Ongeveer 2,5 miljoen mensen gebruikten gratis KPN-hotspots in halfjaar

In de eerste helft van 2013 logden 2,5 miljoen mensen in op de gratis wifi-hotspots van KPN. Dat blijkt uit het boetebesluit van de Autoriteit Consument en Markt, dat niet goed is gecensureerd. Daardoor was het getal per abuis leesbaar.

KPNTussen 1 januari 2013 en 4 juli van dat jaar hadden de gratis hotspots 2,5 miljoen unieke gebruikers, die ten minste een keer van de hotspots gebruik maakten. In totaal werd maar liefst zes miljoen keer ingelogd op de KPN-hotspots. Het gaat daarbij enkel om de gratis variant; de betaalde variant is niet meegeteld. Schiphol was de populairste plek voor hotspots: 2,2 miljoen klanten logden daar minimaal één keer in.

KPN maakt de bezoekerscijfers van zijn hotspots zelf niet openbaar, maar ze staan vermeld in het besluit van de Autoriteit Consument en Markt, die ze inmiddels van haar website heeft verwijderd. De cijfers zijn weliswaar bedekt door een zwarte balk, maar wie de tekst kopieert en plakt, kan de cijfers zien. KPN werd beboet omdat het onder meer vpn- en voip-diensten op zijn publieke wifi-hotspots blokkeerde. Het gaat daarbij om KPN's eigen hotspots, niet de Fon-hotspots via modems van klanten.

Ook andere gecensureerde feiten zijn te achterhalen. Zo blijkt voip-aanbieder RingCredible de oorspronkelijke klacht bij de ACM te hebben ingediend. "Aanleiding hiervoor was een bij OPTA
binnengekomen klacht van VoIP-aanbieder RBN B.V., aanbieder van
de dienst RingCredible", zo luidt de tekst.

Boetebesluit KPN

Ook het boetebesluit van Vodafone, dat een boete van 200.000 euro kreeg voor het aanbieden van HBO GO zonder dat dat meetelde voor de datalimiet van klanten, geeft onbedoeld informatie weg. Zo blijkt uit het besluit dat het bescheiden aantal van 3200 klanten de mogelijkheid hadden geactiveerd om HBO GO te gebruiken zonder dat het van de databundel af ging. De boetes die KPN en Vodafone kregen opgelegd zijn de eerste boetes die worden uitgedeeld voor het overtreden van de netneutraliteit.

Door Joost Schellevis

Redacteur

27-01-2015 • 12:00

38

Reacties (38)

38
36
27
1
0
3
Wijzig sortering
Tsja, ze zitten vaak ook op goede plekken, openbaar. In tegenstelling tot ziggo hotspots (die ik niet gebruik en de nadelen voor je eigen modem, dat je de routerfunctionaliteit moet gebruiken die instabiel is) zijn de groot.

Maar óh wat vervuilt dit de ether toch qua wifi netwerken, het is haast onmogelijk om zelf nog wifi te gebruiken op sommige plekken! En dan zet iemand een babyfoon ook neer op 2,4GHz en de poppen zijn helemaal aan het dansen.
Is dat zo? Als ik me niet vergis is het gast-wifi netwerk (hotspot) gehuisvest op de zelfde frequentie/kanaal (onder een andere SSID) als de het private netwerk (zowel op KPN- als Ziggo routers). Dat zou dus geen extra vervuiling betekenen op het 2.4GHz.
Bovendien is het enige wat ze normaal uitzenden een baken, dat is een verwaarloosbare hoeveelheid data.

Als er 20 WiFi stations zichtbaar zijn wil het helemaal niet zeggen dat het "vol" is. Wel als je een plekje zoekt zonder bakens, dat is er niet. Maar printers, hotspots, Fonera's en noem maar op geven een verwaarloosbare kanaal belasting als ze niet gebruikt worden, wat 99,9% van de gevallen aan de hand is.

Een stil kanaal moet je vinden door naar radio signalen op het kanaal te luisteren, niet door de hoeveelheid bakens te tellen. Misschien is juist het kanaal met de meeste bakens wel het gunstigst omdat veel modems die stations tellen daar juist weg blijven...

Waar je weg moet blijven zijn de WiFi kanalen waar je buurman muziek of video aan het streamen is.
Ook het boetebesluit van Vodafone, dat een boete van 200.000 euro kreeg voor het aanbieden van HBO GO zonder dat dat meetelde voor de datalimiet van klanten, geeft onbedoeld informatie weg.

Ik heb zelf Hi, met onbeperkt Spotify streamen, een vergelijkbare constructie dus... Ik ben benieuwd of dit gevolgen gaat hebben voor deze bundels.
Ik ook. ben benieuwd wat de gevolgen zijn... Zo fijn is de netneutraliteit dus niet....
Vanuit het oogpunt van concurrentie is het wel fijn. Nu is het zo dat Hi-klanten liever gebruik maken van Spotify dan van concurrerende diensten omdat dit niet van de databundel af gaat. Dit geeft spotify een oneerlijk voordeel t.o.v. de concurrentie.

Natuurlijk snap ik ook wel dat als je toch Spotify gebruikt het handig is dat het niet van je bundel gaat en dat je nu 'benadeeld' gaat worden. Maar de gedachte van de netneutraliteit blijft gewoon staan. Soms is het misschien nadelig voor de consument, maar van de andere kant, misschien krijgen we nu door concurrentie hogere databundels om toch muziek te blijven streamen. Je weet het niet he!
... krijgen we nu door concurrentie hogere databundels om toch muziek te blijven streamen.
Precies! Best kans dat KPN/Hi een overeenkomst met Spotify heeft om de boel aan te bieden. Omdat de 0-tarief-constructie verboden is, moet KPN/Hi óf de overeenkomst met Spotify verbreken (met boze klanten tot gevolg), óf de datalimieten opschroeven.

Dat opschroeven van de datalimiet gebeurt dan voor iedereen met een data-abonnement, niet enkel voor de Spotify-gebruikers. Zelfs als het enkel voor Spotify-gebruikers zou zijn, dan hebben die voordeel: ze kunnen de data gebruiken voor om het even welk gebruiksdoel, niet enkel om muziek van Spotify te downloaden.
Op dit moment dus nog niet, zie het andere artikel. Je betaalt namelijk extra voor de dienst 'Spotify dataverkeer'. Dat is op dit moment nog niet voortrekken van een dienst, theoretisch zou Vodafone dat ook kunnen doen als ze HBO in een apart abonnement zetten. Net als je een extra bundel 2000MB kunt kopen, kun je dus ook een bundel 'dataverkeer voor applicatie' kopen.

Dit willen ze ook gaan verbieden. Ik snap de beweegredenen daarachter wel, hoewel ik het persoonlijk wel lekker zou vinden om een Fox Sports Bundel te hebben ;)
Ik hoop niet dat zou zonde zijn.

In dat geval, en hier met Vodafone ook, schieten de regels van netneutraliteit toch echt hun doel voorbij. De consument heeft hoer wat mij betreft alleen maar voordeel van. Bovendien weet de consument dat het streamen niet van de bundel afgaat . Als ze dat niet zou willen kan ze altijd een andere Provider kiezen.
Voor mij persoonlijk ben ik het natuurlijk met jou en markiebiboy eens. Echter, door Spotify niet mee te tellen als dataverbruik worden zij natuurlijk wel veel aantrekkelijker dan andere partijen. Zo wordt het voor een nieuwe speler op de markt veel lastiger om ook een aantrekkelijke dienst aan te bieden. Dus ik snap de gedachte erachter wel.
Ik vind dat deze regels het doel niet voorbij schieten.

Als Spotify- data niet apart gerekend mag worden (dus bij je dataverbruik op komt), dan hebben providers geen andere keus dan de datalimieten te verhogen, omdat klanten anders in de knel komen.

Nu kunnen providers abonnementen met weinig data aanbieden en zich niet druk maken om bandbreedteslurpers als Spotify en HBO GO, want daar betaalt de klant apart voor.
Je kan toch niet zeggen dat deze hotspots een echt succes zijn. Op die van Schiphol waren 2.2 miljoen unieke gebruikers en bij alle overige hotspots waren er dus maar 300k unieke gebruikers.
Dat hoeft niet, het waren 300k unieke gebruikers die niet ook gebruik hebben gemaakt van de hotspot op Schiphol, dat is volgens mij het enige wat je ervan kunt zeggen...
Daar heb je gelijk in maar aangezien er gemiddeld maar 2.4 keer door een gebruiker ingelogd wordt (in 6 maanden!) blijf ik er bij dat het niet echt een groot succes genoemd kan worden.

Ook verwacht ik dat er juist op Schiphol veel mensen zijn die éénmalig hier gebruik van maken omdat ze aan het wachten zijn. Op plekken waar je bijvoorbeeld dagelijks bent ivm woon-werk verkeer zal juist vaker ingelogd worden door dezelfde gebruiker.
Het is/was inderdaad niet echt een succes te noemen, het gaat natuurlijk wel over een periode van slechts 6 maanden bijna 2 jaar geleden.
+ er zijn dan nog genoeg mensen die 2/3/4 G gebruiken misschien als die allemaal massaal overstappen op de wi-fi hotspots dan de cijfers omhoog gaan. Tijd zal t leren.
Er zijn legio mensen die fijn vier tientjes per maand voor hun telefoon aftikken en zich niet realiseren dat ze ook voor de helft klaar zouden kunnen zijn, met nauwelijks minder functionaliteit :)
Ze zouden veel meer gebruikers kunnen hebben als ze KPN hotspots in treinen zouden gaan plaatsen(wel over LTE aub!) :)

Mijn ervaringen met KPN Hotspots zijn wisselend. Ik probeer er zo min mogelijk gebruik van te maken want helaas zijn ze openbaar. Als ik toch gebruik van ze maak, doe ik dat altijd met VPN. Zo zat er eens iemand naast me op Rotterdam CS het open KPN hotspotsignaal af te luisteren...
Contract met tmobile is al afgelopen volgens mij ze hebben het zelf ook in beheer, dus ze zouden zo maar ineens kunnen over gaan naar andere provider.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 18:06]

Iedere trein heeft een t-mobile hotspot, ieder station een kpn hotspot, das zo vastgelegd in contracten. (die nog steeds van toepassing zijn)
Anoniem: 126717 27 januari 2015 12:22
Sinds ik een 4G verbinding heb (op de meeste plekken) gebruik ik hotspots in het geheel niet meer.
Ook de Ziggo verbinding niet, over het algemeen is de 4G betrouwbaarder en sneller.
Betrouwbaarder en sneller... Dat klopt, met die bijpassende databundels die je bij die 4G abbo's krijgt zul je gegarandeerd en snel extra mogen betalen. Tenzij je alleen een beetje whatsappt en facebookt, maar dan heeft die 4G ook bar weinig toegevoegde waarde.
Ik moet toch zeggen dat ik geel blij ben met die hotspots van KPN. Ik krijg gratis de "premium" toegang omdat ik een KPN glasvezel abonnement heb wat het ideaal maakt om even de email te checken op de laptop als ik op het vliegtuig zit te wachten.

Ik had alleen wel verwacht dat de ACM wat voorzichtiger om zou springen met dit soort informatie zodat het niet zomaar leesbaar is. Zou er niet aan moeten denken als het bijv. een artikel over mij zou zijn en opeens allerlei gegevens op straat liggen. Zou KPN of RingCredible hier verdere stappen in ondernemen?
Anoniem: 120539 27 januari 2015 13:01
Wat een knullige manier van censureren; plaatjes over nog steeds leesbare tekst plakken.
Wat me wel nieuwsgierig maakt is waar het 'boetebesluit van de Autoriteit Consument en Markt' nu uiteindelijk over ging; dat staat helaas niet in het artikel en een bron ontbreekt.

Edit: ik zie net dat er vandaag nog een ander artikel over dit onderwerp is: klik; ik neem aan dat het om dit besluit gaat.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120539 op 22 juli 2024 18:06]

Ik gebruik zelf weleens gratis hotspot van KPN, echter sinds Android Lollipop verbindt mijn telefoon automatisch met alle open netwerken (ook al heb ik alleen eigen wifi netwerk opgeslagen).

Erg irritant als je je eigen data in de trein gebruikt en langs zo'n station rijdt en de boel vrolijk overschakeld, dat probleem had ik nooit onder KK.

En wat de KPN hotspot betreft, ze doen het altijd en de boel is tenminste stabiel.
"De cijfers zijn weliswaar bedekt door een zwarte balk, maar wie de tekst kopieert en plakt, kan de cijfers zien." Je zou toch denken dat als iets belangrijk genoeg is om te censureren dat je er even aandacht aan besteedt dat het ook daadwerkelijk niet meer te achterhalen is... |:( Bizar slordig dit.
Offtopic: Gezien hun logo en kleurstijl op de website zou Facebook ze kunnen aanklagen om hun logo.. erg Whatsapp achtig :-)

Ontopic: ik begin me toch steeds meer af te vragen wat voor Nederland nu echt Netneutraliteit inhoudt. Stel ik start een dienst over vage TCP en UDP poorten, mag ik er dan maar vanuit gaan dat onder de richtlijnen hotspots al dit verkeer dienen toe te staan en routeren?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.