Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 217 reacties

Ziggo misleidt consumenten met zijn reclame over WifiSpots, waarmee het 'onbeperkt toegang tot WifiSpots' belooft, oordeelt de Reclame Code Commissie. In de praktijk kunnen maximaal twee apparaten tegelijk via WifiSpots verbonden zijn.

ZiggoDe 'misleidende' reclame kan ertoe leiden dat klanten een abonnement nemen terwijl ze dat anders niet hadden gedaan, schrijft de Reclame Code Commissie in haar oordeel dat van eerder deze maand dateert, maar nu pas door Webwereld werd opgemerkt.

Een klager bij de Reclame Code Commissie voerde aan dat het gebruik van WifiSpots, het netwerk van hotspots waarvoor modems van Ziggo-klanten worden gebruikt, in de praktijk helemaal niet onbeperkt is. Klanten kunnen met maximaal twee apparaten tegelijk online, terwijl Ziggo adverteert met slogans als 'Onbeperkt toegang tot WifiSpots'.

Ziggo voerde aan dat het bedoelde dat er geen datalimiet op het gebruik van WifiSpots zit, maar daar gaat de Reclame Code Commissie niet in mee. Die roept Ziggo daarom op te stoppen met het gebruik van de reclame-uitingen. Het is onbekend of Ziggo dat doet; het bedrijf was nog niet bereikbaar voor een inhoudelijke reactie. Als Ziggo er niet mee stopt, zijn daar overigens geen consequenties aan verbonden; de commissie kan geen sancties opleggen.

Update, 16:15: Ziggo laat in een reactie weten dat het 'in sommige uitingen' het woordje 'onbeperkt' weg zal laten. Bij uitingen waarin dat niet gebeurt, komt een disclaimer te staan waarin duidelijk is dat het om maximaal twee gelijktijdig verbonden apparaten gaat.

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (217)

Als Ziggo er niet mee stopt, zijn daar overigens geen consequenties aan verbonden; de commissie kan geen sancties opleggen.
Algemene vraag: waarom zou een bedrijf dan überhaupt gehoor geven aan een commissie die geen macht heeft?
In Nederland speelt zelfregulering bij het controleren van reclames een belangrijke rol. De Reclame Code Commissie opereert in het kader van de Stichting Reclame Code waarin organisaties van adverteerders, bedrijfsleven, consumenten en media zijn vertegenwoordigd. Deze zelfregulering berust op overeenkomsten van (organisaties van) media, reclamebureaus, adverteerders en anderen, al dan niet ingebed in verenigingen- of stichtingskader. De organisaties die in de Stichting participeren, zijn verplicht al hetgeen in hun vermogen ligt te doen om te bereiken dat alle ondernemingen die betrokken zijn bij het maken van reclame zich verplichten of worden verplicht op verantwoorde wijze reclame te maken en daarbij de Reclame Code en de aanbevelingen van de Code Commissie en het College van Beroep in acht te nemen. Het is mogelijk een aanbeveling van de Reclame Code Commissie of van het College van Beroep ter toetsing aan de burgerlijke rechter voor te leggen. De rechter is aan de aanbeveling niet gebonden maar kan daarmee rekening houden aangezien deze een uitdrukking vormt van wat in het sociaal-economisch verkeer leeft. De betrokken organisaties bevorderen dat aangeslotenen zich aan de aanbevelingen van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep zullen houden. Het is aannemelijk dat een beroep op de betrekkelijk informele en goedkope rechtsgang bij de Code Commissie een intensief beroep op de gewone rechter voorkomt.

Komt mijn studie ook nog een keer van pas op Tweakers
Ik heb persoonlijk de ervaring, dat Ziggo zich niets aantrekt van uitspraken van de Reclame Code Commissie. Men verspreidde ooit flyers in Nootdorp, waarin Ziggo meldde dat de komst van glasvezel in deze stad niet iets was om warm voor te lopen, want kabel kon minimaal het zelfde presteren. Voor digitale televisie kon men heel goed voor dezelfde prijs naar Ziggo overstappen. Maar men vermeldde er niet bij, dat er dan een (dure) interactieve decoder moest worden aangeschaft.

Ik heb een klacht daarover ingediend bij de Reclame Code Commissie en in het toegestane verweer bleef Ziggo vast houden, dat de flyer niet misleidend was.

De Reclame Code Commissie heeft mij daarna in het gelijk gesteld. Ik heb Ziggo dus gevraagd om in mijn bestaande abonnement de decoder gratis te verstrekken, Emails daarover werden door Ziggo niet beantwoord en dus heb ik telefonisch gesproken met Erik van Doeselaar. Hij vertelde mij, dat "gelijk hebben niet betekent gelijk krijgen". Waarop ik dus mijn abonnement heb beëindigd toen glasvezel in Nootdorp werd gerealiseerd......
Ben blij dit te horen. Hier in Bussum lijkt Ziggo ook een offensief tegen glasvezel te hebben waarbij bijvoorbeeld de locale elektrozaak gesponsord wordt door Ziggo om iedereen te overtuigen dat glasvezel niks toevoegd.

Werd hiermee persoonlijk geconfronteerd, waar vrij agressief tegen het hele glasvezel gereageerd wordt. Heb dan ook zelf ook direct besloten Ziggo op te zeggen.
Ben blij dit te horen. Hier in Bussum lijkt Ziggo ook een offensief tegen glasvezel te hebben waarbij bijvoorbeeld de locale elektrozaak gesponsord wordt door Ziggo om iedereen te overtuigen dat glasvezel niks toevoegd.

Werd hiermee persoonlijk geconfronteerd, waar vrij agressief tegen het hele glasvezel gereageerd wordt. Heb dan ook zelf ook direct besloten Ziggo op te zeggen.
Dit zijn verkooppunten waarbij medewerkers van deze toko niet in dienst zijn van Ziggo maar per verkochte product wel een mooie provisie opstrijken. Enerzijds klopt een deel van de informatie omdat glasvezel qua zenderaanbod vaak een stuk lager ligt, de snelheden in veel gebieden niet boven die 100/100 uitkomt en deze zelfde snelheid zelfs wordt gedeeld met IPTV en je in feite wel meer betaal.

De verkoper moet echter natuurlijk wel op zijn woorden passen.
Om te voorkomen dat er zich een partij over gaat buigen welke wél macht heeft. Het is toch ook een kleine moeite om deze reclame aan te passen en een hoop mensen tevreden te stellen.
Heb je enig idee hoeveel die kleine moeite kost? Dat gaat om tienduizenden euro's hoor. Al die posters in bushokjes worden echt niet gratis vervangen en geleverd. OMC group is het bedrijf wat hier in de regio die posters vervangt en als ik zie wat voor posters dit zijn dan snap je dat deze niet goedkoop zijn. in bulk krijg je natuurlijk korting, maar ik kan me voorstellen dat de druk kosten bij 1000 posters toch al gauw zo'n ¤40 per stuk zijn. laat staan de servicekosten voor het tussentijds vervangen. Dan heb je nog de TV reclame spotjes (kost ook een paar duizend euro voor 5 seconden), de internet reclame en de eigen website, alle folders, flyers en andere informatiematerialen. Dit kan een bedrijf rustig 1 tot 2 ton kosten.

En waarvoor? Omdat een paar mensen kennelijk niet kunnen lezen? Het staat toch echt duidelijk in de voorwaarden vermeld zoals MicGlou ook duidelijk aangeeft: MicGlou in 'nieuws: 'Ziggo misleidt consument met WifiSpots-reclame''

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 27 augustus 2014 11:58]

(Algemene) Voorwaarden != Reclame. Tevens ga jij ongeacht of je de Algemene Voorwaarden wel of niet gelezen hebt, een overeenkomst aan op basis van getoonde specificaties. Als iets pas duidelijk wordt gemaakt in de Algemene Voorwaarden dan valt het onder misleiding, dwaling, oneerlijke handelspraktijken en dit is bij wet verboden.

Als bedrijf behoor jij je 'netjes' te gedragen en de belangrijkste aspecten van je product(en)/dienst(en) te vermelden. Dit is iets dat wettelijk is vastgesteld.

Als jij reclame maakt voor je internet pakket waarbij je gratis overal onbeperkt gebruik kunt maken van WifiSpots, dan behoor jij dit als bedrijf te leveren of je reclame uitting te wijzigen ongeacht de kosten.

Gaat de klant niet akkoord met de beperkingen die via de Algemene Voorwaarden worden afgedekt, dan heet dit officieel ook wel misleiding/dwaling en kun jij de overeenkomst ontbinden.
Wat de belangrijkste kenmerken zijn hangt af van het soort product of dienst. Bij producten kunt u bijvoorbeeld denken aan maat, afmetingen, typenummer en geschiktheid voor gebruik. En bij diensten: wat houdt de dienst precies in, wat niet? Met welke regelmaat wordt de dienst verricht? Wat is er nodig om van de dienst gebruik te kunnen maken?
en
Belangrijke informatie weglaten is ook misleidend
Soms wordt in reclame belangrijke informatie niet verteld. Ook dat is misleidend. Een voorbeeld. U koopt een cd. Op de cd-hoes staat "Michael Jackson Greatest Hits". Thuis komt u erachter dat de liedjes op de cd niet zijn gezongen door Michael Jackson zelf, maar door andere artiesten. En dat staat niet op de cd-hoes!
en
Voorbeelden van oneerlijke handelspraktijken zijn:
Misleidende reclame maken
Reclame maken voor producten die niet beschikbaar zijn. Dit worden ook wel ‘lokkertjes' genoemd
Ten onrechte vermelden een keurmerk te voeren of een gedragscode na te leven
Prijzen noemen en niet alle bijkomende kosten vermelden
Belangrijke kenmerken van het product weglaten
Nieuwe klanten werven op een agressieve manier
Een product als 'gratis' aanprijzen, terwijl er toch kosten aan zijn verbonden

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 27 augustus 2014 14:07]

Als jij een Reclame spot voorgeschoteld krijgt waarin aangeboden wordt dat jij Onberperkt gebruik kan maken van Wifispots. Ga jij er dan van uit dat je met 20 apparaten overal kan internetten? Of denk jij goh das handig dan ik mn tablet of telefoon daarvoor gebruiken?

Ik dacht zelf gelijk aan mijn iPad. Meer niet minder ook niet.
En bij diensten: wat houdt de dienst precies in, wat niet? Met welke regelmaat wordt de dienst verricht? Wat is er nodig om van de dienst gebruik te kunnen maken?
ja hoor en dat in 5 seconden. Er is geen enkele reclame op TV te zien die dat daadwerkelijk allemaal in 1 spotje heeft zitten.
Belangrijke informatie weglaten is ook misleidend
Soms wordt in reclame belangrijke informatie niet verteld. Ook dat is misleidend. Een voorbeeld. U koopt een cd. Op de cd-hoes staat "Michael Jackson Greatest Hits". Thuis komt u erachter dat de liedjes op de cd niet zijn gezongen door Michael Jackson zelf, maar door andere artiesten. En dat staat niet op de cd-hoes!
sorry maar ik zie de connectie niet. Ziggo levert toch daadwerkelijk de diensten die ze aanbieden zelf? Niet via KPN of Tele2.
Voorbeelden van oneerlijke handelspraktijken zijn:
Misleidende reclame maken lekker concreet dit.
Reclame maken voor producten die niet beschikbaar zijn. Dit worden ook wel ‘lokkertjes' genoemd dit is niet aan de orde hier
Ten onrechte vermelden een keurmerk te voeren of een gedragscode na te leven Ziggo maakt nergens een claim over keurmerken die ze niet officieel hebben
Prijzen noemen en niet alle bijkomende kosten vermelden daar gaat Ziggo juist heel goed mee om. Alle kosten worden netjes in tabellen vermeld
Belangrijke kenmerken van het product weglaten vind je het verplichte inloggen met max 2 apparaten tegelijk belangrijke kenmerken?
Nieuwe klanten werven op een agressieve manier heb nog geen enkele wervingsactie gezien van Ziggo dus daar kan ik niet over oordelen
Een product als 'gratis' aanprijzen, terwijl er toch kosten aan zijn verbonden tsja kosten staan duidelijk op de website
ik snap de ophef niet. persoonlijk vind ik het meer dan logisch dat het onbeperkte slaat op het dataverbruik. Deze term gebruikt T-mobile immers al jaren voor onbeperkt internet terwijl ik dat juist zeer zeker beperkt internet vind (komop hee 64Kbit heb je niks aan). dit is ook maar op 1 toestel te gebruiken en dat staat ook pas in de algemene voorwaarden vermeld. Kennelijk snappen mensen dit dan weer wel.
Als je reclame op TV of Radio hebt vernomen, kijk je op ziggo.nl wel zo logisch. Vervolgens wil je meer informatie en wat tref je dan aan:
Ook buitenshuis draadloos internetten? Dat kan dankzij WifiSpots. Gebruik van WifiSpots is inbegrepen bij uw Internet abonnement en kost niets extra.

De Wi-Fi modems van Ziggo hebben twee gescheiden draadloze netwerken. Het ene netwerk is een WifiSpot dat samen met de andere WifiSpots van Ziggo abonnees een groot draadloos netwerk vormt. Het andere is uw eigen netwerk, dat volledig blijft afgeschermd. Uw verbinding blijft daardoor even snel en veilig als het al was.
o.a. bij product specificaties Alles-in-1 Basis

De misleidende reclame wordt hiermee dus overgenomen op de intenetsite. Wil je echt te weten komen dat het om maximaal 2 apparaten gaat, zul je verder moeten zoeken op de site. En dat is dus juist waar het om gaat, dat mag volgens de wetgeving niet.

Het gaat er niet om hoe jij of ik de uitting interpreteren, het gaat erom hoe een bedrijf haar reclames uit. "in principe" zou ik als ik dat stukje zo eens lees inderdaad ook denken dat ik meerdere devices zou kunnen gebruiken.

Dat van die snelheden bij T-Mobile, dat is bekend doordat dit veelal ook op posters wordt vermeld (oook al is het in kleine lettertjes) ook op de website etc. staat dit al enkele jaren vermeld. En ook hierin zit weer een mooi verschil

Onbeperkte data != Onbeperkte snelheid en die uitspraak snapt men inderdaad wel.
------
Nu zie ik hier en daar persoonlijke meningen maar we kijken naar hoe "WIJ" het zien en "WIJ" weten wel beter want "WIJ" weten hoe de vork vaak wel in de steel zit. Tipje, laat zo'n reclame uitting eens lezen aan familie, kenissen of vrienden die afhankelijk zijn van "JOU" met je stuk ervaring op gebied van ICT. Wedden dat ze zelf in principe het zelfde denken als menig ander gemiddelde consument en dat is waar de wetgeving "HEN" voor beschermd.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 27 augustus 2014 16:49]

Hoezo? daar staat duidelijk in de 2e zin: "Gebruik van WifiSpots op twee apparaten is inbegrepen bij uw Internet abonnement en kost niets extra."

oftewel: Prijs en aantal staan in een zin genoemd. Hoe is dit misleidend?
In het artikel staat dit:
Een klager bij de Reclame Code Commissie voerde aan dat het gebruik van WifiSpots, het netwerk van hotspots waarvoor modems van Ziggo-klanten worden gebruikt, in de praktijk helemaal niet onbeperkt is. Klanten kunnen met maximaal twee apparaten tegelijk online, terwijl Ziggo adverteert met slogans als 'Onbeperkt toegang tot WifiSpots'.
Hoe is dit anders dan "onbeperkt internet"? Wat jij zegt is iets anders: Onbeperkte data != Onbeperkte snelheid. Ja dat klopt, maar zo wordt het ook niet gezegd. Er staat onbeperkt internet. vervolgens de verbinding cappen naar 64Kbit betekent dat verschillende diensten niet meer beschikbaar zijn of amper bruikbaar. Foto's downloaden gaat enorm traag video en zelfs audio streamen is onmogelijk op die snelheden. Volgens klapt de FB app er gelijk uit op 64Kbit.

Ik heb dit een keer mogen bediscuzeuren met de bedrijfsleider van de lokale t-mobile winkel. Hij stelde dat onbeperkt internet (los internet voor tablets) inderdaad 100% onbeperkt internet was. Toen ik hem vroeg wat ik dan nog precies kon doen met 64Kbit op m'n iPad (stond in de applestore) kreeg ik als antwoord dat Whatsapp het nog gewoon doet. ;( 8)7

Maar goed als we de "Ziggo vorm" van reclame niet goedkeuren dan vind ik dat T-mobile en andere mobiele providers ook op hun vingers moeten worden getikt als ze onbeperkt internet aanbieden. 64 Kbit kan niet gezien worden als onbeperkt.
Kleine correctie in mijn vorige bericht doorgevoerd, tot voor kort stond er namelijk:
Ook buitenshuis draadloos internetten? Dat kan dankzij WifiSpots. Gebruik van WifiSpots is inbegrepen bij uw Internet abonnement en kost niets extra.

De Wi-Fi modems van Ziggo hebben twee gescheiden draadloze netwerken. Het ene netwerk is een WifiSpot dat samen met de andere WifiSpots van Ziggo abonnees een groot draadloos netwerk vormt. Het andere is uw eigen netwerk, dat volledig blijft afgeschermd. Uw verbinding blijft daardoor even snel en veilig als het al was.
Daar ontbrak dus nog het deel dat er maximaal 2 apparaten gelijktijdig gebruik konden maken van WifiSpots. Dit is pas "VEEL" later toegevoegd.

Ik doelde in principe eigenlijk op wat er gecommuniceerd werd voordat Ziggo deze informatie (sindskort) had aangevuld. In de cache staat namelijk nog hoe het "WEL" gecommuniceerd werd op de verkeerde manier :)

Onbeperkt internet wordt volgens mij tegenwoordig niet meer gebruikt, voor wat ik mij meen te herinneren is dit tegenwoordig onbeperkt dataverkeer of iets in die trand. Maar goed, de laatste poster die ik van T-Mobile heb gezien is alweer 6-7 weken geleden.

Wat wel relevant is, is dat onbeperkt internet ook nu weer door "Tweakers" wordt gezien als "onbeperkt alles" dus en normale snelheid en onbeperkt dataverkeer. Waarbij het de consument erom gaat om standaard toepassingen te kunnen blijven gebruiken zonder dat deze nadien nog een factuurtje krijgt voor overschrijding van het maandelijkse databundel.

Als we voor iedere categorie waarin men gevorderde gebruiker de wet nog preciezer moeten laten blijken dan hebben we aan het aantal huidige wetboeken niet genoeg. Dat geldt n.l. niet alleen voor mensen die kennis hebben van internet en telefonie, maar ook auto liefhebbers, postzegelverzamelaars etc.

Maar nogmaals, laatste keer dat ik een poster zag en reclame uitting betreffende 'onbeperkt' werd er al in kleine lettertjes vermeld dat de snelheid wel werd terug gebracht naar 64kbit. Dat dit voor tweakers te weinig is, maakt voor de 'gemiddelde' consument die al blij is met een lagere rekening (zonder nacalculaties) weinig uit.
De posters vervangen gaat geld kosten, dat klopt.

De TV reclame's vervangen kost wel geld (het opnemen), maar de uitzendtijd (het duurste) is al ingekocht en zal hetzelfde blijven; alleen dan met een iets aangepast spotje.

Eigen website aanpassen lijkt me een kleine moeite.

Internet reclame is vaak vanuit een centraal punt te beheren. 1 aanpassing ergens en alle "gelinkte" banners etc. zijn aangepast.
voor gelinkte banners is het zeker niet moeilijk, maar nogmaals het kost wel geld.een Design bureau wat "even" de tekst aan moet passen neemt geen genoegen met ¤20. Zeker niet op een dergelijke schaal van lancering. Hetzelfde geldt voor de posters.

Voor de TV spot geldt dat VoiceOver ws opnieuw moet worden opgenomen en gesynced (huur van een dergelijke studio voor 5 seconden is nog steeds niet goedkoop) en de tekst in het filmpje moet worden aangepast (again not cheap at all).

Een eigen website is inderdaad de website van een bedrijf. Dit betekent echter niet dat deze ook daadwerkelijk in eigen beheer is. Ook hier kan een onafhankelijk bureau achter zitten wat de dienstverlening op marketing gebied regelt en voor iedere kleine aanpassing geld wil zien. Onderschat dit niet.

Al met al kost dit nog steeds bergen met geld voor eigenlijk helemaal niets. als je een abonnement afsluit dan doe je dat toch niet alleen vanwege een reclamespotje? Natuurlijk daar zijn die dingen voor, maar aan de andere kant ben heb je bestaansrecht als mens omdat je kan nadenken. Maak daar dan ook gebruik van. lezen is niet moeilijk.
Eh... waarom de reclame aanpassen, maar niet het product, zoals wordt beloofd? Dus onbeperkt en klaar.
Omdat dat nog véél meer geld kost?
Dat kost niet veel meer geld, want dat doen de mensen nu thuis ook, dus die paar mensen bij de bushalte zal het de kop niet kosten. Anders is het dus inderdaad misleidende reclame.
Misschien vanwege technische redenen. Of wegens financiële... daar kan ik meer bij voorstellen. Wat denk je dat er gebeurt als al je klanten met gemiddeld 10 apparaten per huishouden onbeperkt op je hotspots gaan lopen internetten, youtuben, netflixen en downloaden? Dat kost vrachtwagens vol geld.

Dan hebben we het nog niet eens over de drukte die je kan gaat krijgen op het netwerk. Nee het product aanpassen lijkt me echt een heel slecht plan.

Zeker omdat het product op zichzelf al behoorlijk goed is. Alleen kunnen mensen niet lezen.
Dat vraag ik mij dus ook af.

Hoezo een commissie opstellen die dit soort dingen controleert, maar nergens sancties op kan leggen als bedrijven het dus verkeerd doen.
Wat ik veel misleidendender vind is dat je persé hun modem en specifiek de router daar in moet gebruiken om dat wifispots te kunnen gebruiken. Daar zou ik met competente hardware geen probleem mee hebben maar de router in dat Ubee geval is te brak voor woorden (bij een beetje belasting gaatie klapperen) waardoor ik heb moeten investeren in een eigen router waarmee ik mezelf weer uitsluit van die wifispots omdat ik een fatsoenlijke connectie wil hebben.
Ik vind het kwalijker dat mensen WIFI zo omarmen alsof het de oplossing voor alles is.
Tegenwoordig heb je in een gemiddeld huizenblokje al een stuk of 12 WIFI netwerken, veel te veel wat mij betreft.
Tja, heb je een laptopje of tablet en telefoon wil je al gauw WiFi. En elk huis heb bijna wel één van dergelijke apparaten.
Een huizenblokje van 12 huizen heeft dan al snel 12 WiFi netwerken...
Of 36, omdat er allebei de kanten nog zo'n blok staat. In mijn vorige woning op bepaalde plaatsen 25+ Wifi-netwerken.
Hoezo dan?
Dat er zo veel zijn is niet zo gek. Bij elk ISP krijg je een wifi modem tegenwoordig.
Nou ik vraag me gewoon af of al die straling wel goed is.
Ik weet dat dit al zo vaak voorbij is gekomen en dat de kans op gevaar klein is. Maar ik vind het kwalijk dat ik in ons huis zoveel netwerken aantref van anderen terwijl ik bewust geen WIFI inschakel.

Ik heb alles bedraad om A) gemak , B ) veiligheid tegen meeluisteren en C) om straling tegen te gaan. Er is immers al genoeg straling om ons heen.

Met gemak bedoel ik de zekerheid die UTP met zich meebrengt.
Ik ben ICT"er en er gaat geen week voorbij zonder WIFI storingen op het werk en het is altijd vervelend om weer naar zo'n kastje te moeten lopen omdat alles weer hangt.

[Reactie gewijzigd door fastbikkel op 28 augustus 2014 17:00]

De verkoop van producten met negatieve gevolgen voor onze gezondheid is strict geregulierd. Ik maak me veel meer zorgen om dingen als auto's waar er allemaar meer en meer van komen. Ik geloof niet dat een wifi signaal iets kan doen met mijn gezondheid.
Beter niet want ik zit bovenop mijn router. :')
Update, 16:15: Ziggo laat in een reactie weten dat het 'in sommige uitingen' het woordje 'onbeperkt' weg zal laten. Bij uitingen waarin dat niet gebeurt, komt een disclaimer te staan waarin duidelijk is dat het om maximaal twee gelijktijdig verbonden apparaten gaat.

Extra disclaimers in plaats van extra services.
Bedrijven leren het nooit.
Eens met de reclame code commissie, een gemideld person heft al meerdere apparaten.
Ik: laptop, tablet, smartphone
Vriendin: laptop, tablet, smartphone
Dalijk kinderen die oud genoeg zijn voor het gerbuik van smartphone's

Met die 2 connecties zit je nou niet bepaald ruim in je verbindingen.
Het is 2 connecties per abbonement, mijn wifi spot user van mijn mobiele abbonement is anders dan de wifi spot user die ik via mijn alles in één pakket heb.

Als je dus 2 telefoons in je huishouden hebt, heb je waarschijnlijk ook 2 abbonementen en dus 4 connecties. heb je één van de twee telefoons bij een andere provider, dan heb je ook geen recht om gebruik te maken van wifi spots met die telefoon en moet je ook blij zijn dat Ziggo je toch de mogelijkheid geeft.
Na vele malen de reclames te hebben gezien en gehoord ging ik er wel vanuit dat ik met al mijn devices op de wifispots kan inloggen. Voor een gezin met 2 kinderen (vrij standaard in NL) heb je dus al 4 mobieltjes en daarnaast nog een x aantal tablets en laptops.

Nu is het niet eens raar dat 1 persoon met zowel een tablet als een mobiel op internet gaat als hij op reis is.

Dus ik zou zeggen dat het toch aardig misleidend is voor een standaard consument, als het voor mij als IT'er al niet duidelijk is. Maarja ik ben dan ook bij Ziggo weggegaan toen ze dit introduceerden, ik wil een stabiele internet verbinding hebben thuis met al mijn devices (2 personen toch al 8 :S (incl Consule, TV, printer) en heb wel voldoende aan 3g.
Jij en je vriendin hebben misschien wel een data abbo. Dus hoef je alleen maar de kinderen zijn tablets aan te melden.

Overigens is het geheel overrated. Het bereik is flut. Daardoor de stabiliteit ook, thuis zit je alsnog op ziggo (van de buren)ipv je eigen hotspot welke stukken sterker is.

Het werkt redelijk als je stil zit op één plek. Maar dat is zo zelden dat het vooral marketing technisch leuk klinkt.
... thuis zit je alsnog op ziggo (van de buren)ipv je eigen hotspot welke stukken sterker is.
Dat is vrij makkelijk op te lossen door prioriteit te geven aan je eigen netwerk. Bijvoorbeeld dmv deze app voor Android.
Als je beide een smartphone hebt, zit je aan je 2 connecties dat klopt! :)

Maar moeten jullie dan echt per se wifi hebben op je tablet EN smartphone EN laptop tegelijkertijd op een plek buitenshuis? :?
Als je op je laptop wil, zet je wifiuit van je telefoon of tablet of vice versa. Dan heeft niemand ergens last van en die knopjes zijn nou ook niet zo goed verstopt :9
Ik ben het deels met je eens. Maar zit jij tegelijkertijd met je telefoon, laptop en tablet on-the-road aan een wifi spot? Je hebt wel gelijk met bijvoorbeeld situaties met meerdere mensen in het huishouden. Voor ons zou het niet zo'n probleem zijn, wij zijn met z'n tweeën, maar als je kinderen hebt die ook verbonden zijn met hun telefoon is 2 natuurlijk wel erg weinig...
Eens met de reclame code commissie, een gemideld person heft al meerdere apparaten.
Ik: laptop, tablet, smartphone
Vriendin: laptop, tablet, smartphone
Dalijk kinderen die oud genoeg zijn voor het gerbuik van smartphone's

Met die 2 connecties zit je nou niet bepaald ruim in je verbindingen.
Neem je ook Ziggo Mobiel voor je smartphones en tablets. Per Mobiel-abonnement krijg je nog eens 4 concurrent wifispots-sessies.
Guttegut, er zijn wel meer misleidende reclames. Ik had deze nooit verkeerd begrepen.
Precies, het is toch logisch dat Ziggo klanten geen onbeperkt aantal accounts bij WiFispots weggeeft? Dat zou betekenen dat je buurman zijn abonnement met de hele buurt zou kunnen delen. Inkomsten die Ziggo weer misloopt. Maar in het oog van misleiding, kunnen gebruikers het verkeerd begrepen hebben. Ik zou van de slogan maken: 'Onbeperkt data bij het gebruik van WiFi spots' .
Nou ja, onbeperkt toegang tot wifispots lijkt me onbeperkt, in alle opzichte.

En als iemand dat neemt is je wifi bereik nog niet groot genoeg om iedereen toegang te geven. Dus dat is een kul argument (zeker met de ziggo wifi routers).

Verder kan het alleen als je een wifi router hebt van Ziggo, welke ook niet iedereen heeft.

Ik vind de text van ziggo dus wel dubieus. Maar onbeperkt datagebruik op wfifispots* zou het al oplossen.

Ik vind het overigens wel kul dat je een reclame code commissie hebt die geen sancties kan opleggen. Dan heeft dat ook totaal geen nut.

*maximaal twee aparaten
Je krijgt ook toegang tot de wifi spots ook al heb je een niet Ziggo Wifi modem in huis, het kan alleen niet bij je thuis. Zodra je je Wifi modem in bridge laat zetten ben je wel de Wifi spots toegang kwijt. Dus eigenlijk is het zo dat door de slechte werking van sommige Ziggo Wifi modems, en de keuze om dat zelf te regelen met een degelijke Wifi verbinding, automatisch een extra dienst van Ziggo gaat vervallen.

[Reactie gewijzigd door hardware-lover op 27 augustus 2014 11:53]

Wat een kul. Je wilt anderen geen toegang geven tot Wifispots, maar wilt het zelf wel hebben.

'Voor wat hoort wat' gaat hier perfect op.
Indien Ziggo een fatsoenlijk Wifi modem zou kunnen leveren zou deze discussie er niet zijn. Het gaat niet om het niet willen maar gewoonweg niet kunnen omdat diverse Ziggo Wifi modems eenvoudigweg niet betrouwbaar werken met Wifi actief. En dit is helaas geen kul, lees je eerst eens in?
Dit is inderdaad geen kul. Mijn ziggo modem is ook noodgedwongen in bridge mode gezet omdat er willekeurige packet loss voor kwam. Bijzonder storend met RDP verbindingen die om de haverklap blijven hangen, VPN verbindingen die haperen, willekeurige lag in online games, etc..
Precies hetzelfde in mijn geval.
(En grote problemen met ipv6 tunnels, wat ik nodig heb om van thuis uit te kunnen werken.
Iemand trouwens nog nieuws gehoord of Ziggo uberhaupt nog native v6 gaat doen ? Het is akelig stil op dat front.)
Die Ziggo modems/routers moeten zo goedkoop mogelijk.
Kwaliteit is navenant.
Ziggo is heel duidelijk. Als je anderen toegang geeft tot 'jouw' Wifi krijg jij het ook bij anderen. Dat jij dat niet wilt / kunt / verantwoord vindt is je goed recht. Ik snap best dat niet iedereen dat risico wil lopen, maar ik vind het een duidelijk beleid.

Ik heb geen probleem met de Wifi op hun modem. Werkt als een trein. Wat gaat er bij jou dan fout?
Aan de ene kant wel, Aan de andere kant niet. de wifi hotspot is immers een losse verbinding met een eigen kanaal die los staat van de wifi verbinding die ik thuis heb vanuit de router. Ik vind het helemaal niet erg dat er een wifi verbinding wordt opgezet ten behoeve van de hotspot functionaliteit, maar aangezien ik al 3 wifi hotspots heb hoef ik er niet nog een bij te hebben voor mijn eigen wifi terwijl mijn eigen router er nog geen 20cm vanaf staat. Dat zorgt alleen maar voor meer storing. Het probleem is alleen dat Ziggo ze of allebei aanzet of allebei uit. En ik kan het niet zelf instellen. Geen enkele mogelijkheid om de SSID aan te passen of het wachtwoord te veranderen. Sorry, maar dat is geheid vragen om beveiligingsproblemen en dat wil ik niet in mijn thuisnetwerk.

Voor de hotspots? Geen probleem. is niet mijn pakkie an.
Geen SSID of wachtwoord veranderen?
Kleine 2 weken terug nog alles in één ingesteld.
SSID en wifi wachtwoord veranderd in eigen instellingen. Verder ook meteen het wachtwoord voor de/het modem/router aangepast.
Oude, eigen, router als accespoint ingesteld op de boven verdieping. Met zelfde SSID en WW als de ziggo unit nu heeft
Het bereik van die ziggo kastjes is trouwens echt dramatisch...

P.S. Alleen gebruikersnaam van de router/modem (admin panel) kon ik niet wijzigen.

[Reactie gewijzigd door rene_fb op 27 augustus 2014 14:52]

tja, ik heb een niet-wifi modem en kan de optie bij ziggo "toch" aanzetten, wil je dat ik hiervoor nu een wifi-modem ga halen ?
In mijn geval bij Telenet (België) werd mijn Internet connectie erg onstabiel zodra ik meerdere access points toevoegde aan het netwerk. Na verschillende klachten heeft Telenet gratis hun Wifi router vervangen door een ouderwetse modem (zonder router en Wifi). Wie bij Telenet niet beschikt over een Wifi router van de provider mag wel gebruik maken van Wifi spots op andere plaatsen. Misschien kan dit ook bij Ziggo?

Eigenlijk had ik liever een beter werkende Wifi router gekregen van mijn provider. Zoveel stabieler is mijn Internet connectie ook niet geworden.

[Reactie gewijzigd door Sachin op 27 augustus 2014 13:29]

Verder kan het alleen als je een wifi router hebt van Ziggo, welke ook niet iedereen heeft.
Deze modem/router mag ook niet in bridge modus staan, dit heb ik dus en mag volgens de helpdesk van ziggo geen gebruik maken van de hotspots omdat ik hem dus zelf neit aan heb staan.

Het klinkt ook wel logisch maar mijn ouders vinden het wel jammer
Het klinkt ook wel logisch maar mijn ouders vinden het wel jammer
Geef je ouders dan toegang tot je eigen interne wifi netwerk. Dat is toch niet zo'n probleem?
Dat netwerk kunnen ze niet aan de andere kant van het land gebuiken en dat is juist het hele idee met die wifispots ;)
Jouw hotspot kunnen ze ook niet aan de andere kant van het land gebruiken dus ik snap je redenatie niet. Als ze bij jou thuis zijn schakelt het device toch over op jouw interne netwerk als die hotspot vol zit?
Als je zelf Wifi Hotspots hebt aanstaan dan kun je met je account door het hele land inloggen op Wifi Hotspots. Als hij zijn ouders dus zijn login geeft kunnen die het overal gebruiken (op Ziggo netwerk). Doordat hij het dus niet zelf heeft aanstaan is zijn account ook niet toegestaan op andere hotspots.
Technisch gezien is dat ook in strijd met de voorwaarden.
De abonnee heeft toegang tot de wifispots, niet een niet betalende gebruiker ( wat zijn ouders dus zijn op dat moment )
Misschien had ik er even bij moeten vermelden dat ik nog bij mijn ouders woon ;)

Afgelopen zomer gingen ze op vakantie en toen hebben heb ik ziggo gebeld om te vragen waarom ik geen gebruik kon maken van wifispots (deze optie had ik niet op mijn ziggo account) en er werd mij dus netjes uitgelegd dat ik dan zelf het signaal ook moest uitzenden (wat dus niet kan als je modem in bridge mode staat)

Ik snap Ziggo ook wel, ik vind het alleen jammer
Ik snap dat hele bridgemode niet hoor, je kan prima een 2e router achter het ziggomodem hangen.
Zelfs een eigen dhcp opzetten om de boel te scheiden.

Ik had bij Ziggo hetzelfde, dat ubee modem deed zijn dingetje, maar mijn linksys regelde het interne netwerk verder, inclusief het wifideel.
Heel leuk en handig, maar dan heb je issues als wegvallende WiFi (en een extra stoorzender voor je eigen WiFi), wegvallende telefonie (elke week je router herstarten), waar je alleen maar meer ellende van hebt. Tenminste, ik wel met de Cisco-router. Geen idee hoe dat met de Ubee's is.

EDIT: De problemen die ik hier beschrijf ervaar ik wanneer het modem in router-modus staat. Ik beargumenteer hier waarom de bridge-modus meer noodzaak is dan optie (in ieder geval voor mij)

[Reactie gewijzigd door iskander_novena op 27 augustus 2014 14:34]

Heel leuk en handig, maar dan heb je issues als wegvallende WiFi (en een extra stoorzender voor je eigen WiFi), wegvallende telefonie (elke week je router herstarten), waar je alleen maar meer ellende van hebt. Tenminste, ik wel met de Cisco-router. Geen idee hoe dat met de Ubee's is.

EDIT: De problemen die ik hier beschrijf ervaar ik wanneer het modem in router-modus staat. Ik beargumenteer hier waarom de bridge-modus meer noodzaak is dan optie (in ieder geval voor mij)
Heb hier een Cisco EPC3925 en die draait gewoon probleemloos met DHCP. Uiteindelijk zitten er 2 switches en 2 300N Wifi routers op. Natuurlijk heb ik DHCP op de WiFi routers wel uitgeschakeld.

Je zou je modem kunnen laten vervangen. Ik kreeg van een medewerker echter te horen dat de nieuwe modems minder functionaliteit hebben (o.a. geen pre-assigned DHCP). Dus dat is dan wel een puntje...

Een vastloper van de Ziggo Cisco EPC3925 heb ik nog nooit gehad.

Mbt die Wi-Fi storing... tja het ding staat in de meterkast dus veel verder dan 3 meter komt dat signaal niet :+ . Des noods sloop je de antenne's er af, zet je de DB op de laagste stand en kies je een kanaal ver weg van je eigen netwerk. Tweakers enzo ? ;).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 27 augustus 2014 14:47]

Een echte tweaker zet 'm inderdaad gewoon in bridge modus, en hangt zijn eigen router (zij het een betere retail router, zij het een eigen gecreerde linux firewall op een micro pc) daar aan.

We proberen met IPv6 toch juist van de NATting af te komen? Ga jij (niet persoonlijk opvatten) met een dubbele NAT de boel nog verder compliceren.
Een echte tweaker zet 'm inderdaad gewoon in bridge modus, en hangt zijn eigen router (zij het een betere retail router, zij het een eigen gecreerde linux firewall op een micro pc) daar aan.
Punt was juist dat je in bridge modus geen gebruik kunt maken van de WiFi spots ;). Dus nee die bridge modus is uit den boze.
Ik zie niet in waarom die issues door een router-achter-router situatie zouden ontstaan. Wegvallende telefonie kan daar bijvoorbeeld al niets mee te maken hebben. Dat draait op een apart vlan.

Zelf heb ik zo'n Ubee. Ik heb het een jaar uitgehouden met dat ding als router, maar dat was geen doen. Internet dat om de haverklap wegviel (zowel draadloos als bedraad) terwijl die Ubee gewoon bleef draaien (externe IP-lease viel soms weg, soms niet) is niet echt handig zeg maar. De helpdesk van Ziggo kon/wilde er niets aan doen en vond het modem (na drie keer in hun systeem te kijken gewoon goed).

Uiteindelijk heb ik op aanraden van een kennis die dezelfde problemen had gewoon maar een router aangehangen (en dan natuurlijk geen router van 29 euro bij de Kruidvat) en sindsdien werkt alles helemaal prima. Conclusie: Die Ubee-modems kunnen een hedendaags normaal aantal devices dat op netwerk/wifi draait simpelweg niet aan. Nu dat ding gewoon alles kan doorzetten naar een host op het lokale netwerk, loopt hij in ieder geval niet meer vast.

Telefonie valt dus ook niet meer weg en wifi natuurlijk ook niet. Ik heb overigens de 2.4GHz wifi in die Ubee gewoon lekker uitgezet en de 5GHz op een zoveel mogelijk afwijkend kanaal van mijn router gezet. Geen storing whatsoever dus. Wifi-snelheid is er ook nog eens met sprongen op vooruit gegaan. Waar ik eerst met wat geluk in dezelfde kamer als de Ubee-modem 30Mbps (van de 90) haalde, is dat met mijn eigen router gewoon 88 à 89.
Waarschijnlijk mijn onduidelijkheid, maar mijn ervaring met de Cisco-router in gewone 'router' modus is dat ik de problemen ervaar die ik beschrijf, en worden die 'opgelost' door de router in bridge-modus te zetten.
Feitelijk geef je aan dat je dezelfde issues ervaart als die ik al beschreven heb.
ik heb ook een cisco modemrouter van ziggo, en achter de cisco modemrouter heb ik mijn eigen router aangesloten (mijn eigen router staat ook gewoon ingesteld als router, dus dhcp heb ik daarop ook aan staan (ik laat mijn eigen router wel andere ip adressen uitdelen als de ziggo router)) (ik heb niks veranderd aan de instellingen van de cisco modemrouter, dus ik heb de bridgemodus UIT staan). dit heb ik al anderhalf jaar zo en ik heb nog nooit last gehad van uitvallende telefonie of dat ik de modemrouter moest herstarten.


als je de cisco modemrouter op 5ghz dan heb je er ook geen last van dat de modemrouter je eigen wifi stoort, want 5 ghz heeft veel meer kanalen.
voorwaarde van jouw gebruik van ziggospots is, dat jij via je eigen thuismodem van ziggo ook toegang geeft aan andere ziggospot gebruikers.

dat kan dus niet als je ziggo modem in bridge mode staat.

dat je thuis wel wifi kunt hebben door achter het ziggo modem een tweede router te hangen is irrelevant in deze zaak. Sterker nog, ik denk dat de OP inderdaad van deze constructie gebruik maakt omdat zijn ziggo modem blijkbaar mindere specs heeft dan zijn 2e router.
Vandaar mijn opmerking over bridgemode.

er zijn maar weinig gevallen dat die mode ECHT noodzakelijk is, maar omdat de gebruiker niet verder wil of kan kijken, is de makkelijkste stap voor hen bridgemode.

Terwijl dit niet nodig hoeft te zijn.
Ik had op mijn ziggoverbinding ( en de andere die ik heb opgezet ) gewoon een extra AP of router aangekoppeld.
Zo kan men de ziggospots blijven gebruiken buitenshuis, terwijl binnen gewoon sterk wifi is.
( en voor de klagers over wifi storingen, kanalen moet je kiezen, met verschillende tools kan je de kanalen gewoon uitzoeken, en instellen, en niet van de autokeuze uitgaan, die allemaal de 4,5 en 6 bezetten )
Het probleem daarmee is dat bijv. Whatsapp dan gaat kuren als je op wifi zit.

Die haalt slecht binnen dan, dit is de reden dat ik mijne in bridge modus heb laten zetten en mijn eigen router erachter heb.
Dat is dus ook al niet in het hele land, aangezien Ziggo slechts een gedeeltelijke dekking heeft naar aanleiding van zijn aanbiedingsgebied. Anders kom je bij UPC of andere kabelaars uit.
Volgens mij is het zo dat als je zelf geen wifi-spots uitdeelt, je ook geen codes krijgt om op andermans hot-spots aan te kunnen loggen.

Zijn ouders zullen vermoed ik dan geen Ziggo hebben en gebruik willen maken van zijn wifi-spots code die hij dus niet heeft?
haha, wou precies hetzelfde zeggen :)
Er is dan nog een mogelijkheid door een mobiel abonnement (vanaf EUR 7,50 per maand) af te sluiten bij Ziggo. Daar krijg je ook toegang tot de WiFi hotspots bij en voor zover ik kan zien, is dat niet afhankelijk van het feit of je Ziggo modem ook een hotspot is. Als het mobiele abonnement van je ouders 'past' in een Ziggo mobiel abonnement, is dat misschien een oplossing (wel even controleren of het inderdaad zonder eigen hotspot mag)...
Klopt inderdaad, ik heb mijn Ziggo modem in bridge modus staan en een Ziggo mobiel abonnement. Ik kan gewoon zonder problemen gebruik maken van andere Ziggo hotspots (je moet dan wel de inloggegevens van Ziggo mobiel gebruiken).
Het bijzondere ervan is.. Ik heb nooit een nieuwe modem gehad met deze functionaliteit. Maar, kan wel gebruik maken van Wifi spots omdat ik wel het vinkje aan kan zetten. (delen om gebruik te maken van.)
gebruik het eigenlijk nooit, maar vond het wel opmerkelijk. :D

Maar goed, het beste van 2 werelden dus. Overigens is het wel zo dat ik, als ik een modemwissel heb, per direct het vinje uit zet en de boel in bridge zou laten zetten. Bereik van iig het Cisco spul is vrij dramatisch heb ik al bemerkt.
Dus je mag geen Airport of wat anders aansluiten? (wou namelijk een Airport kopen voor me wifi op zolder te versterken en airplay te gebruiken) :P
Als ze hier al is over vallen , pak dan is T-mobile aan met hun "onbeperkt". Want dat is pas misleiding.
Hebben ze ook al ooit gedaan ;).

Daarnaast is het ook onbeperkt. Alleen trager, dat wordt wel duidelijk (een klein beetje) gemaakt.
Het is niet echt onbeperkt :

definitie van onbeperkt = Geen belemmering / begrenzing.

Trager = begrenzer dus dan is het echt niet onbeperkt.
Als je daar dan onbeperkt data achter zet ben je van dat probleem weer af.

De hoeveelheid data wordt dan onbeperkt. De manier waarop tja dat is iets anders.
Ik heb geen wifi-router van ziggo maar mag en gebruik de hotspots... zeer goede dekking bij mij in het centrum. Staat ook duidelijk vermeld:
Heeft u nog geen Wi-Fi modem, maar wel een internetabonnement van Ziggo en is WifiSpots geactiveerd? Dan kunt u gewoon gebruik maken van draadloos internet via WifiSpots. Uw eigen modem is dan geen WifiSpot.
Ziggo misleid helemaal niemand imo, als klanten een dergelijke uitspraak als de voorwaarden zien en daarop een abonnement afsluiten... dan moeten die zichzelf even achter het oor krabbelen. Want als je de informatie leest staat er duidelijk dat het maar voor twee apparaten tegelijk is en dat het onbeperkte op de hoeveelheid data slaat. Ook staat het duidelijk in de FAQ... kunnen mensen dan helemaal niet meer zelf lezen en nadenken? Wat dat betreft maakt iedere fabrikant zich schuldig aan dergelijke misleiding... hun product is toch altijd de beste? Waarom dit toch altijd in de telecom wereld als een groot probleem wordt gezien en op andere markten niet... (verbruikscijfers van auto's bijvoorbeeld)... dat begrijp ik niet.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 27 augustus 2014 11:54]

Verder kan het alleen als je een wifi router hebt van Ziggo, welke ook niet iedereen heeft.
Niet helemaal correct.
Als je nooit een wifi router van Ziggo hebt ontvangen kan je wel gebruik maken van wifispots, heb je die wel en laat je hem in bridge zetten inderdaad niet.
Eveneens kan je de wifispots sowieso gebruiken als je Ziggo mobiel hebt.
Nou, ik snap het wel.

Vergelijk het met een all-you-can-eat. De balie waar het eten staat kan maximaal 10 klanten tegelijk 'doen', terwijl er misschien wel 50 zitten te wachten achter die 10 die aan het opscheppen zijn. Het is logisch dat je wel onbeperkt mag opscheppen, maar ook logisch dat wanneer je achteraan staat, niet meteen de spareribs kunt pakken. M.a.w., je zult dan even moeten wachten. En toch is een all-you-can-eat onbeperkt.. :)
Het is zeker dubieus. Onbeperkt is onbeperkt - zonder beperkingen. 2 apparaten is een beperking.

Dat er een beperking voor 2 apparaten is, is op zich niet verkeerd. Probleem is dat ze dan niet duidelijk maken.

De reclamecode commissie is wat dat betreft idd een wassen neus een papieren tijger die niets kan doen.

Het enige dat werkt is dat een concurrent van ziggo een rechtszaak begint en daar schadevergoeding uit eist of eist dat ziggo stop met deze misleiding.

De overheid tja die staat er bij en kijkt er na hoe consumenten voor de gek gehouden worden. Je mag van een overheid toch verwachten dat ze boetes kunnen uitdelen en ingrijpen. Helaas zijn ze in Den Haag met belangrijkere zaken bezig zoals burgers nog meer geld uit te zak te trekken.
Het is zeker dubieus. Onbeperkt is onbeperkt - zonder beperkingen. 2 apparaten is een beperking.
Wat is er dan onbeperkt? Ik vind het zo gebracht nogal een erg vaag begrip... ongelimiteerde data op wifispots, maar dan is je accu leeg en is het ook niet meer onbeperkt op dat moment. Heel relatief dus als je de term zo los gebruikt.

En het wordt ook duidelijk gemaakt dat het om maximaal twee apparaten gaat, maar dat betekent dat je dan iets verder moet lezen dan het reclamebord...
Je accu lees dan is het niet meer onbeperkt.
Als je zegt onbeperkt data op wifi is dat heel duidelijk. Je accu heeft niets met de dienst te maken en eerlijk gezegd is het erg ver gezocht om te zeggen als je accu het niet meer doet is het niet meer onbeperkt.

Iets verder lezen dan het bord zijn de kleine lettertjes. die kleine lettertjes geven een beperking aan van je grote advertentie en dat is misleiding.

Stel je eens voor Shell biedt onbeperkt tanken aan voor 100 euro in de maand.
In de kleine lettertjes staat dan maximaal 2 liter per dag. Denk dat iedereen ze oplichters noemt.

Bij telecom accepteren we al te veel en te lang het misbruik van het woord onbeperkt.
Jij stelde dat onbeperkt = onbeperkt... dat mijn voorbeeld niet logisch is wat dat betreft ben ik met je eens, maar een lege accu is een beperking... ;) Als je niet stelt wat er dan onbeperkt is dan kan je daar een vrije interpretatie op loslaten... dat was mijn punt en die vrijheid nam ik daarom ook maar even.

Onbeperkt is een term die zonder associatie weinig tot niets zegt, je zal dus extra informatie moeten hebben, oftewel even de informatie doorlezen en niet gelijk vallen over een reclame uiting... anders gezegd, even het gezonde verstand gebruiken.

Waarom is dit bij telecomproviders altijd zo'n probleem terwijl er bijvoorbeeld autodealers volhangen met reclame uitingen gevuld met leugens over het verbruik en vermogen e.d.? De bedragen die daar over de toonbank gaan zijn van een veel hoger niveau... Of op een lager niveau... zijn de groenten in blik van Hak ook echt de lekkerste? Dat zeggen ze wel...

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 27 augustus 2014 17:30]

Je neemt met een gezin internet af,
En je kan nog niet eens meer dan de apparaten van 1 persoon voorzien van wifi buiten de deur.
Dat is raar, en zeker niet onbeperkt. zoals ze suggereren.
Juist, ik begreep de reclame niet verkeerd, maar de dienst is wel krom: Internet op een huisadres: 2x wifispots-inlogs, ziggo mobiel voor 1 persoon: 5 wifispots-inlogs... Dat zou toch eigenlijk andersom moeten zijn...
In theorie kan je dan toch met 7 apparaten tegelijk op wifispots?
maar het klopt toch niet? Mensen die in een gezinssituatie of studentenhuis alleen ziggo internet hebben krijgen 2 aansluitingen terwijl die vaker met meerdere apparaten (allemaal een telefoon) gebruik maken van internet, en als je voor jezelf, persoonlijk, een telefoonabonnement afsluit krijg je 5 aansluitingen, terwijl dat abonnement duidelijk voor een enkele telefoon is, dus je aan 1 genoeg zou hebben.
Welk stukje van '2 apparaten tegelijk' is dan onduidelijk?

Je hele gezin kan toegang krijgen tot wifispots, maar niet allemaal tegelijk. Dus als je met je 12 kinderen door een andere wijk rijdt krijg je inderdaad niet allemaal tegelijk toegang tot wifispots.
Nouja, in principe kun je bij wifispots van UPC wel met meer tegelijkertijd geconnect zijn, mits je natuurlijk wel klant bent, maar dat geldt ook voor wifispots van Ziggo...

edit:Oh, het gaat over per klant met 2 apparaten bij 1 wifispot, nou, ik kan me daar dus absoluut niet druk over maken..

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 27 augustus 2014 13:35]

Bij 'onbeperkt toegang tot hotspot' zou ik niet direct bedenken dat er een beperking is aan het aantal apparaten dat tegelijk op een hotspot mag. Dat moet je dan blijkbaar in de kleine lettertjes nalezen?

Kan best begrijpen dat mensen dit misleidend vinden. 2 apparaten is ook wel erg weinig, met meer dan 1 persoon in een huishouden kom je dan al gauw in de problemen.
Ik kom zelf al in de problemen met het beperkte aantal accounts, want mijn smartphone en tablet zijn aangesloten op Ziggo WifiSpots, maar mijn laptop valt buiten de boot. Laat staan de twee andere bewoners in dit huis (die gelukkig niets van de WifiSpots afweten). }>
Waarom zit jij (en vele andere hieronder) thuis op Wifi Hotspots en niet op je eigen Wifi netwerk? Dan heb je die problemen toch ook niet.
Niet thuis, maar buitenshuis. Op het werk, school, sport etc, etc maak ik (indien mogelijk) veelvoudig gebruik van de WifiSpots.
Mijn ouders hebben Ziggo. Zij komen best veel bij familie / vrienden die ook ziggo hebben, om deze reden maken ze gebruik van de ziggo hotspots.

Als ze thuis zijn switchen hun eigen devices (laptops/telefoons) continue om naar het ziggo netwerk (sterkste signaal wordt gekozen). Ze zitten er natuurlijk niet op te wachten om continue het ziggo netwerk te vergeten en weer opnieuw in te voeren als ze bij familie zijn.

Het ziggo signaal wordt met dezelfde sterkte uitgezonden dan hun eigen wifi signaal, hierdoor springt hij vaak om. Niet echt praktisch maar ik kan zelf geen goede oplossing voor de probleem geven. Ook al zou je het signaal minder sterk kunnen instellen dan zal hij nog af en toe omschakelen.

De wifi hotspots zijn een leuk idee, en hebben zeker voordelen maar er hangen ook nadelen aan. Ik heb bijvoor beeld een aparte router bij mijn ouders thuis neergezet vanwege de slechte kwaliteit van de wifi van de ziggo modems. Ik kan vervolgens niet de radius uitzetten zonder het ziggo netwerk ook uit te schakelen. Met als gevolg dat er weer een extra stoorzender rondzwerft.
Ik had ook direct het idee dat het ging om de lijn zelf en niet de hoeveelheid apparaten.
Maar een computer leek zal het wellicht anders interpreteren.


Net zoals dat velen denken dat een digitale handtekening dat ding onderaan je email is.
Een gemiddeld gezin heeft toch al snel meer dan 2 mobiele devices, zo is onbeperkt, zonder te misbruiken (dus delen van inlog met de buurt) snel niet haalbaar.
Reclames zijn per definitie misleidend. De waren moet altijd mooier gemaakt worden dan die is.
Dit jaar in Midlaren provincie Groningen op vakantie geweest geen Ziggo wifi spots verder werkt het perfect, ook is het voldoende duidelijk dat je met twee apparaten op de wifi spots kunt.
Ook hierbij geldt zoals ik al vaker aanhaal op Tweakers.net... we hebben het over gemiddelde consumenten waaraan producten en diensten voornamelijk geleverd worden.

Dat 'Onbeperkt toegang tot WifiSpots'.
Is gewoonweg keiharde misleiding en gericht op nieuwe klanten. Die gemiddelde consument kan dit soort reclames interpreteren als:

1) Overal gebruik kunnen maken van Ziggo WifiSpots.
2) Geen vastgestelde limiet aan het aantal te gebruiken apparaten.
3) Onbeperkte snelheden en data kan verstoken.

Bij iedere reclame uitting dien je jezelf als bedrijf te houden aan specifieke "strenge" voorwaarden. Doe je dit niet, kun je dankzij deze uitspraak van de Reclame Code Commissie wel eventueel je contract ontbinden op basis van 'dwaling' en/of 'misleiding' of wel, het niet of onjuist ïnformeren aan jou als consument. Gaat Ziggo hier dan niet in mee, staat het per definitie al vast dat een rechter vrij snel uitspraak kan doen en het contract nietig te verklaren daar de RCC zich hier al over gebogen heeft en dit als misleidende tekst heeft aangemerkt.
------
Kleine note: WifiSpots is onderdeel van het totaalpakket dat je als consument afneemt. Als blijkt dat één van de onderdelen binnen het pakket niet conform afspraak/reclamering is kun jij in principe je abonnement opzeggen.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 27 augustus 2014 13:58]

"Onbeperkt" SMS bij T-Mobile betekent een maximaal van 2500 SMS terwijl het "onbeperkte" internet betekent dat wordt afgeknepen op 64 kbps buiten je databundel.

"Onbeperkt" mobiel internet bij Robin Mobile heeft volgens mij de beperking dat je SIM-kaart niet in een tablet mag.

Er zitten vaak dergelijke adertjes onder het gras. Kan ook een verbod op tethering zijn of een FUP die op militante wijze wordt nageleefd.
Het is dan de hoogte tijd dat deze commissie wel sancties op kan gaan leggen.
sancties worden uiteindelijk betaald door de consument, liever niet dus
Nou nee, want dan gaan ze voor deze onzinnige redenen als sancties opleggen.
Want ik weet zeker dat de meesten gewoon begrijpt dat het hier om datalimieten gaat, dan kan je overal sancties voor op gaan leggen.
Overal onbeperkt internet betekent precies dat. Als er dan toch beperkingen aan zitten, dan mag je het niet onbeperkt noemen, ongeacht hoe iets bedoeld is. "Overal internet zonder datalimiet" is dan b.v. een optie, maar ik heb wel twijfels of Ziggo "overal" wel kan waarmaken.
Ik bleef na het lezen van het artikel zitten met de vraag wat de Reclame Code Commissie dan wel kan doen. Volgens deze link kunnen zij de maker geen sanctie opleggen, maar dus wel de de reclame verbieden.
Effectief
Wanneer de (voorzitter van de) Commissie of het College oordeelt dat een reclame-uiting in strijd is met de NRC, wordt door de afdeling Compliance nagegaan of de adverteerder gehoor geeft aan de uitspraak. De adverteerder kan in principe de verboden reclame niet meer gebruiken of dient deze zodanig aanpassen dat die aan de regels voldoet.

[Reactie gewijzigd door RikH op 27 augustus 2014 11:24]

Mocht er een eventuele gerechtsgang komen door een paar boze klanten dan denk ik wel dat deze uitspraak gebruikt gaat worden door de rechter. Dus nutteloos is deze zeker niet.
Dan vind ik reclames met onbeperkte databundels meer misleiden; na een x aantal data gaat je snelheid omlaag, dat is dan toch alsnog een beperking? Daarnaast gelden deze aanbiedingen ook voor maar één simkaart en dus één telefoon...

Nou staat er vaak in de mobiele providers vaak een enorm sterretje bij, en wellicht in die van Ziggo niet. Maar moet dat nou echt het verschil maken?
Nee, het onbeperkte slaat op de hoeveelheid data die je mag gebruiken en niet op de snelheid. Dat wordt nergens beweerd. Dat de consument verwacht dat ook de snelheid gelijk blijft is een ander verhaal.
Daarom juist, bij Ziggo slaat het ook op de data, niet op het aantal apparaten.

Dus waarom kan het bij de één wel en de andere niet vraag ik me af...
Hoewel niet netjes zijn er ergere voorbeelden te bedenken. Ik kom tevens maar niet van het gevoel af dat wij beter onze tijd en geld kunnen besteden aan hoe wij onze landgenoten aanleren hoe ze met alle (al-dan-niet-sluik) reclame's om moeten gaan.

Dat, of maar gewoon kneiterhard straffen wanneer termen als "onbeperkt" aan voorwaarden verbonden zijn, al zullen we die termen dan nooit meer tegen komen in de praktijk. Zo'n half-lamme club die geen echte actie kan ondernemen wordt toch niemand beter van behalve de commissie zelf, of mis ik iets.
2 apparaten is inderdaad een beperking op onbeperkt, en er mag meer duidelijkheid komen wat betreft lok kreten in de marketing.

maar als ik reclame kijk dan zie ik wel meer marketing kreten die nog al misleidend zijn.
Volgens de redenatie die wordt toegepast bij Ziggo vind ik het krom dat er niets gedaan wordt tegen de mobiele providers met hun onbeperkt bellen, wat naast maar 1 apparaat betreft (logisch, maar het is een beperking) vaak zelfs een harde fair use grens heeft.
Zoals eerder onbeperkt heeft met het gebruik van internet temaken niet de hoeveelheid apparaten je kan gebruiken(logisch nadenken noemen ze dat)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True