Vodafone waarschuwt dat de imei-blokkade van gestolen smartphones, zoals die in 2014 ingevoerd wordt, niet als heilige graal gezien moet worden, wat de overheid wel zou doen. Volgens de provider stimuleert de komende wet 'smartphonetoerisme' bij dieven.
Vodafone noemt de imei-blokkade een goed middel tegen smartphonediefstal, maar volgens het bedrijf ziet de overheid het onterecht als het ultieme wapen. "We moeten ons niet blindstaren op de blokkade", zegt Jasper Koek, woordvoerder van de provider tegen Tweakers. De provider waarschuwt dat de blokkade alleen niet genoeg is en dat het zelfs 'smartphonetoerisme' in de hand kan werken. Een groot deel van de gestolen toestellen verdwijnt volgens Vodafone over landsgrenzen waar blokkades niet werken, zoals de voormalige Oostbloklanden: "Als we deze risico’s niet afdekken, heeft een blokkade door de providers nog niet het beoogde effect. "
Vodafone wijst er verder op dat toestelfabrikanten in Nederland niet betrokken zijn bij de besprekingen met de overheid. De fabrikanten zijn zelf ook bezig met eigen varianten op kill-switches. Ook zouden op internet methodes circuleren om imei-codes te wijzigen.
De aanbieder vindt dat naast de blokkade de politie hard moet optreden tegen smartphonediefstal, ook als signaal richting criminelen in het buitenland. Daarnaast wijst het bedrijf op de rol van de gebruiker zelf om diefstal te voorkomen en spelen de fabrikanten zelf een rol met toepassingen als Find my iPhone of Locate my Droid.
De grote telecombedrijven overleggen al anderhalf jaar met het ministerie van Veiligheid & Justitie over de imei-blokkade, die medio 2014 van kracht moet gaan. Details over de wet en de precieze datum waarop de blokkade verplicht wordt zijn er nog niet.