Chinese geheugenfabrikant YMTC toegevoegd aan Amerikaanse exportbeperkingslijst

De Amerikaanse overheid heeft YMTC toegevoegd aan een zwarte lijst. Hiermee wil het Witte Huis voorkomen dat de Chinese geheugenfabrikant Amerikaanse technologie stuurt naar andere Chinese bedrijven die al op de lijst staan.

Naast YMTC zijn er nog '21 andere belangrijke Chinese spelers in de chipindustrie voor kunstmatige intelligentie' toegevoegd aan de lijst, waaronder Cambricon Technologies Corp en CETC. YMTC is op de lijst komen te staan uit vrees dat het Amerikaanse technologie zou kunnen omleiden naar de Chinese techgiganten Huawei en Hikvision, schrijft Reuters. Bij deze bedrijven zijn al eerder handelsrestricties opgelegd.

De maatregel verbiedt de leveranciers van YMTC en de andere bedrijven om Amerikaanse goederen naar hen te verzenden zonder een specifieke vergunning. Ook gelden exportrestricties voor een breder aantal (buitenlandse) producten die gemaakt zijn met Amerikaanse technologie. YMTC, Cambricon Technologies Corp en CETC hebben nog niet gereageerd op de opgelegde exportbeperkingen.

De VS introduceerde onlangs vergaande restricties op de export van geavanceerde chips en chipproductiemachines naar China. De Amerikaanse exportbeperkingen vormen een escalatie in een handelsconflict dat al langer speelt tussen de twee wereldmachten. De Chinese fabrikanten worden op de lijst geplaatst als Amerikaanse functionarissen deze niet ter plaatse kunnen inspecteren en beoordelen of ze betrouwbaar zijn. Deze inspecties vereisen in China de goedkeuring van het ministerie van Handel.

Door Loïs Franx

Redacteur

15-12-2022 • 17:55

44 Linkedin

Reacties (44)

44
44
18
2
0
18
Wijzig sortering
Ik vraag mij af of dit überhaupt wel gaat helpen. De hele wereld kan immers aan China leveren, niet alleen de Amerikaanse bedrijven. Zo kan bijvoorbeeld een Turkse fabrikant wel Amerikaanse apparatuur importeren, en dit doorverkopen aan Chinese fabrikanten.
De hele wereld kan immers aan China leveren, niet alleen de Amerikaanse bedrijven.
Nee hoor, het Nederlandse ASML kan hun EUV's niet leveren aan China:
... Op dit moment mag ASML geen euv-machines leveren aan China ...
Dat zijn alleen Nederland en Japan wat EUV-machines betreft. Thailand kan bijv. de EUV-machines kopen en dit doorleveren aan China.
Totdat in de verkoopovereenkomst van ASML staat dat de machines niet doorverkocht mogen worden (aan China) ;).
Ik ken de afspraken niet, maar aangezien dit politieke spel op het hoogste niveau (Amerikaanse president) gespeeld wordt, verwacht ik dat dit voldoende dichtgetimmerd is.
Als zelfs een povere staat als Noord-Korea aan alles kan komen, dan verwacht ik ook niet dat het voor een grootmacht als China problematisch kan zijn om eraan te komen.
Het zal je vies tegen vallen wat er nog aan de laatste technologie aan Noord Korea geleverd wordt, zelfs onder de tafel. Ook al hebben ze banden met China of bijvoorbeeld Iran, toch zijn er bepaalde zaken niet te krijgen, of niet in de aantallen te krijgen in Noord Korea. Zeker op het gebied van militaire technologie.
Bij lithografische machines praten we over systemen die beginnen bij enkele tientallen miljoenen tot over de honderd miljoen per machine. Ik vraag me af of het praktisch mogelijk is ze door te verkopen, maar stél dat het je lukt. Je zou als ASML zijnde prima kunnen laten controleren of machines nog bij klanten staan, of ze nog gebruikt worden, of ze "geparkeerd" staan of wat de status van die machines is (bezig met installatie, , productie, tijdelijk inactief, retour voor upgrade).

Mocht ASML doorhebben dat één van de machines "kwijt" is (wat onwaarschijnlijk is wat betreft formaat en kosten), en de VS zou doorkrijgen via spionage dat een machine ergens beland is waar deze niet zou mogen belanden, dan mag je verwachten dat de verkoop voor waar die machine kwijt is, over is.

Kortom: dan zou je het kúnnen doen, maar dan koop je dus daarna niks meer van ASML. Ik denk niet dat het voor welke fabrikant dan ook waard is om dat te doen.
Exact, volgens mij las ik ergens dat elke machine constant door een team van ASML in de gaten worden gehouden woor product controle en dat het daarnaast hoog specialistisch onderhoud vereist.
Ze kunnen bij lange na niet aan alles komen. Als ze er wel aan kunnen komen dat valt onder handelsbeperkingen is het vaak via China, gaat het bijna altijd om consumentengoederen (vooral een speciaal voor NK gemaakte mini DVD/USB speler die heel populair is) via zwarte markten in NK worden aangeboden.

Hoog technologische goederen mogen niet worden geleverd en staan zeer zware sancties op als dit toch gebeurd. Wil niet zeggen dat rusland/china in het geheim toch bepaalde goederen leveren. Maar westerse hoog technologische goederen worden vrijwel altijd onderschept.
Bovendien is het geen pot pindakaas die je koopt. Ik kan me voorstellen dat met die machines een aanzienlijke hoeveelheid technische support komt.
Maar hoe zou dat bijvoorbeeld zitten als Chinezen in een land gaan wonen- en werken die wel EUV-machines mag aanschaffen?

Voorbeeld:
Stel China vraagt Turkije (of een ander willekeurig land) een EUV-machine te kopen, waarna deze ergens gestald wordt in het land. China stuurt vervolgens enkele Chinezen daarheen om daar te wonen/werken en samen met de Turken gebruik van de apparatuur te maken. Eventueel regelen ze onder tafel nog even dat deze 'nieuwe inwoners' een dubbel-paspoort krijgen. Dat kan je toch niet tegenhouden?

.. en zodra er onderhoud nodig is komen de Chinezen die dag niet opdagen.

Uiteindelijk kost het ze meer geld, moeite en halen ze er wellicht minder profijt uit maar ze hebben wel toegang verkregen tot de apparatuur.
Dit zijn geen machines die je even doorverkoopt. Voor het in gebruik nemen van een dergelijke machine reist een heel team van ASML mee die de machines afstellen en inregelen. Als je zo’n machine koopt, dan krijg je er min of meer een aantal ‘gratis’ field application engineers bij die je helpen met een zo goed mogelijk yield uit de machine te halen. Zonder deze mensen, is het nagenoeg onmogelijk om een geavanceerde machine van ASML te gebruiken.

Ik zit al een tijdje niet meer in dat wereldje, maar ik meen me te herinneren dat ondanks dat je de machine koopt, je nog altijd verplicht bent als de machine tegen het eind van de levensduur zit, hem weer terug moet geven aan ASML. Die hem kunnen refurbishen en voor jou doorverkopen.
Nee, dat gaat niet werken, een EUV-machine is te complex om zonder assistentie van ASML te kunnen gebruiken, sowieso zijn ze door ASML ook nog eens beveiligd tegen onbevoegd gebruik. ASML zelf is weer een makkelijk doelwit voor de V.S. om zo nodig te bestraffen, dus ASML zal wel binnen de regels blijven werken.

Maar ik denk dat lithografiemachines een beetje een extreem voorbeeld zijn. Er zijn een hoop spullen die wel gewoon bruikbaar zijn zoals ze uit de doos komen, die wereldwijd in magazijnen liggen en door Snelle Henkie-handelaren makkelijk naar een adres in China verstuurd kunnen worden. Hang het niet aan de grote klok, ga het maar controleren...
Zonder een supportteam van asml zelf gaat die machine helemaal niks doen. Daar is het te complex en te kritisch voor.
ASML moet ook wel luisteren, want een aantal belangrijke componenten worden in hun VS afdeling gemaakt. Als ze dan niet luisteren kunnen ze mogelijk helemaal niets meer leveren. Nog even los van verdragen tussen de EU en de VS.
In de praktijk gaat het niet zo aangezien Turkije dan voor de kortste keren vergelijkbare restricties heeft.
Als je politiek erbij gaat halen, moet je wel het volledig verhaal delen he. Het is Griekenland die verdragen overtreed en gedemilitariseerde eilanden aan het bewapen zijn en aankondigen hun zeegrenzen te willen verdubbelen, waardoor hun theoretische grens het Turkse land inkomt en Turkije dus geen zee meer heeft. Wie de bal kaatst mag hem terug verwachten.
Dat terzijde, Griekenland en Turkije zijn al tientallen jaren zo met elkaar. Er gaat precies niks gebeuren. De gevolgen van een oorlog binnen de NAVO en Turkije vs een EU land waarbij miljoenen Turken tegenwoordig in de EU wonen, zijn niet te overzien. Een ware catastrofe dat zal eindigen in een nieuwe wereldoorlog.
Als je politiek erbij gaat halen, moet je wel het volledig verhaal delen he. Het is Griekenland die verdragen overtreed en gedemilitariseerde eilanden aan het bewapen zijn en aankondigen hun zeegrenzen te willen verdubbelen, waardoor hun theoretische grens het Turkse land inkomt en Turkije dus geen zee meer heeft. Wie de bal kaatst mag hem terug verwachten.
Dat kan wel zo zijn, maar het ging hierboven over sancties richting Turkije en dáár reageerde ik op. Wie de aanstichter is is een ander verhaal.
Dat terzijde, Griekenland en Turkije zijn al tientallen jaren zo met elkaar. Er gaat precies niks gebeuren. De gevolgen van een oorlog binnen de NAVO en Turkije vs een EU land waarbij miljoenen Turken tegenwoordig in de EU wonen, zijn niet te overzien. Een ware catastrofe dat zal eindigen in een nieuwe wereldoorlog.
Turkije is anders nu wel serieus aan het dreigen en testen met een raket die Athene kan bereiken, en voor Griekenland is het serieus genoeg dat ze nu bij ander NAVO-landen om verdediging hebben gevraagd, iets wat ze eerder niet hebben gedaan. Dat lijkt me allemaal geen kattepis. Vooral niet omdat er wel degelijk gewaarschuwd wordt voor een serieuze oorlog: https://www.thesun.co.uk/...ter-of-time-erdogan-ally/
Ook NAVO-experts nemen het serieus: https://www.cnas.org/pres...t-nato-unity-experts-warn

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 15 december 2022 22:01]

De tijdlijn is wel belangrijk om dingen niet te verwarren. Het verhaal met het raket kwam ná de belegering van de eilanden aan de Turkse kust. Verder is het allemaal standaard praktijk. Ik woon toevallig net tegenover zo'n Griekse eiland en sinds ik een klein kind ben zie ik al Turkse en Griekse straaljagers elkaar achterna zitten wat ze "dogfight" noemen terwijl ik op het strand lig. Meeste haalt het nieuws niet eens en 99% haalt het internationale nieuws niet. Daarom we zijn het gewend hier en niet onder de indruk. Dat Griekenland om hulp vraagt is gewoon politiek, ze weten heus wel dat Turkije geen raket die kant op gaat sturen.

Die nieuwe raket gaat overigens een stuk verder dan Athene. De Turkse wapenindustrie is gewoon blooming de laatste jaren. Het is opgang gekomen door alle wapensancties waardoor Turkije zich niet meer kon verdedigen tegen de gevaren uit het middenoosten (Misschien herinner je de Nederlandse patriots in Turkije nog). Veel testen hoort daar éénmaal bij. Zo was eergisteren de test met het eerste onbemande straaljager van Turkse makelij. Het hebben van het spul is meestal genoeg en je hoopt het niet te hoeven gebruiken vanwege het afschrikeffect. Oorlog kent alleen maar verliezers.

Dat NAVO het serieus neemt is letterlijk hun hoofdtaak en in dit geval ook niet verassend omdat de bewapening flink door de VS wordt gedaan en hun de NAVO zo'n beetje runnen. Turkije wordt wel vaker onder druk gezet door de VS, vooral omdat onze belangen in het middenoosten haaks op elkaar staan.
Ik weet niet wat je achtergrond is, maar veel van dit dagelijks nieuws is niet interessant in Nederland waardoor veel mensen niet het achtergrondverhaal kennen en het opeens eng lijkt als er zo'n nieuwsbericht er plots wel komt. Het is gewoon ongoing, in ieder geval heel mijn leven al. Je hebt zuurstof, water en spanning tussen Griekenland en Turkije.
Nogmaals: er wordt wel serieus gewaarschuwd voor oorlog door experts.

En dat het al jaren speelt is logisch, maar zegt verder niks. Weet je hoeveel mensen hier tijdenlang zeiden dat Rusland Oekraïne niet zou binnenvallen? En Turkije heeft ook wel een verleden van het starten van oorlogen, zoals toen ze een aantal jaar geleden samen met Azerbeidjan Nagorno-Karabach binnenvielen. (Oké, het was wel een conflict wat ook al lang speelde, maar het was wel al heel lang rustig en de oorlog wakkerde alleen maar terug aan omdat Turkije ineens troepen stuurde, waarna Azerbeidjan ook terug het leger stuurde.)

Maar goed, prima als jij het anders ziet. Maar als er wél een oorlog uitbreekt, mag ik je dan herinneren aan het feit dat jij het ontkende?
Nee gaan ze niet krijgen.
Turkije was een voorbeeld hé. Thailand bijvoorbeeld is een prima alternatief.
Zou dit ook niet gewoon vastgelegd zijn? Lijkt me beetje sterk dat het zo simpel is allemaal ...
De hele wereld kan software voor ontwerpen van ICs leveren? De hele wereld kan ASML-achtigr chipmachines aan China leveren? De hele wereld kan geavanceerde ICs voor datacenters leveren ? De hele wereld kan geavanceerde AI logica aan China leveren?

Ik ben wel erg benieuwd welke landen dat dan allemaal zijn.
Hatseflatsie claimt dat "de hele wereld" dat wel kan doen. Ik vrees dat hij niet op de hoogte is hoe complex moderne fabricage is.
Dan verliest die entiteit direct toegang tot de dollar, en alle instanties die met dat bedrijf verder werken ook. Het is dus niet echt een optie
Wat als gevolg zal hebben dat die Turkse fabrikant ook op de sanctielijst beland....
Ik denk binnen 10 jaar niemand meer orders van Washington gaat nemen.
De toekomst is SEA.
De VS hangt aan dit soort beperkingen meestal vast dat als (bedrijven in) andere landen dat wel doen, dat deze bedrijven dan ook door de VS worden geboycott. En dat als ze een Amerikaanse poot hebben dat die dan wordt aangeklaagd.

De VS is in dat opzicht (in flink wat andere opzichten ook natuurlijk) een complete schurkenstaat.
Dat doorverkopen kunnen ze niet zomaar. DAF is ook ooit veroordeeld voor doorverkopen:
https://www.google.com/am...op-vrachtwagens-aan-iran/

Lithografie apparatuur is verder onbruikbaar zonder 24/7 support van de leverancier.
Ik begrijp het niet. Dus ze mogen de techniek nog steeds wel gebruiken maar alleen niet zonder toestemming doorzetten aan derden (Huawei bijvoorbeeld). Maar..het zijn toch allemaal bedrijven in China? Als ze stiekem zonder die toestemming dit tóch doen..komt men daar achter? Is het dan ook al niet te laat?
Leveranciers (aan YMTC) mogen geen producten (aan YMTC) leveren met technologie uit de VS (zonder specifieke goedkeuring). Misschien heeft de VS doorgekregen dat YMTC (vermoedelijk) een dekmantel/doorgeefluik is van bepaalde zaken. Hoe je daar achter komt, is de export te controleren. Ik weet niet of de VS absolute controle heeft over de export, maar dat is misschien niet nodig, aangezien ik verwacht dat het overschrijden van deze regels ernstige gevolgen heeft, qua rechtszaken (denk aan meewerken aan spionage, tot landverraad).
Dit is een goede stap de goede richting in. De Restricties die China op het Westen legt zijn te idioot voor woorden en dan hebben we het nog niet over de talloze mensenschendingen. Mag dit het begin zijn naar een onafhankelijk los bestaan van China, hoewel dit een onhaalbaar utopie lijkt te zijn met de huidige politieke lobby.
Als westen sta je vrij om met deze restricties niet akkoord te gaan, waarom zou een land als Duitsland relatief zo tegen China-sancties is?
De Duitse economie is zeer afhankelijk van uitvoer en China koopt een onevenredig groot deel van die uitvoer (vooral machines en automobielen). Sancties zijn een goede manier om Duitsland een recessie in te helpen en bijgevolg zijn de Duitsers niet bepaald voorstander van sancties.
Exact, daarom zijn ze ook geen voorstander.
Doodstraf, financiële onderdrukking van het eigen volk, nog steeds wijdverbreid racisme, Guantanamo Bay, illegal renditions, éénzijdig opzeggen van internatioinale verdragen, corrumperen van internationale instanties, eindeloos invullen en vernietigen van andere landen (met als ondergrans van tellingen sinds WO2 nu 20miljoen dodelijke slachtoffeers), enzovoorts.

Deze beperkingen hebben niets te maken met mensenrechten, in China of waar dan ook. Als dat wel zo was zou de VS eerst zijn eigen zaken op orde brengen.
Het is een geostrategische en economische oorlogsvoering. En alleen dat.

En het verhaal dat jij vertelt is de propagandalijn die bij die oorlog wordt verspreid.
Dit komt hard aan hoor in China.
China heeft miljarden gespendeerd aan haar imago van technologisch vergevorderd natie. Maar zelfstandig stellen ze werkelijk niets voor, het is grotendeels opgekocht of gestolen tech die ze hebben.

Het verhaal van de balpen is zeer tekenend.
Ze hebben miljarden gespendeerd in 5 jaar en pas in 2017 konden ze zelfstandig een balpen produceren.

[Reactie gewijzigd door mrbullet op 15 december 2022 19:37]

Das toch best een prestatie? Slechts 3 andere landen kunnen dat momenteel...
Wat is daar tekenend aan? Ze konden het eerst niet, temeer er niet echt een noodzaak voor was en 5 jaar later is het een feit. Een beetje stemmingmakerij, jouw reactie.
zelfstandig stellen ze werkelijk niets voor
Daarom wordt China uiteraard door landen zoals de VS, Rusland, India... serieus genomen. Omdat China zelfstandig niets voorstelt.

Daarom heeft Italïe - net voordat Corona opeens voor "eendracht" heeft gezorgd in de EU - geheuld met China, contracten e.d. afgesloten, terwijl de EU alleen maar boos de vinger op kon steken naar Italïe.
Omdat China zelfstandig niets voorstelt.

Met een bruto binnenlands product (bbp) dat dit jaar (2022) naar verwachting meer dan USD 16.000 miljard zal bedragen, is China de op een na grootste economie ter wereld. Daarnaast is het ook het op een na grootste financiële centrum ter wereld in termen van marktkapitalisatie (ongeveer USD 20.000 miljard), na de Verenigde Staten (bijna USD 43.000 miljard) en vóór Japan (7.000 miljard), het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk (beide ongeveer 3.000 miljard) .
Omdat China zelfstandig niets voorstelt.

Tegenwoordig heeft vrijwel de gehele Chinese bevolking (95%) een ziektekostenverzekering, terwijl dit in 1990 nog maar 5% was. Dertig jaar geleden was slechts 30% van de mensen die in de stad werkten, aangesloten bij een pensioenfonds. Dit percentage staat nu op bijna 70%. En wat gendergelijkheid betreft, ligt de arbeidsparticipatie van vrouwen in China op ongeveer 60%, vergeleken met een wereldgemiddelde van 47%, aldus de Wereldbank. Het aantal mensen dat toegang heeft tot een pensioenspaarregeling is in dertig jaar tijd gestegen van 25 miljoen naar 900 miljoen5.
Omdat China zelfstandig niets voorstelt.

Hoe zit het ook alweer bij ons hier in Nederland, de gelukkige mensen, de lage inflatie, de goede vooruitzichten, stijgende levensstandaard?
Omdat Nederland zelfstandig iets voorstelt.

Ik denk dat China zich minder zorgen over de toekomst maakt, dan de EU. En wij zijn meesters geworden in het wijzen naar andere landen, hun valse democratie, hun dictatoriaten, hun geloven...
Ondertussen
... namen wij de bouw van hun voetbalstadiums en mensonterende gebeurtenissen maar voor lief.
Als we maar die cup konden winnen
... kochten wij zolang het kon gas en olie van die ene walgelijke vijand
Als wij maar warm de winter konden doorkomen
... hebben wij al 12 jaar een gekozen premier. (Zelfs de Amerikanen denken van... 2 x 4 jaar is meer dan genoeg)
Maar wij doen het beter, toch?

Mensen moeten eens een keer ophouden met denigrerend te doen over anderen, terwijl ze weinig verstand hebben van de wereld en online de toetsenbord-held uithangen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 25604 op 16 december 2022 09:42]

Een handelaar koopt de chips, zet ze in een container, haalt de bakens weg op een drukke route, verandert van indentiteit, en levert dan aan welk land dan ook. Risico? Zeker, maar veel kans op winst. Water gaat de gemakkelijkste weg. En een van de zwakheden van de mens is hebberigheid, meer en nog meer….geld.
Rusland draait bij ons de gaskraan dicht. En kijk eens hoe hard wij alles op alles zetten om niet meer van dat gas afhankelijk te zijn.
En dan kloppen wij ons op de borst. Dat hebben we toch weer goed geregeld. Een probleem dat we 10 jaar geleden hadden moeten voorkomen, hebben we al die tijd niet gedaan omdat we liever gaan voor het gewin op de korte termijn.
Gelukkig zijn we zo rijk dat we onze hebberigheid kunnen afkopen.
Wat denken we dan dat andere naties doen wanneer wij precies het zelfde proberen?
China, Rusland en Iran zetten alles op alles om wat ze nu niet kunnen kopen, toch te kopen via de grijze import, en daarnaast zo snel mogelijk onafhankelijk te worden van het westen.
Waarom China nu niet inzet op Rusland, dat weet ik niet. Maar ga er vanuit dat er een langere termijn visie achter zit.
Aangezien wij nu een regime dat oorlog voert proberen te vermijden door in zee te gaan met andere regimes met een extremistische gedachten goed/slavernij/vrouwenonderdrukking enz. Ben ik bang dat we paniek voetbal spelen en later over een visie gaan nadenken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee