Philips maakt met led-lampen 'indoor-gps' voor supermarkten

Philips maakt een systeem voor winkeliers waarbij een app klanten naar het juiste schap leidt. Het systeem werkt met led-verlichting van de fabrikant zelf. Die led-verlichting geeft aan de smartphone door waar de klant precies is.

Philips indoor gpsHet systeem werkt via Visual Light Communication, waarbij de led-lampen in de fabriek een unieke identificatiecode meekrijgen, die ze voortdurend uitzenden op een frequentie die het menselijk oog niet kan zien. Normaal stuurt de lamp een constante stroom door de led. Bij dit systeem verandert de hoeveelheid stroom die door de led gaat.

De frontcamera van de telefoon kan die 'flikkeringen' waarnemen, waarna de app ze kan matchen met de database van identificatiecodes van led-lampen in de winkel, waardoor de app nauwkeurig kan bepalen waar de gebruiker is. Het systeem van Philips kan ook gebruikt worden om 'persoonlijke aanbiedingen' te doen. Als de gebruiker de ingrediënten van een bij de app bekend recept zoekt, kan de app met behulp van de locatie op het juiste moment een notificatie van een aanbieding geven.

Philips toont het systeem op een beurs voor retailers in Duitsland. Winkeliers testen het systeem al en de Nederlandse fabrikant verwacht dat het vanaf 2015 op grote schaal toepasbaar zal zijn. Of er al winkeliers zijn die de lampen gaan gebruiken, is onbekend.

Op dit moment biedt Google al 'indoor maps' in diverse Nederlandse supermarkten aan, maar dat systeem werkt minder nauwkeurig, waardoor het vooral geschikt is om bepaalde afdelingen te vinden. Philips is niet de enige die zich bezighoudt met positiebepaling via led-lampen; de technologie is al meer dan vijf jaar onderwerp van onderzoek. Het idee om data over te dragen met lichtpulsen dateert al uit de negentiende eeuw en intussen is er zelfs een plan om 5g te laten werken op basis van Visual Light Communication.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

17-02-2014 • 13:05

104

Reacties (104)

104
96
80
1
0
0
Wijzig sortering
Interessant! Het lijkt dus one-way communicatie te zijn en dat is erg wenselijk voor de privacy! Beter dan al die tracking die ze tegenwoordig proberen toe te passen.
One way? Ik denk dat de app keurig deze one way informatie doorspeelt naar de supermarkt want die is uiteindelijk degen die het systeem betaald.
Precies, die winkelketen die geeft echt geen duizenden Euro's uit om er zelf niet beter van te worden.
Je kunt het ook anders zien, ze verdienen het uiteindelijk terug aan de (wie weet) toegenomen hoeveelheid klanten die het gemak ervan inzien om op deze manier boodschappen te doen en komen ze vaker terug.

edit:typo

[Reactie gewijzigd door Wakoz op 23 juli 2024 12:43]

De winkeliers lopen hiermee wel impulsaankopen mis, doordat mensen nu niet meer door gangen lopen waar ze anders wel (zoekend) doorheen liepen. Een supermarkt haalt daar toch enkele procenten omzetverhoging uit.

Top 10 impulsaankopen in de supermarkt
Een op de drie producten in de supermarkt is impulsaankoop
Dat is ook zeker waar inderdaad. Als iedereen rechtstreeks al kijkend naar de smartphone naar het juiste schap loopt zal de winkelier hier inderdaad wel wat impuls aankopen mee mis kunnen lopen. Misschien krijg je straks dan situaties dat er persoonlijke reclame op je scherm komt te staan of reclame ziet voor andere producten die je passeert.
Volgens mij lopen de meeste mensen nu al met hun mobiel op hun neus.
Ach Hoogvliet heeft al een snelsysteem zoals Klik en koop..

Thuis bestellen, naar de service balie en hoppa tas met boodschappen mee naar huis.
Impuls aankopen worden er zo niet gedaan. Maar bezuinigen wel op personeel :)
Nee hoor, het systeem gaat namelijk 'persoonlijk advies' geven. Lees: reclame. het idee is leuk, maar zal helaas weer commercieel uitgebuit worden om consumenten nog meer in hun koopgedrag te sturen.
Inderdaad. Het personeel zal er echter wel blij mee zijn. Die hoeven dan namelijk niet iedere zoveel tijd de producten op een andere plek te zetten om er voor te zorgen dat ook vaste klanten opnieuw moeten gaan zoeken.

Zwaar irritant is dat voor klanten zoals ik. Ik heb helemaal geen zin om te steeds te zoeken naar producten die ik vaak meeneem. Als ik besluit een impulsinkoop te doen dan loop ik zelf wel naar de snoepafdeling. Voor zover ik snoep dan, that is ... :+
van die impuls aankopen:
1 Snoep 87%
2 Chocolade 84%
3 Brood en gebak 80%
4 Kruiden 77%
5 Zoete koek 76%
6 Koude sauzen 76%
7 Zoute snacks 71%
8 Broodbeleg 71%
9 Producten in blik 69%
10 Diepvries 67%

heb je de meeste toch echt nodig, behalve 1-2 en 5 en 7
zijn het toch producten die de meesten van ons zoniet dagelijks dan wel wekelijks gebruiken, dus uiteindelijk kopen de klanten dat toch wel.
Als je goed naar het plaatje kijkt zie je dat de route niet optimaal is. De meest optimale voor de klant zou zijn 1, 4, 3, 2, 5 en niet de volgorde 1, 2, 3, 4, 5. Voor de winkel is dat niet handig maar daar valt vast wel mee te spelen zijn. Het idee is dat je uiteindelijk langs de producten die je nodig hebt wordt geleidt en daarbij kun je net als de TomTom best wel de toeristische route op toepassen ipv de kortste of snelste. Doordat jij opgeeft wat je nodig hebt kan de app vast ook wel enigszins uitrekenen wat nog meer interessant zou kunnen zijn en je zodoende een route voorschotelen die je ook langs de overige interessante items laat gaan. Het idee is dat men meer koopt wanneer het advies wat meer op maat is.

Uiteraard kun je de informatie van die app gebruiken om je winkel in te delen. Combineer dingen als aanbiedingen, informatie van meest gebruikte route en de meest gekochte producten.

Ik denk niet dat ze impulsaankopen mis zullen lopen. In tegendeel, deze manier van werken geeft juist de middelen om die impulsaankopen op te stuwen. Dit is eigenlijk niet veel anders als dat bespioneren middels bluetooth en wifi wat een aantal winkelketens al doet (denk ook eens aan iBeacons van Apple).

[Reactie gewijzigd door ppl op 23 juli 2024 12:43]

Nadeel voor de winkelketen en voordeel voor de consument, want die krijgt geen onnodige producten meer door zijn/haar strot geduwd. Dit kan indirect dan weer resulteren in meer aankopen door de consument, omdat die zoiets heeft van: fijne winkel zonder opdringerige reklame.
Hoe naïef kan je zijn? Welk bedrijf investeert duizenden in een technologie waar ze zelf geen verder profijt uit kunnen halen dan het iets makkelijker routeren van een klant?
Als je als bedrijf 0.1% meer omzet haalt, dan is een eenmalige investering van vele duizenden euro's al rendabel bij een omzet van krap een miljoen.
Ligt natuurlijk aan de inhoud van de app. Als de app in staat is om zelf suggesties te doen, of als de app recepten kent en je de weg wijst, dan zal dat zeker gevolgen hebben voor de verkopen. Daarnaast is het voor een bedrijf (ik vermoed AH in dit geval, die vrijen wel vaker met Philips in het geheim) natuurlijk een geweldige publiciteitsmogelijkheid.

Dat alles vormt nog steeds geen probleem voor de privacy. Het wordt pas een probleem (en ach, dat valt ook wel weer mee) als je uiteindelijke boodschappenkarretje wordt geupload naar een server. Maar goed, dan komen we met hetzelfde als de gepersonaliseerde bonuskaart, als je anoniem wilt blijven, dan kan dat gewoon.

Niemand die je verplicht om deze app te gebruiken bovendien. Als men gewoon duidelijk communiceert over de pro's en cons dan is er niets aan de hand. Maar goed, de privacywaakhonden op Tweakers zijn weer wakker. Lekker je telefoon in je zak houden, dan registreert je camera ook niets.

Ik zie de 'gevaren' ook wel hoor. Als straks iedereen dit gebruikt en de database van wat je allemaal koopt valt in handen van verzekeraars dan kunnen die de premies bepalen op basis van je aankoopstijl. Ja, als dat je angst is, dan kan ik je ook niet meer helpen.

[Reactie gewijzigd door Hoppa! op 23 juli 2024 12:43]

Ik verwacht niet dat het hiet gaat om een one-way communicatie. De led lampen kunnen je telefoon preciezer vertellen waar jij je in de winkel bevindt dan conventionele GPS, oké, dat is one-way, mits de vergelijking van frequentie lokatie zich op jouw telefoon afspeelt. Echter zal de app zelf wel (met een grote waarschijnlijkheid) verbinding maken met internet om de informatie betreffende de winkel op te halen. Deze app zou dus ook de informatie van waar jij loopt door kunnen geven aan een server, zodat jij "persoonlijke aanbiedingen" kan ontvangen terwijl je door het gangpad loopt.

Leuk en eng tegelijkertijd.

edit:typo

[Reactie gewijzigd door timselier op 23 juli 2024 12:43]

Echter zal de app zelf wel (met een grote waarschijnlijkheid) verbinding maken met internet om de informatie betreffende de winkel op te halen.
Dat denk ik niet: weinig winkeliers zullen de lay-out van hun winkel op het internet publiceren. Dat lijkt mij in ieder geval iets wat je als winkelier toch een beetje bij je zelf wil houden, al is het maar om te voorkomen dat hackers alle klanten naar de toiletten toe gaan sturen :)
Er zal wel een (lokale) server zijn die de lampen aanstuurt, misschien dat daar ook de kaarten van de winkel op staan.

Deze app zou dus ook de informatie van waar jij loopt door kunnen geven aan een server
En dat is dan inderdaad wel weer een risico: het is natuurlijk vrij gemakkelijk om aan die server een lokale database te hangen die jou als klant "herkent" de volgende keer als je de winkel binnen stapt...
Zoals ik het artikel lees worden de lampen niet aangestuurd maar sturen ze een uniek signaal uit welke in de fabriek in de lamp wordt gezet. De app zal dan vervolgens weten welke lamp op welke positie zit en op basis van die informatie kunnen bepalen waar de telefoon zich bevindt. De app voegt dit vervolgens samen met een kaart van de winkel om mensen naar het juiste schap te leiden.

Het grote voordeel dat ik zie voor de winkeliers is dat de app precies kan bijhouden wat men koopt en op basis hiervan aanbiedinge bieden om klanten te binden (net zoals de bonuskaart van de AH).
Dat is heel makkelijk opgelost bij bijvoorbeeld Albert Heijn. Je download de App, dan word je gevraagd om je bonus kaart te koppelen (daar staat een streepjescode op dus dat kan ook heel makkelijk met de front cam!), en de Appie is klaar.

Na een paar beurten kunnen ze jou winkel route wel een beetje extrapoleren en jou inderdaad zo'n 50% korting op avocado's reclame voor de neus duwen als je daar in de buurt komt.
Een gepersonaliseerde reclame folder is dan ook zo te maken.

Die privacy was je al kwijt toen AH begon met de bonus kaart, waarom denk je dat vrijwel iedere winkel je zo'n klanten kaar aansmeert? Dan weten ze precies wat je koopt.

@Airell
Dat bedoel ik, maar die bonus kaart zou je dus met een barcode scanner weer aan je app kunnen koppelen. Dan is je telefoon gelinkt aan je AH profiel, je moet het de consument makkelijk maken om die info af te geven.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 23 juli 2024 12:43]

Dat 'scannen en klaar' is er echt niet meer. Je moet nu een ah.nl profiel aanmaken en inloggen en dán pas kun je je bonuskaart koppelen.

verzamelen, verzamelen, verzamelen...

[Reactie gewijzigd door airell op 23 juli 2024 12:43]

als de app het weer terugkoppeld aan de winkelketen heb je dus geen one-way meer.
Dat one-way gedeelte ligt aan de rest van de opzet(een app kan weer via een 'vereiste' internetverbinding gegevens doorspelen), maar dit systeem lijkt inderdaad one-way te zijn.
En een internetverbinding lijkt met vereist, daar producten nog wel eens wijzigen, er zal dus contact met een database moeten worden gemaakt.

Afhankelijk wat je met de app doet, en er vanuit gaande dat er een internetverbinding vereist zal zijn, kan je met dit systeem nog wel meer:
  • Veel opgezochte artikelen bijhouden
  • Het verkeer op de verschillende paden bepalen
  • Piekmomenten accurater bepalen
  • Verkeer routeren(bv langs die ene aanbieding die erg verleidelijk is)
En er is vast nog wel meer te bedenken wat je met dit systeem zou kunnen doen. Oh en bovenstaande kan gekoppeld worden aan een device(en wellicht ook wel weer aan een persoon)
ja one-way van uit led lamp.
MAAR Helaas jouw telefoon heeft ook umts/G4 dus via internet geeft jouw telefoon door waar je loopt en worden jouw koop gegevens snel verzameld.
met als gevolg dat AH ziet dat jij graag produkt XXX koopt en gaat dus een aanbieding voor je verzinnen.
tera herz, werkelijk ?
Zou eerder codeer frequenties verwachten die binnen de fps capture rate van smartphone camera's ligt.
Wilde gok: Omdat telefoon cameras gebruik maken van een rolling shutter krijg je complete berichten in een enkel "videoframe".
Dit dus inderdaad. 800 THz is 800.000.000 MHz. Je gaat mij niet wijsmaken dat A: een LEDje op zo'n frequentie kan knipperen, B: er aanstuurelektra bestaat die een LEDje op zo'n frequentie kan aansturen, C: een simpel smartphone cameraatje ook maar in de buurt komt van zo'n frequentie.

Maak er Hz van. Dan valt het allemaal wel te relativeren.

[Reactie gewijzigd door Zyppora op 23 juli 2024 12:43]

Licht is inderdaad Terahertz, net zoals WiFi Gigahertz is. Dat wil zeggen: de draaggolf. Het signaal zit in een veel smallere band rondom die draaggolf.
Willen organisaties als Albert Heyn, Jumbo, etc. dit soort systemen wel hebben? Winkels moeten het namelijk ook hebben van het zoekgedrag van mensen. Dat ze langs schappen gaan en kijken waar hun product nou eigenlijk ligt en tijdens de zoektocht iets anders tegen komen wat ook nodig hebben, of soms een impuls aankoop is. Daarom gooien ze de boel soms ook om, zodat je eens andere producten ziet.
Willen organisaties als Albert Heyn, Jumbo, etc. dit soort systemen wel hebben? Winkels moeten het namelijk ook hebben van het zoekgedrag van mensen.
AH wil het in ieder geval wel. Die heeft al een app (Appie) die je boodschappenlijstje weet en je daarna de handigste route door de winkel geeft.
Precies, en ik neem aan dat Appie je af en toe een klein beetje om laat lopen zodat je een paar keer langs de aanbiedingen komt.
Nee, het is echt de kortste route Alles staat op volgorde.
En zelfs al zou ik 'een heel klein beetje' omlopen dan nog is dat korter/sneller dan dat ik als een kip zonder kop door de hele supermarkt moet lopen om uit te zoeken waar de zooi vandaag weer staat. Dus ik pak eerst de sla, dan de eieren en dan het bier. En het is niet zo dat als ik soms zelf heb dat ik eerst de boter pak en dan de halve winkel weer terug moet om de kaas te pakken
En dat is dus per winkel anders. De app geeft je looproute aan voor iedere winkel apart
ja maar vlees en ijs ga je met Appie dan ook daar als laatst langs zomers?
Anoniem: 382732 @B6417 februari 2014 17:40
Nee hoor. Probeer maar eens. Je krijgt echt de kortste route. Eigenlijk krijg je geeneens een echte route, maar worden de producten op de efficiëntste manier gesorteerd. Als je de winkel niet kent kan het wel voorkomen dat je omloopt.

De business case achter het sorteren is dat een klant zo snel en efficiënt mogelijk zijn boodschappen kan doen en dus met een tevreden gevoel de winkel verlaat. Daardoor heeft de winkel ook het snelst het geld binnen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 382732 op 23 juli 2024 12:43]

Interessante vraag. Als de app zegt: 2e gangpad links en ik zo de snoep en chips oversla, wordt mij daar veel kans op impulsaankopen bespaard maar de supermarkt ook mogelijke omzet. Aan de andere kant als de App je inefficiënt door de supermarkt leidt dan is de App ook snel weer weg van het mobieltje van de klant.
Lijkt me niet iets dat winkeliers willen.
Klanten die gericht kopen, naar hun scherm kijken, minder impuls-aankoop omzet...

Ook het regelmatig veranderen van wat in welke schappen ligt heeft zo nog weinig nut.
OF men moet dat juist meer gaan doen, wat ook weer man uren kost.
(Directere net-ff-andere producten/merken wisselen onderling qua afstand onderling in het schap)

Technisch gezien erg leuk en aardig, maar een doe-maar-es-niet voor de winkelier gok ik zo.
Niet? Als ik het bericht zo lees dan lees ik het volgende:
Op dit moment biedt Google al 'indoor maps' in diverse Nederlandse supermarkten aan, maar dat systeem werkt minder nauwkeurig, waardoor het vooral geschikt is om bepaalde afdelingen te vinden.
Overigens in Korea hebben ze een soortgelijk systeem al opgezet (Promofilmpje!)
Ja het is mij bekend.
AH deed het al een beetje pre-dit met albert.nl samen, invullen online, routekaart voor in de winkel printen.

Op termijn zie ik het het niet redden.
TENZIJ, men het aanbod aanpast en de burger ook dat slikt.
Dat je hoe dan ook, t.o.v. nu, bijv. 10% meer dokt, al koop je gericht en nog amper impuls.

Enig voordeel: minder afval ivm verpakkingen.

[Reactie gewijzigd door notsonewbie op 23 juli 2024 12:43]

Producten voor impulsaankopen kan je gewoon midden in het pad zetten. Online kopen is veel bedreigender voor impulsaankopen.
[..] frequentie tussen de 400 en 800THz.

De frontcamera van de telefoon kan die 'flikkeringen' waarnemen
Een goedkope camera kan dergelijke (Teraherz) frequenties waarnemen? :?
Ja.
Dat is namelijk de frequentie van zichtbaar licht.
Ja, akkoord, maar kleuren zien mensen ook, het artikel heeft het over flikkeringen die mensen niet kunnen zien, dus subtiele veranderingen van 'kleur' of van aan/uit. Een camera kan vast niet met THz snelheid wijzigingen in aan/uit of minieme verschillen in kleur waarnemen.

Dus het is me nog steeds niet duidelijk eerlijk gezegd, tenzij het hier om een veel lagere modulatiefrequentie gaat op een draaggolf van zichtbaar licht.
frequentie tussen de 400 en 800THz.
Ik lees tussen 400Hz en 800THz. De 400 is zonder eenheid, maar er staat frequentie voor, de standaardeenheid van frequentie is Hz dus 400Hz. Die laatste 800THz klinkt inderdaad wel een beetje erg ambitieus.
Als ergens iets staat als "tussen X en Y eenheid, dan is X altijd de zelfde eenheid als Y

Bij een gewicht "tussen 1 en 10 ton" ligt het ook niet tussen 1 kilo en 10 ton ook al is de standaardeenheid van gewicht kilo
Bij dit systeem verandert de hoevelheid stroom die door de led gaat echter met een frequentie tussen de 400 en 800THz.
Uhuh, dat is de frequentie van het licht dat eruit komt, niet de snelheid waarmee het gemoduleerd wordt. Knappe jongen die dat elektrisch kan moduleren (ongeveer een duizendste daarvan is net aan haalbaar als je hele lage eisen stelt aan efficientie, en verwaarloosd dat geen LED zo snel is).

Heb niet zo snel het in de bron kunnen terugvinden, maar zelfs als het de heel wat realistischere 400-800Hz is, hoe gaat je camera dat opvangen? Die is al blij dat hij 30fps haalt, hoe gaat die iets zien wat het menselijk oog niet kan zien?

Edit: Het eerder genoemde rolling shutter is wel een goede verklaring hoe dit gedaan kan worden. Uiteraard op een paar honderd hertz, niet op THz'en.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 23 juli 2024 12:43]

Een camera op zich heeft geen frequentie, er valt namelijk volcontinu licht op de sensor. Het verwerken en/of opslaan van die informatie kost tijd, uitgedrukt in het aantal fps dat verwerkt kan worden.

En iets zien dat het menselijk oog niet kan zien? Wel eens van infraroodcamera's gehoord? De meeste camerasensoren zijn sowieso al gevoelig voor frequenties buiten het zichtbare spectrum.
Ik heb het ook nergens over dat een camera een frequentie heeft, maar er is wel een frequentie die hij kan meten. Dan heb je natuurlijk de frequentie waarop zichtbaar licht zit, maar wat vaak bedoeld zal worden de frequentie waarmee het gemoduleert wordt. En als je ernaar kijkt als één grote sensor, dan is de maximale bandbreedte die je daarmee kan ontvangen de helft van je frame rate. Maar door rolling shutter te gebruiken kan je nog wel een heel stuk verder komen, effectief is daardoor je sample frequentie veel hoger.

Maar waarom dat het feit dat er continue licht op de sensor valt (wat natuurlijk dan nogal wat variatie kent als je verlichting gaat knipperen), zou betekenen dat het geen frequentie kent begrijp ik niet. Dat is gewoon onjuist.

Infrarood zou kunnen, maar dat zou sowieso betekenen dat je aparte IR LEDs erin moet stoppen, en het visual light communication noemen als je geen visual light gebruikt is natuurlijk een beetje vreemd.

Overigens is een opmerking als: "Wel eens van infraroodcamera's gehoord?" van nogal twijfelachtig niveau. Zelfs als het een goed punt van je was (wat het imo niet echt is als er specifiek visual light communication staat), dan nog is het niet nodig om op zo'n manier te reageren.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 23 juli 2024 12:43]

Ik had je verkeerd begrepen m.b.t. de frequentie.

Je leek geen onderscheid te maken tussen de frequentie van het licht, het "knipperen" van de verlichting en hoeveel frames per seconde een bepaalde (video)camera kan opslaan.

Jouw opmerking "hoe gaat die iets zien dat het menselijk oog niet kan zien" leek mij nogal ondoordacht, vandaar mijn referentie naar een infraroodcamera, die ook iets kan zien dat het menselijk ook niet kan zien, met de toevoeging dat de meeste camerasensoren (ook die niet speciaal bedoeld zijn voor infrarood) ook buiten het voor mensen zichtbare deel van het spectrum gevoelig zijn.
"Een camera op zich heeft geen frequentie,"

Een camera heeft absoluut wel een frequentie want het grootste deel van de camera is er om de opgevangen signalen te verwerken.
Zelfs de sensor heeft een frequentie, namelijk de frequentie waarop ie zn elementen uitleest.

Wat jij wilt zeggen is dat de afzonderlijke pixels op de sensor in de tijd dat ze niet worden uitgelezen door de sensor het licht dat er op valt integreren. Maar de sensor zelf kwantiseert dat al middels een aangeboden klok.
"Normaal stuurt de lamp een constante stroom door de led."

Bijna alle moderne led-lampen werken volgens mij al met gepulseerde stroom.
|:(

Wordt het niet eens tijd om jullie artiekelen standaard door iemand te laten lezen die op zn minst een middelbare technische opleiding heeft gevolgd voordat jullie het publiceren?
De laatste tijd lees ik erg vaak marketing rommel of onzin over blijkbaar slecht begrepen technologieeen op tweakers.

[Reactie gewijzigd door koelpasta op 23 juli 2024 12:43]

Nou nou, dan neem ik op mijn beurt aan dat jij minstens een expert bent op het gebied als je denkt je zo'n toon te kunnen veroorloven!

Ondanks dat er in veel drivers met pulsen gewerkt wordt is het doel uiteindelijk een zo constant mogelijke stroom door de LED (-array) te sturen. De mate waarin dit lukt wordt uitgedrukt in flicker, wat je zo min mogelijk wilt hebben - het oogt onrustig.
Dat neemt niet weg dat de meeste led-arrays met pulsen worden geschakeld.

Flicker los je overigens op met een snellere pulsfrekwentie, waarbij het vermogen hetzelfde blijft.
Dat vind ik een zeer interessante ontwikkeling. Ik kom vaak in een andere supermarkt en dan kan ik natuurlijk weer niet vinden wat ik zoek. Of ik kom een wereldgerechtje tegen en vervolgens moet ik weer opnieuw de winkel door om de bijbehorende ingrediënten te zoeken. Die persoonlijke aanbiedingen vind ik dan weer niet nodig, en ik ben ook benieuwd hoe dit uit zal pakken. Betaald de een dan minder voor een kiwi als een ander?
Ik zie weer veel negativiteit ivm privacy (terwijl deze niet in het geding lijkt te zijn..)

In je eigen buurtsuper zul je dit niet/weinig gebruiken. Je kent je weg daar.
Ben je op vakantie in een land met van die enorme supermarkten, dan wordt het al interessanter. Ook andere grote winkels/groothandels kunnen hier gebruik van maken.
Neem de V&D in Groningen, 5 etages en lang niet iedereen weet alles er te vinden. Ik zie best veel voordelen en ach, laat ze leker weten waar ik winkel..
Ik ben wel benieuwd hoe dit in de praktijk zal gaan werken, met name qua up-to-date houden van de schappen in de app.
Supermarkten willen nog wel eens eens in de zoveel tijd wat schappen omgooien zodat de klant juist weer moet zoeken, en tijdens die zoektocht 'per ongeluk' tegen andere dingen aanloopt die hij/zij dan hopelijk ook in het karretje stoppen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.