Apple Maps krijgt ondersteuning voor fietsroutes in België

Apple Maps heeft ondersteuning voor fietsroutes gekregen in België. Dat merkt MacRumors op dinsdag op. De functie was al beschikbaar in een aantal andere landen. De feature werkt nog niet in Nederland.

Apple heeft deze update voor zijn Maps-dienst nog niet officieel gecommuniceerd, maar MacRumors merkte als eerste op dat België onlangs ondersteuning voor navigatie op de fiets heeft gekregen, naast Oostenrijk en Zweden. Apple heeft een lijst met landen waar fietsroutes worden ondersteund, maar de drie nieuwe landen zijn daar op het moment van schrijven nog niet aan toegevoegd.

Fietsroutes werden in iOS 14 voor het eerst toegevoegd aan Apple Maps. De functie voorziet fietsers van specifieke navigatieroutes met fietspaden. Obstakels als steile hellingen en trappen worden daarbij gemarkeerd. De functie was al beschikbaar in bepaalde Europese landen en steden, alsook in China, Japan, de Verenigde Staten en bepaalde delen van Canada.

Apple Maps-fietsroutes in BelgiëApple Maps-fietsroutes in België

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

12-03-2024 • 14:45

85

Submitter: eilavid

Lees meer

Reacties (85)

85
85
15
2
0
66
Wijzig sortering
Gek dat dit eigenlijk nog niet supported is voor een fietsland zoals Nederland. :')
Is onze fiets infrastructuur dan zo lastig, of speelt er wat anders?
Google Maps kan het ook prima, dus zo lastig zal het niet zijn. Ik was onlangs in Antwerpen en gebruikte eigenlijk Kaarten (als voetganger) voor het eerst. Met meldingen op Apple Watch en dat was echt superhandig. Bij naar links afslaan korte tikjes en bij rechts afslaan meer pauzes tussen de tikjes. Normaliter kijk ik altijd op mijn iPhone, maar dit was superhandig. Kom maar door met fietsroutes in Nederland in Kaarten.
Google Maps kan het ook prima
Sinds wanneer? Afgelopen zomer stuurde het mij toch nog regelmatig via hoofdwegen in plaats van de parallelle fietsroute die stukken veiliger (en even lang) is. Zelfs als je op een fietsroute zit wordt je vaak doorgestuurd naar de hoofdwegen.

Zelf heb ik altijd de indruk dat Google geen flauw idee heeft van fietsinfrastructuur en alleen van of het wettelijk is toegestaan om ergens te fietsen. Ik vermoed dat dat ook een reden is dat Apple dit dus nog niet in Nederland uitbrengt. Onze infrastructuur voor fietsen is stukken beter dan in de landen waar Apple heeft uitgerold, maar bij ons loopt de meeste fiets infrastructuur niet samen met de "bekende" wegen. Iets wat in België of Duitsland als goede fiets infrastructuur staat aangemerkt staat bij ons op het lijstje om te verbeteren.

Ik gebruik zelf OpenStreetMap voor al mijn fietsroutes omdat daar voor Nederland veel completere informatie in staat, en de gebruikte route algoritmes kijken ook naar deze informatie.
Klopt, als ik met de fiets ga kies ik de voetgangersroute op Google Maps. Maar dat komt vooral omdat ik maling heb aan de regels en stoepen etc meepak waar het kan als ik zo een stuk af kan snijden. De fietsroutes van Google Maps zijn allemaal keurig binnen de lijnjtes maar zo fietst niemand.

We hebben hier bijv een eenrichtingsstraat waar 3 auto's naast elkaar kunnen rijden maar daar mag je als fietser niet in dus die route wordt ook niet gebruikt en hij stuurt je helemaal om.
We hebben hier bijv een eenrichtingsstraat waar 3 auto's naast elkaar kunnen rijden maar daar mag je als fietser niet in dus die route wordt ook niet gebruikt en hij stuurt je helemaal om.
Dus omdat jij het persoonlijk stom vind negeer je de regels maar? Dat is dezelfde redenering die automobilisten volgen als ze 70 door een een zone 30 vlammen "want 30 is hier belachelijk".

Is het trouwens ook niet meer dan normaal dat een navigatie-app je juist wel het verkeersreglement laat volgen? Meer dan genoeg mensen die met oogkleppen op blindelings hun GPS volgen.

[Reactie gewijzigd door iqcgubon op 23 juli 2024 13:31]

Naja een fiets is anders als een auto. Een automobilist heeft een rijbewijs en bestuurt een moordwapen dus dan verwacht je wel dat die zich aan de regels houdt.

Maar die betreffende weg, 's ochtends gaan daar honderden fietsers door andere moet je zeker een kilometer omrijden. En gevaarlijk is het allerminst dus de bebording en/of weg inrichting klopt gewoon niet op dat punt.

Fietsers krijgen wat dat betreft ook altijd te weinig aandacht. Die gaat vooral naar automobilisten want dat levert meer stemmen op.
Met een fiets rijd je meestal geen andere mensen dood als je je niet aan de regels houdt, dat klopt.

Maar het blijft wel een vervoersmiddel waarmee je je in het verkeer begeeft, en je aan vastgelegde regels houden is daarvoor een voorwaarde. Je brengt ook gewoon jezelf in gevaar door je eigen regels te gaan maken. Als automobilist verwacht je geen tegenliggend verkeer in een enkelrichtingstraat. "Ja maar iedereen doet het" is daarbij geen excuus.

Start een petitie en vraag je gemeentebestuur om een "uitgezonderd fietsers" onderbord te plaatsen maar ga aub zelf geen regeltjes en uitzondering beginnen uitvinden voor je eigen gemakszucht.
Ook de voetgangersroutes zijn niet altijd top op Google Maps. Er was hier in mijn stad bijvoorbeeld een overweg (inmiddels vervangen door een tunnel) en Google Maps vond jarenlang dat je daar niet kon oversteken als voetganger. Je mocht dan ook een pokke-end omlopen van ze, en dat terwijl de overweg wél een voetgangersoversteek had.
Heb toch even de apple versie uitgetest en Apple stuurt mij ook via gewone wegen en negeert volledig de fietsostrade die ik kan nemen. Aangezien die route niet alleen veiliger maar ook sneller is vermoed ik dat ze bij apple maps dus ook gewoon met onvolledige informatie werken. Beetje jammer zo.
Hier neemt hij wel netjes de fietsostrade (tussen Antwerpen en Mechelen), dus het lijkt hier alleszins wel te werken. Niet dat ik het echt nodig heb, maar toch leuk dat ze het voorzien hebben.
tussen Berchem en Kontich-kazerne maakt hij bij mij geen gebruik van de F1. Zelfs als ik de bestemming op de F1 zelf plaats zijn het enkel de laatste meters die hij via die fietsostrade

edit: Ook eens tussen Antwerpen en Mechelen getest en het is enkel tussen duffel en Mechelen dat de fietsostrade gebruikt wordt bij mij

[Reactie gewijzigd door dengregg op 23 juli 2024 13:31]

Had ik natuurlijk een ander stuk getest… Je hebt gelijk, ik heb daar hetzelfde.
Ha, goede tip, nooit aan gedacht. Het is beter dan niks, maar Google Maps kent op de route Utrecht-Hilversum heel veel fietspaden niet. Benieuwd wat Apple er straks van bakt.
Ik volgde overlaatst nog een Google Maps fietsnavigatie en die wilde mij vrolijk over een baan van 70 zonder fietspad sturen :+
Ik zie het probleem niet. Wel wat rumoerig als het een drukke weg is maar daar heb je oordoppen voor. Buiten Nederland is dat vrij normaal en ook in Nederland op het platteland zijn smalle weggetjes (waar je dan "maar" 60km mag rijden) zonder fietspad ook schering en inslag.

Als je echt "eng" wilt fietsen moet je naar België gaan, daar grossieren ze in zeer smalle fietspaden langs één kant van de weg, dus tegemoetkomende fietsers én autos op 30cm afstand. Oh, en liefst ook nog 4cm verdiept t.o.v. de hoofdrijbaan met een harde overgang; zorg maar dat je voorwiel er niet tegenaan komt.
Ter verduidelijking: Dat terwijl er gewoon een perfect aangelegde en volledig afgescheiden fietsostrade was naast de baan waar Google Maps me per se op wilde sturen :*) Als ik nu ergens heen moet met de fiets zet ik Komoot aan.

(Dit was België, dus rustig op die baan blijven rijden was zelfmoord haha).
Haha wow serieus, zit er verschil in de haptic feedback? Ik gebruik dit best vaak en is me nog nooit opgevallen :+
Twee tikjes is links, 3 tikjes is rechts geloof ik. Je kan het voelen inderdaad. Ideaal.
Dat is in de auto ook diezelfde feedback. Handig als je co-bestuurder ineens spotify besluit te willen bedienen als je afslag eraan komt ;-)
Er is zelfs een aparte voor ‘rechtdoor op de kruising’ :) en ook handig, als je op je Watch kijkt zie je of instructie of een kaart. Gebruik ik erg veel op de fiets (icm voetgangers route..)
Leuk feitje: links afslaan is aangegeven in het ritme van een hartslag, want die zit natuurlijk ietwat links.
In België wordt ook wat afgefietst hoor. Volgens mij een van de populairste sporten / recreatie
Een recreatie fietser of sporter fietst op een hele andere manier dan een forens, en er zullen ook andere eisen voor zijn. Een forens wil meestal een kortere afstand hebben (zolang veilig), terwijl een recreatie fietser het niet erg vindt om 3 kilometer extra te fietsen met het grootste gedeelte in de natuur.
In Nederland zien we fietsen niet als recreatie. Dat is al een belangrijk verschil tussen ons en de meeste andere landen waar gefietst wordt.
Dit was ook mijn gedachte. We hebben in Nederland echt een fantastische fietsinfrastructuur.... Maar goed Nederland hobbelt wel vaker achterop bij features van Apple....
Dit vraag ik me ook al tijden af. Nederland en Denemarken fietsen zich suf maar zijn aangewezen op wandelroutes bij Apple Kaarten of Google Maps of andere aanbieder.
Hoe bedoel je?
Google Maps heeft al fietsroutes (dat ik weet) sinds ik mijn fiets naar het werk pakte in 2012
In Vlaanderen is het percentage verplaatsingen per fiets iets hoger dan in Denemarken. Er is hier dan ook een zeer uitgebreid netwerk aan fiets routes.
Aangezien concurrentie er geen moeite mee lijkt te hebben ligt het eerder aan onwil van Apple. Dat hoeft niet negatief te zijn. Het kan bijvoorbeeld komen omdat fietsroutes in Nederland beter zijn aangegeven dan in de landen waar Apple wel moeite in stopte. De vraag lijkt me daarom eerder waarom ze het nu wel waardevol vinden er moeite voor te doen.
Er zijn meer fietspaden in Nederland, dus misschien meer werk om te zorgen dat het goed werkt?
onze fietsstructuur is niet per se lastig, onze wegen wel.

ik herriner mij met google maps nog erg goed dat ik in het oosten van het land rondfietste en constant op boerenerfen terecht kwam omdat die werden genoteerd als normale wegen(soms zelfs alsof ik het helemaal door kon rijden waar een weg bij een boerderij eindigde)

apple kennende willen ze het pas toevoegen als dit soort problemen uitgesloten zijn
(Ik zeg dit als voor de rest tevreden Apple-gebruiker).
Een groot nadeel aan Apple is dat ze voor nieuwe features vaak kijken naar de grootte van een land en/of de taal.
Apple Pay, QuickType op iPhone, TV+, News...
Het is vaak America First.
Dan UK, Canada.
Frankrijk, Duitsland, Japan.
Het ontbreken van de fietsroutes op Apple Maps is de enige reden dat ik nog steeds Google Maps op m’n telefoon heb en gebruik. Zou fijn zijn als Nederland ook snel ondersteund wordt!
Zijn die goed op Google? Zijn het ook effectief fietsroutes?
Waar ik aan erger bij Google Maps is dat het vaak fietspaden als eenrichtingsverkeer aangeeft, terwijl ze in werkelijkheid tweerichtingsverkeer zijn, simpelweg omdat ze voor auto's slechts één richting inmogen.

Verder is https://routeplanner.fietsersbond.nl/ heel goed met fietsroutes.
Verder is https://routeplanner.fietsersbond.nl/ heel goed met fietsroutes.
De data van de Fietsersbond fietsrouteplanner is veel beter, maar de UI is om te huilen. Maar ik snap wel dat ze beperkt budget hebben.
Het werkt, maar ik weet zelf betere routes voor ritten die ik vaak maak. Google Maps gebruikt vooral de grotere fietspaden, terwijl je ook prima een andere afslag kan nemen om weer een minuut te winnen.
Het werkt, maar ik weet zelf betere routes voor ritten die ik vaak maak. Google Maps gebruikt vooral de grotere fietspaden, terwijl je ook prima een andere afslag kan nemen om weer een minuut te winnen.
Ik merk een wisselend beeld. Soms komt Google juist met een modderig pad vol kuilen (en een hek) dat niet eens korter is dan de verharde route.
Google maps is in eerste plaats gemaakt voor het autoverkeer en houdt enkel rekening met autowegen.
De fietsnavigatie is een extra filter daarbovenop en houdt rekening met (auto)wegen waarlangs fietsen is toegestaan.

In België hebben we bijvoorbeeld fietsknooppunten en fiets-o-strades, enkel voor wandelaars/fietsers. Daar wordt geen rekening mee gehouden. Dus van Google maps zal je jammer genoeg niet de snelste/veiligste route krijgen.
OK merci. Handig om te weten want ben net aan het kijken om een fiets te kopen.
net even een paar routes hier met apple maps geprobeerd en deze maakten ook geen gebruik van de fietsostrades :(
Dit klopt niet. Google Maps maakt wel degelijk gebruik van fietswegen.
Of het altijd de meest ideale route is... dat ga ik niet beweren. Maar ik gebruik het wel degelijk regelmatig.
Ok. Maar dat is niet mijn ervaring. Google maps heeft me in het verleden met de fiets bijna altijd geleid via hoofdwegen. En ik kom dan zelf toevallig tot ontdekking dat je ergens binnendoor kan, wat niet stond aangegeven.

Tegenwoordig gebruik ik google maps op de fiets als basis. En dan aanvullend street view en OSM om de route te verfijnen.
Kom je op de plaats van bestemming? Ja, maar niet comfortabel.
Is het de route die fietsforenzen wordt genomen? Meestal niet. Google heeft de voorkeur voor grotere doorgaande wegen, terwijl er twee blokken verder een parallel een veel rustigere (qua auto's) fietsstraat ligt. Zelfs als je over die fietsstraat fietst zal Google je doorsturen naar het fietspad langs de hoofdweg.
Goed genoeg, maar doet wel soms heel raar met flauwe bochten (en die heb je nogal in fietspaden). Dus in mijn ervaring is het wel handig om de "algemene" richting in je hoofd te hebben als je op de audio vertrouwd, of om het kaartje op je telefoonhouder te tonen.

Ook weet hij niet zo goed aan welke kant van de weg je zit.

Maar het is goed genoeg om in de stad Utrecht te komen waar je wilt zijn.
Dat is bij mij ook nog de reden. Maar ik hoop dat Apple wel betere en intelligentere routes heeft. Google Maps stuurt me toch iets te vaak paden in waarvan ik niet snap hoe het als fietspad gezien kan worden :+
Vrienden van mij wonen nogal landelijk in het oosten van het land en daar fietsen geregeld mensen over het erf omdat de navigatie dat aangaf. Wel goed voor je sociale contacten..
Dat is mij ook al meer dan eens gebeurd, en wegen die al jaren niet meer bestaan, grindpaden, zandpaden, ect.

In de randstad gebeurd het af en toe, als ik rond de Veluwe fiets regelmatig. Duitsland en België wil ik het niet over hebben :+ Daar gaan ze er soms vanuit dat je offroad terrein banden onder je fiets hebt zitten :X
Omdat in vele gevallen die wegen wel degelijk bestaan, maar de eigenaar er zelf niet van af weet, of helemaal niet wil dat mensen er fietsen.
In sommige gemeentes doet men er iets aan, in andere totaal niet... Tot iemand naar de rechtbank stapt. Maar dat doen er dus maar weinig.
korte tests gedaan nu en de routes die ik kreeg hadden ook die problemen.
Wel grappig jouw nickname in combinatie met fietsen, maar goed.

Op de inhoud: inderdaad: enige reden om Google Maps te gebruiken.

Wat ik in het verleden nog weet als je Apple Maps op voetganger zette, ging hij automatisch overschakelen naar "auto", dus dat was dramatisch.
Snap nog steeds niet waarom dit in Nederland niet bestaat. We staat toch bekend om onze fietsinfrastructuur??
Misschien is dat het knelpunt wel, dat we zoveel fietspaden en routes hebben dat dit moeilijker blijkt dan we denken. :P
Het zou goed kunnen dat gezien jullie zoveel fietsroutes hebben dat dat net dé reden is dat het nog niet ondersteund wordt in Nederland. Apple moet nl. veel meer routes ingeven, etc. en dat maakt het allemaal complexer.
Misschien moet Apple Nederland wat meer lobbyen.
Ik gok dat het niet interessant (genoeg) is omdat de meeste fietsers binnen een straal van 5 kilometer van hun huis blijven. En daar weet je meestal de weg wel.
"The Biggest Thing To Happen To Bike Since Bike"

Ik vind dit geweldig. Want in België vindt elke autobestuurder dat hij primeert. De autobestuurders zijn hier heel erg agressief, hopelijk kunnen fietsers via deze routes de auto's wat meer vermijden.
Met de auto of met de fiets, als ik de grens passeer en België binnenrijd is het mentaal wel even omschakelen. Dan gaat het wel weer.
Trappen op een fietspad? Dit is wel een heel creatieve route dan.
Beetje off-topic; als je op zoek bent naar een goede fietsnavigatie app en het niet erg vindt om daarvoor te betalen, dan kan ik bikemap aanraden. De routes zijn gedetailleerd en de aanwijzingen geven onder andere duidelijk aan wanneer je moet oversteken om bij het fietspad uit te komen. Ook kun je zeer gemakkelijk zelf routes maken (én exporteren naar GPX), maar je kunt ook van punt A naar punt B rijden.

[Reactie gewijzigd door TwArbo op 23 juli 2024 13:31]

Als je een e-bike hebt met Bosch motor, dan is de navigatie van de Bosch Nyon ook erg goed. Je kan achteraf je fiets laten upgraden naar een Nyon display. Een groot voordeel hiervan boven losse navigatie is dat ie informatie van de motor en accu krijgt en hier rekening mee houdt. Je krijgt b.v. een waarschuwing als je je geplande route niet gaat halen met je huidige acculading. Dit past zich ook automatisch aan als je de trapondersteuning een tandje hoger of lager zet. Je kan ook heel makkelijk op de kaart zien hoe ver je kan komen met de huidige acculading.
Hebben ze bij Apple een verkeerde route genomen ofzo! in plaats van NL , we hebben hier de fietspaden, zelf maak ik graag gebruik van apple maps, de nieuwe functie is van harte welkom hier in Nederland.
Nederland heeft natuurlijk een veel ingewikkelder fietspadennet dan België. Ik kan me dus goed voorstellen dat ze eerst België doen om niet meteen het lastigste land aan te hoeven bieden.
iemand hier die apple maps verkiest boven waze voor de auto?
Ik rijd op Apple Maps of TomTom Go in de auto. Ik vind het beeld op Apple Maps rustiger dan Waze maar je mist de (vooral incidentele) snelheidscontroles. Die zijn in TomTom Go weer beter, net als de gemiddelde snelheid in een trajectcontrole en de zijbalk met vooruitzicht van verkeersincidenten en laadpunten voor de (elektrische) auto. Vooral bij langere ritten zie ik die graag. TomTom Go heeft als nadeel dat sommige POI's achterhaald zijn of lastig te vinden als die om een of andere reden anders in de database zitten dan je zelf verwacht.
Ik! Anytime. Ik heb zelfs geen Waze geïnstalleerd staan.

Paar redenen:
  • De UI van Apple Maps is echt ongelofelijk veel strakker en duidelijker dan Google Maps of Waze.
  • Ik háát het wanneer Waze besluit om een 4 picoseconden snellere route voor te stellen, ook al ben je dan keihard sluiproutes aan het rijden door woonwijken, buurten met scholen, of anderhalve auto brede landbouwweggetjes (leuk wanneer het donker is en/of regent, en je dan een tegenligger moet passeren).
  • Ik rijd niet (of toch amper) te snel, dus die snelheidscontroles boeien me niet.
  • Het hele gamification van autorijden en punten verdienen à la Pacman, meh, ik weet het niet. Let maar allemaal gewoon op in plaats van dagelijks ongevallen en dus file te veroorzaken :O
  • Geen data richting Google :P
Daarentegen zijn de POI's van Apple Maps dan weer niet zo handig ivm Google Maps. In het buitenland gebruik ik ze beide dus ongeveer even veel.

*edit* Was dus als reactie op @replica17 bedoeld... My bad.

[Reactie gewijzigd door RangedNeedles op 23 juli 2024 13:31]

Hoe up to date zijn werkzaamheden? Laatste keer dat ik Apple maps gebruikte was dat waardeloos.
Voor zover ik zie (in mijn buurt en waar ik kom), best goed. De app is hier toch telkens op de hoogte van.

Wat me wel stoort is dat sommige straten hier gewijzigd zijn (je mag er niet langer door, wijziging van de verkeersstroom) en die zijn nog steeds niet op die manier zichtbaar in de app. Als je dus een route laat berekenen, houdt die daar dus ook geen rekening mee.
Ja ik. Vroeger is Apple Maps verguisd maar vind het nu een hele prettige app. Google heeft wel veel meer data over bedrijven, winkels en mogelijk verkeersdrukte, maar tot nu toe heb ik nog niets gemist. Ook de streetview van Apple is veel scherper en reageert veel beter dan die van Google.
Ja ik, ik heb in het begin jaren Waze gebruikt. ik vond dat te veel toeren en bellen opzat. ik wilde allen veilig van A naar B en niet allerlei kleuren hoeven te zien. ik ben daarna over gestapt naar google maps. Naast google maps gebruik in nu regelmatig apple maps. Apple Maps is vooral zeer handig bij lange ritten en grote steden. met google maps ben ik zelf een verdwaald met de auto in prijs, apple maps had me toen uit een cirkel gehaald.
Klopt inderdaad, juist getest met een route naar Lier die ik vorige week nog niet kon opvragen!
Net wanneer ik mijn eerste ebike heb besteld _/-\o_

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.