Philips: markt voor led-verlichting groeit dit jaar met 40 procent

Volgens Philips zal de wereldwijde markt voor led-verlichting dit jaar flink aantrekken, met een verwachte omzetgroei van ongeveer 40 procent, onder meer door goedkopere led-lampen. In de zomer komt het bedrijf met een 60W-equivalente led-lamp voor 10 dollar.

Philips led-lamp vervanger voor 60W gloeilamp 10 dollar 200pxDe komst van de goedkope, midrange-led-lamp moet er onder meer toe leiden dat Philips in 2015 de helft van de omzet van de verlichtingsdivisie realiseert met 'peertjes' op basis van led-technologie. Dat heeft Greg Sebasky, topman van Philips North America, verklaard in een interview met Bloomberg.

Momenteel biedt Philips via retailer Home Depot in de Verenigde Staten voor 15 dollar al een led-lamp aan met een lichtintensiteit die vergelijkbaar is met een conventionele gloeilamp van 60W. Het bedrijf wist de prijs van deze lamp volgens ConsumerReports te drukken door de dimfunctionaliteit te verwijderen.

Ook wordt een levensduur opgegeven van 20.000 branduren. Hierdoor komt die led-lamp niet in aanmerking voor de Energy Start-classificatie, waarvoor minimaal 25.000 branduren nodig zijn. Het bedrijf krijgt in dit goedkopere segment overigens concurrentie van onder meer fabrikant Cree, die deze maand een even felle led-lamp voor ongeveer 13 dollar uitbrengt. Een 40W-equivalente variant zou net onder de magische grens van 10 dollar duiken.

Philips heeft overigens nog een andere reden om positief te zijn over het groeiende gebruik van led-technologie voor verlichting. Zo heeft het dochterbedrijf Philips Color Kinetics een belangrijke bijdrage geleverd aan het Bay Lights Project. Bij dat project is de Oakland Bay Bridge in San Francisco over de volle lengte van de overspanning voorzien van in totaal 25.000 individueel regelbare led-nodes. Elke node bestaat uit een led van ongeveer 2,5 bij 2,5cm en heeft 255 helderheidsniveaus, terwijl een regelsysteem zorgt voor dynamische lichtpatronen. Het Bay Lights Project begint officieel op 5 maart en zal twee jaar duren.

Door Pieter Molenaar

05-03-2013 • 16:10

72

Reacties (72)

72
72
43
5
0
22
Wijzig sortering
mijn eerste led lamp heeft het beduidend minder lang uitgehouden dat de goeie ouwe spaarlamp. kan energie verbruik lager liggen, maar als die dingen 2x zo snel stuq gaan ....
het is niet de led's die kapot gaan (meestal) maar de electronica om van wisselstroom gelijkstroom te maken en het voltage hiervan te verlagen.

de goedkopere varianten hebben hier ook goedkope elektronica voor, en die kunnen snel overleden, zeker bij vaak aan en uit zetten (wat nu juist een sterk punt van een led moet zijn)

[Reactie gewijzigd door Countess op 22 juli 2024 23:55]

Het zal mij echt niets verbazen als de LED fabrikanten weer hun best hebben gedaan om de electronica een 'van tevoren ingeprogrammeerde' levensduur te geven, net zoals ze bij de gloeilamp hebben gedaan.

Je ziet al op diverse fora berichten over lampen die na enkele maanden of zelfs weken gebruik er de brui aan geven en door de verkoper ook niet worden vervangen.

Zoals je al zegt: een LED gaat vrijwel nooit stuk, wel de electronica. De LED ampjes in mijn motor trillen allemaal stuk, maar ze houden het wel langer uit dan de gloeilampjes (die óók stuk trillen, niet doorbranden).

Ik denk dat er een prima markt is voor zelfbouwers zoals ik, die dan LEDs op maat voor henzelf kunnen maken die ook in hún leven in ieder geval niet stuk gaan. Ik maakte mijn achterlicht ook zelf.

Wat ik tot nu toe aan LED huislampen heb gezien is niet echt om over naar huis te schrijven. Ik heb toch echt het liefst een gloeilamp als sfeerverlichting en een LED voor als ik gewoon licht nodig heb.
Gloeilampjes zijn niet echt automatisch-kapotmaakbaar. Je praat dus ook echt best wel onmogelijk.

Een gloeilamp wordt efficiënter als deze heter wordt, maar krijgt dan ook een kortere levensduur. Zo zijn er vast wel gloeilampen die 30 lm/W halen te maken, maar die gaan 5 minuten mee. Ook zijn er vast wel lampen die 25 000 uren mee gaan ipv 1000, maar die zullen enorm weinig en oranje licht geven.

Als je een lamp koopt die snel stuk gaat, heb je dus een efficiëntere lamp. Ik geloof alleen niet dat fabrikanten het gloeidraad expres te heet maken, terwijl ze nog wel de standaard 1000h op de verpakking zetten. In ieder geval niet bij lampen die je bij de Gamma ofzo ophaalt.

Verder zullen we zien hoe deze LEDs worden. Waarschijnlijk maken ze snel hun intocht bij ons in de wc en kast, waar frequent geschakeld wordt en nu dus nog gloeilampen worden gebruikt, en misschien later ook wel ter vervanging van spaarlampen.

Ik weet niet wat voor lichtopbrengst deze lampen zullen bieden, en of die vergelijkbaar of iets slechter zijn dan huidige spaarlampen (lampje in mijn kamer haalt 60 lm/W, niet veel leds doen dat) of misschien wel beter. In dat laatste geval wegen de voordelen zeker tegen de €5 verschil op.

Huidige voordelen t.o.v. spaarlampen:
- Instant start
- Geen slijtage door grequent in/uitschakelen
- Geen kwik

Maar (nog) niet echt zuiniger. Losse LEDs wel, die halen al 200 lm/W.

[Reactie gewijzigd door marcop23 op 26 juli 2024 01:36]

Verder zullen we zien hoe deze LEDs worden. Waarschijnlijk maken ze snel hun intocht bij ons in de wc en kast, waar frequent geschakeld wordt en nu dus nog gloeilampen worden gebruikt, en misschien later ook wel ter vervanging van spaarlampen.

Vervelende is dat bij een toilet de klassieke gloeilamp dus eigenlijk de beste lamp is.

Wat ik ook gemerkt heb, en had moeten weten, is dat LED lampen net als spaarlampen heel slecht tegen hitte kunnen. Als je ze dus in (semi)afgesloten armaturen gebruikt worden ze ondanks hun efficientie bloedheet.

Ik heb zo al twee LED lampen om zeep geholpen. Die zatten achter een klassieke dikke glazen kap, zodat de warmte lekker bleef hangen. Vanwege de door mij vereiste dimbaarheid waren gewone spaarlampen geen optie, dus nu maar weer gloeilampen erin gezet.
Als je LED lamp maar enige maanden mee gaat dan is er simpelweg sprake van een productiefout of gebruik van goedkope minderwaardige onderdelen bij de productie. Dit laatste vind je nogal eens terug bij lampen afkomstig van de Chinese markt. Dit worden ook wel budget lampen genoemd vanwege de vaak lage prijs.

De manier waarop jij gloeilampen en halogeenlampen gebruikt is ook helemaal niet verkeerd. 's avonds als sfeerverlichting verbruikt niet zo veel.
Spaarlampen en ledlampen zijn vooral handig voor plaatsen waar het licht lange tijd aan staat en waar ook veel licht nodig is. Daarnaast zou je ledlampen ook prima op het toilet of in de badkamer kunnen gebruiken, al kun je daar net zo goed een gloeilamp of halogeenpitje gebruiken omdat het licht daar vaak aan en uit geschakeld wordt en maar korte tijd brandt.

Persoonlijk vind ik spaarlampen en ledlampen ook prima voor schemerlampen, maar ik denk dat vooral een kwestie van smaak is. De één vindt de lichtkleur niet mooi, de ander heeft er geen problemen mee.
Ieder z'n ding :) .

[Reactie gewijzigd door NaoPb op 26 juli 2024 01:36]

Anoniem: 399807 @Ramoncito6 maart 2013 09:51
Sfeer is belangrijker dan ons klimaat, natuur en milieu!
Mja en wanneer was die eerste LED-lamp?
Lummen/Watt verhouding was dan ook al niet veel beter dan de "spaarlamp"
Maar langzaam aan begint de LED technologie volwassen te worden en wordt het ook voor de consument steeds aantrekkelijker deze lampen te kopen.

Kwestie van tijd.
Lummen/Watt verhouding was dan ook al niet veel beter dan de "spaarlamp"
Ik heb thuis dat gekke gele lampje wat in het plaatje staat en het is eng hoeveel licht daar vanaf komt. Ze geven 60W equivalent op, maar ik denk eerder dat het 75W moet zijn. Plus dat de lamp dimbaar is en een goede cos/rho waarde heeft (blindstroom).
Ik heb thuis alles omgezet naar LED (kleurtemp 2700K, dus normaal warm wit) en heb pas één defecte lamp gehad. Was ook nog eens mijn eigen schuld door een LEDje met een triac dimmer aan te sturen, waarbij het vermogen niet over de drempelwaarde kwam en je dus resonantie krijgt. Het LED heeft ondanks dat nog ruim 2 jaar gebrand :).
Anyway, goed dat LED aan een opmars bezig is. Klassieke CFL spaarlampen kunnen niet vaak schakelen, zijn gevoelig voor lage temperaturen (ook bij opstart niet 100% lichtopbrengst), er zit kwik in (afvalprobleem) en de waardes voor blindstroom zijn best slecht (plus piekbelasting bij inschakelen). Het enige wat ik bij LED nog mis zijn de hoge Lumen waardes. Bijvoorbeeld bestaat er nog geen vervanger voor een 2000W R7s halogeenbuisje (aka de indoor zon), dus daar valt nog wel wat te halen. En als dat kan dan is de LEd vervanger voor H3/H4/H7 koplampen ook gauw gevonden.
Een kleine opmerking: kwik is bij CFLs tegenwoordig veel minder een probleem omdat er nu gebruik gemaakt wordt van amalgaam wat een vaste vorm heeft op kamertemperatuur.
Zelfs het energiegebruik van een spaarlampje is nog steeds niet overtroffen
en de levensduur van leds is ook getest onder ideale omstandigheden

bron:
http://www.spaarlampensit...w=article&id=30&Itemid=46
Wat voor een onduidelijke bron is me dat. De helft van alle waarden wordt niet meegegeven, hun bron is wikipedia (wel betrouwbaar, maar enkel bekeken voor LEDS) en ze spreken zich voluit voor spaarlampen. (spaarlampen.nl...)

Ik kan me niet vinden in het tekstje dat is neergepend en bijhorende conclusie.

Quote van Spaarlampen:
De modernste (2010) superfelle witte leds (type superflux): 60-100 lumen per watt
Een moderne spaarlamp (15 W): 55-60 lumen per watt

en op basis van deze data is hun conclusie dat moderne spaarlampen zuiniger zijn.


Langs de andere kant ben ik zeer te spreken over de Hue lampen van Philips, maar dat is dan weer minder toepasselijk bij dit artikel
Ik lees daar toch wat anders...
De ouderwetse gloeilamp: 12-15 lumen per watt
De halogeenspot: ca. 20 lumen per watt
De modernste (2010) superfelle witte leds (type superflux): 60-100 lumen per watt
Een moderne spaarlamp (15 W): 55-60 lumen per watt
TL-buizen: ca. 70 lumen per watt
Natriumlampen (straatverlichting): 120-200 lumen per watt
De moderne spaarlamp doet dus wel onder voor de moderne supperfelle witte leds: 55-60 lumen/W voor de spaarlamp tegen 60-100 lumen/W voor de led...
Ik zou ledlampen droppen en overal natriumlampen installeren :)
Het energieverbruik van een LED lamp en een spaarlamp ontloopt elkaar niet zo veel.

Eerder werd een LED lamp van 8 / 9 watt gelinkt. Ik denk dat je met een 9 watt spaarlamp ongeveer dezelfde lichtopbrengst hebt.

Wat je misschien nog zou kunnen aangrijpen als argument is dat er kwik in een spaarlamp zit. Dit is echter niet helemaal juist. Dat was namelijk vroeger het geval. Tegenwoordig zijn de spaarlampen gevuld met amalgaam, en verwerkte vorm van kwik, wat op kamertemperatuur een vaste vorm heeft en daardoor bij het breken van een lamp niet ingeademd kan worden en beter ge-recycled kan worden.

[Reactie gewijzigd door NaoPb op 26 juli 2024 01:36]

hah, cool hoor, een brug vol bestuurbare lampjes, tis nu wachten tot daar reclame texten overheen scrollen :) kunnen ze de gemaakte kosten vast zo terugverdienen.

Edit; ow en ik heb nog allemaal ouderwetse lampen, ben best te porren voor led nu het niet meer zo 'kil' is, maar dan moeten de prijzen wel in de buurt van een simpel 40W gloeilampje komen (3 tot 5 euro ofzo)

Ik hoef geen afstandbediening of dimmer of wat dan ook, ik wil gewoon een basis peertje, 40watt, kleine of grote fitting, ~5 euro, vervang ik alle lampen in me huis :P

[Reactie gewijzigd door 434365 op 23 juli 2024 12:19]

Ik heb al een jaar of 2 dit soort spots her en der in mijn woning hangen en ben er echt uitermate tevreden over. Veel licht, goed verdeeld, mooi van kleur (iets witter dan halogeen, maar absoluut niet kil)... En tsja, de levensduur kan ik weinig over zeggen, maar met een verwachte levensduur van tienduizenden uren moet je ook jaren continu het licht aanlaten om dat te testen ;)

Ik vind ze in ieder geval niet duur, alleen als je ze uit China haalt ben je vrij lang aan het wachten op je pakketje: 4 weken is geen uitzondering.

Bij Ikea hebben ze inmiddels ook goede ledlampen tegen een betaalbare prijs. Het mooie daar is dat je ze in de winkel kunt bekijken en qua lichtopbrengst en kleurtemperatuur kunt vergelijken met halogeen- en spaarlampen die op dezelfde afdeling hangen. Die dingen beginnen bij ~4 euro (zoek maar 's op ledare op hun site) en de 2 die ik in mijn woonkamer heb hangen (5x8m) verlichten met z'n 2-en de hele kamer :D Volgens mij waren dat deze.

Dan blijven voor mij alleen de exotische lampen over om door led te vervangen. Denk aan die halogeen steeklampjes (12V, 20W) en buislampjes (R7s, 200-300W). Daar heb ik nog geen werkbaar led-alternatief voor gevonden :)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 26 juli 2024 01:36]

Ik heb van Panasonic een aantal LED lampjes geinstalleerd, oa. spots met 12v en een aantal 220v. Zeer tevreden over en ook 2700K licht, dus mooi warme kleur. Ook hebben ze een model die hetzelfde licht geeft als een gloeilamp:
http://www.panasonic.nl/h...rview/11931430/index.html
Anoniem: 178084 @Grrrrrene5 maart 2013 20:00
Ik heb al 2de generatie r7 ledlampen gezien die in debuurt kwamen van de helft van de lichtopbrengst van een 240W. Als deze alleen ingezet wordt om warm sfeerlicht te creëeren (en geen leesfuncties, daar dienen die staande lampen gericht naar het plafond uiteindelijk toch niet voor), zijn ze een volwaardig alternatief. 15W versus 240, ik weet het wel! De opbrengst was rond de 2200 lumen, terwijl de sterke 300W halogeenspots tegen de 6500 halen. Ze zijn er nog niet helemaal, maar soms wel degelijk te overwegen. Ze zijn herkenbaar aan een soort honeycomb design met gele platte ledjes.
Voor je halogeen steeklampjes:
http://www.topledshop.nl/...-26W-Warmwit-G4-rond.html

Voor de R7s:
http://www.led2day.nl/led-halogeen-vervanger/r7s-led-lampen

Maar ik weet niet of deze werkbaar voor je zijn...
In de VS liggen LED steeklampjes (12V, 20W) ook in de Home Depot of de grotere supermarkten ...

Dus wellicht Amazon.com eens proberen?

(Geen idee echter hoe dat zit met importheffingen!)
Anoniem: 399807 @Grrrrrene6 maart 2013 09:47
Ikea lampen. Ik weet het niet hoor. Ik kocht een Praxis spaarlampen. Die dingen gingen na korte tijd al stuk. Waardeloos.

Wat voor merk is Ikea LED lampen? Waar worden die gemaakt? Met welke kwaliteitsnormen? Het zijn gewoon witmerk LED's Dat wil niet zeggen dat ze automatisch slecht zijn. Maar de kans dat goedkoop, duurkoop wordt is wel groter denk ik dan bij een Osram of een Philips.

Het zou me niet verbazen als de IKEA LED's gewoon uit China komen of zo'n land. Omg! Dat kan toch niet, daar kopieren ze alles maar gewoon! Hoe immoreel!
Probleem is dat Osram en Philips meestal ook uit China komen.

In ieder geval die dure Philips lamp die hier op het plaatje staat, heeft bij mij een sticker 'made in China' :)
Anoniem: 338693 @4343655 maart 2013 16:33
Maar phillips niet. Led lampen hebben ontzettend veel branduren. Phillips zorgt er echt wel voor dat ze nog flink wat lampen blijven verkopen.
Voorlopig kost de afgebeelde lamp nog ongeveer €40 hier in de winkel op de hoek.
Inderdaad, dat verbaasde mij ook al.

Diezelfde Philips lampen die 30 euro of meer kosten, liggen inderdaad in de Home Depot voor 14.95 dollar in de schappen. Ik heb er vorig weekend net een paar gehaald voor ons Amerikaanse huis. Belasting zal een deel verklaren, maar de bescherming van de EU markt via importheffingen en wegpesten van alle niet Philips/Siemens fabrikanten met regels speelt ook een rol.

Ik denk echter dat Philips nu te ver gaat. Lagere prijs is leuk, maar de kracht van LED is nu net dat het dimbaar is en ook meteen opstart. Dit in tegenstelling tot 'gewone' spaarlampen. (OK, de meeste gewone spaarlampen hebben nu ook vaak een snelstarter.)

Nadeel voor Philips is namelijk dat als je iets verder buigt in diezelfde Home Depot, je voor 8 dollar de LED GE lampen ziet liggen. Goed, die geven minder mooi licht (wat witter), maar zijn wel dimbaar, en inmiddels ook al beschikbaar in varianten die rondom licht geven ipv enkel op de top van de kegel. En die GE lampen zijn ook dimbaar met normale ouderwetse dimmers en niet enkel met die "moderne" dure.

Philips is zoals zo vaak weer aan de dure kant. Daar kunnen ze mee weg komen omdat hun LED lampen ook echt de mooiste zijn. Maar men moet niet goedkoper worden door lagere kwaliteit te bieden. Ik betaal graag die 15 dollar vs 8 dollar ivm het mooiere licht, maar als ze niet dimbaar zijn ga ik voor de GE.

Immers voor sierverlichting gebruik je toch vaak hallogeen of nog gloeilampen. Dit is meer op de plaatsen waar je functioneel licht wilt.
Anoniem: 399807 @Armin6 maart 2013 09:42
Philips is duur. Dat komt misschien vanwege de salarissen van de werknemers. Maar als we naar het journaal kijken en we zien dat Philips het slecht doet dan jammeren we allemaal met d epolitiek mee dat het zo jammer is en dat onze werkgelegenheid toch ook belangrijk is...

Philips lampen zouden hier ook goedkoper zijn als die Nederlanders die lampjes maken bij Philips minder salariseisen op tafel leggen bij de baas.

Dus wat willen we nu precies? Philips maar verhuizen naar Taiwan of China? Wel, als ik de meeste mensen hier lees dan is China de Pit of Hell. Moreel onacceptabel! Ze onderdrukken de mensen! Ze kopiëren maar van alles! Ze zijn tegen google, dat is nog wel het allerlaagste dat ze kunnen doen, als ik sommige mensen geloof.

Dus wat doen we dan? Philips maar naar Roemenië verhuizen? Oh wacht, daar is het een corrupte zooi. Polen dan maar? Oh die zijn tegen homo's.

Wat stel jij voor dat we doen? Accepteren dat onze Nederlandse werkers op de vloer goed verdienen en solidair zijn met hun West-Europese salaris normen? Of omdat jij een goedkoper lampje wilt de productie maar naar een lage lonen land brengen? Ja meneertje, maar dat betekent dat Nederland ook minder welvarend wordt. En dat raakt ons allemaal. Dat is het gevolg immers? Minder economische bedrijvigheid betekent minder inkomsten voor de overheid? En dus versobering van de uitgaven en investeringen in ons land.

We zijn rijk. We kunnen best wat meer betalen dan de rest van de wereld voor de lamp. En anders rook je maar wat minder of zuip je maar wat minder. Of je koopt een kleinere auto. Dat scheelt nogal wat.
Ja inderdaad in Europa betalen we de hoofdprijs, voor zowat alles en dat komt echt niet alleen door het hoge BTW percentage...
Gelukkig hebben we ook IKEA waar je heel wat minder voor de lampjes betaalt.

Nu gaan ze nog 20.000 uur mee, maar wie gaat er als ze na 15.000 uur al stuk gaan terug naar de winkel? En wie geeft er geld voor terug na 10 jaar? Ik verwacht dat hier flink mee gezwendeld gaat worden. Als straks iedereen led verlichting heeft, dan wordt er geen lamp meer verkocht. Dat kan natuurlijk niet want dan gaan alle bedrijven, inclusief Philips, failliet. Ik verwacht dus eigenlijk stiekem al dat die lampen veel sneller stuk zullen gaan of in ieder geval snel terug gebracht zullen worden naar een kortere levensduur.

De eerste ledlamp ging 30.000 uur mee die ik kocht, althans dat stond op de verpakking. Hier spreken ze al van 25.000 en nu 20.000 uur. Over een paar jaar zijn het er nog maar 10.000 of minder en dan moeten de ledlampen zo vaak vervangen worden dat ik me afvraag of het milieuvriendelijke effect nog wel zo groot is.

Zucht, lang leve de commercie....

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 22438 op 26 juli 2024 01:36]

Niet alleen dat, een dimfunctionaliteit van 5USD? dat is 33% wat een bull. Op die lampen wordt al dag en jaar ontzettend veel winst gemaakt. Nu wordt dat langzaam steeds minder, omdat er meer concurentie komt.
De Pharox ging bij mij max 4jaar mee voor een lamp in de hal vond ik dit voor een lamp die toen 25 euro kosten veel te veel.
En deze werd niet gedimt alleen aan/uit.
Maar dat zal dan meer uit innovaties moeten komen dan uit standaard ieder jaar de lampen vervangen. Het leuke van led verlichting is dat je nu dingen kan maken die vroeger niet mogelijk waren. Daar valt nog heel veel leuks te ontwikkelen.
Nouja, die 10 - 15 euro die je nu meer betaalt voor een LED lamp ter vervanging van een 40 watt lamp heb je redelijk snel terugverdiend, volgens mij binnen een jaar wel (meen ik me te herinneren). Dus, of nog 5 jaar die 40 watt verstoken, of nu die paar euro extra uitgeven en nu al die besparing krijgen.
Lol, die levensduurverwachting geldt wellicht voor de LED's zelf, maar vaak zit de levvensduurbeperking in de aanstuurcircuits. Net zoals bij veel mobo's altijd de PSU er het eerste uitknalt. Mijn ervaring met zo'n 40 LED lampen is dat die niet veel langer meegaan dan gloeilampen. Terugverdienen in een 20 keer kortere periode is een stuk lastiger. Ook vanuit een milieubelastingstandpunt is die LED dwang van Europa dus een hopeloos slecht idee. De lampenboeren worden er wel een stuk rijker van.
Anoniem: 390382 @miw5 maart 2013 20:59
Ook uitkijken dat LED niet altijd dimbaar zijn, terwijl dat wel vermeld staat op de verpakking. Gebruik je een dimmer die niet geschikt is voor LED lampen dan geeft de lamp meteen de geest. Ik heb de LED lampen vervangen door gewone peertjes daar ik de kleurtemperatuur niet mooi vind. Deze zijn lastig te verkrijgen (vooral de oude Flame lampen) maar als je naar een speciaalzaak gaat en je vraagt naar projectverlichting dan zijn de Flame lampen wel te koop.
Of je accepteert eens een keer in je elven dat je iets niet kunt. Dag flame-lampen. Het is niet het einde van de wereld. Maar wel als je die ouwe troep blijft gebruiken alleen voor 'de sfeer'. Zo gaan we tenminste 'sfeervol' het klimaat helpen kapot maken, toch?
Je bent toch niet aan het flamen?
Ik heb zo mijn bedenkingen bij dat soort verlichting projecten. Ik kan mij voorstellen dat het behoorlijk afleid als je over die brug rijdt in de avond. Allemaal leuk en aardig dat het kan, maar soms lijken de opdrachtgevers te vergeten dat het vooral functioneel moet zijn en niet een grote prestige projecten.
Anoniem: 80466 @4343656 maart 2013 11:35
Edit; ow en ik heb nog allemaal ouderwetse lampen, ben best te porren voor led nu het niet meer zo 'kil' is, maar dan moeten de prijzen wel in de buurt van een simpel 40W gloeilampje komen (3 tot 5 euro ofzo)

Ik hoef geen afstandbediening of dimmer of wat dan ook, ik wil gewoon een basis peertje, 40watt, kleine of grote fitting, ~5 euro, vervang ik alle lampen in me huis
Gewoon spaarlampen nemen. die zijn vrijwel even efficient als Led lampen en makkelijk als peertje verkrijgbaar en ook veel goedkoper dan Leds.
Deel de hoeveelheid watt van de oude lamp keer door 5 of 6 om equivalente wattages voor spaarlampen te krijgen.
Het probleem dat ik heb met LED is dat ze nooit het beloofde lichtsterkte halen en dat er geen LED variant is (of niet te betalen) voor een 75W, 100W of 150W lamp.

Een 60W lamp geeft ongeveer 800 lumen licht en een 10W LED zou dit ook moeten kunnen, maar als je het gaat testen kom je vaak uit op +- 600 lumen.

Een 60W lamp kan je vervangen door een 15W spaarlamp, dat veel goedkoper is dan een 10W LED, maar het licht blijft doffer.

Enige voordeel blijft dan de warmte productie en duurzaamheid.
Even voor de duidelijkheid: een LED lamp produceert net zoveel warmte als een gloeilamp, het enige verschil is dat een LED minder energie nodig heeft om dezelfde lichtsterkte te geven. Anders gezegd: Als je een LED lamp 60W zou maken wordt hij net zo warm als een 60W gloeipeertje.

Over de lichtsterkte: Je hebt LED lumen en normale licht-lumen, die zijn niet gelijk... Dan moet je ook nog rekening houden met het feit dat een LED één kant op schijnt en een gloeilamp alle kanten op. Je moet dus een vrij felle geconcentreerde bundel middels een diffuser alle kanten op laten schijnen. Zo'n diffuser of spiegel is dan ook meteen waar je de kwaliteit van een lamp kan zien, mijn Eagletac MX25L2 CREE heeft een waanzinnige reflector, het ding schijnt bijna een halve kilometer ver, maar alles behalve wijd. Het ding wordt ook behoorlijk warm als je hem aanzet. Met een diffuser erop kan je de beam een stuk verbreden, maar dat gaat direct ten koste van de afstand.
Even voor de duidelijkheid: een LED lamp produceert net zoveel warmte als een gloeilamp, het enige verschil is dat een LED minder energie nodig heeft om dezelfde lichtsterkte te geven. Anders gezegd: Als je een LED lamp 60W zou maken wordt hij net zo warm als een 60W gloeipeertje.
Nope!

Zoals je zelf al schrijft is het rendement van een LED hoger, de lichtopbrengst per Watt is hoger en dus is de warmte ontwikkeling lager (wet van behoud van energie)

Rekenvoorbeeld
Fictieve 60W LED lamp, rendement 15%
60W gloeilamp rendement 2%

De LED lamp zet 60 x 0,15 W om in zichtbaar licht en de rest 60 x 0,85 = 51W in warmte
De gloeilmap zet 60 x 0,02 W om in zichtbaar liicht en de rest 60 x 0,98 = 59W in warmte.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 26 juli 2024 01:36]

Over de lichtsterkte: Je hebt LED lumen en normale licht-lumen, die zijn niet gelijk...
Eh, watte? Lumen is een (afgeleide) SI eenheid. Daar is geen ruimte voor "LED lumen" of andere lumens.

Zonder nadere toelichting is dit zogenaamde verschil een weinig wetenschappelijke benadering...
Ik heb de nodige 40W en 60W gloeilampen vervangen door Philips lampen (de serie in de paarse verpakking) en ik ben blij niet altijd het advies gevolgd te hebben. Zo zou de 11W Led lamp van Philips de juiste vervanger zijn voor 60W gloeilamp, maar ik vind de 8,5W versie al zo sterk dat ik blij ben dat ik geen 11W versie heb, dat zou echt te veel licht zijn. Verder vind ik de 6W lampen van Philips een prima vervanger voor mijn 40W lampen.

En de LED lampen die niet dimbaar zijn vind ik prima te betalen. Ik gebruik dus de serie met paarse verpakking van Philips, waarvan de lichtkleur echt prima is. En bij lampen waarin ze in een armatuur zitten die ook meehelpt de kleur aan te passen zie je er al helemaal niks van terug.

Ja het is een stuk duurder dan een gloeilamp, maar dat is echt een non-argument, want je hebt ze met een jaar al terug verdient. Met een jaar bedoel ik de lampen die je bijna altijd aan hebt in huis.

Op dimbaar gebied is het nog wel wat prijzig ja, en is alles nog niet naar wens.
Een 60W gloeilamp kost 60 cent en moet 1x per 2 jaar vervangen worden. De Philips lamp waar jij het over hebt kost 25 euro en gaat 10 jaar mee. Stroom kost op dit moment rond 22 cent per KwH. Een 15W spaarlamp kost 4 euro en gaat 5 jaar mee.


Stel dat je een lamp 360 dagen a 10 uur per dag aan hebt. Dat zijn 3600 uren.

Gloeilamp = ((3600x60)/1000)x0.22= 47,52 euro per jaar + 60 cent aanschaf = 48.12
Spaarlamp = ((3600x15)/1000)x0.22= 11,88 euro per jaar + 4 euro aanschaf = 15.88
LEDlamp = ((3600x11)/1000)x0.22= 8,71 euro per jaar + 25 euro aanschaf = 33.72


Gloeilamp totale kosten na 5 jaar = 239,90 euro
Spaarlamp totale kosten na 5 jaar = 63,40 euro
LEDlamp totale kosten na 5 jaar = 68,55 euro


Gloeilamp totale kosten na 10 jaar = 478,20 euro
Spaarlamp totale kosten na 10 jaar = 126,80 euro
LEDlamp totale kosten na 10 jaar = 112,10 euro


Uiteindelijk is een LED goedkoper dan een spaarlamp. Maar in de eerste 5 jaar is een spaarlamp goedkoper. De aanschaprijs van 25 euro is voor veel mensen te veel.


Ik heb in 2008 mijn gloeilampen vervangen door spaarlampen en ledlampen en ik moet zeggen dat er nog geen enkele LED lamp kapot is en dat de meeste spaarlampen binnen 3 jaar kapot zijn gegaan. Tot mijn verbazing zijn de via IKEA nog niet stuk, maar die van Megaman gingen vrij snel stuk.

Alles wat nu kapot gaat vervang ik door IKEA LEDlampen, mits die er zijn.
Anoniem: 80466 @Lisadr6 maart 2013 11:44
Stel dat je een lamp 360 dagen a 10 uur per dag aan hebt
Extreem voorbeeld.
Vrijwel niemand is 360 dagen per jaar thuis en gemiddeld 10 uur per dag is ook extreem veel.
Wat iedereen vergeet is dat je hier in Nederland 8 maanden per jaar je huis verwarmt met de 'verloren' energie van gloeilampen. Gedurende 8 maanden per jaar mag je de energiebesparing van spaarlampen en LED's beslist niet meerekenen. De verwarming moet deze energie gewoon extra leveren namelijk.
8 maanden is een beetje overdreven maar oke.
Verder zou dit alleen kloppen als je daadwerkelijk je huis electrisch zou verwarmen. gas is al gauw factor 3-4 goedkoper, evenals een warmtepomp.
Vergeleken met je verwarming in huis maakt dit echt niet uit, vraag me af of dit zelfs meetbaar is. Daarbij worden LED lampen ook erg warm. Ik heb er een paar van de Ikea, en die heatsinks zijn na een minuut of 10 echt niet meer beet te pakken.

En wat Richar hier onder al aangeeft: je huis verwarmen met gas is in verhouding inderdaad vele malen goedkoper..
Inderdaad de prijzen voor LED mogen gerust nog wat dalen, alhoewel het voor mij echt niet zover moet dalen dat de prijs gelijk is aan spaar- en/of gloeilampen.
Ledlampen gaan nu éénmaal langer mee en verbruiken minder energie, dus moet je ook een beetje rekening houden met de winst die je daar boekt. Het is momenteel zelfs zo dat vanuit LED lampen nu al rendabeler zijn per Euro over hun hele leven dan gloei- en spaarlampen.

Maar een besparing van een paar euro die je pas over 4-5 jaar zal merken is natuurlijk niet zo aantrekkelijk (en te veraf) voor de meeste consumenten. Al is het puur rationeel de beste keuze voor LED te kiezen vanuit financieel oogpunt. Alhoewel... als iemand zou willen berekenen of de jaarlijke prijsdaling van LEDtechnologie groter is dan de jaarlijkse besparing van LED tov alternatieven dan wacht je inderdaad best even af.

Ochja, zelfs als iemand het berekent, het is geen exacte wetenschap. Er kan in de toekomst altijd iets gebeuren die de prijs van LEDlampen doet stijgen, stagneren of minder snel dalen. Een investering nu doen is LED is in ieder geval geen slechte investering. Integendeel ;)
"Winst", je kan beter zeggen minder verlies, electriciteit wordt door de belastingen alleen maar duurder, het blijft gewoon een eenvoudig verhaal als we minder electriciteit gebruiken komt er minder geld in de schatkist, deze moet hoe je het went of keert toch gevuld worden en dan gaat gewoon de belasting omhoog, zelfde verhaal met zonnepanelen, nu krijg je daar nog subsidie op, straks als het grote deel van de huizen zonne-energie heeft ga je gewoon belasting betalen per vierkante meter zonnepaneel. Dus winst ga je nooit behalen....
Bij de Lidl haal ik mijn led-lampen,

http://www.lidl.de/de/Leu...LUX-LED-Reflektorlampe-5W
5 watt, single high power led. geeft een heele mooie kleur net zo als een halogeen spot.

Veel lichtopbrengst en blijven het erg lang doen!

Worden in nederland aangeboden tussen de 4,99 en 5,99 :+
oke misschien wel het testen waard. alleen zie ik bij kleurtemparatuur 2900 k staan. mijn ervaring daarmee is dat het toch wel "koud" is. en hij is niet dimbaar
daar zit ook het prijsverschil in. ik heb zelf een er een aantal van phillips (de dure variant) en wat van de action (a 3,99).
verschil is duidelijk in kleur. de phillips ziet er leuk uit en is prima voor de woonkamer. maar die van de action gebruik ik alleen op practische plaatsen (gang, garage ect)

ook het ontbreken van dimbaarheid is toch wel een gemis. zeker als je een hoop spotjes op een dimmer hebt staan.

de efficiente met 5w tegenover 21w halogeen vind ik ook niet echt denderend. de phillips spot heeft 4w tegenover 35w halogeen. dat is ietsje meer winst.

goedkope leds vind je overal, maar als je ze wilt gebruiken op plaatsen waar je wilt dat het mooi is, zou ik toch maar de portemonnee trekken of wachten tot het wat goedkoper is.
Deze zijn toch wel anders dan die van de Action/Blokker. die bestaan uit een groot aantal kleine led's , terwijl deze uit 1 grote led bestaat welke veel mooier licht geeft.
Anoniem: 80466 @Richar6 maart 2013 11:57
de phillips spot heeft 4w tegenover 35w halogeen. dat is ietsje meer winst.
Dat is echter niet erg realistisch.
Een 35 W halogeen lamp zal meestal wel 500-600 lumens produceren.
Een 4W ledlamp 240-400 lumens.
Fors minder dus.

De ledlamp heeft wel vaak een smallere bundel en daardoor lijkt het misschien nog wel vergelijkbaar fel maar overal is de lichtopbrengst fors minder
Gewone spaarlampen bevatten nog altijd zware metalen (kwik). Dat wordt nu als overwgend nadeel gezien. In de beginperiode was dat nadeel nog 'weg te redeneren' door de verminderde energie behoefde van spaarlampen. Nu is het voor de 'rijkere' delen van de wereld zaak om te investeren in de nog 'schonere' LED- systemen. Het rijke westen kan dat nog opbrengen en die investering is dan binnen korte tijd terug verdiend.
Dat is waarom Philips zijn markt ziet stijgen met 40%

De landen/gebruikers die dat geld eenvoudigweg niet hebben, kunnen dan nog even doorgaan met energie vretende gloeilampen (want goedkoop) of zuiniger spaarlampen (want goed beschikbaar en redelijk stabiel).

Iedereen liep te hoop tegen het verbod op gloeilampen, maar ze moeten op een gegeven moment wel iets ondernemen om de markt van LED lampen open te breken.
Helaas is bij de overheid nog steeds geen goed beleid gemaakt om zuiniger verlichting in openbare toepassingen te gebruiken. (Straatverlichting is nog altijd een TL- of PL lamp) Ook investeren in energieprojecten voor zonne- en windenergie is in Nederland nog altijd niet goed geregeld. Door zwalkend beleid hierover komen we in ons land steeds meer op achterstand ten opzichte van onze buurlanden.

[Reactie gewijzigd door rolandverh op 26 juli 2024 01:36]

Ik zal niet teveel in herhaling vallen (gezien mijn eerdere reacties) maar tegenwoordig bevatten spaarlampen amalgaam, een vorm van kwik die op kamertemperatuur een vaste vorm aanneemt en je dan niet kunt inademen als een spaarlamp breekt.

Verder verbruiken de lagedruk natriumlampen maar een fractie van wat een gloeilamp van vergelijkbare lichtopbrengst zou verbruiken. Ik heb het nu over de oranje straatverlichting die je nog gergeld ziet. Deze vebruiken maar een 60watt voor de korte en 120watt voor de lange uitvoeringen. Het enige nadeel hiervan is het lichtbeeld, die ervoor zorgt dat alles wat verlicht wordt een andere kleur krijgt.

Ik zie in mijn buurt dat er al een anatal TL- of PL straatlampen vervangen zijn naar LED, wat een ander maar net zo goed lichtbeeld heeft. Alleen als ik het verschil zie qua vebruik tussen een LED-lamp voor thuis en een CFL voor thuis, dan ontloopt het elkaar nauwelijks. Ik vraag me af of het bij straatverlichting dan wel zo veel verschil maakt.
Lage druk natrium lampen zijn nog steeds erg efficiënte lampen, als kleuren er niet toe doen. Zie bijvoorbeeld dit artikel van de online winkel van Conrad.
De SOX lamp van Philips uit 1965 is voor straatverlichting of verlichting van terreinen nog steeds een efficiënte oplossing. De LED-lamp moet nog wat verder ontwikkeld worden voor deze doeleinden. Uiteindelijk zal dan ook van de langere levensduur en betere kleurtemperatuur van LED genoten kunnen worden
De wat goedkopere ledlampen beginnen inderdaad wat beter te worden. Als ze dan ook nog eens dimbaar worden in een fatsoenlijke prijsklasse dan wordt het helemaal interessant.

Heb zelf een paar (niet-dimbare) GU10 spots uit de MASTER serie van Philips en die geven net zulk mooi licht als de Halogeen variant alleen dan met 85% minder stroom.

De IKEA ledlampen daarentegen hebben een rare roze gloed zodat het lijkt alsof ze warm licht geven.. dus er is nog een lange weg te gaan voor het een serieze gloeilamp vervanger wordt. Prijsverschil is namelijk nogal fors tussen een IKEA ledlamp en Philips hoogsegment lamp..
Nu ongeveer een maand een Philips HUE set in huis.
Sfeertinten en lichtniveau regelen gaat hiermee fantastisch.
Jammer dat de prijs aan de stevige kant is, maar een klikaanklikuit dimmer met een goede dimbare LED is ook niet goedkoop. En dan mis je de instelling van de kleurtinten.

Dus nog even doorsparen en dan de andere lampen in de woonkamer wisselen.

Die goedkope LED lampen van de A.C.Tion en andere plaatsen hebben bijna altijd de verkeerde kleur, ongeacht wat er aan kleurtint op het doosje staat. Van groenzweem tot ijskoud wit.
Nou, ik heb een paar led lampjes goedkoop uit China laten komen, en ze zouden idd warm wit zijn, maar de kleur valt me zo tegen van dat licht. Led licht is en blijft gewoon kil, het lijkt wel erop alsof ze een bepaald deel van het spectrum helemaal niet uitstralen.

Misschien is dat idd de reden dat ze zo zuinig zijn, maar mooi is het niet. Vooral ook de kleurreproductie van de omgeving die ze verlichten is slecht. Het is een leuk idee, maar ik blijf bij spaarlampen, die geven tenminste prettig natuurlijk licht.
Slechte vergelijking, een paar noname lampen uit china of een goede lamp...
Slechte vergelijking, een paar noname lampen uit china of een goede lamp...
Dat ze uit China komen is geen probleem, waar je op moet letten is welke LED's er worden gebruikt!

Mijn ervaring is dat lampen met warm-white CREE LEDs het mooiste licht geven.

Via eBay kun je goede dimbare 9W GU10 spots kopen minder dan 6 euro p/s en dat is incl de verzendkosten, voor 0,50 euro extra heb je de 12W versie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.