Screenshots Firefox OS 2.0 tonen iOS7-achtig ontwerp

Twee medewerkers van Mozilla hebben screenshots online gezet van Firefox OS 2.0. Het ontwerp van de nieuwe versie lijkt geinspireerd op dat van iOS 7, met kleurige icoontjes en een plat design. Ook is meer van transparantie gebruikgemaakt.

Mozilla is bezig om Firefox OS een flinke opfrisbeurt te geven. Het ontwerp van 2.0 kenmerkt zich door gebruik van platte elementen en felgekleurde icoontjes. Ook is meer van transparantie gebruikgemaakt dan bij het huidige Firefox OS. Dat valt op te maken uit de screenshots die Mozilla-medewerkers Ahmed Nefzaoui en Sören Hentzschel online hebben gezet.

De screenshots tonen onder andere het homescreen, het lock-scherm met notificaties, de task-switcher en de foto-galerij. Niet alleen het gebruik van de kleuren, maar ook het ontwerp van het lock-scherm en de manier waarop van app gewisseld kan worden, lijkt sterk geïnspireerd door Apples iOS 7. De verwachting is dat het nog enkele maanden duurt voordat Mozilla Firefox OS 2.0 uitbrengt.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-04-2014 • 07:41

78 Linkedin

Reacties (78)

78
75
48
4
1
13
Wijzig sortering
dit is gewoon flat ui design wat behoorlijk een trend aan het worden is. Ik snap niet waarom flat ui design geassocieerd wordt met Apple. Ik snap dat iOS7 de stap heeft gezet met deze stijl maar dat verdiend het niet om de naam van de stijl te vervangen door iOS7 achtig ontwerp. Naar mijn mening had de titel prima "Screenshots Firefox OS 2.0 tonen flat design interface"
Er zijn veel meer overeenkomsten met iOS dan alleen flat design:
 • Taakbalk met 4 icons
 • Home-screen is een grid met icons, met onder icon naam van de app, geen widgets
 • Switchen tussen apps toont een screen capture en icon van de app
 • Bellen icon is hetzelfde
 • Helvetica-thin-achtig font
 • Notification-screen op lockscreen is vrijwel hetzelfde, met indeling en zwarte half-transparante achtergrond
Ik vind het prima. Beter goed gejat dan slecht bedacht.
Als twee bedrijven dezelfde stijl gebruiken zul je inderdaad overeenkomsten zien. Flat ui design is een simplistische stijl die het twee dimensionale karakter van je scherm erkent. Geen enkel schaduw effect om ook enige driedimensionale vormen te creeren. Het zijn vaak ronde en vierkante/ rechthoekige vormen die doormiddel van herhalend gebruik eenheid creëren. Deze stijl gaat bijna altijd gepaard een een schreef letter zoals Helvetica(zowel light en bold) inderdaad. Google zelf maar eens naar flat design en kijk maar eens tussen de afbeeldingen. Je zult zien dat de één wel iets weg heeft van de ander maar dat is gewoonweg de stijl.

Als men een stijl gebruikt die door een groot bedrijf vrijwel geïntroduceerd is wil dat niet zeggen dat het meteen gejat is. Als ik een pasfoto van mezelf neem in ronde vorm met een blurry achtergrond jat ik ook niet van Apple. Ik maak gebruik van de stijl die Apple ook gebruikt. Dat is wat anders.
Firefox OS heeft niet altijd 4 icoontjes nast elkaar, kan ook 5 of meer zijn.
Ze zijn bezig met widgets (Het is open source, en Sony maakt het, en dat wordt gebruikt)
switchen met screen capture doen wel meer, dat is niet alleen ios.
bellen icoon heeft inderdaad ook een hoorn, wie heeft dat niet?
enz.
Ik begrijp dat ook niet echt, Google apps (Gmail, Docs, etc) hadden die flat style al een tijdje voordat iOS7 uit kwam en ook Windows Phone en Android hadden al een flat ui.
Hmm, vind het er eerlijk gezegd niet zo anders uitzien dan FFOS v1.3 die ik nu gebruik.. Ben blijkbaar niet echt gevoelig voor UI tweaks.

[Reactie gewijzigd door Mitsuko op 10 april 2014 07:55]

Er zijn een paar kleine wijzigingen, het is meer zoek de verschillen.
Er ontbreekt nu een soort schaduw in de icoontjes.
Zoekbalk is iets veranderd.
Balk bovenin is nu transparant
Afbeelding gallery heeft iets meer ruimte tussen de afbeeldingen, en bevat nu bovenin wel standaard de notitiebalk.
App switcher iets netter geworden met icoontje er bij.
Bah... Dat is echt zo zonde...

Als het er echt zo uit komt te zien, dan valt Firefox OS voor mij in ieder geval af...
Er is vrijwel geen verschil met Firefox OS 1.x
Ik gebruik 1.5, en moest echt verschillen zoeken.
Er ontbreekt nu een soort schaduw in de icoontjes.
Zoekbalk is iets veranderd.
Balk bovenin is nu transparant
Afbeelding gallery heeft iets meer ruimte tussen de afbeeldingen, en bevat nu bovenin wel standaard de notitiebalk.
App switcher iets netter geworden met icoontje er bij.

Maar dat het nu opeens erg lijkt op iOS en versie 1.x niet ben ik niet mee eens.
Natuurlijk zijn er trends die iOS en FFOS beide hebben, maar elk op zijn eigen manier.
flat en kleurig is bijvoorbeeld een trend, niet bedacht door Apple.
Ben ik de enige die het wel zeer jammer vindt dat alle fabrikanten nu neigen naar dezelfde stijl kwa UI? Vind het persoonlijk nogal teleurstellend, originaliteit lijkt steeds verder te zoeken tegenwoordig.
Maar als het teveel afwijkt van wat standard is dan "schrikken" veel mensen en laten het links liggen. Wij tweakers willen natuurlijk vaak wat anders / unieks / nieuws maar de meeste gewone gebruikers gaan toch liever voor standaard en herkenbaar. Te anders is eng ;)
Inderdaad, sinds Office de ribbon geintroduceerd heeft gebruikt niemand nog Office. Of wat dacht je van Windows 8. Of OS X toen dat net uit kwam. Allemaal producten die men links heeft laten liggen omdat ze teveel hebben veranderd. Of toch niet.

Hoewel ik 't met je eens ben dan mensen niet van verandering houden, lijkt 't allemaal niet zo zwart-wit. Het zal gepaard gaan met een hoop gemopper, maar uiteindelijk went alles.
Zolang er alternatieven zijn die lijken op wat men gewend is wordt er toch vaak daarvoor gekozen. Win 8.x is niet echt een goed voorbeeld want je kunt geen pc meer krijgen waar het niet al voor geinstalleerd op staat. Dat wordt gewoon door je strot geduwd of je wil of niet. En dan heb ik het over de normale gebruikers he !
Er is een verschil of je de vrij keuze hebt of dat je geen echt alternatief krijgt.

En tuurlijk soms is er verandering nodig en soms moet dat maar met een ruk want anders zouden we net zo goed op DOS kunnen blijven werken, maar fabrikanten lopen liever niet te veel risico want dat kost geld. Bij MS maken zich daar eel minder zorgen over daar ze zo'n groot deel van de markt in handen hebben dat ze zich dit soort dingen kunnen permiteren. Dat zie je wel met div. OS'en die niet zo geweldig waren, MS bestaat nog steeds en ze maken ook nog steeds hun producten ;)
Juist om dat Windows 8 een grote leercurve heeft worden opties overwogen.
De grap is dat bijvoorbeeld Chrome een heel kleine leercurve heeft waardoor het sneller als alternatief wordt geaccepteerd. De kracht van iOS is dat het simpel is en voor 99,99% van de huis- tuin- en keuken taken voldoet.

Fabrikanten richten zich meer op evolutie dan op revolutie. Die fout heeft MS gemaakt en daar zijn ze op teruggekomen door de startknop terug te brengen.
'Fout' en 'er op terug komen' zijn in deze wat krachtige termen. De massa heeft nu eenmaal even nodig om ergens aan te wennen. MS heeft met het weg laten van de startknop gegokt en het pakte onwenselijk uit (gemopper), maar de kans dat bij raam nr. 9 de startknop wederom wordt verborgen is levens groot.
En wat denk je van Ubuntu ? Toen daar ondanks alle kritiek werd besloten om Unity als bureaubladomgeving te gebruiken zijn ook veel mensen overgestapt op Linux Mint. Windows 8 komt ook maar moeilijk op gang omdat het ontwerp veel afwijkt van voorgaande besturingssystemen.

Verandering is niet altijd de beste optie, zeker niet als je dit te snel wilt doorvoeren en er druk achter zet om mensen over te laten stappen.
Ik snap ook wel waar de trend vandaan komt en dat elke fabrikant en OS-boer braaf volgt, maar toch is het jammer dat er niet eentje het lef heeft om het te proberen doorbreken ;)
Mee eens. Ik vind bijvoorbeeld het design van BB10 erg mooi, en best origineel. Beetje skeumorphism, wat donkerder, en ook her en der wel transparantie/plat. En de hele navigatie met swipen etc. is ook best origineel.
Flat designs zijn op dit moment erg in. Kijk maar naar iOS7, Windows 8, Android Kitkat, diverse websites en iconpacks, etc... Het is gewoon een fase. Net als de Glass designs van een paar jaar terug (Windows Aero o.a.). Over een aantal jaar is er weer een ander design wat overheerst.
Zoals mode. Dat veranderd ook per aantal jaren. Zo zal dat ook in de designwereld zijn?
Volgens mij is een bepaalde look altijd een trend waar je veel fabrikanten naartoe ziet gaan.. Dat is tegenwoordig het wat plattere design.
Het lijkt wat dat betreft wel wat op mode bij kleren.
Over een aantal jaar zal je vast wel weer een andere move zien.
Dat het een trend is klopt wel, maar er zijn ook gewoon een aantal ontwikkelingen die elke nieuwe productcategorie moet doorgaan. Zo zal er altijd een versimpeling komen in het design nadat er voldoende bekent is over hoe men dit product gebruikt. Dit zie je nu terug in hardware en software designs van mobieltjes. Eerst konden ze niks, toen konden ze steeds meer, en toen ze genoeg konden werd er een versimpeling toegepast. Zo geloof ik niet dat het ooit nog heel druk kwa design zal worden, en zo geloof ik ook niet dat skeuformisme weer terugkomt (dit had een duidelijk doel, namelijk de gebruiker overvoeden en bekent maken met de mogelijkheden van een smartphone).
Ik draai al een tijdje een tripple boot op mijn nexus 7, ik vind firefox als nog een beetje buggie, maar zelf vind ik het design Totaal niet veranderd meschien wel een paar kleine details. Maar zoals jij aangeeft echt een totaal ander idee wilt zul je toch richting ubuntu os moeten gaan.. Zelf kan ik niet wachten tot er een firefox os komt zonder bel functie en sms :+ is best een mooi systeem.
Het is als een kunst- of modestroming, ze komen en gaan. Nu Feng shui / less-is-more, straks misschien weer Art Nouveau/Jugendstil-achtige interfaces.
Blackberry is anders en ook Nokia , waarbij de eerste ook met icoontjes werkt en tiles van openstaande apps.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 103465 op 10 april 2014 08:20]

Microsoft is volledig afgestapt van transparantie (ouderwets). Ik vind het dan ook vreemd dat zij het nog wel doen.
Precies, echt vernieuwend is het niet helaas. Maar dat is al langer zo. Zie Windows Phone 8.1... niks nieuws, alleen maar functionaliteit toevoegen die 'nodig' is omdat andere mobiele operating systems het ook hebben.
Ziet er netjes uit!
Lijkt wel erg veel op iOS 7...
Met het multitask scherm en het toetsenbord van wp:-)
Van WP? Het aller eerste (softwarematige) toetsenbord van Android op de G1 zag er zo uit.
En sommige delen, zoals de instellingen lijsten zijn bijna letterlijk Android. De getoonde telefoon lijkt wel heel erg op een iPhone :-)
Maar welke distro van Android dan? Het Settings menu van de Samsung S3/S4 is totaal anders dan de Settings op de iPhone.
Dat zal komen omdat de iPhone niet op Android draait
Anoniem: 225842
@Agil1ty10 april 2014 08:10
Dus? Als Android gebruiker vind ik iOS7 er best mooi uitzien.
Hoor je niet vaak. Gezien de meeste Andriod gebruikers niks van Apple willen en vaak ook andersom.
Er is ook nog een groep mensen die gezond nadenkt. Die bepalen dan op basis van feiten welke telefoon of ander apoaraatvoor hen het beste is. Soms is dat Apple, soms is dat Samsung, soms een ander merk.
De meeste Android-gebruikers willen niet het volle pond plus een flinke marge betalen voor een smartphone. Een klein deel wil vervolgens ook nog het eea kunnen tweaken.

Dat iOS vervolgens niet mooi gevonden kan worden snap ik niet helemaal...
En kopen vervolgens een Samsung Galaxy S5 (EUR 699) die evenveel kost als een iPhone 5S (vanaf EUR 699 ) :)
Toegegeven dat providers op een elk toestel van een merk dat niet Apple is meer subsidie geven ;)
en iOS 7 op zijn beurt weer op android :)

Iedereen is zo geobsedeerd met wat de ander doet, dat ze uiteindelijk allemaal bijna hetzelfde product maken.

Wie weet waar ik dit (vertaald) uit quote krijgt +100 :D
The 'Surplus Society'.
zou toeval kunnen zijn, maar dat is niet mijn bron :)
Dat doet niet af aan het feit dat de interface er wel mooi uit ziet imo
Het is afwachten hoe lang het duurt voordat Apple een rechtszaak gaat aanspannen omdat Firefox OS te veel op iOS lijkt. Als nieuwkomer zul je vaak tegen het probleem aanlopen dat grote megacorporaties je via juridische wegen uit de markt proberen te wippen. Kijk maar wat Microsoft destijds met Netscape heeft gedaan.
Anoniem: 112442
@Doruzie10 april 2014 10:48
Ziet er netjes uit!
Smaken verschillen. Ik vind het ronduit lelijk.
Ik vind het er erg gedateerd uit zien, vooral scherm 1 en 5.
Ziet er inderdaad uit als iOS 7, en dat is een compliment, ziet er strak en clean uit. Ben alleen wel benieuwd of Apple hier een zaakje van maakt.
Maar ook iOS7 werd dan weer als een afkooksel aanzien op gebied van vormgeving. Iedereen kijkt naar iedereen. Maar omdat het ineens lijkt alsof Apple word nagedaan moet men weer gaan roepen dat het een kopie van Apple is en dat men verwacht dat Apple dit gaat aanvechten.
En terecht, sorry hoor. Dit is meer iOS 7 met wat tweaks dan dat het een nieuw OS is. Als dit een jailbreak theme was had ik het ook geloofd.
Ja gelijk heb je, maar wordt je zelf dan niet ziek van al die ellende? Ik erken de hoeveelheid werk die Apple erin heeft moeten stoppen. En vervolgens moeten ze de opbrengsten delen met firma's die hun werk repliceren (Samsung, Firefox en de rest). Want daar komt het in principe op neer. Maar het feit dat bij patentoorlogen de consument aan het kortste eind trekt zal niemand tegenspreken. :|
Apple heeft die fout in het verleden al eens gemaakt (iPod geloof ik), door geen patenten vast te leggen. En om wel patenten vast te leggen en er niks mee te doen is ook zinloos natuurlijk. Helaas hebben sommige bedrijven het nodig om iets te kopiëren in plaats van zelf iets origineels te verzinnen. Zie de Galaxy S1, waar lijkt die op? Gelukkig heeft Samsung inmiddels wel geleerd en een eigen ontwerp gemaakt, maar goed.

Bovendien hebben alle grote bedrijven rechtszaken om patentbreuken, alleen bij de techbedrijven wordt het flink uitvergroot. Ik word inderdaad ook moe van die berichten, maar ik zou zelf precies hetzelfde doen.
Je hebt gelijk, zou ik ook gedaan hebben. In principe is het diefstal en heling.. Iets waar vele Aziatische bedrijven (helaas) een handje van hebben.
Maar het feit dat bij patentoorlogen de consument aan het kortste eind trekt zal niemand tegenspreken. :|
Toch wel. Als er geen patenten waren dan zou Apple geen R&D in die dingen steken want anderen kunnen er zo mee gaan lopen. Zo gaan andere bedrijven ook redeneren en krijg op de duur geen innovatie en vooruitgang meer. En wie is dan de dupe? De consument natuurlijk.
Dat bedoelde ik ook, alleen wat k*t geformuleerd. ;) Uiteindelijk is de consument de sjaak.
Bestaat er geen manier om de batterij net zoals in iOS en zo te zien ook Firefox horizontaal te laten weergeven op Android 4.4.2?
Dit viel mij ook op, dat is wel handiger :P
"Ook de manier waarop van app gewisseld kan worden". Wordt daarmee gerefereerd aan de screenshot die er dubbel in staat, met de browser? Dat is namelijk de weergave van de "tabbladen" van de browser, niet de app switcher. Daar zie ik geen screenshot van.

edit: @Sluuz: inderdaad! Maar wat doet dan die "superbar" (zoek/url) bovenin vraag ik me af. In een app switcher heb je daar niet veel aan toch :)

[Reactie gewijzigd door rb338 op 10 april 2014 09:11]

Nee, dat is niet de browser. Kijk maar goed. Aan de rechterkant (van het linkerplaatje) zie je de "instellingen-app" of hoe dit ook heet in Firefox OS. Het rechterplaatje is inderdaad de browser.
In het homescreen heb je ook een adresbalk. Ik zou het zelf verklaren door te denken aan dat FIrefox oorspronkelijk een browser is, en je dus 'bijna overal' vandaan zou moeten kunnen browsen.
De lockscreen flow laten zien op een apparaat dat vrijwel identiek is aan een iPhone is toch ook een beetje vragen om problemen? er is geen enkele telefoon met zo'n dikke bezel aan boven en onderkant behalve de iPhone..

Heel mooi OS zoals het er nu naar uit ziet. Maar wat bij betreft hadden ze die screenshots beter kunnen laten zien op een wat generieker model telefoon.
Ik ken iOS7 niet maar dit ziet er prima uit. Het belangrijkste lijkt me echter de functionaliteit van het nieuwe OS. Een mooi uiterlijk is prima maar als het niet goed genoeg doet wat de klant ervan verwacht dan hadden ze hun tijd beter in de verbetering van het OS zelf kunnen stoppen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee