In de eerste helft van 2013 logden 2,5 miljoen mensen in op de gratis wifi-hotspots van KPN. Dat blijkt uit het boetebesluit van de Autoriteit Consument en Markt, dat niet goed is gecensureerd. Daardoor was het getal per abuis leesbaar.
Tussen 1 januari 2013 en 4 juli van dat jaar hadden de gratis hotspots 2,5 miljoen unieke gebruikers, die ten minste een keer van de hotspots gebruik maakten. In totaal werd maar liefst zes miljoen keer ingelogd op de KPN-hotspots. Het gaat daarbij enkel om de gratis variant; de betaalde variant is niet meegeteld. Schiphol was de populairste plek voor hotspots: 2,2 miljoen klanten logden daar minimaal één keer in.
KPN maakt de bezoekerscijfers van zijn hotspots zelf niet openbaar, maar ze staan vermeld in het besluit van de Autoriteit Consument en Markt, die ze inmiddels van haar website heeft verwijderd. De cijfers zijn weliswaar bedekt door een zwarte balk, maar wie de tekst kopieert en plakt, kan de cijfers zien. KPN werd beboet omdat het onder meer vpn- en voip-diensten op zijn publieke wifi-hotspots blokkeerde. Het gaat daarbij om KPN's eigen hotspots, niet de Fon-hotspots via modems van klanten.
Ook andere gecensureerde feiten zijn te achterhalen. Zo blijkt voip-aanbieder RingCredible de oorspronkelijke klacht bij de ACM te hebben ingediend. "Aanleiding hiervoor was een bij OPTA
binnengekomen klacht van VoIP-aanbieder RBN B.V., aanbieder van
de dienst RingCredible", zo luidt de tekst.
Ook het boetebesluit van Vodafone, dat een boete van 200.000 euro kreeg voor het aanbieden van HBO GO zonder dat dat meetelde voor de datalimiet van klanten, geeft onbedoeld informatie weg. Zo blijkt uit het besluit dat het bescheiden aantal van 3200 klanten de mogelijkheid hadden geactiveerd om HBO GO te gebruiken zonder dat het van de databundel af ging. De boetes die KPN en Vodafone kregen opgelegd zijn de eerste boetes die worden uitgedeeld voor het overtreden van de netneutraliteit.