WiFi verbeterd.
Als dit studio complex een huismeester heeft kun je dat wel bij hem aangeven. Als je het goed uitlegt kan je samen met hem een brief of email opstellen waar je de bewoners vraagt om de instellingen aan te passen. En natuurlijk aanbieden om met de huismeester langs te komen en het voor de bewoners te doen als ze het niet snappen.
Stroom misschien wel maar dat is verwaarloosbaar. Bovendien maakt het je verbinding absoluut niet langzamer aangezien de wifispot geen gebruik maakt van jouw bandbreedte.
Bovendien maakt het je verbinding absoluut niet langzamer aangezien de wifispot geen gebruik maakt van jouw bandbreedte.
Eens kijken kpn - dsl
dsl is maximale verbinding afhankelijk van afstand tot de centrale.

Feit veel klanten halen de maximale snelheid niet gezien de afstand tot de centrale.
Heb je dus een 50 mbps abbo en haal je maar maximaal 40 mbps dat is dat gewoon jou maximum op de dsl lijn.
De wifi hotspot zal toch echt via datzelfde kabeltje moeten als deze 2 mbps gebruikt is jou maximum toch echt nog maar 38 mbps.

Conclusie wifi hotspot maakt wel degelijk gebruik van jou bandbreedte. Misschien maar 2 mbps maar het maakt er gebruik van.
Ziggo is geen ADSL maar kabel dus totaal niet te vergelijken. Bovendien heeft kabel geen last van afstand tot een centrale. Tot de hoofdkast in de wijk ligt glasvezel. Daarna is het pas koper tot aan huis. De wifispot is maar 10Mbps en ligt als het ware bovenop jouw eigen signaal. Die 10Mbps wordt niet van jouw downloadsnelheid afgehaald! Je merkt hier dus totaal niks van .
Het gaat niet via je eigen verbinding. Er zit genoeg overhead op een kabelmodem.
tenzij je in een gebied woont waar ze die overhead niet hebben. bij ons hier in de wijk mag je blij zijn als je een stabiele verbinding heb. bleek namelijk dat ziggo de capaciteit naar onze wijk op 80 procent had gezet, dus als het druk word gaat mijn snelheid echt omlaag. en dan spreek ik over een wijk in rotterdam.
Als de capaciteit op 80% staat, dan wordt je snelheid dus ingeperkt door alle andere gebruikers in de buurt en niet in het bijzonder door gebruikers van de hotspot.
Anoniem: 659271 @RobNL9 juni 2017 19:42
Bij Ziggo is dat niet het geval omdat er een aparte lijn voor is gereserveerd. Daarnaast is het tergend traag dus verwacht niet veel van hotspots.
Voor zover vallen die hotspots buiten je verbinding hoor.

Bij ons staat het aan, maar heb een domme modem. Kan dus gewoon gebruik maken van wifi spots, maar niemand bij mij.
Je verbinding wordt niet langzamer. Stel je hebt een 100mbps lijn. Die blijf je behouden. De hotspot gebruikt een aparte lijn en bronnen daarvoor.

Er zijn wel wat milliwats die inderdaad worden gesnoept, dat is vergelijkbaar met een gloeilamp 0,1 sec laten branden. Principe is een leuk woord maar hierover zeuren lijkt meer op gierig en misgunning.
Beetje principes lopen zwartmaken..
'T punt met principes is juist dat het hem niet primair gaat om de praktische weerslag 8)7
hm, duidelijk geen verstand van zaken ...

De geactiveerde hotspot is een eigen, compleet gescheiden circuit in je modem hoor ... staat volledig los van je eigen netwerk, OOK kwa bandbreedte ...
Anoniem: 855731 @RobNL11 juni 2017 11:24
Waarom zou je verbinding langzamer worden? I.p.v. 150Mbps kan Ziggo toch 160Mbps op jouw lijn zetten als de hotspot aanstaat waarvan 150 voor jou en 10 voor anderen? Die kabel kan wel meer aan dat wat ze als abo's aanbieden, dus daar zit het probleem niet.
Hoe werkt dit trouwens met het IP-adres?
Is het IP-adres op de open wifi hetzelfde als die jij gebruikt?

Zo ja, dan weet ik wel een nadeel te verzinnen, namelijk illegale praktijken op jouw IP-adres.
Bij Ziggo, en ik neem maar aan ook in dit geval, wordt de WifiSpots-verbinding getunneld naar een (reeks) centrale server(s) en vandaar via NAT het grote boze internet op. De toestellen hebben dan ook geen toegang tot je lokale netwerk, hoogstens stelen ze een beetje wifi-bandbreedte.
Het idee van een tunnel dacht ik al, maar je voorkomt dan denk ik niet het 'meekijken', toch? Bij glasvezelproviders is de situatie als volgt:

Internet -> NTU -> Provider router -> Randapparatuur

Wat als je dan tussen de NTU en een Provider router een switch plaatst, waaraan je vervolgens een laptop koppelt met een programma zoals Wireshark. Dan kun je toch al het verkeer wat via die gratis WiFiSpots/KPN FON lijn loopt bekijken? De situatie zal dan zijn:

Internet -> NTU -> Switch (met laptop) -> Provider router -> Randapparatuur
Het is een kleine moeite zo'n tunnel te versleutelen, daar zal KPN heus wel aan gedacht hebben. Bij kabel is dat niet eens noodzakelijk aangezien al het verkeer tussen modem en CMTS al voorzien is van beveiliging (BPI+).
Zelfs als dat werkt (is de router die je van je provider krijgt niet zowel NTU als router??), dan nog is die situatie niet anders dan elk ander (semi-)openbaar wifi-netwerk. Als jij bij het café op de hoek op het terras zit en via hun wifi online gaat, dan kan daar ook WireShark draaien. Niet alleen als de eigenaar "nieuwsgierig" is, maar ook als die gast aan het volgende tafeltje zijn wifi-adapter in promiscuous mode (ja, zo heet het echt...) heeft gezet (of de verbinding MitM't door met zijn eigen apparatuur een netwerk met hetzelfde SSID en een krachtiger signaal aan te bieden).

TL;DR: Veel plezier, maar HTTPS ga je alsnog niet mee kunnen lezen.
Nee, het verkeer loopt compleet gescheiden buiten je eigen IP adres om. Ik vermoed dat er een bepaalde tunnel of VLAN wordt vrijgemaakt op je router waar dan het verkeer van KPN Fon (of welk andere oplossing) overheen gestuurd wordt.

Van de KPN site:
KPN WiFi Fon HotSpots is heel veilig; als je de Experia Box openstelt, dan krijgen de bezoekers via jouw Experia Box alleen toegang tot het internet. Het verkeer op je HotSpot is afgescheiden van je privenetwerk. Bezoekers hebben geen toegang tot jouw privé netwerk, computers of modeminstellingen. Het verkeer van de HotSpot en het privé gebruik is strikt gescheiden en maakt gebruik van andere IP-adressen. Je bent ook niet aansprakelijk voor het gedrag van de bezoekers op je HotSpot.

De methodiek zal hetzelfde zijn als bij Ziggo.

[Reactie gewijzigd door ViezeVis op 23 juli 2024 19:14]

Maar je moet inloggen op de ziggo hotspot dus erg anoniem ben je sowieso niet.
Je krijgt een heel ander IP adres uit een heel andere range dan de hoofdgebruiker. Als ik een netwerk scan doe met de Fing app, vind ik behalve mijn eigen (b.v.) telefoon en de Ubee router van de Wifispot geen andere gebruikers op het netwerk, ook al zit je met meerdere gebruikers op dezelfde Wifispot. Chromecast of casten in het algemeen gaat daarom ook niet werken over Wifispots.

Wifispots heeft in mijn ervaring altijd vrij aardig gewerkt in ex-Ziggo gebied, in ex-UPC gebied waar ons tweede huis staat heb ik in het begin meer problemen gehad (met 1 keer per 2 minuten wegvallende verbindingen op Windows systemen). Ziggo heeft hier uiteindelijk wat aan gedaan, en nu werkt het in ex-UPC gebied ook redelijk goed. Natuurlijk ben je wel afhankelijk van een verbinding naar het Wifi modem van een Ubee router (al niet fantastisch qua bereik) van je buren door de muren/vloeren heen. We hebben daarom in ons tweede huis een Engenius EZhotspot repeater gekocht, die als een van de weinige repeaters ook WPA2 enterprise verbindingen kan maken en repeaten bij ons thuis. Sindsdien hebben we ook op de telefoons enzo goede verbinding, en je zit ook niet meer aan het maximum van 5 apparaten vast. Het valt wel nog een keer per uur even weg of zo.

Ik heb ook wel eens geëxperimenteerd met richtantennes, maar dat maakte bij ons niet zo veel uit (ik vermoed dat de Engenius 2 meter onder het Ubee modem van de bovenburen hangt) maar ik kan me voorstellen dat het in andere gevallen wel wat de verbinding stabieler kan maken.

Qua snelheid haal je tot 10 MBit/sec down, maar meestal ca. 7-8 MBIt/sec. We kijken vaak Netflix of Videoland over Wifispots (Netflix gaat wat beter dan Videoland). De Ziggo go app buffert minder en is wat gevoeliger voor wegvallen van de verbinding.

Qua bedraad internet merk je volgens mij als hoofdgebruiker niets van mensen die op jouw Wifispots zitten, omdat het modem op veel hogere snelheid verbinding maakt met de wijkcentrale dan waar je voor betaalt. Het modem knijpt de doorvoer tot de snelheid van je contract. Je kunt dus verschillende gebruikers op je Wifispot hebben zonder dat de snelheid richting de wijkcentrale keldert.

Aan de Wifi kant is het anders. Uiteindelijk maak je gebruik van het Wifi modem van de hoofdgebruiker, dat niet sneller dan (theoretisch) 300MBit/sec is. Hij zendt wel een andere SSID uit voor de Wifispots, maar het zit op hetzelfde fysieke moden. Als wij met een aantal apparaten verbinding maken met de Wifispot van onze buren, Netflix gaan streamen enzo, dan moeten ze er volgens mij wel wat van merken. Andere kant van het verhaal is dat de meeste mensen (waaronder wijzelf) een los Wifi acces point kopen met bedrade aansluiting op het Ubee modem.

Het is voor ons in ieder geval een hele goedkope oplossing om in twee huizen internet en TV te hebben.
telenet claimde ook dat er geen nadeel voor de klant is maar kan je vertellen als er 4 gebruikers op zo'n wifihotspot zitten dat je eigen wifi snelheid wel degelijk beinvloed word. hoe hard ze het ook ontkennen.
Telenet heeft net dezelfde stunt getrokken. Ik vraag me af hoeveel mensen dit ook echt gebruiken/begrijpen wat het is. (ik gebruik het frequent in stations, maar buiten het stadscentrum ga ik heus niet opzoek naar wifi's daarvoor zijn ze te zwak/traag, 4G heeft daar het voordeel)

[Reactie gewijzigd door svennd op 23 juli 2024 21:07]

Niet iedereen heeft een databundel , dus dan zijn die hotspot een welkome aanvulling
Precies. Aangezien me die ziggo hotspots wel bevallen heb ik mijn hele mobiele abbo eruit gegooid. Een 06 nummer is zo 2000. Men belt mij prima via facetime of whatssapp.
Voor WhatsApp heb je toch een 06 nummer nodig :?
zonder 06 nummer kan jij je niet voor whatsapp aanmelden.
Ik heb inderdaad een prepaid simkaart voor de gsm activatie en whatsapp activatie.

Als je telefoon en whatsapp eenmaal is geactiveerd kun je de sim er uit halen en zonder sim gebruiken.
Hoezo moet je er naar op zoek. Hij verbindt automatisch met een Ziggo Wifispot als er een in de buurt is.
Ja 4G is sneller, maar de hotspots waren er al veel eerder. En toen was het we leen gemak. Daarnaast kom ik veel situaties tegen waarbij 4G ontvangst (vaak ergens binnen) minimaal is, maar er toch een telenet WiFree is.
En verder hebben mijn kids een tablet zonder 4G, dan is Wifi in bv een restaurant perfect. En veel zaken die niet echt Wifi aanbieden hebben toch vaak proximus (fon) of Telenet (wifree).
Zoeken naar de spots hoeft ook bij telenet totaal niet. 1 keer instellen en hij pikt gewoon een hotspot op als er bereik is.
Nu 4G Europees geregeld is qua prijs, is het wat mij betreft tijd om dat gedeelde WiFi verplicht uit te zetten.
Anoniem: 855731 @redboyke11 juni 2017 11:28
WIFI blijft een poor man's oplossing. 4G werkt zoveel beter en betrouwbaarder en nu data roaming kosten zijn afgeschaft helemaal.
Op zich wel een heel interessant artikel. In Nederland bij voor zover ik weet KPN, gebeurde een aantal jaar geleden hetzelfde met KPN Fon. Wel een uitleg met hoe je deze WiFi hotspot kon uitschakelen maar het werd wel automatisch aangezet.
In Nederland bij voor zover ik weet KPN, gebeurde een aantal jaar geleden hetzelfde met KPN Fon.
Zo'n spot zie ik hier ook in mijn buurt.

Het gaat me vooral om het principe. Ik wil geen ongevraagde hotspotzender zijn. Straks bouwt iedere elektronicaboer hotspots in zijn meuk. En al kost het me niks, noch bandbreedte, het is een gevoel. Mijn gevoel.
Wifi aan of uit, das toch niet zo moeilijk?
Gebruikt u een mobiele telefoon? Nee?
Iedereen in uw omgeving wel, inclusief zendmasten etc.
-edit hoe zie je die fon spot in je omgeving?-

[Reactie gewijzigd door Cheetah_777 op 23 juli 2024 21:07]

niet in ieder huis staat een gsm zendmast...
ondertussen wel in elk huis wifi...
Dus? Er is een verschil in vermogen wifi / gsm zendmast. |:(
Heb KPN 19 maand terug gekregen incl. Fon. Ik voel me netjes voorgelicht over dat het (standaard) aan staat op het modem, wat ik daarvoor krijg (gratis Fon elders) en hoe ik het desgewenst uit zet.

Dat laatste vind ik belangrijk. Zeker als ik de WiFi hierdoor niet uit zou kunnen schakelen (stralingsbron / storingsbron) zou ik dat héél kwalijk vinden. Maar dat is gelukkig keurig op orde. Ik gebruik momenteel de WiFi van het modem, dus heb ik Fon ook maar aan laten staan.

Dat het ook via opt out is ingevoerd heb ik dus niet meegemaakt. Maar ik kan het me wel voorstellen. (Hoe kom je anders op gang?) Zo lang het met nette voorlichting gebeurt heb ik daar wel begrip voor.
Volgens kun je het beste je router in aluminiumfolie wikkelen en er een eigen access point achter hangen. Kun je toch gebruik maken van de dienst, zonder de nadelen. Natuurlijk wel erg egoïstisch, maar het overwegen waard :+
Is ook goed voor de warmte afvoer van je router maar-niet-heus... Waarom niet een 4G unlimited abo? Je gaat toch ook niet elders voor een huis staan internetten met een mobiel of tablet?
https://www.ziggo.nl/klantenservice/wifi/wifispots/
Heb je geen wifi-modem, maar wel een abonnement op Internet van Ziggo of Ziggo Mobiel? Ook dan heb je gewoon toegang tot draadloos internet via WifiSpots.
Heb je natuurlijk wel een smartphone nodig (met straling). |:(
of je opent de box en sleurt de antennes eruit.
Want wil je al die straling wel?
Dat het zo maar mag hier in Nederland heb ik mij altijd al over verwonderd.

Een commerciële partij bied commerciële diensten aan bij particulieren thuis via de rug van de particulier.

Ergens is dit zo fout als maar kan :/
Huh, het is gewoon een gratis dienst. Als jij wifi spots aanhebt, mag je ook op een andere spot, gratis en onbeperkt. Mijn buurmeisjes zijn er blij mee met hun telefoon met prepaid.
Eh, nee? Ze bieden extra service aan hun klanten. Namelijk wifi buiten je eigen router.
Hadden ze in Nederland ook moeten doen ipv alles zomaar klakkeloos aanzetten . . . :/ :/
Je kan het uitzetten via je ziggo homepage. dan kan je ook geen gebruik meer maken van de hotspots van anderen.
https://www.ziggo.nl/klantenservice/wifi/wifispots/
Als je internet en een modem van Ziggo hebt, zet je WifiSpots zelf eenvoudig aan en uit in Mijn Ziggo. Zet je WifiSpots uit dan kun je het zelf ook niet meer gebruiken.
Het aan- en uitzetten van WifiSpots heeft geen invloed op je eigen wifi-verbinding thuis of op je werkplek. Heb je geen wifi-modem, maar wel een abonnement op Internet van Ziggo of Ziggo Mobiel? Ook dan heb je gewoon toegang tot draadloos internet via WifiSpots.
Het gaat niet om het wel of niet kunnen uitzetten van een wifi spot, maar meer om de manier waarop het hier in Nederland toegepast wordt. Hier in Nederland is zowat alles opt-out. Wifispot, vrijwel alles Google en weet ik het allemaal.

In Duitsland mogen wifi spots pas aangezet worden (welliswaar voorlopig) na toestemming en niet eerder. Duitse wet en regelgeving is wat strenger t.o.v de Nederlandse. Nog een voorbeeld, kan misschien al wat gedateerd zijn: in Nederland mag je niet op het wifi netwerk van een ander zonder toestemming. In Duitsland moet je wifi netwerk beveiligd zijn.

Wat mij betreft mogen wel meer van zulke "opt-in" regelgeving in Nederland worden ingevoerd (eventueel op Europees niveau zodat Nederland wel moet) i.p.v steeds maar weer te moeten "opt-out"-'en . . .
je zit met die hotspots niet op het netwerk van een ander: je zit op een afgesloten gedeelte van het ziggo netwerk.
De opt-out is onderdeel van het concept. Men heeft met alle goede bedoelingen een landelijk dekkend wifi-netwerk willen uitrollen en dat zou nooit werken als iedereen die optie zelf aan moet zetten, want dan doet 75% het niet.
Ik snap dat opt-in de voorkeur heeft, maar kan in dit geval de opt-out ook nog wel respecteren.
In het begin moest je zelf dit echt activeren, of dat nu nog steeds het geval is weet ik niet. Ik heb nog een modem zonder wifi (maar wel gewoon de 150mbit), en daarom kan ik wel gewoon gebruik maken van de wifispots zonder dat ik het dus bij mij heb aan staan.
Even los van de discussie of het delen van een router wel of geen merkbare vertraging oplevert, zie ik weinig bezwaren om hier voor te zijn. Uiteraard dient e.e.a. wel goed te zijn beveiligd en moet bij misbruik kunnen worden ingegrepen. Ook wil je als deler niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor dubieuze activiteiten door een derde. Ik geef toe, dat zijn best wat voorwaarden, maar m.i. goed te realiseren. Want het is toch eigenlijk vreemd dat in een flat iedereen z'n eigen Wi-Fi heeft én vaak ook nog eens versterkers nodig heeft om tussen de tientallen netwerken een acceptabele verbinding te kunnen hebben? Als dit wat efficiënter geregeld zou kunnen worden, kan dit een flinke besparing opleveren en is ook nog eens minder belastend voor het milieu, door minder stroomverbruik. Hier ligt ook een rol voor providers. Want waarom kan ik bijvoorbeeld als NLE klant geen Wi-Fi delen, terwijl mijn buurman met exact dezelfde Experia Box van KPN dat wel kan? En hoe mooi zou het zijn als KPN en Ziggo overeen zouden kunnen komen dat de klanten op beide routers zouden kunnen inloggen? Ik ben absoluut geen Apple fanboy, maar Steve Jobs had goede ideeën in die richting!

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door John Duh op 23 juli 2024 21:07]

Ik zie alleen maar bezwaren. De beschikbare ruimte in omgevingen waar veel huizen zijn (steden, flats) hebben een 100% onbruikbare 2.4GHz band momenteel. Bij mijn schoonvader ontvang ik 54(!) verschillende SSID's, degene van hemzelf is in zijn huis totaal niet dekkend en zijn betonnen constructie zorgt ervoor dat 5GHz nog minder dekt. Kortom, daar levert het een onbruikbare situatie op. Kabels trekken is zo goed als onmogelijk, dus nu met Powerline dingen in de weer wat ENORM veel storing oplevert op de korte golf (o ja, ik ben zendamateur), dus bij klachten mag hij die niet eens gebruiken.

Beide buren van mijn schoonvader (bejaardenflat) gebruiken geen WiF en ik denk dat dat niet exemplarisch is. Een volledige verziekte situatie!
Oplossing: beperk het aantal netwerken, door dit centraal te regelen en te delen.
Wat een mooie out-of-the box oplossing! Ik hoop dat er iemand meeleest van Ziggo of KPN. Ik kan je helaas geen +3 geven, maar dit is inderdaad een wonderschone oplossing! _/-\o_
Dank je. Momenteel verergeren KPN en Ziggo het probleem, doordat elke router 2 signalen uitzendt: een beveiligd en een open netwerk. Je kunt natuurlijk uitwijken naar 5 Ghz, maar dat heeft ook z'n nadelen, zoals je zelf al aangeeft.
Die twee "signalen" zijn gewoon twee SSID's op dezelfde frequentie, en leveren dus geen enkel probleem op wat dat betreft.
Ah ok, weer wat geleerd. Bedankt! ☺
Ik geloof niet dat Wifispots een factor is in vervuiling op de 2.4 GHz band. Zoals ook door anderen opgemerkt, is er maar sprake van 1 Wifi modem, dat alleen administratief meerdere SSID's aanneemt. Dus of je nu 1 of 6 SSID's aan een Wifi modem toekent, betekent dat voor de storingsgevoeligheid volgens mij niet veel.
In de flat van mijn schoonvader 54 unieke SSID's van verschillende dozen. In mijn straat (en de straat erachter) 13 stuks. Dus wel degelijk een factor van vervuiling. Als je op de boerenweg 6 woont met de het volgende huis 2km ernaast zal dat inderdaad wel meevallen.
Ja, maar dan zijn de wifispots niet de vervuiler maar de veelheid aan apparaten in de flat.
Je mist de nuance. 't Punt is dat veel van die dingen voor Jan met de korte-achternaam aan staan. Dat zal in mijn straat met jeugd wel meevallen, in de bejaardenflat van mijn schoonpa heeft incidenteel iemand een tablet, maar de meeste mensen hebben alleen telefoon/TV.

Mijn punt is dat WiFi nu default aanstaat, wel of niet gebruikt. Dat in een aantal gevallen het voor Piet Snot aanstaat is dan niet nodig, waar ik dat liever andersom had gezien. In mijn straat had dat wellicht geen winst opgeleverd, in de bejaardenflat bij mijn schoonpa met 100% zekerheid. Maar het kwaad is geschied, we gaan met de 5GHz band nu dezelfde kant op. Wachten op LiFi dan maar.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 23 juli 2024 21:07]

Moet Ziggo dan standaard het modem leveren met de de Wifi uit? Ik denk dat dat veel meer klachten oplevert. Veel notebooks hebben tegenwoordig al geen vaste netwerkpoort meer.
Het antwoord is zonder enige twijfel "JA". Denk in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden! Gebruik dan de WPS knop die tegenwoordig op al die dingen zit om het ding tijdelijk "aan" te zetten om te kunnen internetten, voor maximaal een half uur of zo.

Als de provider dan gezorgd heeft voor een fatsoenlijke "MijnXYZ" webpagina met een fijn stappenplan, dan kunnen ze daar de boel definitief aanzetten. Lijkt mij geen enkel bezwaar. Bijkomend voordeel is dat je niet meer je security code van een kleine sticker hoeft te lezen in een donkere meterkast, maar fijn vanaf je luie stoel webbased kunt configgen.

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 23 juli 2024 21:07]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.