HP roept zes miljoen netsnoeren terug

HP heeft een wereldwijde terugroepactie ingesteld voor netsnoeren die in brand kunnen vliegen. Wie over een kwetsbaar netsnoer beschikt, krijgt zo snel mogelijk een nieuw exemplaar, belooft de Amerikaanse fabrikant.

Het desbetreffende netsnoer is tussen september 2010 en juni 2012 meegeleverd met notebooks en docking-stations die onder de vlag van HP en Compaq zijn verkocht. Wie over een netsnoer met het opschrift 'LS-15' beschikt, kan hem kosteloos laten vervangen, al zijn niet alle netsnoeren met dat opschrift ook daadwerkelijk gevaarlijk.

Het netsnoer is volgens HP voor zover bekend 29 keer oververhit geraakt; in twee gevallen liepen mensen daarbij licht letsel op. Het bedrijf adviseert klanten daarom om het snoer niet langer te gebruiken. Wie een nieuw exemplaar aanvraagt, krijgt dat in de meeste gevallen binnen drie à vijf dagen, maar het kan in sommige gevallen tot tien dagen duren voordat het nieuwe snoer binnen is.

Het bedrijf benadrukt verder dat het netsnoer geen gevaar vormt voor oververhitting van de notebook zelf; het probleem zit alleen in het snoer. Dat betekent volgens het bedrijf ook dat laptops geen schade hebben kunnen oplopen door gebruik van het onveilige exemplaar.

Door Joost Schellevis

Redacteur

27-08-2014 • 10:24

70 Linkedin

Reacties (70)

70
70
47
5
0
13
Wijzig sortering
Vermoedelijk is de aansluiting van de kabel aan de adapter niet stevig genoeg.
Indien de contacten daarvan niet goed passen kan de zaak warm worden.
Door mensen een kabel te geven die beter aansluit op de adapter lossen ze het probleem op.

Ze zullen denken "beter 6 miljoen aangepaste kabels laten maken en opsturen dan 6 miljoen adapters terughalen".
Heb een kabel die vervangen wordt (net gecheckt). Ik vond de aansluiting altijd een beetje los, hij zit er wel in en gaat niet snel eruit, maar hij heeft redelijk wat speling. Al is die van mij nooit heet geworden, maar ik check vaak als het echt goed erin zit.
Goede actie van HP, kan ik geruster slapen.
Hmm, ik heb in het verleden al eens een doorgebrand netsnoer van HP gehad, inclusief brandwond(je). Nooit gedacht dat dat aan het snoer zelf heeft kunnen liggen, ik ging er vanuit dat ik zelf iets met het snoer had gedaan. Vraag me af hoeveel gevallen er nog meer zijn die zich nooit bij HP hebben gemeld.
"Dat betekent volgens het bedrijf ook dat laptops geen schade hebben kunnen oplopen door gebruik van de onveilig exemplaar."

Nee, tenzij je huis erdoor afbrandt.
Erg verwarrend bericht inderdaad, ligt het nou aan de netsnoer of de adapter?
Het ligt aan het netsnoer, deze kan smelten.
On August 26, 2014 HP announced a worldwide voluntary recall and replacement program in cooperation with various government regulatory agencies, for affected AC power cords distributed worldwide with HP and Compaq notebook and mini notebook computers, as well as with AC adapters provided with accessories such as docking stations, sold from September 2010 through June 2012.

HP customers affected by this program will be eligible to receive a replacement AC power cord for each verified, recalled AC power cord at no cost.

HP believes that certain power cords shipped with notebook PC products and AC adapter accessories may pose a risk of a fire and burn hazard to customers. We are taking this action as part of our commitment to provide the highest quality of service to our notebook customers.

Note: Not all HP and Compaq notebook and mini notebook PCs were sold with an affected power cord. Please validate the power cord shipped with your notebook PC or purchased with an accessory, or as a spare.
Interessant bericht!
Mijn achternicht heeft een laptop van HP die in deze periode geleverd is, en haar netsnoer is enkele maanden geleden ook enorm in de fik gevlogen. Vervolgens kreeg ik dit op m'n bord, maar bedacht me dat dit vast een productiefoutje geweest moet zijn. Nu ik dit lees begin ik me toch stiekem af te vragen of ik dit niet bij HP/Compaq had moeten melden, wellicht had de teller dan op 30 gestaan.

Rekening houdende met het feit dat er meer mensen zijn die geen melding maken van zulke voorvallen, ik denk dat het daadwerkelijk vaker is voorgekomen dan 29 keer.

[Reactie gewijzigd door Nieknikey op 27 augustus 2014 11:02]

Aan het netsnoer.
Op dit netsnoer staat een molded marking met LS-15.

Zojuist van HP een mail gehad, waarin staat dat het gaat om netsnoeren van adapters die zijn geleverd bij notebooks, mini notebooks en dockingstations.

Je kan ze ook bellen;
HP Support telefoonnummers:
- Business PC’s: 0900 117 0000 (Garantie & Buiten Garantie)
- Consumer PC’s: 020 721 9041 (Garantie & Buiten Garantie)

[Reactie gewijzigd door Kars op 27 augustus 2014 10:39]

Hoeft niet, ik heb er ook een met LS-15 bij mijn HP Elitebook folio 9470m (die notabene in het plaatje bij de controle staat 8)7 ), uit die periode, die blijkbaar dus niet vervangen hoeft te worden. Desondanks zie ik mijn CPU temperatuur toch met 40°C omhoog schieten zodra ik hem erin doe. (oververhittingsproblemen? laptop rondom powerknopje boven de aansluiting word bloedje heet)

[Reactie gewijzigd door Sidle op 27 augustus 2014 17:37]

Probeer voor de lol eens een ander snoer als je dat tot je beschikking hebt. Dan gebeurt gewoon hetzelfde. Het probleem zit in de snoeren, niet in laptops of andere dingen die bij het snoer verkocht zijn. Je cpu word warmer omdat die niet langer ondergeklokt word (meeste laptops doen dat zolang ze op accu werken).
Het woord adapter komt in het hele nieuwsbericht niet voor...
Dit is echt non-nieuws voor NL want het betreft enkel US en CANADA. Niet zomaar klakkeloos berichten overnemen maar even lezen lijkt me een goed plan..

Er is ook nergens sprake van brand(gevaar) enkel van (over)verhitting waardoor schade en/of letsel zou kunnen ontstaan.

[Reactie gewijzigd door pvdheu op 27 augustus 2014 14:01]

https://h30652.www3.hp.co...erEntry/ProgramSummarySOE

Op 26 augustus 2014 kondigde HP een wereldwijde vrijwillige terugroeping en vervangingsprogramma aan in samenwerking met verschillende overheidsinstanties voor getroffen netvoedingskabels die wereldwijd met HP en Compaq notebookcomputers en mini notebookcomputers gedistribueerd zijn, evenals met netvoedingsadapters verstrekt met accessoires zoals basisstations die in de periode september 2010 tot en juni 2012 verkocht zijn.

wereldwijd, grappenmaker....
Ik vind het een erg verwarrend bericht. Ze roepen netsnoeren terug die gevaarlijk zijn, terwijl het probleem in de adapter zit. Werkt HP soms met een netsnoer met ingebouwde adapter?
Waarschijnlijk zijn de kabels die ze hebben gebruikt niet dik genoeg
Nog waarschijnlijker is dat de connectoren van de kabel en van de adapter niet stevig genoeg in elkaar grijpen waardoor bij regelmatige belasting het contact slecht kan worden en kortsluiteffecten op kunnen treden. Zoiets kun je mogelijk aan twee kanten oplossen waarbij vervanging van het netsnoer veruit het goedkoopst is.

Waar ik me zorgen om maak is of het echt niet deels aan de adapter ligt. Immers, netsnoeren zijn min of meer uitwisselbaar omdat de fysieke maten praktisch gelijk zijn. Je wilt niet per ongeluk in de toekomst op een onveilige combinatie uitkomen.

Het netsnoer van de adapter die hier naast me ligt van een HP dockingstation grijpt ook heel gammel in de adapter waarbij overduidelijk de mechanische stevigheid minder is dan het had kunnen zijn. Gewoon Chinese (Foxconn FF-05) kwaliteit.
Anoniem: 419371
@Rukapul27 augustus 2014 10:55
je zegt het bijna goed,er zit ergens in het snoer een slechte verbinding waardoor er weerstand onstaat en dat leid tot warmte ontwikkeling en dat kan tot brand leiden.
een kortsluiting leiden normaal niet tot brand,enzij men zich niet aan de regels houd want dan kan er een overbelasting ontstaan en dat kan wel tot brand
leiden
Dan zou het probleem niet bij de adapter moeten liggen, maar bij het netsnoer naar de adapter toe.
Ligt er aan als de adapter meer vermogen vraagt dan waar het kabeltje op berekend is. word ie warm van.

Zal niet mogen voor zover ik weet. Maar je weet nooit wat ze allemaal doen om geld te besparen
Warm worden mag wel. Voel maar eens aan de kabel van een stofzuiger als je die tien minuten gebruikt hebt. Echter moet het niet zo warm worden dat de kabel in brand vliegt.
Ik had wat duidelijker kunnen zin ja ik bedoel ook heet in de zin van niet meer aanraken. Een stofzuiger snoer kan warm worden maar niet heet want dan is er wat fout.
Ik weet niet wat voor stofzuigers jullie hebben, maar als ik mijn oude rode philips stofzuiger gebruik die op piekvermogen 2000 watt vraagt. draait ie als ie op toeren is nog maar op ongeveer 450 watt. Het geen wat bij mij warm wordt is de stofzuiger zelf. De kabel moet dat makkelijk kunnen trekken, als je nagaat dat die kabels dikker zijn als de standaard 2 aderig lampkabeltjes die max 700 wat continu zouden kunnen leveren.

Ik trek hier vanuit een do it yourself stopcontact gevoed doormiddel van een lampkabel van 10 meter en een stekker in een ander basisstopcontact ook continu mijn voeding voor mijn laptop... en zelfs al zet ik de stofzuiger er bij aan op datzelde kabeltje, dan pas wordt die 10 meter lampkabel een beetje lauw. Warm durf ik het ook niet te noemen. En dan moet mijn laptop vol aan de bak zijn met laden EN het afspelen van een spel zoals Wot ofzo.

(ja, ik weet het, totaal onveilig. Het enige wat erop zit normaal gesproken is mijn laptop, een bedlampje en lamp van 40 watt. meer niet, veel kan er niet gebeuren. :P)


ontopic:


HEt lijkt me eerder een partij kabels met een gebrekkige isolatie, wat kan resulteren in een BANG in je meterkast omdat meneer de kabel vindt dat ie moet gaan smelten. (als je tenminste nog van die porseleinen ondingen hebt zoals ik) Veel is er dan nog niet aan de hand. Maar een 3 aderige kabel voor een laptop hoeft in de regel niet meer te leveren als wat de adaptar kan leveren aan de laptop, inclusief zo ongeveer 10% aan trafoverlies. Mijn asus adapter kan max 120 watt leveren. Dan trekt de adapter naar mijn inziens toch echt niet meer als zo ongeveer 150 watt door een kabel.

Ik denk niet dat er laptops zijn die 170+ watt aan voeding vragen overigens.

Overbelasting kan het dus naar mijn inziens niet zijn, al neem ik een slag om de arm ivm de connectors. Maar ja, Ook in dat geval, gebrekkige kwaliteit of in ieder geval fabrieksmontage. Of verkeerde/vervuilde isolatiegrondstoffen
De laptops die meer dan 170+ watt vragen zijn er wel degelijk

http://www.bto.eu/bto-x-book-17cl60-quadro.html
8-cell Lithium-Ion Batterij (89.21WH)
330 watt adapter
maar dan heb je wel een beest van een laptop met 4 schijven. 32GB ram. K5100m 8GB DDR5
3135,50 euro

http://store.hp.com/Nethe...=F0V45EA&opt=ABH&sel=PBNB
8-cels (75-Watt/uur) lithium-ion accu
230 watt slim-adapter
bij deze heb je ook 32GB ram, de K5100m video kaart en 1 schijf( ssd).
6411,79 euro

maar inderdaad, bij reguliere consumentenlaptops zal je niet meer dan de 170 watt aantreffen voor een adapter. Zelf denk ik ook dat het gaat om slechte isolatie gaat. Misschien twee kabels te dicht bij elkaar in de kop met daartussen een materiaal dat snel in brand kan vliegen door hitte ( maar misschien wel uitstekende isolatie geeft tegen het lekken van een elektrische stroom).
Anoniem: 114984
@Jelle_D28 augustus 2014 13:51
De maker heeft een calculator met de cosphi op hun website gezet. Het is erg geschikt om er eens even mee te spelen.

http://www.popschoolmaast...ing_stroom.htm#calculator
Daarom vragen ze ook de netsnoeren terug. :+
Maar serieus, ik denk dat dit een kostenafweging is: je kunt beter 6 miljoen powercords vervangen dan 6 miljoen adapters.
bedoel je niet de isolatie die om de interne kabels zitten?
Is gewoon een typo 'in in' moet 'niet in' zijn, dus het probleem zit niet in de adapter.

En hoe is dit een -1?

[Reactie gewijzigd door MrBreaker op 27 augustus 2014 12:56]

Waar lees jij dat het probleem in de adapter zit?

De eerste occurrence van het woord "adapter" bij een ctrl+f op dit artikel zit in jouw reactie.
Het artikel is inmiddels aangepast, waardoor jij het niet meer kan vinden.
Zo verwarrend is het niet, er staat alleen maar dat het netsnoer terug geroepen wordt omdat daar het probleem in zit, niemand heeft het over een adapter
Ik vond het redelijk duidelijk.
Bij adapters met LS-15 is er een netsnoer geleverd. Het bijgeleverde netsnoer is niet goed genoeg.

Je moet het zien als een package deal.

Dus als je een adapter hebt waar LS-15 op staat.(LS-15 kan ook op het netsnoer zelf staan) Dan kan je het kosteloos laten vervangen.
Ik vond het redelijk duidelijk.
Bij adapters met LS-15 is er een netsnoer geleverd. Het bijgeleverde netsnoer is niet goed genoeg.
Dus als het netsnoer vervangen wordt is het probleem met de adapter opgelost? Lijkt me een vreemd verhaal. Bovendien maakt HP deze snoeren en adapters niet zelf, deze worden door nog veel meer laptopfabrikanten gebruikt. Zou de adapterfabrikant hier niet aansprakelijk zijn?
HP is de fabrikant van het eindproduct, en daarmee ook in eerste instantie de verantwoordelijke. Nu de verantwoordelijkheid genomen is kan HP gaan proberen de financiele schade te verhalen op hun leverancier.
Er kan wel degelijk een probleem in de adapter zitten wat met de netsnoer vervangen opgelost is.

De adapter levert teveel vermorgen. De netsnoer die meegeleverd wordt is waarschijnlijk te dun om met dit vermogen om te kunnen gaan en wordt hierdoor te warm. Om dit probleem op te lossen zijn er twee mogelijkheden:

1. Adapter vervangen voor een beter model.
2. Netsnoer vervangen door een dikker model (wat niet zo warm wordt).

Als het om 6mln. exemplaren gaat, is het aanzienlijk goedkoper om enkel de snoeren te vervangen.
Op de adapter staat geen ls-15, dit staat op het snoer zoals op het plaatje te zien is.
Dan vind ik bij deze jouw bericht nogmaals erg onduidelijk...
Als ze zeggen dat het probleem in de adapter zit, dan kan je dat probleem dus niet oplossen door een nieuw netsnoer...
Nieuw netsnoer betekend nog steeds dat de adapter niet goed is, alleen kan het netsnoer nu beter tegen hitte.
Maar dan komt hetvolgende, het lijkt mij in geen geval goed dat een netsnoer heet wordt, warm is tot daar en toe...
Het lijkt er op dat het probleem niet opgelost wordt, maar verborgen door een nieuw netsnoer.
Ik vraag mij af wat de efficiëntie van de adapters zijn, als die zoveel stroom verbruiken dat het netsnoer heet wordt, dan zal er flink wat verlies zijn :-(
maar ze zeggen nergens dat het probleem in de adapter zit? het netsnoer oververhit, wss door te dunne kabel ofzo... een productiefout in de kabel kan perfect.
er zit ergens in het snoer een slechte verbinding waardoor er weerstand onstaat en dat leid tot warmte ontwikkeling en dat kan tot brand leiden.
Ik snap ook niet waarom ze niet gewoon een IEC C13-connectoren gebruiken maar die rare C5 'Mickey Mouse'-connector. Je gaat als een stopcontact in de muur maar een gloeilamp nodig heeft toch ook geen 2A-kabel trekken. Alle bekabeling moet gewoon 16A zijn.
Anoniem: 69949
@LauPro27 augustus 2014 11:22
Kosten, een kabel die max 2A mag trekken zit denk ik minder koper in. Er is grote prijsdruk op PC fabrikanten vandaar lijkt me.
Bij een laptop speelt de handzaamheid en het gewicht van zo'n kabel een rol. ik zou niet zo graag dagelijks rondlopen met een 16A kabel aan mijn adapter :)
Goede (re)actie van HP, wat ik me wel afvraag is in hoeverre "alle" snoeren ook geindentificeerd worden. ik heb namelijk over de jaren heen redelijk wat powercords van diverse apparaten verzameld van apparaten die inmiddels of vervanegn of defect zijn. We hebben het hier over een powercord die 3 a 4 jaar oud is. Kans is groot dat een laptop van 4 jaar al vervangen is. Dat die powecord vervolgens voor een ander apparaat gebruikt wordt is dan zeker mogelijk maar het gevaar zit hem dan ook in hoeveel vermogen er door het snoer getrokken wordt.
Ik stond er ook van te kijken.
Snoeren van 3-4 jaar oud, en 29 geregistreerde oververhittingen op 6 miljoen snoeren. Maak er gerust 500 van, en de kans op een defect snoer is nog steeds minder dan 0.01%. Goede actie inderdaad.
Zoals ik het begrijp, roepen ze die kabels terug, omdat de adapter er te veel van vraagt?
(te dunne aders in de snoer? ondegelijke soldij?)

Edit: Oeps, de adapter mijn HP ProBook 6460b heeft zo'n kabel. Eventjes HP contacteren. Nope, blijkt dat het type kabel wat ik erbij heb wel het goeie is. De foto op de HP site laat ook een heel wat dunner kabeltje zien als die ik erbij heb.

[Reactie gewijzigd door Eface op 27 augustus 2014 10:44]

Niet alleen afgaan op de foto (dat is namelijk een kabel met Amerikaanse stekker) maar op de ingebakken code LS-15.
Mijn ProBook adapter-kabel is ook dikker, maar is wel een LS-15 kabel...
Anoniem: 154887
@Kars27 augustus 2014 13:58
Dat is volgens mij helemaal geen US stekker, maar net het gedeelte welke in de adapter gaat. Aan de andere kant van de kabel zal je de echte US/EU stekker vinden (welke dus niet te zien is op de foto). Dit systeem vind je zeer vaak terug op laptop adapters.
Je zal je laptop s`nachts aan de oplader hebben en opeens is er brand. je huis of kamer fikt af.
Zal HP dan ook de schade betalen? een snoer uit 2010, da`s 4 jaar oud al en nu komen ze ermee en pas 29 gevallen? Ik denk zelf dat er meer zullen zijn, maar t niet gemeld hebben ivm garantie al verlopen.
O.k t kost niet veel zo`n snoertje en t is netjes van hun er zoveel terug te roepen, veiligheid voor alles.
Die kans is dan gelukkig weer kleiner.

Het maximale vermogen trek je meestal uit de lader als de accu moet worden opgeladen terwijl de laptop aanstaat. De lader moet dan genoeg vermogen leveren voor zowel het draaien van de laptop als het laden. De meeste mensen die ik ken sluiten 's nachts hun laptop of zetten deze uit. Dan heb je dus in het meest ongunstige geval (een lege accu) enkel maar vermogen te leveren voor de accu. Als dat al niet zou gaan zou het probleem veel vaker voorkomen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee