Afbeeldingen van Lenovo-handheld en -conceptsmartphone duiken op

Op Lenovo's website zijn afbeeldingen gevonden van een nog niet aangekondigde Legion-handheld. Deze zou beschikken over een 7”-full-hd-scherm met HDR10, een 7000 mAh-accu en ingebouwde controllers. Er staan ook afbeeldingen van een smartphone met waterkoeling.

De afbeeldingen werden aangetroffen op de Mobile World Congress-websites van Lenovo Duitsland en Lenovo Japan, meldt een gebruiker op het Gbatemp-forum. Op de afbeeldingen is een handheldapparaat te zien met thumbsticks aan elke kant, x-, y-, b-, en a-knoppen, een d-pad, schouderknoppen, een USB-C-aansluiting, een microfoon en een 3,5mm-jack. De interface laat GeForce Now, Google Play en andere Android-apps zien. Het toestel heet Lenovo Legion Play.

Volgens website Liliputing bevat de sourcecode van de websites ook een productomschrijving waarin vermeldt staat dat de handheld beschikt over een 16:9 full-hd-scherm met HDR10-ondersteuning, dubbele luidsprekers, dubbele vibratie en een 7000 mAh-accu. De omschrijving spreekt over een 'Android-cloudgamingconsole'. Lenovo heeft tot dusver nog geen officiële aankondiging gedaan van de vermeende handheld.

Legion Phone Duel H20 Edition

Liliputing trof ook afbeeldingen van een concepttelefoon aan, de Legion Phone Duel H20 Edition. Dit toestel moet een aangepaste Legion Duel 2-smartphone voorstellen dat beschikt over een waterkoelingssysteem op de achterkant van het toestel. Volgens de omschrijving zou het apparaat over 18GB werkgeheugen beschikken en 1 terabyte opslagruimte. "De Legion Phone Duel H20 Edition bevindt zich nog in de conceptfase", aldus Lenovo in de aangetroffen omschrijving.

Door Jay Stout

Redacteur

04-10-2021 • 11:21

55 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (55)

55
55
40
0
0
13
Wijzig sortering
Is dit niet gewoon een Android tablet met ingebouwde controller knoppen? Is daar een markt voor?
Idd, kan je beter wachten op een SteamDeck.
Steam deck is toch echt anders. Er zijn een hoop mensen die streamen, en dan is dit ideaal als de prijs laag is. Voor 150 euro bv zou deze prima verkopen als streaming client. Richting de 300 is het kansloos.
Als telefoons tegenwoordig regelmatig meer dan € 1000 kosten, waarom zou een tablet voor € 300 dan al kansloos zijn?
Omdat je een steck deck hebt voor 419 welke een volwaardige PC is. 300 voor een android tablet versie is dan een slechte keus lijkt me.
Jouw opmerking viel mij even op, "een volwaardige PC is".
Ik struikel altijd over dat soort opmerkingen, net als mensen datzelfde zeggen over laptops. Op het moment dat er een mobiele versie van een CPU in zit is het al geen volwaardige PC meer, zelfde geld voor mobiele versies van GPU's. Performance is gewoon vele malen lager door de thermal en power throttling.

Performance komt ook niet eens in de buurt van een low end PC, dus een volwaardige PC zou ik het niet durven noemen. Ik reageer hier op om te voorkomen dat mensen met minder kennis dit aannemen als waarheid en denken een PC te hebben gekocht maar bedrogen uit komen als hun spelletje niet werkt.
Dus iets is pas een volwaardige PC als het bepaalde performance specs heeft? Dat is nogal gek om te stellen niet waar? Ik noem het een volwaardige PC als je elke OS kan installeren en de gebruikelijke rand appratuur kan aansluiten, en dat is zo met een deck. Een laptop is dat net zo goed, een media speler waar je linux op kan installeren niet. Een volwaardige PC heeft niets te maken met het kunnen spelen van de nieuwste AAA games op 4k en 144+fps, dat slaat nergens op.
Om nog maar niet te beginnen dat een "volwaardige PC" low-end desktop van 5 a 6 jaar oud, langzamer is dan een moderne notebook of de Steamdeck.

Of zijn desktops na 5 jaar opeens geen volwaardige PC's meer? 8)7
Jouw opmerking viel mij even op, "low end PC"
In mijn beleving is een PC een persoonlijke computer.
Low- of High-end heeft nix te maken met de volwaardigheid van een PC.
Deze Lenovo-handheld is en blijf een Android apparaat, het is niet eens een computer, laat staan een persoonlijke computer.
Hij is namelijk altijd afhankelijk van een big-tech bedrijf dat Android moet blijven ondersteunen en voorzien van de beveiligings updates.
Het komt dus nooit in de buurt van een volwaardige PC
De Steam Deck daar in tegen daait Arch Linux en is daarom een volwaardige PC.
Als het maar open source is dan kan je er al je persoonlijke wensen mee vervullen.
Als een apparaat geen Delete knop heeft, is dat vaak al een voorbode dat het niet om een PC gaat.

Nee, de Steam Deck zal na 2 kwartaal 2022 erg veel verkocht gaan worden.
Daarom gaan ze 1 per persoon verkopen

In de Steam Deck zit een "Zen 2 + RDNA 2 powerhouse"
En laat die nu ook toevallig in de "Xbox series x" zitten...
Maar performance maakt nix uit voor de mate hoe volwaardig een PC is.
Ik reageer hier op om te voorkomen dat mensen die consumptief geaard zijn jou standpunt voor waarheid aannemen.
De term "Personal Computer" is ook een beetje vervaagd deze jaren.

een "Computer" die van jou is, is een Personal Computer, of wel een PC. Jou magnetron? Dat is ook als het waren een PC.(Betekenis Computer letterlijk genomen)

Wat je beter kan stellen is dat een Steam Deck geen Desktop vervanger is. Maar wel een volwaardige PC. Een de term "Volwaardige PC" is sowieso scheef omdat er geen onvolwaardige PC bestaat...

Daarnaast... wat de Steamdeck heeft aan kracht en prestaties zal voor de meeste mensen, de HTK-Gebruikers meer dan voldoende zijn, en daarmee bedoel ik wat Mailtjes lezen, Youtube browsen, Social media door scollen etc. Daarmee is het voor hen een Desktop Replacement. Maar voor de ras echte Gamers? Dat niet. Dit is meer een companion, als ze op vakantie gaan of lang onder weg zijn dat ze toch even het spelletje kunnen voortzetten.

Persoonlijk... afhangend hoe de Dock er uit komt te zien, zou dit mijn HTPC kunnen vervangen gezien ik het enkel gebruik voor wat Youtube, Netflix en Crunchyroll en meer niet.
De versie van € 419 noem ik geen volwaardige PC, dan moet je op z'n minst de versie van €549 hebben.

Daarnaast, Steam verkoopt z'n apparaat fors onder de kostprijs lijkt het - goed voor de consument, en dat zullen vast wel op de een of andere manier terug verdienen (in marktaandeel of game verkoop ofzo), maar dat wil niet zeggen dat andere zich aan die prijs moeten spiegelen.

Zonder verdere specificaties/info kunnen we moeilijk oordelen of dit apparaat eerder een concurrent van de Switch van €350, of de GDP Win 3 / Aya Neo van € 1000 wordt (of daar zoals de Steam Deck er ergens tussenin)
Als het goed is kan je je eigen ssd in de goedkoopste steam deck versie doen. Als dat klopt, dan kom je met ssd onder de versie van 549. Dat hoop ik iig. Want ik heb een pre-order staan voor de goedkoopste versie.
Als het goed is kan je je eigen ssd in de goedkoopste steam deck versie doen. Als dat klopt, dan kom je met ssd onder de versie van 549. Dat hoop ik iig. Want ik heb een pre-order staan voor de goedkoopste versie.
Wat ik gelezen heb kan en hebben alleen de twee duurdere NVMe SSD opslag, en niet de goedkoopste Steam Deck, maar ja dan nog zou ik minimaal gaan voor de Steam Deck met 256GB NVMe SSD, die €549 kost, wat een volwaardige PC is, en helemaal makkelijk is met de Steam Dock, wat dan een hele goedkope oplossing is als mini Game-PC, met een Xbox controllers er op en zo, je kan er net zo veel mee doen als een Desktop/Laptop.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 4 oktober 2021 21:26]

Ik dacht me op basis van de (p)reviews die ik gezien heb me te herinneren dat je alleen de 2 duurdere versies met het NVMe geheugen op kon waarderen, en die met MMC geheugen niet. Vandaar dat mijn opmerking dat ik de goedkoopste versie niet als volwaardige PC zie.

Maar kom als ik nu google tegen dat ze wel allemaal 2230 m.2 modules gebruiken (not intended for end-user replacement O-) ).
Je hebt refurbished SSD's rond de 25 euro van 256Gb, dat is een goedkope optie die prima werkt.
Je hebt refurbished SSD's rond de 25 euro van 256Gb, dat is een goedkope optie die prima werkt.
Met het handje vol M.2-30MM SSD's (welke de Steamdeck slikt), die ook nog matig beschikbaar zijn, zou ik het knap vinden als je daar 256GB refurbs voor 25 euro van kan vinden. Of was je van plan om een 2.5" SATA disk in een Steamdeck te proppen ? :Y)

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 4 oktober 2021 20:49]

Ja nee, nvme m.2 30mm ;) komen vaak uit laptops. Keuze zat....

https://laptopcentrale.nl...b-m-2-2230-pcie-nvme-ssd/
Keuze zat
Goed gevonden, daar zijn maar zat 30mm ssd's te koop inderdaad. _/-\o_
Wat een geweldig idee. Ik heb nog wel een Dell laptop liggen met zo'n ssd. Helemaal niet aan gedacht, nou dan is de upgrade nog gratis ook 8-)
nieuws: Valve deelt teardown van Steam Deck-handheld en gaat onderdelen verkopen

Je hebt toch gelijk, je kan de SSD vervangen, maar wil je de genoemde risico's lopen? (Weet niet hoe handig en ervaren je als Tweaker bent)
Handig genoeg, ik ga zeker proberen om er een ssd bij te stoppen. Ik zie dit niet als een bijzonder groot risico.
Daarnaast, Steam verkoopt z'n apparaat fors onder de kostprijs lijkt het - goed voor de consument, en dat zullen vast wel op de een of andere manier terug verdienen (in marktaandeel of game verkoop ofzo), maar dat wil niet zeggen dat andere zich aan die prijs moeten spiegelen.
Anderen kunnen dat ook niet. Tenminste, bij Amazon-artikelen wordt hier altijd gezegd dat de concurrentie niet onder de kostprijs kan verkopen, dus dat lijkt me in dit geval niet anders.
Steam deck is zijn geld niet waard. Even je beter met GeForce now op dit toestel hierboven.
Ligt aan de prijs, maar er is zeker een markt voor.
Net als voor al die andere emulatie handhelds wat op android draait.
Die watergekoelde lijkt me niet compatibel met de gemiddelde broekzak :?
Zou het waterkoel blok niet afneembaar zijn? Ik snap de problemen met de warmte overdracht dan, maar dit kan niet een vaste combi zijn lijkt me.... dat kan dan veel slimmer.
Ik weet het niet. Voor portabiliteit zou dat wel logisch zijn, en voor de koelprestaties juist niet. Op die laatste foto lijkt er linksonder en rechtsboven wel een buisje de telefoon in te gaan...

Afgezien van dat koelblok zou ik een apparaat met joystickjes (die aan de voorkant uitsteken) sowieso al niet in m'n broekzak stoppen.
Het gaat om twee verschillende apparaten hè, dat game ding is niet het ding met waterkoeling. Lijkt me vreemd dat die telefoon voorop ook pookjes heeft.
Inderdaad je hebt gelijk, ik dacht dat de 2e een watergepimpte versie van de 1e was, maar dat is dus niet zo.
Die foto is gewoon 6 maanden te vroeg (of te laat natuurlijk) uitgebracht lijkt me.
Ben wel benieuwd hoe je zo'n ding mee het vliegtuig in krijgt...
De handheld ziet er leuk uit. Zoiets was al gemaakt door het Chinese merk MOQI (MOQI i7S). Coolers en waterkoelingen op een telefoon vind ik erg overdreven.

[Reactie gewijzigd door WhySoSerious? op 4 oktober 2021 12:28]

Hoezo overdreven? Als je echt serieus wil gamen op een telefoon is thermal throtteling een probleem en extra koeling dus de oplossing?
De games zijn daar gewoon voor geoptimaliseerd.
Hoe bedoel je dat? Er zit zoveel verschil tussen de ene en de andere telefoon dat je volgens mij niet van optimalisatie kunt spreken zonder aan te geven of je het daarbij over fps, temperatuur, accuduur oid hebt.

Desalniettemin blijft volgens mij throtteling het grootste probleem, niet alleen qua prestaties, maar een telefoon moet ook niet warmer dan 40-50 graden worden om hem nog comfortabel vast te kunnen blijven houden.
De beste mobiele games zullen een telefoon niet helemaal tot het limiet pushen zodat deze niet zo warm word. Hierdoor vind er ook geen thermal throttling plaats.
Serieus gamen doe je op een pc of console, niet op een smartphone.
Helemaal mee eens, maarja, leg dat de jeugd van tegenwoordig maar eens uit. Als iets niet GAMING is/heet met waterkoeling en een dikke laag regenboogsaus er overheen verkoopt het blijkbaar niet.
Ik vind het wel een geinig concept. Het doet mij denken aan een Switch, waarmee je ook kunt bellen. :-). Ik vrees echter dat de prijs te hoog zal zijn, om echt een kans te maken in het overvolle veld van telefoons enerzijds en de gevestigde (echte) gaming handhelds anderzijds, helaas!
Het zijn 2 verschillende apparaten, de eerste is puur om te gamen, is niet bedoeld om mee te bellen.

Het tweede toestel in het nieuwsbericht wel.

[Reactie gewijzigd door storchaveli op 4 oktober 2021 13:10]

Met de 2e zal ook niet zoveel gebeld worden, ik denk dat ook daar de doelgroep gamers is.
Leuke handheld, ik hoop stiekem dat ze em x86 maken en linux draaien. Stiekem wil ik gewoon een steamdeck, maar die zullen wel een hele tijd niet verkrijgbaar zijn. Als lenovo dan meedoet met een iets lagere spec/prijs, en voorraad, ben ik om
Hier zit gewoon een ARM chipje in helaas...
Jammer de bammer, dan moet ie wel echt heel goedkoop zijn, dan is ie voor inhome streaming nog te overwegen
Dat homescreen is wel heel schaamteloos.
Je kan een homescreen maar op een beperkt aantal manieren uitvoeren, maar dit is inderdaad een vrijwel identieke kopie van het Switch home screen. Zelfs het icoontje linksonder, om te tonen of je met joy cons gekoppeld, draadloos, of pro controller speelt is identiek. Net zoals
- de lijst met games
- de manier waarop "overige" applicaties zoals de shop in een tweede rij weergegeven wordt
- de batterij/wifi/klok status (inclusief volgorde)
- start/options rechtsonder (wordt start/back)
- het lijntje boven de start/back
- ...

Ziet eruit als een knock-off die je zou krijgen als je voor €150 een Switch op Wish besteld, maar dan met wat betere bouwkwaliteit als de gemiddelde knock-off.

[Reactie gewijzigd door bertware op 4 oktober 2021 11:48]

Ik dacht bij de kop eerst aan een conculega voor de SteamDeck, maar het lijkt dus een android-apparaat. Ik snap dat het maar een concept startpagina is, maar Steam Link zou toch een mooie toevoeging zijn zodat je spelletjes kan spelen vanaf de bank die je op je computer hebt. Zeker een logische voor een bedrijf dat ook computers verkoopt.
Er is een Steamlink app voor Android, en ook Xbox streaming (zowel Xcloud als in-home). Je zult er dus behoorlijk wat games mee kunnen streamen.
ik ben benieuwd naar de prestaties van de Legion Phone Duel H20 Edition aangezien de huidige snapdragon 888(+) telefoons zwaar thermal throttled zijn en dus nog niet alles eruit kunnen halen wat erin zit
Haha wel nog grappig die waterkoeling
Lijkt wel een moderne variant op de Nokia N-Gage. Kan iemand zich dat toestel nog herinneren?
Ja, ik ben ook uit het SMS-tijdperk, toen Nokia nog marktleider was. Oh, nostalgie. :-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee