Delta laat vijftien andere aanbieders toe op het glasvezelnetwerk in Zeeland

Delta Fiber laat vanaf 15 december vijftien andere providers diensten leveren via zijn glasvezelnetwerk in Zeeland. Het gaat voor consumenten onder meer om de aanbieders Freedom Internet, Online.nl en Solcon.

Naast de drie genoemde providers mogen ook MultiFiber, Kliksafe, PlinQ, GlasNet en Libernet nu hun diensten leveren via het glasvezelnetwerk van Delta, laat het glasvezelbedrijf weten. Voor de zakelijke markt gaat het om de aanbieders Enreach, Infopact, Helden Van Nu, NG-BLU, Matrix en Weserve. Delta liet eerder al andere providers toe op zijn glasvezelaansluiting in andere plaatsen in Nederland, maar nu is dus ook Zeeland aan de beurt.

Het betreft alle Zeeuwse wijken waar het netwerk actief is. Deze wijken bevinden zich in Arnemuiden, Breskens, Goes, Hulst, Kapelle, Kloetinge, Krabbendijke, Kruiningen, Middelburg, Nieuw- en Sint Joosland, Oost-Souburg, Sint Laurens, Terneuzen, Vlissingen en Zierikzee. Delta is ook bezig met de aanleg van glasvezel in 23 andere plaatsen in Zeeland. Momenteel hebben 'meer dan 75.000' adressen toegang tot glasvezel van Delta, maar het bedrijf belooft dat dat er begin 2023 meer dan 100.000 zullen zijn. Dat is meer dan de helft van de Zeeuwse huishoudens.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

15-12-2022 • 17:13

107 Linkedin

Submitter: jurri@n

Reacties (107)

107
107
57
5
0
41
Wijzig sortering
Naast dit goede nieuws bij Delta zijn er ook andere ontwikkelingen.

Zo gaat Delta de prijzen van glasvezel internet verhogen per 1 januari 2023
Flexpakket Basis 150 Mbps was €42,50 en wordt €45,00
Extra Snelheid 400 Mbps was €46,00 en wordt €48,50 *
Extra Snelheid 1000 Mbps was €50,00 en wordt €52,50 *

* Dit is inclusief het maandbedrag van Flexpakket basis 150 Mbps

Ook andere tarieven gaan omhoog
ESPN Compleet was €11,00 en wordt €12,00
Viaplay was €12,99 en wordt €13,99
Basis Bellen was €1,00 en wordt €2,00
Start- en beltarief per minuut was €0,15 en wordt €0,16
Start- en beltarief per minuut Europa was €0,15 en wordt €0.19

Ook zijn er wat zenderwijzigingen:

50+ zenders krijgen Filmbox, ONS, 192TV, TV Oranje, Stingray Classica, Schlager TV, NDR, RTL, TRT Turk, Secret Circle en XITE erbij, maar JenZ, NPO2 Extra, 100% NL TV, Mezzo, TV5Monde en Playboy TV verdwijnen.

90+ zenders krijgen er Dusk Deluxe! en Penthouse TV bij, maar daar lever je Nautical Channel, Babes TV en Pure Babes voor in.

120+ zenders krijgen er 2M, Antena 3, CBBC, CNBC Europe, Fox News Channel en Mediaset Italia bij waarvoor je dan weer Extreme Sports (per 1 juni 2023), SWR en Phoenix CNE kwijtraakt.

Als laatste hint Delta in een email naar haar klanten dat er ook een 4000 Mbps abonnement aankomt.

Voor als je het zelf nog een keer wilt doorlezen kan je hier terecht. Er wordt daar echter niks gerept over het 4000 Mbps abonnement. Ook lees je niks terug over het 8000 Mbps XGS-PON abonnement waarbij ik vermoed dat dit dan dezelfde prijs zal blijven.

[Reactie gewijzigd door liberque op 15 december 2022 17:40]

Ja ik kreeg ook al een mail, heel vreemd eigenlijk een prijsverhoging nog een jaar voordat ik überhaupt aangesloten wordt...
Dat was juist mijn redding uit een Delta contract, want omdat ze de prijs verhogen mag je je abbonnement opzeggen zonder de contract termijn af te hoeven maken.
Ze zeggen tegen mij dat dat niet kan omdat dit namelijk onder de standaard inflatiecorrectie zou vallen. En dan mag je als consument dat niet als reden aanvoeren, blijkbaar. Maar in de communicatie hebben ze het niet over inflatiecorrectie.

Wel zeiden ze dat als ik me nu na 1-10-2022 had aangemeld ik wel kon opzeggen maar ik heb me in april al aangemeld. Maar ik heb dus ook nog lang geen dienst van ze, ze moeten hier zelfs nog graven.

[Reactie gewijzigd door Room42 op 15 december 2022 22:47]

Allereerst denk ik dat het helemaal er vanaf hangt welke dienst(en) je afneemt. Als je Basis Bellen afneemt kan ik een 100% verhoging nu niet een "inflatiecorrectie" noemen. Daarnaast, als jij TV diensten afneemt en het pakket veranderd, dan verandert de dienst en is het dus ook geen inflatiecorrectie meer.

Verder als je nog niet aangesloten bent moet je bij Delta in mijn ervaring nog maar afwachten of dat uberhaupt gaat gebeuren...
Ik heb enkel internet genomen. Ik heb inderdaad van anderen ook gehoord dat het erg lang geduurd heeft voordat ie aangesloten waren. Ben benieuwd, maar eigenlijk hoeft het van mij niet meer als ik al voordat überhaupt mijn contract is ingegaan de prijs al verhoogt wordt. 8)7
Hier ook alleen internet afgesloten. Zojuist een poging gedaan het contract te laten ontbinden. Ze schermen inderdaad met inflatie correctie en dat de wettelijke bedenktijd voorbij is. Na verschillende mensen en telefoonnummers iemand gesproken die de aanvraag uitzet bij de financiële afdeling in verband met een afkoopsom.
Overigens zie ik in de algemene voorwaarden staan: De tarieven voor het DELTA Flexpakket worden jaarlijks geïndexeerd in beginsel per 1 juni van elk jaar volgens de
CBS Consumentenprijsindex website. De indexering geldt
niet voor de Klant als nog de Klant niet langer dan 3
maanden het DELTA Flexpakket afneemt.
Een abbonement wat nog niet actief is zou naar mijn idee dus ook niet in prijs kunnen worden verhoogd.
Dat laatste is inderdaad interessant.
Gezien de onduidelijkheid heb ik maar eens rondgebeld bij Delta. De conclusie is als volgt:

Heb je glasvezel aangevraagd voor een actieprijs: in het geval van internet only dus het eerste jaar voor 45 euro per maand dan blijft deze actie gelden vanaf het moment dat je aangesloten wordt. Dus stel je hebt op 01-04-2022 een aanvraag gedaan en je wordt op 1-2-2023 aangesloten dan betaal je tot 1-2-2024 dus 45 euro per maand. De prijsverhoging gaat dan in dat geval pas in op 2-2-2024.

Hoe het precies zit als je niet met een actie heb meegedaan en dus bv. 50 euro per maand zou gaan betalen voor internet only en ben je nog niet aangesloten is eenvoudig. Je contract gaat pas in bij levering en je bent dan officieel op papier dus nog geen 3 maanden klant. De inflatiecorrectie gaat dan pas in na een jaar. Dus stel je hebt op 1-3-2022 een aanvraag gedaan en je wordt op 1-2-2023 pas aangesloten dan betaal je het oude tarief tot 1-2-2024.

Pas als je al 3 maanden voor de aankondiging bent aangesloten gaat de inflatiecorrectie voor je gelden.

Let op: dit is allemaal blijkbaar niet goed gecommuniceerd naar de klantenservice en je krijgt dus mogelijk gewoon iedere keer een ander verhaal. Het advies is dan ook de eerste factuur af te wachten nadat je bent aangesloten. Tegen die tijd is de klantenservice ook goed op de hoogte en kunnen ze je een correct verhaal geven en waar nodig corrigeren. Hou er rekening mee dat zodra Delta jou het startpakket heeft opgestuurd ze je beschouwen als "aangesloten". De afspraak die je maakt met Guidion om het modem voor je in de FTU te steken staat daar buiten.
Ze moeten je verplicht de mogelijkheid bieden om de diensten niet meer af te nemen als hun besluiten de prijzen te verhogen.
Dus bij iedere prijsverhoging ben je geloof ik een week of twee contractvrij.
Ik gebruikte dit bij KPN/XS4All altijd als halfjaarlijkse onderhandelingmoment.
Volgens Consuwijzer zijn ze dat dus niet verplicht bij een inflatiecorrectie. Dat is waar ze nu mee schermen.
Als een dienst - glasvezel internet - nog niet gestart is met leveren is het contract voor die dienst nog niet ingegaan. Dus moet je de overeenkomst zowiezo kostenloos kunnen ontbinden, zeker als er geen afspraak is over de start van de levering.

[Reactie gewijzigd door djwice op 16 december 2022 07:09]

Thanks, dat gevoel heb ik dus ook. Maar heb jij daar wat concrete info over (linkje) van een autoriteit?
Wellicht fijne informatie om te hebben?!:
https://www.consuwijzer.n...wanneer-heb-ik-bedenktijd

In het geval van Internet gaat het om een dienst inclusief product (wifi-router/mediabox voor tv). Het volgende geldt dan > zie voorbeeld:
Product en dienst die bij elkaar horen
Uw bedenktijd eindigt 14 dagen na de dag waarop het laatste product of onderdeel is geleverd.
U huurt een loodgieter in voor het plaatsen van een nieuwe wasbak en kraan. U tekent de overeenkomst op 1 augustus. Op 10 augustus ontvangt u de wasbak en kraan. Bedenktijd: tot en met 24 augustus.
Let op
Uw bedenktijd eindigt op de 14e dag, 's avonds om 12 uur. Valt de 14e dag in het weekend of op een feestdag? Dan eindigt uw bedenktijd op de eerstvolgende werkdag om 12 uur 's avonds.
Met andere woorden, ze kunnen dus de glasvezel opleveren, maar binnen 14 dagen nadat jij jouw pakket van de provider ontvangt, kun jij nog opzeggen.

[Reactie gewijzigd door Geertsema83 op 16 december 2022 12:12]

Ik denk zelf dat dat niet het juiste voorbeeld is, omdat ik puur de dienst afneem. De router die daarvoor nodig is, is iets dat de provider levert, die koop ik niet zelf. Dat is dus onderdeel van de dienst. Dus dan zou het inderdaad 14 dagen na mijn aanmelding in april geweest zijn.
Abonnement op een dienst
Uw bedenktijd eindigt 14 dagen na de dag waarop u de overeenkomst sluit.
Voorbeeld: Op 9 maart gaat u aan de telefoon akkoord met een nieuw energiecontract van 550 euro. Op 10 maart bevestigt u de koop per e-mail. Bedenktijd: tot en met 24 maart.
Ik kreeg de mail ook terwijl het groene kabeltje nog uit mijn oprit steekt bij de voordeur 🤐
Haha ja bij mij ook al, maar het bovengronds verdeelpunt is er nog niet eens.

Ben benieuwd hoe dat juridisch zit, we moesten een abbonement afnemen voor de aanleg, maar dat abbonement heeft nu ineens andere prijzen
Haha ja bij mij ook al, maar het bovengronds verdeelpunt is er nog niet eens.

Ben benieuwd hoe dat juridisch zit, we moesten een abbonement afnemen voor de aanleg, maar dat abbonement heeft nu ineens andere prijzen
Waarschijnlijk staat dat gewoon in de voorwaarden. Zeker als de oorzaak is dat globaal gezien alle prijzen zijn gestegen en het dus niet winstbejag is.

Grappig genoeg zijn de prijzen voor internet bij mij juist omlaag gegaan. (KPN biedt de wholesale lager aan aan de providers, en Freedom heeft dat doorgezet naar de klanten - is overigens maar een paar euro).

Het kan nog verder omlaag als hier ook andere belichters op het netwerk actief worden naast KPN. (Dat is in Hilversum en nog wat plekken al). Dan kan het zomaar van 77 naar 45 euro gaan.
Zo gaat Delta de prijzen van glasvezel internet verhogen per 1 januari 2023
Flexpakket Basis 150 Mbps was €42,50 en wordt €45,00
Extra Snelheid 400 Mbps was €46,00 en wordt €48,50 *
Extra Snelheid 1000 Mbps was €50,00 en wordt €52,50 *
Weet je zeker dat je niet de kabel prijzen hebt genomen? want bij mij in de regio is er enkel in 150mbps, 1gig en 8gig* via de glasvezel.

Zie ook website van Delta.
Klik even op de link die ik in mijn post gaf. Daar staat toch echt "Met ingang van 1 januari 2023 wijzigen de prijzen van onze pakketten voor internet, tv en bellen via glasvezel.." Dat komt dus van Delta zelf af. Natuurlijk kunnen ze het ook zelf fout hebben, maar dan is het wel dubbel op fout gedaan door ze. De email die ik kreeg en die dus naar die pagina verwees zegt "Met ingang van 1 januari 2023 wijzigt de prijs van internet via glasvezel. Hieronder ziet u over welk abonnement het gaat en daarbij de nieuwe prijs. De wijziging geldt zodra uw glasvezelaansluiting gereed is en uw abonnement geactiveerd."
Dat is zeer fijn voor mensen in dat gebied, kunnen ze nu Freedom afnemen, zeker een aanrader! :)

Ik zie alleen nog geen 8000/8000 optie bij Freedom op het Delta netwerk. Iemand enig idee waarom?

[Reactie gewijzigd door slijkie op 15 december 2022 17:29]

In hoeverre is Freedom zijn meerprijs TOV t-mobile eigenlijk waard?

We zijn redelijk standaard internetgebruikers, dus dan kijk je al snel naar mbit per euro.
Nu snap ik ook wel dat netwerkkwaliteit en peerings die een provider aangaan van belang zijn, maar dat is dan weer veel te moeilijk vergelijken, en zo slecht lijkt T-mobile het ook niet voor elkaar te hebben, uitgezonderd hun experimentje om van AMS-IX af te gaan.
De support bij T-mobile is echt om te huilen, als het werkt is er dus niks aan de hand, maar zit het stekkertje in de pop los dan laten ze je gerust 2 weken wachten.
Ze doen het niet met opzet maar ze hebben geen technisch staf die klanten tewoord kunnen staan. Iedereen kan er werken en hebben geen kwalificaties nodig. Je krijgt een troubleshooting script en meer kunnen ze ook niet.
Dit geld voor een hoop aanbieders.
Er zit er hier een op de bank die (o.a.)voor caiway, ziggo en t-mobile heeft gewerkt. (technisch helpdesk)

Het is schrikbarend hoe weinig technische kennis ze word bijgebracht in de 2-3 weken intro cursus. De meesten zijn een jaar bezig na te praten wat een senior-floorwalker of tweede lijn ze voorkauwt.
Aleen als ze zelf een technische achtergrond hebben zal je gedegen info krijgen aan de lijn.
De mis-informatie die ze meekrijgen tijdens zo'n cursus is lachwekkend. Ze vertelde me dat tijdens de les glashard werd beweerd dat wifi geluids golven waren.
(Geen grapje, geen vergelijking)

Het verloop is trouwens erg hoog waardoor de steun van hogere hand ook niet altijd even makkelijk gegeven word, morgen zitten er toch weer 10 anderen, waarom zou je daar je tijd insteken?

Een ander probleem wat dit grote verloop regelmatig in de hand werkt zijn data diefstal, oplichting en fraude. Er is immers gren band/trouw aan je bedrijf en klanten.

Wat betreft ondersteuning van een monteur, vaak word er de verkeerde monteur geboekt, is er veel uitval of beunen monteur bij waardoor het misgaat. Veel klanten vergeten ook vaak dat er voor ernstige problemen zoals kabelschade allerlei zaken aan vooraf gaan zoals:
1) contact met de beheerder aangezien niet elke provider zelf kabels onderhoud/repareerd.
2) Onderzoek om de plaats te bepalen.
3) Vergunningen want de gemeente of eigenaar van de grond kan tegen werken.
4) Bodem onderzoek om aan te tonen dat er geen milleu schade is onstaan door de gebroken kabel |:(

Voor een simpele kabelschade ben je zo weken verder.
Leuk voorbeeld is de Kwakel waar elk jaar een snuggere harrie met zijn grasmaaier de glasvezel kapot trekt.
De inwoners kunnen de klok op gelijk zetten 8)7 :o
Wat betreft ondersteuning van een monteur, vaak word er de verkeerde monteur geboekt, is er veel uitval of beunen monteur bij waardoor het misgaat.
Echt niet. Een provider stuurt niet zomaar iemand ergens naar toe, alleen al om de eenvoudige reden dat dat veel te duur is. Door een schade op zich kunnen ze aan die klant een hele tijd vaak al niets meer verdienen, laat staan dat ze een storing niet laten oplossen door een prutser :+ en dan nog één sturen...
Er gaat best wel eens iets mis maar er is geen provider die lichtzinnig met storingen omgaat want dat kost geld. Ik zeg dus niet dat providers storingen (te) graag neerleggen bij of verwijten aan de klant }>
Er word regelmatig een verkeerde monteur gestuurd hoor ik hier.
Instalatie monteurs op locatie waar geen signaal komt bijvoorbeeld, dit meestal door nieuwe mensen in de lijn.

Verder is er een grote provider wiens monteurs op eigen houtje bij mensen langsgaan: ik heb begrepen dat u wifi problemen ervaart...etc waarbij er voor een meerprijsje wifi boosters worden aangesmeerd. Ze hebben wel het bedrijfs-jasje aan, het bedrijf weet echter van niks en het bezoek werd nooit gelogd.

En dat bedrijven de schuld graag het bij de klant neerleggen snap ik wel. Service leveren tot get AOP/FTU en de door hun geleverde apperatuur

1) klant met modem/router in 1, die zelf 3 extra routers aansluit in router modus .... In een 35 vierkante meter flatje en klaagt over de wifi snelheid.
2) klant die in een enorme villa met 5 hectare grond woont en klaagt dat zijn basic routertje niet in het tuinhuisje dekking geeft.
3) mensen die zelf gaan lopen klooien met de spullen zonder te begrijpen wat ze er mee doen.
Vooral eigenwijze ouderen die het beter denken te weten en alles weer los trekken.
4) klanten met bergen troep er op aangesloten (30 tuya lampen, 10 tuya smarthome producten, 8 sonos speakers, 4 laptops, 4 telefoon, 3 spel computers, 2 laptops, 3 tablets, 1 printer, 4 cameras, video deurbel, switches en 6 keuken apperaten) op een coax modem en dan doen alsof hun neus bloed al je ze vraagt wat er op aangesloten zit: niet veel hoor, alleen mijn mobiel.... |:(
Etc
Ik hoor regelmatig de verhalen aan de eet tafel over de stomme acties/ eisen van sommige klanten.
Service leveren tot get AOP/FTU en de door hun geleverde apperatuur
En zo hoort het ook. De provider moet gewoon zorgen dat er een degelijk signaal op de ftu staat. De rest regelen we zelf wel.
klant met modem/router in 1, die zelf 3 extra routers aansluit in router modus .... In een 35 vierkante meter flatje en klaagt over de wifi snelheid.
Afgezien van de vraag wat een standaard consument met 3 routers moet, heeft dit helemaal niets met wifi te maken.
klant die in een enorme villa met 5 hectare grond woont en klaagt dat zijn basic routertje niet in het tuinhuisje dekking geeft.
Wat voor dekking zou die router moeten geven dan? Het enige wat dat ding doet is verschillende netwerken koppelen.

[Reactie gewijzigd door yastivarza op 16 december 2022 10:07]

Wij als tweakers weten meestal wel wel wat we doen, de gemiddelde klant belt de provider als:
De monitor, pc, laptop, toon, omvormer, verlichting, printer (sonos) geluids instalatie het niet doet en ook nog verwacht dat het door de provider word opgelost.
Help desken van dit soort apperatuur verwijzen de klant vaak door ipv het zelf op te lossen.
Als wij tweakers ergens tegen aan lopen gaan we vaak eerst zelf op onderzoek uit, de gemiddelde klant heeft echter geen verstand van techniek.
Je moet wat verder kijken dan alleen je eigen ervaringen en de mensen met wie je omgaat.
Mijn eigen vrienden kring rn werk omgeving is best technisch maar wij zijn toch echt maar een klein gedeelte van de bevolking.

En wat betreft de klant met 3 wifi routers (mijn fout, ik vergat er wifi voor te zetten), die dacht zijn wifi bereik te verbeteren, had de uitleg verkeerd begrepen en had 3 wifi routers in wifi modus ipv AP modus in huis gezet... Niet iedereen heeft een technische achtergrond of is een liefhebber van drze techniek.

Ook bij die laatste bedoelde ik een modem en wifi router in een, zo'n standaard geval dat je bij een hoop providers er bij krijgt.
Deze klant wilde maar niet begrijpen dat je daar nooit de dekking krijgt die hij wilde hebben, zonder te investeren in het juiste materiaal rn al helemaal niet als zo'n ding in de meterkast hangt |:(


Klanten(en familie) komen ook zelf vaak met van die dood doeners.
Schoonmoeder:
Het heeft altijd gewerkt, het ligt aan de provider dat ik geen internet heb.
Ze zet de monitor aan en er staat: geen signaal
De pc start niet niet op, zij begrijpt niet waarover het gaat, ik maak de behuizing open en er komt een enorme berg stof uit zetten. De cpu cooler&systeem fans zijn compleet dicht, kunnen niet meer bewegen. Het is een wonder dat die kast niet in de fik is gevlogen.
Ze heeft schijnbaar nooit de pc afgesloten, alleen de monitor uitgezet.
Omdat ze niks ervan snapt geeft ze de verkeerde de schuld, in dit geval de provider want de monitor zegt: geen signaal.
Als ze de klantenservice van kpn had gebeld hadden die gezien dat het modem werkte en haar afgescheept/ doorverwezen.

Aan de ene kant tweakers (die trouwens ook domme dingen kunnen doen) en aan de andere kant van het spectrum al die klanten die niks ervan snappen en dan vind je het gek dat een klanten service zegt dat het probleem bij de klant ligt, of zijn apperatuur. Niet altijd terecht maar veel "gewoone" klanten leggen de problemen bij de providers neer.
Ik doe regelmatig domme dingen maar die los ik dan zelf weer op met veel gevloek :(
Dat doen een hoop tweakers. :)

De 90% van de overgebleven klanten doen dat vaak niet, die komen vloekend en tierend de "lijn" binnen ;(
Daarom staken wij destijds bij de ISP waar ik zelf op de helldesk begon veel tijd en energie in het opleiden van de mensen die talent hadden. En dat ben ik blijven doen bij de bedrijven waar ik later terecht kwam. Grow your own talent.

En dan heb je er ook wel eens eentje die technisch niet mee kan komen (het moet je liggen en je moet er de hersens voor hebben), maar die is dan vaak weer goed in procesmatige dingen of andere aspecten die waardevol zijn. Dus dan ontlast die daar de rest weer mee.

Maar veel bedrijven willen dat niet, en zien daar de waarde niet van. En da’s doodzonde.
Net de test gedaan, maar nog niet beschikbaar. Heb glas van Delta. Morgen nog eens proberen.
Ik heb freedom en Solcon bekeken. Freedom levert hier (Vlissingen) nog via KPN en Solcon zegt niet via wie. Maar zijn beide fors duurder dan Delta. Dus waarom zou je overstappen?
Zag ook later de prijzen na het controleren. Als we meer verdiende zou ik het wel doen. Hoop in de toekomst dat het financieel meer ruimte heb dan zou ik het wel doen. Waar ze voor staan en hoe ze zijn, ben ik wel voor.
Klopt maar Delta is niet verkeerd
Ik kan me zo voorstellen dat de snelheden die aangeboden kunnen worden ook door de infrastructuur van Delta wordt ondersteund. De maximale snelheid die Delta aanbied is momenteel 1000/100, dus totdat de infra snellere snelheden toestaat zal dit het max zijn verwacht ik.
Freedom bied Delta’s glasvezel pakketten aan, niet de kabel pakketten naar mijn weten? Op glas bied Delta maximaal 8000/8000 waar technisch mogelijk. (En anders 150/150 en 1000/1000)

[Reactie gewijzigd door slijkie op 15 december 2022 17:41]

XGS-PON zou overal in 2023 beschikbaar zijn aldus Delta. Maak je echter geen illusies. Dit betekent NIET dat je 8gbps kan gebruiken. De vezel kan het aan, maar de modem niet. Je krijgt dan een modem met discrete UTP poorten waarvan 1 van 2.5Gbps en 3 van 1 Gbps. Het restant zou dedicated zijn voor je Wifi 2.4/5/6. De XGS-PON techniek kan uiteindelijk 25Gbps aan, maar daar zijn we nog niet.

Wellicht dat andere aanbieders een ander modem aanbieden waarbij de 8Gbps wel volledig beschikbaar is, maar weinig consumenten zullen daar gebruik van kunnen maken door hun eigen binnen installatie (bekabeling, switches, ethernetadapters tot storagedevices en cpu's)
Dat snap ik, vandaar dat ik aangaf ‘waar technisch mogelijk’. Zelf gebruik ik niet het modem van de provider en plug ik het glas direct m’m UDM Pro SE in, waarna het weer met glas naar de switch gaat met een aantal 10G poorten, die dan met cat7 naar de Mac gaat met een 10G ethernet poort.

Maar wat ik mij afvroeg, is waarom Freedom dat niet van Delta aanbied, en de 1gbps wel. Freedom staat erom bekend dat een flink aantal users (early adopters) geen modem van de ISP gebruiken.
Je zit nu nog niet op XGS-PON. Jouw setup is onmogelijk met XGS-PON, aangezien Delta alleen apparatuur van Nokia ondersteunt en Nokia alleen aan providers verkoopt. Er bestaat 1 SFP die mogelijk zou kunnen werken en die is van Nokia en is nergens te koop.
Er bestaat er ook een van AVM. Vooruit, die werkt dan ook alleen in AVM Fritz'en, maar er gaan er vast meer komen de komende tijd. Ik heb deze namelijk bij mij aan de lijn hangen. Werkt *prima*

Daarnaast komt er op kortere termijn een mediaconverter van Nokia, die je dan kan inzetten met eigen spul. Ik meen Q1-2023, maar 100% ben ik daar even niet van.
Ik heb niks met AVM, maar ieder zijn ding. Feit is dat die dingen ook nergens leverbaar zijn op korte termijn.
Die Nokia mediaconverters schijnt delta alleen uit te gaan leveren met een zakelijk pro abonnement straks.
Is nog even afwachten wat ze gaan doen. Ik weet wel dat als ze niet binnen afzienbare tijd een fatsoenlijke oplossing voor bridge mode leveren ik na het eerste jaar opzeg en niet weer terug kom.
In principe is de provider verplicht om jou een keuze te geven, in dit geval vanwege dat een xgs-pon SFP module effectief niet verkrijgbaar is, tussen een router of een kale mediaconverter. Waarbij die laatste duidelijk minder energie verbruikt dan de router in 'bridge' mode.

Maar als je dat zonder veel ergernis en een kort geding voor elkaar wil krijgen, dan zou ik voor Freedom kiezen als diensten-aanbieder. Die geven je de keuze.
Hier kan ik alleen maar naar raden. Zo zijn alleen nieuwe aansluiting XGS-PON en moeten bestaande 'geupgrade' worden in de patchkast. Delta zou dit in 2023 op alle patchkasten gedaan hebben dus wellicht is dat het verschil. Het kan ook zijn dat DFN zijn 'snelste' verbindingen niet in wholesale aanbiedt aan de andere aanbieders. As in: 'wil je het snelste.. dan moet je echt een abo bij ons afnemen'. Een laatste optie kan zijn dat Freedom dit zelf niet wilt aanbieden. Legio mogelijkheden dus waarbij ik je een definitief antwoord schuldig moet blijven.
Dan hang je er - net als ik gedaan heb - een eigen modem aan en dan krijg je nu al gewoon 10Gbit aangeboden. Kan ik nu al zien dat de link een 10Gbit is. Output van dit modem is 2.5Gbit, maar mocht ik daar een andere aanhangen dan zou ik dus prima meer uit 1 poortje kunnen krijgen.

De vraag of dat voor consumenten *nu* nodig is... ik denk het niet. De meesten hebben aan 1Gbit al ruim zat. Maar als je een leuke server hebt draaien, een PC met een 2.5Gbit kaartje... dan zijn die mogelijkheden al wel binnen handbereik.
En dat “leuke server” kan al een Intel Nuc pro 12 zijn, die hebben al een 2.5 Gbit/s poort. (Sommige 2, maar die zijn moeilijker te krijgen).

Ik ga er eentje de meterkast in schroeven bij m’n switch die dat soort poorten heeft, en proxmox op draaien. De Pi4 die er nu aan hangt wordt een tikje zwaar belast door het enthousiasme waarmee ik met homeassistent bezig ben. :-D.
Delta zou met een nieuw modem gaan komen dat 8 Gbps op 1 poort kan doorgeven. Maar afgezien van het nieuwsbericht van vorig jaar lees ik dit verder niet meer op de site. Hopelijk komt dat nog wel.
Let wel op bij Delta/Caiway, ze rekenen je zo 950€ extra voor aanleg! Wat dus niet vermeld staat op de site of in het bestelproces.
Daarnaast hebben ze de vastrechtvergoeding ook aangepast, je krijgt een voorstel voor betaling per maand, daarna krijg je een aanleg offerte voor betaling in 1x van 1950Euro

Voor mij never nooit Iets van Caiway/Delta, die club lokt klanten onder valse voorwaarden. Die dus niet vermeld staan in het bestelproces. Gelukkig zat ik op te letten en kon ik de gehele bestelling annuleren.

Dat deed t-mobile op m’n andere adres veel beter!
Okay, om welk gebied gaat dit, die kosten zijn niet overal gelijk, er zijn plekken waar je 0,0 betaalt,
heb je een bewijsje of (bestel) linkje?
Geloof dat dit vooral buiten 'de bebouwde kom' geldt. Ik zit hier op een boerderijtje 2 km. buiten een dorpje. Helemaal blij met mijn glasvezel van Delta. Tijdens de inventarisatie (of er genoeg gegadigden waren) was al duidelijk dat je 9,50 per maand extra aan vastrecht zou betalen.
Kreeg de kans om ineens af te kopen voor 1300 euro. Dat gelijk gedaan en nu dus mijn 'eigen' glas zonder extra vastrecht.

Overigens is glas aanleggen in buitengebied een vrij prijze aangelegenheid. Daarom hebben een aantal providers dit niet eens aangeboden. Daar hebben vele gemeenten bij het uitgeven van de vergunning steken laten vallen. Als die aan de KPN's van deze wereld hadden verplicht de hele gemeente te belichten (in ieder geval tegen een 'normale' prijs) dan zou nog een groter deel van het buitengebied nu snel internet hebben.
Aanleggen in buitengebieden kost wel wat meer maar op een heel regionaal project zijn deze kosten achter de komma. Een beetje fatsoenlijke overheid, vaak provincie of gemeente, kan een kabelaar, ook KPN, met zachte dwang (of een kleine worst :+ ) prima overhalen iedereen aan te leggen.
Die €1300 lijkt veel, maar wie het ook aanlegt, het moet ergens van betaald. Dus je investeert zelf of het zit bij je aboprijs in. In Noord Drenthe is het €5 p maand of €700 afkoop ongeacht waar je woont.
Maar het opzetten startte daar een jaar of 8 geleden al en toen waren de prijzen iets gunstiger...
Overigens is bij Ziggo en KPN in de aboprijs ook een bedrag voor de kabel incl. onderhoud gereserveerd en die ligt een stuk hoger dan €9,50 :z
Op zich is dat goed uit te leggen, uiteraard en daar had ik ook rekening meegehouden.
Echter je krijgt de aanleg wel voor je kiezen, die je in 1x moet voldoen.
Bij ons kon je kiezen.. Óf vastrecht (a 9,50 per maand) óf in één keer afkopen.

Hoe dan ook, ben erg blij met de glasvezel hier :-) Wil niet meer zonder!

Geert
Dit is Overijssel (gemeente Staphorst)
Vastrecht dus 1900 op zich is dat het probleem niet, wel hoe dit gecommuniceerd wordt. Delta doet de aanleg en die verteld je doodleuk dat je ondanks een maandelijkse toezegging in 1x moet betalen. Daarnaast kwamen dus de verborgen kosten van aanleg door Delta a 950. Ik heb het nog eens nagekeken in het bestelproces en nergens wordt dit bedrag genoemd.
Daarom voor anderen, let op met Delta qua kosten en hoe ze dit erdoor proberen te drukken.
Het glas van Delta en KPN worden hier overal gratis binnen gelegd, alleen als je daar niet in mee gaat ben je later de sjaak. Voordeel van Delta is een dubbele vezel, maar er zijn veel klachten, sommige mensen gaan zelfs terug naar de kabel.
Ik snap sowieso niet dat het verplicht wordt (Ja tuurlijk, commercie) dat iedereen via een kabel kan aanbieden. Wij hebben sinds kort Delta en binnen twee jaar maakt KPN de straat open voor een glasvezelkabel…
Ik snap sowieso niet dat het verplicht wordt (Ja tuurlijk, commercie) dat iedereen via een kabel kan aanbieden.
Een harde scheiding tussen infrastructuuraanbieders en dienstaanbieders zou een goede start voor dit zijn ('level playing field').

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 december 2022 17:17]

Eens maar dan wie betaalt de infrastructuurkosten dan? De overheid? Dan hadden we met ptt en was geen denderend success en het was politiek gestuurd wie een telefoonaansluiting kreeg en niet marktgestuurd.

En heeft de overheid de kennis en kunde in te zien welke infrastructuur nodig zal zijn? Tot nu toe blijkt dat op geen enkel terrein te werken.

Kortom. We zijn niet op een ideale plek maar is gewoon ff de infrastructuur omkiepen naar een neutrale partij de oplossing? Ik denk van niet.
Overheid is in der daad niet de oplossing.
100% vrije markt ook niet.
We hadden vroegah reggefiber, wat een geweldig initatief was, en wie enorm aan de weg timmerde om overal glasvezel aan te leggen...

Totdat KPN het opkocht (of iig, meerderheidsbelang van 51% of zo kocht), en ineens stopte alle aanlegactiviteiten. :+

Híer had dus een markt toezichthouder een stokje voor moeten steken.. dan was volgens mij heel Nederland inmiddels al verglasd.
Inderdaad. Daar heeft het ACM echt liggen slapen.
KPN heeft toen ingezet op de straatkasten waardoor bijna heel Nederland (nee, niet 100%) met DSL een fatsoenlijke snelheid kreeg. En is een paar jaar later weer begonnen met glasvezel en nu lopen er echt veel projecten. Ik was destijds ook best kritisch hierover maar bij nader inzien was het zo'n gek plan nog niet, anders hadden we nu nog steeds heel DSL aansluitingen met 20 mbit/s als max snelheid.
Is dat wel echt zo?... want volgens mij ging iedereen met een 20mbit/s max dsl aansluiting gewoon over op kabel wat veel sneller was... en wat van de concurrent was natuurlijk. :+

Laten we niet doen alsof KPN niet gewoon een gierig bedrijf is, ze namen de actie die ze het meeste winst op een zo kort mogelijke termijn zou opleveren. Daar kwam geen druppeltje altruïsme bij kijken. ;)
Reggefiber was vanaf het begin al een samenwerking met KPN. KPN kreeg ook van het ACM op haar kop, dat ook glasvezel dezelfde verplichtingen mee zou krijgen als koper. Hiermee schoot het terugverdien termijn voor KPN omhoog, waardoor ze natuurlijk minder gemotiveerd werden om te investeren in een nieuw glasvezelnetwerk.
Toen is plan B uit de kast gehaald, waar @djiwie het ook over heeft, door stap voor stap het kopernetwerk maar te upgraden. Eerst de verdeelpunten, dan de laatste meters naar de huizen toe.
Welke landen hadden als eerste internet?
Had Nederland toen marktpartijen die netwerk aanlegde of deed de staat dat?
Was Amerika commercieel op schaal niet de 1e met AoL?

Dat is door commerciële partijen gedaan.
In andere landen was internet langer dan in de VS simpelweg niet toegankelijk voor burgers, dus ja, dan is het vrij lastig voor bijvoorbeeld Nederland om eerder te zijn qua populair gebruik van internet ;)

De infrastructuur van een nutsbedrijf mag natuurlijk best door een commercieel bedrijf / bedrijven worden gedaan, als de overheid / orgaan maar bewaakt dat het een nutsvoorziening blijft, met bijbehorende tarieven en voorwaarden.

Op zich is er veel voor te zeggen aangezien internet hard op weg is net zo’n basisbehoefte voor dagelijks leven te worden als waar vroeger de ptt in voorzag. (Zover ik weet was postbezorging ook een soort recht voor iedereen, telefoonaansluiting kostte ook voor iedereen hetzelfde, ook al woonde je midden in de polder).
Dus je wilt het netwerk door een commercieel bedrijf laten aanleggen en beheren en de overheid moet bepalen wat het tarief wordt?
Wie gaat dan überhaupt nog de buitengebieden aansluiten wat nu wel gebeurd.

Daarbij, je gaat toch ook de overheid niet laten bepalen wat een brood kost? Netzoals dat elke provincie bepaald hoeveel motorrijtuigen belasting je betaald of die rare gas regio's.

De verglazing gaat echt enorm snel als je zit wat KPN, Delta en ODF maandelijks in de grond stoppen aan kabels.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 15 december 2022 21:51]

De overheid moet niet zo zeer bepalen wat het tarief wordt, maar wel dat basisbehoeften voor iedereen betaalbaar blijven en liefst zo’n beetje hetzelfde kosten.

Dat is niet zo vreemd als je denkt. De overheid bepaalde decennia lang een maximumprijs van (niet-luxe) brood, om precies die reden. Dat is uiteindelijk in het belang van iedereen, want iedereen profiteert op lange termijn van een brede welvaart.

De verschillen qua gasregio’s waren trouwens maar klein, die maakten gas niet significant duurder voor buitengebieden en zijn sinds 2020 opgeheven.

Je vindt het toch ook logisch dat het even duur is om een brief naar iemand in de polder te sturen als in de bebouwde kom? Of een telefoontje of mailtje?

Het hoeft ook niet zo ingewikkeld te regelen te zijn. Mobiele providers kregen bijvoorbeeld de laatste ronde alleen een vergunning als ze 99,5% van Nederland zouden dekken.

Dat de verglazing *nu* snel gaat is juist mede doordat de ‘oude’ partijen zoals KPN en Ziggo 10, 20 jaar niet wilden investeren in glasvezel. Met name KPN kocht nog liever de kleine glas-concurrenten op. Nu is hun achterstand zo groot dat ze links en rechts dreigen te worden ingehaald door de concurrentie.

Delta Fiber legt nu zelfs in dunbevolkte buitengebieden glasvezel aan, waar nooit coax is gelegd en tot op de dag van vandaag mensen op treurig trage adsl zijn aangewezen. Die toch even duur is als waar je op een gunstigere plek wel 50 Mbps krijgt.

De verglazing gaat snel nu, maar niet dankzij KPN en Ziggo maar juist doordat ze het zo lang uitgesteld hebben en omdat een groot pensioenfonds er nu in investeert, via KPN.
Parkeren is ook een basisbehoefte, zullen ik zou graag zien dat parkeren in steden even duur word als op het platteland.

Als je op het platteland gaat wonen heb je traag internet en veel ruimte, als je in de stad gaat wonen het je snel internet en weinig ruimte. Iedereen wil wel de rust, ruimte en huisprijzen van het platteland gecombineerd met de faciliteiten van een grote stand, maar dat kan natuurlijk niet, dus moet je een keuze maken.
Parkeren ligt een stuk lager op de ladder dan internet en ook daar krijgen de plaatselijke autobezitters een apart, per dag verwaarloosbaar laag bedrag als je het vergelijkt met iemand van buitenaf die een paar uur komt winkelen.

Het idee dat je op het platteland veel ruimte hebt, rust en traag internet, is maar het halve verhaal. Als je in een dorp woont, heb je ook buren met eventueel krijsende kinderen aan alle kanten om je heen op 10 meter afstand of zelfs aan de andere kant van de muur. Op een boerderij lig je ook wakker van de hond van de buren die maar blijft blaffen, 400 meter verderop. Ik woon 'op het platteland' maar ik vlucht in de zomer letterlijk regelmatig, omdat er weer een auto- of motortoerrit georganiseerd is. De voetbal/tennis/softbalvereniging is naar gehoorafstand verhuisd. 'Het rustige platteland' is een mythe in Nederland.

Andersom zijn er nauwelijks unieke 'faciliteiten' in de stad, behalve het uitgaansleven en specialistische ziekenhuizen, maar dan nog zul je zien dat jouw favoriete band in een andere stad optreedt / het specialisme wat jij nodig hebt in een andere stad zit.
De samenwerking met ABP zorgt ervoor dat er nog meer adressen aangesloten kunnen worden, maar als je die hele samenwerking weghaalt legt KPN via KPN Netwerk op eigen houtje de laatste jaren meer aan dan Primevest, Delta, ODF en lokale initiatieven samen opgeteld. De uitrol heeft nog geen 5 jaar stillgelegen, je 10, 20 jaar is ver overtrokken. Deels komt deze stilllegging ook door toedoen van de opta. Een commercieel bedrijf dwingen zelf aangekochte en nieuw aangelegde infra tegen kostprijs aan concurrenten aan te moeten bieden heeft meestal geen positief effect op welwillendheid van dat bedrijf om er verder geld in te steken.

De uitspraak dat KPN links en recht is ingehaald terwijl ze ca. 75% van de glasmarkt in handen hebben is ook een bijzondere.
Tuurlijk bepaald de overheid, vooral als iets escaleert zoals nu de energieprijzen.
De kans is groot dat ze op dit moment indirect nogal de prijs bepalen van een brood ;)

Evenzo moeten alle kabelaars van ViberQ tot Delta tot in den treure overleggen met overheden over de aan te leggen woningen. Vooral provinciaal en gemeentelijk, en een beetje goeie wethouder zorgt ervoor dat de kabelaar die paar boerderijen die ver weg liggen mee moet nemen in de aanleg. Die kosten zijn op de totale aanleg marginaal. De kabelaar wil soms geld, een overheid matst en patst en er valt voor buitengebieden vaak heel goedkoop te lenen, no problem, maar zonder overheden geen glasvezel.
En welke landen volgden?
https://nl.m.wikipedia.or...het_internet_in_Nederland
en kopje geschiedenis onder https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Internettoegang

Maar goed, ik zelf had pas een emailadres op de middelbare school vanaf 1993.
En gebruikte usenet en Mosaic pas voor het eerst in februari 1995.

[Reactie gewijzigd door djwice op 15 december 2022 20:58]

Die internettoegang wikipagina mist mijn brainfart van 1994: de Euronet starterkit - een diskettebox met daarin alles om je aan te melden bij Euronet. Verzonnen aan een tafeltje met jeugdzeilmaatje Arco van Brakel, bij 06 Software.

Die starterkit werd een enorm succes, ze gingen als warme broodjes. Mogelijk omdat het ontastbare, ongrijpbare internet ineens wel tastbaar was.

Achteraf gezien hadden 06 en ikzelf er verstandig aan gedaan aandelen in Euronet te bemachtigen. Achteraf, tsjah.
Kun je de Wikipedia pagina aanvullen? DM ff als je daarbij hulp nodig hebt.
Ach, in het begin had je er ook weinig aan omdat bijna niemand er een had en zelfs als ze er een hadden, gebruikten ze die vaak niet of nauwelijks.

Ik weet nog dat ik er al lang niks meer mee deed, tot mijn moeder op d’r werk het ineens gebruikte… toen wist ik dat er iets bijzonders aan de hand was, dat het mainstream geworden was.
Oh, wij gingen elke dag in de middagpauze naar het computer lokaal om te mailen, lieve berichtjes naar meisjes en dan kregen we ook weer leuke terug.

En in 1995 hadden we een uitwisseling met een school in het buitenland. Onze leeraar heeft toen die school ook van een computer en internet voorzien, die provider had elke week 1x een synchronisatie met internet. In dat tijdslot stuurde we dan onze berichten en 'nieuwsbrief' en kregen we er ook een terug. Als we niet optijd waren duurde het een week extra voordat het aankwam.
Normale post duurde 10 dagen enkele reis, dus voor ons was dit super.

Op m'n eerste usenet post kreeg ik in 4 dagen een reactie met antwoord op m'n vragen, uit Amerika, dat was magisch, zo snel. Dat heeft bij mij de intresse voor internet gewekt en duidelijk gemaakt, in combinatie met digitale boeken en software die in een keer kon tellen hoeveel keer een bepaald woord voor kwam, welke game changer dit was.

Nu is dat normaal en gebruikt iedereen het dagelijks. Het was de tijd waarin een woordenboek (IT-NL) voor het eerst werd geïnverteerd (NL-IT) en er op die manier ineens heel veel nieuwe vertalingen van woorden werden ontdekt.

In 1997 zette ik m'n eerste paar websites online, dat was toen al relatief makkelijk. Ik heb uiteindelijk meer dan 100.000 websites voorzien van gratis DNS in de tijd dat KPN er nog fl.70,- per jaar voor vroeg. Het was een mooie tijd.

[Reactie gewijzigd door djwice op 16 december 2022 21:09]

Ik vind dit soort persoonlijke verhaal altijd prachtig. Mensen die later opgroeiden hebben er geen gevoel bij, hoeveel er veranderd is door internet. Heel de economie is er door veranderd, maar ook hoe je persoonlijke leven er uit ziet. Thuiswerken was daarvoor voor vrijwel niemand een optie. Voor onderdelen als je iets wilde repareren, was je aangewezen op de lokale dealer / winkel en als die man het niet de moeite vond om de vaak vuistdikke catalogi (vaak zonder afbeeldingen of met alleen een 'fax kwaliteit' icoontje) door te spitten, was het gewoon einde oefening. Nu vind je hele video's van hoe je stapje-voor-stapje iets kan repareren _/-\o_ compleet met onderdeelnummers en links!

Allereerste keer dat ik aan internet rook, was bij een oom die voor Philips werkte en vanuit huis kon inbellen en zodoende email en usenet had. (En een computer met een muiscursor!)

Terwijl hij usenet demonstreerde, zag hij dat al een antwoord op zijn vraag was, inderdaad binnen een paar uur al. Voor techneuten met betrekkelijk zeldzame beroepen / specialismen was het een doorbraak. :)
De eerste internationale internetverbinding was tussen Amerika en Nederland. Daarvoor kon je nog niet echt van een internet spreken.

De staat heeft in principe alle initiële verbindingen aangelegd, want het begon met inbelverbindingen via de koperlijnen.
Moeilijk; de infra moet eerst voor gigantische bedragen worden aangelegd.
Ik zou het eigenlijk logischer vinden dat je stroom en ook data/telefonie gewoon bij de "producent" afneemt.
Zoals het vroeger op provinciaal nivo met energie was geregeld. Dan is er weliswaar geen concurrentie maar ook geen extra maketing en service personeel, dat er toch niet is nu, wat de kosten ook drukt.
Concurrentie is niet in elk vakgebied dè oplossing.
Vroeger was het ook een nutsvoorziening, ook al hadden de energiebedrijven ‘lokale’ namen, zoals Delta trouwens, nu we het er toch over hebben.

Concurrentie is inderdaad niet altijd dé oplossing, maar een monopolie net zo min.

De drinkwaterbedrijven van Londen en Parijs zijn bijvoorbeeld jaren gelden geprivatiseerd… Sindsdien is de prijs enorm omhooggegaan en de kwaliteit juist omlaag. Ik ben blij dat we dát in Nederland in ieder geval niet geprivatiseerd hebben.
Of zoals een beroemde amsterdamse filosoof ooit zei: "Elk voordeel heb ze nadeel..."
Onder zeer veel meer...
Kon ook aardig voetballen trouwens! :P
Tja, we wilden alles zo graag aan de markt overlaten. Als je dan als commercieel bedrijf veel geld investeert in een netwerk wil je niet dat concurrenten hier goedkoop op mee kunnen liften. Als die verplichting er komt bestaat de kans dat zo'n bedrijf zegt "ik neem dat risico van die investering niet als een ander er op gaat verdienen". En dan krijg je de huidige situatie dat bedrijven hun netwerk gesloten houden en moeilijke gebieden (buitengebied) gaan overslaan.
Het "leuke" is dat dat bedrijf bij diezelfde concurrentie die al meelift op hun netwerk aangeklopt heeft met de vraag of ze mee wilden investeren in het glasvezel netwerk. Geen enkel concurrerend bedrijf voelde zich aangesproken.

Je kan het bedrijf niet kwalijk nemen dat de investering voor glasvezel op een heel laag pitje kwam te staan. Gelukkig zijn we van een top 3 positie in de wereld, als land lekker afgegleden naar niet eens de top 10 binnen Europa. Terwijl we economisch gigantisch afhankelijk zijn van een deftige (digitale) infrastructuur
Dat vele geld investeren is nogal relatief en dat goedkoop meeliften ook. ;)
Beide gaat om marktconforme prijzen. Een kabel verhuren levert best wel behoorlijk geld op. In principe kun je een nieuw aangelegd netwerk in een jaar of 10 (max 15) terug verdienen. Dus daarna verdient de kabelbeheerder flink aan de verhuur, van alle providers. Je moet alleen wel investeerders hebben die zo lang willen wachten ... :z
Dat geldt met elke/veel investeringen. Daarom zijn het veel pensioenfondsen die mede investeren in glasvezel want die hebben die tijd.
Ik heb ze beiden inmiddels in de meterkast zitten. Aanleg van de kabels was binnen 8-9 weken van elkaar. En dan is het wachten tot T-Mobile komt.

Van Coax naar glas overgestapt, maar mogelijk dat ik ook de KPN er bij ga nemen als fall-back. En dan is het stiekem toch wel lekker dat dat 2 gescheiden netwerken zijn. Uiteraard, bij graven trekken ze beide defect; maar als er nu een wijkkast affikt heb ik de andere lijn nog.
Maar wat is nu het probleem met het uitgebreidere aanbod? Je krijgt duidelijk meer keuze. Je kan zelf kiezen van wie je een aansluiting wil. Je kan zelf kiezen van wie niet meer. Je bent daarbij niet verplicht een beperkte keuze te hebben en niet verplicht om afhankelijk te zijn van 1 aanbieder. Doet delta meer, is het kennelijk weer niet goed?
Dat laatste heb ik nooit gezegd toch? Het gaat mij erom dat ik straks 2 glasvezelkabels heb liggen en dat daarvoor 2x de hele straat voor opengehaald is. Dat is mijn punt.
Maakt toch niet uit dat de straat 2x open gehaald wordt.
Je opmerking is dat je merkt dat er twee glasvezelnetwerken zijn en je marktwerking ziet. Je opmerking is niet dat je daar dus last van hebt. Je lijkt ook geen duidelijke vergelijking te maken wat er nu zo vervelend aan is dat het een paar keer aangelegd kan worden. Je hoeft het zelf niet te nemen, de straat gaat maar 1 of 2 keer 'extra' open in jaren tijd. Je gaat niet in op de voordelen van wat Delta nu doet door marktwerking.
En als je klaagt dat het niet 1 netwerk is, dan stel je dat je niet tevreden bent met het huidige nieuws: je klaagt namelijk op basis van dit nieuws, niet omdat je zomaar het onderwerp glasvezel ziet.
Ik snap sowieso niet dat het verplicht wordt (Ja tuurlijk, commercie)
Concurrentie heet dat. Heb je liever een monopolie?
Ik snap sowieso niet dat het verplicht wordt (Ja tuurlijk, commercie) dat iedereen via een kabel kan aanbieden. Wij hebben sinds kort Delta en binnen twee jaar maakt KPN de straat open voor een glasvezelkabel…
Omdat die kabel eigendom is van 1 partij. En die partij heeft best pittig geïnvesteerd in de aanleg.

Maar je ziet inmiddels dat ze al (om geen last te krijgen met de overheid) sneller zo niet direct anderen toe laten. Zelfs andere belichters in het geval van KPN.
NG-Blu zijn ze zelf, raar he dat je jezelf toelaat op je eigen netwerk. :+
Vind het super hier ligt al glasvezel van KPN en binnenkort komt er ook nog een Delta aansluiting...
Waarom werken ze gewoon niet allemaal samen en gewoon 1 keer die straat open en is het opgelost....
Maarja die andere aanbieders zullen niet goedkoper zijn dan delta zelf.
Providers toelaten blijft een beetje nog krampachtig gedoe.
Het is uitstekend dat het gebeurt hoor, maar wanneer laat KPN Ziggo een keer toe bijvoorbeeld en vv.
Een kabel huren als provider kost rond de 25 euro, moet toch niet zo moeilijk zijn om de markt echt open te gooien. Je stelt de redelijke marges van de kabelverhuurprijzen vast en gaan met die banaan... o<:)
Uiteraard beetje afhankelijk of het AON GPON of COAX is en of je eigen POP apparatuur gebruikt...
Hier het geluk dat er inmiddels 2 kabels het huis binnen komen, Delta en KPN.

Aangezien we in Goes altijd al Delta gebruikten en daar tevreden over waren, hebben we de overstap gemaakt naar 1 gig glas.

De slechtste beslissing ooit. Alles wat fout kon gaan is fout gegaan wat resulteerde in 2 weken geen internet, diverse monteurs op de koffie maar vooral bijna dagelijks uren wachten bij de klantenservice waarbij soms na een half gesprek via doorverbinden de verbinding werd verbroken. Werkelijk niemand bij Delta houdt bij wat ze van elkaar doen. Delta internet wees naar delta fiber b.v. die de schuld weer bij de aannemer legde en andersom. Uiteindelijk bleek dat er zoveel mensen met ons niet werkende internet bezig waren, dat iemand ons abonnement heeft geannuleerd. Ineens kregen we een bloemetje met excuses maar tot op de dag van vandaag wachten we nog totdat de afdeling special care ons terug gaat bellen. Dat hebben ze immers elke dag beloofd.

Ik hou via home assistant elk half uur bij wat mijn internetsnelheid is. Gemiddeld zit ik op 600 mb in plaats van 1 gig. 930 is de max geweest over een periode van 5 weken.

Toen we bericht kregen dat het abonnementsgeld omhoog werd gegooid was voor ons de maat vol. We konden na een uur in de wacht kosteloos opzeggen bij Delta en inmiddels is het pakket van KPN binnen. Dat moet over een paar dagen actief worden. Ben benieuwd. Voor ons geen Delta meer.
Heel leuk allemaal, maar ik overweeg serieus om nooit meer een product of dienst van delta af te nemen. Heel erg leuk, maar ze hebben niet alles in eigen beheer en iedereen zit naar elkaar te wijzen.

Ik heb recent een nieuwe oprit aan laten leggen en vlak daarna kwamen ze aan de deur om te melden dat ze fiber aan ging leggen en of ze glasvezel in de meterkast mochten leggen. Dat heb ik bevestigd, maar uitsluitend als mijn oprit niet open gehaald zou moeten worden. Het lag er net nieuw in met polymeervoegen, dat heb je er niet zomaar uit. Delta beloofde een iemand langs te sturen om te kijken of ze de kabel onder de oprit door konden schieten. Vervolgens tot 3x toe een agressieve verkoper aan de deur gehad die mij een abonnement wou aansmeren. "Nee", zei ik. Eerst maar eens kijken of die kabel in de meterkast kan komen.

Uiteindelijk een briefje in de bus. Gefeliciteerd, we komen in uw straat de fiber leggen. Ik had nog steeds niemand gezien die was komen kijken.... uiteindelijk een week voordat ze zouden beginnen eindelijk iemand over de vloer die bevestigde dat ze de kabel wel konden schieten. Moesten er alleen bij mijn voordeur twee 60x60 keramische tegels weggehaald worden. prima, doe ik zelf wel. Weet ik zeker dat ze niet kapot gaan.

Toen de werkzaamheden begonnen waren heeft de aannemer mij gevraagd nog wat extra tegels weg te halen. Ze gingen mij de volgende dag van fiber voorzien. Uiteindelijk een grote zandbak bij de voordeur. Kom ik thuis van het werk, hebben ze in heel de straat de fiber tot aan de voordeur getrokken, bij mijn huis niet en zijn ze met de noorderzon vertrokken. Ik boos gebeld naar de uitvoerende partij. "Oooh, ze komen vast nog een keertje terug. Wij hebben een zicht op de planning. Succes!". Ik nog bezwaar gemaakt omdat bij mijn voordeur alles open ligt en de aannemer mij expliciet gevraagd had om tegels weg te halen. "Ok mijnheer, we gaan een verzoek maken of ze met spoed de kabel bij u in orde willen maken. Nou, dat was 6 weken geleden". Als dat spoed is.....

Afijn, Ik leg na de kerst mijn tegels terug erin, ga de polymeervoegen die ik eruit heb moeten bikken er weer in doen en ze mogen de boom in met hun fiber.

Als klap op de vuurpijl ligt alles schots en scheef in straat en hebben ze de klinkers ook niet meer ingevoegd. Dus wees gewaarschuwd, als Volkerwessel Infra bij je wilt komen klussen... houd ze in de gaten. Delta wijst naar Volkerwessel, Volkerwessel naar de aannemer en de aannemer heeft geen contact gegevens. Succes met de verantwoordelijke te pakken te krijgen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee