Hoogleraar: led-lampen krijgen zelfde processorkracht als smartphones nu

Led-lampen in huis krijgen in de toekomst dezelfde processorkracht tot hun beschikking als smartphones nu hebben. Dat beweert hoogleraar Harald Haas, die onderzoek doet naar lifi, een internetverbinding die werkt via lichtpulsen.

Leds zullen volgens Haas in de toekomst dezelfde ontwikkeling ondergaan als mobiele telefoons, die evolueerden van apparaten om mee te bellen naar apparaten met veel meer functionaliteiten. Dat zegt de in Groot-Brittannië werkzame Duitse hoogleraar Haas in een interview met IEEE. Welke functies leds zouden krijgen, naast die van ontvanger en zender van internetsignalen, vermeldt de hoogleraar niet. Eerder experimenteerde onder meer Philips al met een systeem voor positiebepaling in winkels op basis van led-lampen.

Haas doet onderzoek naar lifi, een technologie om over korte afstand internetsignalen door te geven door middel van lichtpulsen over hoge frequenties. Met bestaande rode, groene en blauwe leds haalde zijn onderzoeksteam snelheden van 100Mbit/s, maar door middel van aangepaste leds en systemen moet lifi in staat zijn om signalen met 15Gbit/s over te dragen in de toekomst. Een voordeel boven wifi zou de lagere latency zijn, terwijl een nadeel is dat twee punten elkaar moeten kunnen 'zien': het signaal kan niet door muren heen.

Het onderzoek naar lifi loopt al jaren. De kans lijkt aanwezig dat de telecomautoriteit ITU lifi zal opnemen als 5g-standaard. De huidige verwachting is dat 5g zal bestaan uit een mix van technologieën die op een netwerk kunnen samenwerken; lifi kan daarbij zorgen voor internetverbindingen over korte afstanden.

Lifi

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

21-11-2014 • 11:40

104

Reacties (104)

104
99
41
5
0
51
Wijzig sortering
Is er geen grote overhead door noise ? Eerste keer dat ik van deze technologie hoorde ... wel mooi.
Als ik het blokschema bekijk, is dit toch een simplex verbinding (=eenrichtingsverkeer)? Data kan enkel van internet naar de computer gaan.
Als er data van de computer terug wil gaan, zal de computer ook een lichtbron nodig hebben en de lamp een ontvangen? En dan zou je half duplex moeten werken, wat niet wenselijk is. Om gaat de communicatie terug dan toch elektromagnetisch gebeuren?

Zoland de lifi standaard een simplex verbinding blijft zijn, lijken de toepassingen mij beperkt.
Volgens https://en.wikipedia.org/wiki/Li-Fi is het een bidirectionele verbinding.
Ik neem aan dat de data verbinding wel meer gedeeld moet zijn.
Dus 10 cliënt op een 10Gbps verbinding maakt 1Gbps per cliënt (nog fijn).
Maar ik kan nergens een proef opstelling vinden met meerder cliënt's (iemand wel?)
Want 1 op 1 blijft het net zoals een ouderwetse IR verbinding (maar dan op sterdiode 8)7 )!
Ik zie het niet als de opvolger van WiFi, maar wel voor indoor positionering: winkels, stofzuigers en op de HCC beurs bijvoorbeeld :+
Ethernet kan hier al prima mee omgaan. Als twee of meerdere tegelijk zenden en de frames verpest worden daardoor. Wachten ze gewoon even en proberen dan opnieuw. Die techniek bestaat al sinds de coax kabels.
Het Aloha protocol (want daar heb je het over) werd inderdaad gebruikt bij 10 Mbit Ethernet over Coax kabels, maar niet meer bij 100 Mbit Ethernet. Collision Detection is niet bepaald efficient, namelijk. Het was niet ongebruikelijk dat een 10 Mbit coax kabel in de praktijk maar 4 Mbit netto throughput had omdat de rest van de tijd verloren ging aan het ophelderen van collisions.
Het Aloha protocol (want daar heb je het over) werd inderdaad gebruikt bij 10 Mbit Ethernet over Coax kabels, maar niet meer bij 100 Mbit Ethernet. Collision Detection is niet bepaald efficient, namelijk. Het was niet ongebruikelijk dat een 10 Mbit coax kabel in de praktijk maar 4 Mbit netto throughput had omdat de rest van de tijd verloren ging aan het ophelderen van collisions.
WiFi gebruikt wel weer een variant van CSMA/CD (Aloha), want met een draadloze verbinding heb je nu eenmaal weinig keus.

Daar hebben ze Collision Avoidance toegevoegd (in plaats van alleen detectie) omdat niet alle nodes elkaar kunnen zien. Dat zal met een systeem als LiFi ook het geval zijn.

http://en.wikipedia.org/w..._with_collision_avoidance

http://en.wikipedia.org/wiki/Hidden_node_problem

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 27 juli 2024 09:54]

Ik verwacht een full duplex uitvoering, gezien je licht aardig kunt sturen, en je dus aan beide kanten 1 LED en 1 fotodiode hebt, waarmee je continu kunt zenden zonder interferentie. Dit kan desnoods al met de camera + flitser van je mobieltje, zeg maar. Daarnaast zijn beide delen uitstekend verkrijgbaar, en zou je dit aan je USB kunnen hangen wellicht. Eventueel kun je het inderdaad simplex uitvoeren voor bepaalde toepassingen, maar dat lijkt me niet het hoofddoel.
Het lijkt mij dat deze techniek het beste toepasbaar is in lampen die je juist niet stuurt. Zoals de gewone kamerverlichting. Ik vind de opmerkingen van B-BOB dus ook helemaal niet zo gek.
En hoe zit het bijvoorbeeld met meerdere devices die gebruik willen maken van dezelfde lifi verbinding? Hoe ga je je datastromen van elkaar scheiden?
Datastromen splitsen is écht geen probleem: dat gebeurt immers al jaren bij alle communicatiekanalen die over een gedeeld fysiek medium gaan: wifi, gsm, cdma, coax, ...
Voor de technische implementatie zijn er ook technieken ten over. Het concept is dan ook oersimpel: je scheidt de verschillende sub-kanalen in één of andere (wiskundige/fysieke) dimensie en zo kom je al logischerwijs verschillende vormen van multiple access (MA):
  • SDMA (Space Division ...): per datastroom een andere fysieke ruimte gebruiken (bv. andere kamer, andere hoek van de kamer, ...)
  • TDMA (Time Division ...): afwisselen tussen de verschillende datastromen (dus eerst je eerste device data geven, dan pas de volgende, ...)
  • FDMA (Frequency Division ...): in andere frequentiebanden sturen (zie bv. de verschillende wifi-kanalen), in het geval van LiFi kan je dat vereenvoudigd zien als: rood licht voor het ene toestel, groen voor een ander
  • CDMA (Code Division ...): dit is de minst intuïtieve vorm. Simpel verwoord, maak je onderscheid tussen de verschillende datastromen op basis van de "vorm" van het signaal. Wiskundig gezien komt dat neer op hoe goed elk signaal gecorreleerd is met een (vooraf afgesproken) "random" signaal. Per kanaal wordt er een zo'n random signaal gebruikt die het wiskundig mogelijk maakt om de kanalen weer uit elkaar te halen bij de ontvanger.
Ik verwacht dat dat vergelijkbaar zal zijn met hoe glasvezel de datastromen splitst
Waarom is half-duplex niet wenselijk? Voor satelliet internet werkt dit al jaren. Je hebt dan een snelle download en je upload loopt nog gewoon over een inbel modem.

Voor de meeste toepassingen is de downstream veel belangrijker dan de upstream (denk aan VOD diensten). Zie lifi als een soort van Wifi downstream booster, met een uplink en een fallback downlink over traditionele wifi.

[Reactie gewijzigd door NESFreak op 27 juli 2024 09:54]

Tijden zijn veranderd: nu is upload ook via satelliet:
http://www.ses-broadband.com/10338323/about-astra-connect
"Because both the download and upload of data between the internet and your computer is via satellite, our Astra Connect platform does not use, or require, any form of ground-based connection (eg telephone landline)."

Maar ik ben het wel met je eens: lifi als een snelle downstream. :)
Je zou ook 2 verschillende kleuren kunnen gebruiken voor up en downstream. Dan hoef je geen consessies te doen als half duplex.
Het plaatje toont "streaming content". Ik gok video en audio. Daarvoor is UDP best logisch; een pakketje verliezen is geen ramp; je ziet/hoort een glitch en vervolgt de stream.

De dongle staat beschreven als "receiver dongle". Dus echt één richting.

Al met al lijkt het mij toch geen logische oplossing;
  • Je moet je lamp dus aan het netwerk hangen.
  • Je "lamp" zal aardig wat stroom gebruiken.
  • Is dimmen nog mogelijk?
  • Wat is de verbetering t.o.v. wifi?
Maar goed, ik ben geen visionair; toen de iPad kwam dacht ik dat niemand die zou kopen...
2 lampen in 1 behuizing?

IR of andere frequentie voor internet en 'gewoon' licht gecombineerd waar je het 'gewone' licht wel kunt dimmen zoals nu al gebeurt?

lifi hoeft geen zichtbaar licht te hebben veronderstel ik ...
Om je punten even af te lopen:
  • Lampen hangen toch al aan de netvoeding, dus is er een buis aanwezig. Het is zelfs realistisch om een aansluitkabel te ontwikkelen die netwerk en voeding combineert.
  • Nee. Er is geen reden waarom Wifi fotonen energiezuiniger zouden moeten zijn dan Lifi fotonen.
  • Gezien het feit dat je PWM voor zowel dimmen als dit gebruikt: ja, mits je geen standaad dimmer gebruikt.
  • De Lifi van de buren stoort jouw Lifi niet
  • .
Dat niet alleen, maar het werkt alleen 's avonds en 's nachts? Overdag doe je het licht niet aan. Dat kan je oplossen met een los IR zendertje of zo, maar waarom zou je dat dan nog in een lamp willen bouwen, met alle obstructies van het armatuur er omheen?

Ik vind het een non-starter
Dat kan je oplossen met een los IR zendertje of zo, maar waarom zou je dat dan nog in een lamp willen bouwen, met alle obstructies van het armatuur er omheen?
Omdat je dan niet het probleem hebt van nóg een kastje ergens aan/in de muur gemonteerd? Lampen heeft iedereen toch al hangen en staan.
Valt wel mee gezien we het hebben over specifieke golflengtes.. plus de receiver zal gok ik tevens per packet wel iets met CRC (Parity check) doen :)
Inderdaad, specifieke golflengtes, bepaalde intensiteit en met parity checks kom je een heel eind. Er zijn inderdaad mogelijkheden boven wifi. Handig is dat je lampen in kamers als hotspots in kunt zetten.
En dan geljk een powerline adapter in de led lamp inbouwen en voila, je hebt gelijk je netwerkverbinding.
even inpikken op de power+netwerk:

het zijn maar led-lampen, dus waarom niet gewoon POE (power over ethernet) ?!
Heb je het intelligent lichtsysteem van Philips voor kantoren wel eens gezien?
https://www.youtube.com/watch?v=EW0LxjB4eGw
Deze tech zie je al jaren op Japanse gadget beurzen, voornamelijk geïntroduceerd als een alternatief voor bluetooth, QR en NFC op telefoons. Maar dit kun je natuurlijk ook op deze manier implementeren via LED als wifi alternatief.
Vast daarom zal de snelheid nu ook nog beperkt zijn en in de toekomst schalen naar 15Gbit :)
Erg leuke materie, dit.

Ik ben benieuwd hoe bruikbaar dit in de praktijk zal zijn. Veel verlichting bij mij thuis schijnt indirect; via de muren, dus dat valt eigenlijk wel af. Maar voor op kantoor en het huiswerk maken aan de keukentafel lijkt het me wel ideaal, iedere (direct schijnende) armatuur wordt een access point.

Ik zie ook wel mogelijkheden in communicatie tussen auto's of via straatverlichting.

En het afluisteren wordt ook een stuk moeilijker. Tenminste, het valt wel op als er iemand met apparatuur aan je keukenraam staat :+
Ik denk dat er ook wel informatie uit indirect licht gehaald kan worden, maar het wordt dan zo verstrooid dat er heel veel potentiele bandbreedte (= signaalkwaliteit) verloren gaat en er dus veel pakketjes opnieuw verstuurd moeten worden of dat er veel verwerkingskracht kwijt gaat aan foutcorrectie.
aha, vandaar de benodigde rekenkracht natuurlijk. Dank voor de uitleg!
Straat verlichting ?

Ben benieuwd hoe dit zich houdt bij mist, regen, sneeuw, hagel etc.

Verder is het grote nadeel natuurlijk dat je line of sight moeten hebben tussen zender en ontvanger.
Och, niet zo verfijnd dat je kunt gamen bij de dichtstbijzijnde lantaarnpaal, maar gewoon goed genoeg voor wat kleinschalige data. Iets waarmee je navigatie kan werken, of de bustijden bij een bushalte, dat soort dingen.

Communicatie tussen auto's over files, max snelheden, of er een hulpverlener aan komt, aanbiedingen van tankstations, vragen om hulp, dat soort zaken.
Ze hebben het over 15gbit in de tekst.
Maar dat was in een mooi schoon lab, niet in een smerig bushokje, 's ochtends vroeg in de mist
iedere (direct schijnende) armatuur wordt een access point
Dat wordt een dure bedoeling, neem aan dat dit niet goedkoop zal zijn en zal zeker niet in 'simpele' bureau lampen worden ingebouwd.
en het huiswerk maken aan de keukentafel lijkt het me wel ideaal
Wat maakt dit meer 'ideaal' dan de gebruikelijke wifi die we nu al hebben, die kan je ook gewoon gebruiken aan de keuken tafel tijdens het huiswerk maken.
Wat maakt dit meer 'ideaal' dan de gebruikelijke wifi die we nu al hebben, die kan je ook gewoon gebruiken aan de keuken tafel tijdens het huiswerk maken.
Voor pap en mam, wiens kinderen nu ineens keurig aan tafel blijven zitten, omdat ze anders geen internet hebben :+
Handig voor inhuis gebruik maar meer voor file sharing denk ik.
Ik denk niet dat ik zelf vind dat dit een goede manier is om internet thuis te verspreiden is.
Vooral wanneer je huisdieren hebt die eventueel het singaal kunnen blokkeren.
Je denkt misschien nog iets teveel aan gloeilampen.

Je moet de toekomst van LED-verlichting zien als lichtbronnen verspreid over je hele plafond. Als je dat leuk vindt (ivm energiebewustheid ofzo) dan kun je de muren en plafonds zo instellen dat het licht je volgt waar je bent. Als je naar de keuken loopt, dan zorgt LED ervoor dat je de hele gang kan zien.

Iedere kleur-sfeer die je maar wil kun je instellen (of door een programma laten raden). Ben je depri, dan probeert het je veilig te laten voelen, ben je loom geeft het je extra energie.

Denk meer in wall-to-wall OLED-behang op de muren en plafonds dan aan een hangend peertje met een lampenkap eromheen,

Niet iets waar een huisdier enige invloed op kan hebben of in de weg kan gaan lopen. Je apparaten hebben overal verbinding met het Internet en het Internet-of-things.

Maar ja...dit duurt nog wel een jaar of 10-20.
Wat een wereld wordt het toch, straks zijn zelfs de ledlampen in je woonkamer niet meer te vertrouwen.
U bent zojuiste doorgelicht in uw eigen huis. Of als je idd gehackt bent opgelicht ;) Mooi alle techniek zolang het maar op de juiste manier gebruikt wordt en juist dat is vaak het hete hangijzer...
Dat niet alleen, er worden steeds LED-lampen gepusht omdat ze minder stroom verbruiken, krijgen we dan straks LEDs van 60W? ;)
Dan hang je toch andere lampen op? Het is niet alsof je wordt verplicht aan dingen mee te werken.
Dat is nu nog, maar wat als er over 10 jaar alleen nog maar ledlampen te koop zijn en deze technologie nog maar een paar cent kost? Dat is niet ondenkbaar.

Ik vind mijzelf geen doemdenker en heb niet veel met complottheorieën, maar ik kan wel zelf redeneren dat dit een potentieel privacyschendende technologie is.
En zometeen proberen mensen je schemerlamp te hacken :P
En zo krijgt een LED lamp ook een donkere kant... :+
Politie virus: deze leeslamp is vergrendeld ivm met het lezen van illegaal gedownloade boeken . Haal een paysafe om de boete te betalen :+
Hoe geweldig zou dat zijn.
De verlichting van je buurman hacken en constant de lichten aan en uit zetten, of (als het kan) de kleur aanpassen naar Rood ofzo :D
Of de media markt inlopen en alles op zwart zetten incl. de prijsbordjes :)
En dan tegen je kinderen zeggen later, "nou jongen, dit deden wij vroeger dus met televiesies!" :P
Ik deel je mening maar je hebt in dit leven eigenlijk 2 opties:

1. je klaagt
2. je doet er wat aan

Want uiteindelijk heeft het volk de macht, als het massa heeft. Maar als iedereen alleen maar klaagt dan gebeurd er niets en leveren we steeds meer privacy in.

Zo verwacht ik zelf dat er juist vanuit Europa bedrijven groot gaan worden die mensen empoweren om slimme netwerken binnenshuis te houden ipv alles cloud connected te hebben. Je eigen personal cloud waar dus ook die led lampen en 'slimme' appraten op zitten.

Dat straks alles connected is is an sich niets mis mee. Maar ik denk wel dat mensen òf geleefd worden door techniek (en dus hun privacy opgeven) òf techniek juist beheren. Juist van de Tweakers community zou ik dus verwachten dat er meer ondernemende mensen zouden opstaan om nieuwe privacy beschermende diensten te ontwikkelen.

Maar ja, klagen is natuurlijk veel makkelijker :-)
Moet je dus een netwerkkabel naar al je lampen leggen?
Ja waarschijnlijk wel, en dan de verlichting via PoE. Dit zou beter zijn dan nog meer van die storende PLC apparaten erbij.....
Ik moest direct denken aan de IR data verbinding vroeger op gsm's, denk dat dit in de industrie wel een toevoeging is voor bijvoorbeeld profibus naar een mobiele machine over te brengen. Wat nu gebeurd met dure sets zender/ontvanger van bijvoorbeel E+H en dergelijke.
Of de galvanische scheiding voor intrinsiek veilige kringen, wat ik me wel afvraag is hoe het zit met de uitlijning, is dit signaal overal waar er licht is of is er uitlijning nodig?
Doet me denken aan vroegah, waarbij je bijvoorbeeld contactinformatie kon overdragen tussen PDA's via infrarood, :D.

Ik weet niet waar hij dat van processorkracht vandaan haalt; als deze technologie iets wordt krijg je op z'n hoogst de processorkracht van wifi routers of repeaters, en waarschijnlijk niet eens dat. Ik zie eerder een centrale router zoals we die nu kennen die verbinding heeft met de verlichting in een huis, dat die het meerendeel van de benodigde berekeningen doet.

Natuurlijk zie ik wel gebeuren dat het wel mogelijk zou zijn (dwz zoveel processorkracht in een lamp), als de verkleining en de wet van Moore enzo doorgaan zoals ze nu doen.
"Een voordeel boven wifi zou de lagere latency zijn, terwijl een nadeel is dat twee punten elkaar moeten kunnen 'zien': het signaal kan niet door muren heen."

Voor bedrijven met een security profiel toch juist een voordeel? Dan moet je fysiek door de beveiliging heen om op het netwerk te komen.
terwijl een nadeel is dat twee punten elkaar moeten kunnen 'zien': het signaal kan niet door muren heen.

Ik zie dat eerder als voordeel.... zo storen de signalen elkaar niet als er verderop "iets anders" verzonden wordt...

Zet je het in een afgeschermde kast / kiosk dan kijkt ook niet gelijk iedereen mee....
Veel meer controle over wie wat ziet dan met wifi/Bluetooth etc...
Allemaal aardig dat men zich hiermee bezig houdt. Maar verlichting is verlichting, laat het zo. Men kan beter eens wat meer ontwikkeling steken in de hoeveelheid stroom dat huishoudapparaten verbruiken. Een wasmachine, droogkast, afwasmachine, elektrisch vuur enz,.. dat men eens zoekt naar manieren om deze apparaten slechts 10 watt te laten verbruiken, dat is veel nuttiger.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.