UPC laat Android-gebruikers live-tv kijken

UPC heeft een versie van de Horizon-app voor Android uitgebracht. Daarmee kunnen gebruikers onder meer naar live-tv kijken; een abonnement op Horizon is daarvoor niet vereist. Op oudere Android-toestellen werkt de app niet.

De app is dinsdag uitgebracht, na meerdere keren te zijn uitgesteld. De applicatie is beschikbaar voor Android 4.0 en nieuwer; oudere Android-toestellen worden dus niet ondersteund. Hoewel de functionaliteit om live-tv te kijken is aangebracht in de Horizon-app, werkt die ook als gebruikers geen Horizon-abonnement hebben. Wel is het nodig om een abonnement op digitale tv van UPC te hebben. Hoewel UPC tegenwoordig digitale tv ook ongecodeerd aanbiedt, worden die abonnementen door de app niet ondersteund. Verder moeten gebruikers via een UPC-verbinding verbonden zijn om de live tv-functionaliteit te kunnen gebruiken. Het hotspot-netwerk van UPC, dat op routers van klanten draait, wordt niet ondersteund.

Verder laat de app gebruikers op afstand tv-programma's opnemen. In de toekomst kan de app ook worden gebruikt om de Programma Gemist-functionaliteit van UPC vanuit de app te gebruiken; daarmee kunnen, al dan niet tegen betaling, tv-programma's worden teruggekeken. De app was al uit voor iOS.

Door Joost Schellevis

Redacteur

18-03-2014 • 11:52

145 Linkedin

Reacties (145)

145
140
58
1
0
61
Wijzig sortering
Eindelijk. Hij werkt hier erg goed. Voor mensen die zeggen "dat kan alleen als ik op het UPC netwerk zit", VPN naar huis en dan tv kijken werkt prima!
dan moet je helaas nog wel wifi hebben.
er zit een dubbele controle op, er wordt gekeken of je een upc IP hebt en of je met wifi verbonden bent.

ik zit nu nog te zoeken naar een manier om de upc app te vertellen dat ik op wifi zit, zonder dat dropsync meteen mijn hele muziek collectie over 3g probeert binnen te halen.
Als je via 3G naar huis vpn't werkt het prima hoor !
ik krijg dan toch echt de melding dat 3g/4g niet genoeg is.
"you cannot watch this video via a 3G or 4G connection. Please use your UPC WiFi connection and try again."
Kan het niet met Wifi via een ander netwerk? Dit is namelijk wel een vereiste van Ziggo als je tv via VPN gaat bekijken (als dit nog werkt :))
ja, maar dan moet ik dus wel wifi beschikbaar hebben.

maar als ik een tablet bij me heb kan ik altijd nog tether+vpn gebruiken.
alleen wel jammer dat het dan niet direct via mijn telefoon kan.
Maar dat gaat dan wel over de upload van je UPC lijn naar je droid.
Een SD stream is een Mbitje of 4? En HD 9 - 14?
Heb je dus minimaal een 120down / 6up Mb abo nodig.
Een HD stream is misschien 4Mbit/s een SD echt veel lager, 1 Mbit/s. Ik denk dat je getallen in ieder geval niet kloppen.
Netflix via UPC is 3,26Mbps
http://www.totaaltv.nl/ni...ten-meer-bandbreedte.html

Mijn oorspronkelijk bron over 4 & 9-14 kon ik niet meer vinden; deze wel:
Een gecomprimeerd hd-kanaal verbruikt circa 15Mbps, ten opzichte van 8Mbps voor een zender in sd-kwaliteit.
nieuws: 'UPC heeft nog 600Mbps bandbreedte over voor digitale tv'
Maar goed, dat is bijna 2 jaar terug.. Met nieuwere/betere compressie is het behoorlijk minder geworden.
720p in H.264 plusminus 4mbit.
1080p in H.264 plusminus 9mbit.

[Reactie gewijzigd door Nnoitra op 18 maart 2014 13:03]

Netflix is inderdaaad 3.26 Mbps en dat is inclusief HD! (Het is het gemeten gemiddelde.)

Je tweede bron; nieuwsbericht gaat over de TV kanalen zelf. Dat betekent niet dat UPC die kanalen zonder verdere bewerking ook als webstream gebruikt voor je mobiele devices. De specificatie die je daar leest gaat over de kanalen naar de horizon box of TV. Daar is de kwaliteit wel even iets belangrijker dan voor op de tab of telefoon. Daar gaat nog wel even een factortje overheen.

HD bij tv betekent op dit moment meestal nog altijd 1080i wat eerder vergelijkbaar is met 720p dan met 1080p. Dus kom je al meer bij mijn getallen in de buurt.
UPC geeft over het algemeen (voor live TV via DVB-C) de zenders onbewerkt door. Gemiddeld zit je dan gewoon aan 8 mbit voor SD (in mpeg2) en 13-14 mbit voor HD (in h.264).

Er is slechts een handje vol (maar wel toenemend aantal) zenders dat zelf SD al in h.264 distributeert.

Waarschijnlijk zullen de streams voor Android en iOS ook nog eens veel lager liggen. Via VPN moet dus al gauw kunnen, ook bij de upload die UPC tegenwoordig geeft.
Streams op je eigen netwerk is inderdaad 4-8Mbit voor een dvd en 10-18Mbit voor een Full-HD stream.
Als je films/content via een app gaat bekijken dan is de kans zeer groot dat dit gewoon wordt gecomprimeerd (net als het geval is bij Spotify voor muziek of Netflix zoals Nnoitra hieronder mij aangeeft). De kans is dus klein dat je daadwerkelijk volledige full HD's streams/content aangeboden krijgt.
Volgens mij zonder dat abo kan je niet eens de app gebruiken dacht ik?
Ik neem aan dat je zowel een abo op het TV als op het internet component nodig hebt.
Bij het alles-in-1 basis pakket heb je een 50Mbit down, 2.5Mbit up internet verbinding.

Als je via een VPN wilt gaan en de stream is 2+mbit, dan wordt het lastig.
Vandaar mijn "heb je wel 6mbit up nodig" gedachte ;)
Valt mee, ik heb hetzelfde gedaan met KPN Xdsl met (maximaal) 40/4. Tv streams werken perfect via mijn T-mobile abonnement.
Draait vlekkeloos op de Blackberry Q10 :)
Fijn.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 18 maart 2014 12:08]

En het overgrote deel is vrij logisch. Alle netwerk gerelateerde zijn natuurlijk omdat het nu eenmaal over een netwerk moet, de accounts omdat je niet zomaar kan inloggen, maar wel UPC lid moet zijn en de opslag omdat het, maar dan gok ik, bepaalde dingen opslaat?
inderdaad zou wel leuke dienst zijn als iedereen er gebruik van kan maken geen tv abbo nemen maar gewoon streamen via android stick ;)

Wat ik persoonlijk wel jammer vind is dat het ook over het UPC of in mijn geval Ziggo netwerk moet lopen. een login zou toch meer dan genoeg zijn om aan te tonen dat ik de gebruiker ben. Als die beperking niet aanwezig was zou het bijv voor mensen die op vakantie zijn ideaal zijn om hun Nederlandse zenders oid te kijken
Ik denk dat ze het dataverkeer binnen hun eigen netwerk willen houden en het upstream dataverkeer zoveel mogelijk willen beperken.
Anoniem: 410252
@sanas18 maart 2014 13:47
Dat gaat niet qua beveiliging ben ik bang want dan kan je bijvoorbeeld je 10 vrienden de gebruikersnaam en wachtwoord geven.

Deze kunnen dan allemaal op hun telefoon via jou account tv kijken en dat is nou net wat ze willen voorkomen
Welke firmware draai je? Op mijn Z10 opent de stream niet, laatste officiele versie (10.2.1.2102 VF). Doet het wel op de One X.

Werd wel tijd deze app, 1,5 uitgesteld om onbekende redenen.

[Reactie gewijzigd door HakanX op 18 maart 2014 18:42]

Tmobile, 2102. Snap 2.0.2
Anoniem: 232568
@DennusB18 maart 2014 14:03
Probeer maar eens een VPN verbinding op te zetten via het standaard technicolor modem...Poort 1723 was bij mij niet open te krijgen. Heb deze inmiddels weer in bridgemodus staan.
PPTP is sowieso niet meer aan te raden vanwege het veiligheidsaspect. OpenVPN of SSTP zijn veel flexibeler. :)
Ik neem alleen TV af van upc, geen internet. Dus bij deze:

Dat kan alleen als ik op het UPC netwerk zit. Tenminste die conclusie trek ik uit de melding "not entitled" you need to have a subscription to watch this, terwijl ik toch echt digitaal tv afneem van UPC.

Een duik in de wat heb ik nodig ... bevestigt dit, upc internet + upc ... televisie.

Jammer.
@DennusB

Ik ben een leek op dit gebied (al ben ik wel van de gagdets etc). Waar doe ik dat dan? En welke VPN app is hiervoor geschikt?

Bedankt alvast
Wat ik me dan direct afvraag is of ook andere OS'en ondersteund gaan worden...? Ik snap dat android een grote afzet markt is maar mijn mening is dat je je als provider beter in de markt zet wanneer je iedereen te vriend kan houden en geen partij trekt naar 1 groep.
iOS is al ondersteund. De versie voor Android kwam juist enorm laat...
Inderdaad, heel stom vond ik dat. Reclame maken dat je op je tablet en mobiel TV kon kijken en dan er achterkomen dat wanneer je het in huis hebt alleen voor IOS beschikbaar is (doordat het niet in de play store stond).

En nu moet je een android toestel hebben die 4.0 of hoger is? Wat voor bull is dat dan weer? Leuk UPC... voor een 2e keer blij maken met een dooie mus.

Iemand een uitleg waarom ze niet gewoon een app hebben gemaakt die voor bijv 2.1/2.3 ook functioneel is?

@ADQ
2 generaties, Android 3.x was alleen voor tablets. Daarnaast (zoals ik op een reactie onder mij al heb aangegeven) is releasedate android versie niet gelijk aan implementatie datum op telefoons. 20% (1 op de 5!) gebruikt nog android 2.x!

[Reactie gewijzigd door RadioKies op 18 maart 2014 12:51]

Android 2.1 komt uit 2010 en wordt haast niet meer gebruikt. Android 2.3 uit 2011 en daar draait volgens Google nog maar 19% van de devices op. (Bron: http://developer.android.com/about/dashboards/index.html)
19% is 1/5e deel van de android telefoons. Dat noem je maar?
Ook de overige reacties op mij die zeggen uit welke tijd het komt, moeten er wel rekening mee houden dat bij de release van een android versie het lang kan duren voordat de nieuwe versie op een toestel staat.

Ik zit zelf met een Sony Ericsson XPeria X10i. Daar hadden ze de belofte bij gedaan dat deze android 2.1 zou krijgen binnen een maand na release van de telefoon en nog lang support zou krijgen met nieuwere versies. Echter hebben der x10i gebruikers een jaar moeten wachten tot 2.1 er eindelijk eens op kwam. Een maand later kwam er een update naar 2.3 en direct na die update hebben ze de support gekapt. Dit terwijl er al android 4.0/4.1 uit was en eigenlijk ook voor de x10i uit zou komen.
Nu kan ik CM10 erop zetten (android 4.1) maar ik las al verderop in de comments dat deze weer niet geaccepteerd worden door het progsel van UPC.

Nu is dit wel een beetje extreem voorbeeld van nalatigheid van Sony/Ericsson, maar ik merk dat dit bij vrijwel alle androids voorkomt. De reden dat Google eigenlijk niet wil dat telefoonmakers een complete eigen schil maken rond android (ivm vertraging).

Nu kan men zeggen, tijd voor een nieuwe telefoon, maar ik heb geen zin om geld uit te geven aan een telefoon die op geen enkel gebied echt een verbetering is behalve op OS versie. Sterker nog.. als de G1 verder ging dan versie 1.6 dan had ik die nu nog gebruikt. Van alle androids de meest degelijke die ik in mijn handen heb gehad en de telefoon die van mij een Android fan had gemaakt.

De reactie van AdLentis kan ik dan ook waarderen.
Kan je het apparaat niet rooten?
Zodat je er een nieuwere versie op kan zetten.
Als je het over laat aan de producenten, komt het er niet of laat.
Vaak updaten ze alleen de laatste of laatste 2 productreeksen.

Ik ga de app zeker even testen. Waar ik vooral benieuwd ben of deze ook geschikt is voor kinderen, aangezien je bij de browservariant inlogt met je UPC gegevens. Dan zouden er mogelijk al weer in-app aankopen aan kunnen kleven.

edit: quote van UPC "Niet alle video's zijn geschikt voor elke leeftijdsgroep. In de ouderlijk toezicht sectie kunt u een pincode en/of kinderslot instellen en zo bepalen wat uw gezinsleden wel of niet mogen kijken of kopen."

[Reactie gewijzigd door miser op 18 maart 2014 14:06]

19% is idd 1/5e, Maar dat is volgens google wereldwijd. Hoeveel van die 19% telefoons zal zich binnen nederland bevinden?

Van die x % telefoons in nederland, Hoeveel % daarvan zal zich binnen het gebied van upc bevinden?

Van die x % telefoons binnen het upc gebied, Hoeveel % zal ook daadwerkeijk diensten van upc afnemen?

Van die x % telefoons die upc diensten afnemen, Hoeveel % zal gebruik willen maken van deze app?

Er is mischien wel een hele grote kans dat je de enige bent.
Ik denk niet dat upc voor 1 gebruiker een app gaat aanpassen.
Anoniem: 126717
@RadioKies18 maart 2014 12:13
Iemand een uitleg waarom ze niet gewoon een app hebben gemaakt die voor bijv 2.1/2.3 ook functioneel is?
Die versies zijn 4 jaar oud. Heel veel mensen wisselen om de twee jaar van telefoon, dus zijn al twee generaties verder. Je kan net zo goed vragen waarom er geen versie voor Windows Mobile is.

Maar over het laatste gesproken, weer een bedrijf dat WP links laat liggen?
Welk bedrijf laat WP links liggen dan? Je reacties komens steeds vaker als 'trollerig' over. Net alsof je het leuk vindt? (Get a life?)
WP en Windows 8 Metro zal gewoon lagere prio hebben en later komen.
Dat laatste ook omdat het meestal al in een browser werkt.

De enige waarvan we echt weten dat ze links gelegd worden, zijn gebruikers met een oudere Android versie.
Omdat er in Android 4.0 nogal wat verbeteringen zijn toegevoegd voor video en het streamen daarvan.

http://developer.android.com/about/versions/android-4.0.html
2.1 is echt zwaar verouderd. Misschien wordt t tijd voor een ander apparaat ?
Als het nu alleen voor 4.4 geschikt was, dan zou ik je gelijk geven. 4.0 is al van oktober 2011!!!!!!!!!

2.1 is 4 jaar oud. Afgeschreven.... sorry....
Op zich niet heel raar dat Android 4.0 steeds meer de standaard wordt. Android 4.0 is al ruim 2 jaar uit (oktober 2011 en API level 14) en er zitten best wat wijzigingen in ten opzichte van 2.1 (januari 2010, API level 7). Dat je een besturingssyteem van maximaal 2.5 jaar oud verlangt voor mobiele devices is op zich goed te begrijpen.

Als er 2.1 of 2.3 als basis was verlangd, had er veel meer code in moeten zitten om dingen te laten werken die al standaard in 4.0 zitten.
ios en online browser versie draaien al heel lang. (wel een plugin nodig voor de browser die volgens mij alleen geschikt is voor windows)

[Reactie gewijzigd door dezejongeman op 18 maart 2014 12:07]

Niet alleen windows, zelf gebruik ik het regelmatig op mijn macbook :)
de versie voor iOS is er al heel lang.
Als je Windows phone bedoeld dan zou ik hier niet te veel op hopen ... ios word al vanaf dag 1 ondersteund en over android hebben ze jaren gedaan. Het werd belooft tijdens de horizon introductie (september 2012).. , dat werd niet gehaald. Toen begin 2013, okt 2013 etc etc Nu in maart 2014 is het dan eindelijk zo ver. Inmiddels heb ik de chronisch defecte horizonbox de deur uit gebonjourd. Ik mag hopen dat de app beter in elkaar steekt ;) ga hem vanavond eens proberen.

Overigens is een UPC app al jaren geleden beloofd toen de horizon box nog niet bestond. ios kreeg hem toen wel maar voor Android is hij er uiteindelijk nooit gekomen. Dit was niet eens een stream app maar een om op afstand op te nemen. Zelfs dat kregen ze niet voor elkaar. Er moest maar naar de mobiele site gegaan worden ...
Vaag; ik heb een Note II en een Galaxy Tab 2 10.1 op resp. CM 11 (KitKat) en geen van de beide apparaten is geschikt blijkbaar om de app te installeren? Is dat omdat het rooted toestellen zijn of zijn ze echt niet geschikt? Lijkt mij uiterst dubieus in het geval van de Note II

En als men geen custom OS of rooted devices toelaat... :')
afaik worden rooted toestellen niet ondersteund (ook niet bij Ziggo) vanwege eisen van de content eigenaren. De stream wordt geencrypt naar je device gestuurd en op een geroote telefoon kunnen ze niet garanderen dat de stream niet wordt opgenomen of door gestuurd,.
Blijkbaar werkt rooted dus wel maar wordt het simpelweg niet gesupport. Maar de custom ROM is wellicht het probleem hier... Ik ga er verder ook geen moeite in steken maar apart is het wel imo.

Ik zal even afwachten tot ik de APK handmatig kan installeren en kijken of UPC dat wel toelaat.

Super random: Via de PC het remote laten installen kan niet aldus PlayStore. Ik kan het ook niet in de playstore vinden op mijn tablet zelf. Maar als ik handmatig navigeer in de browser op mijn tab kan ik het ineens wel installen?

[Reactie gewijzigd door Notna op 18 maart 2014 12:46]

mocht je de apk ergens tegenkomen, dan hoor ik het graag ;)
klopt bij de Ziggo app is het al voldoende om in de SU de root rechten (tijdelijk) uit te schakelen ;)
Ik heb ook een geroot toestel en bij mij gaat het prima. Misschien wegens een custom ROM maar niet door de root dus.
Dat was volgens mij ook op iOS het geval (dat je geen geen JB't toestel kan gebruiken).
ik heb een note2 met hurricane(rooted de-knoxed stock 4.3 rom) en daar werkt het wel op(zolang ik wifi verbinding heb)
Geeft het ook FOX Sport door ?
Het is wel weer een tegenvaller dat je elke keer opnieuw je logingegevens moet invullen om de app te gebruiken. Aan de andere kant weinig verrassend aangezien dat op de website ook moet, ongeacht het vinkje 'ingelogd blijven'.
Op de website is dat inderdaad een issue. Op m'n tablet(N7 2012 4.4) heb ik daar echter geen last van..
Verder moeten gebruikers een verbinding met hun thuisnetwerk hebben om de live tv-functionaliteit te kunnen gebruiken.
Dit vind ik dan wel weer jammer. Gelukkig kun je met een foxsports abonnement bij UPC de foxsports app gebruiken om buitenshuis wedstrijden te bekijken, maar dat zou toch eigenlijk met meer zenders moeten kunnen.
Zoals ik al zei, VPN opzetten naar huis en dan kan je prima tv kijken via de app!
Zoals ik al zei, VPN opzetten naar huis en dan kan je prima tv kijken via de app!
Ja, mits je naast digitale TV van UPC dus ook internet bij ze afneemt...
Als je geen internet van ze hebt werkt het dus thuis sowieso niet dus beetje rare opmerking ;)
Als je geen internet van ze hebt werkt het dus thuis sowieso niet dus beetje rare opmerking ;)
Niet helemaal: Er staat duidelijk in het artikel dat de app bedoeld is voor digitale TV-klanten van UPC. Als je een internetabonnement afsluit bij een andere provider (maar wel TV kijkt via UPC) heb je aan de app nog steeds niets.

De enige mensen voor wie dit dus gunstig is zijn de mensen die niet alleen een digitaal TV-abonnement, maar óók een internet-abonnement op de kabel (of een triple-play) bij UPC hebben.

Dit komt me eigenlijk over als een slinkse marketingtruc om mensen een triple-play abonnement in de maag te kunnen splitsen. Meer een stukje klantenbinding dan dienstverlening.
Euhhhh, hoe doe je dat? :)
VPN Software installeren op je PC/een server thuis en daarheen verbinden vanaf je telefoon/tablet :) Zoek even op OpenVPN!
of in je netwerk lijst een binnenkomende verbinding toevoegen.
extra software is niet nodig als je een recente versie van windows hebt.
Best leuk, kan ik straks tv kijken op m'n mobiel :+ Wat ik alleen niet begrijp is de laatste zin: "De app was al uit voor Android." Dit IS toch een nieuwsbericht dat de app nét uit is? Of betreft dit dan weer een andere app?

Edit: never mind, artikel is al aangepast, hij was uit voor iOS :)

[Reactie gewijzigd door casparvl op 18 maart 2014 11:58]

Beetje dubbel gevoel hierover: beter laat dan nooit, maar dit heeft echt veels te lang geduurd in vergelijking met de iOS app.. Nu hopen dat het allemaal goed werkt :+
Mooi dat de Android app dan eindelijk gelanceerd is die gaan we vanavond gelijk even op de Android tablet installeren (Asus Transformer TF300T). Overigens vermeld UPC nog op het Chelloo gebruikersforum welke specfieke tablets niet gaan werken namelijk:

Met welke apparaten kan ik gebruikmaken van de app voor Android?
De softwareversie moet Android 4.0 of hoger zijn. Uitgesloten apparaten zijn:
• Allview P5
• Empire Electronix K701 (17cm)
• Yarvik Tab 224
• Yarvik Noble 10c

UPC ondersteunt en garandeert geen optimale werking op beta-versies van besturingssystemen of versies die afwijken van de genoemde lijst hierboven.


Het is te hopen dat ze snel ook de iOS app in een nieuwer iOS7 jasje steken. Die app is inmiddels aardig achterhaald qua looks en sowieso is de response drama en verlies ie constant de live verbinding in tegenstelling tot streaming apps van NPO Gemist, RTLXL of YouTube op onze iPhone 4S met iOS7.1.

[Reactie gewijzigd door funrider op 18 maart 2014 13:01]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee