Firefox 29 biedt nieuwe Australis-interface en eenvoudiger sync-functie

Mozilla heeft Firefox 29 uitgebracht. In de opensource-browser is voor de eerste maal in een officiële final de Australis-gebruikersinterface zichtbaar. Ook is de sync-functie vereenvoudigd door voortaan op basis van een account te werken in plaats van lange codes.

Mozilla heeft lang gesleuteld aan de nieuwe Australis-interface en heeft tot doel de gebruiker een verder vereenvoudigde gebruikersinterface te bieden. Het hoofdmenu is in Firefox 29, net als bij Chrome, voortaan rechtsbovenin te vinden. In het menu worden iconen zichtbaar met de hoofdfuncties van de browser. Desgewenst kunnen ook add-on-iconen van de werkbalk naar het menu gesleept worden. Op de werkbalk zijn verder twee knoppen aanwezig voor bookmarkbeheer en de tabs hebben met afgeronde hoeken een ander uiterlijk gekregen.

Firefox 29 bevat ook een verbeterde sync-functionaliteit. Voortaan worden instellingen als geopende tabs, bookmarks en add-ons opgeslagen op basis van een Firefox-account. Dit account bij Mozilla, dat ook al gebruikt wordt voor de Firefox Marketplace, moet het beheer van de sync-feature vereenvoudigen doordat er op een centraal punt ingelogd kan worden. Ook de beveiliging zou zijn verbeterd via mechanismen als end-to-end-encryptie en client side key stretching.

In de browser is ook de gamepad-api standaard geactiveerd; die was al langer aanwezig. Met die api kunnen games in Firefox met een controller aangestuurd worden. Uit veiligheids- en privacyoverwegingen kunnen websites via de zogenaamde navigator.plugins-functie niet langer een lijst opvragen met alle geïnstalleerde plug-ins.

Op Android zal Firefox 29 beschikbaar komen. Ook deze versie zal de vernieuwde sync-functionaliteit meekrijgen, evenals de mogelijkheid om via Bing te zoeken en nieuwe 'quick share'-knoppen voor het delen van content op sociale-netwerksites.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

29-04-2014 • 15:45

140 Linkedin

Reacties (140)

140
135
78
7
1
41
Wijzig sortering
Voor de personen die de nieuwe interface maar niet vinden:
Classic Theme Restorer (Customize Australis) (add-on)
Anoniem: 428562
@Mr. P29 april 2014 16:01
Je kunt ook de extended support release downloaden, die houdt voorlopig de oude vertrouwde interface.

http://www.mozilla.org/en...ll/?q=Dutch,%20Nederlands
Of kiezen voor Palemoon. Die blijft ook de oude look gebruiken :)
Of je kiest voor Cyberfox. Da's een andere 64-bit variant van Firefox die de Australis-UI niet gaat gebruiken. Normaliter komt die dezelfde dag uit als Firefox maar nu hebben ze iets meer tijd nodig.
De volgende ESR wordt gebaseerd op v31 (er zitten steeds 7 versies tussen), dus het duurt niet heel lang meer voordat ook ESR van Australis gebruik zal maken.
Voor de personen die de nieuwe interface maar niet vinden:
Classic Theme Restorer (Customize Australis) (add-on)
Die zet volgens eigen zeggen de 'Classic Theme' terug, ook als je de screenshots bekijkt. Maar dat is dan de nieuwe 'Classic Theme'.

Ikzelf, en wellicht ook anderen, gebruik nog de écht oude Classic Theme (http://tweakers.net/ext/f/O1yT4ztqxmjUiEAQiDJ54m2e/full.png) op versie 28, waarbij er bijvoorbeeld ook helemaal geen Firefox-knop te zien is. Het zou wel prettig zijn als die interface, op wat voor manier dan ook, te gebruiken zou blijven.

Wat doet die add-on nou eigenlijk precies? Daadwerkelijk altijd terugzetten naar de nieuwe Classic Theme, of de oude instellingen bij upgraden naar versie 29 vasthouden?
Als je de link aanklikt, wordt duidelijk dat er erg veel mee is in te stellen. Het wordt mij echter niet duidelijk of je de interface met die add-on weer helemaal opnieuw moet gaan opbouwen, of dat instellingen van een vorige versie (ook kunnen) worden overgenomen.

[Reactie gewijzigd door Beuzelarij op 29 april 2014 19:01]

De add-on levert vooral opties terug die er bij v29 uitgehaald zijn, zoals de add-on bar terugzetten, tabs op de juiste plek (net boven het canvas), UI elementen weer losgetrokken uit de URL bar, zodat je ze kan terugzetten waar je wilt hebben.

Daarnaast kan je nog wat aanpassen qua kleur en look van de tabs.

Overigens is de nieuwe sync functie niet erg veilig; je kunt geen master password gebruiken... (zie ook https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=995268 )

Ik wacht nog wel even met overstappen...
nog steeds een aparte search balk jammer :/
Dat zou in een latere versie verdwijnen. Eigenlijk is de titel van het artikel ook fout, dit is niet Australis, meer slechts een deel daarvan, Mozilla had al gemeld dat ze het beetje bij beetje zouden uitrollen, deze keer was de algemene interface aan de beurt, later gaat ook de aparte zoekbalk eruit.
Kan je uitzetten maar ja extra handelingen allemaal, als ik Chrome installeer log in staat alles gelijk goed.
Als je je er aan stoort verwijder je hem toch gewoon? Ik verwijder hem liever handmatig terwijl de optie wel blijft bestaan, dan dat ik de optie helemaal niet krijgt. Er zijn ongetwijfeld mensen die hem graag op deze manier gebruiken.

[Reactie gewijzigd door 3raser op 29 april 2014 17:21]

Ik slaat hem maar even over, want ik sync nu met mijn eigen owncloud server en die mogelijkheid zie ik in deze versie niet meer :(
Anoniem: 81606
@Lizard29 april 2014 23:26
En... je zult nu naast de Sync Server (in tegenstelling tot de vorige versie Sync Server v1.1) ook je eigen Firefox Account server moeten draaien als je alles in eigen beheer wilt houden. Installatie is er niet eenvoudiger op geworden dus. :'(

De oude Sync Server (v1.1) wordt in Firefox 29 nog wel ondersteund.
Hmm ja leuk, maar dan heb je weer iets dat je zelf moet compileren i.p.v. van een distributie package en dat probeer ik nu juist zoveel mogelijk te beperken. Ik wil niet het risico lopen dat als ik mijn distro upgrade/update opeens de zelfgecompileerde pakketten het niet meer doen vanwege een incompatibiliteit oid. Het is verder qua beheer een stuk simpeler om een "sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade" (ubuntu) te doen dan ook nog eens bedenken wat je ook alweer er apart op gezet hebt en dan per pakket weer opnieuw gaan updaten en compileren.

Ik begreep overigens dat mozilla wel weer voornemens heeft de eigen sync server mogelijkheid als in v28 weer terug te brengen. Zie commentaar #28 : https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=989756#c28
En gebruikt hij minder geheugen? Het is belachelijk hoeveel RAM firefox tegenwoordig gebruikt...
Who cares? RAM is goedkoop, en ongebruikt geheugen is nutteloos geheugen. Wat natuurlijk niet betekent dat je er -als ontwikkelaar- dan maar helemaal niet op moet letten, maar of iets nou 200 of 300 MB gebruikt is tegenwoordig echt niet boeiend meer. Firefox doet het overigens lang zo slecht nog niet; het gebruikt hier minder geheugen dan Chrome, met precies dezelfde sites open.

[Reactie gewijzigd door NNF op 29 april 2014 18:09]

Firefox gebruikt in benchmarks inderdaad vaak minder geheugen dan IE en zeker dan Chrome.

Maar goed, zoals elke goede browser gebruikt Firefox ook meer geheugen als het kan. Stop je meer RAM in je machine dan zul je zien dat je browser meer RAM gebruikt. Ongebruikt geheugen is nutteloos en weggegooid geld. Als dat geheugen gebruikt kan worden voor caching dan wordt je browser er flink sneller van.

Ik moet zeggen dat mijn Firefox nog nooit meer dan 20% van m'n geheugen heeft gebruikt terwijl ik 80% van de tijd in m'n browser bezig ben. Het zou dus zelfs een stuk meer mogen zijn wat mij betreft. Als het maar vrijgegeven wordt als ik een keer Photoshop opstart. Gelukkig zijn moderne OS-en daar erg goed in...
Al hebben we idd steeds meer geheugen in de machines, maar het geheugen gebruik van de browsers worden er niet beter op.
Ik vind Firefox ook traag na een tijdje open te hebben draaien, soms duurt het lang voor een nieuwe link opent, terwijl een nieuwe Firefox hem snel opent.
Als Firefox na een tijd lang open te hebben gestaan te traag is geworden, kun je hem eenvoudig opnieuw opstarten, alle openstaande tabs en vensters worden automatisch teruggezet. Een Firefox restart doe je als volgt:
Druk op Shift + F2 (opent de ontwikkelaarswerkbalk)
type restart
druk op Enter.
Na de restart kun je de ontwikkelaarswerkbalk sluiten met het kruisje rechtsonder.
Werkt idd ja zal het eens onthouden ik gebruik eenmaal firefox op me werk naast ie, zelf niet zo fan van thuis in chrome er nooit last van.

Maar bedankt voor de tip :Y)
Anoniem: 16328
29 april 2014 15:48
Ook wel beter bekend als de Chrome-interface. Dat Google voor een groot deel van de inkomsten zorgt door sponsering van het Google-zoekvak wisten we al, dat ze nu ook designers uitlenen aan Mozilla is groter nieuws.
Dat was ook mijn eerste reactie, lijkt erg veel op chrome, maar net niet... gelukkig met een paar klikken naar de vertrouwde interface terug te zetten.

https://addons.mozilla.or...don/classicthemerestorer/
Bedankt, ik vind die vernieuwde interface afschuwelijk. De reden dat ik FF uberhaupt gebruik is omdat het een eigen identiteit heeft, het lijkt nu verdacht veel op Chrome. Als ik Chrome wil installeer ik Chrome. Echt jammer dat Mozilla deze kant opgaat.

edit: kan je nog de oude versies van Firefox installeren en gebruiken na een nieuwe versie? Firefox download en installeert een nieuwe versie telkens er een update is, zonder mijn toestemming.

[Reactie gewijzigd door segascope op 29 april 2014 19:14]

Doe alsjeblieft jezelf en het internet een plezier, en blijf niet hangen op een oude Firefox versie. Nieuwe versies doen meer dan het uiterlijk veranderen, en alleen om de security updates en toevoegingen van html-features is het al de moeite om up te daten. :)
Security updates zijn een goed idee.
Dat ze het dan in hun hoofd halen om ongevraagd de UserInterface aan te passen kan echt niet door de beugel. De UI is de functie van het programma, en die heb ik aan mijn eisen aangepast. Daar blijft alles en iedereen met zijn tengels vanaf!
Ik heb geleerd dat je de functie en UI van elkaar gescheiden moet houden. Dat moeten ze bij Mozilla klaarblijkelijk nog leren! Als ze een nieuwe skin aan willen bieden, dan mag dat als optionele install, maar van bestaande installaties blijf je af! Ook zou het fijn zijn als ze -alle- skins selecteerbaar zouden maken.
Mwoah... volgens mij is het al heel wat versies bekend dat Mozilla bezig was om de interface te updaten. (klikje). Volgens mij is het meerdere malen opschuivne van de release van de nieuwe interface juist een indicatie dat de UI en de functie los van elkaar werden (en worden) ontwikkeld.
Dat je daar niet 100% blij mee bent is een. Vervolgens gruwelijk tekeer gaan omdat het gebeurd is, is iets anders...
reageer je wel op mij?
- waarom wordt bij 29 dan mijn UI gemold? -zonder- vraag aan mij? als de UI en functie gescheiden zijn?
- ik ga niet gruwelijk tekeer. Ik uit mijn boosheid over het onbruikbaar maken van de beste browser. En benoem de problemen en oplossing.

En ik gebruikte gewoon de beste browser, ze hebben niet binnen FF zelf iets aangekondigd. Dus weet ik er niet van.
zeur niet zo man
Bij de installatie moet je allereerst voor 'Aangepast' kiezen bij installatietype. Daarna het vinkje weghalen bij 'Onderhoudsservice installeren'.

[Reactie gewijzigd door jpkhakv221999 op 29 april 2014 21:34]

Tuurlijk kun je nog oude Firefox versies vinden en downloaden. Automatische updates uitzetten, en je bent meteen een mooie prooi. Er is ook een addon die het classic uiterlijk terugzet. Lijkt me een betere optie!
Dank u!
Liep net al enigszins binnensmonds te vloeken, ik heb ~30 tabs openstaan en die nieuwe interface maken die tabs niet bepaald duidelijker.
Ik heb ook een stuk of 30 tabs openstaan maar heb geen moeite met de nieuwe interface. Ik kan de titel van alle tabs duidelijk lezen.
Bedankt! , Gelijk geinstalleerd , vond het oude interface makkelijker leesbaar.

Jammer dat sommige wijzigingen nog wel permanent lijken.
Dat was ook mijn eerste reactie, lijkt erg veel op chrome, maar net niet... gelukkig met een paar klikken naar de vertrouwde interface terug te zetten.
Voor de verandering stoor ik mu nu eens niet aan de wijziging van een vertrouwde interface (Win7 > 8 anyone?). Behalve de kleur dan.. die in-your-face groene buitenrand is hopelijk wel weer naar grijs te zetten.
Diegene die het screenshot heeft gemaakt, heeft zijn Windows-thema op groen ingesteld. Heeft niks met Firefox te maken dus.
Stukken beter inderdaad :)
Maar helaas is op de Mac de integratie in de titel balk met FF29 erg lelijk geworden. De classicthemerestorer plugin kan dat helaas niet terug veranderen...
Jammer.

Edit: met de 'reduce top gap for tabsintitlebar mode' is ook dit perfect aan te passen.
Deze addon is een blijvertje!

[Reactie gewijzigd door [Yellow] op 29 april 2014 21:55]

Ik zit standaard op aurora maar inderdaad deze addon is echt een redder, tabs zijn weer lekker onderaan en ik heb nu zelfs sinds australis mijn menu+addon+ bookmark icons balk bovenin op de balk met het kruisje gekregen iets wat voor australis echt niet ging.
Mja nu nog het zoekveld dumpen voor een normale zoekmethode en we zijn er.

Zelf vind ik het prima dat ik bij chrome ook meteen mn zoekopdrachten kan tonen. Ook als ik bv iets intyp als "imdb.com: captain america winter soldier" dan ga ik meteen naar die film toe. Al zou dat ook wel korter kunnen natuurlijk.

Ik snap dat mensen zo'n dropdown misschien nog wel fijn vinden, maar voor het zoekwerk zelf kun je prima in de locatie-balk zoeken. Zo'n aparte balk is gewoon dubbelop
Ik Google alleen via het zoekbalkje, dus zou ik heel mijn gedrag aan moeten passen als die verdwijnt... Sommige mensen internetten nou eenmaal 'slimmer' dan anderen, waarom zouden die gedupeerd moeten worden door voor hen bruikbare functionaliteit te schrappen?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 480243 op 29 april 2014 16:36]

Is het eerste wat ik altijd weg haal dat zoekbalkje. Heb je toch helemaal niet nodig? Je kunt toch zoeken via de tab?
Ik stel dat zoekbalkje altijd in met wikipedia als ik snel even een begrip wil opzoeken. Scheelt weer 1 klik, ipv google -> wikipedia, gelijk wikipedia. Daarom is het juist handig. Google doe ik wel gewoon via de tab maar zo heb je 2 zoekmachines direct toegang tot
Gewoon een kwestie van keywords aanmaken en je kunt elke search-engine gebruiken in de zoekbalk die je wilt, door elkaar heen.
https://support.mozilla.o...w-search-from-address-bar
control-k en de zoekbalk wordt actief
control-l en de adresbalk wordt actief
Hoef je geen keywords aan te maken en is één toets
Bedankt, dat wist ik niet.
Gewoon een kwestie van keywords aanmaken en je kunt elke search-engine gebruiken in de zoekbalk die je wilt, door elkaar heen.
https://support.mozilla.o...w-search-from-address-bar
Dat vind ik nog steeds onhandiger dan het zoekbalkje.
Ik hoef nu alleen maar marktplaats in mijn zoekbalkje te selecteren en mijn zoekopdracht in te typen.

Ik vind het onhandiger om eerst het keyword marktplaat in te typen en dan pas mijn zoekopdracht. Daarnaast zijn er zoekmachines waar ik zelden gebruik van maak met best wel lange namen die niet of nauwelijks af te korten zijn. Als je keywords gebruikt dan moet je deze ook allemaal onthouden bij naam of welke afkorting je gebruikt hebt.

Van mij mag het zoekbalkje blijven.
Ik hoef nu alleen maar marktplaats in mijn zoekbalkje te selecteren
En dat maakt het juist onhandig en "langzaam", omdat je daar de muis voor nodig hebt. Voor iemand die vlot kan typen, en de juiste shortcuts en keywords kent is de keyword methode sneller, je hoeft immers de muis niet te grijpen.
[...]

En dat maakt het juist onhandig en "langzaam", omdat je daar de muis voor nodig hebt. Voor iemand die vlot kan typen, en de juiste shortcuts en keywords kent is de keyword methode sneller, je hoeft immers de muis niet te grijpen.
(Gevalletje tunnelvisie?)

Daar heb je de muis niet voor nodig.. Toetsencombi en pijltjestoetsen werken ook prima.

Ik heb iets minder dan 20 verschillende sites die waar ik zelf een searchengine voor heb toegevoegd en deze wisselen ook nog wel eens. Keywords zijn prima als je niets anders doet dan Google, marktplaats en imdb maar als je wat meer sites gebruikt dan is iets visueel wel zo handig omdat je zo nooit allemaal gaat onthouden.

Maar goed je kan er ellenlang over doorgaan, voor mij is het in de huidige vorm sneller, voor jou niet. Mooi dat het ook allebei kan he? ;)
Je hebt geen muis nodig. Als het zoekveld geselecteerd is kan je namelijk door je zoekmachines scrollen met <ctrl> + <down arrow> en <ctrl> + <up arrow>.

In combinatie met <ctrl> + <l> en <ctrl> + <k> vind ik de twee invoervelden van Firefox erg prettig werken.
Je kan duizenden redenen verzinnen maar gebruik je dagelijks veel verschillende sites dan is het keywords systeem veel sneller.Daarbij kan je de keywords zelf zo lang of kort maken als je wilt. Ik werk met logische afkortingen.
marktplaats => mrkt
tweakers => twk
google images => ggi
enz
Ik moet trouwens wel flink wennen aan de nieuwe layout. Ik probeer het eerst een paar dagen alvorens ik beslis of ik terug ga.
't Is maar wat je logisch noemt. Ik zou er niet opkomen iig. Ik zou eerder voor mp, tw en gi gaan. Jij selecteert random een paar medeklinkers en soms ook klinkers. Denk niet dat iemand anders daar intuïtief mee aan de slag kan, dan moet die net toevallig dezelfde rare kronkels hebben. Verder prima natuurlijk, maar doe mij maar gewoon mijn zoekbalkje.
als je iets zoekt met een punt denk de superbar of hoe dat ding ook alweer heet dat het een web adres is. Dan vindt ik het makkelijker om het zoekbalkje te gebruiken dan naar mijn(het standaard firefox) homescherm te gaan.
keywords.
als ik iets dat op een url lijkt zoek zet ik er een g voor(of w voor wikipedia) en dan werkt zoeken wel gewoon.
Je klikt een zoekmachine aan en typt wat in, veel makkelijker toch?
Ik zoek altijd via Startpage.
Als je zoekt op bepaalde stukken code kan de browser denken dat je een URL in typt, dan is dat zoek balkje toch nog wel handig.
Bovendien kan je dat balkje ook gebruiken als calculator in combinatie met google ingesteld als zoekmachine.
Ik neem aan dat je via de adresbalk bedoelt. Ja, je kunt zoeken via de adresbalk. Dat is altijd het eerste wat ík uitzet. Als ik een URL intype en ik maak een typefout wil ik niet dat mijn browser die typefout gelijk doorstuurt naar Google (of eender welke andere zoekmachine). Als ik ga zoeken dan is dat een expliciete keuze, niet iets wat mijn browser voor mij moet bepalen.
Ik heb altijd startpage open staan en daar voer ik mijn zoekopdrachten in. Voor typefouten heb ik URL fixer. Maar ik zoek bijna nooit.

[Reactie gewijzigd door desalniettemin op 30 april 2014 16:23]

Je kunt het zoekbalkje toch gewoon verwijderen? Klik rechts net er naast en kies 'aanpassen'.

That's it

[Reactie gewijzigd door Pineka op 29 april 2014 16:43]

Anoniem: 480243
@Pineka29 april 2014 16:46
Andersom :p Ik vind hem juist wél makkelijk!
Briljant idee nietwaar? Een element waarvan je zelf kunt bepalen of je hem wel of niet ziet.
Hadden ze ook moeten doen met de add-on bar...
Als je naar imdb gaat, in met rechtermuis in het zoekveld klikt en dan "Add keyword for this search" klikt, kom je een eind.

Ik gebruik bijvoorbeeld "imdb captain america winter soldier" om te zoeken via het locatieveld. Gaat helaas niet meteen naar de juiste film toe, maar dat overleef ik wel :)
Mja nu nog het zoekveld dumpen voor een normale zoekmethode en we zijn er.
Liever niet! Ik tik c.q. copy & paste vaak woorden of nummers naar dat zoekveld om ze even "veilig te stellen" voor als ik een zoekvraag wellicht anders wil formuleren, of als ik op een zijspoor kom. En dan new tab, enter.

Het syncen van account tussen verschillende apparaten zal wel met groot gemak de oude manier verslaan. Ik heb in Gmail een code staan, maar dan zit ik elke keer weer aan welk account, en met welk password ik het aangemaakt had. En nooit een ander apparaat bij je natuurlijk waar je de sync al wel aan hebt staan...
Chrome interface is minder handig in gebruikt dan deze interface van Mozilla. Deze Australis interface is veel overzichterlijker en persoonlijker. Bij Chrome, welke ik dan ook niet gebruik, heb ik nog steeds het idee dat Google voor mij bepaald hoe ik de browser moet gebruiken. Bij Firefox is dat toch een stuk persoonlijker.
Zoekvak? Google is (inderdaad) mijn default searchengine, maar ik heb dat zoekvakje altijden geleden uitgezet/verwijderd.
Gewoon je zoekopdracht in de adresbalk plempen werkt namelijk net zo goed ;)

En voor wat betreft de oude/nieuwe look (vooral hier (direct) onder: de alpha- en nightly releases maken daar al tijden gebruik van. * Jester-NL snapt nooit zo goed waarom iedereen altijd terug wil naar de vorige versie, zonder de nieuwe eens te proberen...

[Reactie gewijzigd door Jester-NL op 29 april 2014 16:54]

Omdat de nieuwe ingaat tegen de eigen instellingen?
Zie ook mijn reactie boven.
Dit is puur een implementatie voor de desktop versie van Australis, dat ook al weer een tijdje wordt gebruikt op verschillende andere devices, puur toeval dat de Chrome interface hier veel op lijkt, kijk naar Firefox for Android bijvoorbeeld, daar zie je exact dezelfde interface, en dat is waar Australis vandaan komt, en het lijkt zeer zeker niet op Chrome daar.
Wow, dat is wel even wennen, die knop rechtsboven in plaats van linksboven.
Ik moet zeggen dat ik de tabbladen een mooi uiterlijk hebben, maar ook wel enigzins zonde van de vertrouwde, oranje Firefox-knop.
Vind de tabbladen juist onduidelijker geworden..
Nu heb ik een balk boven in met wat text.. Eerst kon je de verschillende tabbladen in 1 oogopslag herkennen
Ik heb 't nog niet uitgeprobeerd in versie 29, maar gewoonlijk kun je in Firefox de interface hartstikke veel aanpassen aan je eigen voorkeuren. Kun je die knop niet gewoon naar links slepen? (Na gerechtsklikt en "aanpassen/customise" gekozen te hebben, natuurlijk.)
Niet zonder extra addon.
Die oranje knop linksboven was toch ongezien in Windows land. Ik heb het altijd een bijzonder rare knop gevonden.
Mwoa, dat valt toch wel mee? In Windows-land zitten dat soort menu's juist van oudsher links bovenin. Weliswaar in principe niet in de titelbalk, maar het zit verdomd dicht in de buurt van wat "Bestand" altijd was.

Iets rechts kan ik me eigenlijk helemaal niet voor de geest halen. Behalve de het welbekende kruisje uiteraard.
Die oranje knop linksboven was toch ongezien in Windows land. Ik heb het altijd een bijzonder rare knop gevonden.
Dat is een WPF Ribbon: http://msdn.microsoft.com...799534%28v=vs.110%29.aspx
Office gebruikt dat ook. 8-)
Dat 'is oranje is, was inderdaad nieuw, maar een menu in de linkerbovenhoek had Windows volgens mij in versie 1.0 al. Je hebt blijkbaar nog nooit op de linkerhoek van de titelbalk van een Windows-venster geklikt? In Windows 3.11 had je daar een knop voor het systeemmenu, maar in latere versies (zelfs in Win7) zit die functie er nog altijd gewoon in, meestal door nu op het programmaicoon te klikken.
Hm, verrek, inderdaad :( . Wel apart eigenlijk, dat je aan een browser niet meer kunt afzien welke browser het is, ik bekeek Chromium net even en daar zag ik het ook niet. Wel jammer :( .
Beetje overtrokken reactie van mij, het staat natuurlijk nog gewoon in je taakbalk. Volgens mij zit er al heel lang geen zichtbaar logo in het hoofdscherm.
Ik vind de UI echt niet goed uitgedacht. Chrome heeft als voordeel dat het de tabbar integreert met de windows-statusbar waardoor je heel veel ruimte bespaard. Nu heb je totaal niet het voordeel dat Chrome biedt, maar zit je met overbodige ruimt. Verder vind ik de ronde hoeken niet mooi, maar dat is een kwestie van smaak.

En zie ik dat men nog steeds niet de adresbalk/zoekfunctie heeft gecombineerd? Erg jammer! Ik weet dat er talloze addons zijn om al mijn ergernissen te verhelpen, maar dit zijn zaken die gewoon standaard in een browser moeten zitten in mijn optiek.
Ik vind die aparte zoekbalk fijn:
Als je in het 'url' vak tiept zal hij de standaard zoekmachine nemen als er geen url is ingegeven (dus handeling zoals jij hier op doelt)
Maar: in het zoekveld kan je een zoekmachine selecteren specifiek voor je zoekactie. Ik gebruik dit voor alternatieven als marktplaats, wolfram, Yahoo etc.
Dat gaat in het url vak ook, in firefox met keywords en in chrome kun je direct in een website beginnen zoeken met de tab toets.
Bv in firefox stuurt "wa integral of exp(x^2)" mij door naar wolfram alpha met de zoekterm "integral of exp(x^2)".
In Chrome typ ik "wo", de eerste suggestie van Chrome is wolframalpha.com, als ik dan op tab druk kan ik direct een zoekopdracht voor Wolfram Alpha ingeven. (Als iemand weet hoe ik deze laatste functie ook in Firefox krijg, dit is echt het enige dat ik nog mis...)
Ik gebruik een windowmanager zonder titlebars. Ik heb dus geen last van plaatsrovende window dressing.
Daarnaast heb ik mijn tabs graag direct boven mijn canvas (en dus onder mijn adresbalk).
Misschien ouderwets, maar het werkt wel lekker voor mij.

Ook zo'n vreemd idee (nouja, gejat van Chrome). Je menu aan de rechterkant van je scherm.
Da's logisch, want je leest in NL ook van rechts naar links... Oh nee...
Waarom moet je menu rechtsboven zitten, in plaats van linksboven? Rechtsboven is een meer variabel begrip als je je browser niet full-screen draait. (== duurt langer om te vinden waar je nou moet zijn).
Hoe bedoel je precies:
Chrome heeft als voordeel dat het de tabbar integreert met de windows-statusbar waardoor je heel veel ruimte bespaard. Nu heb je totaal niet het voordeel dat Chrome biedt, maar zit je met overbodige ruimt.
?
Als ik je goed begrijp bedoel je hiermee dat de tabbladen naast sluit-, maximaliseer- en minimaliseer-iconen staan bij Chrome? Dit is bij mij in Firefox namelijk precies hetzelfde momenteel.

Wat is dat scheidingslijntje naast de menu-knop trouwens verschrikkelijk lelijk (als je hiernaast add-on knoppen hebt zitten). Heeft iemand al een manier gevonden om deze weg te krijgen?

[Reactie gewijzigd door 4WardNL op 29 april 2014 19:52]

Wat een eenheidsworst tegenwoordig.. Firefox slaagde er altijd in zich te onderscheiden van alle andere browsers, maar lijkt daar nu totaal geen waarde meer aan te hechten.
Het lijkt me wel handig dat je add-ons kwijt kan in het nieuwe menu, maar waarom deze standaard rechts en in een aparte balk moet staan ontgaat me.
Al met al voegt het meer toe aan de pop- en blokkendooscultuur.
Zelfs Opera heeft de innovatiestrijd (naar mijn mening) opgegeven door Chromium te gebruiken :-( Hoewel Opera Next (een soort-van beta) geweldig werkt, voelt het gewoon niet meer als Opera.
Ligt het aan mij of gaat Firefox in de loop der jaren steeds meer op Chrome lijken qua uiterlijk? :?
---
Edit: overigens zie ik het nut niet van een aparte zoekbalk.. iedere keer dat ik achter een computer met Firefox zit typ ik mijn zoekwoorden in de adresbalk en kom ik er te laat achter dat dit niet de bedoeling is.

[Reactie gewijzigd door JoostTheHost op 29 april 2014 16:02]

Die zoekbalk kan je gewoon wegslepen uit je menubalk bovenin. Dit doe je door 'aanpassen' te openen vanuit het nieuwe menu en dan je zoekbalk slepen naar het veld rechts in je scherm. Opslaan en voila.
Nee, hoor ligt niet aan jou. Je mag het alleen niet zeggen: Anoniem: 16328 in 'nieuws: Firefox 29 biedt nieuwe Australis-interface en eenvoudiger sync-functie'

Die instellingenknop rechts is een 1-op-1 kopie van Chrome. De knoppenset Cut, copy, paste en ook het zoompercentage staat precies op die manier aangegeven in Chrome. Ook zijn de tabs een directe kopie. Het design zelf vind ik ook direct overgenomen van Google.
Het syncen door middel van een account is voor mij persoonlijk een aangename toevoeging, alhoewel ik het nog wel even moet testen :)
Op dit moment is het al mogelijk om te syncen door middel van een account en je hebt hiervoor alleen een decryptiesleutel nodig om het syncen op deze manier uit te voeren. Ik zit persoonlijk niet te wachten op weer een nieuwe account met weer een nieuw wachtwoord. Maar als ik de gelinkte site uit het berciht goed begrijp is dat ook niet nodig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee