Apple brengt nieuwe versie Benelux-kaarten uit in Maps-app

Apple brengt een vernieuwde versie van zijn Benelux-kaarten uit in de Maps-app. Onder meer de wegen zijn gedetailleerder, bezienswaardigheden worden in 3d weergegeven en er komt een Street View-achtige functie genaamd 'Kijk rond'.

Apple KaartenNaast de wegen moeten ook gebouwen, parken, luchthavens en winkelcentra er gedetailleerder uitzien op de kaart. In de 'Kijk rond'-functie kunnen onder meer het Groothertogelijk Paleis en het NEMO Science Museum in 3d bekeken worden, zegt Apple.

Ook komt de app met 'Natural Language Guidance'. Hierbij geeft Siri een routebeschrijving die volgens het techbedrijf 'natuurlijker klinkt en makkelijker te volgen is'. Deze functie werd eerder al in andere landen uitgebracht, maar is nu ook beschikbaar in het Nederlands. Daarnaast geeft de app nu aan op welke baan er gereden moet worden als chauffeurs een afslag of verhoogde weg naderen. Er zijn ook icoontjes op de kaart toegevoegd om gebruikers op stoplichten en flitspalen te attenderen.

Verder is het mogelijk om een ongeval of andere gevaren op de weg door te geven aan Siri, en is er een 'Deel aankomst'-knop toegevoegd om familie of vrienden op de hoogte te stellen van de aankomsttijd. Met iOS 16 is het tevens mogelijk om een maximumaantal van 15 stops te plannen, en via de kaartenapp extra ov-informatie te bekijken. Gebruikers kunnen onder meer zien hoeveel de reis kost, evenals hun saldo bekijken en aanvullen door hun ov-abonnement in Wallet te zetten.

Vorige maand werd al bekend dat Apple de veranderingen aan het testen is, maar nu zijn deze dus voor iedereen beschikbaar. Naast de Benelux zijn ook de kaarten van Liechtenstein en Zwitserland vernieuwd.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

15-12-2022 • 17:14

113 Linkedin

Submitter: Jatari

Reacties (113)

113
112
53
3
0
50
Wijzig sortering
Waar blijven de fietsroutes?
Vraag ik me ook af.
Apple kaarten is volgens mij het enige navi programma waarbij je ook voelbare feedback kan krijgen tijdens wandelen. Zeker tijdens een citytrip gebruik ik het graag.
Het lijkt me qua veiligheid en samengaand, gemak, erg leuk dat de fietsroutes ook gaan ondersteund worden. Hatelijk op een speedpedelec dat je één of ander schermpje moet bekijken. Ik wil de weg in de gaten houden tegen 40 km/u
Google maps geeft ook al jaren vibraties in wandelnavigatie, 1x lang 2x kort = rechtsaf, 1x kort 2x lang = links
Zal wel weer uitstaan op iOS. Dat doet Google wel eens met meer dingen merk ik.
Dacht precies hetzelfde voor ik jouw comment las :-)
:) ja toch, ik merk zelfs al verschil op de Apple TV en Shield TV met YouTube.
Ok volg volledig, alleen denk ik dat je beter niet aan 40km/u fietst als je je zo hard op de weg moet focussen dat je een gps-instructie niet kan aflezen van een schermpje.
Smartphone op fietsstuur hangen is de veiligste optie. Af en toe stuiter je toch eens over kasseien, oneffenheden enz.
Ooit, hier zelfs dacht ik, een artikel gelezen waarin iemand op die manier de stabilisatie van z'n iPhone camera's om zeep hielp. Doe ik liever niet.
Met een fiets tegen die snelheid rijden lukt prima, maar ik hou er dan maar van om beide handen op het stuur te houden, dus smartphone vasthouden lukt niet.
Ik heb vroeger mijn Galaxy S4 op het stuur van mijn kart gemonteerd en een GPS snelheidsmeter erop gezet. Hartstikke leuk, maar 2 maanden later was de telefoon kapot. Door de hoogfrequente trillingen zijn de contactpunten bij het geheugen IC slecht geworden (en ik denk nog meer dingen). Heb m even in de normale oven gezet (ik had destijds geen PCB oven), kon in ieder geval een backup maken. De telefoon hield het nog 2 dagen vol.
Hier wacht ik ook al tijden op. Apple zou toch echt moeten weten dat Nederland een fietsland is en mag hier wel wat meer aandacht aan besteden. Ik begrijp dat iPhone gebruikers in Nederland in verhouding met bijvoorbeeld USA erg klein is, maar zo weinig aandacht is wel erg belabberd...
Ze durven niet nog eens zo’n maps fiasco aan om in een fietsband een matige ervaring neer te zetten.
Maar nu kan je t niet.

En wandelroutes worden autoroutes vanaf een bepaalde snelheid.
Sta je daar mooi aan de oprit van de snelweg met je 25km/u e-bike…
Zeg je nou dat Apple Maps de navigatie aanpast naar auto-navigatie als je op je wandelroute een bepaalde snelheid bereikt? Dit verklaart wel dit soort taferelen.
Andersom werkt in ieder geval wel zo. Als ik mijn auto parkeer en uitstap schakelt hij over op voetgangersnavigatie.
Laat ze eerst hun POI’s maar updaten. Navigeren op adres lukt wel, maar zodra je de naam van een winkel oid gebruikt is het regelmatig niet te vinden of een oud of verkeerd adres.
Dit ja, zoeken is veel te lastig. Ik moest laatst een parkeergarage vinden in de stad op naam, maar Apple Maps kon hem niet vinden. Bij Google maps hoef je de naam niet eens goed te spellen en hij vindt hem..
Die komt straks uit met de iBike/iFiets en is dan aan die fiets gekoppeld. |:( _/-\o_
Precies dit is waar ik dan maar Google Maps voor gebruik, maar liever zou ik die dumpen.
Een fietsroute?
Een fiets hoort toch in het rijtje: Flash, headphone jack, meegeleverde lader. ;)
Deze update biedt mooie vernieuwingen, maar de implementatie ervan is een regelrechte hel. Ik heb zojuist ruim 100 correcties doorgegeven voor woonplaatsen(!) die verkeerd gespeld zijn of op de kaart een compleet andere naam dragen dan in werkelijkheid. Apple Maps is met deze update in één klap onbruikbaar geworden in Nederland.

Apple kennende heb ik wel de hoop dat ze dit zullen oplossen, maar de kaart had nooit in deze vorm mogen worden doorgevoerd.
Goed dat je het hebt doorgegeven. Ik heb er een stuk of 10 doorgegeven. Het valt me op dat de app geen looproutes door stations en winkelcentrums meer ondersteunt, dat is wel echt bezwaarlijk.
Is dat ook voor ios15 en ouder?
Als ik mij niet vergis worden de nieuwe kaarten aangeboden op iOS 13 en nieuwer en is dit een server-side functionaliteit dat de nieuwe kaarten nu live zijn.

Wel heb je iOS 16 nodig voor nieuwe functionaliteiten zoals routes met meerdere stops als voorbeeld.
nieuwe functionaliteiten zoals routes met meerdere stops als voorbeeld
Offtopic maar ik ben een beetje verbaasd dat dit een nieuwe iOS-versie nodig zou hebben. Ik zie niet helemaal wat je besturingssysteem voor API's zou moeten toevoegen om dit OS-exclusief te maken.
Je moet de UI wel aanpassen en dat is niet echt mogelijk door nieuw materiaal via de servers te pushen.
Het is niet omdat er een nieuwe functie is in een OS dat dat ook wil zeggen dat er volledig nieuwe API's voor nodig zijn.
Wordt de maps-app alleen met besturingssysteemsupdates bijgewerkt?
ja, zover ik weet worden Apple's apps alleen bijgewerkt met het OS
De software met OS-updates, de kaarten ook tussendoor.
Zo werkt apple: elke verandering in hun meegeleverde apps is een systeemupdate
dat lijkt mij onhandig, ja het scheelt misschien wel wat opslag (omdat bij android de fabrieksversie ook altijd nog ergens staat) maar het is een groter gedoe met updaten
Het is toch juist minder gedoe omdat alles in één keer bijgewerkt wordt? ;)

iOS updates worden 's nachts tijdens het laden uitgevoerd, dat werkt prima en je hebt er geen omkijken naar.
App updates gaan meestal ook tijdens het laden. Ben zelf sinds de iPhone 13 een iOS user maar het lostrekken van veel zaken zodat ze los geupdate kunnen worden dat deed Android wel beter. Veel nieuwe app functionaliteiten komen dan wel gewoon beschikbaar op oudere Android versies.

Sowieso automatisch updaten van apps dat Android beter. Ik moet op iOS veelste vaak de store in om zelf maar op update te drukken omdat er updates van 3+ dagen oud in staan en apps (voornamelijk games) klagen dat er een nieuwere versie is.
dat kan bij losse apps ook gewoon hoor. mijn play store werkt ook gewoon bij wanneer het uitkomt.
het voordeel is ook dat je kan updaten wanneer de update van de specifieke app af is en niet hoeft te wachten tot er meer updates klaarstaan en je er een zinnige systeemupdate van kan maken.
Ik vind het ook onhandig inderdaad. Toen ik nog iOS had, had ik dat updaten 's nachts uitgezet omdat ik een paar keer had gehad dat hij 's nachts een update had gedaan en 's morgens op het pin scherm vast stond waardoor de wekker niet ging :( Dus dan moest ik er steeds zelf op wachten.

Android deed het in het begin ook zo maar sinds het allemaal via de store gaat, is het een stuk soepeler geworden, en krijg je bovendien op oudere OS versies ook gewoon de nieuwste apps. Daar valt Apple dan weer in tegen. Het enige iOS apparaat dat ik nog heb zit vast op iOS 12 dus ik heb dan ook meteen hele oude apps. Met Android krijg ik nog steeds de nieuwste chrome op Android 7 apparaten! En ik gebruik niet eens een google account.

Maar volgens mij is dit ook doordat Apple het als een verkoopargument gebruikt om een nieuwe telefoon te kopen. Google verkoopt maar weinig toestellen zelf dus die hebben er niet direct baat bij om oudere toestellen achter te stellen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 16 december 2022 01:22]

Ze doen het expres zo. Als ze het loskoppelen heeft de EU een goed argument om een keuzeschermpje te verplichten zoals bij de browser in Windows. Nu kunnen ze zeggen "ja nee het zit verweven met het OS hoor!"
De default Apple Apps zijn meeverpakt in de OS release.

Het is dus niet strikt noodzakelijk, maar hoe Apple ervoor kiest om te implementeren.

Overigens kan ik me prima voorstellen dat je navigatie- en lokatiefunctionaliteit echt helemaal in het OS zelf inbakt als API's. Daarvoor is het genoeg een kernzaak.
Ja want niet alles kan bijvoorbeeld UI technisch serverside.
Niet om het een of ander, maar is er al enig idee wanneer de fiets-route-navigatie beschikbaar komt?
Ja, ik kan kiezen voor een fiets-route van mijn huis naar mijn werk.
Maar als ik dat nu laat opzoeken dan krijg ik door dat fiets-navigatie niet beschikbaar is op mijn lokatie...

Overigens is lopen bij gebruik van deze app ook niet echt de veiligste. De wandel route gaat door een auto tunnel heen, dat wordt ook niet gewaardeerd...
Ik vind dat je bij Apple wel vaker merkt dat ze Amerikaans zijn. Zelf rijdt ik veel liever met de Osmand app of mijn Garmin 830. Die vinden daadwerkelijke fietsroutes (veel beter dan GMaps bijvoorbeeld). Denk aan focus op verkeersarme straten en het vermijden van verkeerslichten.
Garmin is ook Amerikaans, maar Amerika is natuurlijk een enorm auto-gebaseerd land helaas. Jammer dat Apple de fietser niet echt ter wille is.
Garmin doet navigatie in alle vormen, ter land ter zee en in de lucht. Wandelingen dagen van de bewoonde wereld, triathlons, professionele wielrenners etc. Ligt nét iets anders 😉
OSMAnd is ook geweldig. Veel veel beter dan de kaarten van Apple of Google als het gaat om wandelen, fietsen enz. Zelfs de kleinste paadjes staan er op <3

Uiteraard is OSMAnd voor Android maar ik neem aan dat er ook gewoon een goede OpenStreetMap app voor iOS is. De data is immers gewoon helemaal open.
OsmAnd heeft ook een iOS versie maar ik moet zeggen dat die wel te wensen over laat in vergelijking met de Android-versie. Op Android hebben ze trouwens in de laatste update (eergisteren) de nieuwe kaartrenderingmethode default gemaakt, via f-droid (waar nog maar 4.2 uit is) kun je het enablen via de developer opties (opengl rendering). Maakt echt een gigantisch verschil :o
Zelfs de kleinste paadjes staan er op <3
We doen ons best :D

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 15 december 2022 23:02]

Op Android hebben ze trouwens in de laatste update (eergisteren) de nieuwe kaartrenderingmethode default gemaakt, via f-droid (waar nog maar 4.2 uit is) kun je het enablen via de developer opties (opengl rendering). Maakt echt een gigantisch verschil :o
Aha, jammer. Ik gebruik inderdaad de f-droid versie. Niet vanwege de kosten (ik heb de Play versie jaren geleden ook gekocht) maar omdat ik tegenwoordig helemaal niet meer op google inlog op mijn telefoons. Google Play Services staat er nog wel op maar ik log er niet meer op in om het Google (hopelijk) wat moeilijker te maken. Dus ik installeer apps via f-droid en Aurora, maar die laatste dus alleen met niet betaalde apps. Voor de betaalde heb je immers een google account nodig...

Gelukkig bieden veel apps gewoon een andere manier om te betalen buiten de play store om. Zoals 9folders, cryptomator, notify for amazfit enz.
We doen ons best :D
Ja en dat doen jullie goed! Op het zo alom geprezen google maps loop ik hier in de bergen gewoon in een groen rechthoekje, geen enkel detail! Zelfs veel verharde paden staan er niet op, echt van de gekken. Bij jullie staan er soms paadjes op waar je van denkt "is dit wel een pad? Misschien heeft hier ooit 1x iemand door het bos gelopen :D "

PS: Het zou wel fijn zijn als er wat meer gradatie was tussen voetpad verhard/onverhard, want soms kom ik echt zeer moeilijk begaanbare dingen tegen. Maargoed OSM heeft al zoveel meer detail dan andere mapping systemen.

En wel grappig dat OSMAnd ook voor iOS is, ik kan me herinneren dat And echt voor Android stond.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 16 december 2022 01:24]

PS: Het zou wel fijn zijn als er wat meer gradatie was tussen voetpad verhard/onverhard, want soms kom ik echt zeer moeilijk begaanbare dingen tegen. Maargoed OSM heeft al zoveel meer detail dan andere mapping systemen.
OsmAnd: configure map -> naar onder scrollen tot aan 'overige details' of zoiets (heb het hier op duits staan dus is een beetje raden naar de naam) -> oppervlaktetypen weergeven (bij mij: straßenoberfläche anzeigen). Ik heb het zelf uitstaan omdat het een beetje teveel informatie is in de meeste situaties, maar misschien iets om tijdelijk aan te zetten als je in het bos loopt of de boswandeling plant. Of het alleen aanzetten op het lopen-profiel, zodat het automatisch aan gaat wanneer je ofwel een looproute routeert of handmatig het profiel van browsen naar lopen instelt. Weet niet of je bekend bent met dit profielensysteem, ik denk dat dit de meest verwarrende feature is in OsmAnd (maar wel nuttig dus ik snap dat ze het erin laten).

Alternatief kun je in de detail-view van routeren ook zien welke oppervlaktetypen je over gaat lopen/rijden, maar dan moet je steeds de routeplanner aan hebben om te zien wat voor oppervlakte iets gaat zijn. Maar misschien dat het in jouw workflow past.

Heel veel gaat dit overigens niet ingevuld zijn, zeker buiten Duitsland. Maar waar de data bestaat, denk ik dat dit de manier is om die uit te lezen.

Het is wel heel makkelijk zelf toe te voegen met StreetComplete, ook beschikbaar op f-droid (overigens: net als jij, mijn samsung is met gplay maar zonder inloggen, en ik heb vroeger ook osmand gekocht via de play store xD). StreetComplete heeft quests waarbij het vraagt 'heeft dit oversteekpunt blindengeleideribbels', 'is hier een stoep', of 'wat voor type oppervlak heeft deze weg'. Je kunt er natuurlijk zoveel negeren als je wilt, en ze zijn ook selectief aan/uit te zetten. In NL/BE zijn er minder contributors dan in Duitsland dus als je zin hebt dan zou je hiermee kunnen helpen :)
En nog steeds geen fietsnavigatie ...
Komoot gebruiken. 100 x beter dan Apple.

Apple maps is op alle fronten net niet. Het blinkt in niets uit.

Blijft over een niet meer dan matige app. Onbegrijpelijk voor zo'n groot en rijk bedrijf.
Ik gebruik voor fietsen (en hardlopen, wandelen, etc.) inderdaad Komoot, maar wat ontbreekt voor jou in Apple Maps?

Ik ben ooit van skivakantie teruggekomen, zelf Apple Maps gebruikend terwijl een bevriend gezin Waze gebruikte. We waren 15 uur eerder thuis (zij zijn uiteindelijk ergens gaan overnachten omdat ze niet meer thuis geraakten, het verschil was anders zo’n 3-4 uur geweest, schat ik. Ze waren hopeloos vastgereden rond Munchen waar Apple Maps ons vlotjes langs de files had gestuurd). Sindsdien een tevreden gebruiker van Apple Maps.

Of het daarmee beter is dan Waze of een andere maps, zal je me niet horen zeggen, dat wil ik zeker niet beweren (dat kun je uit een n=1 ervaring niet opmaken). Maar het werkt voor mij (en dus lijkt het me ook niet nuttig om een alternatief te installeren voor autonavigatie, deze staat immers al op mijn iPhone).
Ik gebruik TomTom.

Geeft live snelheid aan en dynamisch de maximumsnelheid op vrijwel alle wegen.

Flitsers en live updates voor snellere een routes.

Wekelijks kleine kaartupdates en maandelijks een grote.

Al heel lang 3d maps (beetje een gimmick maar toch).

Laadstation voor EV.

Apple heeft nog veel te doen vind ik. Maar gelukkig is er keuze😁.
Geeft live snelheid aan en dynamisch de maximumsnelheid op vrijwel alle wegen.
"Live snelheid", als in, wat je nu rijdt? En "dynamisch maximum" bedoel je de statische data gebruiken (zoals 100km/h overdag)?

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 15 december 2022 23:20]

Ja, dat precies.
Dan moet dat toeval zijn geweest, ik ben over Waze juist heel tevreden altijd.
Afgelopen maand viel het me vooral op dat ik op een rand gebied woon voor Apple. De ene straat de oude versie en de volgende straat de nieuwe. Dan weer wel de snelheid dan weer niet. Hoop dat de grens (voor mij) snel verschuift.
dat is in Utrecht net zo hoor... ook heel veel verkeerde indicatie van max snelheid
ik vind de stoplicht indicatie wel fijn. maar ik snap niet dat ze nog steeds geen GPS snelheid hebben toegevoegd. het liefst op het dashboard van carplay. al heb ik begrepen dat die sowieso een overhaul krijgt...
Overal in de Benelux, maar niet in Bergen op Zoom. De satelliet kaart is zo slecht in resolutie dat je er geen enkele weg op kan herkennen. Gelukkig weet ik waar ik woon ;)
He mede-krab! Ik heb ook even gekeken maar ik zie de ‘kijk rond’ functie ook niet verschijnen. Misschien is het nog niet voor iedereen actief ofzo?
Ik kan jullie geruststellen; Roosendaal ziet er net zo slecht uit dus we hoeven ons nog geen zorgen te maken ;)

Maar iets serieuzer. Het lijkt er op dat het om bepaalde gebieden gaat die extreem gedetailleerd zijn. Zoom maar eens in op centrum Rotterdam. Ziet er wel geweldig uit.
Ja de satelietweergave ziet er goed uit. Zag ook dat ‘kijk rond’ inmiddels werkt. Ook bij mij in de wijk, dus ze hebben bergen niet overgeslagen. Gaaf hoe die transities werken.
Ik kan jullie geruststellen; Roosendaal ziet er net zo slecht uit dus we hoeven ons nog geen zorgen te maken ;)
Gelukkig! :+
Ik heb het net uitgeprobeerd en het is razendsnel. Ik gebruik al 6-7 jaar Apple Maps behalve wanneer ik de snelweg op moet waar ik Waze gebruik om de flikken te zien.
Apple Maps werkt best fijn, maar heeft me al meerdere keren rondjes laten rijden omdat het lang niet zo up to date is als bijvoorbeeld Google Maps (het duurde bijna een jaar voordat het adres van de nieuwe locatie van het bedrijf waar ik werk bestond volgens Apple Maps).


En een tip: hou je aan de snelheid (en andere regels), dan heb je nooit last van politie. Ik doe al jaren zonder Waze en Flitsmeister e.d.
Oh geinig, mijn ervaring is juist dat Apple maps bij ons in de buurt veel sneller up-to-date was bij nieuwbouw
Houd je gewoon aan de snelheid er is totaal geen goede reden om sneller te rijden dan aan gegeven staat.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 16 december 2022 07:10]

Komende weken eens uitproberen. Na maanden lang TomTom gewezen te hebben op niet kloppende bewegwijzering en falende filevermijdende routes word het wel tijd voor een alternatief.
Als je file-informatie nodig hebt dan is natuurlijk een vendor die een ~miljard telefoons kan tracken wel aan te raden, dus apple- of google maps. Maar als je met name last hebt van niet-kloppende kaartgegevens dan kan ik ook aanraden het bij openstreetmap zelf te fixen (de web editor werkt voor simpele dingen als een naam wijzigen of weg verleggen prima). Er zijn verschillende apps die van OSM-data gebruikmaken, OsmAnd gebruik ik zelf omdat het zowat alles kan (de UI is wel een beetje een rommeltje daardoor) maar ik hoor ook goede verhalen over OrganicMaps en anderen.
Wordt de uitrol hiervan gefaseerd gedaan? Ik zie namelijk nog steeds de oude kaarten en heb geen Look Around.
Zit je al op iOS 16.2?
Dat zit ik maar ik zie nog steeds niks.
Zie mijn opmerking op nms2003:
Je moet even een pin zetten (ergens op een weg lang ingedrukt houden).
Dan krijg je linksonder op de kaart zelf een kleine weergave/foto van de locatie met een verrekijker als icoon. Tik daarop en je kan rondkijken. Bij mij werkt dat nu sinds de update in mijn huidige locatie (Breda).
Ik vermoed dat het gefaseerd is. Ik heb al enkele weken de gedetailleerde kaarten, stoplichten, stopborden en snelheid etc. Look Around is pas sinds 16.2
Het lijkt er inderdaad op want inmiddels zie ik de nieuwe kaart en Look Around.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee