Onderzoekers van het Fraunhofer-instituut zijn er naar eigen zeggen in geslaagd om via led-verlichting draadloos data met een snelheid tot 3Gbps te versturen. Eerdere pogingen met de technologie bleven nog steken op 230Mbps.
Het Duitse Fraunhofer-instituut onderzoekt al enige jaren de mogelijkheden om led-lampen te gebruiken voor datatransmissie via zogeheten visible frequency wireless- of visible light communication-technologie. Daarbij worden zeer snel oscillerende leds gebruikt om via zichtbaar licht data te versturen. Dankzij deze onwaarneembaar snelle knipperingen op terahertz-frequenties kunnen met meerdere led-lampen en lichtdetectoren 'lifi-netwerken' gebouwd worden.
Fraunhofer slaagde er in 2010 al in om met leds in onderzoeksopstellingen snelheden tot 230Mbps te behalen, maar inmiddels hebben de onderzoekers de doorvoersnelheden flink opgehoogd. Door meerdere kleuren te gebruiken, zouden de Duitse onderzoekers in staat zijn om data via lifi-apparatuur tot 3Gbps te versturen. Welke doorvoersnelheden buiten het onderzoekslaboratorium in minder ideale condities mogelijk zijn, is niet bekend gemaakt door het onderzoeksinstituut, zo meldt ExtremeTech.
Omdat lifi-netwerken gebruik maken van ongereguleerde frequentiegebieden kunnen deze in principe vrij worden ingezet. Bovendien storen dergelijke netwerken geen bestaande wifi-technologie, waardoor lifi bijvoorbeeld ingezet kan worden om drukke wifi-toegangspunten te ontlasten. Ook zou het bruikbaar zijn op plaatsen waar wifi ongewenst is, bijvoorbeeld in ziekenhuizen. Ondanks jarenlang onderzoek moeten de eerste concrete lifi-hardware en -toepassingen nog op de markt komen.