Mozilla toont eerste tablet met Firefox OS

Mozilla heeft een eerste prototype getoond van een tablet met Firefox OS. De tablet is een Android-tablet van Chinese makelij die is voorzien van Firefox OS. De interface ziet eruit als een opgeblazen versie van Firefox OS op telefoons.

Het gaat om een wifi-versie van de Infocus New Tab F1-tablet, die op sites als Alibaba momenteel te koop is vanaf 115 euro, maar bij veel aanbieders ruim boven 200 euro kost. De tablet heeft een 10,1"-scherm dat zowel een tn- als ips-paneel kan zijn en draait op een quadcore Allwinner A31-soc met vier Cortex A7-processorkernen op 1GHz en een Imagination PowerVR SGX544MP2, bijgestaan door een werkgeheugen ter grootte van 2GB. Daarmee is de hardware veel krachtiger en duurder dan die van de eerste Firefox OS-telefoons.

Mozilla-medewerker Asa Dotzler heeft een foto van de interface van Firefox OS op de tablet online gezet. Daaruit is op te maken dat de interface hetzelfde is ingedeeld als op telefoons. Bovenin is de notificatiebalk te zien met statusinformatie als resterende accucapaciteit en tijd, terwijl in het midden iconen staan met alle aanwezige apps. Onderaan is een dock te zien met apps die altijd zichtbaar zijn. Waar er bij telefoons standaard vier zichtbaar zijn, zijn dat er bij de tablet meer.

Het is al langer bekend dat Mozilla Firefox OS ook op tablets wil brengen. Bovendien zal Panasonic het besturingssysteem gebruiken voor smart-tv's. Firefox OS, voorheen Boot2Gecko, is een mobiel besturingssysteem dat louter bestaat uit apps die gebaseerd zijn op html5, css en Javascript. De hele interface wordt gerenderd door Firefox' render engine Gecko. Daardoor kunnen websitebouwers met toevoegen van wat code aan hun site ervoor zorgen dat gebruikers van Firefox OS de site als app kunnen installeren.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

18-01-2014 • 08:37

44 Linkedin

Reacties (44)

44
43
25
9
0
13
Wijzig sortering
Anoniem: 411873
18 januari 2014 08:40
Tja, een dock met icoontjes, een homescreen, rechtsboven tijd+batterij+WiFi, linksboven notificatie. What's new?
Het systeem werkt met webapps. Hierdoor is het veel gemakkelijker voor iedereen om apps te maken voor het systeem, terwijl de apps dan ook op andere systemen werken.

Het doel van Firefox OS is niet om zelf succesvol te worden, maar om het web op mobiele apparaten succesvol te laten zijn.
Verder zijn webapps ook lichter wat ervoor zorgt dat ze sneller werken op een telefoon/tablet die wat trager is.
Native apps draaien juist beter. Javascript is immers niet half zo snel als C.
Dat klopt maar op tragere hardware kan het anders uitpakken, ditbsoort HTML apps zijn niet zinvol op een snelle telefoon dus.
Ik ben ook erg benieuwd waar dit vandaan komt, wat maakt een webapp lichter dan een native app? Een web-app (mits goedgeschreven) is platform onafhankelijk, en dat is het absolute voordeel, maar licht? Een webapp is alles behalve efficient (als je vergelijkt met native), hetgeen wat steeds minder relevant wordt, aangezien apparatuur steeds krachtiger wordt.
En ik die dacht dat het web op mobiele apparaten al enkele jaren succesvol was. :?
Mobiele websites zijn nog enorm ver van apps qua API's. Er zit hier een enorme achterstand in voor het web, die nog flink ingehaald moet worden.
Tja, een dashbord, een stuur, 4 wielen, een achteruitkijkspiegel rechtsboven, een gaspedaal, een radio. What's new?
Maar merken verschillen onderling in bepaalde zaken, maar dit heeft werkelijk geen enkel onderscheidend punt ten opzichte van de concurrentie.
Ik zie een heel groot, interessant onderscheidend punt t.o.v. de concurrentie:

"een mobiel besturingssysteem dat louter bestaat uit apps die gebaseerd zijn op html5, css en Javascript."
Daar heb je inderdaad een punt, ware het niet dat Windows 8 apps ook in HTML, CSS en Javascript kunnen worden gebouwd.
maar niet opensource
Het OS is niet open source, maar dat zegt niets over de apps die ervoor gemaakt worden.
Apps voor Windows 8 kunnen net zo open source of closed source zijn als apps voor Firefox OS.
Dat is knap, ik zie alleen een plaatje.
Blijkbaar vond Mozilla dat voldoende, een plaatje. Misschien omdat er niet meer is dan dit, ga je dan denken. Of ze zijn er gewoon niet echt trots op. Of het werkt allemaal voor geen meter. Anyway dit plaatje is dus wat ons moet overtuigen.
Dit plaatje is van een medewerker van Mozilla en niet van hun PR team. Dit is dus niet wat je moet overtuigen, wanneer het tablet gelanceerd wordt zullen ze zeker groot uitpakken.
HTML5 is niet altijd online. Met HTML5 kunnen prima offline applicaties gemaakt worden die hun gegevens offline opslaan. De meeste applicaties op Firefox OS werken volledig offline (behalve natuurlijk de apps zoals Twitter / Wikipedia / etc.).

Één van de krachten van HTML5 is juist dat applicaties offline werken. Het duurt nog wel even totdat mensen dit gaan snappen, want toen ik voor het eerst 'webapp' hoorde dacht ik hetzelfde.
Ware het niet dat:

1) HTML5 nog geen officiele standaard is, zover ik weet is het nog altijd "work in progress"
2) De local-storage module uit de HTML5 standaard is geschrapt, net als WebSQL.
HTML5 bestaat uit vele onderdelen. Veel daarvan zijn geen work in progress meer, en kunnen door alle browsers geimplementeerd worden. HTML5 blijft alleen nog steeds in ontwikkeling, het is namelijk een naam voor alle nieuwe onderdelen voor het web.

De 'Web storage' module is geen onderdeel meer van de HTML5 standaard, maar is verplaatst naar zijn eigen specificatie. Dit is een teken van volwassenheid van dit onderdeel. Web storage / Local Storage (Local Storage is een onderdeel van de Web Storage API) wordt ondersteunt door alle grote browsers (inclusief IE8!).
Ik hoop dat je gelijk hebt. Echt waar. Ik blijf sceptisch, html is natuurlijk voor browsers en dat betekent internet, ergo online.

Mijn probleem is dat ik het hele privacy-gebeuren hélemaal beu ben. Ik heb misschien niks te verbergen, maar als het kan, zal ik het doen. Ik vindt het nogal wanstaltelijk hoe commerciële/politieke belangen en ethische grenzen opzoeken goed met elkaar samengaan.

Ik omarm dan ook steeds meer open-source initiatieven: wel de functionaliteit, maar niet de rotzooi.
html is altijd 100% client side, altijd al zo geweest, heb je nooit internetverbinding voor nodig gehad, je kan elke html pagina gewoon offline weergeven zonder dat je internetverbinding nodig hebt.

Wel als ontwikkelaar gegevens van internet afhaalt en met html verwerkt daar is natuurlijk internet voor nodig, lijkt me logisch, maar dat heeft niks met wel of niet werken van html te maken maar met functie van de applicatie.
Hij heeft gelijk, bijkomend voordeel is ook nog dat HTML5 een stuk minder platform afhankelijk is waardoor apps ook prima zonder veel aanpassingen naar andere devices geport kunnen worden.

Op dit moment probeert nog bijna elk nieuw telefoon OS om er Android apps op te laten draaien het zou beter zijn om meer te ontwikkelen op een platform wat meer universeel is, zoals HTML5.
Helaas is HTML5 nog steeds geen definitieve standaard. Elke browserbouwer heeft zijn eigen implementatie van bepaalde onderdelen die nog niet officiëel vaststaan.
Een HTML5 app voor Firefox OS draait dus niet zondermeer op ChromeOS of in Internet Explorer, Safari of Opera. Of er moet al met de verschillende implementaties rekening gehouden zijn, net zoals dat nu bij veel websites het geval is.
Het maakt voor de browser niet uit waar die HTML vandaan komt, 'ergo online' is non sequitur.
Ik hoop dat je gelijk hebt. Echt waar. Ik blijf sceptisch, html is natuurlijk voor browsers en dat betekent internet, ergo online.
Als je een HTML pagina maakt en opslaat op je bureaublad, vervolgens het internet uittrekt, en de HTML pagina opent, kun je deze gewoon weergeven. Het apparaat zelf is dan gewoon tevens de server, en voor HTML lokaal te weergeven heb je alleen een browser nodig.
Maar merken verschillen onderling in bepaalde zaken, maar dit heeft werkelijk geen enkel onderscheidend punt ten opzichte van de concurrentie.
En wat is daar anders aan dan in vergelijking met een auto, zoals Deem heel terecht aanhaalt?
Het is niet zozeer de basisdingen, elk merk auto heeft zijn eigen unique selling points en dat heeft deze tablet duidelijk niet.
Maar de hardware is voor z'n prijs toch behoorlijk snel.
Verschillen tussen auto's: interieur, design, motor, prijs, veiligheid, kofferruimte, comfort, betrouwbaarheid, prestaties, imago.

Verschillen tussen tablets (of smartphones): design, prestaties, imago.

Laten we eerlijk zijn - vanaf een redelijke prijsklasse is elke telefoon en elke tablet tegenwoordig hetzelfde. Op een paar pixels meer of op de exacte dikte van het apparaat in millimeter komt het echt niet aan. De volgende revolutie (mobiele apparaten als volwaardige desktopvervanger) vereist hardware die nog bij lange na niet beschikbaar is.

Dus om het gat van enkele jaren op te vullen, komen fabrikanten met wanhopige gadgets aanzetten als de kromme telefoon, de telefoon met drie camera's enz. Ik verwacht gelijkaardige fenomenen in de tabletmarkt binnen pakweg een jaar.

Maar voorlopig hebben we al deze Firefox-tablet, een vroeg voorbeeld van differentiatie for its own sake. Wat is het nut van Firefox OS behalve dat het open source is? Meer nog, wat is daar op zich het nut van? Misschien dat een fractie van de gebruikers zich in de code zullen begraven, maar voor Jan met de pet zijn de enige verschillen dat 1/ Firefox niet naar huis belt (een eigenschap die enkel relevant is zolang Snowden in de krant staat) en 2/ dat je er niet je vertrouwde apps op kunt draaien.

Verder ontbreekt het FirefoxOS totaal aan visie. Het mikt op exact dezelfde markt als Android, heeft dezelfde functionaliteit als Android op een paar details na, en hun USP dat alle apps veredelde websites zijn, is eerder een belemmering dan een voordeel. Maar ja, het is open source en "dus" beter! (Android is ook open source...)

Dit mag ook geen verbazing wekken gezien de Firefox-browser reeds enkele jaren Chrome achterna holt. Dit kan veranderen nu Chrome ongevraagd ChromeOS light meelevert maar op hetzelfde moment schiet Firefox zichzelf in de voet met Australis dus de enige die wint is Internet Explorer.
Het is voor 115 euro geen duur tablet. Je ziet de goedkoopheid er ook wel een beetje vanaf, met die brede bezel, maar voor de doelgroep is het denk een goed apparaat.
Welke doelgroep? Het gaat hier puur om een proof of concept, een prototype. Om te tonen wat er mogelijk is. Dit is geen product dat op de markt zal komen.
Maar in de toekomst ...

[Reactie gewijzigd door MrAndy9797 op 18 januari 2014 09:53]

Tussen de chinese tekens zie ik toch echt 'Android 4.1' staan en nergens 'Firefox OS'. Ik begrijp ook uit de tekst dat Mozilla zo'n tablet heeft gekocht en er toen zelf het OS er op hebben gezet.

Dit is misschien niet zo,maar dat is wat ik uit de tekst op maakt.
Ik bedoel in de toekomst is het misschien wel een product dat op de markt gaat komen en dan heeft het misschien wel een doelgroep
Anoniem: 84766
@Swerfer18 januari 2014 09:25
De doelgroep? Welke? Die groep mensen die enkel naar de prijs kijkt en het apparaat vervolgens vrijwel niet gebruikt?

Of die groep mensen waarvan de kinderen eigenlijk een iPad willen, maar de ouders kopen dit omdat het ook icoontjes op een rij heeft en stukken goedkoper is.
Ach, de verhouding surfen en app gebruik op mijn tablet is denk ik 90% en respectievelijk 10% en volgens mij ben ik daar niet de enigste in. Dus als ze een goede browser integreren (Firefox) dan ben ik al blij.
Als het net zo veilig is als de Firefox browser, zou ik mijzelf, en met mij vele anderen ook onder de doelgroep scharen.
infocus zijn toch beamers?
En wanneer mogen we die Panasonics verwelkomen?

edit>> ik vermoed dit jaar...

[Reactie gewijzigd door Sjah op 18 januari 2014 16:27]

Interface ziet eruit als....... Wel heel erg subjectief. Al eens naar android 4.2+ gekeken?
Tsja, een Kia Picanto lijkt van een afstand best op een Citroën C1. 4 wielen, 5 deuren, compact. 4 zitplaatsen


Of dat dashboard dan..
Ze hebben allebei een km-teller
Allebei een toerenteller
Allebei een benzinemeter

Dat moet wel achteloos kopiëren zijn :(
Anoniem: 449164
18 januari 2014 23:17
Dit ziet er goed uit voor die prijs, als deze tablet goed wordt geïntroduceerd (ook door de providers) met een goede marketingcampagne zou het nog wel wat kunnen worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee