Philips maakt een systeem voor winkeliers waarbij een app klanten naar het juiste schap leidt. Het systeem werkt met led-verlichting van de fabrikant zelf. Die led-verlichting geeft aan de smartphone door waar de klant precies is.
Het systeem werkt via Visual Light Communication, waarbij de led-lampen in de fabriek een unieke identificatiecode meekrijgen, die ze voortdurend uitzenden op een frequentie die het menselijk oog niet kan zien. Normaal stuurt de lamp een constante stroom door de led. Bij dit systeem verandert de hoeveelheid stroom die door de led gaat.
De frontcamera van de telefoon kan die 'flikkeringen' waarnemen, waarna de app ze kan matchen met de database van identificatiecodes van led-lampen in de winkel, waardoor de app nauwkeurig kan bepalen waar de gebruiker is. Het systeem van Philips kan ook gebruikt worden om 'persoonlijke aanbiedingen' te doen. Als de gebruiker de ingrediënten van een bij de app bekend recept zoekt, kan de app met behulp van de locatie op het juiste moment een notificatie van een aanbieding geven.
Philips toont het systeem op een beurs voor retailers in Duitsland. Winkeliers testen het systeem al en de Nederlandse fabrikant verwacht dat het vanaf 2015 op grote schaal toepasbaar zal zijn. Of er al winkeliers zijn die de lampen gaan gebruiken, is onbekend.
Op dit moment biedt Google al 'indoor maps' in diverse Nederlandse supermarkten aan, maar dat systeem werkt minder nauwkeurig, waardoor het vooral geschikt is om bepaalde afdelingen te vinden. Philips is niet de enige die zich bezighoudt met positiebepaling via led-lampen; de technologie is al meer dan vijf jaar onderwerp van onderzoek. Het idee om data over te dragen met lichtpulsen dateert al uit de negentiende eeuw en intussen is er zelfs een plan om 5g te laten werken op basis van Visual Light Communication.