Minister wil blokkade gestolen telefoon volgend jaar invoeren

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie mikt erop om per 1 januari 2015 gestolen telefoons te laten blokkeren. De wet die providers verplicht om imei-nummers van gestolen mobieltjes te blokkeren moet dan van kracht zijn.

De Tweede Kamer zou het wetsvoorstel voor de imei-blokkade nog voor de zomervakantie moeten behandelen, zegt Opstelten in antwoord op vragen van CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma over de maatregel. Daardoor zouden providers vanaf 1 januari 2015 gestolen mobieltjes op imei-nummer moeten blokkeren. Door een blokkade van het imei-nummer kan de dief met de telefoon geen Nederlands mobiel netwerk op. De maatregel leidt volgens Opstelten in andere landen tot een daling met 20 procent van het aantal straatroven met een telefoon als buit.

De imei-blokkade is op verschillende manieren te omzeilen. De telefoon kan worden gebruikt op netwerken in andere landen, als die niet werken met imei-blokkades, en als het een Android-telefoon is, kan de dief proberen het imei-nummer te wijzigen. Eerder zei Vodafone al de blokkade niet als 'heilige graal' te zien.

De wetswijziging om gestolen telefoons via het imei-nummer te blokkeren is al enige tijd in de maak. Opstelten ging eerst met de providers om de tafel zitten om dat te regelen, maar dat leidde niet tot resultaat.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

17-02-2014 • 13:20

104 Linkedin

Reacties (104)

104
94
64
2
0
7
Wijzig sortering
Ik vind het best een goede maatregel, eerlijk gezegd.

Als eerste zie ik niet in hoe dit je privacy zou schenden, wat sommigen hier beweren.

Als tweede zullen er ook vast wel manieren zijn om zo'n blokkade te omzeilen en hem bv. in het buitenland te verkopen.

Maar er is hier ook niemand die beweert dat je hier 'alle' diefstallen of berovingen mee voorkomt. Echter, uit onderzoeken blijkt dat het bij de overgrote meerderheid van berovingen/diefstallen om 'gelegenheidsdelicten' gaat: Eventje makkelijk een telefoontje trekken, op marktplaats zetten of zelf gebruiken.

Voor het overgrote deel van de dieven/rovers verhoog je met deze maatregel de drempel gewoon aanzienlijk.
Prima maatregel, mogelijk straks ook een Europese database met imei-nummers van gestolen toestellen. Maar belangrijker telefoondiefstal via straatroof lijkt een instap delict te worden voor de beginnende crimineel, hoe onaantrekkelijker het wordt om een telefoon te stelen hoe beter. Kijk en luister eens naar wat criminoloog en hoogleraar Jan van Dijk te melden heeft over hoe je met preventie een land veiliger kunt maken.
http://www.volkskrant.nl/...baar-veiliger-maken.dhtml
Lijkt me een slechte maatregel. Kost alleen maar meer tijd en moeite en je krijgt je telefoon niet terug. De dieven kunnen het gewoon in België en Duitsland verkopen.
Het is een kop in het zand steken maatregel. De aanpak hier moet het oppakken en opsluiten en waar mogelijk het deporteren van de criminelen die de telefoons in de eerste plaats stelen zijn. Een typische overheid maatregel die door gebrek aan kennis van zaken is ingevoerd.

Het slachtoffer is nog steeds zijn telefoon kwijt en krijgt die niet terug. Een IMEI nummer is zo verandert en de telefoon kan alsnog op het zelfde netwerk weer worden gebruikt of op elk willekeurig netwerk in het buitenland. Maar het ergste is eigenlijk dat de crimineel dus niets merkt van deze maatregel en het alleen telcos met meer werk en regelgeving opzadelt. Nog afgezien van de enorme hoeveelheid belastinggeld die is verkwist aan het opstellen van deze wetgeving.

Ondertussen word het erg vermoeiend om deze naïviteit en onzinnigheid continue aan te moeten zien. Wanneer gaat de overheid nou eens beseffen dat ze criminelen moeten gaan aanpakken ipv nutteloze maatregelen die geen effect hebben en alleen de consument ter last komen.
Alhoewel het heel fijn zou zijn als alles wat je hier zet gedaan zou worden:

Voorkomen is beter dan genezen.

De hele aanname "een IMEI is zo veranderd" komt heel veel terug op tweakers, maar je gaat echt niet aantonen dat dit voor alle dieven geld én dan komt een andere uitleg die ik meer naar onderen als reactie heb staan (marges) als resultaat naar voren.

Het zou beduidend beter zijn als we én preventie én opvolgen zouden opnemen als mede dat we werken naar niet spoofbare id's voor telefoons (wat dan gecombineerd met EU als dekking weldegelijk een goed initiatief is). Ik ga niet zeggen dat de overheid (dit heeft niets met de presentator te maken i.m.o.) goed is, maar dit is een wel een stap op 1 van de relevante vlakken.
Een gewone dief kan het IMEI niet veranderen, de criminele Tweaker wel. Deze criminele Tweaker heeft er nu opeens baat bij dat de dief wat vaker een telefoontje steelt. De gelegenheidsdief wordt opeens onderdeel van een georganiseerde misdaad.
Anoniem: 120693
@xnpu17 februari 2014 16:01
Een gewone dief kan het IMEI niet veranderen, de criminele Tweaker wel. Deze criminele Tweaker heeft er nu opeens baat bij dat de dief wat vaker een telefoontje steelt. De gelegenheidsdief wordt opeens onderdeel van een georganiseerde misdaad.
Uh, dat kan ik niet volgen. Waarom heeft deze maatregel nu invloed op hoe vaak een dief een telefoon jat? en hoe kan een gelegenheids dief nu 'opeens' onderdeel worden van georganiseerde misdaad.
Laten we voor het gemak aannemen dat ik zelf de criminele Tweaker ben. Momenteel kan ik geen geld verdienen aan gestolen telefoons. Ik ben zelf namelijk geen goede dief en de mensen die dat wel zijn hebben mij nergens voor nodig.

Door deze maatregel gaat dat veranderen. Een aantal gelegenheidsdieven zullen ervoor kiezen om telefoons met rust te laten en wat anders te stelen. Er blijft echter vraag naar gestolen telefoons. Een aantal andere dieven zal dus naar mij op zoek gaan om van mijn IMEI diensten gebruik te maken.

Nu hebben opeens niet alleen deze dieven zelf baat bij het stelen van telefoons, maar ook ik. Ik zal hen dus aansporen om vaker een telefoon te stelen en ook helpen deze te verkopen. De dieven die met mij samenwerken veranderen hierdoor van gelegenheidsdieven in een professionele dieven. Ze gaan nu immers actief op pad om telefoons te stelen.

Door de verhoogde "omzet" van deze samenwerking trekken we vanzelf allerlei ander gespuis aan dat hier ook brood in ziet. Voor je het weet heb je dus een kleine criminele bende.

Bovenstaande is natuurlijk uit mijn duim gezogen, maar het illustreert mijn redering dat deze maatregel samenwerking en georganiseerde misdaad in de hand werkt. Veel legale bedrijfjes onstaan door eenzelfde soort verandering van omstandigheden. Ik zie niet waarom dit in de criminaliteit anders zou zijn.
Het maakt mij persoonlijk niet uit of mijn telefoon door een gelegenheidsdief of eentje uit een crimineel netwerk gestolen wordt. Het resultaat is voor mij hetzelfde.

Je reactie maakt niet aannemelijk dat telefoons stelen juist aantrekkelijker wordt als het moeilijker gemaakt wordt om ze door te verkopen, dus ik denk dat dit een verbetering is. Het zal telefoondiefstal niet compleet uitroeien, maar wel minder interessant maken voor een deel van de dievenpopulatie.
Nee, want de gelegenheidsdief kent geen criminele Tweaker.

Waneer ik de nieuwe iPhone van mijn collega onbeheerd op zijn bureau zie liggen en deze in mijn zak laat glijden weet ik echt niet naar wie ik daarmee moet gaan om het IMEI nr te laten wijzigen.
Een imei is voor de meeste toestellen ook zo verandert, dat is geen aanname, dat is gewoon zo....

Je zult uiteraard een beetje moeten weten waar je mee bezig bent, maar het lijkt me dat iedereen zich kan inlezen. Daarbij komt dat iedereen wel een kennis heeft met enige IT ervaring welke zich voor de dief kan inlezen.

Het aanpassen aanzich is i.i.g. helemaal niet zo spannend.

Laat ze als ze (de overheid) echt wat willen, maar wat actiever te werk gaan. Er zijn zoveel gevallen van gestolen telefoons, tablets en laptops waarop software geinstalleerd staat welke aangeven van hier ben ik.
Vervolgens is de locatie dus bekend van de laptop, gsm of tablet en de Politie doet er vervolgens niets mee, omdat ze niet zomaar bij iemand naar binnen mogen terwijl het gewoon zeker is dat het apparaat op dat moment op die locatie aanwezig is....
HTC Desire HD branded T-Mobile... was niet rootbaar, de unbranded ging in een paar minuten, ervaringen wisselen en vanuit persoonlijk oogpunt discussieren is nooit handzaam. Feit is dat niet iedereen kan rooten en niet elke telefoon is even gemakkelijk te rooten, met de uitzondering daar gelaten die het pertinent weigert...

Dat mensen met IT/ICT kennis een telefoon kunnen rooten, terwijl het hier gaat om een preventiebeleid, is dus niet de discussie noch nuttig als aanhoudende discussie.

De stap van vervolging is ook al aangehaald als zeer wenselijk, maar is niet wat er gemeldt wordt. Wij weten niet in welk stadium die discussie intern bij de overheid plaats vindt.
De hele aanname "een IMEI is zo veranderd" komt heel veel terug op tweakers, maar je gaat echt niet aantonen dat dit voor alle dieven geld én dan komt een andere uitleg die ik meer naar onderen als reactie heb staan (marges) als resultaat naar voren
De rest van de bevolking als minder capabel en minder intelligent beschouwen is ook iets dat heel veel terug komt op tweakers maar dit is gewoon niet waar. Zolang je met 1 google search de anti-diefstal methodes kan ontwijken kan iedere dief dit voor elkaar krijgen, al dan niet na meerdere pogingen. Er is maar één iemand onder 100 criminelen nodig die het wel kan en voor de rest is het obstakel uit de weg.
Wanneer gaat de overheid nou eens beseffen dat ze criminelen moeten gaan aanpakken ipv nutteloze maatregelen die geen effect hebben en alleen de consument ter last komen.
Wanneer leert de burger nou eens dat roepen om aanpakken en zwaar straffen de weg is naar een politiestaat. Je kunt ook stellen dat een telefoon een klein relatief goedkoop ding is met een korte levensduur. Als er geen fysiek letsel aan het slachtoffer wordt toegebracht kan men inderdaad maar beter de energie steken in bestrijden van schadelijker vormen van criminaliteit en telefoon diefstal met een simpele database oplossing als deze proberen te ontmoedigen.
Juist. Je moet deze maatregel gewoon zien in hetzelfde licht als het graveren van je postcode in je fiets.
Wanneer leert de burger nou eens dat roepen om aanpakken en zwaar straffen de weg is naar een politiestaat. Je kunt ook stellen dat een telefoon een klein relatief goedkoop ding is met een korte levensduur. Als er geen fysiek letsel aan het slachtoffer wordt toegebracht kan men inderdaad maar beter de energie steken in bestrijden van schadelijker vormen van criminaliteit en telefoon diefstal met een simpele database oplossing als deze proberen te ontmoedigen.
Zwaarder straffen leid niet tot een politiestaat, diefstal is in elk land een overtreding van de wet. Telefoons zijn helaas geen goedkoop 'ding' meer anno 2014, daarom worden ze juist zoveel gestolen.

Dit soort criminaliteit is juist zo destructief voor een samenleving, het zorgt voor een gevoel van onveiligheid, wantrouwen en iets van je weggenomen zien worden waar je misschien wel maanden hard voor hebt moet werken is gewoon een klap in het gezicht. Als zaken je zo makkelijk ontnomen kunnen worden en de criminelen alleen worden ontmoedigd, wat is dan het punt? Daarnaast is het voor veel criminelen een stap naar andere criminaliteit die nog meer oplevert dus dit soort volk keihard aanpakken is wel degelijk een goede stap. We hebben denk ik ondertussen in zoveel andere delen van de maatschappij wel gezien dat dit soort softe aanpakken volstrekt geen effect hebben.

Juist in Nederland pakken we dit soort zaken niet hard genoeg aan terwijl andere zaken weer veelte zwaar bestraft worden.

[Reactie gewijzigd door Sorcerer op 17 februari 2014 16:59]

Dat kan, maar de huis-tuin-en-keuken dief zal hem eerder laten liggen.
De huis-, tuin- en keukendief heeft anders weinig verstand van software en telefoons, gezien hoe vaak ze die dingen roekeloos gebruiken.
Dat niet alleen, van de meeste toestellen is het imei nummer gewoon te veranderen.
Dus deze hele maatregel trekt dan nergens meer op.

Verder uiteraard prima, dat ze iets willen doen tegen gestolen toestellen.
In Windows Phones is het IMEI niet te veranderen en in de iphones zal het het vaak ook lastig zijn. Zeker als de telefoons nog nieuw zijn en er nog geen jailbreak is.
Ik snap niet geheel wat je er slecht aan vindt. Het is een extra drempel voor hoe gemakkelijk een telefoon door te verkopen is (zo niet kostenverhogend daar de telefoon naar het buitenland moet) en lijkt in de praktijk in andere landen (al mis ik daar een goede bron van) een gewenst resultaat te brengen...

Ideaal zou zijn als we niet landelijk, maar Europees dit door kunnen voeren.


Wat betreft het terugkrijgen... Tja, ik neem aan dat de Apple laptop/mobiel tracker threads je wel bekend zijn. Dan komen we op een punt dat politie in dit land, in mijn persoonlijke optiek, een verkeerde prioriteitslijst heeft gekregen. Al is het maar 1 a 2 agenten die rond rijden en met de tracker de personen langsgaan voor de telefoons, het zou nogal wat positief beeldherstel voor hun functie leveren. Helaas staat dat los van dit wetsvoorstel / plan van aanpak.
als je beetje zorgvuldig bent dan gebeurt dat niet zo snel...en vind het ook niet zo'n groot probleem waarop dit soort maatregelen moeten worden getroffen...ik zie meer nadelen in hoe dit soort systeem kan misbruikt worden in de toekomst bijvoorbeeld!
Excuseer, in Belgie worden imei's al jaren geblokkeerd als de toestellen als gestolen worden opgegeven.
Nu is het net zo dat ze ze blijkbaar dan maar in Nederland kunnen gaan verkopen zonder probleem.
Lijkt me een goede maatregel. Alleen niet als Nederland. Maar het liefst als Europa. Liefst nog met Amerika/Canada erbij.

Eigenlijk hoe groter het gebied is dat ze dit doen hoe beter. Want hoe minder vraag naar gestolen mobieltjes.
Lijkt me een slechte maatregel. Kost alleen maar meer tijd en moeite en je krijgt je telefoon niet terug. De dieven kunnen het gewoon in België en Duitsland verkopen.
Dat kan voor Belgie sowieso niet ,daar kon je 5 jaar geleden al IMEI nummers blokkeren. Het lijkt me sterk dat er nog omringende landen zijn waar het niet kan, we lopen hier gewoon weer eens jaren achter. En uit eigen ervering ( blauwe maandag als incident manager voor een internationale telco provider) kan ik zeggen dat het een zeer wenselijke ontwikkeling is
Noem eens één maatregel van Ivo Opstelten die geen achteruitgang is en niet onze privacy aantast.
Bovenstaand wetsvoorstel doet niets met jouw privacy buiten de aangifte die je nodig hebt voor de verzekering (als je die nog hebt) en/of situatie van dat je overvallen bent. Al die informatie is dan dus al afgegeven en dit is enkel een verplichting tot een handeling bij de provider die ook al jouw informatie al heeft.

Geen extra aantasting privacy en zoals hieronder in mijn optiek positief (tenzij er iemand iets kan aankaarten natuurlijk).
offtopic:
Het samenvoegen van de politie korpsen tot "De Nederlandse Politie"... Alhoewel dat officieel in gang is gezet door Guusje Ter Horst en ook zeker geen verbetering is, MAAR, geen aantasting van je privacy ;)


Dit systeem is geen aantasting van je privacy, in tegendeel zelfs. Ivo opstelten zou het zo uit kunnen leggen dat het bevoordelijk is voor de privacy, aangezien er minder telefoon gejat worden en er dus minder data in verkeerde handen terecht gaat komen.
Het moet er voor zorgen dat die straatschooiers van je spullen afblijven, maar zoals ik al in een eerder post aangaf, de georganiseerde polen/roemenen/etc hebben hier geen last van. Het kost zo hooguit een paar uurtjes meer om de IMEI te spoofen..

[Reactie gewijzigd door Giftcard op 17 februari 2014 15:00]

De gele halve cirkels rond bankautomaten tasten je privacy niet aan
En wie wilt er nou een geblokkeerde telefoon?
Anoniem: 521240
@Qws17 februari 2014 13:27
valt vast te cracken hehe
Het issue zit em in:
- De telefoon wordt niet geblokkeerd. Ze blokkeren het IMEI nummer van het netwerk.

Het IMEI nummer is een uniek nummer op de telefoon, verstrekt door de fabrikant en niet bekend bij de telco's, waardoor het systeem gelijk al niet klopt:

Het is een kwestie van 10 minuutjes zoeken op XDA en je hebt uigevonden hoe je een IMEI nummer kan spoofen. ( Voor Android.. Voor iPhony weet ik niet hoe/of het werkt.)
Met een nieuw IMEI nummer heb je zo weer toegang tot de Telco, aangezien je wel een valid simkaart hebt.

update: Et voila.. ff googlen en: iPhony IMEI spoof
Thanks, SidewalkSuper, blijkbaar werkt dit niet meer na de 3G..

[Reactie gewijzigd door Giftcard op 17 februari 2014 15:39]

Kleine (niet relevante) opmerking: Veel providers kunnen het IMEI nummer middels de simkaart uitlezen. Dan zijn de providers wel op de hoogte van het IMEI nummer.
Ok, dat wist ik niet..
Dat zou eventueel gebruikt kunnen worden op een repository te bouwen, maar toch zou het blokkeersysteem alleen werken als het een systeem is waarbij alleen goedgekeurde IMEI nummers op het netwerk worden toegelaten, anders lijkt het toch op water naar de zee dragen..

[Reactie gewijzigd door Giftcard op 17 februari 2014 14:42]

Ofwel als handelaar een wegwerp telefoontje van 15 euro kopen en het IMEI nummer daarvan overzetten op de gestolen telefoon alvorens je deze weer verkoopt.

Ik hoop dat ik wat over het hoofd zie want dit lijkt mij er juist voor te zorgen dat meer mensen geld verdienen aan de diefstal en deze dus zal toenemen, niet afnemen.
Doorgewinterde criminelen zal het niet tegenhouden, maar een gelegenheidsdief of kleine crimineel zal niets met het toestel kunnen.
Ik denk dat de kleine crimineel al snel achter zulke trucjes komt
Willekeurig 15 cijferig nummer beginnend met 35 zal ook wel werken.
De IMEI-nummers van iPhones zijn sinds 2008 (want ZiPhone is alleen voor de eerste iPhone) niet meer te spoofen.

(kan ook een jaartje fout zitten, het is in ieder geval al een hele tijd niet meer mogelijk)

[Reactie gewijzigd door SidewalkSuper op 17 februari 2014 15:41]

Goh, met een iphone ben je dus veiliger tegen telefoonroof dan met een android . puntje veiligheid extra voor iphone.
Het IMEI nummer is een uniek nummer op de telefoon, verstrekt door de fabrikant en niet bekend bij de telco's, waardoor het systeem gelijk al niet klopt
Providers zijn wel degelijke op de hoogte van imei en bijbehorende toestel. In mijn telecomtijd kreeg je bijvoorbeeld in het vodafone systeem naar het ingeven van een imei (ook vrije markt) direct het juiste type toestel erachter. Enige manier waarop de provider die link kan weten is als ze weten welk toestel waarbij hoort.
In theorie een goede maatregel, helaas kan je gemakkelijk je IMEI veranderen. En daarnaast is het (bij mijn weten) niet illegaal strafbaar in NL om je IMEI te wijzigen tov bv Engeland waar dat wel het geval is...
In theorie een goede maatregel, helaas kan je gemakkelijk je IMEI veranderen. En daarnaast is het (bij mijn weten) niet illegaal strafbaar in NL om je IMEI te wijzigen tov bv Engeland waar dat wel het geval is...
Ik verwacht niet dat ze dat strafbaar kunnen stellen (immers een telefoon is jouw eigendom). Hooguit dat de garantie van het toestel kan vervallen of ze je abonnement kunnen ontbinden omdat je met de telefoon hebt geknoeid.
Dan wordt dat straks toch ook strafbaar gesteld, en wisselen we die nummers uit met alle Europese telco's zodat die telefoons naar Afrika verscheept moeten worden om nog nuttig te zijn.
Goed plan! Hopelijk zal deze maatregel helpen diefstal te verminderen. Ik denk dat het voor veel dieven teveel moeite is om het IMEI nummer te veranderen bij een Android toestel.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 17 februari 2014 13:26]

Uhu, erg veel moeite...:
(Voor Android toestellen)

* Open Android Terminal Emulator
* Type SU then press ENTER button to get Superuser permission
* After that, type this command then press ENTER button
echo 'AT+EGMR=1,7,"IMEI_NUMBER"' >/dev/pttycmd1
or
echo AT+EGMR=1*7*IMEI_1 >/dev/pttycmd1

edit: Het toestel moet wel geroot zijn, wat voor vrijwel ieder toestel een kwestie van nog geen 5 minuten werk is.

[Reactie gewijzigd door AllSeeyinEye op 17 februari 2014 14:03]

Ik denk dat het voor de gemiddelde dief teveel moeite is om een toestel eerst te rooten en daarna het IMEI nummer te veranderen, ja.
Alsof de gemiddelde dief daar geduld tijd en de kennis voor heeft...
plus mocht je daar handig in zijn heb je wel een hele verkeerde richting gekozen volgens mij xD
een kruimeldiefje of iemand die er wel kennis voor heeft zit nogal een verschil in lol :)
IMEI aanpassen is ook nog altijd mogelijk, dus een 'echte' dief weet dit ook wel te omzeilen.
En je haalt je telefoon er ook niet mee terug; die wordt alleen onbruikbaar.

Dit zou dan een preventieve maatregel zijn, want als het toestel onbruikbaar is na een diefstal > minder diefstallen van telefoons. Maar of dat werkelijk zo is is nog maar de vraag. Op Android is het bijvoorbeeld wel mogelijk om je IMEI aan te passen.
IMEI aanpassen is ook nog altijd mogelijk, dus een 'echte' dief weet dit ook wel te omzeilen.
Hoe lang nog?
Ik verwacht dat in combinatie met deze wet er ook wel eisen gaan komen aan het niet kunnen veranderen van het IMEI nummer...
Denk meer aan kettingen. Sommigen zijn goed in jatwerk, anderen goed in software spul, zoals IMEI veranderen.
Of een georganiseerde bende die al dat soort figuren in dienst heeft, of gewoon een jatmannetje welke de telefoon aan mensen verkoopt die goed zijn in software werk, zoals IMEI veranderen.
Allemaal zo makkelijk.
Gaat de diefstal echt niet verminderen, Ja, misschien 5 jaar geleden, maar is nu al weer veel te laat.
Ga met pensioen opa, je bent te traag voor deze job.

Edit: met opa bedoel ik Opstelten, Niet jou, dutchgio :P

[Reactie gewijzigd door HMC op 17 februari 2014 13:34]

Je slaat nu wel het feit over dat "welke de telefoon aan mensen verkoopt die goed zijn in software werk" een extra handeling is die dus ook kosten meebrengt.

Meer kosten, is minder marge, is minder profijt van het stelen in de eerste plaats.

Criminaliteit is gewoon zakelijk, ze gaan voor de dingen die geld opleveren en als een "markt" minder oplevert zoeken ze een andere markt op.
De mensen die goed zijn in het software werk, zullen VRAGEN om telefoons. Waar jatmannetjes dus op inspringen.
Ja dat zou kunnen, verandert alleen niets aan het marge verhaal én "vragen om gestolen telefoons" is niet iets wat je publiek adverteert.

Enige "voordeel" is dat er minder telefoons komen "zonder eigenaar" wat hooguit zo de prijs van de telefoon kan doen stijgen en derhalve de marge weer groot genoeg kan maken.

Echter, alle "normale huidige" afnemers zullen, wat nu nog wel zo is, een gestolen telefoon niet meer goedkoper kunnen krijgen dan een legale uit de winkel. Alleen de wens om niet geregistreerd te zijn kan het interessant houden.

Ik zie een positief effect op dit proces.
Imei kan je veranderen en dat zullen de boefjes ook wel weten, dus of het nut heeft, nee denk het niet.
Wat gebeurt er wanneer een telefoon gestolen wordt, de dief verandert het IMEI nummer toevallig in die van mij en verkoopt deze telefoon door die vervolgens weer gestolen wordt?
Dan zal de diefstalverzekering van telefoons ook best dalen gok ik.

Zoals genoemd maakt het het minder interessant om te stelen, maar dit werkt ook goed tegen fraude. Mensen die een nieuwe telefoon claimen zonder dat de telefoon werkelijk gestolen is kan dan ook niet meer bijvoorbeeld.
Gewoon net zoals apple zorgen dat de telefoon niet gereset kan worden zonder een wachtwoord!
Anoniem: 411917
@yayo18 februari 2014 15:54
Ja want apple's worden niet gestolen?
ontopic, alle beetjes helpen, en iedere idioot die n telefoon steelt en ze hier mee kunnen hebben is meegenomen
Nee, tuurlijk worden iphones wel gestolen. Echter hebben ze hier niks meer aan sinds IOS7.
Je kan het iApparaat gewoon niet meer resetten zonder het wachtwoord die bij het itunes account hoort!

Beetje verdiepen voor je gaat reageren :(
Anoniem: 411917
@yayo18 februari 2014 16:57
Ik begrijp je heel goed, echter zoals je zelf al aangeeft, helpt 'dat wachtwoord' dus niet. (vreemd dat je je zo aangevallen voelt?)

De voorgestelde blokade kun je, zonder tussenkomst van alle verschillende mobiele leveranciers wellicht vrij eenvoudig realiseren, alle emei's zijn immers al bekend bij de providers. centrale database met blacklisted nrs en voila.
samsung hauwei etc dwingen een dergelijk password oplossing te laten gebruiken kan lastiger zijn (los van de potentieel volgende patenten oorlog)

Waterdichte oplossingen bestaan niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee