Proximus-klanten kunnen vanaf 2019 niet meer op Fon-hotspots - update

Klanten van de Belgische telecomreus Proximus kunnen vanaf 1 januari 2019 geen gebruik meer maken van Fon-hotspots. Proximus beëindigt de samenwerking, omdat er door het wegvallen van de hoge roamingtarieven in de EU minder behoefte is aan internettoegang via hotspots.

"Op 1 januari wordt de toegang tot het Fon-netwerk inderdaad gedeactiveerd", zegt Proximus-woordvoerder Fabrice Gansbeke tegen Tweakers. De Belgische website BeMobile.be meldde enkele weken geleden al dat Proximus de samenwerking met Fon wilde opzeggen, maar dat nieuws werd dinsdag pas officieel bevestigd.

Als voornaamste reden voor de beslissing noemt Proximus het wegvallen van de hoge roamingtarieven binnen Europa, waardoor consumenten ook zonder wifihotspot voordelig mobiel kunnen internetten. Volgens Gansbeke is het aantal klanten dat actief gebruikmaakt van de hotspots, daardoor drastisch gedaald.

In België kunnen abonnees wel gewoon gebruik blijven maken van de Smart Wi-Fi-service van Proximus, een netwerk van inmiddels zo'n 1,3 miljoen hotspots met gedeelde toegang via de routers van andere Proximus-klanten. Volgens Gansbeke is Smart Wi-Fi niet alleen sneller dan de Fon-methode, maar zijn ook minder stappen nodig om een verbinding tot stand te brengen. Proximus-abonnees worden via hun maandelijkse afrekening op de hoogte gebracht van de wijzigingen. Klanten die momenteel nog actief gebruikmaken van de Fon-hotspots, ontvangen een dezer dagen ook nog een sms.

De overeenkomst tussen Proximus Groep, toen nog Belgacom, en Fon dateert van 2011. KPN werkt sinds 2013 samen met de internationale wifiprovider.

Update, 21.00: KPN heeft antwoord gegeven op de vraag of het bedrijf ook overweegt om de samenwerking met Fon te beëindigen: "Wanneer wij iets wijzigen in de samenwerking met Fon, zullen we onze klanten daar over informeren. Dat is op dit moment niet aan de orde."

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

06-11-2018 • 13:37

62 Linkedin

Reacties (62)

Wijzig sortering
Er beweegt wel wat meer bij Proximus. Los van de afschaffing van FON, schaften ze recent de Bizz Club af en zijn ze ongetwijfeld hetzelfde van plan voor de Premium Club. Beide zijn spaarsystemen waar je met punten allerlei leukigheden kan kopen, Bizz voor bedrijven en Premium voor particulieren.
Tegelijkertijd verhoogt Proximus de prijzen van heel wat producten en packs met €2.

In parallel tot deze evoluties bij Proximus, verliest Telenet heel wat klanten aan Orange (ook actief op de kabel), maar moet de verlaging van de kabelhuur nog in voege treden (per klant per maand zou Orange €5 minder moeten betalen aan Telenet).

Het is te vroeg om het duopolie ten grave te dragen, maar ik zie de 2 duopolisten toch zweten.
Terecht, ik ken veel mensen dat gewoon naar orange gegaan zijn en dus nu 3 keer minder betalen terwijl ze nog op hetzelfde netwerk zijn.
In het begin waren er nog wat problemen bij Orange (ze waren niet klaar om zoveel klanten te ontvangen) maar die kinderziekten zijn ondertussen bijna allemaal weg
Wat telenet betreft, ze hebben gekeken hoe ver ze de belg kunnen uitmelken en ik denk dat ze nu daar al over een limiet gegaan zijn.
Wigo is een zeer gevaarlijk product, waarbij je zogezegd maar 130 betaald per maand, maar het blijkt dat je dan voor van alles moet bijbetalen als je uit je bundels gaat, waardoor facturen van 200-300 euro niet ongewoon zijn.
Bij orange op de kabel3x minder betalen. Dat wil ik ook alleen is het me toch echt niet gelukt dat voor elkaar te krijgen.

Dat betekend dus nu dat ik van 90 euro telenet 200down/25up tv naar 30 euro kan.
Geef mij maar een link bij orange waar ik dat voor elkaar kan krijgen, ik kan dat toch echt niet vinden.
We hebben nu glasvezel van proximus tot in huis. Familus aan 53,10EUR/maand: 59EUR-10% lerarenkorting. Als dat een optie is bij jou kan ik dat toch sterk aanraden.

Pluspunten:
- Stabiele en snelle verbinding, geen omkijken naar (reboots) meer.
- 200down/25up, ping 2ms, jitter 0,30 haal ik minstens elke meting.
(Moet erbij vermelden dat ik een UniFi AP-AC-Pro heb bij gekocht)
Minpunten:
- Klantendienst is nog altijd rampzalig, maar dat was bij telenet ook.
- TV-app verloor tijdens WK chromecast functionaliteit (geen toeval volgens mij). Ze gingen dat eens snel rechtzetten...

Na de gratis installatie van de glasvezel ontvingen we een factuur waarop toch de nieuwe router en digicorder werden aangerekend. De installateur had de oude toestellen meegenomen maar volgens proximus was dit niet het geval. We waren ook alle TV opnames kwijt.
Het heef geen zin om je daar via telefoon druk over te maken. Ik stuurde via mail een ingebrekestelling en 't was snel opgelost daarna.

TV zappen gaat nu vlot. Telenet blijft op dat vlak van gebruiksvriendelijkheid wel beter.
Voor mij is de internet verbinding prioritair. Dankzij lage ping zeker aan te raden voor gamers. Ik ga nooit meer terug naar kabel of ADSL. Ik blijf wel alle opties open houden als later andere spelers op hun glasvezelnetwerk mogen.
Proximus en glasvezel, als je de info leest sluiten ze vooral bedrijven en en uiteindelijk maar 50% van particulieren in België zal glas kunnen krijgen.

Heb hier telenet, proximus glas, staat hier niet op de kaart dus niet echt een alternatief.
Goed dat er overal al glasvezel te verkrijgen is bij proximus...
Glasvezel in de achtertuin, maar niet te krijgen bij ons
Je moet me echt even uitleggen hoe dat nou geregeld is in belgië. Ik bedoel, 200/25 over glasvezel vind ik belachelijk. Dat hoort gewoon 200/200 te zijn. Waarom heb je anders glasvezel? Ik vind dat niet echt een pluspunt... }>

Ik zelf heb gewoon coax (ziggo nederland) 500/50 en een ping van ~11ms. Die 9 ms ga je ook niet merken tijdens je games.
Omdat het Proximus is, waarom zouden ze 200/200 aanbieden als ze bij de concurrent ook maar 200/25 kunnen krijgen?
Trouwens, hun backbone is maar berekend op max 100/15 over de VDSL, in de grootsteden zouden hun huidige core routers de verhoogde upload maar moeilijk aankunnen. Hierbij zijn ze nog bezig met de upgrades overal rond uit te voeren.
Bij Proximus gebruikt met voor consumenten FTTH (Fiber to the home) oftwel GPON.
Deze techiek maakt zoals coax gebruik van een gedeeld medium.
Er ligt 1 glasvezel lus door de wijk waarop je wordt aangesloten die naar de wijkkast loopt.

net zoals bij coax moet je dus "even" wachten tot je uw data kan versturen en ontvangen.(TDMA)
bovendien zijn de upstream en downstream wavelength niet even groot, waardoor je geen gelijke verdeling hebt tussen up en down.
vandaar dat de snelheden niet symetrisch zijn zoals bij een gewoon glasvezel abbonement.
Een verschil van 9ms op zich ga je inderdaad niet voelen. Tel er de inputlag van je monitor enz bij en dan maakt het wel degelijk een verschil voor snelle shooters. Ik ben toch altijd 9ms sneller dan jou :)

Het zou inderdaad 200/200 moeten zijn maar in België is er simpelweg te weinig concurrentie. Andere spelers die toch gebruik willen maken van het netwerk van proximus of telenet moeten te veel betalen. Op het glasvezelnetwerk (voor consumenten enkel bij Proximus) is er maar 1 andere speler actief: EDPNET. Zij kunnen me geen geen TV abbo aanbieden. Ik heb dus gewoon geen keuze of ik zou er een illegaal IPTV abbo moeten bijnemen.

Het had beter geweest als de overheid de kans had gegrepen om het glasvezelnetwerk uit te rollen en dan voor een correcte prijs verhuren. (dan moest dat voetpad ook geen 3 keer op een jaar worden opengelegd)
Een pack bij Orange is altijd een mobiel abonnement gecombineerd met Internet en TV.
Voor Internet+TV betaal je €49 en daar komt dan nog uw mobiel abonnement bij.
Als je kieskeurig bent, kan je Orange en Telenet niet vergelijken: Telenet heeft meer keuze, maar Orange zit op hetzelfde netwerk, kan overal 100Mbps aanbieden en is een pak goedkoper.
Ik denk dat sebastienbo wat overdreef met zijn/haar "3x minder", maar het is wel fors minder. Een standaard Telenet Wigo abo kost €125, voor €79 heb je een heel gelijkaardig aanbod bij Orange, dat is wel €550 per jaar goedkoper.
Een standaard Wigo... eentje met 2 simkaarten kost 103, die met 1tje kost 95.

Bij Telenet is je internet snelheid dan het dubbele, en heb je een mobile app om overal TV te kijken (met dank aan zwakke netneutraliteit), heb je standaard meer zenders (wel is Eleven Sports niet in het basis pakket zoals @Largamelion aanhaalt)..

Het is zoals je verteld niet te vergelijken omdat ze zich anders in de markt positioneren. Logisch ook dat Orange dit doet, je moet namelijk ergens een unique selling point hebben om klanten over te halen. Het gaat er om wat je wilt als klant. Diegene die alles er op en er aan wilt betaald meer bij Telenet. Diegene die tevreden zijn met wat minder zonder naar xDSL over te moeten gaan vinden hun gading bij Orange.
Het gaat er om wat je wilt als klant. Diegene die alles er op en er aan wilt betaald meer bij Telenet. Diegene die tevreden zijn met wat minder zonder naar xDSL over te moeten gaan vinden hun gading bij Orange.
Tenzij je geen TV (want schotelantenne) en geen GSM (want abo via werkgever) nodig hebt, dan wil Orange je niet als klant.

--

En xDSL gaat niet sneller dan 16mbit.

Leuk, al die alternatieven :)

(En nee, ik woon niet in een of andere uithoek, maar in de bebouwde kom van mijn gemeente, in een zijstraat van de hoofdbaan)

[Reactie gewijzigd door tc-t op 7 november 2018 11:02]

Wij zijn toch van 120€ per maand bij Telenet naar nu 70€ per maand gegaan bij Orange en krijgen er meer voor terug zoals echt onbeperkt bellen en niet alleen in de daluren, veel meer mobiele data en extra zenders zoals Eleven Sports. Dat is natuurlijk niet 3x zo goedkoop, maar toch bijna de helft van de prijs.

Het enige wat ik persoonlijk slechter vind werken bij Orange is de digicorder, daar is ondanks de recente firmware update nog steeds werk aan. Het is ook al mijn 2e na nog geen half jaar en hij werkt eigenlijk amper beter dan mijn eerste. Op zich werkt hij ok, maar is een pak trager dan die van Telenet, zeker bij het zappen.
Als je meer weet dan de rest van het land horen we dat graag! Welke formule kan bij orange aan "3 keer minder betalen" dan bij telenet?
Ik heb het net nagekeken: ik heb momenteel internet, tv en vaste lijn bij telenet (whop) en betaal rond de 70 euro.
Bij orange kan ik hetzelfde niet afnemen, er zit altijd een mobiel abonnement bij. De goedkoopste formule is 67 euro per maand (bedoelde je 3 keer 1 euro minder?)
Je moet inderdaad appels met appels vergelijken, in dit geval moet je WIGO vergelijken met het aanbod van Orange (daar zit ook mobile in)

In jouw geval als je geen mobiele abbo wil, dan is orange geen goeie vervanger, er zijn er wel andere die goedkoper uitkomen maar dan niet op kabel.
...schaften ze recent de Bizz Club af en zijn ze ongetwijfeld hetzelfde van plan voor de Premium Club. Beide zijn spaarsystemen waar je met punten allerlei leukigheden kan kopen,
De vraag is of iemand op dergelijke spaaracties zit te wachten. Ik heb liever lagere prijzen zonder spaaracties.
De marges op een smartphone zijn niet-bestaand. Ik kan niet spreken voor de grote winkels, maar een kleinere smartphone winkel heeft letterlijk 0 cent marge op een iphone. Ze bieden ze aan omdat de meeste mensen toch wel een hoesje erbij nemen.
Tegelijkertijd verhoogt Proximus de prijzen van heel wat producten en packs met €2.
...
Het is te vroeg om het duopolie ten grave te dragen, maar ik zie de 2 duopolisten toch zweten.
Als er meer concurrentie is gaan de prijzen juist omlaag.
Jammer genoeg is het niet dit of dat. Zoals @Cafe Del Mar aangeeft zetten ze bestaande diensten stop maar verhogen ze ook de prijzen. Het is dus niet zo dat ze door het weglaten van deze diensten een goedkoper aanbod hebben.
ik vond Premium club toch wel de moeite. Maak er nog steeds van gebruik van. De prijzen gaan echt niet dalen doordat ze het afschaffen. Het lijkt me dat Proximus op alles aan het besparen is, ook op service en dat laatste doet me echt twijfelen om over te stappen. Vroeger stond Proximus garant voor kwaliteit en innovatie maar nu heb ik steeds het gevoel bij Scarlet te zitten.
Nou ja, die laatste is ook gewoon Proximus :P
I know maar dat is een low budget versie. Je moet ze niks vragen, problemen worden niet opgelost. Ik was destijds overgestapt van Scarlet naar Proximus omdat de service te wensen overliet. Nu krijg je dezelfde service als bij Scarlet
If you pay peanuts, you get monkeys. Hoewel ik tot op heden tevreden ben over hun dienst.

In mijn geval gebeurde de aanvraag (ik doe het graag allemaal telefonisch) ook heel rommelig en ongeïnteresseerd door de commerciële afdeling van Scarlet. Los van deze vreemde "kennismaking" ben ik over het uiteindelijke product prijstechnisch meer dan tevreden. Voor 39€/pm (Trio pakket) een stabiele verbinding (met een cap van 500GB, dat wel), televisie en vaste telefonie.

Qua prijs in mijn situatie onklopbaar.
Grappig, je beschrijft Scarlet zoals ik het ken. Maar owee als er iets mis is met je modem. Je zit dan dagen zonder internet. Dat heeft me doen overschakelen naar Proximus. Maar ik vrees dat het bij Proximus ook die kant uitgaat.
Dit is toch wel een rare redenering. Als de 2 duopolisten zouden zweten hebben ze dus schrik om klanten te verliezen. In dtit geval ga je dan geen lokkertjes (Bizz/Premium club) afschaffen, je prijs verhogen en minder functionaliteit aanbieden (Fon). Ik zie hier eerder een verdere winstoptimalisatie van Proximus. Telenet zal waarschijnlijk ook zoiets willen doen aangezien ze recent bij hun aandelenratings (aanbeveling verkopen) een flinke dreun hebben gekregen. Het valt maar af te wachten welke richting het uit gaat, in ieder geval niet de goeie bij Proximus.

[Reactie gewijzigd door redzebrax op 6 november 2018 16:40]

Voor mij mogen de Ziggo Hotspots ook verdwijnen. Ik snap dat er mensen gebruik van maken, maar in mijn ogen is het vooral 'Wifi-vervuiling', waardoor steeds meer modems/routers als een gek gaan kanalen switchen.

Voor enkel wat simpele data heb je inderdaad genoeg 4G alternatieven en mogelijkheid om met weinige kosten ook je bestaande netwerk prima kunt uitbreiden (indien dat nodig is). Helaas weer hier het verhaal dat Ziggo wederom hun eigen glazen ingooit met die gratis Powerlines die weer een of meerdere netwerk uitstoten, waarbij die dingen overigens vaker niet werken dan wel.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 6 november 2018 14:08]

Wat een onzin. De Ziggo Hotspot zit gewoon op hetzelfde kanaal als je eigen Wifi, alleen met een eigen SSID en VLAN naar het internet zodat het verkeer fysiek gescheiden van je eigen netwerk naar het internet gaat. Er zit echt geen aparte radio in die voor extra " vervuiling" op een ander kanaal zorgt.
maar in mijn ogen is het vooral 'Wifi-vervuiling', waardoor steeds meer modems/routers als een gek gaan kanalen switchen.
De hotspot gebruikt hetzelfde kanaal als je eigen netwerk, alleen is het verkeer gescheiden.

Dus in zekere zin is er wel 'vervuiling': indien iemand er gebruik van maakt deel jij je kanaal met de gast gebruiker.
Maar het resulteert op geen enkele manier tot het switchen van kanalen.

Maar, als je je zorgen maakt over de performance impact van die gastgebruikers, dan zou ik je aanraden om gewoon de low-end crap die Ziggo je voorschotelt niet te gebruiken, koop gewoon een degelijke access point, eentje waarmee je niet moet gaan klooien met repeaters en versterkers, maar waarbij je er indien nodig gewoon 2 of 3 kan opzetten die samen 1 netwerk vormen.

Ikzelf heb 2 Unifi access points en ben super tevreden: ik kan op tablet ene skype gesprek hebben of een grote download hebben lopen, en wanneer ik naar de andere kant van het huis loop schakel ik zonder enige problemen (geen hapering in het gesprek, geen gefaalde download, 0 packet loss) over naar de andere access point. Alleen is zijn de Unifi APs gericht op pro-sumers, wil je een 'it just works' oplossing die dit ook biedt, koop dan een van de vele 'mesh' setjes.

[Reactie gewijzigd door kiang op 6 november 2018 15:16]

Ook als er niemand gebruik van maakt vergt het uitzenden van deze ssid een bepaalde zendtijd. Dit kan behoorlijk snel oplopen als er verschillende ssid's uitgezonden worden door 1 ap.
Ook als er niemand gebruik van maakt vergt het uitzenden van deze ssid een bepaalde zendtijd. Dit kan behoorlijk snel oplopen als er verschillende ssid's uitgezonden worden door 1 ap.
Klopt, maar dat is redelijk verwaarloosbaar als het over 1 extra SSID gaat. De gebruikte zendtijd is een stuk kleiner dan bvb iemand die gewoon tweakers.net zit te browsen ;)
Dit is niet te onderschatten, Zeker niet als elke modem in een straat/appartementengebouw dit aan het doen is. Vanaf 10 ssid's op 1 kanaal zit je al 30% van de tijd te besteden aan het zenden van beacons. Voor meer info zie hier: http://revolutionwifi.blo...-overhead-calculator.html
10 ssids op 1 kanaal, dus dan beschrijf je een situatie waarbij je met vijf of meer huishoudens op 1 kanaal zit.

In die situatie is je wifi al grondig kut, ook als iedereen maar 1 ssid zou gebruiken.
Telenet zend er 3 per access point standaard uit: SSID klant, homespot en WiFree.
Proximus hetzelfde: SSID klant, FON en Smart WiFi
Dus als je in een rijhuis woont heb je al snel last van je 2 buren + de overkant van de straat.
Dus 4 access points waardoor je al kan verwachten dat er minstens 1 andere buur op hetzelfde kanaal zit.
Dus 20% van de tijd is al in gebruik. Dan komt er nog is bij dat het maximum dat je ooit gaat kunne gebruiken 80% is.
Dus er blijft nog 60% over en dan mag je nog geen collisions hebben.

Een appartementsgebouw Heeft nog is een groter probleem. Daar heb je al snel last van 5 of meer accesspoints op hetzelfde kanaal binnen bereik.
Een appartementsgebouw Heeft nog is een groter probleem. Daar heb je al snel last van 5 of meer accesspoints op hetzelfde kanaal binnen bereik.
In een appartement moet je dan ook sowieso al op 5GHz gaan zitten, zelfs zonder meerdere SSIDs per AP is het voor appartementen al een drama.
Voordeel van het Ziggo Hotspot netwerk is dat je als Ziggo/Telenet klant wel bij elkaar de hotspot op kan. Onlangs was ik in het prachtige Slovakije om te merken dat mijn mobiel wifi van UPC gevonden had. Kon ik toch maar vlot youtube en andere streaming diensten gebruiken zonder aan mijn datapakket te raken. Tot zover wel het enige voordeel van een Liberty Global denk ik :)
KPN gebruikt het Fon-netwerk (ook) voor de gedeelde toegang van andere KPN-klanten binnen Nederland, vergelijkbaar met de Smart WI-FI service van Proximus (https://tweakers.net/nieuws/97107/kpn-eind-dit-jaar-1-miljoen-fon-hotspots-in-nederland.html). Ik acht de kans dus niet zo groot dat KPN zal stoppen met de samenwerking met Fon, aangezien het waarschijnlijk alles of niets zal zijn.

[Reactie gewijzigd door larssieboy18 op 6 november 2018 13:46]

Ik heb zelf een echte fon hotspot.
De fon hotspot van proximus werkt maar zelden.
Al dikwijls langs de kant moeten gaan staan voor een storing op te lossen maar inloggen lukt zelden.
Telenet weefree is stukken beter. (ook niet perfect)
Ja, ik heb in het buitenland al geprobeerd om op FON te raken maar het is hit and miss. De Proximus login werd niet altijd aanvaard. Theoretisch was het een goede oplossing maar roaming in EU of een lokale SIM kaart daarbuiten zijn betere en minder frustrerende alternatieven. Er zijn ook meer gratis hotspots dan vroeger waardoor FON meer overbodig werd.
Fon in het buitenland werkt bij mij wel veel beter dan in België.
Je weet natuurlijk ook nooit waar de ap juist staat.
Tot een jaar of 2 geleden, als ik een cafe kwam, vroeg ik nog voordat ik mijn kop koffie of biertje bestelde, altijd naar het WiFi-wachtwoord.

Sinds 4G en ongelimiteerd internet, ben ik al die gast-netwerken juist uit mijn telefoon gaan verwijderen (irritant is dat je in iOS niet gewoon een lijstje kunt krijgen en editten!). Zo'n overbelastte hotspot is vaak langzamer en minder betrouwbaar dan mijn eigen 4G-verbinding.

Om het nog maar niet te hebben over de matige implementatie van auto-login standaarden. Dat je op zo'n hotspot zit en na 15 minuten wel verbonden bent, maar geen internet meer hebt.
Om maar niet te zwijgen over de veiligheid van zo'n hotspot. Gelukkig is steeds meer verkeer versleuteld, maar dan nog is het mogelijk om bepaalde dingen te tracken.

Dan liever een eigen 4G-verbinding inderdaad.
Ik denk dat dit een gevolg is van de concurrentie die eindelijk wat begint te werken in België.
De tijd dat ze er elk jaar zonder veel poespas 3€ per maand bij gooien is gedaan denk ik zowel bij Telenet als bij Proximus.
Dus nu gaan ze hun aanbod uitkammen, en alles er uit halen wat hun geld kost, en onvoldoende gebruikt wordt. Als er maar een paar procent van de klanten een dienst gebruiken, dan gaat die op de schop, zeker als ze er een mooie uitleg aan kunnen hangen.

Maar ik verwacht nu langzaamaan ook eens een prijsdaling. Zo gek veel moeten ze niet meer investeren in de netwerken, en ik zie ook geen grote nood om nog wat sneller internet aan te bieden dan 200 Mbps.
Ik hoop echt dat de tijd van de jaarlijkse prijsverhoging nu echt voorbij is, als ze niet door hebben dat hun klanten het echt niet meer pikken (ze verliezen marktaandeel), dan zijn ze doof. Ik ga in elk geval geen verhoging meer aanvaarden, dan stap ik over naar Orange. 100 Mbps is voldoende voor wat ik doe.
Veel succes met de switch: https://www.test-aankoop....oor-nieuwe-prijsverhoging

De laatste prijsverhoging van vast internet bij Proximus is iets langer geleden: 1/1/2018 maar begin deze maand hebben ze wel mobiele prijzen verhoogd...
Het is echt jammer dat ze Fon langzaam laten doodbloeden. Op zich was het idee achter Fon geniaal: Jij betaalt voor je verbinding en mag dan op de verbinding van anderen die ook hebben betaalt.

Het begon eigenlijk al 3 jaar geleden toen de Vodafone de Spaanse ONO opkocht. ONO had een toen een deal lopen met Fon, maar Vodafone moest er niets van hebben. Bij het stoppen van de overeenkomst tussen Vodafone en Fon, gaf Vodafone als reden dat "4G heel erg groeit en dat wifi-sharing niet meer nodig is", oftewel dat data voor Vodafone steeds belangrijker wordt en dat Fon rechtstreeks concurreert met hun eigen product.
Geen ene provider wilde Fon daarna in eigen land (Spanje) nog hebben. Ook hebben ze geen grote deals kunnen sluiten in de afgelopen jaren.

Data wordt steeds belangrijker en Fon wordt dus met de dag een grotere concurrent voor de mobiele providers. Het kan niet anders dat ze uit de markt gedrukt worden.
Ik heb die deals met grote telecomproviders altijd erg dubbel gevonden.

Enerzijds had je inderdaad in 1 klap een vrij grote dekking erbij, maar aan de andere kant eisten die partijen ook steeds een monopoly zodat het particulier niet meer mogelijk werd om zelf een nieuwe Fonera te plaatsen. Nu enkele van die partijen een andere koers kiezen en FON loslaten zit je per land ineens wel met een gapend gat in de dekking en is de bekendheid met de eigen diensten nauwelijks meer aanwezig.

Ook hier is het aardig doodgebloed:
[Fonero] Ervaringen & Discussie - Deel 2

* sambalbaj slingert uit protest z'n Fon FON2100B La Fonera maar eens aan.

[Reactie gewijzigd door sambalbaj op 6 november 2018 17:02]

Spijtige zaak dit. FON hotspots hebben me al is een keertje gered toen ik als programmeur een tijd zonder internet zat.
Zouden er nog mensen zijn, afgezien van een handjevol freeroamers, die nog gebruik maken van public WiFi? Volgens mij is 4G hier veel meer voor geschikt en 4G is vaak veel sneller.
Wat dacht je van de mensen die zich buiten de goedkope Europese roaming ruimte bevinden? De laatste keer dat ik FON zinnig gebruikte was in Azie. Overigens toen ik een paar maanden geleden mijn eigen FON spot weer leven in wilde blazen had ik het idee dat FON dood was. Inloggen/aanmelden ging niet meer.
Moet je zien hoe snel je bundel op is als je op vakantie in Zuid-Afrika bent zonder FON
Sterker: Geen enkel voordeel van je bundel daar als Europeaan.
Elke SMS, elke bit data en elk opgezette telefoongesprek worden zorgvuldig buiten je bestaande ( Europese) bundel gehouden.
Ergens raar als je langs zo'n township rijdt en alle locals in de weer ziet met hun smartdingessen.
Maar ok....
Behalve de rubberen stoeptegels onder elk openbaar speeltoestel ( hoe doet het aandeel Hansaplast het tegenwoordig?), de vastgestelde maximale kromming van de banaan ( huh? ja, het was serieus een vraagstuk) en Europawijde gelijktrekking van BPM, accijnzen, BTW en overige heffingen ( oh wacht...) heb ik verder geen bedenkingen natuurlijk. :Y)
Ah, dank je wel... Snelle reactie ook :)
Ik ben niet zo'n trouw lezer..
De snelheid was toeval. Maar je hoeft geen trouw lezer te zijn om dit te weten, je moet gewoon (periodiek) je bronnen checken. Zoek naar "eu kromme bananen" en dat het een mythe is moet je snel duidelijk worden.

Zo klopt er ook schijnbaar ook niets van je rubber tegel opmerking, er zijn normen over schokdempende ondergrond voor speeltoestellen: https://www.nvwa.nl/onder...dem-onder-speeltoestellen en er zijn EU normen over de samenstelling van rubbertegels (toxiciteit). Er lijkt geen verplichting te zijn voor een rubbertegelondergrond voor speeltoestellen.
Ik! Mijn mobiele data staat trouwens meestal af omdat de ontvangst binnenhuis toch zo slecht is dat het niet werkt.
Ik ben ook fervent publieke hotspot gebruiker, uiteraard steeds in combinatie met een VPN oplossing.
Professioneel draai ik mee in een wachtdienst voor remote support buiten de werkuren. Ik blijf niet thuis wachten op een call maar ga gewoon op stap als ik daar zin in heb. Ik neem mijn laptop mee, deze heeft geen SIM slot. Uiteraard kan ik een hotspot maken maken van mijn smartphone, maar deze valt telkens uit wanneer ik een telefoon oproep binnen krijg. Met publieke hotspots kan ik de gebruiker gewoon verder helpen en hem ondertussen telefonisch spreken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee