UPC heeft 120.000 wifi-hotspots bij klanten

Bij 120.000 UPC-klanten is inmiddels de hotspot-functionaliteit op hun modem geactiveerd, zo heeft UPC bekendgemaakt. Het gaat om klanten in Friesland en Flevoland; andere provincies volgen in de komende maanden.

UPC-klanten kunnen op de 120.000 wifi-hotspots inloggen om te internetten via de hotspot van die klant, zonder dat die er last van heeft, belooft UPC. In april moeten de wifi-hotspots naar alle provincies waar UPC actief is zijn uitgerold. De hotspots zijn dan beschikbaar bij 500.000 klanten. Dat is de helft van het aantal UPC-klanten; dat komt doordat niet alle routers geschikt zijn om als wifi-hotspot te worden ingezet. "Onder andere de Horizon-box is niet geschikt", zegt woordvoerder Ronald Sutmuller. "Die wordt later geschikt gemaakt."

Klanten kunnen er desgewenst voor kiezen om de hotspot-functionaliteit uit te zetten, maar in dat geval kunnen ze ook niet internetten via hotspots van andere klanten. Volgens Sutmuller is het aantal klanten dat de hotspot-functionaliteit uitzet 'heel beperkt'. Standaard staat die aan. Per hotspot kunnen vijf klanten tegelijk inloggen.

UPC begon in oktober met de uitrol van de wifi-hotspots. Ziggo begon daar in de lente van 2013 al mee; inmiddels zijn alle geschikte Ziggo-modems voorzien van een wifi-hotspot. Ziggo en UPC hebben plannen om beide wifi-netwerken aan elkaar te knopen, zodat een landelijk dekkend hotspotnetwerk ontstaat. Dat plan was er al voordat bekend werd dat UPC Ziggo ging overnemen.

ProvincieIntroductie
Friesland Beschikbaar
Flevoland Beschikbaar
Gelderland Februari
Noord-Brabant Februari
Noord-Holland Maart
Zuid-Holland April

Door Joost Schellevis

Redacteur

06-02-2014 • 10:25

147 Linkedin

Reacties (147)

147
144
83
5
0
22
Wijzig sortering
Hier in Arnhem werkt het sinds een week ook. De hotspot functionaliteit werkt via een Radius server waarbij de gebruiker een eigen (public) IP krijgt na het verbinden. Verbinding maken met de hotspot doe je ook met UPC gebruikersnaam en op de website ingestelde wachtwoord ipv een WPA2 key.

Ik vermoed overigs dat ze de mensen met hotspot functionaliteit iets meer bandbreedte geven om het mogelijk te maken aangezien ik nu iets meer met mijn 120/10 mbit verbinding haal (Volgens speedtest).
Dat klopt: De wifispots en jou bandbreedte zijn volledig gescheiden.

De wifispot gaat over een eigen kanaaltje, heeft totaal niets met jou bandbreedte te maken. Er kan makkelijk 500Mbit over je lijn en over je modem, dus als je een 120 abo hebt blijft er nog voldoende bandbreedte over voor de wifispots.

Normaal deel je de lijn ook met je buren die op dezelfde ring zitten, en anders wel met alle abo's uit de wijk op dezelfde glasvezel, het enige verschil is nu dat je een verbindinkje (los van jou account) over jou modem hebt.
Ik heb de Wifi uit staan (maak dus ook geen gebruik van andere hotspots). Ik zou dan eigenlijk wel een optie willen om dat stukje extra bandbreedte zelf te mogen gebruiken.
verhoog je abbo dan
Die staat al op de max. Ik begrijp uit de posts hier boven dat er blijkbaar een extra kanaal gebruikt wordt voor de Wifi-sharing. Dat kanaal wil ik er dus zelf dus graag bij gebruiken.
Bij mij in de straat zullen nooit mensen gebruik maken van ons netwerk/hotspot. Alleen als je in Amsterdam woont en 5 mensen loggen in op je netwerk/hotspot, ben ik echter benieuwd of de snelheid het zelfde blijft.

Upc zegt van wel maar ik betwijfel het.
Of het invloed heeft op de snelheid weet ik niet, het heeft wel invloed op de stabiliteit van je draadloze netwerk. Bij ons was het ook recentelijk aangezet en dit hadden we in eerste instantie niet door. Wat we wel merkten was dat onze draadloos aangesloten apparaten meer moeite hadden stabiel verbonden te blijven. De verbinding leek vaker weg te vallen en youtube had moeite met het initiëren van de verbinding en bufferen. Blijkt dus dat het aantal actieve netwerken flink is toegenomen aangezien wij flink wat mede upc klanten in de buurt hebben die nu ook het spectrum aan het vervuilen zijn.

Een kanaal aanpassing bood hier gelukkig uitkomst, toch heb ik ook via de website de hotspot functionaliteit uitgeschakeld. Ik wil niet het risico lopen dat een of andere idioot verbinding maakt via onze hotspot en de NAT table vol laat lopen met allemaal connecties via een torrent applicatie.

Daarnaast is er nog een derde punt, stroomkosten. Leuk hoor "gratis" wifi bij andere upc klanten maar ondertussen doen we natuurlijk gewoon microbetalingen in de vorm van de extra stroomkosten die hierbij komen kijken.

* Creesch gaat nu toch maar eens aan losse router aanschaffen en de modem bridgen, dan kan UPC minder rare kunstjes flikken dan nu het geval is.
Snelheid zal misschien lager worden, maar jij merkt daar met jouw eigen verbinding als het goed is helemaal niets van.
misschien kunnen ze compenseren inplaats van 100mb krijg je 120mb.
ik vond het wel een goed idee dat als je niet geen wifi spot wilt zijn dat je er ook geen gebruik van kan maken bij andere mensen.
Ik denk dat dit ook het geval is... Als jij een 120 Abbo hebt dan zal er net wat meer binnen komen voor de hotspot
De publieke verbinding komt op een heel andere (logische) verbinding. Krijgt een heel ander IP adres, en valt dus ook buiten bijvoorbeeld rate-limiting op je eigen internet verbinding. In de router wereld zou je dit bijvoorbeeld doen door meerdere virtuele interfaces aan te maken, of virtuele paden over een en dezelfde fysieke verbinding. De fysieke kabel kan ongetwijfeld veel meer aan dan UPC op dit moment aanbiedt, dus een tweede virtuele verbinding naast die van jou heeft geen invloed op de up & downloads.

Omdat al het publieke verkeer over deze andere verbinding wordt afgehandeld is ook de beveiliging gegarandeerd: de roamende gebruikers zouden theoretisch heel ergens anders het internet op gestuurt kunnen worden dan jij zelf.

Overigens: er wordt gesteld ergens geroepen dat er bij jou in de straat nooit gebruik van zal worden gemaakt, en alleen in Amsterdam nuttig is. Stel je voor dat je een feestje geeft - en dan geen feestje van de jaren 70, allemaal in de kring met borrelnootjes - maar een feestje anno 2014: allemaal appen naar elkaar, facebook fotootjes plaatsen, etc. Zou het niet handig zijn als je daarvoor je gasten geen toegang hoeft te geven tot je eigen accesspoint, maar dat ze gewoon de publieke hotspot van UPC of Ziggo kunnen gebruiken?
Betekend dit dan ook dat ik met de hotspot functie mijn internet snelheid kan verdubbelen?
Onwaarschijnlijk, aangezien de bandbreedte van de hotspotfunctie niet heel erg hoog zal zijn. Daarnaast zul je ofwel 2 wifi antenne's aan je PC nodig hebben om met 2 wifi netwerken te verbinden, ofwel 1x via wifi en 1x via ethernet moeten verbinden. Ik betwijfel dat je daar veel voordeel uit kan halen echter.
Met name omdat je 2 asymmetrische verbindingen bundelt. 2 verschillende bandbreedtes, maar met name omdat latency, jitter, etc op wifi anders zijn dan via het kabeltje, en wifi ook veel gevoeliger is voor storing en dus meer errors bevat. Hierdoor krijg je dat pakketten uit volgorde aankomen en applicaties moeten wachten tot de andere delen van het pakket via de wifi binnengekomen zijn (en door de hogere error rate op wifi kan dit extra duren omdat er ook regelmatig retransmits plaats moeten vinden).

Het grootste punt zal echter gewoon de bandbreedte zijn, aangezien de publieke wifi geen 120 mbit pijp zal zijn, en dus maar een beperkte snelheid heeft. Dus ja, technisch mogelijk, maar niet echt interessant om verschillende redenen.

Dit is overigens aangenomen dat UPC niet je eigen account blokkeert bij verbinden via je eigen publieke wifi hotspot (wat ook nog een mogelijkheid is).

[Reactie gewijzigd door TheKmork op 6 februari 2014 11:09]

Uhm UPC blokkeerd de publieke account voor de plaatselijke aanbieder (stond in vorige bericht)

Je kan met Linux 2 verbindingen opzetten (ik heb thuis 2 wifi verbindingen via 1 router, us en gewoon, alleen moederbord kan dit vaak niet afhandellen schijnbaar)
Hoe kan UPC zien dat mijn telefoon/tablet/laptop bij "mijn" account hoort?
waarschijnlijk net als bij ZIggo door gebruik te maken van personlijke login gegevens, je kunt ook maar een wifi apparaat tegelijk gebruiken op die hotspot , en niet het hele gezin tegelijk laten inloggen.

[Reactie gewijzigd door stresskiller op 6 februari 2014 13:07]

Omdat je moet inloggen op de hotspot met een code of iets dergelijks..
Kijk, dat wist ik niet (had vorig bericht niet gelezen), dus dan is mijn laatste puntje inderdaad van toepassing. Je kan hooguit het UPC-spot van je buren gebruiken ofzo, maar ja dan loop je dus weer tegen de andere genoemde problemen aan.
Maar ze nemen dus ook een losse 2.4ghz frequentie extra voor de hotspots?
Dus elke UPC klant pakt dan 2 frequenties(private en public), zodat het nog drukker wordt op die band.
In Amsterdam is het soms al proppie vol, dus dat worden er dan nog veel meer?
Niet alleen in Amsterdam hoor, ik heb hier ook 19 SSID's in mijn InSSIDer en ik woon in Deventer.
Nee. Ze zenden gewoon 2 SSIDs uit op 1 kanaal, er zit maar 1 radio in zo'n modem/router. Behalve dat je meer data op 1 kanaal door de lucht stuurt heb je er verder geen last van. Het aantal retransmits zal niet ineens heel hard gaan stijgen hierdoor.
Naar mijn weten 5.4
Dat laatste is dus juist geen goed voorbeeld. Omdat er max 5 mensen verbinding met 1 hotspot kunnen maken. Feest van 50 man. Word dit wss dus al niks.

Wel als je bij henk op de koffie gaat hoeft hij geen gasten netwerk meer te maken kan jij gewoon inloggen.

Het is inderdaad in de dichter bevolkte gebieden een groter voordeel.

Maar inderdaad merk je er behalve dat er weer een extra channel bezet word niks van.
Niet helemaal mee eens. Er komt uiteindelijk maar één kabel binnen op het ISRA punt.

Als een klant een 8/1 verbinding heeft (Buitenringen steden meestal) dan komt de verbinding daar ook écht maximaal 8mbit aan. Dat ze een ander IP adres krijgen zal ongetwijfeld kloppen, maar feit blijft dat de verbinding over dezelfde koperkabel zal gaan.

Het hele rate-limiting is eigenlijk alleen van toepassing op een glasvezel verbinding of mensen die een lager abonnement hebben dan wat er bij hen op locatie beschikbaar is.

Helaas zijn er zát plaatsen in Nederland waar maximaal 8~16 mbit beschikbaar is. Stel daar gaan 5 mensen op een hotspot inloggen dan kan het niet anders dat de gebruiker dit wel merkt.

Tenzij ze een 64kbps verbinding krijgen, en de snelheid opgevoert word naar de snelheid van de klant. Maximaal 5% van de bandbreedte o.i.d.

Ben wel nieuwschierig hoe ze dit regelen.
UPC maakt geen gebruik van (A)DSL techniek maar van DOCSIS op haar netwerk. De snelheidsbeperking gaat in dit geval niet op omdat je niet afhankelijk bent van de afstand tot de wijkcentrale.
Aha! Dan begrijp ik het.
Dan is het voor de rest gewoon een hele mooie toevoeging aan een UPC abonnement.

Bedankt
Dit is speculatie hoor, maar als ik in mijn modem kijk zie ik verschillende upload en download 'channels', die nog niet allemaal gebruikt worden. Ik kan me zo voorstellen dat ze voor de hotspot gewoon 1 extra upload en download channel openen die dedicated voor de up- en downstream van de hotspot zorgen.
Anoniem: 185592
@casparvl6 februari 2014 12:57
meeste van die kanalen zijn nu in gebruik voor analoge en digitale televisie
als je 500mb/s heb dan gebruik je de helft van de kanalen bij 1,3gb/s gebruik je alle kanalen
Het is dus een heel andere verbinding? Maar zien de diverse opsporingsdiensten dat ook zo? Stel, iemand gaat via mijn hotspot allerlei illegale dingen uitvreten op het internet, komt justitie dan bij mij uit?
Ik heb het vermoeden van wel, daarom heb ik het uitgeschakeld. Niet dat ik geen vertrouwen heb in Ziggo / UPC, maar het is onze overheid en zijn ICT-talenten, waar ik een beetje huiverig voor ben.
Hoe heb je het dan uitgeschakeld want ik kan er helemaal niks aan instellen.
Kan via UPC en meen begrepen te hebben dat dit "zodra de update is doorgevoerd in het modem" deze optie ook aanwezig zal zijn in het modem zelf.
Hier ga je eigenlijk in principe al spaak.

Het is jou hotspot n.l. niet, de hotspot is van UPC en wordt via jou reeds aanwezige verbinding gerealiseerd. Voor de hotspot dient men in te loggen waardoor illegale dingen dus per definitie al gelinkt worden aan het account dat ingelogd is.

Justitie zal ook nimmer bij jou aan de deur staan, UPC/Ziggo zal n.l. gewoon op basis van tijdstip en datum de exacte klant details verstrekken die de betreffende illegale activiteiten verricht hebben.
dan zouden dat maar 5 connecties zijn en meer niet toch?
En dat noem jij een feestje?

Een stel mensen wat in plaats van gezellig met elkaar van gedachten wisselt middels praten die dan met elkaar gaan App-en?

Ik noem dat simpelweg een drama.

Alsof we nog niet contactgestoord genoeg zijn inmiddels.
Correct. Er zit een extra vlan met lagere prioriteit op de verbinding. Tevens is volgens mij de connection rate beperkt. Dus de bandbreedte deel je, maar snelheid is iets heel anders. Zo lang er geen lijncongestie optreedt zal je altijd je eigen bandbreedte behouden.
Laat UPC dit maar compenseren dan.
Mensen op mijn netwerk? Prima, dan wil ik snelheidsverhoging.
De tegenprestatie van WiFi-hotspots is dat jij ook op andermans hotspot kunt. Wil je niet dat mensen op jouw Hotspot zitten kunnen je dit uitzetten. Je kunt er dan zelf ook geen gebruik meer van maken. Althans, bij Ziggo werkt dit op deze manier.
Misschien moet ik het niet zeggen, maar ik heb (bij UPC) een EPC3925 in bridge staan met uitgeschakelde wifi en kan zonder problemen Wifispot gebruiken. Uit mijn eigen modem komt 100% zeker geen wifi signaal.
Anoniem: 382732
@Pinkman6 februari 2014 10:34
Ze zitten niet op jouw netwerk... Dat zou een beetje tweaker toch moeten snappen.
Verbetering; gebruik maken van mijn internetverbinding.
Neem aan dat je gewoon snapt wat ik bedoel.
Ze maken helemaal niet gebruik van jou verbinding want die wordt gewoon iets omhoog gezet ;) Als je 120 hebt komt er gewoon net wat meer binnen voor de hotspots zodat jij 120 behoud.
Je betaald nog wel voor de stroom van de accesspoint :+
Die staat toch aan, en 1 of 2 gebruikers extra erbij zal nauwelijk meer energie kosten ;-)
Waar is dit te lezen?
Anoniem: 126717
@Pinkman6 februari 2014 10:45
Hier.

Zijn er mensen die er daadwerkelijk gebruik van maken terwijl ze rondwandelen?
Bij de meeste mensen staat het modem niet bepaald handig geplaatst, met als gevolg dat je op straat nauwelijks dekking hebt.
Ja hoor, ik gebruik het dagelijks (in Friesland). In grote gedeeltes van mijn woonplaats heb ik zonder problemen dekking, weliswaar niet heel erg sterk maar prima om zo even gebruik te maken, bijvoorbeeld om een podcast te downloaden.

Het overzetten van het ene wifi-punt naar het andere gaat zonder problemen, en ook het van wifi naar 3G overschakelen gaat transparant zonder dat ik daar moeite voor hoef te doen. Ik ben tevreden.
ik gebruik het ook. ben op dit moment postbode en dekking is best goed. zelfs bij mijn oma kan ik nu internetten door hun buren.
Achter mijn huis zit een bushalte, genoeg mensen zullen mijn hotspot gaan gebruiken (als ik deze überhaupt ga activeren).
Wie zegt dat ik mij hierin verdiept heb..
Daarom vraag ik toch ook gewoon waar ik dit kan lezen?
Nee, zo werkt het niet. Mensen op jouw netwerk zou geen verhoging moeten betekenen, maar een gelijk blijvende snelheid. Jou compensatie bestaat uit het ook gebruik mogen mannen van andermans netwerk.
Daar heb je QoS voor (Quality of Service). Dat zorgt ervoor dat zodra de eigenaar bijvoorbeeld maximaal gebruik wil maken van zijn bandbreedte, de overige mensen worden "afgeknepen"/"weggedrukt". Zo merk je er als klant dus niets van. Als gebruiker van de hotspot zul je dit (terecht!) wel merken.
edit:
Typo

[Reactie gewijzigd door Fabbie op 6 februari 2014 10:41]

Het is alleen jammer dat in veel gevallen QoS niks doet aan de hoeveelheid gelijktijdige connecties, hierdoor kan een afgeknepen torren gebruiker alsnog de router om zeep helpen door de NAT table vol te laten lopen.
Zeg nooit nooit het kan altijd gebeuren, iemand even met ze smartphone die op bezoek is en vind een UPC hotspot.
Dat gebeurt vaker dan je denkt mensen zoeken vaak wifi dan :)
Hoe weet je nou dat mensen er geen gebruik van zullen maken? Misschien is er iemand wel op bezoek bij iemand in je straat die geen/traag internet heeft. Als die persoon thuis wel gewoon UPC heeft, kan die gewoon via jou hotspot gaan browsen.

Ik geef toe, van alle beschikbare spots zullen alleen degenen die dicht bij een terras/winkelstraat/etc echt veel gebruikt worden, maar om er vanuit te gaan dat het helemaal niet gebruikt gaat worden is overdreven.

Ik ga er wel vanuit dat je er niet veel van zult merken.

Wat ik me wel afvraag is hoe ze om zullen gaan met "permanente" gebruikers. Ik stel me een uitwonende student voor die onder het account van paps en mams gewoon gratis internet heeft van de buren... Of wordt de duur/snelheid dusdanig begrensd dat dit geen zin heeft?
Je snelheid van je provider blijft hetzelfde, maar je WiFi signaal heeft zeker te lijden onder deze nieuwe hotspot ontwikkelingen.
Zie de reactie van @Creesch hierboven.

[Reactie gewijzigd door shadylog op 6 februari 2014 14:09]

Ik neem aan dat hiervoor gebruikt wordt gemaakt van de door UPC geleverde wifi routers?
Klanten kunnen er desgewenst voor kiezen om de hotspot-functionaliteit uit te zetten, maar in dat geval kunnen ze ook niet internetten via hotspots van andere klanten.
Kies ik hier "desgewenst" voor als ik mijn Wifi signaal standaard uitzet of moet ik hier een opt-out iets op hun website voor kiezen?

Heb de UPC wifi router in bridge mode (wired) naar mijn netgear router staan, ik ga er dan vanuit dat ik zo dus geen gebruik kan maken van Wifi hotspots?
Ze gebruiken inderdaad de door UPC geleverde modem/router. In mijn geval is dat de Cisco EPC3925. Ik heb nu twee SSID's, degene die ik al had en "UPC-WifiSpots". Die tweede staat aan, onafhankelijk van of je de andere WiFi uitzet. Hij gaat pas uit (of wordt uitgezet door medewerkers?) als je inlogt op Mijn UPC en aangeeft dat je geen gebruik wil maken van WiFi spots.

Ik heb bij ons in de buurt nog niet getest hoeveel spots er zijn, maar de batterij van mijn telefoon gaat als een malloot leeg als ik beweeg en constant overspring van WiFi naar 3G en van accesspoint naar accesspoint. Ik denk dus dat ik er weinig gebruik van ga maken tenzij ik een tijdje op dezelfde plek zit en bijvoorbeeld Youtube wil kijken of radio streamen. Als dat niet het geval is, voldoet mijn 3G bundel prima.

Ik heb wel medelijden met de UPC klanten in winkelcentra; ik verwacht dat die onevenredig belast gaan worden, en er eerder last van zullen hebben dan een willekeurige abonnee in een rustige woonwijk.
Ik heb wel medelijden met de UPC klanten in winkelcentra; ik verwacht dat die onevenredig belast gaan worden, en er eerder last van zullen hebben dan een willekeurige abonnee in een rustige woonwijk.
ik neem aan dat ze wel zo slim zijn om wat aan loadbalancing te doen,QoS. Er zal dan echt wel een maximum aan clients per AP worden ingesteld met een "beperkte" leasetime zodat de abbonnee hier zo min mogelijk last van heeft..

[Reactie gewijzigd door Maddog McHare op 6 februari 2014 10:50]

Zoals al in meerdere posts aangegeven gebeurt het wifi-spots geheel op een ander kanaal en is dus effectief een andere internet verbinding dan degene die je zelf gebruikt. Het heeft dus compleet 0 impact op je eigen internet verbinding, onafhankelijk hoeveel er gebruik van gemaakt wordt. Overigens is er sowieso ook een limiet van 5 gast users per wifi-spot, zoals in het artikel staat en zal de bandbreedte waarschijnlijk ook redelijk beperkt zijn.
In jouw routertje is het toch echt dezelfde processor die staat te rekenen. Als iemand enkel zijn email binnenhaalt zal je er niet veel van merken, maar als iemand lekker even torents gaat binnenhalen wordt het een ander verhaal.

Idem bij de WiFi. Gewoon fysica dicteert dat er niet opeens meer bandbreedte is in de lucht. Dus ja, dat kan storing geven als je in een regio woont met veel routers op een kleine ruimte.
Gezien dat de wifispots beperkte bandbreedte hebben zal de impact op de processor van je router vrij minimaal zijn, of hij nou torrents doet of niet, Het is niet alsof de wifispots van UPC 120 mbit verbindingen krijgen ofzo.
Wat betreft de wifi, ja daar kan het wel wat verschil maken, hoewel ook daar weer het beperkte bandbreedte verhaal in werking treedt, en de impact dus ook niet zo erg zal zijn. Het is een 2e SSID op dezelfde frequentie, dus het is niet alsof er ineens meer signalen door de lucht zweven, puur extra signalen op de al bestaande wifi antenne.
Jou router heeft 2 wifi kanalen dus dual band wifi, je moet dus in die upc router wifi uitzetten en goed kijken of je nog iets vind van dual band gebruiken een vinkje ofzo.
Ik heb dit zelf ook met me cisco router kan ook 2 netwerken tegelijk opzetten, ik kan die 2de dus apart inschakelen.

Die 2de netwerk is gewoon een vinkje in je router, je kan die zelf uitzetten of upc kan hem in je router uitzetten doet ziggo ook.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 6 februari 2014 10:36]

Anoniem: 382732
6 februari 2014 10:36
Ik vraag me overigens nog steeds af hoe ze hier een fatsoenlijke dekking (a la 3G/4G) mee willen maken. Mijn wifi bereik stopt zo'n beetje bij het tuinhek. Dat betekent dat je alleen maar gebruik kan maken van de hotspots door langs de gevels van UPC klanten te schuifelen. En dan heb je ook nog een lege vlekken van panden waar mensen geen UPC of geen UPC WIFI modem hebben. En dat zijn er toch ook best nog wel veel.

Het blijft een lapmiddel.
't Is ook geen vervangen in van 3G/4G é, eerder een aanvulling.
De bedoeling is vooral als er bezoek komt bij jou thuis dat ze je wifi gegevens niet moeten vragen maar ze gewoon kunnen surfen over wifi zonder gedoe.

Toen er nog geen sim kaart in mijn iPad stak heb ik geregeld google maps ingeladen terwijl ik met de auto voor de eerste de beste garagepoort ging staan. De kans dat ik een telenet homespot tegenkwam was zeer groot.
Ik vraag me overigens nog steeds af hoe ze hier een fatsoenlijke dekking (a la 3G/4G) mee willen maken.
Volgens mij is dat helemaal niet de bedoeling en slechts een illusie.

Het komt erop neer dat je bij een willekeurig bezoek bij iemand zo bijna overal wel een hotspot hebt met directe buren in bereik. Of als je thuis een storing hebt (UPC modem stuk bijvoorbeeld), dat je dan zonder te vragen toch even gebruik kan maken van de aansluiting van een van je buren.

Voor dergelijke situaties is dat best handig.
Ik vind het wel handig. Op de koffie bij een kennis en ik gebruik al wifi zonder dat ik het in de gaten heb.. Buiten heb je er inderdaad niet zo veel aan..
Streaming media blijft dan wel een puntje van aandacht, maar voor synchroniseren van Mail, whatsapp etc heb je ook geen continu verbinding nodig echter zijn de datapaketten ook niet echt groot, juist datgene waarvoor je Wifi verkiest boven 3G.
Stoort dit extra wifi netwerk niet met andere netwerken in de buurt? Kan me zo voorstellen dat er ineens veel netwerken bij komen, of gaat het over hetzelfde netwerk als je normale wifi?
Dit gaat zeker voor veel interference zorgen. Hoe meer verkeer op de ~2.4ghz frequentie hoe trager de snelheid. Zie het als een snelweg met meer verkeer, je kunt minder goed doorrijden.

Ik vind persoonlijk deze dienst dan ook maar suf, omdat ik geen behoefte heb aan WiFi omdat er wel 3G/4G aanwezig is.
Ik heb Hi, en daar kreeg ik KPN Hotspots gratis bij, gebruik het vrijwel nooit, 3G voldoet prima!

Dan toch maar is serieus gaan kijken naar de 5 GHz band.
Er komt niet fysiek een 'extra' wifi netwerk bij, het is fysiek het zelfde maar bijvoorbeeld de SSID is anders en het 'logische' netwerk (tcp/ip layer) is anders.
UPC klant hier. Ik heb hun goedkoopste internet abo. Vlak voordat ik de nieuwe modem uit dit artikel toegestuurd kreeg, werd mijn snelheid verhoogd van 25 naar 120 mbps tegen meerpijs van 1 euro per maand.

Die 120 mbps haal ik in speedtests ook echt. Maar deel het door 5 en je hebt nog steeds een redelijk snelle internetverbinding.

Mijn inschatting: Met regulier browsen / youtuben zal je het dus inderdaad niet snel merken als er andere mensen van jouw verbinding gebruik maken. Helemaal niet als je toch aan een 25 mbps verbinding gewend was.

De Wifi functionaliteit van het modem heb ik zelf uitgezet en m'n SSID aangepast. Want geen zin om verbinding te delen. Daarvoor hoef je geen contact op te nemen met UPC. De user/pass van het modem staat gewoon op de standaard fabrieksinstelling en is ook terug te vinden op de UPC site.
Anoniem: 120693
@oscar826 februari 2014 11:02
Die 120 mbps haal ik in speedtests ook echt. Maar deel het door 5 en je hebt nog steeds een redelijk snelle internetverbinding.
Het gaat niet over JOUW verbinding, delen door 5 is dus niet aan de order. Deel door 1 en je komt uit op de bandbreedte die jij zal overhouden.
Anoniem: 185592
@oscar826 februari 2014 11:03
je merkt er niks van er komt nu op jou adres 130 mb/s binnen 120 voor jou en 5x 2mb voor de wifi hotspot
Nog beter dan ik al dacht dus :) En nog minder voor de eventuele wifi klanten van buitenaf.
Weet iemand eigenlijk hoe het zit met de beveiliging hiervan? Is het mogelijk om als modem `eigenaar` de inkomende signalen te sniffen of kom je daar met geen mogelijkheid bij?
Bij Ziggo heb je geen toegang tot de 'instellingen' van deze hotspot. Het is natuurlijk wel een eitje om je eigen router het SSID 'ZiggoHotspot" te geven, en daar alles op af te luisteren/hacken/etc wat je maar wilt.
Hetzelfde als je nu eigenlijk al met ieder wifi-hotspot dat je open aanbiedt kan doen, alleen dan nu met het voordeel dat veel mensen het denken te herkennen en dus vertrouwen.
Eigenlijk had ik mijn vraag dus anders moeten stellen :)

Is het veilig om deze hotspots te gebruiken? Nee dus want je weet nooit zeker of het een echt Ziggo hotspot is, en daarnaast is het waarschijnlijk makkelijk om met custom firmware toch nog alles te zien.
iemand al een speedtestje gedaan met hotspots van UPC ?
Heb het gedaan maar weet de waarde niet precies meer maar dacht iets van 1,5 of 2 Mbit
Wow, wanneer UPC dan met Ziggo fuseert, dan hebben we door heel Nederland Wifi. Voor de KPN en Vodafoons toch wel echt een probleem.
KPN gaat zijn Fonspots activeren ....
Heel de wereld gratis WiFi ...
Over een X aantal jaren Wifi satellieten. :D
Gaat wat lastig zijn met bereik van 10 tot 50 meter hé ....
Kan je als modembezitter in de webinterface zien of er iemand is ingelogd (of ingelogd was) ?
Nee, dat kan niet.
Je kunt via de website van UPC het aan- of uitzetten, maar verder heb je er geen beheer over.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee