Philips en Ericsson combineren slimme led-verlichting en breedbandnetwerkapparatuur bij straatverlichting. De combinatie moet steden kostenbesparingen door een lager verbruik opleveren, terwijl de breedbanddekking kan toenemen.
Volgens Philips en Ericsson zorgt blijvende groei van steden ervoor dat uitbreiding van de netwerkcapaciteit nodig blijft en er duurzame verlichting voor straten nodig is. De nieuwe lantaarnpalen van de bedrijven zouden twee vliegen in een klap slaan.
Philips voorziet de palen van smart controls, die het voor steden mogelijk maakt de verlichting op afstand te beheren. Sensoren in de palen kunnen daarbij informatie geven over hoe het druk het op welke tijden op bepaalde trajecten is, waarna de steden ertoe over kunnen gaan de led's al dan niet te dimmen. Philips spreekt van lighting-as-a-service om zijn aanbod van straatverlichting voor steden aan te duiden.
In de palen is ruimte ingebouwd voor netwerkapparatuur van Ericsson. De Zweedse fabrikant noemt zijn concept Zero Site. De bedoeling is dat steden de basisstations kunnen verhuren aan netwerkaanbieders om de dekking van mobiel internet te verbeteren. De providers moeten daarvoor wel met Ericsson-apparatuur werken. Philips werkt voor de infrastructuur niet samen met andere netwerkbedrijven. De beide ondernemingen zouden al enkele tests in steden hebben uitgevoerd en nu klaar zijn voor een wereldwijde uitrol.
Details over de netwerkapparatuur die in de lantaarnpalen gebruikt kan worden geven de bedrijven niet.