Over drie tot vier jaar zouden de eerste consumentenproducten die gebruikmaken van lifi-techniek op de markt moeten verschijnen. Dat stelt de ceo van een start-up uit Estland, die momenteel pilots uitvoert met de netwerktechnologie die via ledlicht werkt.
Deepak Solanki, ceo van Velminni, zegt tegen IBTimes dat de start-up momenteel pilots uitvoert met lifi-netwerken in de Estse hoofdstad Tallinn. Zowel in een industriële omgeving als in een kantoor zou de draadloze netwerktechniek die werkt met led-lampen succesvol zijn ingezet. De lifi-techniek die gebruikt wordt in de pilots zou data met een snelheid van 1GB/s kunnen verzenden. In laboratoriumtests werden eind vorig jaar al snelheden van 28GB/s over een afstand van drie meter behaald.
Volgens Solanki kan de lifi-techniek binnen drie tot vier jaar voor consumenten op de markt komen. Zelf werkt hij met Velminni aan de Jugnu; een slimme ledlamp waaraan lifi-ondersteuning is toegevoegd. Welke snelheden met deze lifi-lamp mogelijk zijn is nog niet bekend.
Lifi, waarbij data via zichtbaar licht wordt verstuurd, werkt met zeer snel oscillerende leds. De knipperingen zijn voor het menselijk oog niet waarneembaar. Om de verbinding in stand te houden moeten de zender en ontvanger altijd elkaars lichtpulsen kunnen waarnemen. De techniek is daarom geen volledige vervanger voor wifi, gezien het niet mogelijk is om data door muren te sturen. De twee technieken zouden echter naast elkaar kunnen werken. Het voordeel van lifi is dat er minder interferentie plaatsvindt en dat er zeer hoge snelheden kunnen worden behaald. Ook is het te bestempelen als veiliger, omdat het makkelijker is om het signaal af te schermen.
Tot nu toe haalden praktische toepassingen van lifi-netwerken echter nog geen hoge snelheden. PureLiFi, het bedrijf waar Harald Haas medeoprichter van is, demonstreerde in maart op het Mobile World Congress zijn Li-Flame. Met dit systeem zouden up- en downloadsnelheden van 1,25MB/s mogelijk zijn over een afstand van drie meter. Om bijvoorbeeld met een smartphone of laptop data te ontvangen van een lifi-netwerk, moeten deze apparaten ook voorzien zijn van een lifi-sensor. Begin 2014 toonde het bedrijf Oledcomm een smartphone die met lifi-netwerken kan communiceren en een lifi-dongle die in apparaten kan worden geprikt.
Harald Haas, een Duitse hoogleraar die verbonden is aan de universiteit van Edinburgh, is de uitvinder van de lifi-techniek. Hij demonstreerde de technologie zelf in 2011 tijdens een TED-talk.