Vodafone: blokkeren gestolen smartphones is niet de heilige graal

Vodafone waarschuwt dat de imei-blokkade van gestolen smartphones, zoals die in 2014 ingevoerd wordt, niet als heilige graal gezien moet worden, wat de overheid wel zou doen. Volgens de provider stimuleert de komende wet 'smartphonetoerisme' bij dieven.

Vodafone noemt de imei-blokkade een goed middel tegen smartphonediefstal, maar volgens het bedrijf ziet de overheid het onterecht als het ultieme wapen. "We moeten ons niet blindstaren op de blokkade", zegt Jasper Koek, woordvoerder van de provider tegen Tweakers. De provider waarschuwt dat de blokkade alleen niet genoeg is en dat het zelfs 'smartphonetoerisme' in de hand kan werken. Een groot deel van de gestolen toestellen verdwijnt volgens Vodafone over landsgrenzen waar blokkades niet werken, zoals de voormalige Oostbloklanden: "Als we deze risico’s niet afdekken, heeft een blokkade door de providers nog niet het beoogde effect. "

Vodafone wijst er verder op dat toestelfabrikanten in Nederland niet betrokken zijn bij de besprekingen met de overheid. De fabrikanten zijn zelf ook bezig met eigen varianten op kill-switches. Ook zouden op internet methodes circuleren om imei-codes te wijzigen.

De aanbieder vindt dat naast de blokkade de politie hard moet optreden tegen smartphonediefstal, ook als signaal richting criminelen in het buitenland. Daarnaast wijst het bedrijf op de rol van de gebruiker zelf om diefstal te voorkomen en spelen de fabrikanten zelf een rol met toepassingen als Find my iPhone of Locate my Droid.

De grote telecombedrijven overleggen al anderhalf jaar met het ministerie van Veiligheid & Justitie over de imei-blokkade, die medio 2014 van kracht moet gaan. Details over de wet en de precieze datum waarop de blokkade verplicht wordt zijn er nog niet.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-10-2013 • 10:00

107

Reacties (107)

107
98
82
7
0
2
Wijzig sortering
Alles gaat toch via Apple ID of Google account , laat gewoon die bedrijven zorgen dat ze toegang kunnen intrekken , en dat het niet meer via jou account kan + automatisch uitloggen.
Om dit effectief te regelen moet wel alles cloud-based zijn natuurlijk.
Maar als je kijkt naar Hangouts , Whatsapp , Google now zal dat geen probleem zijn.
Met een Apple telefoon kan dit omdat Apple de hele keten van hard- en software beheert. Het UDID identificeert eenduidig iedere iPhone/iPad/iPod Touch en kan niet verwijderd worden... Dus... zolang de telefoon niet gejailbreakt/gemod wordt kan altijd achterhaald worden dat ze gestolen is. Ik weet overigens niet of er mods zijn die de UDID faken. In dat geval is er misschien een weg omheen te vinden maar dan moet er natuurlijk wel een bron van 'echte' maar niet in gebruik zijnde UDID's zijn, anders kan je nog de applestore niet gebruiken (als Apple dat tenminste goed heeft aangepakt).

Met Android phones gaat het wat anders. Daar heeft Google te maken met tientallen fabrikanten die allemaal hun eigen telefoon ontwerpen. Er is geen vast hardwarenummer waarop je kan terugvallen. Daarnaast is de kern van Android ook nog eens open-source en het spoofen van de IMEI: daar is een app voor. Dus een handige crimineel kan een Android telefoon zo modificeren dat 'ie echt niet meer op die gestolen telefoon lijkt maar nog wel op een 'gewone' Android telefoon.
Je kan inderdaad een IMEI spoofen (of een UDID bij Apple), maar dat is dan softwarematig om andere apps te laten denken dat je een ander IMEI hebt.

Om het netwerk dat te laten denken moet je de modemsoftware (baseband) flashen met een eigen IMEI/UDID, en dat is niet altijd mogelijk. Bij iPhones is het enkel mogelijk indien er een jailbreak is die diepgaand genoeg is (mhv een bootrom exploit)- zie ook de jailbreaks die je telefoon permanent simlockvrij krijgen ("zolang je de baseband geen update geeft")

Bij Android is het iets makkelijker, maar lang niet altijd even haalbaar. Overigens is die modemsoftware ook het stukje dat ervoor zorgt dat je verbinding kan maken met een netwerk. Doe je daar iets fout mee dan maakt die blokkade al niks meer uit. Dat is trouwens ook allemaal zeer toestelafhankelijk, dus arbeidsintensief en dus minder snel waar voor je geld.

Het zal dus weldegelijk bendes en junkies afschrikken (tenzij de bende/junkie een tweaker is). Of het zal de verkoop van gestolen goed doen verhuizen naar het buitenland (bvb Roemenië, Servië, Bulgarije, Rusland, etc) - maar daar kunnen ze 'm niet zo duur verkopen als hier dus ook daar gaat hun winst per toestel weer omlaag.
Anoniem: 58294 21 oktober 2013 11:13
Ik ben het helemaal eens met dat de politie harder moet optreden. Die zeggen niks te kunnen doen terwijl de telefoon op de meter te traseren is. Dit doordat ze niet zomaar iemand mogen aanspreken om te kijken of hij de telefoon bij zich heeft.
Een mobiele telefoon is niet op de meter te traceren. Veel mensen denken dat dit gewoon via GPS kan, maar een GPS module in een telefoon kan alleen ontvangen, en dus geen locatie doorsturen.

Via de telefoonmasten is een telefoon te traceren door middel van een 3-puntsmeting. Via deze werkwijze wordt bij drie telefoonmasten de hoek waarin de mast uitzend, ongeveer zo'n 65 graden, verlaagd naar onder de 10 graden. Maar dat betekent dat er per mast in een hoek van 55 graden geen GSM ontvangst meer is. Daarom wordt dit principe alleen toegepast bij zware delicten.
Anoniem: 109640 @Mick199021 oktober 2013 12:15
Je kan toch gewoon GPS aanzetten en de coordinaten via sms/wifi/3g/2g verzenden naar jezelf
Ook zeker niet onbelangrijk is dat het onder Android ook niet vreselijk lastig is om je IMEI te veranderen. Geen idee of dat onder IOS ook zo makkelijk is. In dat geval doet zo'n blokkade ook absoluut niets
Bij ios6 was dit goed te doen, met 7 weet ik het niet.
Bij ios6 was dit goed te doen, met 7 weet ik het niet.
Met ingang van iOS7 kun je een geblokkeerd toestel alleen deblokkeren middels het aan dat toestel gekoppelde iCloud account en dat is ook het geval als je het toestel volledig wist via iTunes.
Uiteraard kun je toestel ook loskoppelen van het account, wel zo handig als je het toestel verkoopt :)
IMEI wijzigen helpt ook niet want de methode maakt gebruik van de UDID (Unique Device ID)

Meer info: iCloud: Activeringsslot van Zoek mijn iPhone in iOS 7

[Reactie gewijzigd door Carbon op 23 juli 2024 08:23]

Is deze wijziging ook daadwerkelijk in het netwerk waarneembaar? Ik weet nog dat bij de oude software in symbian , wel mogelijk was om je IMEI te veranderen . Echter was deze verandering alleen binnen het OS merkbaar. Het netwerk leest je IMEI vanaf het modem en deze was altijd hard-coded/ branded in het modem. Tenminste bij Nokia's BB5, wellicht is het tegenwoordig wel mogelijk om daadwerkelijk je IMEI te wijzigen??

[Reactie gewijzigd door Mr Pingu op 23 juli 2024 08:23]

Als je de radiofirmware kunt aanpassen, dan is de low-level IMEI echt aangepast. Die zit niet hardcoded in de chip (dat zou heel mooi zijn, maar helaas te duur).

Voor veel oudere HTC telefoontjes was het echt een eitje om die Radio firmware aan te passen, en er een nieuwe IMEI in te zetten (in de custom rom handleidingen stonden zelfs opmerkingen dat je op moest passen dat dit niet perongeluk gebeurde). Van de Nokia Symbian telefoons zijn de low-level access dingen niet publiek gekraakt, dus aanpassingen zijn puur software matig (IMEI aanpassing werkt dan om een locaal programma te doen geloven dat je een bepaald IMEI hebt).

Bij bv de Samsung S3 kan het wel, maar alleen met speciale software / kabeltjes. Ben je zo 100 eu voor kwijt, maar das natuurlijk niet zo veel als je in de zwarte handel zit.
Niet eens nodig, zodra je een landsgrens oversteekt werkt de blokkering al niet meer. Zoiets moet Europees opgezet worden, anders heeft het totaal geen zin. Die telefoons zijn in no-time het land uit als het dan wel rendabel is voor criminelen.
Het heeft wel degelijk zin. Niet alle telefoons worden door roemeense bendes gestolen, maar ook gewoon door medelanders die hun graaikans zien en niet het netwerke hebben om de telefoon naar het buitenland te exporteren.
'Totaal geen zin' is wellicht gechargeerd, maar feit blijft dat de wet ongelofelijk veel effectiever is in europees verband. Dan pak je tenminste heel het probleem aan, nu een klein deel. En daardoor zal inderdaad, dat ben ik met Vodafone eens, het smartphonetoerisme toenemen.
Er is weldegelijk een europese lijst. Echter maken niet alle operators er gebruik van.

In België is het bijvoorbeeld zo dat enkel Mobistar deze lijst gebruikt. Een gestolen mobieltje kan je dus probleemloos bij Proximus of Base gebruiken (indien die niet geblokkeerd werd op dat netwerk door de vorige eigenaar, als die klant was bij die telco), en als het import is en op de Europese lijst staat kan je er niet mee aan de slag bij Mobistar.
Oh, hoe 'makkelijk' is dat dan wel niet? je IMEI is opgeslagen in de baseband software, en typisch niet iets wat 'makkelijk' te wijzigen is.

Graag een bron als je informatie over het tegendeel hebt.
Een imeinummer kan door de mensen die er kennis over hebben makkelijk gewijzigd worden, zo weet niemand meer waar de telefoon is gebleven en zal deze gewoon weer werken. Ik heb zelf ooit een keer perongeluk mijn imei in mijn telefoon gereset naar 0000000000, dus een specifieke waarde moet ook mogelijk zijn. Zie bijvoorbeeld hier: http://www.protechlover.c...odes-tips-and-tricks.html
Ik heb altijd begrepen dat dat INTERN inderdaad zo is, echter dat je connectie naar buiten de hard coded versie mee stuurt en dus alsnog is wat het hoort te zijn...

Kan het enkel niet testen :D
Ik had toen ik mijn imei had gereset geen mogelijkheid meer om te verbinden met het mobile netwerk, dus ja, het werkt ook extern
Hehe, de null/null imei komt meestal voort uit het verkeerd flashen van een custom rom, ook kan android ansich dit veroorzaken. Zo sturen de minder gevorderde telefoon tweakers hun toestellen naar ons op met de klacht: vind geen netwerk _/-\o_
Wij kunnen dan inderdaad het imei herstellen via programma's. Maar alleen bij Samsung is het mogelijk om een imei te wijzigen. Bij HTC is het niet mogelijk om de imei van je hardware te veranderen naar een eigen verzonnen imei.

Daarbij kan naar mijn weten alleen samsung zelf het imei wijzigen naar een ander nummer (dit gebeurt wanneer het mainboard geswapped word, dan word veelal het oude imei overgedragen naar het nieuwe mainboard.
Zodra jij een imei zelf verzint die al in gebruik is dan krijg je problemen en begin je van vooraf aan.

Zoals jou link al aangeeft:
NOTE :- This Info are provide for helping and education purpose don’t misuse it, It does not change your device id, So if you try to be smart then you will be caught for any illegal reason or changing you IMEI

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 23 juli 2024 08:23]

Het gaval kwam bij mij voor bij een Samsun d900i, een oudere telefoon dus. Er waren toen geen kabels voor nodig om het te resetten, maar daarna kon ik het niet meer in orde krijgen :P
IMEI nummer wijzigen is zo oud als de straat. Werd in de jaren 90 ook al veelvuldig gebruikt door criminele bendes om moeilijk tracebaar te zijn.
Kwatschhh, het gaat alleen maar om het feit dat ook gestolen smartphones omzet genereren, daarom ligt het convenant tussen de telecomproviders sinds 2008 ongetekend in hun bureaula. Onderzoek heeft verder uitgewezen dat het merendeel van de gestolen telefoons gewoon hier in Nederland worden doorverkocht.
Interessant onderzoek! Daar zou ik graag meer over lezen.. Heb je een linkje / referentie voor me? Mijn smartphone is destijds ook gestolen en heb 'm toendertijd direct kunnen laten blokkeren. Ben wel benieuwd wat er met mijn telefoon gebeurd zou kunnen zijn ;-)
Onderzoek heeft verder uitgewezen dat het merendeel van de gestolen telefoons gewoon hier in Nederland worden doorverkocht.
Nu nog wel, ja...
Ik denk niet dat dit echt zal veranderen. Volgens mij worden de meeste telefoon gestolen door jongeren uit de omgeving die snel wat geld nodig hebben. Het exporteren van smartphones is voor hun te ingewikkeld en dus alleen rendabel voor grote aantallen. En je steelt niet zomaar een groot aantal smartphones, zeker niet zonder dat de politie er veel aandacht aan gaat besteden.
Ik haal maar even een voorbeeld aan:
Op aanwijzing van de beveiliging kon de politie een man uit Roemenië aanhouden. Later werden de andere verdachten gearresteerd. Vermoedelijk komen die ook uit Roemenië en uit Noord-Afrika.
http://nos.nl/artikel/518...diefstal-op-festival.html

En dan gaat het mij er niet om dat het zogenaamd altijd buitenlanders zijn die telefoons stelen, maar dat de grote vissen vaak uit het buitenland komen.
...het gaat alleen maar om het feit dat ook gestolen smartphones omzet genereren...
Dat was het eerste dat er in mij opkwam toen ik de uitstpraak las.
Ze hebben zeker een punt, zodra men weet dat een dergelijke blokkade gebruikt kan worden zullen deze toestellen sneller over de grens verdwijnen. Echter zal het wel helpen de vinders van telefoons eerlijker te zijn. En je kunt meteen testen als je een telefoon gaat kopen of deze gestolen is of niet :)

Got to give it to 'm: die Activation Lock in iOS7 wordt nog redelijk onderbelicht, maar is eigenlijk hele uniek. Je device blijf gekoppeld aan de persoon (in dit geval je Apple ID), en ook na DFU modus of het wissen is deze niet te gebruiken.
Je bedoelt zoals Blackberry al tien jaar doet?
Een geblokkeerde Blackberry kun je gewoon wipen en vervolgens weer gebruiken.
Bij de Apple methode is dat niet mogelijk, want je kunt het toestel alleen weer activeren (ook na het wipen) met het gekoppelde iCloud account.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 23 juli 2024 08:23]

Ik snap niet waarom Vodafone zo moeilijk doet? Dat is toch juist een prachtige service die je kan bieden aan je klanten? En omdat Vodafone in veel landen binnen Europa een eigen netwerk heeft kunnen ze het ook nog eens pan-Europees uitrollen.

Het lijkt weer eens dat het belang van de klant niet voorop staat...
Vodafone zegt toch niet dat dit geen slecht idee is? Het is alleen niet genoeg.

De overheid geeft een signaal af naar de burger dat dit diefstal tegen moet gaan.
Vodafone geeft alleen aan dat deze oplossing alleen het probleem binnen NL zal werken. Gezien de meeste phones naar het buitenland verdwijnen zullen er dus weinig dieven van wakker liggen.

Daarbij kan je dus ook de IMEI nog een wijzigen, dan heeft de blokkade al helemaal geen nut meer.

Ik ben het met de stelling van Vodafone eens dat er hard opgetreden moet worden.
Alleen het achteraf blokkeren in NL heeft niet voldoende effect om de diefstal tegen te gaan.
Het grootschalig invoeren in de EU zal in de praktijk lastig blijven, niet alle landen zullen hier direct in mee gaan, zeker niet de landen waar de phones vaak naar toe gaan.
Ik snap niet waarom Vodafone zo moeilijk doet?
Als internationaal bedrijf heeft Vodafone liever dat jij weer een gloednieuwe telefoon koopt terwijl de grote boze boef in zijn eigen landje vrolijk verder kan bellen met een Vodafone abonnementje.
En wat voor baat heeft Vodafone erbij? Ze verkopen geen telefoons, alleen abonnementen. Natuurlijk leveren ze telefoons bij hun abonnementen, maar een los toestel koop je toch beter bij een webwinkel (heel stuk goedkoper).
Ik denk dat het je zou verbazen hoeveel mensen hier totaal geen weet van hebben.

Een telefoon los kopen in de winkel kost al gauw 200 euro meer dan via het internet (voor een high-end model), en dat zeg ik al jaren. En als argument in de winkel krijg ik dan terug: 'Ja, maar als je dan moet terugvallen op garantie kost je dat veel meer moeite... bla bla.' Bull shit.
Ik koop sowieso altijd mn toestel los. Los toestel met sim only is een stuk goedkoper dan een combi kopen. En garantie zegt niks, een winkel stuurt hem ook gewoon op en ben je hem paar weken kwijt. Dus dat is inderdaad geen argument.
Bij Vodafone toch sowieso niet... ;)

Geld moet rollen.

[Reactie gewijzigd door Donderbij op 23 juli 2024 08:23]

Anoniem: 103465 21 oktober 2013 10:50
Heb pincode om mijn toestel van Blackberry en als ik mijn toestel aangeef wordt imei maar ook de pin van BBM geblokkeerd en is het toestel ook niet meer te updaten met andere software. Dit houdt gewoon in dat men het toestel niet kan gebruiken. Dus inloggen gaat niet en nieuw software is geen
oplossing,
Zo zo, en hoe wordt dat doorgegeven aan je BB als de dief direct de dataverbinding zou uitschakelen?
Anoniem: 103465 @efari21 oktober 2013 13:08
bij blackberry komt je pin/imei nummer terecht in vervolg update's , dus dat toestel is dan niet breikbaar voor BBM en de APP world en kan ook de vervolg update niet installeren maar wel een oude OS waarbij je lokatie vrijkomt waar het toestel zich
bevindt bij blackberry security online :) maar goed voordat de software erop komt moeten ze eerst door mijn pin _/-\o_

De pin is niet te kraken door de Amerikaanse en Nederlands overheid laat staan door iemand die mijn toestel zou hebben gejat. Dus een Blackberry jatten is niet slim

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 103465 op 23 juli 2024 08:23]

Alle beetjes helpen , maar wat meer politieke aandacht aan de bendes die rondlopen zou ook niet verkeerd zijn.
Mijn dochter der sgs 3 is gerold en dan hoor je toch wel wat andere dingen als je aangifte gaat doen.
(moest aangifte doen vanwege id kaart die in het hoesje zat)
De dieven zijn leden van een grote organisatie die doolopend wisselen van lokatie , of gewoon een paar weken uit het straatbeeld verdwijnen ,werken dan in ander land.
Het is voor de politie bijna onmogelijk als ze geen heterdaadje hebben ze te pakken op deze manier.
Waarom ik denk dat het een bende was, telefoon was na 3 minuten niet meer te traceren met diverse apps en android beheer.
O ja Ik ben zelf ook wel eens gerold (portomonaie) en iedereen die zegt dat merk je toch, droom lekker verder.

[Reactie gewijzigd door piotr123 op 23 juli 2024 08:23]

Dat merk je toch :+

Nee lullig dat die foon gerold is, maar het blokkeren van een IMEI nummer schiet je niet zoveel mee op dan. Die telefoon ben je toch kwijt. De Nederlandse politie is zo'n laf excuus voor ordehandhaving dat ze niet eens een traceerbaar ding kunnen traceren, dus kwijt ben je em. Je grootste zorg bij een telefoon is de SIM-kaart die erin zit, dus in plaats van een IMEI-blokkade, zou ik eerder gaan voor een IMSI-blokkade.
Ach, Vodafone ruikt gewoon meer en extra administratief werk wat hen weer geld gaat kosten. Maar ze hebben wel gelijk: zoiets moet op Europees niveau geregeld worden om effectief te zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.