KPN: eind dit jaar 1 miljoen Fon-hotspots in Nederland

Telecomprovider KPN is begonnen met de landelijke uitrol van zijn Fon-netwerk in Nederland, waarbij klanten via elkaars modems via wifi kunnen internetten. De provider verwacht dat er eind dit jaar een miljoen hotspots zijn.

KPNIn april begon KPN al voorzichtig met de uitrol van zijn Fon-hotspots, waardoor er nu 250.000 hotspots zijn. Eind dit jaar moeten dat er een miljoen zijn, belooft de telecomprovider. "We maken de modems van klanten op afstand geschikt. Als hij aan de beurt is, krijgt hij daar bericht over", aldus Ellen van Heerwaarden van KPN. De hotspots geven gebruikers een snelheid van maximaal 2Mbit/s.

Net als UPC en Ziggo gebruikt KPN modems van klanten om hotspot-functionaliteit aan te bieden, maar in tegenstelling tot die providers maakt KPN gebruik van het internationale Fon-netwerk. Daardoor kunnen klanten ook internetten via Fon-hotspots in het buitenland, waaronder Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk. Wereldwijd zijn er op dit moment 13 miljoen Fon-hotspots; eind 2016 moeten dat er 35 miljoen zijn.

Klanten die geen modem hebben waarop een Fon-hotspot kan worden uitgerold, krijgen wel toegang tot het Fon-netwerk, maar alleen binnen Nederland. Hetzelfde geldt voor klanten met een mobiel KPN-abonnement. Als iemand geen Fon-hotspot op zijn router wil activeren, kan hij zich uitschrijven, maar in dat geval kan hij geen gebruik maken van hotspots van anderen.

Door Joost Schellevis

Redacteur

04-07-2014 • 10:09

79 Linkedin

Reacties (79)

79
75
43
2
0
21
Wijzig sortering
Het lijkt mij qua snelheid niet best, je wifi op je dsl verbinding delen.

Met kabel (Ziggo/UPC) is bandbreedte geen issue, met dsl is het lijntje meestal de bottleneck en kan het gebruik van derden wel degelijk invloed hebben op je eigen snelheid (of wat ervan overblijft)...
DSL gaat tegenwoordig ook tot 80Mb. Daarnaast levert KPN ook glasvezel, en die hebben dezelfde modem.

Fon krijgt slechts 2Mb toegewezen van de DSL bandbreedte. Daarnaast krijgt het FON verkeer een lagere prioriteit. Dus als je als eigenaar de bandbreedte nodig hebt dan krijg je die ook, en wordt FON geknepen.
Ik snap dit nooit zo, die modems hebben altijd een superberoerd wifi bereik, dus wat heb je er aan?

Leuke symboliek, maar daar blijft het bij.
Denk dat je meer naar toepassing vanuit huis moet kijken, ik heb bijvoorbeeld perfect bereik op de FON spot van de buren. Als je er van uit gaat dat 50% van de mensen in een wijk KPN hebben, dan is de dekking toch aardig goed.

Denk dat de hoofdreden is dat Ziggo dezelfde dienst aanbiedt, KPN kan daarom niet achterblijven.
Dat is dan wel fijn.

Nadeel is wel dat het aantal wifi-netwerken nogal ontploft met al die hotspots. Dat komt de interferentie niet ten goede.
er komt gewoon een "ssid" bij... op hetzelfde wifi kanaal als de huidige KPN modem...alleen kun je er met je fonero account op...

Spijtig dat je als nederlander geen fonera meer kunt kopen van 31,20 euro als je zelf geen kpn abbo hebt. Hier in belgie kun je dat wel als telenetter...
Je kan wel een Gramofon aanschaffen, dan krijg je ook toegang tot het fon netwerk :) www.gramofon.com
Weet je dat zeker? Volgens mij kun je zo'n ding ook niet kopen als je eenmaal bij de bestelling aangeeft dat je uit Nederland komt.

(ik wilde een nieuwe Fon Simpl erbij kopen, maar dat gaat al ruim een jaar niet meer)
Dit staat er op de site:

Where can Gramofon ship to?
For presale we can only ship to North America and Europe (excluding Germany, Greece and Hungary).


Maar zoals jij aangeeft, ik kan Nederland ook niet meer terugvinden als ik nu probeer te bestellen. Blijft raar....
Mocht je er nog 1 willen nederland is nu wel selecteerbaar op gramofon.com :)
De antennes zijn inderdaad heel zwak en daarom heb ik een AP aan de Experia Box aangesloten. Daarbij moest de Wi-Fi ook uit en dus ook de Fon Hotspot.
Hoezo zou die uit moeten...? Werkt gewoon als je het aan laat staan hoor, je moet alleen ff je extra router wat andere ip adressen laten uitgeven, niet in dezelfde range als de xperia box. En een ander kanaal kiezen. Problem solved.
Een zwakke antenne bezet nog steeds een kanaal. Om storing te voorkomen kan je beter gewoon het wifi signaal dat je toch niet gebruikt uitzetten.
Ja maar als je gebruik wil maken van dat FON spul gaat dat dus niet. :)
Dan kan niemand er bij jou op, en jij bij niemand anders.
Jouw reactie was: "Hoezo zou die uit moeten...?"

Mijn reactie was: GeforceAA heeft ze uitgezet omdat je beter ongebruikte Wifi zender uitzet, om verstoring van de in gebruik zijnde wifi zenders niet onnodig te verstoren.

Dan kan inderdaad niemand 'bij jou erop' (maar door de zwakke antenne's was dat buitenshuis waarschijnlijk nog beroerder dan de OP binnenshuis had), en neem dan ook maar voor lief dat de service waar je uberhaupt niet om gevraagd had, dan ook niet beschikbaar is voor jou bij anderen..
Als het signaal zo zwak is, dan is het een kwestie van je aparte router gewoon minstens 2 kanalen uit de buurt zetten; dan is je probleem opgelost.
Zie alsnog niet in waarom je het uit zou moeten zetten, want met goede instellingen storen ze echt niet op elkaar... Zeker niet als het al een brak signaal geeft. En dan kan je nog gebruik maken van FON ook.
Ja als je dat niet wilt, dan kan je hem net zo goed uitzetten ja want je gebruikt hem toch niet... Maar het *moet* absoluut niet en is ook niet per definitie een bad practice... Bad practice is als je de kanalen zo ingesteld laat staan dat ze op elkaar storen ja. Met goede configuratie heb je dat probleem niet.
Bad Practise = dingen aan laten staan die je niet gebruikt.

Als de signalen jou niet storen, misschien storen ze het signaal van de buren wel: De Wifi ether is in ons dicht bevolkte landje vaak overvol. Storen de brakke antenne's jouw signaal niet doordat je ze op een ander kanaal zet, dat wil nog niet zeggen dat er 'op dat andere kanaal' geen buren kunnen zitten. Ja, brakke antenne's zullen niet zo snel de buren ook nog storen, maar kom op: Omdat je het krijgt, wil nog niet zeggen dat je het 1) wilt of 2) nodig hebt. Zo'n bad habit: oh het is gratis, dus ik moet 't hebben en gebruiken. Net als Spotify... alleen bij KPN, gratis erbij.. en zonder vergaat de wereld?


Ik heb al jaren enkele FON spots in gebruik. Voor mijzelf en voor bezoekers. Dus het hele principe van FON, daar sta ik wel achter.
Je kan natuurlijk ook je modem open doen en de stroomvoorziening naar de antennes onderbreken. Je modem denkt dan dat hij Wifi uitzendt... Als je niets aan de modem wil doen die misschien eigendom blijft van KPN (??), dan kun je ook proberen de modem in te pakken met een materiaal dat de straling tegenhoudt. Je moet dan wel goed opletten dat het ding nog steeds voldoende koeling krijgt...
Al die moeite,.. waarvoor?
Voor minder storing...zelfs als je een kanaal kiest dat geen probleem is voor de wifi die je gebruikt, dan vergroot je wel de kans dat de routers van je buren automatisch een kanaal selecteren dat wel storing geeft. Zeker als je in een appartement woont.
*dat is dus de grap van het uitzetten: heb je daar zeker nooit never geen last van*
Dat je dan geen gebruik kunt maken van FON,.. Who cares?!
Mja, dan vermijd je het signaal van de buren of moeten die ook voor een goede configuratie zorgen. Al hoewel zoals pe1dnn hieronder ook aangeeft: een WiFi signaal dat enkel wat beacons uitzend is niet bepaald een belasting, levert nauwelijks interferentie.

Je blijft er maar op hameren dat het uit moet "omdat FON toch niet gebruikt wordt", ik zie nergens dat de poster waar ik op reageerde geen gebruik wil maken van FON. Enkel dat hij het moest uitschakelen (naar zijn mening) waardoor die functionaliteit verloren gaat. Of hij dat erg vindt of niet werd in het midden gelaten.

Als je dus gebruik wilt maken van FON, dan moet je WiFi op het modem aan blijven staan. Dat is perfect mogelijk, is geen bad practice, et cetera. Het enige dat bad practice is, is als je vervolgens niets doet om je configuratie op orde te krijgen.
Het aanlaten staan van WiFi op het modem, ten einde FON te onderhouden of een tweede netwerkje te hebben, is absoluut niet erg.

Dat *jij* het onzin vindt om gebruik te maken van FON via het KPN modem, wil niet zeggen dat anderen dat ook vinden. Het hele verhaal over "moet maar omdat het gratis is" slaat in deze context helemaal nergens op; want dat is niet aan de orde.

Je opmerking "Dat je dan geen gebruik kunt maken van FON,.. Who cares?!" is dan ook een persoonlijk iets. You won't care, but somebody else might.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 4 juli 2014 21:42]

Hmm.. volgens mij gaan we beiden langs elkaar heen.

Jij zegt dat 't niet uit moet, ik zeg dat 't ook uit kan. Eigenlijk zijn we het gewoon eens. Wil je géén fon gebruiken, is er niets op tegen om je wifi op je experia uit te zetten, maar dat hoeft niet. Gebruik je een eigen Wifi AP omdat de Experia box te zwak is, dan is er niets op tegen om de wifi op je Experia uit te zetten.. maar dat hoeft niet. Wil je FON gebruiken, maar gebruik je de Wifi van je Experia niet? tja, dan zet m toch maar aan, ergens op een kanaal waar je andere signaal er geen last van zal hebben.

Koekje d'r bij? :-)
Zolang je geen data stuurt is je kanaal nagenoeg onbezet. Alleen heel af en toe een baken, dat is nauwelijks belasting te noemen. Zelf geld voor Fon, als er niemand op zit neemt het zo goed als geen ruimte in beslag op het kanaal.

Die tooltjes en ook standje "auto" van je modem gaan hier de mist mee in, die kijken naar bakens maar niet hoe druk het kanaal nu echt is. Dus aanzetten en niet gebruiken geeft alleen de perceptie dat het "vol" zit, maar die dingen die alleen af en toe een baken uitzenden kun je voor wat betreft de belasting van het kanaal gewoon vergeten.

Ik heb mm eigen wifi en extra access point gewoon op vaste kanalen gezet rn die van de buren op stand auto kiezen daardoor zelf een ander kanaal.

Sinds vandaag zie ik voor het eerst KPN FON als extra SSID over mijn eigen signaal.
Inderdaad, vaak is het bereik binnen één huis met meerdere verdiepingen al niet toereikend. Is dus meer iets voor als je bij iemand op visite bent?

Of KPN moet zelf een FON netwerk opstellen op bepaalde openbare gebieden zoals Stations

[Reactie gewijzigd door gise op 4 juli 2014 10:42]

Met de KPN WiFi app kun je ook automatisch verbinding maken met KPN hotspots, die je al gratis krijgt bij je Internet abonnement van KPN.

http://www.kpn.com/prive/...iel-internet-hotspots.htm

Hierdoor is het niet nodig om in openbare gebieden een Fon netwerk aan te leggen (meeste stations hebben al KPN hotspots bijvoorbeeld)

Het enige nadeel de KPN WiFi app vind ik dat hij nog wel eens de neiging heeft een Fon hotspot te kiezen boven mijn Thuis netwerk of dat hij netwerken weggooit na het verbinden met een Fon hotspot. ( Note 3)

Ook vind ik dat zelf wel eens iets van een certificaat mogen gaan gebruiken (net zoals wifispots). Nu vind ik het wel erg open zonder beveiliging en gebruik ik het liever niet.

[Reactie gewijzigd door chickpoint op 4 juli 2014 11:05]

https://play.google.com/s...tails?id=com.fon.wifi.kpn

Met de KPN wifi - fon app kan je ervoor keizen om automatisch in te loggen, of niet
Werkt buiten de "eigen" wifi inlog om, deze heeft ( bij mij ) voorrang.
Ik zit iig nooit op mijn fonspot ( losse fonera of de kpn-fon )

Ook logt hij in bij de kpnspots
Helemaal mee eens. Het wordt tijd dat de OS makers iets hiermee doen en dat je per app kan bepalen of het via de pub, loc wifi of 3g/4g moet/mag verlopen.

Hey dat lijkt al verdacht veel op een firewall... het komt in de buurt maar is het niet..
Stel toch eens voor dat we echt controle krijgen over onze data... ;-P
Anoniem: 256386
@418O24 juli 2014 10:50
Een wifi bereik is nooit zo goed als 3/4G.
Alleen al het feit dat je naar een wifi spot moet zoeken is zeer onhandig.
Niet iedereen heeft een dataabonnement natuurlijk. En niet iedereen met een dataabonnement heeft een grote bundel.
Anoniem: 256386
@418O24 juli 2014 10:56
als je geen data abo heb dan neem je ook geen smartphone.
Heb je een klein data abo dan ben je er zuinig op.
En hoever moet je maximaal lopen voor een wifi spot? 100m? 200m?
Nee is niet handig allemaal.
Dat zijn aannames die je projecteert op jezelf.

En niet alleen telefoons hebben wifi he. Ook iemand met een tablet of laptop kan op een hotspot inloggen.
Anoniem: 256386
@418O24 juli 2014 11:07
Ik denk niet dat mijn aannames ver uit de werkelijkheid zitten
Het is in mijn ogen onmogelijk om in bijvoorbeeld een buitenwijk hetzelfde bereik te hebben als met 3/4G. Op basis van je eerste reactie hebben wij volgens mij dezelfde mening.
Het is ook geen vervanging, maar een toevoeging. Als je bij iemand op bezoek bent, log je zo even in. Het is niet dat hotspots een mobiel netwerk vervangen natuurlijk :)
als je geen data abo heb dan neem je ook geen smartphone.
Heb je een klein data abo dan ben je er zuinig op.
En hoever moet je maximaal lopen voor een wifi spot? 100m? 200m?
Nee is niet handig allemaal.
De veronderstelling dat een spartphome automatisch een data abonnement betekent is onjuist. In mijn kennissenkring zijn er meerderen met smartphone zonder databundel en voor hen werkt dat prima. Wifi thuis en op het werk. En bij lange reizen wifi in de trein. En geef ze eens ongelijk. Van die paar minuten per dag dat je van je werk naar huis gaat of of wanneer je boodschappen aan het doen bent kun je ook best wel eventjes zonder internet. Voor deze mensen zijn die hotspots wel een aanvulling. En daarnaast werkt Fon ook in het buitenland. De vemiddelde nederlandse databundel niet.

[Reactie gewijzigd door sjirafje op 4 juli 2014 11:29]

Hoe een FON account aan te maken zonder KPN, that's the question. Vroeger kon dat. Iemand een tip?
Mijn router kan een dergelijk account wel aan namelijk (DD-WRT).
Je kan alleen gratis met fon connecteren als je zelf een fon-hotspot hebt openstaan. Oftewel gaat dit via je ISP, ofwel moet je een Fonera kopen

Alternatief kan je een fonpass aanschaffen voor een beperkte duur (1uur/dag/week).dit kan door te connecteren met een fonspot en op de inlogpagina kan je daarvoor kiezen (ipv het aanmelden als je al een account hebt)
Je kan betalen met een kredietkaart of met een SMS

[Reactie gewijzigd door efari op 4 juli 2014 10:53]

toen KPN de deal met FON afsloot... heeft shop.fon.com de verkoop naar nederland moeten stilleggen...best kopen via een Belg ? :-)
Ook zijn er geen retailers meer die FON verkopen.... imho verkocht zelfs een Campingsite foneras indertijd...
Dat zou best een lelijke kaping zijn dan! Het stuit me al een beetje tegen de borst dat (volgens dit nieuwsbericht) kpn het over "zijn" FON netwerk heeft; dus lekker met andermans veren loopt te pronken.
Maar als er idd. niet via NL meer (-zonder kpn) aan FON te komen is dan vind ik het een nog veel lelijker verhaal. Dan heeft kpn het idd. gekaapt, terwijl het zo'n mooi initiatief was.
Ja, legitiem kopen noem ik in dit geval ook kapen, want blijkbaar wordt de service voor niet-kpn klanten onbereikbaar gemaakt (in ieder geval hier in NL), dat druist nogal tegen het idee van fon in ajhmv.

Nou is het natuurlijk wel een mooi stukje extra service van ze, maar het zal vast niet voor niets zijn.
Is dit alleen voor KPN of ook van de dochters van KPN? (Telfort, xs4all etc)
Op de xs4all website kun je ziet dat bij elke abbo die ze hebben toegang tot "2000+ KPN hotspots" bij zit.:

https://www.xs4all.nl/internet/hotspots/
Hoe veilig is dit nu eigenlijk?

Als ik dit nieuwsbericht mag geloven is het allemaal iets te 'onbeveiligd': https://decorrespondent.n...werk/29837331095-61375d69

Gebruikt KPN een certificaat ter verificatie dat ze ook echt zijn dat ze zeggen?
Als je een VPN gebruikt dan is het veilig. Dat is ook het punt van het artikel. Zie laatste stukje:
De boodschap is nu wel overgekomen. Ik ga nooit meer onbeschermd een openbaar wifi-netwerk op.
Hoe veilig is dit nu eigenlijk?

Als ik dit nieuwsbericht mag geloven is het allemaal iets te 'onbeveiligd': https://decorrespondent.n...werk/29837331095-61375d69

Gebruikt KPN een certificaat ter verificatie dat ze ook echt zijn dat ze zeggen?
Dit is een losse inlog die je moet aanmaken op de KPNsite.
Heeft niets te maken met je eigen verbinding.

Het artikel van de correspondent is iets te ruim om er echt een onveilig gevoel aan te hebben.
Die mensen hebben iets ontdekt wat al jaren bekend is, en nu ineens populair als "eigen uitvinding" promoten.
https://www.youtube.com/watch?v=UrQgcmlz0FA

Als je zelf geen fonspot opgezet hebt, heb je geen toegang tot het netwerk.
Klopt deze week een brief door de bus gekregen met de one-liner: Gratis WiFi zoals thuis? U regelt het in 5 minuten op kpn.com/wifizoalsthuis Blijkbaar zetten ze er vaart achter, qua uitrol.

Zouden de huidige KPN hotspots ook op deze app werken? Of moet ik nu meerdere apps gaan draaien om te kijken welke WiFi oppikt op enig moment?

@bereik hierboven, als je op de site die ik hierboven genoemd heb op hun kaart kijkt zie je dat in het VK/Belgie/Frankrijk een behoorlijk bereik moet zijn, met name in steden wat opzich ook wel logisch is. Scheelt toch weer Roaming kosten. Al ben ik het direct met je eens dat de WiFi van de experiabox (v8) te wensen overlaat..
Had geen weet van dat gedoe met FON, maar leg nu de link toen ik vandeweek ineens een FON-hotpost in m'n buurt zag opduiken en dit nieuwsbericht lees. De lijstjes met ssid's lopen de spuigaten uit. Zoals de tweakers hieronder aangeven is het misschien handig om al die wifi-hotspots tot 1 landelijk geheel samen te voegen. Maar ik blijf het toch een onprettig gevoel geven om die hotspots te gebruiken..alhoewel achter een login je al iets meer het idee hebt dat het wat beter/veiliger is.
Ik vraag me eerlijk gezegd af welke aansprakelijkheid een eigenaar van een WiFi router heeft wanneer dit FON spul erop wordt geactiveerd.

Was het niet zo dat als iemand toegang heeft tot je WiFi en vervolgens illegale handelingen uitvoert op het internet, dat je dan moet aantonen dat dit niet aan jou ligt en als dit niet lukt dat je dan (mede) verantwoordelijk kan worden gehouden?
Nee, want die is gescheiden van je eigen internetverbinding. Die krijgt dus ook een eigen ip adres mee die niet aan de eigenaar van het modem is te linken.

UPC en ziggo werken ook op die manier.
Hebben we dan nog ergens 10-15 miljoen ipv4 adressen liggen?

Edit: Alleen actieve gebruikers hoeven natuurlijk een ip.. :/

[Reactie gewijzigd door BlackHawkDesign op 4 juli 2014 13:47]

Dat jij nog überhaupt de moeite neemt om het uit te leggen.
Het is inmiddels een triljard keer uitgelegd dat het geen kwaad omdat je 2 gescheiden kanalen op je modem/router hebt.
Kan ik nu veilig een TOR exit-node draaien op de verbinding van een ander? Gezien deze topic, vraag ik me af in hoeverre het veilig voor je is, dat anderen via jouw wifi gaan Internetten.
De FON spots krijgen een totaal ander IP en zijn geisoleerd van jou netwerk. Dus dat is wel veilig.
Edit: had je link telaat gezien. Ik dacht dat je een andere manier van velig bedoelde. Ja dat is inderdaad een grote en goede vraag.

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 4 juli 2014 11:44]

Dan moet er nog aardig wat aan gebeuren. Bij mij op de router heb ik uit moeten zetten omdat het anders niet werkbaar was. Het rare is, FON is nog eens uitgerold bij ons, maar het veroorzaakte wel veel time outs en zeer vertraagde reacties van websites.
Gelukkig is het op de router zelf goed uit te zetten, en was dus het probleem opgelost. Maar er zit nog wel werk in.
Dat is knap, want als het nog niet is uitgerold, werkt de fon instelling niet op je modem.
Je kan het zelf aanzetten, maar na een paar minuten gaat het weer vanzelf uit.
Stond bij mij al aan :) en bij m'n ouders ook. Bij allebei was een vermindering in stabiliteit merkbaar, totdat we het hadden uitgezet. Toen ging het gelijk een stuk beter.
KPN heeft al meerdere mensen toegang tot het FON gegeven. Ik heb mijn ouders geadviseerd om zichzelf uit te schrijven. Ik denk dat het bereik van het wifi slechter is sinds FON, maar dat weet ik niet zeker.
Ik gebruik al jaren Fon.

KPN heb ik nog geen ervaring mee.
Maar als Fon member en dat is KPN moet je inloggen en weet men wie dat is.

In de praktijk kun je aardig gebruik maken van de Hotspots van Fon.
Er zijn inmiddels zoveel hotspots, 12 miljoen in de wereld, dat je er wel een vind.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee