Delta zet ZeelandNet en consumentenafdeling te koop

De eigenaar van ZeelandNet, energiebedrijf Delta, zoekt een koper voor de internetprovider. Dit komt onder andere doordat het energiebedrijf te weinig omzet draait door de lage energieprijzen. Ook moet het bedrijf voor 1 juli 2017 splitsen in een publiek en commercieel onderdeel.

ZeelandNetNaast ZeelandNet gaan ook de energiecentrales van Delta zelf en de afdeling die energie aan consumenten verkoopt, in de verkoop. Delta maakte dit maandag aan de aandeelhouders bekend. Wat de geplande verkoop betekent voor het personeel, is nog niet duidelijk, zegt voorzitter Bram Nonnekes van de ondernemingsraad tegen PZC.

Naast de al eerder deze maand aangekondigde reorganisatie waarbij zo'n 100 tot 200 banen verloren gaan door een negatief resultaat van bijna 111 miljoen euro, zorgt de verkoop van de verschillende bedrijfsonderdelen mogelijk nog eens voor het verlies van 500 banen, zegt Nonnekes.

Het bedrijf wilde met herfinanciering de verliesgevende onderdelen tot 2020 extra lucht geven omdat de energiemarkt dan vermoedelijk weer aantrekt. De herkapitalisatie levert toch te weinig op, waardoor besloten werd tot de verkoop van onderdelen. Medewerkers van Delta zijn hier voor het eerst dinsdag over geïnformeerd. Ook voor woensdag staat nog een informatiesessie gepland.

Wat er met de kerncentrale in Borssele gebeurt, is nog niet duidelijk. Hiervoor moet een andere oplossing gevonden worden in samenwerking met de Rijksoverheid.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

20-04-2016 • 07:41

78

Submitter: Doane

Reacties (78)

78
77
54
3
0
13
Wijzig sortering
Kunnen de lokale overheden die tevens grootaandeelhouders zijn ZeelandNet niet overkopen en er een soort semi overheidsbedrijf van maken? Er zijn in het verleden veel fouten gemaakt toen gemeentes hun kabelnetwerken uit handen gaven aan commerciele partijen (voor een appel en een ei) die vervolgens samengingen en waaruit we nu een monsterbedrijf hebben dat nog in handen is van buitenlanders ook. Het lijkt me handig als de overheid onderzoekt wat de gevolgen zijn van de afhankelijkheid van een commerciele buitenlandse partij bij een verkoop voor de Nederlandse infrastructuur en ook leert van de problemen en nadelen van de overname van ziggo.

Ik denk dat het belangrijk zou zijn dat op zijn minst een Nederlandse partij aan het roer moet komen(als het echt als volledig commercieel en zelfstandig bedrijf door moet gaan) die de lokale identiteit respecteert en het niet bij zijn eigen merk inlijft. Een voorbeeld van een goedwerkend concept van Zeelandnet is hun prikbord(hun eigen marktplaats in het klein). Het zou een strop voor mensen kunnen zijn als dat verdwijnt, want er wordt redelijk veel verhandeld daar.

Hopelijk valt de ACM deze keer niet in slaap tijdens de beoordeling van de overnames(zoals we met Ziggo/UPC hebben meegemaakt)...

Edit: ook een puntje om naar te kijken: Als semi overheidsbedrijf zou je dan zoiets kunnen zeggen als "Voor elke klant voor 500euro een kabelaansluiting" net zoals het bij de PTT / KPN was destijds.Op die manier kunnen ze gelijk het buitengebied ontsluiten, iets wat hun na jaren druk op Delta nog steeds niet is gelukt.

[Reactie gewijzigd door timmie1 op 23 juli 2024 02:20]

Anoniem: 382732 @timmie120 april 2016 12:49
Overheid en ICT is toch geen gelukkig huwelijk blijkt regelmatig weer. Waarom dan zo vaak de droom om dit soort organisaties maar weer overheidsbedrijven te maken?
Op dit moment is Zeelandnet feitelijk (in direct via Delta) al in eigendom van de overheid, deze aandeelhouders kunnen er ook voor gaan kiezen om bijvoorbeeld een verkoop van Zeelandnet te blokkeren.

Maar als je er realistisch naar kijkt dan zie je dat providers steeds groter worden en meer diensten gaan bundelen zoals vast & mobiel, en daarbij ook nog eigen content gaan leveren. Dit kost allemaal behoorlijk wat geld qua investeringen en dat is met een kleinere klantengroep steeds lastiger op te brengen.

Bij een overname door Ziggo zou de website van Zeelandnet met dus ook een Prikbord ook los gezet kunnen worden, want deze levert waarschijnlijk qua advertentie inkomsten genoeg op om zelfstandig door te kunnen.
Je hele verhaal is denk ik al een gepasseerd station. De overheden hebben een korte blik, zoveel mogelijk alles verkopen om de begroting op de korte termijn op orde te krijgen. Dat ze een paar jaar later niets meer hebben en alles van waarde aan een Amerikaanse partij hebben over gedaan die als enig aandachtspunt winst maximalisatie heeft is voor een volgend bestuur.

Jammer dit. Je zal er maar werken. Zeelandnet is een leuk bedrijf met aardige werknemers waar je nog eens wat mee af kan spreken. Ik vrees dat dit allemaal klaar is met een evt. overname door Ziggo.
Hopelijk wordt dan nu de coax kabel, net als het kopernetwerk open gesteld voor concurrentie zodat de consument niet de verliezer is.
Burger initiatief? Aandeelhouder worden van je eigen kabelbedrijf, is dat geen optie? :z
Anoniem: 382732 @aeon_flux20 april 2016 12:49
Als je een goed bod doet, verkopen ze het vast aan je.
Voor een appel en een ei is overigens niet waar.
Anoniem: 246214 @timmie120 april 2016 11:49
***Kunnen de lokale overheden die tevens grootaandeelhouders zijn ZeelandNet niet overkopen en er een soort semi overheidsbedrijf van maken?***

De overheden zijn dus al eigenaar, want ze hebben de aandelen.
Je gaat toch niet een bedrijf kopen, waarvan je al eigenaar bent?
Anoniem: 47000 @timmie120 april 2016 23:58
ja dat zou mooi zijn. Delta ials semi overheid. Jammer genoeg is de trent in NL dat alles op neo-liberale wijze gedaan wordt= de markt is heilig. De Zeeuwse staten zijn niet zo samengesteld dat ze zich aan die trent onttrekken.
Ziggo?

Zal voor de abonnee's volgens mij wel wat extra voordeel opleveren. Alleen al Ziggosport zal ik blij mee zijn.
Verder durf ik geen uitspraken te doen watvde positieve / negatieve gevolgen zijn.
Ik vraag het me af. Ben tevreden klant bij Zeelandnet, en als deze straks wordt overgenomen door een andere kabel-aanbieder betekent dat weer een partij minder in kabelland. Het monopoly wordt dan alleen maar groter.
Jammer dat het zover is gekomen. Overigens is de gasgestookte Sloecentrale de hoofdreden voor dit verlies, 111 miljoen afschrijven op een zo goed als nieuwe fabriek is doodzonde.
Van dat monopolie merk je anders niks, de dekking van ziggo overlapt nergens met Zeelandnet dus er gaat geen concurrentie verloren. En een grotere partij kan des te sneller nieuwe features doorvoeren ivm meer kapitaal.
De concurrentiepositie t.o.v. contentproviders veranderd wel, dus de ACM gaat eerst een onderzoek starten, eventueel moet Ziggo concessies doen voordat ze überhaupt een andere partij mogen overnemen.
De concurrentiepositie t.o.v. contentproviders veranderd wel [...]
Dat is precies wat 'ze' ons altijd voorhouden. Maar waarom zou er sprake zijn van een concurrentiepositie tov contentproviders? Je hebt toch geen keuze om van provider te wisselen omdat zij betere/andere content hebben.

Ik heb Ziggo. Ik vindt dat ik te veel betaal. Ziggo bied 'gratis' sport aan. Ik, persoonlijk, veracht sport, maar moet er indirect toch voor betalen. Welke (kabel)alternatief heb ik? ADSL is geen alternatief omdat er maar een te-verwachten-maximum van 8(!!) Mbps is. En er is totaal geen glas in zicht.

Dit noem ik een monopolie.
Ik weet niet waar jij woont maar ik haal via mijn telefoon lijn in Middelburg, Zeeland toch echt 100mbit met KPN. Ik download ook echt met 11 tot 12 megabyte per seconde. Ik heb geen idee of er verschil zit in de lijnen met waar jij woont maar internet is toch buitenom de kabel en glasvezel ook een stuk sneller geworden.
Woon je in de Mortiere? Kan me voorstellen dat de infrastructuur daar al iets beter is dan in het gros van middelburg (en zeeland).

Ik hoef bij mij thuis echt niet te proberen om met ADSL over de 8mbps te komen met alle verouderde meuk die hier in de grond zit (Arnemuiden). Dan hou ik het voorlopig wel bij Zeelandnet.
Arnemuiden heeft het afgelopen jaar meerdere upgrades gehad, en in grote delen kun je nu rond de 100Mbit halen daar via de koperen telefoonlijn(VVDSL2). Je zou dus meer dan 8Mbit moeten kunnen halen.
Middelburg zuid. Lijkt me niet dat hier hele nieuwe infrastructuur ligt gezien het huis ook zo'n 50 jaar oud is. Voor KPN had ik Telfort. Gek genoeg kon telfort alleen tot 50 mbit (wat ik dan wel haalde) en pompt KPN gewoon netjes de 100mbit over het lijntje.

Edit: Ik heb me er verder in verdiept. Dit heeft inderdaad met upgrades naar VDSL2 te maken. Dit maakt wel gewoon gebruik van de huidige koper kabel, van wat ik er uit op kan maken. Ik zit dan sowieso ook wel gunstig en dicht bij het aansluitpunt. Want buiten een straal van 1km heb je die snelheden al niet meer.

[Reactie gewijzigd door Weijlander op 23 juli 2024 02:20]

Anoniem: 126717 @Weijlander20 april 2016 10:11
Dat hangt er echt vanaf waar je zit. Als ik kijk wat ik via DSL zou kunnen krijgen kom ik echt niet hoger dan 6 Mbit. En dat is in het midden van hartje Den Haag, niet ergens op een afgelegen eiland.

Ik denk ook dat Ziggo het gaat overnemen, er is immers genoeg concurrentie volgens de staat. En je kan geen andere providers op hun netwerk toelaten want de techniek staat het niet toe. Of zo.
in Terneuzen-zuid is ADSL om te janken... in het centrum staat wel een wijkcentrale maar dat is te ver. Doe dus maar kabelinternet.
Die snelheden via DSL zijn echt een uitzondering.
Het gaat om VDSL2. En een enigszinds gunstige locatie ten opzichte van de 'centrale'.
Hoe groter een partij hoe meer ze kunnen afdwingen bij contentproviders... zo zouden ze de contentprovider kunnen dwingen een hogere prijs te vragen bij concurrenten.

En ja leuk dat jij dat een monopolie vindt, maar dat is toch jou eigen definitie van een monopolie.
Ben het wel eens dat de regels nogal krom zijn in Nederland, dat KPN/Reggefiber wel het netwerk moet openen voor concurrenten en Ziggo niet.
Dat het gebied waar jij woont kennelijk niet interessant is voor andere aanbieders kan je Ziggo niet verwijten.
Ik kan (en doe het ook) ze wel verwijten dat ze ervoor kiezen de kabel niet vrij te geven voor andere aanbieders onder de noemer 'technisch ingewikkeld' of iets van een dergelijke strekking. Wat natuurlijk kolder is, maar het zal vast geld kosten waarna er concurrentie komt die nog meer geld kost.
volledig mee eens. Sport, dat is voor de media voetbal, wielrennen, schaatsen en af en toe een beetje tennis. Wat interessant zou kunnen zijn (als het al interessant is vast te leggen met camera's) komt er niet op.

Glas is hier ook alleen op bedrijventerreinen waar de desbetreffende bedrijven individueel voor de aanleg betalen ( en de rest op adsl zit of internetloos is)
Zeelandnet is in verhouding tov het overige dekkingsgebied van Ziggo zo dermate klein, dat het me sterk lijkt dat Ziggo hier nog meer concessie moet doen dan ze al hebben gemaakt bij de fusie/overname met UPC. Wat de ACM had moeten voorkomen is de overname van Reggefiber door KPN. Dat was de doodsteek voor glasvezel in NL en als resultaat ook van elke concurrentie op gebied van internet.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 23 juli 2024 02:20]

En de eindverantwoordelijke voor dit alles is er vandoor met 8 ton bonus :X

http://www.nu.nl/ondernem...-met-bonus-van-8-ton.html
Niet slechts gedaan om met 2 jaar werken 1,6 miljoen euro bij elkaar te schrapen.
Ook de reden voor z'n ontslag geeft wel weer aan wat voor mannetje Arnoud Kamerbeek wel niet is:
Bij de overheid klopte hij aan voor 160 miljoen en vervolgens dacht Arnoud dat hij echt wel recht had op een salarisverhoging naar 530.000 per jaar.
Je zal er maar werken en je baantje staat op het spel, te schofterig voor worden, het geeft maar weer aan hoe verzuurd de maatschappij is, dat dit soort zaken meer regelmaat dan uitzondering is, bah
Zeelandnet heeft nu het monopoly op de kabel in Zeeland dus feitelijk veranderd er niets bij een overname door Ziggo.
Wel als je televisie programma's maakt die zich (ook) op Zeeuwse kijkers richt. Er is weer een partij minder waar je die programma's aan kan verkopen. Als er nog maar één partij over zou blijven dan heb je geen onderhandelingspositie meer over. Je móet aan die ene partij verkopen tegen de laagste prijs of je bedrijf sluiten, er is immers niemand anders die je werk nog kan kopen.

Uiteindelijk hebben de consumenten daar ook last van. Zonder concurrentie zal het aanbod verschralen, waarom zou je immers nog moeite doen om iets nieuws, leuks of unieks aan te bieden, je klanten kunnen toch niet overstappen naar een ander. Ook als producent valt de aandrang om iets nieuws te doen weg, niemand zal nog risico nemen want er is toch niks meer te winnen.
Men had in dit tijdperk gewoon geen nieuwe fossiele centrale mogen bouwen. Dat overheden daartegen steeds meer actie ondernemen is al decennia duidelijk.
Leuk en aardig, maar liever een spiksplinternieuwe fossiele centrale dan een van 20 jaar pid en zolang er nog niet voldoende capaciteit is om energie op te slaan volstaan wind en zonenergie niet.
En waar moet die "voldoende" opslag vandaan komen, als iedereen in die antieke centrales investeert ipv in die opslag? On zoveel zuiniger zijn die dingen ook niet. Zeker bij gas. Dat is al vrij lang efficient en relatief schoon.
Komt wel. Als electrische auto's commonplace zijn heb je ineens standaard opslagcapaciteit voor de deur staan :P
Het is een leuk ideaal, opslag via elektrische auto's. Maar oplaadbare batterijen hebben vaak maar, zeg 1000 oplaadbaarheden. En al eerder gaat de capaciteit omlaag. Ik zou dus niet graag met een peperdure auto de actieradius uitgehold zien worden, dat is vaak al het minpunt van zo'n auto.
Laat ze maar een mooi dijkje on die windmolens leggen en daarbij overschotten paar meter meer water in zetten en dat met een turbine terugpakken op piekmomenten.
Ik gok dat electrische auto's in de toekoms ook meer een service worden, ofwel met een gedeelde vehicle pool of een 'prive' auto die je volgens cradle to cradle als service voor de deur hebt staan die qua onderhoud eens in de zoveel tijd omgeruild en refurbished word.
Ja ik snap dat ook niet die gas centrals maargoed..
Ik hoop van niet, zeelandnet is juist fijn. Kleiner en zo beter te benaderen.

Ziggo, ik moet er niet aan denken.
De samenwerking is echter al jaren bezig.
Telefonie loopt al via Ziggo, bij een storing op Ziggo een aantal jaar geleden, had Zeelandnet ook problemen.

De hotspots zijn al gekoppeld, met ziggo-hotspots kun je ook bij de zeelandnet abonnees inloggen.
Het zou me niets verbazen als de 'dikke' netwerkpijp gewoon door Ziggo de provincie ingepompt wordt, en vervolgens een rebranding krijgt.
Dat weet ik. Ik ben er ook bang voor. Maar als ik mocht kiezen werd het geen Ziggo. Misschien alleen al omdat ik hun manier van reclame maken écht vervelend vind.

Nee, Ziggo staat mij niet aan. Een veel te groot bedrijf waar naar mijn gevoel het belang van de klant allang niet meer voorop staat.

Ik ben geen Zeeuw (woon er wel), maar zou ZeelandNet graag in Zeeuwse handen zien blijven.
Dat belang van de klant, is bij heel veel bedrijven al ver te zoeken, zelfs de kleinere in de markt.

Ik heb vorige week een training mogen geven bij een "marktleider"
De prebriefing met de manager was duidelijk, de mensen moesten klantvriendelijk lijken, niet zijn.
Op mijn vraag "dus veel beloven, weinig geven ?" kon hij niet eenduidig antwoorden, maar er kwam vanaf dat moment alleen maar 'managerpraat' uit.
Termen als doorpakken, feelability, en empathie, vertrouwd als altijd ...

De trainig was dus ook best vlak, de mensen waren ( behalve dat het net geen tieners meer waren ) sowieso al niet gemotiveerd, ze kennen het bedrijf, en zelfs een glimlach aan de telefoon ( hoezo, de klant ziet me toch niet ) kon er niet meer bij.
Ik ben blij dat 'onze' mensen dat niet hebben, en ondanks dat helaas ook niet alles waargemaakt kan worden, ze er wel eerlijk en duidelijk over zijn, dat het KAN gebeuren dat .... en indien ;)
Heb je als klant nog geen flikker aan, dat weten wij allemaal, maar de intentie is iig gemeend.

Eigenlijk is mijn stelregel dan vrijwel altijd, zodra er een 'aparte' klantenservice is, is het al aan het afglijden .... mijn bakker en slager hebben geen apart loketje, als ik een probleem of vraag heb, spreek ik de verkoper / slager zelf aan, geen omweg, geen filters.
Anoniem: 132385 @FreshMaker20 april 2016 19:39
Is dat niet het doel van een manager van een call center aangezien een call center als kostenpost word gezien door veel bedrijven en niet als een middel voor klantenbinding?
Het doel is mij wel degelijk bekend ;)
Maar het doel is het probleem geworden, en helaas kun je er momenteel niets tegen doen, omdat het niets mag kosten.
Vandaar mijn opmerking over kleine bedrijven en klant-inzet ;)
Agreed.
Maar Zeelandnet is sec alleen de internet-provider. het coax-gedeelte aka het kabelbedrijf, dat dus de TV-diensten doet, DeltaV zeg maar, valt nog steeds onder Delta Comfort.
Logisch lijkt mij als men die twee, Zeelandnet en DeltaTV samen verkoopt. Dan moet men dus het DeltaTV afsplitsen uit Delta Comfort BV, waar ook nog de facturatie van het waterleidingbedrijf (officiëel apart, heet Evides) plaatsvindt.

Het netwerkbedrijf (tot 2015 Delta Netwerk NV) is al min-of-meer een eigen juridische eenheid. In hoeverre die twee nog met elkaar verweven zijn is mij onbekend, ik ben geen werknemer oid, slechts klant (kan niet anders wat betreft netwerkdienst en water)

In hoeverre het productiebedrijf los staat van de rest is mij eveneens onbekend. Technisch zijn het natuurlijk afzonderlijk te onderscheiden eenheden, administratief en juridisch kan het sterk verweven zijn.
Hier hetzelfde. De kleinschaligheid van ZeelandNet is veel waard, net als dual stack ipv6 waar Ziggo voorlopig nog niet aan doet.
fZiggo ziggo doet wel al aan dual stack (Met ubee modems)

fUPC ziggo doet ds-lite.

Dus ansich doet Ziggo wel Dual stack, maar je moet wel in het former-ziggo gebied wonen met een correct modem wil je dual stack krijgen...
Anoniem: 382732 @Snow_King20 april 2016 12:48
Het probleem is dat het voor kleine provider steeds moeilijker wordt om concurrerend in te kopen. Bedrijf als Liberty Global betalen andere bedragen voor apparatuur dan de kleintjes. Daarnaast is de organisatie niet veel kleiner, of je nu 100.000 of 5 miljoen gebruikers hebt. Design en engineering, product management, e.d. vergt net zoveel werk. Alleen klantenservice (en dan alleen nog maar het call center) is kleiner, maar daar zitten de goedkoopste werknemers van een bedrijf....
Uhm volgens mij gooien ze het in de verkoop door een verliespost in de gasmarkt. Verder weet ik niet of het verplicht opsplitsen van het bedrijf hier een mogelijke reden is tot besluit van verkoop. Volgens mij heeft het niks te maken met de winstgevendheid van zeelandnet zelf.
Dat hoop ik dus echt niet, ziggo is een ramp qua service en prijzen. Zeelandnet is lekker goedkoop, goede service en goede stabiliteit.
Dan krijg je ook die mooie ziggo prijzen die echt veel minder fijn zijn ! ! !

UPC klanten zijn ook al gedupeerd lijkt me niet dat zeelandnet klanten daar op zitten te wachten.
Wat ik mij dan afvraag, gaat Delta TV dan ook naar Zeelandnet? Je kan het op dit moment krijgen als alles in 1, maar kan dat dan straks ook? Geen kabel, geen internet...

Zolang ze de wachtmuziek van de Zeelandnet klantenservice maar niet afpakken: Hier aan de kust

[Reactie gewijzigd door xFeverr op 23 juli 2024 02:20]

Vaak genoeg mogen horen (:
Tegenwoordig is er al meer variatie in wachtmuziek. Maar ik heb ook wel eens meegemaakt dat ik 25 minuten moest wachten en alleen maar Hier aan de kust, van Blof kreeg te horen. Hoewel het nummer op zich oke is kwam het toen wel mijn strot uit.
Ja ik ook. Want de wachtrijen bij Zeelandnet zijn om te huilen. Evenals de support. Komt vaak over alsof ze van niks weten of te weinig mogen.

Tegenwoordig kun je je eigen modem niet meer resetten (geen hard-reset dan toch).
Ik kon niet meer in m'n modem en een 30-30-30 reset hielp niks.
Gebeld. Op afstand zouden ze de boel herstarten "ziet u lampjes knipperen? Dan issie bezig. Doei!" - niet dus. Niks reset.

's Avonds nog eens gebeld, en gevraagd of meneer/mevrouw aan de lijn kon blijven tot de reset was gelukt.

Ook wel goede ervaringen hoor. Klant van ons wilde z'n wachtwoord wijzigen, maar dit lukte 'm niet. Kwam met gesloten brief (met tijdelijk wachtwoord) in de winkel, maar kreeg dit niet voor elkaar. Blijkbaar had klant in tussentijd nógmaals z'n wachtwoord opgevraagd, waardoor die brief ongeldig was en een nieuwere brief ontvangen moest worden.
Dit uiteindelijk gelukt via de geavanceerdere support en ze zouden me pas na t weekend bellen. Werd toch netjes een paar uur later op vrijdag (zelfde dag) nog gebeld. Da's dan weer wel prima.

Nadeel is gewoon dat in onze buurt (Hulst) enkel Zeelandnet ontvangen kan worden. Wil meer keuze, live-pauzeren e.d..
Heb hele andere ervaringen met de helpdesk. Ook het chatten ging aardig goed, nee perfect eigenlijk....! Ik kreeg bijna per 2 seconden een reply!
Ook via Messenger (Facebook) zijn de replies snel, maar vaak niet diepgaand genoeg.
Jazeker, alle kabelactiviteiten gaan de verkoop in. Zie http://www.emerce.nl/nieuws/ook-kabel-delta-verkoop
Ik was eerder aan de werkgelegenheid aan het denken: Hier aan de kust...

(dit dus als reactie op xFeverr)

[Reactie gewijzigd door Myri op 23 juli 2024 02:20]

Zeeland, nog onontgonnen qua glasvezel. Koren op de molen voor CIF als overnamepartij. Zij hebben eerder zo ongeveer alle nog resterende zelfstandige kabelnetjes overgenomen, waaronder ook Caiway. Zodra ze dit in handen hebben stoppen ze glas in de grond en faseren ze het kabelnetwerk uit. Slimme strategie, want hiermee heb je geen concurrentie van Ziggo.

...Of zou Liberty Global toch een bod gaan doen op Zeelandnet?
Anoniem: 725495 20 april 2016 11:49
Denk dat Ziggo wel de geschikte partij is om Zeelandnet over te nemen. Zie reacties over een monopoly positie die groter wordt, maar daar is geen sprake van aangezien er nu ook al geen keuze is welke kabelaanbieder je zou willen. Als Ziggo KPN zou overnemen, dan is het een heel ander verhaal.

Lees over regelmatig over dit soort onderwerpen dat de kabel opengesteld zou moeten worden. Dit zou echt heel vreemd zij voor een commercieel bedrijf dat een netwerk koopt, en vervolgens in investeert, en dan concurrenten daar profijt van moet laten hebben. Er is het verleden besloten dat marktwerking de oplossing was, alles moest commercieel worden dat zou perfect zijn. Het resultaat wordt nu meer en meer zichtbaar. KPN moet zijn nieuwe glasvezel en VDSL netwerk wel openstellen voor concurrenten. Toen jaren terug bekend werd dat KPN zijn aan te leggen glasvezel netwerk ook moest openstellen, werd er direct op de rem getrapt, hoge inversteringskosten maar met een kleinere kans om het terug te verdienen. Ze moeten concurreren met de kabelmaatschappij, maar ook met andere providers op het eigen netwerk, en door die laatste blijft er gewoon minder winst over voor KPN. Uiteindelijk is KPN, om toch enigsins mee te kunnen met de kabelmaarschappijen, dan maar meer VDSL gaan uitrollen omdat dit goedkoper te doen is. Tevens zijn ze wijkkasten in woonwijken gaan plaatsen indien de afstand groot was, dat alles nog steeds goedkoper dan in elk huis een glasvezel binnen brengen.

Het beleid van moeten openstellen werkt dus uiteindelijk nadelig voor de consument, bedrijven gaan gewoon minder investeren omdat er minder binnenkomt, en dat zal bij Ziggo net eender gaan. Idealiter waren de netwerken nooit verkocht of geprivatiseerd, maar beheerd door 1 partij. Sterker nog de hele martwerking is nadelig voor de consument, en niet alleen op telecom gebied, zie zorg, ov, post, energie enz. KPN had voorheen gewoon de hele infrastructuur in handen wat betreft vast bellen, en later kwam daar internet bij en dat ging prima. Wat mij betreft een aanbieder, overal glas neer leggen, en zorgen voor goede diensten. 2 newerken is niet eens meer nodig tegenwoordig, alles kan over glas, kabel is initieel enkel aangelegd voor tv distributie. Scheelt investering en onderhoudskosten voor 2 netwerken, en voorkomt ook dat in delen van het land slecht een paar mbit haalbaar is en in andere delen 500 mbit. Helaas zal deze situatie nooit werkelijkheid worden, of het beleid moet wel echt heel drastisch gaan veranderen, iets wat ik niet zie gebeuren.
Ik was al abonnee van Zeelandnet (sinds begin 1995) toen Jeroen Bakker van Rijckholt de baas was. Deze heeft de boel verkocht aan de Delta en is als een God in Frankrijk gaan leven. Dat was de tijd dat er nog een hele batterij aan inbelmodems stonden en men via het netwerk van Zeelandnet intern met elkaar bestanden konden uitwisselen. Of iemands printer aansturen. Of via FTP alle namen van alle abonnees kon zien (een paar duizend).
haha ja mooi was dat. kwam toen ook tot de ontdekking dat ik IP adressen aan het uitdelen was aan mensen uit de buurt. :P

Zal blij zijn als het eindelijk opgedoekt wordt en overgaat naar Ziggo of een andere speler. Zo veel negatieve ervaringen met die lui.
Anoniem: 510974 20 april 2016 21:25
Eigenlijk zou de provincie de infrastructuur moeten kopen en de onafhankelijke netbeheerder moeten worden

Het zou een 'leuk' experiment zijn om te zien of concurrentie op de kabel werkelijk 'onmogelijk' / 'goed voor de consument' is
Wat er met de kerncentrale in Borssele gebeurt, is nog niet duidelijk. Hiervoor moet een andere oplossing gevonden worden in samenwerking met de Rijksoverheid.
Oei, wat gebeurd er als je een commercieel bedrijf in stukjes verkoopt en alleen nog een onrendabele kerncentrale overlaat als asset?
Dat wordt niet leuk voor de belastingbetaler... dat betekent dat de splisingswet niet alleen 35 euro per huishouden kostte om in te voeren, maar ook nog eens dit dingtje 355 miljoen kosten (500-145 reservering) = €45,- per huishouden.

Leuk hoor.. splitsing....
Delta zeelandnet heeft wel degelijk een monopoly positie. Met name in de vele dorpen waar de klanten te ver van de centrale kast wonen om over te stappen naar een ander. Het internet van Delta loopt via de kabel. Bellen gaat via de kabel, en Ziggo werkt al op de een of andere manier samen met Delta wat betreft de tv.(bij het instellen van je tv moet je ziggo invoeren) Lijkt mij dus dat als ziggo het overneemt je daar ook een alles in 1 pakket kan afnemen. Trouwens grappig: Op het forum van zeelandnet was er een discussie gaande over de verkoop. De moderators vonden dat de zeeuwen niet mochten speculeren en hebben het op slot gezet. Nu zie je op diverse landelijke sites discussies ontstaan.
Anoniem: 382732 @breijtje20 april 2016 12:51
Dat is geen monopolie. Andere aanbieders zijn vrij om hun diensten aan te bieden. Maar als de markt te klein is gaat niemand dat doen natuurlijk. In veel kleine dorpen heb je ook hoogstens maar 1 (vaak nog dure) supermarkt, terwijl je in de stad kunt kiezen. Dat is ook geen monopolie maar een gevolg van buiten af wonen. Daartegenover heb je weer veel voordelen zoals ruimte en vaak ook goedkopere huizen.
+1 GJvdZ
Helemaal mee eens, het staat je vrij om een andere te kunnen kiezen.
Volgens mij is het niet monopoly maar monopolie :)
Dikke van Dale :-
mo·no·po·ly , mo·no·po·ly (het; o)
1 gezelschapsspel waarbij het de bedoeling is zo snel mogelijk rijk te worden
mo·no·po·lie (het; o; meervoud: monopolies, monopoliën)
1 de situatie dat iem. als enige iets kan of mag verkopen
2 uitsluitende bevoegdheid tot iets: machtsmonopolie

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.