Samsung gaat gebruikers bij de setup van het toestel een optie bieden die voorkomt dat kwaadwillenden na een diefstal het toestel in kunnen. De maatregel wordt in Nederland wereldwijd als eerste geactiveerd en moet diefstal van smartphones ontmoedigen.
Recente Samsung-smartphones hebben de optie om een telefoon op afstand onbruikbaar te maken nu al aan boord. Het verschil is dat het voortaan in de setup van het toestel zal zitten. Samsung start hiermee in Nederland met de release van de Note 4, in januari zal de functie wereldwijd onderdeel uit gaan maken van installatieprocedures. De functie komt alleen beschikbaar bij high-endtoestellen. Deze zogenoemde heractiveringsvergrendeling werkt ook als gebruikers een andere rom flashen en daarbij het toestel wissen. Daarmee is de werking hetzelfde als 'activation lock' in iOS, dat ongeveer op hetzelfde moment uitkwam.
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie spreekt vrijdag over de maatregelen in een brief aan de Tweede Kamer. Omdat Apple de functie Find my iPhone en de 'activation lock' sinds iOS 8 standaard activeert als gebruikers inloggen op iCloud, acht de minister de eerder aangekondigde wettelijke maatregelen om blokkade van smartphones bij diefstal tegen te gaan niet nodig. Apple en Samsung verkopen samen tussen de helft en driekwart van alle verkochte smartphones in Nederland.
De optie zou het stelen van smartphones moeten ontmoedigen, omdat dieven - tenzij ze manieren hebben om de beveiliging te omzeilen - dan niets meer met een smartphone kunnen. Dat maakt hem minder goed verhandelbaar, waardoor de prikkel om ze te stelen ook minder zou moeten zijn, redeneert de minister.
De overheid en de telecomsector wijzen op de maatregel bij de campagne 'Maak je smartphone BoefProof’, die vrijdag voorafgaand aan de Week van de Veiligheid van start gaat.