'Bijna 5,5 miljoen adressen in Nederland hebben 1Gbit/s-aansluiting'

In totaal kunnen 5.490.000 woningadressen in Nederland over een breedbandaansluiting van 1Gbit/s beschikken. Dat komt neer op twee derde van de huishoudens in Nederland. Dat meldt NLconnect op basis van onderzoek van Stratix.

Het aantal woonadressen waar een kabel- of glasvezelverbinding met downloadsnelheid van 500Mbit/s of meer mogelijk is, ligt op 7.880.000. Dat becijferde onderzoeksbureau Stratix voor NLconnect, de brancheorganisatie van de breedbandsector.

De branchevertegenwoordiger wijst erop dat uit de cijfers op te maken is dat een doelstelling van de Nederlandse overheid uit 2018 al gehaald lijkt: het streven was dat tegen 2023 'een grote meerderheid' van de Nederlanders over een 1Gbit/s-verbinding moest kunnen beschikken.

Volgens NLconnect is dat doel versneld gehaald door de inspanningen van VodafoneZiggo om zijn kabelnetwerk te upgraden naar docsis 3.1 en KPN, T-Mobile, DELTA Fiber en kleinere exploitanten om glasvezel aan te leggen. Stratix toont de regio's waar 1Gbit/s beschikbaar is op zijn Gigabitkaart.

Volgens ACM's Telecommonitor had in het tweede kwartaal van 2020 47,4 procent van de huishoudens een breedbandaansluiting van 100Mbit/s of meer. In totaal waren toen volgens de ACM 7,45 miljoen Nederlandse huishoudens aangesloten op internet. Daarvan had 92 procent een internetverbinding met 30Mbit/s of meer.

Stratix gigabitkaart

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-12-2020 • 08:18

392

Submitter: Raindeer

Reacties (392)

392
385
135
15
0
202
Wijzig sortering
En dan zit ik hier met m'n 60/5 verbinding. Zo'n beetje alles te doen wat maar mogelijk is zonder al te veel beperkingen.... Regelmatig met 2 personen tegelijk in video calls zonder haperingen, met 4 man tegelijk online spellen spelen terwijl de volgende aflevering van Boston Legal aan het downloaden is...

Sinds ik de downgrade uitgevoerd heb heeft niemand dat ooit gemerkt hier in huis. Dan vraag ik me serieus af: Welke use case is er voor 1Gbit internet? Als ik met 1/16e daarvan geen functionele beperkingen ervaar?
Even heel concreet voorbeeld: gisteren was er een nieuwe 'patch' uit van Warzone. 22GB! Ik had deze zo binnen, maar na een uur had degene met wie ik wilde spelen nog maar 5GB gedownload. We hebben die avond dus geen Warzone kunnen spelen.

Nu kun je daar vanalles over zeggen:
  • Dan speel je toch een dag niet... 't is geen belangrijke situatie. Klopt. Het is echter wel zo dat updates steeds groter worden, of dat nu voor gaming is (een patch van 2GB is niet heel gek meer, zelfs niet op de switch), of voor werk (dagelijkse updates van adobe binnen de Creative cloud).
  • Het is raar dat een verplichte download van 22GB binnen een dag wordt afgedwongen. Klopt ook. Ik had liever gezien dat er iets van overlap was tussen de patches, maar snap dat dat technisch nagenoegondoenlijk is.
  • Moet je dan alles binnen een afzienbare tijd kunnen downloaden? Naja, dat is dus persoonlijk. Ik vind het prettig dat ALS ik wat van 5GB nodig heb, dat ik daar geen uur/uren over hoef te doen.
Ik vind een set top-box ook vervelend als hij 2 seconde zwart beeld laat zien als ik tussen zenders wissel. Dat verwacht ik ook instant, omdat dat apparaat eigenlijk maar 2 seconde iets voor mij moet doen. Dat apparaat of die verbinding is er om MIJ aan een behoefte te voldoen, niet andersom.

We worden zo doodgegooid met 5G: hogere snelheid, kleinere vertraging... Maar als we het dan hebben over de thuisverbinding, de verbinding waar het grootste gedeelte van de mensen het meeste mee verbonden zijn (zoals de server thuis tickt, tickt hij nergens), dan moeten we genoegen nemen met 'kunnen praten met 2 personen tegelijk', etc. (ik maak trouwens heel andere ervaringen mee hoor. Gesprekken die ruk worden omdat er een download aan staat, etc.)

Dan nog de prijs: Gigabit is helemaal niet zo duur, veel aanbieders zijn voor Gigabit zelfs heel interessant geprijst als je dit vergelijkt met de grote aanbieders.

[Reactie gewijzigd door HellFury op 24 juli 2024 11:01]

Je hebt uiteraard hele valide punten... Maar ik vind dat je het een tikje overdrijft. @Croga beschikt over een 60Mbit lijn.
Laten we zeggen dat hij 50 haalt. 50Mbit/s = 22.5 Gigabyte per uur. Dan heb je je patch dus in ongeveer een uur (laat het anderhalf uur zijn). Uiteraard is het fijner als je dat met 1Gbit binnen kan halen, maar een uur of anderhalf uur is op zich te overzien. (binnen redelijkheid)

Die snelle internetlijnen zijn voor veel (de meeste?) particulieren niet 'continu noodzakelijk'. Je hebt uiteraard je piekmomenten (dus als er op drie puber-laptops een patch van 22GB geïnstalleerd moet worden), maar dat is natuurlijk niet iets wat je 7 dagen in de week 8 uur per dag nodig hebt.

In deze coronatijd met veel thuiswerken en videobellen is er uiteraard wel meer noodzaak voor iets meer bandbreedte. Het feit dat je videogesprek rot wordt tijdens een download staat los van de bandbreedte. Dat is meer een QoS-ding. Als jij aan het videobellen bent en er wordt op je 1Gbit lijn een patch van 22GB gedownloaded, kan dat ook invloed hebben op je gesprek (mits de andere kant ook die 1Gbit kan leveren op dat moment), al zal het dan korter zijn (omdat hij eerder klaar is). Als dit echt een probleem is in jouw situatie zal je dus moeten kijken of je iets met QoS kan doen, of je downloads inplannen (al is dat niet altijd een optie natuurlijk)

Ik werk hier al een tijdje met twee personen thuis, en we hebben echt letterlijk nooit problemen met onze verbindingen. (250/25 lijn van Ziggo). N.B. Ik zorg er wel voor dat ik geen grote dingen downloadt terwijl ik werk. (heb ik ook niet nodig voor m'n werk). Maar als bijvoorbeeld m'n dochter, terwijl wij werken naar Netflix o.i.d. kijkt, dan merk ik daar helemaal niks van.
Die update was gisteren bij thuiskomst al geïnstalleerd op mijn PS4pro. Daarnaast mag je tegenwoordig je handen dichtknijpen dat het maar 22GB is. Bij de vorige grotere update hebben ze het spel in blokken verdeeld, waardoor de updates ook een stuk kleiner konden. De laatste update voor het blokkensysteem was ergens rond de 80GB, waarbij je ook nog eens flink wat ruimte op de HDD vrij moest hebben om hem überhaupt te kunnen installeren. Het was algemeen bekend dat de update eraan zat te komen en we kunnen allemaal wel 1Gbit verbindingen hebben, maar je kan niet verwachten dat de server die de downloads faciliteert maar 80 miljoen+ gamers van een 1Gbit/s download speed voorziet. Dit zijn first world problems.

Momenteel heb ik een 250Mb/50Mb verbinding en daar heb ik meer dan genoeg aan. Die staat grotendeels van de tijd al uit de neus te vreten.
Rijd je ook een 45km/u-wagentje? 't Gros van de auto's rijdt per slot van rekening over 't algemeen toch bijna nooit op de snelweg, dus die mogelijkheid van snel rijden staat dan grotendeels van de tijd ook al uit de neus te vreten...

Kom op, het is toch prettig dat je auto op de snelweg WIL. Daar hoeft de auto niet eens een 2liter-motor voor te hebben, maar niemand wil moeite hebben met invoegen door materiële bekrompenheid. Sommige mensen komen een V8-audi want die vinden dat belangrijk, sommige mensen kopen Gb-internet, want die vinden dát belangrijk...
Ik draai de vraag om: heb jij een auto die 300km/h kan omdat je één keer per jaar naar de wintersport rijdt en het daadwerkelijk kunt en mag rijden?
Het ging over acceleratie, niet over top snelheid.

Met 1Gbit/s gebruik je je verbinding zo goed als volledig (natuurlijk afhankelijk van de upload van derden/servers), waardoor je veel meer in bursts aan het downloaden bent dan bij tragere verbindingen.
Leuke vergelijking hoor, maar klopt toch niet helemaal. Ik rij in een auto met 80 pk vermogen die 180 km/uur kan. Niet supersnel , maar ruim voldoende voor de snelweg. Het equivalent van een 100 verbinding zeg maar.
Die 1000 verbinding is het equivalent van een auto met 200+pk die 240 of harder kan. Best leuk, maar niet nodig om mee te komen op de snelweg.

Om terug te gaan naar die patch van 22 GB....ik game dagelijks via Steam. Ik heb een 100 verbinding en haal 22 GB ook binnen een uur binnen. Geen probleem. Ik betaal 42 euro per maand voor die 100 verbinding en digitale tv met 2 decoders met opnemen functie. Ik vind het prima als mensen de hoofdprijs willen betalen voor een 1000 verbinding (of voor een snelle auto), maar ikzelf voel de noodzaak niet.
De hoofdprijs van 35 euro voor een 1000/1000 verbinding en 2GB + 2.50 korting per telefoon abonnement op hetzelfde adres..
Dan heb je geluk met je aanbieder. Als Ziggo je enige mogelijkheid is zit je zo over de €80.
Om precies te zijn EUR 98,50 per maand, vermits beschikbaar (Giga 3-in-1 pakket)
Wat een onzin vergelijking. Nergens zeg ik dat je geen betere verbinding mag aanschaffen/huren toch? Ik zeg alleen dat die verbinding voor mij snel genoeg is, juist omdat ik alleen ben en niet hoef te voorzien in snelheid voor andere zaken dan mijn eigen. En ik geef aan dat je wel supersnel internet kan gebruiken, maar als de server die je download moet serveren niet genoeg capaciteit heeft, dat je je jouw max niet gaat halen. Snap niet waarom je je zo op je teentjes getrapt voelt, nergens is mijn reactie een persoonlijke aanval, ik geef alleen aan dat niet te verwachten is dat als 80+ miljoen gamers 22GB downloaden op dezelfde dag, dat dit mogelijk niet met de maximale snelheid van je verbinding kan. En dat ik hier begrip voor heb.

Om jouw auto analogie aan te houden: Je kan een Bugatti Chiron hebben met 400+ max, maar als je de snelweg op komt waar een langzaam rijdende file rijdt, ga je die 400+ ook niet halen.

En nee ik heb geen 45km/h brommer. Ik rij wel een 1000kg 175pk sterke auto die menig auto achter zich laat. En nee, ik hoef niet altijd de max uit de auto te halen om ervan te kunnen genieten. En ja die staat ook grotendeels stil, zit niet 24 uur per dag in de auto.
Denk dat er 2 groepen zijn die z'n 1Gbit verbinden interessant vinden.

Een groep de het echt bedrijfsmatig nodig heeft. Tijd/kosten plaatje etc etc.

En een groep die het leuk (kikke) vind om z'n verbinding te hebben, maar niet noodzakelijk is.
Een soort luxe uitgaven.

Met de laaste groep sluit het voorbeeld dat je snel wilt rijden als het kan, goed aan.
Maar het lijkt me ook, als deze groep op een locatie zit waar het niet kan, geen moeiten gaan doen om het wel te krijgen.
Denk aan verhuizen of dergelijke.

Het is op dit moment meer een luxe, dan dat je het nodig hebt voor dagelijks gebruik.

Het is wel goed dat ze dit soort verbindingen uitrollen. ingeval het verbruik in de toekomst (nog meer) gaat toenemen.
Blizzard is juist één van de weinigen waar je tegenwoordig gewoon vol gas kan downloaden zelfs op patch days. Erg lekker.

Ja je kan vantevoren downloaden maar niet iedereen zet z'n PC vantevoren aan (console is wat makkelijker wat dat betreft met standby downloading). Dus erna een update van 20GB binnen 3 minuten naar binnen halen is erg lekker. Tijdens het koffiezetten i.p.v. een volledige werkdag en dat voor een paar euro extra.
Dat hebben ze goed geregeld dan. Erg zijn er genoeg waar dit niet zo soepel gaat. Maar we zijn tegenwoordig ook wel erg verwend wat dit aangaat. Ook ik was vroeger boos als het lang duurde, want je wilde als 1 van de eersten de nieuwe maps in en meteen aan de slag. Tegenwoordig is het mooi als het kan, maar als het dan niet lukt, maak ik daar minder problemen van. Zal ook wel met leeftijd te maken hebben en er ergere dingen zijn. Daarnaast vind ik Rebirth Island in Warzone eigenlijk wel een domper, had er veel meer van verwacht. Behoorlijk klein en de gamemode is leuk, maar door de kleine map ook weer minder interessant.
Ik zou ook zeker niet durven beweren dat het nodig is voor iedereen, zelfs voor mezelf is het zeker een stukje luxe i.p.v. écht nodig. Maar wel lekker dat het voor bijna iedereen nu een eigen keuze is.

Microsoft Store is vrij beperkend in download speed, ik haal daar "maar" 400mbit terwijl Battle.net, ubisoft store, gog etc. allemaal de lijn vol dicht kunnen trekken. Steam ook maar die pakt alles hevig in waardoor m'n i7 8700K het niet trekt om harder dan 800mbit te gaan.

Begrijp me niet verkeerd, zijn nog steeds hoge snelheden maar binnen de hoge snelheden ook zeker nog verschil.

En dan heb je websites waar je je moederbord software van moet halen die net aan 3 mbit toelaten :+
5GB in een uur is minder dan 14mbit. Daar hebben we het niet over. Mensen vergelijken nu tussen 1 gbit en 100mbit. Dan is 22GB binnen in iets meer dan halfuur. Prima toch.
Off the top of my head:
- Videogamefiles van tientallen Gigabyte's binnen een tiental minuten binnenhalen ipv uren
- 2160p episode files binnen enkele minuten binnenhalen ipv tientallen minuten
- 4k movie files binnen 10 minuten binnenhalen ipv een half uur tot een uur.
Specifiek voor hogere upload:
- 4k streaming vanaf plex-server naar buiten


Ik denk dat je al snapt waar ik heen wil, alles gaat sneller! Er zijn bovendien steeds meer usecases waarbij er grote hoeveelheden data moeten worden binnengehaald. Vooral het eerste voorbeeld is de laatste jaren eerder regel dan uitzondering.

Wellicht vind jij het prima om te wachten, anderen zien liever dat het wat sneller gaat. Bovendien zullen er nooit usecases komen als de techniek niet beschikbaar is, als de techniek beschikbaar komt/is zullen er ook veel meer toepassingen voor komen.
Off the top of my head:
- Videogamefiles van tientallen Gigabyte's binnen een tiental minuten binnenhalen ipv uren
- 2160p episode files binnen enkele minuten binnenhalen ipv tientallen minuten
- 4k movie files binnen 10 minuten binnenhalen ipv een half uur tot een uur.
Specifiek voor hogere upload:
- 4k streaming vanaf plex-server naar buiten
Nu de vraag op hoeveel % van de gebruiker is bovenstaande van toepassing, gokje minder dan 0,1% ?

Maar er zijn wel andere zaken waar beetje meer snelheid toch handig voor is, ook voor doorsnee gebruiker.

[Reactie gewijzigd door bbob op 24 juli 2024 11:01]

https://www.nji.nl/nl/Dat...ocent%20en%2020%20procent.

Deze bron geeft aan dat: Onder de 12 tot en met 16-jarigen komt dagelijks gamen bij bijna 43 procent van de jongens en 11 procent van de meisjes voor. In het basisonderwijs gaat het om respectievelijk bijna 50 procent en 20 procent.

Dat lijken me toch een pak meer aansluitingen dan 0,1%

Verder is 4K streaming via bijvoorbeeld Netflix ook wel bandbreedte-intensief.
Ik heb een 200mb Ziggo lijn en game toch vrij regelmatig maar ondanks dat er hier binnenkort glas door de straat gelegd gaat worden, ben ik niet van plan om ook maar een euro meer uit te geven voor een sneller verbinding. (Okay misschien 1 euro :P )

Dus je 12 tot 16 demografie kan wel wat willen maar die betalen niet en op het moment dat ze wel moet betalen verschuiven gek genoeg heel snel de wensen... :+

Dus om nou het aantal gamer gelijk te stellen aan de wens tot snellere verbindingen en dan voldoende wens dat diegene die betaald er extra voor wil betalen ligt heel dicht bij die 0.1% vermoed ik. :)

En dan is het gros van jou demografie vooral op hun telefoon aan het gamen...

[Reactie gewijzigd door Flagg op 24 juli 2024 11:01]

Het is een enorm kwaliteits verschil, koper verbinding van ziggo is hopeloos ouderwets en vele malen storing gevoeliger dan glasvezel. Bij glasvezel nog geen echte storing meegemaakt en gebuikt al zo'n 4 jaar. Het is een product wat de o.a. de banken al in de begin jaren 1980 gebruikten voor de geldautomaten en computercentrums onderling over de hele wereld. Dus betrouwbaarheid 100%
Ziggo bleef op koperdraad omdat zij zo genaamd de kosten van het netwerk er nog niet uit hadden, volgens mij was de reden dat ze via de zendmasten 5G wilden uitzenden. Ziggo gewoon er uit schoppen en KPN of zo gebruiken.
Heb al vanaf de Essent tijd Ziggo nou zeg 20 jaar denk 4x storing gehad. Miaschien bij elkaar 10 uur. Voor mij goed genoeg
De storingsgevoeligheid van de Ziggo kabel is in theorie wel groter, maar in de praktijk is het aantal storingen erg beperkt. Ik heb thuis (Ziggo) minder vaak storing dan op de zaak (glasvezel). Laatst wel een halve dag zonder internet gezeten, maar dat kwam omdat een graafmachine de kabel kapot had getrokken. Bij glasvezel zou dat niet anders zijn geweest.
Idd veel beter I'm gelijk overal glasvezel aan te leggen en voor geruime tijd gebeiteld te zitten dan om de 100m 5g straalzenders te plaatsen.
Het is natuurlijk locatie afhankelijk maar ik ben uiteindelijk van Ziggo 200mb naar kpn 100mb glas gegaan. Kpn was hierbij vele malen stabieler dan Ziggo. Na 2 jaar is het geupgrade naar 200mb en merk daar om eerlijk te zijn niet veel meer van dan 100mb.
Ja het gaat er idd uiteindelijk welke verbinding hebt betrouwbaarste is.

En dat is niet echt afhankelijk van de aanbieder maar afhankelijk van alles eigenlijk.

Ik heb hier op dit adres geen enkele uitval met ziggo, superstabiele lijn en haal de 200mb altijd.
Met ADSL heb ik wel veel gezeur gehad, vandaar nu ziggo.

Kennis 2 straten verder exact andersom Ziggo verbinding was waardeloos, stapt nu wel over van ADSL naar glas overigens omdat de snelheid die hij op adsl kan halen vrij laag is.
Ik weet niet wat de 200mb van Ziggo kost, maar ik had 500/40mb van Ziggo en betaalde 88,50 per maand. Nu heb ik 500/500mb over glasvezel van KPN en betaal 72,50 per maand. Ik had inderdaad voor 1Gb/s kunnen kiezen voor 82,49 per maand, maar was ook tevreden met 500
Dat is trouwens incl. 4K TV en opnemen.
Ik betaal 440 per jaar oftewel 36,66 per maand voor 1000/1000 bij Tweak.

tv boeit me niet dus voor mij kan Ziggo dus niet uit.
Dan blijft de vraag, hoe vaak moet zo'n jongere die grote files binnen halen? Ja, als de nieuwe CoD gekocht is moet die eenmalig gedownload worden om te installeren. Hoe vaak kopen ze zoiets, een paar keer per jaar? Als je 1Gbit/s kunt krijgen voor een acceptabele prijs, doen. Kost het significant meer dan een tragere verbinding dan is het in veel gevallen de upgrade niet waard. Dan wacht zoonlief maar een uurtje voor hij anderen virtueel kan neerknallen.
Bij CoD is het niet eenmalig, maar regelmatig. Patches van 20, 40, 50 GB. Dit spel spant nu wel de kroon qua patchsize, maar grote updates zijn de norm aan het worden. Neem bijvoorbeeld de 12GB big macos big sur update en 2GB gewone updates. Ik kan moeilijk geloven dat met 4 man online spelen zoals in de first post gezegd werd niet regelmatig voor problemen zorgt tenzij dat 3 bezoekers waren. De windows store heeft wel al opties zoals downloads automatisch delen over het LAN netwerk, maar grote games hebben hun eigen launchers.
Ook 200MBit of 500MBit is al een hele verbetering.
Iedere aangesloten PS4 met zn updates (van CP2077, Destiny2, Fortnite, etc) en al helemaal streamen en cloudgaming (met shadow.tech) vreet bandbreedte.
Ik heb deze week van COD alleen al 2 grote patches binnen mogen halen, dus dat komt regelmatig voor.
Neem ook mee dat er soms updates tot wel 10 gb uitkomen en dan heb ik echt geen zin om weer uren te wachten ipv een paar minuutjes.
Zolang valt best Mee, en nee je hebt geen gigabit nodig om met 4 man te gamen, wat een onzin.
Verder is 4K streaming via bijvoorbeeld Netflix ook wel bandbreedte-intensief.
Wat vraagt 4K streaming... zo'n 15 Mbps in Netflix... dan kan je met een 60 Mbits abonnement dus reeds simultaan vier 4K streams bekijken, ik vermoed dat er weinig gezinnen zijn waar dit ook effectief gebeurd.

Het zijn vooral de grote (illegale) downloads die voordeel hebben van snel internet... dagdagelijks gebruik zelden.
Een beetje downloader heeft al snel een seedbox en doet dit niet thuis :P
Ik zie toch echt rond de 40 Mbit/s voor 4k streaming. Je vergeet dat jouw situatie bepaalt wat de max bandbreedte is die wordt ingezet. Heb je in de settings al aangepast dat je de max bandbreedte mag gebruiken in plaats van de corona limieten?
Ik haal thuis met kpn maar 26mbps en kan met gemak 4k HDR streamen op netflix, amazon, disney en apple tv+. Waar zie jij 40Mbit/s?
dan moet je wel in je eentje zijn en geen kinderen die even 10GB updates moeten downloaden want dan ga je dat echt merken.
Ik had tot vandaag een 50/5 abo en moest deze week 5 laptops gereedmaken voor thuiswerkers. Dus 5 tegelijk de 20H2 update binnenhalen en dan een Teams meeting open met 6 man en het was de grote blokjes en stottershow. En gisteren een iso file naar ons VMware cluster uploaden van een paar gig. Dat duurde 3 uur! Dan schiet het werken niet op.
Gelukkig nu sinds vanmiddag glas 100/100 bij T-Mobile. Dit ga ik een jaar aanzien en als ze niet met een sneller abo komen wellicht toch eens ergens anders kijken.
Klopt dan moet je wel naar glas en in mijn geval naar ziggo.
Ik heb een 500 Mbit/s xs4all glasaansluiting en ik zag het in de switches en de firewalls. Vergeet niet dat Netflix de bandbreedte downscaled gebaseerd op jouw bandbreedte.

[Reactie gewijzigd door daemonix op 24 juli 2024 11:01]

Ik heb vanaf januari ziggo 250mbit. Dus ben benieuwd of dit klopt. Ik heb nu prima beeld op een 4k oled.
Ik zag duidelijk het verschil toen ik in april Netflix weer volledige bandbreedte gaf, Netflix zette toen in maart of april alles stuk lager in verband met belasting op het internet. Aangezien ik die genoemde 500 Mbit/s verbinding heb, en er vast wel proxies bij xs4all en/of kpn staan belast ik daar het internet totaal niet mee. Ik weet niet of Netflix nog steeds knijpt, maar zo ja, dat verklaart waarom jij de beperkte bandbreedte ziet.
Dat heeft toch niets met je verbinding zelf te maken? Dat deden ze ivm corona. Amazon deed precies het zelfde.
Ik zie op mijn 26mbit lijntje verder geen mindere netflix
En ik zag dus wel duidelijk verschil...En het heeft in zoverre met je verbinding te maken dat ik geen belasting op het internet veroorzaak door in hoogste kwaliteit te kijken. Bandbreedte genoeg (waar ik ook genoeg voor betaal).
Gek dan dat Netflix zelf tenminste 25 Mbit/s aanraadt. https://help.netflix.com/en/node/13444 ;)
Met 25Mpbs heb je natuurlijk zeker nooit problemen ;) Ze dekken zichzelf zo gewoon wat in natuurlijk.
Laten we wel wezen, meeste van die groepen spelen op hun telefoon wat spellen. Daarnaast is het niet zo dat je elke dag updates hebt. Dus die getallen zijn niet vergelijkbaar met hoeveelheid gebruikers behoefte aan zo'n snel internet.
4K is alleen nuttig voor een grote desktopmonitor van 40 inch of groter. Als ik dat grote schherm deel via Teams kan een snelle verbinding helpen. Voor de rest is het niet nodig en is 1080P meer dan zat.
Een TV is snel groter dan 40", het ging om streaming naar TV.

Verder is een hogere resolutie ook interessant bij kleinere schermen, want dan zie je (bijna) geen pixels meer. Denk maar aan VR toepassingen. Al is dat een beetje off-topic.
Van een TV zit je veel verder af dan een computerscherm. 40 inch bij 50cm afstand heeft veel meer resolutie nodig dan een 60 inch op 4 meter.
Ik denk niet dat die 43% jongens en 11% meisjes per dag tientallen gigabytes aan data voor een game gaan binnenhalen. In dat geval zal het dus wel onder de 0.1% liggen.
Raar argument hoor. Me dunkt dat je even goed kunt spelen op een 60/5, als op een 200/10 en als op een 1000/200. Die videogamefiles downloaden moet ook maar één keer gebeuren (re-installs en eventuele patches uitgesloten).
die patches zijn er vrijwel dagelijks. Maar waarschijnlijk game je niet (ik ook niet maar mijn kinderen wel en dan zie je dit dus meerdere keren per week.)
ik game wel. En ik betwijfel echt of het elke dag meerdere tientallen gb's is.
met 2 kinderen die meerdere games spelen: ja
Volgens mij hebben alle console eigenaren allleen al last van de 10gb+ videogame files. Dan heb je echt al best een percentage van de internetaansluitingen te pakken.
Laatst moest fortnite op de nintendo switch geupdate worden. Want mijn zoontje wilde dat spelen.
Nu heb ik een 250mbit verbinding, maar mijn switch heeft niet eens de 100mbit/s aangetikt. Terwijl als ik een speedtest doe ik makkelijk de max haal op 5gh wifi.
Dus of het ligt aan de switch of aan Nintendo server, maar een snellere internetverbinding is niet altijd de oplossing
Of allebei, sommige platforms zijn ook gewoon slecht hoor qua downloads. Steam trekt je CPU naar 100% voor een beetje snelheid (cheapskates pakken alles veel te veel in), maar bij Battle.net kan ik makkelijk 120 MB/s gaan terwijl m'n CPU onder de 20% blijft. Bij Steam gaat m'n CPU naar 100% bij ~90MB/s al.
Of allebei, sommige platforms zijn ook gewoon slecht hoor qua downloads. Steam trekt je CPU naar 100% voor een beetje snelheid (cheapskates pakken alles veel te veel in), maar bij Battle.net kan ik makkelijk 120 MB/s gaan terwijl m'n CPU onder de 20% blijft. Bij Steam gaat m'n CPU naar 100% bij ~90MB/s al.
Battle.net doet volgens mij ook bittorrent gebruiken voor software distributie.
Ja vroeger kon je dit uitzetten maar voor zover ik weet hebben ze dit een poos terug uit de settings gesloopt. Geen idee eigenlijk of het nog steeds Peer to Peer is, maar het werkt zeer goed tegenwoordig in ieder geval.
Dat klopt. Daarnaast doet de switch automatisch updates in de nacht dus als je de volgende ochtend wakker wordt staat ie erop.
De wifi van de Switch kan wellicht via 2,4GHz zijn gegaan ipv 5GHz, de chip kan ook anders zijn. Was de speedtest op de Switch gedaan? Was dat docked of undocked? Je kan overwegen een ethernet USB adapter er russen te hangen als de snelheid echt een ding is voor je, meestal gaat dat sneller en zo'n dongle kost niet zoveel. Het zou mij niet verbazen als de verbinding links of rechtsom gelimiteerd is, maar of dat bij Nintendo ligt?
De wifi van de Switch kan wellicht via 2,4GHz zijn gegaan ipv 5GHz, de chip kan ook anders zijn. Was de speedtest op de Switch gedaan? Was dat docked of undocked? Je kan overwegen een ethernet USB adapter er russen te hangen als de snelheid echt een ding is voor je, meestal gaat dat sneller en zo'n dongle kost niet zoveel. Het zou mij niet verbazen als de verbinding links of rechtsom gelimiteerd is, maar of dat bij Nintendo ligt?
De WiFi implementatie van de switch is niet heel best. Ze hebben bewust gekozen om bijvoorbeeld niet te willen dealen met meerdere accesspoints, en de meest dichtbijgelegen te pakken. Hij hangt keihard op de AP die hij pakte toen hij bootte. Toen ik daar een bugmelding van maakte kreeg ik dat terug van de TD. (Met andere woorden: gaan ze niet veranderen ook)
Dat doen alle WiFi clients toch?
Dat doen alle WiFi clients toch?
Nee hoor, de correcte implementatie is dat ze het AP pakken wat het beste signaal heeft. Mijn iPhone kan midden in een telefoongesprek (VoWifi, 4G signaal hier is heel zwak) zonder hapering over springen naar een ander AP, bijvoorbeeld als ik van onze werkkamer op de 1e naar beneden loop.

Aangezien de switch ook een mobiel device is zou je dat daar ook verwachten.
Verbindings test op de switch neem ik met een korreltje zout. Die zegt dat hij 31mbit/s heeft op mijn 5gh wifi netwerk hij staat op 3m line of sight van mijn router(nighthawk r8000p) in docked mode. Als hij download en ik check via mijn router wat hij vraagt ligt het rond de 80-90mbit/s.
Via mijn telefoon als verbindings test heb ik een verbindings rate van 866mbit/s en internet speedtest glad 255mbit/s (ik heb ziggo 250mbit abbo).
Dus ja durf wel te stellen dat het de switch is.
Zo lang de verbinding snel genoeg is om te spelen heb ik er niet zo'n probleem mee, maar bij mij update ie niet in de nacht, zal eens de instellingen gaan checken
Dat je van de Switch geen topprestaties voor wifi hoeft te verwachten, dat wist ik al, vandaar de suggestie om een USB ethernet adapter te proberen, misschien dat je dan wel meer performance krijgt, als je wel wat meer performance wilt/verwacht.
Nee hoor geen "last" van, je koopt een game wordt terwijl je weg bent al gedownload en geïnstalleerd en tegen de tijd dat je wil gaan spelen staat het klaar.

Alleen de instant gratification mensen die moeite hebben met vooruit kijken en alles nu willen hebben terwijl ze 5 minuten geleden nog niet eens wisten wát ze wilden hebben, hebben het meeste baat bij hele hoge bandbreedte. :P
Nee hoor. Mensen die een beetje avontuurlijk zijn en veel verschillende spellen spelen, die hebben er baat bij. Mensen die jaar in jaar uit dezelfde spellen spelen niet nee, tenzij je Warzone speelt en iedere 2 maanden 40GB patches naar binnen moet harken, maar dat is ook makkelijk te doen met 100mbit terwijl je op werk zit inderdaad.
Mwa, ik speel steeds andere games, maar ik zorg gewoon dat ik er een paar geïnstalleerd heb staan. Begint die voorraad wat op te raken dan gooi ik weer een paar downloads aan.
Ik heb dan 250 Mbps down van Ziggo, voornamelijk omdat de stap daaronder gelijk heel ver naar onder gaat voor niet veel minder geld, maar meer zit ik echt niet op te wachten.
En als ik echt een game graag direct wil spelen, dan gaat het nog snel zat. Meeste games zijn met een half uurtje wel binnen... Zet de download aan, ga even met de hond naar buiten en game tijd.
Updates nooit last van want dat installeert de Xbox vanzelf terwijl hij standby staat.
Klopt, 250 mbit is zeker snel genoeg voor vrijwel alle gevallen. Hogere snelheden zijn vooral handig voor (PC) games die vaak grote updates hebben, en uiteraard überhaupt voor een hoop meer een luxe iets dan echt nodig. Voor ons was het een goedkope upgrade dus weinig reden om het niet te doen. Geen idee hoe dat in andere regio's gaat of bij KPN oid.
250mbit is niet snel genoeg voor grote PC game updates? Vanwaar die conclusie? Met 250mbit haal je bijna 20gb in 10min binnen.. Dat is 1x naar de wc en wat drinken pakken.
Ik ben niet de enige gamer in het huishouden. Day one patches zijn vrijwel standaard dus preloaden werkt ook maar tot op een zekere hoogte. Launch days zoals Cyberpunk 50GB per persoon in je huishouden die het wilt spelen. Dan nog steeds is het max een uur downloaden op 250mbit, maar zoals ik ergens anders al zei het is inderdaad een goedkoop stukje luxe voor de meesten.
Lol je bent avontuurlijk als veel verschillende spellen speelt? You made me lol. :P thx
In mijn tijd gingen avontuurlijke mensen backpacken, deden aan alpinisme, gingen raften of ze raceten op een circuit....blijkbaar is de term avontuurlijk door de decennia heen flink gedevalueerd.
Toen namen ze ook elk woord letterlijk?
Je maakt de perfecte opmerking.
First world problems :O
Edit: berekeningen kloppen niet helemaal pas ik straks wel even aan.
Nee hoor geen "last" van, je koopt een game wordt terwijl je weg bent al gedownload en geïnstalleerd en tegen de tijd dat je wil gaan spelen staat het klaar.
Dat is echt niet hoe het werkt met de hedendaagse titels als CoD warzone. Die hebben om de zoveel week een release van tientallen gigabytes die niet even zomaar wordt binnengehaald. Zeker niet op consoles die verder niet aan staan anders dan voor games. Een patch van 40GB is voor dat soort games niet raar. Met een 60mbit lijn duurt het downloaden daarvan op maximale bandbreedte anderhalf uur. en 60 mbit is nog zo slecht nog niet. Je snapt dus wel dat het voor een avondje gamen kompleet in de weg zit als je al anderhalf uur bezig bent met downloaden en het daarna nog een keer moet installeren (wat wel korter duurt).

Het is echt niet meer zo dat je tegenwoordig een spel koopt, dat 1 keer download en je dan klaar bent, nee integendeel. Hier voor de grap even de filesizes van de laatste update:
Today's Season Six update will have a download size of approximately 19.6 - 63 GB for owners of the full version of Modern Warfare and free-to-play Warzone, who are up to date with the latest update.

PlayStation 4: 19.3 GB
Xbox One: 22.66 GB
PC: 57 GB (Modern Warfare owners) and 25.5 GB (Warzone only owners)

At Season launch on console, owners of the full version of Modern Warfare will also have to download the Compatibility Pack to access Multiplayer and Special Ops, and the Survival Pack to access Survival. File sizes for these two Packs are below:

PlayStation 4 Compatibility Pack: 7.8 GB
PlayStation 4 Survival Pack: 5.8 GB
Xbox One Compatibility Pack: 8 GB
Xbox One Survival Pack: 5.9 GB
Warzone is ondertussen een gedrocht geworden van 250GB. Op een standaard PS4 ben je dus letterlijk je halve schijf kwijt. Voor dit spel is een behoorlijke patch history:
Update 17.3.20 (Build 1.16.2) – March 17, 2020
Update 1.18.0 – March 26,2020
Update 1.19.0 – April 7,2020
Update 1.20.0 – April 28,2020
Update 1.21 – May 18,2020
Update 1.22.0 – June 10,2020
Update 1.23.0 – June 29,2020
Update 1.24.0 – August 4,2020
Update 1.24.1 – August 11,2020
Update 1.25.0 – August 14,2020
Update 1.25.1 – August 20,2020
Update 1.26.0 – August 24,2020
Update 1.27.0 – September 26,2020
Update 1.27.1 – October 8,2020
Update 1.27.2 – October 13,2020
Update 1.29.0 – November 9,2020
uitgaande van een gemiddelde patch grootte van 30 gb ongeacht platform zou je met deze 16 patches dus 480GB moeten downloaden. Met een 60mbit/s lijntje ben je dan dus 45 dagen non stop aan het doawnloaden. Met een gigabit lijntje is dat net geen 3 dagen. Dat is wel even een groot verschil.

Voor spelers van CoD warzone is dit dan ook echt een issue. Niet iedereen heeft überhaupt de mogelijkheid niet om een 60mbit/s lijn te kunnen krijgen. 20 is soms al veel. Met dat soort snelheden is er dus een kans dat je niet eens toekomt aan spelen omdat de volgende patch al weer klaarstaat.

30 gb op een 20mbit/s lijntje duurt 8,5 dag. Tussen 1.72.1 en 1.27.2 zaten 5 dagen.
Alleen de instant gratification mensen die moeite hebben met vooruit kijken en alles nu willen hebben terwijl ze 5 minuten geleden nog niet eens wisten wát ze wilden hebben, hebben het meeste baat bij hele hoge bandbreedte.
instant gratification? Je kunt met dergelijke snelheden amper een spel spelen. Je bent letterlijk dagen bezig met downloaden van updates en tegen de tijd dat je bij bent staat de volgende alweer klaar en kun je weer opnieuw beginnen. Dan kun je dus 2 weken niet spelen. Sterker nog. Sommige consoles hebben geen background downloads dus als je een ander spel gaat doen wordt de download onderbroken.
This update will be available on all platforms beginning from September 29. While the size of this update is smaller on PS4, it is usually larger on Xbox One, in some cases as huge as 80 GB. This is due to the way this update unpacks and installs new files on the Xbox One.
Met dit soort bestandsgroottes en hoge releasesnelheid is dit gewoon niet te doen.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 24 juli 2024 11:01]

Je wiskunde klopt niet, als vuistregel; 10mb/s haalt ongeveer 1mbyte/s
Delen door 8, van bits naar bytes + overhead. Als je IRL kijkt, komt het neer op iets beter dan gedeeld door 10.

Dus 60mbit/s lijn, 6mbyte/s aan download. 480gbyte = 491,520 mbyte.

491,520 / 6 (per seconde) / 3,600 (seconden in uur) = 22.8 uur. Dus iets minder dan een dag.

Met 500mbit (kabel), zou dat dus 2.7 uur duren.

[Reactie gewijzigd door Nimja op 24 juli 2024 11:01]

Euhm nee. M’n wiskunde klopt idd niet maar dat heeft niks te maken met de bit naar byte conversie. Het internet gebruikt geen 10:8 encoding zoals bij SATA wel het geval is op een gigabit lijn is het heel goed mogelijk downloads van 125MByte/s te doen. Overhead op dergelijke lijnen is ontzettend klein.
Misschien. Hier de berekening die ik heb gebruikt.

30 *1024 *8 = 245.760 megabit
Dat delen door 20 mbit/s geeft 12.288 seconden dat delen door 60 geeft 204, nogwat uur. 24 uur in een dag tada 8,5 dagen.

En ik zie nu waar het fout gaat ja. Bandbreedte is in seconden en niet minuten.
Wellicht was rekenen niet verplicht voor een baantje bij de ziggo helpdesk oid...
Die is natuurlijk weer niet nodig he.
Ok, ff op jou manier:

30*1024=30720 megabyte
30720:2,5=12288(sec)
12288:3600=3,41333 uur
Wellicht handiger om alleen de mbit naar mbyte om te rekenen dan alles naar mbit maar das je eigen keuze.
Slechts 0,1% van de huishoudens hebben een PC of console om een spelletje op te spelen? Ik denk wel veel meer :+

Het verschil tussen 1Gbit en 60Mbit is dat als je thuis komt van werk en je een spelletje wil spelen je die update zo binnen hebt vs je game avond die niet door kan gaan.

Tuurlijk niet iedereen speelt een spelletje, maar om dat nu een exotische use-case te noemen die vrijwel niemand doet is onwaar.

[Reactie gewijzigd door !mark op 24 juli 2024 11:01]

Nee maar jij doet net alsof iedere gamer nu bepaalt dat ze nu een spel willen spelen en dus hoge bandbreedte nodig hebben.

Ik game redelijk veel maar de keren dat de bandbreedte me beperkte (200mb lijn) is in de afgelopen 10 jaar op 1 hand te tellen.
Ik denk dat de snelheid ook uitnodigt om meer bandbreedte te gebruiken. Het opent mogelijkheden als het ware.
Wat dan? Ik sta er voor open hoor, maar de voorbeelden komen wat gezocht over.

Ik had eerst een 120 mbps maar nu ik naar 30 gezakt ben, merk ik geen enkel verschil. Ja, ik download wel eens wat maar zelfs een complete film op HD heb je zo binnengehaald.

Netflixen op 4K terwijl een ander Youtube kijkt is bijvoorbeeld ook geen enkel probleem.
Ik snap die weerstand tegen het onbegrip voor de zoektocht naar hogere bandbreedte - omdat dit bij het huidige verbruik niet nodig zou zijn - niet zo goed.

Er is geen bandbreedte voor innovatie als niemand verder denkt dan de huidige status quo. Je hebt de ruimte nodig voor toekomstige toepassingen waar de gemiddelde gebruiker niet aan denkt, maar wel blij gebruik van maakt als het er eenmaal is.
Wat dan? Ik sta er voor open hoor, maar de voorbeelden komen wat gezocht over.
Bij een 1000/1000 verbinding is iedereen in je kennissenkring qua snelheid een interne harde schijf geworden. Je hoeft UHD vakantievideo's niet meer een uur te transcoderen of te kiezen welke je aan een third party als Youtube over gaat leveren, want je familie kan het in volle kwaliteit rechtstreeks van "Gedeelde documenten" afspelen terwijl je kinderen in 4K zitten te groepsvideobellen met 12 vrienden.

Distributed file storage kan de vrije ruimte op andermans hardware delen zonder de belabberde performance die daar nu nog bij komt kijken. Decentralized alternatieven voor Youtube als D.Tube, PeerTube, BitChute, LBRY, THETA en Dlive hebben niet meer te maken met amateuristische performance wanneer 10 mensen tegelijk een video kijken.

Steeds meer mensen nemen er cloud storage bij Google, iCloud of Dropbox bij. Of hebben voor de lol een website met webhosting. Of betalen voor een online foto album. Al deze kosten kunnen dan opeens ook bespaard worden, omdat je de bandbreedte van meerdere bezoekers zelf makkelijk aan kunt.

Deze zaken klinken nu nog onpraktisch, maar als de bandbreedte gemeengoed wordt, reken maar dat er allerlei handige tools worden gemaakt waardoor het makkelijker wordt. Simpel voor iedereen. Het hosten van je eigen cloud storage, in eigen beheer en bezit van je eigen data, je eigen foto- en videoalbum wordt zo makkelijk gemaakt dat de gemiddelde gebruiker het ook met één knop 'aan' kan zetten op de router.

Maar laten we het eens wat simpeler houden, en alleen kijken naar de downloadsnelheid.
Netflixen op 4K terwijl een ander Youtube kijkt is bijvoorbeeld ook geen enkel probleem.
De ene heeft er meer last van dan de ander, maar de kwaliteit van streaming services is echt matig. Sommige mensen zien dat, en ergeren zich daar in verschillende mates aan. Anderen zijn gewend geraakt aan het uitgesmeerde platgefilterde beeld van de youtubes van deze wereld, en zien het niet als probleem. Maar waarom zouden blu-rays zo'n hoge bitrate hebben? Zouden ze dat echt doen als niemand het kon zien?

Wat zou het cool zijn als het gezin thuis, met je 4-streams-tegelijk 4k Netflix abonnement, gewoon Blu-ray kwaliteit kon streamen. 4K Ultra HD blu-ray heet dat geloof ik. Dat is 144 Mbit/s. Bij vier streams met wat netwerk-overhead zit je dus op ongeveer 600 Mbit/s.

Ik denk dat het niet vreemd is om nu te zeggen dat een 1000/1000 verbinding zo langzamerhand de standaard moet worden. En dat hoeft niet duur te zijn. Ik heb jarenlang 1000/1000 gehad voor een euro per dag bij Tweak. Inmiddels is dat geloof ik verhoogd naar €39,95 per maand, maar ik moest onlangs helaas verhuizen naar het westen en nu heb ik 400/40, het maximaal haalbare alhier. :')

/cc @Croga @TwaalfdeMan

[Reactie gewijzigd door Sando op 24 juli 2024 11:01]

Nogmaals, ik ben er zeker niet tegen en ik heb veel meer snelheid gehad dan ik nu heb en ik zou het zó weer nemen als ik er een doel voor had – en ach, de prijs zal niet het grootste probleem zijn – maar ik heb er gewoon geen functie voor.

Dat streamingdiensten wel eens haperen – zelf eerlijk gezegd vrijwel nooit iets van gemerkt bij Netflix, Apple TV, Disney, NOS, YouTube en zelfs Hulu via VPN uit de VS. Die had wel 1,5 seconde vertraging bij het starten, maar dat ligt niet aan mijn Ziggo-aansluiting.

Ik heb in het verleden een jaar of anderhalf een soort peer-to-peer backups maakt, met familie over en weer maar zelfs dan is het na de eerste back-up een kwestie van dagelijks bijwerken en dat gaat niet over grote hoeveelheden data.

Die ene keer per jaar dat je een video hebt van je vakantie, tja ik stream het gewoon draadloos naar de TV bij m'n ouders, vanaf m'n telefoon.
Wat zou het cool zijn als het gezin thuis, met je 4-streams-tegelijk 4k Netflix abonnement, gewoon Blu-ray kwaliteit kon streamen. 4K Ultra HD blu-ray heet dat geloof ik. Dat is 144 Mbit/s. Bij vier streams met wat netwerk-overhead zit je dus op ongeveer 600 Mbit/s.
Tja, daar gaan we weer, want hoeveel gezinnen kijken met vier man tegelijk naar Netflix? Maar dan nog: De bottleneck zit in de eerste plaats niet bij de gezinsaansluiting, maar bij Netflix. Die biedt geen 'blu-ray kwaliteit' 4K aan. Sterker nog, hun 4K past nu in 15 Mbit/s.

Begrijp me goed, ik zou liever zien dat dat 30 Mbit was, dan nam ik een wat groter abbo, maar het probleem is nu niet dat er toepassingen ongebruikt blijven omdat Ziggo geen capaciteit aanbiedt.

Als je in het buitengebied woont, op KPN adsl aangewezen bent en je krijgt niet meer dan 3 Mbit/s, dan heb je last van een bottle-neck.

edit: Even gekeken en Ziggo Start is opgehoogd naar 50 Mb, dat was ik even vergeten. Maar goed, met 30 Mbps ging het ook prima, is mijn punt.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 24 juli 2024 11:01]

Ik snap je punt, vandaar dat ik begon met "Ik vraag mij af of de gemiddelde gebruiker een 1Gbit/s-aansluiting echt nodig heeft."

Er zijn vast bepaalde scenario's waarbij je thuis zoiets nodig kunt hebben maar de gemiddelde gebruiker heeft dat niet nodig. Grote snelheden zijn voornamelijk handig voor (grote) bedrijven. Thuis vind ik het overdreven maar dat is dan ook mijn mening.

Wij hebben thuis 4K Netflix waar 4 personen tegelijk kunnen kijken, of via de telefoon streamen naar de tv, wij gebruiken PS Plus om online te gamen en wij zijn constant 'online'. Cloud is hardware dat ergens anders staat en wat altijd beschikbaar is.Niet iedereen neemt cloud-opslag. Je kunt ook een externe hardeschijf kopen, er zijn ook genoeg mensen die dat doen en niet iedereen neemt zoals in jouw voorbeeld cloud-opslag of een webhosting etc. etc. Degenen die dat doen zijn over het algemeen de mensen die niet horen in de categorie 'de gemiddelde gebruiker'.
Ik snap die weerstand tegen het onbegrip voor de zoektocht naar hogere bandbreedte - omdat dit bij het huidige verbruik niet nodig zou zijn - niet zo goed.

Er is geen bandbreedte voor innovatie als niemand verder denkt dan de huidige status quo. Je hebt de ruimte nodig voor toekomstige toepassingen waar de gemiddelde gebruiker niet aan denkt, maar wel blij gebruik van maakt als het er eenmaal is.


[...]


Bij een 1000/1000 verbinding is iedereen in je kennissenkring qua snelheid een interne harde schijf geworden. Je hoeft UHD vakantievideo's niet meer een uur te transcoderen of te kiezen welke je aan een third party als Youtube over gaat leveren, want je familie kan het in volle kwaliteit rechtstreeks van "Gedeelde documenten" afspelen terwijl je kinderen in 4K zitten te groepsvideobellen met 12 vrienden.

Distributed file storage kan de vrije ruimte op andermans hardware delen zonder de belabberde performance die daar nu nog bij komt kijken. Decentralized alternatieven voor Youtube als D.Tube, PeerTube, BitChute, LBRY, THETA en Dlive hebben niet meer te maken met amateuristische performance wanneer 10 mensen tegelijk een video kijken.

Steeds meer mensen nemen er cloud storage bij Google, iCloud of Dropbox bij. Of hebben voor de lol een website met webhosting. Of betalen voor een online foto album. Al deze kosten kunnen dan opeens ook bespaard worden, omdat je de bandbreedte van meerdere bezoekers zelf makkelijk aan kunt.

Deze zaken klinken nu nog onpraktisch, maar als de bandbreedte gemeengoed wordt, reken maar dat er allerlei handige tools worden gemaakt waardoor het makkelijker wordt. Simpel voor iedereen. Het hosten van je eigen cloud storage, in eigen beheer en bezit van je eigen data, je eigen foto- en videoalbum wordt zo makkelijk gemaakt dat de gemiddelde gebruiker het ook met één knop 'aan' kan zetten op de router.

Maar laten we het eens wat simpeler houden, en alleen kijken naar de downloadsnelheid.


[...]


De ene heeft er meer last van dan de ander, maar de kwaliteit van streaming services is echt matig. Sommige mensen zien dat, en ergeren zich daar in verschillende mates aan. Anderen zijn gewend geraakt aan het uitgesmeerde platgefilterde beeld van de youtubes van deze wereld, en zien het niet als probleem. Maar waarom zouden blu-rays zo'n hoge bitrate hebben? Zouden ze dat echt doen als niemand het kon zien?

Wat zou het cool zijn als het gezin thuis, met je 4-streams-tegelijk 4k Netflix abonnement, gewoon Blu-ray kwaliteit kon streamen. 4K Ultra HD blu-ray heet dat geloof ik. Dat is 144 Mbit/s. Bij vier streams met wat netwerk-overhead zit je dus op ongeveer 600 Mbit/s.

Ik denk dat het niet vreemd is om nu te zeggen dat een 1000/1000 verbinding zo langzamerhand de standaard moet worden. En dat hoeft niet duur te zijn. Ik heb jarenlang 1000/1000 gehad voor een euro per dag bij Tweak. Inmiddels is dat geloof ik verhoogd naar €39,95 per maand, maar ik moest onlangs helaas verhuizen naar het westen en nu heb ik 400/40, het maximaal haalbare alhier. :')

/cc @Croga @TwaalfdeMan
Precies dit. De gamers thuis kunnen er prima mee omgaan in die uitzonderlijke gevallen dat een download wat langer duurt. En je bespaard genoeg geld (20 a 30 per maand) waarmee weer leuke zaken gekocht kunnen worden.
Net zoiets als een 1 of 2GB download limiet per maand op je telefoon nemen voor bijna niks: nooit problemen en de jeugd in huis leert nog een beetje wat bandbreedte en download limieten zijn.
Tja, in dat licht was 640k ook genoeg ooit, moet je kijken waar we nu op zitten... ;)
Dat er nú weinig meerwaarde is voor veel gebruikers in een snellere internetverbinding, betekent niet dat er nu al wel cases zijn te bedenken waarin het handig is om wél zo'n snelle verbinding te hebben. Zeker in het thuiswerken vanwege Corona is een gedegen bandbreedte hebben zeker handig!

Ook op de snelweg kan een auto harder rijden dan 100, 120 en zelfs harder dan 130 km/u, waarom zouden we de auto's dan niet begrenzen, scheelt enorm in brandstof ook! Wellicht komen er dan ook minder ongelukken. ;) En ook als auto's zijn er genoeg sport- en zelfs superauto's te koop... Dus er is blijkbaar markt voor...
Dat worden er steeds meer. MS, Google en Sony zetten bijvoorbeeld volop in op game streaming en de media diensten doen niet anders. Genoeg mensen die 4K content willen afspelen, maar dat gaat niet zo super met je ADSL lijn (al zou het moeten kunnen).

Tevens is de upload snelheid ook steeds belangrijker. Vooral bij video meetings kan daardoor de beeld/audio kwaliteit omhoog en kan er beter in de cloud worden gewerkt, ook vooral weer met meer functies.

Ik word een beetje moe van de mensen die zeggen het wel goed te vinden, terwijl we juist moeten vernieuwen om interessant te blijven. De meeste willen toch ook niet meer de iPhone 3GS gebruiken of terug gaan naar telefoonverbinding voor het ophalen van data? Als ze toen ook die mindset hadden, dan was er iets als YT of Netflix waarschijnlijk niet geweest, al hadden Videoland/videotheken wel nog gewoon werk gehad.
Volgens mij bedoelt bbob1970 dat er 0.1% van alle gebruikers alle zaken die hij opnoemt gebruikt.
Ik heb een 110 / 33 verbinding en ik zou wel wat meer download / upload willen voor de piek momenten, ik heb gezien dat ik voor 3 euro meer een 500/500 lijn kan krijgen als ik van provider wissel als de glasvezel aangesloten is in de meterkast. Dit is iets waar ik wel aan zit te denken.

Bijna elk huishouden zal 1 van de punten hierboven wel aan kunnen vinken, maar allemaal lijkt me niet. Ik ken genoeg mensen met een netflix abbo die graag films kijken maar bijvoorbeeld niet gamen. En ik ken zo ook niemand die 4k streamt vanaf een plex server naar buiten.
Kortom voor legale dingen bijna niet nodig, alleen voor het binnen halen van gamefiles en daar erger ik me wel kapot aan. De PS4 was voor mij een apparaat dat je even aan zet en een half uurtje speelt, maar tegenwoordig is dat een half uur downloaden en dan komt het niet meer van spelen.
Weet niet hoe dat bij Playstation is, maar bij de concurrent kun je instellen dat hij updates binnen haalt in standby modus. Betekent in mijn geval dat ik altijd direct kan gamen.
Dat is bij de Playstation ook zo.
Dat kan ook, maar dat werkt niet altijd. Volgens mij blijven ze hangen achter een system update of als je dat spel een tijdje niet speelt. En het kost je stroom maar ik weet niet hoeveel, er blijft wel een lampje branden.
Doe dat maar is met 4 personen zoals hij hierboven heeft beschreven :)
Ik vind het anders toch wel fijn als ik met rap tempo docker containers kan binnenhalen wanneer nodig.
Ook als ik vanuit huis werk :)
Don't get me wrong, dat is bij mij ook. Ik heb Alleen Internet Giga Snel van Caiway. En in het datacenter 1x1G en 1x10G. Maar of ik het echt zou missen als het ietsje minder was? Met de helft zou het ook prima werken. Zeker films downloaden moet ik zeggen dat doe ik echt een stuk minder sinds ik Netflix, Disney en Amazon heb. En met remote werken loop ik bijvoorbeeld ook tegen het limiet van mn firewall aan.
Anoniem: 63072 @Lau-ie17 december 2020 09:31
Neuh, niet alles. Ze rekenen namelijk Ziggo onder de 1Gb/s verbindingen, zo proberen die het ook aan mij te verkopen.

Maar itt glasvezel is de upload voor elk abonnement nog steeds onwerkbaar laag, ik loop daar sinds thuiswerken steeds keihard tegenaan.

Uitchecken van de software is het enige wat echt voordeel heeft. Opslaan van 'grote' bestanden op de server is nog steeds traag en dus kopieer je elk bestand eerst lokaal om niet telkens op de autosave te zitten wachten. Met het risico dat iemand anders hetzelfde doet en je conflicten krijgt, wat erg rot is in Word en Excel documenten.

De backup van de laptop is enorm traag. Deployen naar de testserver is een oefening in geduld. colab met schermdelen met collega's wordt beperkt door de upload.

Het is volkomen zot om dat manke Ziggo abonnement ook maar in dezelfde vergelijking als een echte symmetrische Gb verbinding op te nemen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63072 op 24 juli 2024 11:01]

Helemaal eens. Ik werk op een SIB4G verbinding (sneller internet buitengebied). 60Mbit down / 20Mbit up. Ik wacht al 2 jaar op glasvezel, zou nu juli '21 moeten worden (deltafiber). De upload is echt een enorme beperker.
Off the top of my head:
- Videogamefiles van tientallen Gigabyte's binnen een tiental minuten binnenhalen ipv uren
- 2160p episode files binnen enkele minuten binnenhalen ipv tientallen minuten
- 4k movie files binnen 10 minuten binnenhalen ipv een half uur tot een uur.
Specifiek voor hogere upload:
- 4k streaming vanaf plex-server naar buiten
Alleen het eerste houdt stand, een 4K film mag er 1,5 uur over doen, en een 4K episode de helft, als je gewoon (legaal) streamt.
Wellicht vind jij het prima om te wachten, anderen zien liever dat het wat sneller gaat. Bovendien zullen er nooit usecases komen als de techniek niet beschikbaar is, als de techniek beschikbaar komt/is zullen er ook veel meer toepassingen voor komen.
Technisch gezien kunnen auto's 200 km/u, en dan halveer je je reistijd vergeleken met 100 km/u.

Het snelste is niet altijd het beste. Veiligheid, kosten, ...

Kies hetgene dat het best past.
Ook bij (bijvoorbeeld )Netflix kan je films downloaden voor offline gebruik(trein). Downloaden is niet hetzelfde als illegaal. Maar inderdaad ik gebruik mijn 500Mbit vooral bij Steam(die het meestal goed aan kan) en zou niet graag een stapje terug doen. Dan bespaar ik nog liever op mijn mobiele abonnement...
Ik had "legaal" niet voor niets tussen haakjes gezet. Maar gigantische 4K films downloaden is niet mogelijk in Netflix, dat is meer nieuwsgroepwerk.

Maar goed, maakt niet uit waar je de bandbreedte nodig hebt, als je het nodig hebt, en je kunt het betalen, neem dan gewoon dat gigabit abonnement.

De meeste mensen (ja, ook op deze site, alleen waarschijnlijk niet de mensen die hierop reageren) hebben het niet nodig. Net zoals ze geen 5G of iPhone 12 Pro Max of Rolls Royce of whatever nodig hebben.
Ja nogal wiedes dat 'alles sneller gaat'. De voorbeelden die je noemt komen niet bij iedereen voor en al zeker niet dagelijks. Er valt wel iets te zeggen voor een hogere upload, videobellen e.d. gebeurt natuurlijk wel steeds meer. Ik heb nu 300/30. Ik zou liever 100/100 hebben.
Vergeet niet dat nog steeds heel veel services nog steeds een maximale upload per request hanteren voor het laten downloaden van bestanden.

Bijvoorbeeld de PS3 & PS4 (xbox maybe?) heb ik volgens mij nog niet boven de 8 Mbit down gezien, meeste websites idemdieto.

Videostream services (netflix, youtube) gooien ondertussen behoorlijke gecomprimeerde streams erdoor dat dit maar rond 16Mbit p/s is voor 4k met h264, over h265 of h266 zal ik het dan nog niet over hebben. Kwestie van tijd en implementatie. (Duurt wel even voordat Youtube al zijn collectie gereencodeerd heeft :Y) )

Over servers geef ik je gelijk, behalve dat dit ook niet voor de huis tuin en keuken gebruiker is, maar zoals een modded minecraft servertje neerzetten thuis trekt wel een aardige verbinding met alle chunks.

Ik denk dat 60 down echt wel prima is voor de meeste huishoudens, alleen die 5 up..
8Mbit? Op Steam trek ik over het algemeen gewoon de 500Mbit/s dicht. Wel zo fijn als je 100GB binnen moet halen. En volgens mij deed PS network het vroeger ook beter dan 8Mbit alleen is dat voor mij te lang geleden om met zekerheid te zeggen.
Huishouden van 5 personen hier. Met 3 pubers en 2 thuiswerkende ouders. 0 problemen met 250/25 van Ziggo. Wel een behoorlijk mesh netwerkje thuis.
Dat is natuurlijk maar zeer de vraag of het ook werkelijk sneller is..
Het is natuurlijk ook afhankelijk van de bron waar je dingen vandaan haalt, als die onvoldoende cappaciteit heeft kom je niet ver met je 1Gbit verbinding.

Een website bijvoorbeeld zal vrijwel niet sneller laden als de server waar het op draait niet dezelfde of snellere verbinding heeft dan je zelf hebt.
Ga er maar vanuit dat je met een Gbit verbinding profiteert bij Steam-achtige aanbieders of (legale) torrents, snelheden rond de 100MB/s zijn prima haalbaar. Websites zelf zijn oninteressant, daarbij merk je het verschil niet tussen een 100Mbit of Gbit verbinding.
Bijna niks gaat sneller juist. Browsen, streamen, videobellen etc. Blijft allemaal werken als normaal. Alleen ala je grote bestanden downloadt merk je er iets van. En die usecase komt niet heel veel voor eigenlijk onder veel gebruikers. Browsen met 10, 100 of 1000 mbps maakt weinig verschil, ik merkte tussen 10 en 100 bijna niks (goed, wel een gigabit uplink).
4k streaming vanaf plex-server naar buiten
Een 1080p remux film kan al gauw 30Mbps dichttrekken :+
Ik heb zelf een 50/50 abbo bij T-mobile thuis. Haal effectief zelfs 100/100. Dit is voor mij dan ook meer dan zat. Ik ben alleen en stream en download wel. Ik denk dat je met 100/100 ook met meer persoons huishouden nog prima uit de voeten kan, zelfs met downloaden, streamen, gamen.

Er komt mogelijk op den duur wel een punt dat meer dan 100/100 een betere optie wordt door toename van oa grootere games en meer streamen en in hogere kwaliteit maar voor het grootste deel van de consument lijkt me dat nu nog overkill.

[Reactie gewijzigd door Toet3r op 24 juli 2024 11:01]

Dat klinkt allemaal niet alsof ook maar een kleine fractie van die huishoudens daar extra geld voor over heeft.
Naast het feit dat alles sneller gaat, is het toch ook zo dat als het een huishouden betreft waarbij gewoon veel apparaten met het (wifi)netwerk zijn verbonden, dit eveneens vraagt om een hogere bandbreedte?
Slimme speakers, een of meerdere tablets, telefoons, gameconsole, laptops en noem maar op.
Alleen als die meerdere apparaten daadwerkelijk alles tegelijk doen natuurlijk.

Kan je 20 slimme speakers hebben, maar als die muziek staan te spelen ben je niet een film aan het kijken natuurlijk.

Ja als de 24 uur per dag torrents in de que hebt staan wel maar laten we dat nou niet als uitgangspunt nemen.
Mensen zouden beter eerst eens beginnen met het aanleggen van een fatsoenlijk wifi netwerk in de woning. AP's waar nodig en verbonden met kabel naar de router. Echt iedereen die loopt te miepen over "slecht" en "traag" internet heeft het altijd over gezeik met wifi. Zolang mensen 1 armetierig routertje in de hoek van de woning plaatsen en daar van een volkomen onrealistische verwachting hebben kun je hoge snelheden bieden wat je wil, mensen gebruiken het in de praktijk niet en willen gewoon fatsoenlijke wifi zonder er iets voor te doen of te betalen. En dat gaat gewoon niet.
Je kan gelijk hebben, maar in mijn geval gaat dat niet op.

Ik heb een wifi modem in de hoek van mijn (kleine) woning die overal in huis bereik heeft en waar ook de maximale snelheid wordt behaald. Echter, ik loop tegen het probleem aan dat de wifi-verbinding meermaals per dag zomaar eruit klapt en na 15/20 seconden weer is hersteld.

Ja, als je een grote woning hebt moet je even investeren in apparatuur, maar zolang je een degelijke modem krijgt van je provider / er zelf een koop kan dat zeker wel volstaan.

Ten slotte: als provider moet je dan maar wat duidelijker communiceren naar je klanten. Niet iedereen is een Tweaker en men verwacht gewoon dat als je betaalt voor 500 Mbit/sec en je krijgt daarvoor bepaalde apparatuur geleverd, dat het dan ook werkt.
Waar lees jij router? Waar lees jij "elke kamer"? Afgaande op je andere posts over oa 5G weet je duidelijk niet waar je over praat. De straling van wifi is minimaal en we willen allemaal hogere snelheden, zowel op wifi als mobiel. Die hogere snelheden realiseren we door gebruik van hogere frequenties. En dat werkt op dezelfde manier als gewoon geluid, hoe hoger de frequentie, hoe lager het bereik en dan ga je inderdaad steunpunten nodig hebben. Dat zegt geen ene bal over het vermogen van die straling, die is wettelijk bepaald op een belachelijk laag vermogen. Om dezelfde reden heeft 5G veel antennes nodig, puur voor bereik, niet voor vermogen. Ga dan liever protesteren bij die gigantische toren in IJsselstein of bij de sarcofaag in Tsjernobyl, daar ga je lichamelijk veel meer last van hebben.

[Reactie gewijzigd door Andros op 24 juli 2024 11:01]

Is het echt moeilijk te verzinnen wat voor usecases er zijn?

Ik heb thuis en op werk bijvoorbeeld 1000/1000 ik werk met animatie/video bestanden. Dan betekend dus dagelijks veel gb's aan data die er op onze server terecht komt, moet syncen, maar vooral ook naar klanten moet.

Niet echt handig om met een 5mbit upload te zitten als je 50gb moet versturen. 7 minuten VS 14 uur.. Jouw verbinding zou voor mij dus een dag vertraging betekenen. Onwerkbaar dus.

Daarnaast ben ik er privé ook wel aan gewend dat downloads en uploads gewoon nauwelijks tot geen tijd kosten. Heerlijk.
Ik heb thuis en op werk bijvoorbeeld 1000/1000 ik werk met animatie/video bestanden.
Dat is idd een belangrijke usecase van het grootste deel van de bevolking...

De meeste mensen hebben aan 100/100 genoeg (kan zelf ook 1000/1000 hebben maar neem 'slechts' 100/100 af). Je kunt dan prima met meerdere mensen in je huis online werken, video bellen, media streamen.

Ben je nog een intensieve down/uploader, dan kun je idd besluiten meer geld uit te geven aan meer snelheid omdat je (als je eerlijk bent) weinig geduld hebt. Zakelijk is dit idd een valide usecase.

Maar voor de rest ga je het niet merken. De rest van het internet is toch hartstikke traag, 1000/1000 heeft eigenlijk alleen zin bij down/uploaden. Gooi je geld dus niet weg aan een verbinding die je niet nodig hebt! Of heb wat meer geduld en bespaar geld :-)

En vergeet niet te investeren in goede netwerk apparatuur in je huis. Je kan nog zo'n mooie verbinding hebben, maar als je met je gare router en APs zit, heeft het allemaal weinig zin.
Helemaal mee eens. Voor het corona-thuiswerken had ik 200/200 thuis. Dat verschil is in alledaagse taken niet te merken.

Echter werk ik altijd met zeer korte deadlines, en dan komen die uurtjes die het scheelt om iets te uploaden gigantisch van pas. Soms scheelt het een werkdag, in die zin kan het natuurlijk niet snel genoeg. :)
Tja, 500mbit up/down voor €45 per maand of 1gbit up/down voor €50. 2 jaar gezeten met 500mbit en toch naar gigabit gegaan. Maar ik speel dan ook een hoop verschillende spellen, tegenwoordig heeft alles iedere 1-2 weken een update.
Iets sneller willen downloaden bijvoorbeeld? En 5Mbit/s upload is natuurlijk niets.

[EDIT]Upload snelheid tikfout aangepast..

[Reactie gewijzigd door Nopheros op 24 juli 2024 11:01]

Hangr er vanaf of je dit nodig hebt. Voor het Nederlands is dat gewoon meer dan genoeg.

Meer is leuk natuurlijk, maar is het ook noodzakelijk?
Ik weet niet precies wat je bedoelt met "het Nederlands", maar welke generalisatie er ook achter schuilgaat, die zal niet kloppen. Niet elke Nederlander heeft full-duplex gigabit nodig, maar andersom is met al het thuiswerken voor zowel school als werk, 5Mbit/s upload ook vaak niet meer voldoende. Waar dit artikel over gaat, is dat zoveel mogelijk Nederlanders toegang hebben tot een fatsoenlijke internetverbinding, als ze die wensen af te nemen om een voor hen moverende reden. Dat is ook de taak van de overheid. Daarna is het tussen dienstverleners en consumenten om producten en wensen op elkaar af te stemmen.
Was het maar 5MB/sec. Hij heeft het over 5Mb/sec.
Dit gaat zelfs om 5 Mbit, geen MB. Van een 60/5 verbinding blijft 0.625 MB/s upload over.
Heb zelf 50/50 maar wat me wel een voordeel lijkt is het downloaden van games op hoge snelheid. Cyberpunk2077 duurde iets van 5 uur voordat het gedownload was :9
Dat zijn oude tijden! dat deed ik in de jaren '80 van de vorige eeuw via de telefoonlijn, toen nog met 1200/50 baud. Een download van 5 uur die na 4 uur fout ging en dan opnieuw kunnen beginnen....
Haha, de oude Viditel standaard, dat waren nog eens tijden.

Overigens was de upload geen 50 baud, maar een whopping 75 baud. Maar liefst anderhalf keer zo snel!

https://nl.wikipedia.org/wiki/Viditel
Ja, het downloaden is echt heel fijn. Toen ik nog bij mijn moeder woonde hadden we 16/4. Toen ik op mezelf ben gaan wonen heb ik 500/40 genomen. De eerste keer dat ik een AAA game binnen een uur binnen had ipv pas na een paar dagen (heb de pc niet 24/7 aan staan) was echt een verademing. Hetzelfde met patches. Het is gewoon super chill om met een nieuwe update vrijwel direct weer te kunnen spelen, ipv de hele avond aan het downloaden te zijn.

Wat helemaal fijn was, is dat ik nu tenminste kan downloaden en Youtube kijken tegelijk (we moesten downloads echt goed afstemmen, zodat we niet elkaar in de weg gingen zitten, aangezien we de verbinding met 3 mensen moesten delen. Als iemand aan het downloaden was, kon je HD Youtube kijken wel vergeten).

[Reactie gewijzigd door Dnomyar96 op 24 juli 2024 11:01]

Met 60/5 kan je inderdaad best veel, maar het is wel beperkend voor technologische groei. Er mag dan vooralsnog weinig use cases bekend zijn, maar dat betekent niet dat die er in de toekomst niet zijn. En dan mag de infrastructuur geen limiterende factor zijn.

Ik kan wel al een aantal dingen bedenken waardoor meer zeker gewenst is.
- De kwaliteit van video zal alleen maar toenemen. 4K streams zijn al best demanding, laat staan 8K. Tevens wordt er momenteel gewerkt met compressie. Ik hoop dat compressie ooit minder wordt
- Snellere lijn naar de cloud. Het duurt voor mij nu een eeuwigheid om een paar video files in de cloud te zetten.
Met 60/5 kan je inderdaad best veel, maar het is wel beperkend voor technologische groei. Er mag dan vooralsnog weinig use cases bekend zijn, maar dat betekent niet dat die er in de toekomst niet zijn. En dan mag de infrastructuur geen limiterende factor zijn.
Daar ben ik het absoluut mee eens. Maar een factor 16 is erg veel. Ik zeg ook niet dat de infrastructuur niet voor hogere snelheden geschikt moet zijn maar er wordt vaak gedaan alsof iedereen dit nodig heeft en die zie ik niet.
Nee, ik zie ook nog geen use cases wat iedereen nodig heeft. Ik zie voornamelijk toepassingen voor business en leisure. Ik vind wel dat iedereen de optie moet hebben. Heb je het niet nodig? Dan lekker goedkoop een 20/2 abonnementje afsluiten.
Gaat niet gebeuren compressie / lage bitrate blijft.
Omdat het ook een kostenpost voor de upload dienst is waar de consument niet voor wil betalen.

4K klinkt zwaar maar dat is het niet bij streaming diensten, dat kan makkelijk met een 50mbit lijntje.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 24 juli 2024 11:01]

Als je de nieuwe Flight Sim van MS gaat installeren is het wel handig dat je die extra snelheid hebt. Even 160GB downloaden doe je niet op 5 minuten met je 60/5 verbinding. Of die patches voor Cyberpunk 2077 van +40GB gaan ook even duren op je verbinding.
MS FS 2020 is alleen niet zo'n goed voorbeeld in deze: die installatie is gpu bottlenecked (shader compilatie vermoed ik).
Euhm, dat heeft nu eens helemaal niets te maken met het downloaden van 160GB aan data tijdens de installatie. Je kan niet spelen totdat die 160GB zijn gedownload.
Jawel, want mijn 100 mbit lijn wordt niet volgetrokken met de installatie en mijn gpu (1080ti) staat full load te blazen. Je kan ook niet spelen totdat de gpu klaar is.

Sneller internet resulteert niet in een snellere installatie omdat het wachten is op de gpu.

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 24 juli 2024 11:01]

En in het geval van Cyberpunk zullen dat aardig wat updates worden...

Toch vraag ik me af of het niet logischer is als games standaard de mogelijkheid geven tot een kleinere download voor mindere systemen. Volgens mij zag ik bij Far Cry een optie om de HD textures niet te downloaden. Dat lijkt me voor de landen waarin snel internet minder vanzelfsprekend is toch wel een must.
Ik heb toch met het thuiswerken van 100/10 moeten upgraden naar 400/40 (vooral vanwege de upload, met die 100 mbit kon ik ook alles doen, zelfs streaming gaming als Stadia en Gforce Now terwijl iemand anders Youtube kijkt).
Same here.
Van een 50/5 Ziggo naar een 50/50 KPN gegaan wat in de dagelijkse praktijk een 70/100 KPN blijkt.

Vooral de upload is een giga bottleneck als je thuiswerkt en veel met foto en video bestanden werkt.
Grote cad bestanden downloaden en uploaden, grotere bestanden en video’s uploaden zonder dat dit een dag duurt, de volgende aflevering van Boston legal in enkele minuten downloaden ipv uren op de achtergrond tijdens je videocall. Op het moment dat die 4 man die online spelen tegelijkertijd de update nodig hebben van 40Gb.

Enfin, ik zou met een 5mbit upload niet thuis kunnen werken omdat bewerkte documenten te traag uploaden. Op 50 mbit duurt dit vaak al net te lang. En ik ben blij met mijn maximum download van 500mbit als ik het even nodig heb zodat ik geen uren, maar enkele minuten hoef te wachten voor ik verder kan met mijn werk.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 24 juli 2024 11:01]

Als je op twee PC's CoD MW updates moet binnen harken en niet de hele nacht wilt wachten tot je kan spelen..
precies dit ja hahahahaah ik heb zelf die 1Gbps verbinding. 125MB per seconde is echt heerlijk. max 3-4 minuten per pc bij 20GB update
60/6 verbinding (BVVDSL vermoed ik) kun je ook best wel veel en online gamen kan prima, dat zijn zaken wat weinig nodig heeft net als streamingeen grote update krijgt ben je wel even bezig en zul je met elkaar moeten afstemmen of het wel verstandig is om het nu te doen(of QOS etc goed instellen).

Echter als er maar 1 persoon gaat uploaden en wat helemaal niet ondenkbaar is klapt je hele lijn in elkaar.

Overgens heb ik hier 100/100 wat ook uitstekend werkt maar ik zou nooit meer een 5 mbit upload willen.
Vroeger bij 100/30 VDSL was ook prima maar veel tragere upload absoluut niet.
Ik ben zelf student en ik download regelmatig programma's en spellen. Het snelle internet maakt het wel degelijk een stuk gemakkelijker en sneller, ik hoef niet zo lang te wachten totdat het gedownload is. Verder woon ik normaal in een studentenhuis met 11 man en als we allemaal een meeting hebben/een spel spelen/ Netflix kijken komt 1Gbit ook wel van pas.

Ik ben het met je eens dat het niet in alle gevallen nodig is, maar ik denk zeker dat er wel verschillende use cases zijn voor 1Gbit internet.
Is geen usecase voor nodig, ik vond 41 euro voor een gigabit gewoon een prachtige prijs en ik wou dit.
KPN en Ziggo kunnen beide geen 1000/1000 leveren en zelfs de goedkoopste/traagste opties bij die providers zijn duurder dan wat ik nu betaal voor gigabit up+down.

Moet dan wel zeggen als je het eenmaal hebt en ziet hoe snel je games en zo kan downloaden je ook niet meer terug wil.
Ik heb Tweak dus erg content
Ik betaal waarschijnlijk minder voor mijn 1000/1000Mb glasvezelverbinding (T-mobile ODF) dan jij voor je 60/5 verbinding (namelijk 25 euro + 25 euro per maand voor unlimited 4G data). Zoonlief vindt het wel prima, zijn game updates heeft hij nu in minuten binnen, terwel dochterlief 4K Netflix kijkt en mijn vrouw en ik thuis werken.
Installeer COD Warzone eens 😄
Update van gisteren binnen in ~3 min (22gb). Ondertussen zaten mensen waar ik regelmatig mee speel uren te wachten tot het een keer klaar was.
Ik ga van 100/30 naar 1Gb. Mijn usecase is dat ik eindelijk een glasvezel aanslutiting heb en de 1Gb verbinding voor mij het goedkoopste is. Ik heb de bandbreedte niet nodig maar qua pricing is het goedkoper dan een 100/100 of 200/200 van KPN etc
Tegenwoordig is het niet gek meer om games te downloaden van 70+ GB en vaak nog met day-one patches van enkele GB's. Als je de game later koopt komen daar nog enkele patches bij.

Dan heb je nog het extreme Medal Of Honor: Above And Beyond met een whopping 177GB. Met dat soort aantallen ben je wel even bezig met een 60/5 verbinding. Digitalisering zal niet minder worden en assets van games (dankzij 4K) zullen alleen maar groter worden.

Snel internet is dan geen overbodige luxe. Als iemand via Steam/Origin/Battlenet een game van 70GB binnen trekt zonder de download snelheid te knijpen, dan kan het hele huishouden uren geen fatsoenlijk gebruik maken van internet.

Voor mij biedt de symmetrische upload de grootste usecase (werken vanuit de cloud, media streaming naar buiten, uploaden van video content), dan is 5/10 mbit toch écht te weinig.

[Reactie gewijzigd door quintox op 24 juli 2024 11:01]

Ik heb een Gbit verbinding. Niet zozeer voor de Gbit, dat is gewoon omdat het voor een semi tweakert als ik leuk is. Maar ik heb het voornamelijk vanwege het feit dat zowel upload als download 1Gbit is. Ik ergerde me groen en geel aan die Ziggo abo's waar je van die minimale uploadsnelheden kreeg. Qua kosten betaal ik in ieder geval nauwelijks meer. TV abo is er hier ook uit, dus per saldo hou ik nog wat over ook.

Maar inderdaad, met een glasvezel 500/500 of 100/100 was ik inderdaad ook prima af geweest!

Maar die Ziggo 50/5 meuk voor astronomische bedragen: nee dank je.

[Reactie gewijzigd door Sjekster op 24 juli 2024 11:01]

En dan zit ik hier met m'n 60/5 verbinding. Zo'n beetje alles te doen wat maar mogelijk is zonder al te veel beperkingen.... Regelmatig met 2 personen tegelijk in video calls zonder haperingen, met 4 man tegelijk online spellen spelen terwijl de volgende aflevering van Boston Legal aan het downloaden is...

Sinds ik de downgrade uitgevoerd heb heeft niemand dat ooit gemerkt hier in huis. Dan vraag ik me serieus af: Welke use case is er voor 1Gbit internet? Als ik met 1/16e daarvan geen functionele beperkingen ervaar?
-- Dagelijks backups van buitenshuis naar mijn Synology (in normale tijden). Tussen 5 GB en 1 TB.
-- Continu backups naar Syncthing van alle laptops en telefoons in het gezin tegelijk (elke keer als er een foto genomen wordt bijvoorbeeld).
-- Eigen webserver en/of mail server draaien.
-- Videobewerking en uploaden.
-- Videobellen met collega's die hun gereedschap serieus nemen (en dus 1080p webcams of hogere resolutie met fatsoenlijke condenser stereo microfoons). Waarbij je het echt wel merkt als de verbinding niet optimaal is.
-- Linux VMware images downloaden om even snel een distro uit te proberen.
-- Package manager en/of OS software laten updaten.
-- Spelletjes binnenhalen van 100'en GB op de PS5 en/of Steam.

En ga zo maar door. Allemaal zaken die je met jou verbinding niet hoeft te proberen, tenzij je alle tijd van de wereld hebt. De meeste mensen hebben niet alle tijd van de wereld als ze voor hun professie afhankelijk zijn van hun gereedschap (inclusief internet verbinding). En verder is er ook helemaal niemand die liever langer wacht om wat dan ook te doen op een PC?

Ik bedoel, waarom zou je in een auto rijden? Een paard werkt toch ook prima om van A naar B te komen?

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 24 juli 2024 11:01]

Tja, ik zit in R'dam Noord nog op 30 / 8. Sneller is niet mogelijk, behalve als ik dat gare Ziggo neem (never nooit dus). Een update van 50GB kost me een hele nacht...
‘gare’ ziggo. Nou, zou het meer ‘gaar’ zijn dan 30/8? Denk het niet. Maarja diegene die ‘principes’ persé willen aanhouden moeten maar op de blaren zitten.
De ene coax is de andere niet. Zeker in drukke gebieden heeft coax altijd het nadeel gehad een gedeeld netwerk te zijn, de buren trekken de lijn dan dicht. Ook ken ik situaties waarbij de coax in de grond zo rot is dat de verbinding vaak weg valt en dat de provider er niets aan doet. Om nog maar te zwijgen van trage mediaboxen, problemen met PUMA chipsets en ga zo maar door. Een provider doet meer dan enkel kale snelheid leveren, het ligt er net aan welke prioriteit hoger ligt.
Op zich heb je gelijk qua snelheden. Ik heb echter in het verleden nogal negatieve ervaringen gehad met Ziggo, dus vandaar mijn afkeer van hen.
Dat had inderdaad te maken met wat Andros zegt (continu slechte / haperende verbinding, klantenservice die geen monteur wil sturen, ruim een jaar lopen tobben, en meer daarvan).

Heeft dus met mijn ervaring te maken en niet met 'principe'.

[Reactie gewijzigd door Tao op 24 juli 2024 11:01]

Wat is er precies mis met Ziggo? Ik heb zelf ook Ziggo, maar heb nog nooit problemen er mee gehad (ik krijg ook gewoon de snelheid waarvoor ik betaal) en ook ken ik vele mensen die Ziggo hebben waar ik nog nooit klachten van gehoord heb. Is dit weer zo'n rare principe kwestie?
Kabel verbindingen zijn zowiezo behoorlijk wat onstabieler dan glasvezel. Hier in Paraguay (Zuid-Amerika), heb je de keuze uit VDSL, kabel, fiber en WiMax (straal) verbindingen. 90% van de huizen hier heeft geeneens een telefoonlijn, dus is VDSL maar zeer beperkt te verkrijgen.

Maar toen ik een VDSL verbinding had was het sloom, maar wel betrouwbaar. Onvoldende voor thuiswerken, dat wel. Ben ondertussen al 3 keer verhuisd. In het 2e pand was er een WiMax. Thuiswerken ging wel, maar meer capaciteit kostte klauwen met geld. Was verder wel goed te noemen.

In het 3e en 4e pand was er glasvezel. Dat is veruit de beste manier van een verbinding maken met het internet. Latency is geweldig en snelheden uitermate stabiel. Helaas is het wel zo dat men hier geen synchrone snelheden aanbied, alleen met snelheden 100/20 of 150/30.

Mijn baas heeft zijn bedrijf in een wijk neergezet waar alleen maar kabel verbindingen worden geleverd. Maar heeft wel een 300/30 verbinding daar. Dat was een paar maanden terug maar 80/8. Alhoewel hij daar nu als enige in het gebouw over de bandbreedte kan beschikken, is hij in zijn nopjes over de extra snelheden. Echter, voor de remote werkers is er geen verschil. Verbindingen die er steeds voor een paar seconden eruit klappen, waardoor men weer opnieuw in moet loggen, dat gebeurt nog steeds een paar keer per dag.

Kabel verbindingen beloven veel, adverteren met mooie cijfers en halen die nummers ook wel, maar zijn bij lange na niet zo stabiel als glsvezel. Alleen al daarom zou je beter voor glasvezel kiezen i.p.v. een kabel verbinding. Die stabiliteit en hele korte ping tijden (latency), dat went snel. Sterker nog, dan kom je erachter dat je inderdaad met minder hoge connectie snelheden een net zo goede of zelfs betere internet-ervaring hebt dan met een "snellere" kabel verbinding.
Hier hetzelfde met 30/5, T-Mobile 4G voor Thuis. Grote bestanden binnen halen zal langer duren, maar dat doe ik niet. Maar verder kan ik gewoon Netflix kijken in HD terwijl mijn zoon YouTube HD kijkt en mijn betere helft aan het browsen is.
Mijn use case is Call of Duty Warzone :D en eigenlijk alle andere games in Ganepass
minder wachten en hogere kwaliteit
Ik had gisteren Ziggo aan de lijn en heb aangegeven dat ik terug kom als ze meer dan 100Mbit/s aan upload konden aanbieden en het gesprek was zo geeindigd :+.

Ik had aangegeven dat ik niets aan die download had. Als ik grafieken er bij pak dan tik ik zelden de 100Mbit/s aan, zelfs met 2 volwassen en 3 Pubers.

Op termijn zullen we dat wel nodig hebben, maar voor nu is het meer dan voldoende.
5 mbit upload dan kun je niet eens op de maximale bitrate op twitch streamen
Hangt van personen af. 60/5 zou bij mij helemaal dicht zitten.

Hang er 2 consoles aan, helemaal de recente, paar games van 100+ gb, dan nog met regelmaat updates van 30+gb. 4K streamen, plex server die naar buiten streamt zodat mijn familie ons eigen content buiten de deur overal kunnen bekijken/beluisteren.

Eigen Nextcloud draaien zodat alle toestellen backups kunnen maken on-the-go. Wil je dan even een 4K/60 filmpje bekijken die je gemaakt had vorige kerst kan je dat vergeten met 5 mbit up, ben je uur aan het bufferen.

Oftewel, als ik op een locatie woon waar er niet meer dan dit beschikbaar is, verhuis ik direct.

Zoals ik aangaf, dit is voor iedereen anders.
Over het algemeen heb ik inderdaad ook het gevoel dat dit overkill is. Er zullen zeker genoeg situaties te bedenken zijn waarbij het handig. Ik verwacht zelf dat inderdaad de meeste situaties het overdreven is. Zoals hieronder gezegt wordt games/updates downloaden gaat sneller maar ik vraag me af of je echt de volledige 1Gbit verbinding volledig gebruikt. Uiteindelijk hebben de servers waar je van download ook een maximale upload mogelijkheid. Ik denk dat het vooral een marketing idee is bij veel mensen. Idee van lekker snel kunnen internetten (en het maximale geld binnenhalen) maar uiteindelijk gebruik je het grootste gedeelte van de tijd niet. Ja natuurlijk gebruik ik ook mijn internet niet 24 uur per dag volledig. En natuurlijk is het handig voor sommige mensen (voor bij grote gezinnen en nu thuiswerken). Maar een gemiddelde gebruiker gaat het bijna nooit meemaken die volledige snelheid.
Welke use case is er voor 1Gbit internet?
Down? Eigenlijk hebben als grotere groep alleen de gamers hier echt baat bij (en illegaal file-sharing, maar dat laat ik maar even buiten beschouwing), omdat die inderdaad met regelmaat patches van tientallen GB voor de kiezen krijgen.

Aan de andere kant: Ze krijgen die voor de kiezen, omdat er zulke snelle internetverbindingen zijn en daardoor uitgevers ermee weg komen om zeer buggy games (Cyberpunk 2077) te lanceren.

Dan zijn er nog de wat meer niche-use cases, zoals mensen die veel met video werken, maar de groep die beweert dat het handig is voor hen, is vele malen groter dan die groep die het ook echt nodig heeft.

Het is natuurlijk helemaal niet erg dat 1 Gbit voor consumenten mogelijk is. Maar de noodzaak is laag (ik zou er niet snel de meerprijs van Ziggo voor betalen bvb.).
Vlieland en Terschelling zitten lager TVTAS, grappig.
Heb je dit dan op glas? Want ik ben het met je eens hoor, die snelheid is niet nodig. ik haal zelf zo'n 92/18 naar het DSL punt. maar twee videocalls hoef ik niet te proberen, bekabeld "teamsen" zit er niet in...

Ik denk dat de stabiliteit van het netwerk belangrijker is dan de snelheid, mits je een bepaalde basissnelheid hebt bereikt
Ik ben dit jaar gaan upgraden van 100 naar 500Mbit, vanwege streamen
Gbit zou op dit moment overkill zijn, maar wat niet is kan nog komen.

- Geforce Now/xCloud game streams ( meervoud, meerdere gebruikers )
- Streamen vanuit huis naar buiten ( xbox, twitch )

Het downloaden van de grote docker images die ik ontwikkel gaat ook sneller,
maar is technisch gezien niet tijdkritisch. Streamen wel, erg latency gevoelig,
dus wil je de pipeline niet laten verzuipen.
Met 60 kun je op dinsdagavond geen Warzone meer spelen hoor ;)

Zonder gekheid, ja de download snelheid is overal wel werkbaar, helemaal geen 1GB nodig, de meeste WiFi setups bij mensen thuis kunnen dat niet eens doorgeven. Die zitten vaak tussen de 40 en 200.
Maar upload mag nog wel flink omhoog, op KPN/Ziggo is dat gewoon een beperking en op glas is dat symmetrisch dus helemaal top. Ik heb al 150/150 abbo's gezien die ik absoluut zou prefereren boven 250/25.
(Ik weet niet bij wie jij 60/5 hebt, maar op het KPN netwerk is de upload meestal niet gelimiteerd, dus effectief heb je dan iets van 60/30.)
Anoniem: 113730 @Croga17 december 2020 10:19
Voorheen had ik 50/50 nu 100/100 merk het verschil totaal niet. Als 1000/1000 ooit zonder meerprijs beschikbaar wordt lijkt het me prima, maar ik zit er niet op te wachten.
Lijkt me toch heel sterk. Misschien dat jij de andere partij nog goed ziet of hoort omdat je voldoende downstream hebt, maar naar de andere kant toe zal het rampzalig zijn.

Zeker met het thuiswerk, ervaren wij hier enorm veel problemen met mensen met slechte verbindingen (toch wat upstream betreft). Help, mijn videogesprek hapert, help, mijn voice hakkelt, dat moet de infrastructuur zijn.

Als je 5MBit upstream hebt en er zit 4 man online te gamen, zit je upstream al propvol. Uit de PS4 handleiding: Gewoonlijk wordt een minimale upstream en downstream verbindingssnelheid van 2 Mbps aanbevolen. Dus in dat geval zit je aan 8MBit, wat meer is dan je 5Mbit, thuis zal je zeker geen echte traffic shaping hebben en wordt er dus volop gebuffered. Laat staan dat die 5e persoon nog eens iets uploadt naar dropbox of een mail verstuurt, dan zit je aan >10Mbps upstream benodigd.

En bij thuisconnecties is dit zelfs geen gegarandeerde bandbreedte. Er zullen dus zeker momenten zijn dat je naar de 4Mbps upstream zakt, dus eigenlijk moet je daar ook nog rekening mee houden.

[Reactie gewijzigd door blinchik op 24 juli 2024 11:01]

Lijkt me toch heel sterk. Misschien dat jij de andere partij nog goed ziet of hoort omdat je voldoende downstream hebt, maar naar de andere kant toe zal het rampzalig zijn.
Met z'n 2en tegelijk en geen klachten van de andere kant. Dus nee, dat is geen enkel probleem.
Als je 5MBit upstream hebt en er zit 4 man online te gamen, zit je upstream al propvol. Uit de PS4 handleiding: Gewoonlijk wordt een minimale upstream en downstream verbindingssnelheid van 2 Mbps aanbevolen. Dus in dat geval zit je aan 8MBit, wat meer is dan je 5Mbit, thuis zal je zeker geen echte traffic shaping hebben en wordt er dus volop gebuffered.
Wellicht dat de PS4 gewoon niet heel erg goed overweg kan met online spelen. Hier is 4 man op World of Warcraft geen enkel probleem (nog sterker; als ik dat meet komt WoW niet aan de Mbit per persoon, eerder richting de 200Kbit per persoon)
Laat staan dat die 5e persoon nog eens iets uploadt naar dropbox of een mail verstuurt, dan zit je aan >10Mbps upstream benodigd.
Dat is geen bandbreedte probleem maar een QoS probleem.
En bij thuisconnecties is dit zelfs geen gegarandeerde bandbreedte. Er zullen dus zeker momenten zijn dat je naar de 4Mbps upstream zakt, dus eigenlijk moet je daar ook nog rekening mee houden.
Zoals gezegd heb ik nog nooit een bandbreedte probleem ervaren. Speedtest meet over het algemeen eerder een hogere doorvoer dan een lagere.
Ik trek hem vaak vol hoor. Heb dan geen 1gbt, maar 750MBit.
Anoniem: 159816 @Croga17 december 2020 10:34
Ik schuif data sets van soms een aantal GB over mijn lijntje. Dan is het wel fijn als ik die snel kan binnenhalen én weer kan uploaden (heb 40mbit upload en dat is eigenlijk te traag).
Ach, ik heb een glasvezelaansluiting in huis maar ben nog steeds klant bij Ziggo omdat hun totaalpakket voor mij aantrekkelijker is.
Ligt er natuurlijk heel erg aan wat je doet. Ik kan met mijn 500mbit parallel verbinding met gaming erg flexibel zijn.

"Doe je een potje Warzone mee?"
"Ja is goed!"

In ongeveer 25 minuten trek ik 100gb binnen. Merkt niemand dat ik het nog compleet moet binnenhalen.

Later nog eens uitgenodigd voor een potje. Blijkt er een (belachelijk inefficiënte) update van 11gb te zijn. Dat duurt voor mij 3 minuten, voor een vriend met een 50mbit lijn 30 minuten.

Ik heb een druk leven, game niet bijzonder veel, en dan is het erg fijn om niet 30 minuten te verliezen aan het installeren van een update op een avond als je een keer tijd hebt.

Niemand houdt van wachten toch
Ik haal hele seizoenen van series binnen in minder dan een half uurtje, met 250Mb/s.
Updates voor Windows en Mac OS zijn ook binnen een paar minuten binnen, afhankelijk van de drukte bij de updateservers. Als je bovendien films en series in 4k streamt op Netflix zit je al op de 20Mb/s dacht ik. Als je dat dan met 3 personen tegelijk doet ben je je bandbreedte al kwijt met 60Mb/s.
Het is niet dat hier 1Gb/s voor nodig is, maar als je ziet hoe groot games en hun updates al worden is het wel prettig.
Ik haal hele seizoenen van series binnen in minder dan een half uurtje, met 250Mb/s.
Tof. En daar doe je 3 maanden over om te kijken dus is het compleet zinloos om het in een half uurtje binnen te halen.
Ik haal de eerste aflevering in een half uurtje binnen en de rest van het seizoen is binnen voordat die eerste aflevering gekeken is.
Updates voor Windows en Mac OS zijn ook binnen een paar minuten binnen, afhankelijk van de drukte bij de updateservers.
Yup. Hier ook aangezien die helemaal niet zo groot zijn. Heel Windows is in ongeveer een half uur binnen.
Als je bovendien films en series in 4k streamt op Netflix zit je al op de 20Mb/s dacht ik. Als je dat dan met 3 personen tegelijk doet ben je je bandbreedte al kwijt met 60Mb/s.
Dan is het maar goed dat wij maar 1 4K TV hebben ;-)
Het is niet dat hier 1Gb/s voor nodig is, maar als je ziet hoe groot games en hun updates al worden is het wel prettig.
Ik ben het er mee eens dat het handig is een spel snel te kunnen downloaden. Dat doe ik een keer of 3 per jaar. De vraag is of ik die 3 keer niet gewoon de download een nacht aan kan laten staan (op 60Mbit is 100GB in iets meer dan 4 uurtjes binnen)
Het is inderdaad wel zo dat je een seizoen van een serie niet in een dag uit kijkt, maar het is wel handig dat de download snel klaar is.
4k schermen worden steeds normaler, ook in laptops. Het kan dus prima voorkomen dat er in 1 huishouden wel met meerdere personen tegelijk een 4k stream bekeken wordt.
Het binnenhalen van nieuwe games zullen de meesten niet elke dag doen, maar updates van games worden ook steeds groter. Ook vindt ik het zelf niet prettig om voor 1 game mijn pc de hele nacht aan te moeten laten staan. Vooral wanneer ik eens een leuke game tegenkom en die 's avonds eens wil proberen is het handig dat de game binnen is voordat de avond voorbij is.

Al met al zijn er zat use-cases, vooral het gemak. Niet iedereen zal dezelfde eisen hebben, maar dat maakt ook niet uit.
Hier is de use-case:
Omdat het financieel kan. Met twee t-mobile unlimited abonnementen en een t-mobile thuis internet verbinding zijn de kosten voor een 1 gigabit up/down verbinding rond de 30 euro per maand.
Voor ons geen duur ziggo abonnement met onzinnig veel tv zenders en een instabiele internet verbinding. Tot op het heden hebben we nog nooit het plafond geraakt met Netflix / Amazon 4k, gaming, Tidal master, en 2x video conferencing en telewerken en de nodige domotica. Maar ja, deze problemen hadden we ook niet met een 500/500 glasvezel verbinding (van 25 euro).
Een hele belangrijke voor mij is dat vrije tijd heel veel waard is per uur vergeleken werktijd.
Ik heb namelijk 3-4 uur werktijd voor elke vrij uurtje dat ik heb.
In de avond heb ik dan ook niet zoveel tijd meer om een spelletje te spelen samen met vrienden.

Als ik door mijn 1000mbit verbinding dus met 125MB/s kan downloaden vs 60mbit = 7.5MB/s kan dat sommige avonden het verschil zijn tussen wel of geen game kunnen spelen.

Zo moest ik eergisteren GTA V downloaden voor de nieuwe heist wat ongeveer 110GB was.
Via Epic games met een Ryzen 9 3900x en een 970 EVO kon ik dus op volle snelheid downloaden waardoor ik na ongeveer 20 minuten kon gaan spelen terwijl dat bij 7,5MB/s al snel 4 uur zou duren.
Als dat voor mij 1x per 2 maanden voor zou komen is mij dat die ~12 euro per maand ruimschoots waard aangezien mijn 1000mbit lijn mij 64 euro per maand kost bij Caiway en mijn salaris al zo goed als het dubbele is per uur.
Buiten de reactie van Lau-ie
als je wilt gaan streamen heb je aanzienlijk meer dan 5 Mbit upload nodig om vloeiend beeld en geluid te behouden of uit te zenden.
Dit is bijvoorbeeld streamen van telefoon naar tv, van pc naar twitch
Daarnaast bij scherm delen is het ook gewenst om meer dan 5 Mbit upload te hebben anders blijft het beeld voortdurend scherpstellen en kans dat audio niet gelijk loopt.
Tevens voor (HD) hogere kwaliteit video calls met minder input lagg heb je ook al snel 3x zoveel upload nodig, weet niet hoe andere mensen bij video calls jouw zien maar als jij je snel beweegt wil ik niet weten wat de andere persoon te zien krijgt.
60 Mbit download is inderdaad voldoende voor wat je allemaal doet en binnen krijgt.
Omdat de gigabit lijn hier 410 euro per jaar kost ( ca 34 euro per maand). Met NLziet dus zo'n 40 euro voor tv+internet.

Waar je bij ziggo daar niets voor krijgt ;-).

Daarnaast is uploaden echt heel handig met gigabit, maar of het perse nodig is. Dat valt wel mee.

Vooral de upload die bij (veel) gbit verbindigen zit is erg handig.
En dan zit ik hier met m'n 60/5 verbinding. Zo'n beetje alles te doen wat maar mogelijk is zonder al te veel beperkingen.... Regelmatig met 2 personen tegelijk in video calls zonder haperingen, met 4 man tegelijk online spellen spelen terwijl de volgende aflevering van Boston Legal aan het downloaden is...

Sinds ik de downgrade uitgevoerd heb heeft niemand dat ooit gemerkt hier in huis. Dan vraag ik me serieus af: Welke use case is er voor 1Gbit internet? Als ik met 1/16e daarvan geen functionele beperkingen ervaar?
Vergelijk het met auto's. De meeste auto's zijn geschikt om 5 personen met 200 km/h te vervoeren. 90% van de tijd staat die auto ergens geparkeerd en doet helemaal niks. 9% van de tijd zit er 1 persoon in die met een gemiddelde snelheid van nog geen 30km/h door de stad tuft. Afgerond 0% van de tijd zitten er 5 personen in die samen met hun bagage met 200km/h over de wereld rijden.
Toch heeft bijna iedereen een auto die "te groot" is voor die paar keer keer dat ze naar de meubelboulevard gaan of dat ze met de hele familie op pad gaan.

Zelfs als je naar kleiner auto's kijkt dan kunnen ze allemaal veel harder dan de maximumsnelheid waar ook ter wereld. Mensen vinden het prettig om wat extra vermogen te hebben.

Ik heb een snelle verbinding (oa) omdat die gewoon altijd snel is, ook als de backups lopen en m'n systemen automatisch updaten (en met tientallen VMs en containers loopt dat best in de papieren), terwijl mijn videocalls en remote desktop soepen door draaien. Misschien kan het ook met minder, maar lang voor je verbinding vol zit wordt de latency een probleem.

Daarmee komen we op het andere belangrijke aspect van zo'n glasvezelverbinding naast bulk doorvoersnelheid, de latency, oftewel de reactietijd (aka "ping"). Bij interactief werken (zoals bij remote desktops en web-applicaties) is de reactiesnelheid erg belangrijk voor de ervaring. Omdat ik vaak "doorgelust" werk (via een systeem dat met een ander systeem verbonden dat weer met nog een ander systeem contact legt) merk ik het al snel als de latency oploopt.

Met glasvezel ervaar ik het werken op afstand als veel soepeler en onverstoorbaar.
60/5? Wat een luxe! Ik zit hier noodgedwongen op 4G omdat ik anders 10/1 heb. En dat midden in de stad.
Ik kan me nauwelijks voorstellen dat het downloaden van een aflevering van Boston Legal de gehele downloadsnelheid van de verbinding niet benut. Met haperingen, etc. op andere internetdiensten tot gevolg.

Tenzij de downloadcliënt voorzien is van een downloadsnelheidsbeperking in de vorm van een gemaximaliseerde downloadsnelheid, en er zo downloadcapaciteit voor andere diensten beschikbaar blijft.

Ik kan mij wel vinden in jouw algemene standpunt dat e.e.a. wel een tandje minder kan zonder dat je daar iets van merkt.
Je moet denken aan applicaties die elders draaien, zodat de CPE heel eenvoudig kan zijn. Als je een verbinding hebt voor dataopslag die net zo snel is als naar je lokale SSD zou je theoretisch alles elders kunnen opslaan (ik zeg theoretisch omdat er nog wat meer voor nodig is dan alleen een snelle aansluiting om die snelheden te halen).

En 1Gbps is eigenlijk nog niet zo heel veel als je bedenkt dat HDMI tientallen Gbps biedt. Stel je voor dat je die snelheden uit de meterkast kan halen op termijn, dan heb je thuis alleen nog maar een scherm nodig voor alle mogelijke content. Voor een tweaker niet zo relevant, maar voor velen is iets simpels als een appleTV of chromecast al een uitdaging. Al die problemen kan je oplossen met snellere verbindingen.
Tja heel simpel, omdat het kan en vooral goed betaalbaar is (glasvezel). Meer snelheid is gewoon makkelijker zoals anderen het zeggen bij het downloaden van grote bestanden. Maar tegenwoordig zijn ook hele kosteneffectieve aanbiedingen. Ik heb zelf een glasvezel gigabit aansluiting van T-mobile. In combinatie met een onbeperkt mobiele telefoonabonnement betaal ik er maar 25 euro voor. Dan kom ik op ongeveer 75 euro voor mobiel abonnement & supersnel internet voor thuis. Daar zeg ik geen nee tegen.

Die enkele keren dat ik grote bestanden download gaat het supersnel, al is dat niet vaak geeft het mij wel een grote voldoening :). Ik heb er absoluut geen spijt van vooruitgaan met minimale extra kosten. Maar goed niet iedereen heeft glasvezel.
Wanneer diensten als Google Stadia meer gebruikt worden is dit echt wel wenselijk.
Anoniem: 111246 @Croga17 december 2020 13:57
Ik vind vooral de hogere upstream een verademing.
Verstuur veel grote (media) bestanden voor mijn nevenactiviteiten (foto/video).
Met 1Gbps is dat zo ontzettend fijn om te kunnen versturen.
Met 100Mbps zou het ook wel gaan, maar lager zou ik echt niet meer willen hierom.

Qua downloads is het vooral fijn als je een flinke game moet binnenhalen, dan duurt dat minder lang. Laatst de nieuwe Assassins Creed of FS2020 binnen gehaald, 15 min en klaar was het. Heel fijn.

Voor de rest heb ik die 1Gbps ook niet nodig voor thuiswerken, streaming, browsing. dat voegt allemaal niks toe. Maar voor de momenten dat ik het wel nodig heb, ben ik er blij mee.
Anoniem: 58485 @Croga17 december 2020 15:40
Enige reden waarom ik een 1000/100mbit lijn heb liggen is juist om de upload, om snel bestanden heen en weer te kunnen slepen naar 15 eigen servers.

Maar het is wel zo prettig dat je de capaciteit ook hebt, steam update binnen een minuut binnen, 3 clients tegelijk op netflix HD, een down of upload hier en daar en een stel wireless clients. Gaat prima zonder issues.

zit dan wel in portugal voor 6 tientjes in de maand
Even afgezien van mensen hun "ongeduld" (Ik bevind me toch zelden in de situatie dat ik een game binnen een half uur moet hebben en anders is dat misschien ooit één keer in de 3 jaar) -- Mensen die in de cloud werken hebben hier vooral baat bij.

Denk hierbij vooral aan multimedia, en al helemaal in de covid situatie, waarbij zij misschien extern toegang moeten hebben tot de opslagservers op kantoor om terabytes aan rauw materiaal en/of andere bestanden binnen te halen én te uploaden. Het wordt ook steeds normaler om deze opslag überhaupt al in de cloud te hebben.

Dit is in mijn ogen de meest "broodnodige" usecase. We spreken hier over terabytes per project.
Met een Fiat Panda kom je ook prima in Portugal terecht, maar met een Ferrari ben je er gewoon net even wat sneller :)
Ik heb 1Gbit via de kabel. Ik zou niet meer terug willen. Als ik of mijn zoon een game koop betekent dat we die dan heel snel kunnen spelen. Ikzelf ben 51 jaar en zwem niet bepaald in vrije tijd, Dus om dan 4 uur te moeten wachten nadat ik iets op Steam of Epic heb gekocht voordat ik het kan spelen betekent simpelweg dat het de volgende dag wordt. Bovendien heb ik op dit moment gebrek aan schijfruimte, dus als ik een game even niet meer speel kwak ik hem van mijn schijf. Heb ik op een gegeven moment toch weer de behoefte om die game te spelen dan is die zo binnen. Ik lach om grote updates, in de tijd dat ik een peuk rook zijn die binnen,

Ja, ik weet heus wel dat er oplossingen zijn, zoals meer schuifruimte erbij prikken (Nieuwe pc die ergens in Q1 gekocht gaat worden lost dit euvel op) en games in de ochtend kopen zodat ik als ik aan het werk bent de meuk wordt binnen gehaald maar voor mij werkt dat niet. Bovendien betaal ik maar een tientje per maand meer t.o.v. 500Mb verbinding, voor dat bedrag ga ik mij deze snelheid niet ontzeggen.

Als je wat jonger bent heb je waarschijnlijker meer tijd maar voor een ouwe sok als ik is dat niet het geval en dan is een 1Gb vrbinding heel gemakkelijk. En dat gemak is mij het geld meer dan waard.
Vind het een beetje misleidende titel. Dit wekt de suggestie dat 5.5 miljoen huishoudens ook daadwerkelijk 1 gbit afnemen.

Ik dacht meteen wow ben ik dan zo schrieperig dat ik de kosten te hoog vind en 5.5 miljoen mensen niet.

Beter zou zijn geweest als dit iets was als, 5.5 miljoen adressen in Nederland zijn geschikt om 1 gbit af te nemen.
Klachten over de titel kan je kwijt bij de redactie.
Ik wil het niet direct misleiding noemen omdat het kennelijk een quote is, maar wel heel erg vaag omdat niet duidelijk is wat we precies moeten verstaan onder een aansluiting. En dat laatste lijkt me zowel voor jou opmerking als voor het hele bericht een onduidelijkheid die niet mag bestaan als dit nieuws is. Anders is het namelijk te makkelijk om dit soort beweringen over hebben of geschikt zijn te brengen als nieuws terwijl het eigenlijk een poging tot promotie en marketing is.

Onder een aansluiting geschikt voor communicatie versta ik dat de hele aansluiting geschikt is. Daarvoor moet dus duidelijk zijn wat ze onder een aansluiting verstaan en dat leggen ze niet uit. Om te communiceren heb ik nodig dat de hele aansluiting geschikt is. Dan neem ik aan dat ze alleen kunnen spreken over wat ze weten wat geschikt is gemaakt: het koperen of glazen netwerk dat van de netwerkleverancier is en eindigt in een adres. Maar dan is het vaag: hebben ze nu ook alle modems vervangen die je nodig hebt om te communiceren of gaat dit toevallig alleen tot het aansluitpunt waar verder geen modem aan gekoppeld is? Want als dat het laatste is waar ligt dan de grens om iemand te geloven die er belang bij heeft om iets te brengen alsof het de waar is en ondertussen dara te weinig informatie over geeft omdat het anders de eigen bewering kan aantasten?

[Reactie gewijzigd door kodak op 24 juli 2024 11:01]

Precies. Ik heb een glasvezel lijn liggen, waarop blijkbaar 1000/500 beschikbaar is. Maar ik maak daar uberhaupt geen gebruik van, aangezien ik Ziggo heb.
De kaart kleurt ook rood in een regio waar er een gb download verbinding is. Niet per se of alle woningen in die regio een gb verbinding hebben. Zoals mijn regio wel rood is, maar in onze wijk niet. Als je de regios groter maakt, lijkt de kaart mooier rood gedekt.
Het is sowieso een misleidende titel omdat het helemaal niet klopt. Een 1 gb/s verbinding is het pas als het symmetrisch is. Jammer dat de kabelbedrijven dus nu worden meegenomen in deze cijfers.
Waarom zou het symmetrisch moeten zijn? Ik heb nu een 250Mb/s verbinding via Ziggo, die dus niet symmetrisch is (250 down, 25 up, want geen glasvezel). Dan heb ik toch een 250Mb/s verbinding? Volgens mij heb je bij alle glasvezelabonnementen wel een symmetrische down en uploadsnelheid.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 24 juli 2024 11:01]

Als ik op de snelweg 130 de ene richting op mag en de andere richting 100, is het toch ook geen 130 snelweg te noemen ? De ene rijrichting voldoet immers niet aan die term ( Niet dat ik al een asymmetrische snelweg in snelheid ben tegengekomen maar goed 🙂 )
Ik denk dat dit wat minder relevant is of het symetrisch of asymetrisch is. Maar ja ook dat kan wat duidelijker
A27 bij Utrecht richting Nieuwegein is in de spits asymmetrisch!
Voor iedere 'dat heb je toch niet nodig' opmerking hier boven:
Bij de invoering van ISDN met 64 Kbits en 2 kanalen die gebundeld kunnen worden: Dat heb je toch niet nodig? 33k6 is goed genoeg om even later toch een 56k6 modem te kopen.
Bij de invoering van internet-via-de-kabel: Meer dan 1 Mbit/sec heeft niemand nodig.
Bij de invoering van ADSL: 4 tot 8 Mbit is meer dan genoeg voor consumenten.

En ondertussen gaat er steeds meer over dat zelfde internet-touwtje. Gewoon omdat het kan. De andere kanalen/signalen worden steeds meer afgebroken: pots en isdn zijn al niet meer verkrijgbaar.

Nee, meer heb je niet nodig maar het kan wel lekker zijn. En als anderen er voor willen betalen en daarmee de ontwikkeling sponsoren, hou ik ze niet tegen.
Al kan men hier wel een nuance bij plaatsen.
Vroeger, in de 33k6 tijd was dat snel genoeg omdat het de standaard was. Wachten moest men weldegelijk op content. Een snelheidsverhoging destijds was ook in het alledaagse leven merkbaar.
Tegenwoordig ligt dat een beetje anders. Als je nu van een 100 naar een 1000 mbit lijntje gaat, merk je dit in het dagelijkse leven simpelweg niet, danwel minder. Websites laden 'net' zo snel, en met 100Mb zijn meerdere 4k streams in een huishouden ook geen probleem.

Natuurlijk komen er nieuwe toepassingen die grotere hoeveelheden data heen en weer pompen, maar vooralsnog zijn dit, uitzonderingen daargelaten, individuele piekmomenten en geen structureel tekort zoals vroeger.
Inderdaad merk je het nauwelijks, maar er zijn inderdaad toepassingen waarbij je het merkt. Als je bijv. een game-update van 40GB moet binnenhalen, gaat dat (even serverbelasting daargelaten) doorgaans sneller met 1000 dan met 100 Mbit.
Dat iets makkelijk is wil nog niet zeggen dat het verband heeft met nodig hebben.
Dat iets beschikbaar is wil nog niet zeggen dat klanten het nodig hebben.
Dat oudere snelheden niet meer beschikbaar zijn wil niet zeggen dat klanten die hogere snelheid dus nodig hebben.

Als de markt van vraag en aanbod alleen afhankelijk was van de behoefte van de markt dan waren er nu waarschijnlijk geen 5,5 miljoen adressen waar 1Gbit/s mogelijk is. Het verwijderen van de oude snelheden komt echt niet alleen omdat alle gebruikers het nodig hebben of niet lekker genoeg vonden om te blijven gebruiken. De markt van vaste verbindingen is juist een duidelijk voorbeeld dat het niet perse vraaggestuurd is maar vanuit groei door vernieuwen. Je kan namelijk bijna nooit terug je kan alleen maar meer meer meer kiezen. Fabrikanten van modems verkopen modellen die gericht zijn op meer. Leveranciers van aansluitingen verkopen snelheden die gericht zijn op meer. Aanbieders van content zijn gericht op groter en meer. Niet omdat de markt het perse nodig heeft maar vooral omdat als je iets wil verkopen je makkelijker meer geld kan vragen door iets nieuws, sneller, groter aan te bieden dan iets wat al bekend is of zelfs langzamer is. Dus dat tweakers hier zeggen dat ze het niet nodig hebben, dat kan prima samen gaan met toch gaan gebruiken.
Ik kan me eigenlijk niet zo goed voorstellen dat ik ooit heb gezegd genoeg te hebben qua bandbreedte tot ik over de 100Mbit synchroon heen ging. In het IBB complex in Utrecht hadden ze dat en op een paar plekken in Eindhoven via IAE rond de eeuwwisseling al, dat was destijds echt zoiets van "dit moet echt voldoende zijn" en daar sta ik nog steeds achter. Ik heb nu 500/500 en dat is overkill maar dan hoef ik niet wakker te liggen van wat andere mensen doen en het is af en toe handig bij grote images zoals Xcode. Maar met 100/100 kan ik alles.

56k was echt verschrikkelijk met het downloaden van bijvoorbeeld Photoshop, 45 losse ge-RAR'de floppies binnenhalen en dan was na 341 disconnects uiteindelijk bestand 34 corrupt, twee dagen later of zo. Streaming video was een RealVideo van 120x80 pixels in 16 kleuren. Nooit meer terug.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 24 juli 2024 11:01]

Ach, genoeg bandbreedte... Gewoon lokaal tussen de pc's thuis ben ik 25 jaar geleden begonnen met 10 Mbit, dat was goed te doen. 20 jaar geleden verhuisd en in het nieuwe huis meteen 100Mbit aangelegd. Dat was ook goed te doen, al begon ik toen meer met grote bestanden te doen zoals foto's, fimpjes en dergelijke Dus kwam er al snel 1 Gbit bekabeld.

Voor de meeste streaming media zoals voip en video heb ik het idee dat het comfortabel draait als het ongeveer 10% van de bandbreedte gebruikt.
Kunnen ze ook allemaal die 1Gbit/s daadwerkelijk gebruiken (parallel dus)?
Dat is denk ik een vraag waar je het antwoord al van weet.

Maar voor diegene die het niet weten, nee als iedereen ineens met zijn maximum snelheid tegelijkertijd allemaal ergens vandaan iets gaat downloaden dan gaat het goed stuk.

Maar dat heet over subscribing, en dat is eigenlijk hoe heel het internet werkt. Zelfs al betaal je voor een zakelijke aansluiting met een 1 op 1 garantie ipv over subscribing dan betaal je dat voor het QOS (wie heeft er voorrang op wie om het simpel te houden) profiel binnen dat netwerk, verlaat je namelijk het netwerk (door buiten dat netwerk een andere server te benaderen) is die garantie zo en zo niet te geven en feitelijk dus een wassen neus omdat je niet weet hoe de onderlinge verbindingen zijn en hoe het eindpunt zit aangesloten.

Daarnaast lees je heel veel over de kabel en glas. Dat met glas nooit je verbinding gedeelte word maar met de kabel wel. De kabel van Ziggo bijvoorbeeld deelt inderdaad zijn frequenties per aangesloten wijk naar weer een grotere centrale die weer verder gaat op glas. Dus je hebt bijvoorbeeld hier in de wijk 30 aansluitingen die een bepaalde frequentie ruimte delen richting de centrale.

Ieder pakketje zit namelijk in een tijdslot. En is er dus een beperking op je bandbreedte als iedereen dus gaat downloaden in de wijk. Maar dat gebeurt dus ook met glasvezel, vooral er nu providers zijn die GPON technologie gaan gebruiken.

Dat werkt ook met tijdsloten. Met 30 man tegelijkertijd downloaden word een ieder netjes in een bepaald slot gezet (lees frequentie per pakketje) en zal de download snelheid bij iedereen ook verminderen.

Nu bij ADSL of de zogeheten point to point glasvezelverbindingen heb je tot aan de centrale de door jou provider aangewezen snelheid altijd beschikbaar en werk je niet met tijdsloten. Maar is de beperkende factor de centrale. Dat is wat over subscribing ook voor staat.

Stel we pakken weer die 30 man en die hebben allemaal 1 gigabit, en beginnen met z'n allen te downloaden, dan zou je 30 gigabit verwachten, maar vaak zijn die centrales maar met 10 gigabit aangesloten naar het volgende punt. Op 3000 mensen kan dat 40 gigabit of meer zijn, maar vaak is zelfs op 3000 aangesloten adressen 10 gigabit al afdoende omdat praktisch niemand de hele tijd zijn gigabit verbinding aan het vol trekken is.

Dus over subscribing vind plaats zowel door technische redenen en niet te vergeten ook economische redenen. Als je keer op keer je download en upload snelheid haalt dan heb je wat dat betreft een rustige buurt en niet de snelheid om de speedtest server en het pad er naar toe veel moeite te geven om het qua capaciteit bij te houden :).
Nee, de kop is ook een beetje misleidend. Beter zou zijn "Op 5,5 miljoen adressen kun je een 1 Gbit/s abonnement nemen." Dat de meesten een lager abonnement nemen is zeker zo (en dat weten de providers ook). Daarnaast is er altijd een overboeking bij particuliere lijnen. Dus als iedereen vandaag een hun lijn upgraden en ook volledig dicht trekken, dan gaat het heel traag.
Ik vraag me trouwens af hoe dit geteld is. Werd aan de providers gevraagd hoeveel huishoudens een lijn van de provider hebben liggen, hoeveel huishoudens die lijn ook daadwerkelijk gebruiken of hoeveel huishoudens een lijn kunnen plaatsen van de provider?
In andere woorden: als hier in de straat Ziggo en glas ligt, tellen de huizen dan tweemaal mee?
Daarnaast ligt hier in de straat glas. maar er zijn maar hoogstens 1/5 waar de kabel ook binenngebracht is.
In de andere huizen kan het wel alsnog binnengetrokken worden.

Dus vallen die ook onder :
"In totaal kunnen 5.490.000 woningadressen over aansluiting van 1Gbit/s beschikken"
want ze kunnen het wel, alleen ze hebben het niet :P

* heuveltje die trouwens een 1gbit capable lijn heeft, maar genoeg heeft aan zijn 50/50 abo...
Het gaat om bestaande aansluitingen die geschikt zijn voor deze snelheid. En sinds de modernisering bij Ziggo en het meer uitrollen van glasaansluitingen door KPN zijn veel aansluitingen kennelijk geschikt gemaakt om het in theorie te kunnen halen. Wat er vervolgens niet bij staat is het deel wat waarschijnlijk niet zo lekker klinkt: hoe weinig aansluitingen er gebruik van willen maken en of ze die snelheid dan ook werkelijk halen.
Je zou nog kunnen betwijfelen of de bewering wel klopt zolang alleen de kant van de netwerkaanbieder er geschikt voor is. Want om een verbinding te hebben die geschikt is moet je namelijk ook aan de klant van de klant een koppeling hebben die geschikt is, en dat zal in veel huishoudens nog niet geregeld zijn.
Ik denk dus DAT, het gaat hier denk ik niet om daadwerkelijk ook 1Gbit abonnement hebben, maar dat de mogelijkheid er zou zijn, want ik geloof echt niet dat bijna 1/3e van de nederlanders een 1GBit abonnement hebben, de meeste die ik ken die glasvezel hebben vinden 500mbit meer dan voldoende.
Ook vraag ik me af of het gaat om daadwerkelijk ook de kabel naar binnen, want ook hier in de straat ligt glasvezel (sinds enige tijd), maar ik ken maar weinig mensen hier die ook daadwerkelijk een glasvezel abo hebben, meeste is nog steeds gewoon Ziggo (ik ook omdat het weer regelwerk is, inclusief in het huis dan de netwerkkabel laten aanleggen/doortrekken naar de woonkamer waar nu het modem zit van ziggo, ipv in de meterkast, en wifi vanuit de meterkast wil ik niet).
Het verschil tussen 500mbit en 1Gbit is ook niet zo groot, aangezien met 500mbit over het algemeen de verbinding al niet helemaal volgetrokken wordt tijdens een download.
Daarnaast is de gigabit verbinding via KPN momenteel 1000/500 en naar mijn mening dus oninteressant vanwege het bovenstaande wat download betreft. Je merkt het vrijwel niet, terwijl up dan weer gecapped is op 500, terwijl je dat waarschijnlijk wel zult merken wanneer dat een gigabit zou zijn bij het uploaden van veel data of wanneer je zelf een server draait.
1000/500 ben ik niet in geinteresseerd, 500/1000 eventueel wel, maar dat leveren ze dus niet.

[Reactie gewijzigd door Mathijs op 24 juli 2024 11:01]

Allemaal idd niet, zoals bij Ziggo.
Maar zelf heb ik T-Mobile op hun eigen glas en haal 998Mbit down en 1003Mbit up.
Ook als ik beide tegelijk doe.

Gebruik wel eigen apperatuur (Untangle en Unifi switches)
De apparatuur aan de binnenkant heeft 0,0 te maken met de capaciteit van het netwerk aan de buitenkant. Die lijnen zijn overboekt, en als er maar genoeg mensen met T-Mobile in de buurt speedtests gaan draaien of anderszins die 1Gbps dichttrekken, ga jij dat ook merken in je snelheden.
Dat lijkt me sterk. Een Ftth aansluiting betekend toch dat je rechtstreeks een lijntje hebt lopen van de wijkkast naar jouw meterkast? Dan heb je toch "gegarandeerd" de snelheid waarvoor je betaald. Of die wijkkast moet zelf ook maar een 1Gbit aanlsuiting hebben met de rest van het netwerk, maar dat kan ik me niet voorstellen. Dat zal toch echt een dikkere kabel met meerdere fibers zijn
Nee, elke consumenten ISP heeft overboeking. Bij glasvezel is de frontend bepalend en bij Ziggo de backend (de CMTS).

Dus bij glas deel je bv 10Gbit over 10000 aansluitingen (frontend) en bij Ziggo deel je 32 kanalen (1,6Gbit, excl 33e OFDM) over 750 aansluitingen (backend).

Heeft niks te maken met of je een rechtstreekse aansluiting hebt.
Je hebt (deels) gelijk, het wordt geen overboeking meer genoemd, maar class of service.
De fiberkabel die van je meterkast naar de wijkcentrale loopt is inderdaad van jou, daarna zul je toch echt de bandbreedte vanuit de wijkkast naar wijkcentrale en verder moeten delen met de anderen die van dezelfde wijkkast/centrale gebruik maken.
Er ligt echt geen 500 Gbit verbinding tussen de wijkcentrale en de backbone van je ISP kan ik je verklappen.
Nee 500Gbit is vandaag de dag nog wat overdreven, maar hoeveel je werkelijk deelt met een wijk wordt op een bedenkelijke manier door de meeste kabelaars geheim gehouden.
Hier mijn favoriete linkje naar Stichting Kabel Veendam, https://www.skv.nl/dataverkeer/
Het zegt niet alles hoor, maar hier zouden Ziggo en KPN een voorbeeld aan kunnen nemen ;)

In Veendam delen ze met 10.000 abo's 4x10Gbit @Anoniem: 74151 Ze verstoken in de piek ongeveer 13
Het glasvezelnetwerk van SKV heeft 4 x 10 Gb capaciteit ter beschikking. Uit onderstaande grafiek, die iedere 5 minuten wordt ververst, is het totale verbruik van alle abonnees te zien.
SKV heeft dus ruim voldoende overcapaciteit om abonnees ook in geval van extreme belasting van het internet via de glasvezel in Veendam een goede stabiele verbinding te kunnen bieden.


Tot voor kort (2018) was dat nog 2 x 10 Gb voor 8600 abo's (combi glas en coax) Piek toen 6 Gbps
https://www.skv.nl/internetverkeer-hoeveel-en-waar-naar-toe/
Netjes, kunnen zij ook in Zwijndrecht glasvezel komen leveren?
FTTH is er in twee smaken: 1-op-1 tussen woning en wijkkast en een systeem waarbij de woningen zijn "doorgelust" (GPON).

Maar ook in de eerste optie geldt: in die wijkkast komen alle draadjes uit de wijk samen. Vervolgens loopt er een draadje (of twee) naar de rest van het netwerk.

En op die plek zit dus al een bottleneck: als alle draadjes tussen de woningen en de wijkkast worden volgetrokken, dan past al die date niet op de draadjes die de kast uitgaan (de rest van het netwerk op).
Tuurlijk niet. Maar dat gebeurd ook nooit. Consumentenlijnen zijn enorm overboekt en dat zal je zelden merken. Of denk je dat er in NL voldoende bandbreedte is om 5 miljoen gigabit per seconde naar de rest van de wereld te sturen?
Je hebt helemaal gelijk. Als je kijkt naar AMS-IX; zeg maar het internetknooppunt van Nederland, daar ging als piek in 2020 9.02Tbit/s over. Dus een dikke 9200Gbit/sec.

Veel traffic zal lokaal gaan denk ik of via een Netflix cache bij de provider zelf oid, maar geeft "een" beeld.
Dat is niet eens verkeer enkel uit Nederland hé :) Buitenlandse lijnen peeren ook best vaak met Amsterdam en Londen.
Allemaal tegelijk bedoel je met paralel? Natuurlijk niet, alle consumentenverbindingen hebben een overboeking. Maar ze gebruiken die ook nooit daadwerkelijk tegelijk.
Ook de AMS-IX kent in principe een overboeking, die piekt dagelijks tussen de 9 en 9.5 Tb/s. Dat zijn 9500 huishoudens die hun gigabit abonnement vol benutten en toevallig langs de AMS-IX moeten.

Uiteindelijk werkt het een beetje als een wegennet, niemand heeft dezelfde bestemming op dezelfde tijd, dus de drukte spreidt zich. En net als op de weg kun je ook digitale files hebben, dan zakt de snelheid in.
Synchroon bedoel je? Wel belangrijk lijkt me als je upload niet in verhouding staat heb je alsnog een probleem met thuiswerken.

Maar mensen moeten ook eens serieus naar hun WiFi kijken. Ik heb drie stations van Linksys bekabeld aangelegd en nu heb ik overal internet zonder haperen.
yup. Vaak denken mensen dat de provider hier verantwoordelijk voor is. Ik werk zelf op de klantenservice en krijg genoeg mensen aan de lijn die eisen dat wij er wat aan doen. Vaak liggen verbrekende verbindingen aan de binnenhuis installatie(oude apparatuur, brakke WiFi versterkers).
Vaak ligt de door de provider geleverde fritzbox onderin de meterkast... En maar mopperen op de provider dat die slechte wifi levert.
En vooral de onbereidheid om kabels te trekken. Sommige mensen reageren net alsof ik tegen ze zeg dat ze hun huis moeten afbranden als ik over kabelstrekken begin.
En dan een provider die je perfecte WiFi garandeert, maar inderdaad allerlei randvoorwaarden stellen en vervolgens met meerdere hulpversterkers (waar jij liefst zowel 230V als utp aansluiting voor moet aanleggen/beschikbaar stellen) een WiFi signaal leveren dat alsnog niet continu goed werkt.

Ik hang dan liever 1 PoE accesspoint centraal in huis om vervolgens een retestabiel WiFi signaal te hebben.
Met ziggo bv is de verbinding Async. M.a.w. niet 1Gbit/s up en down.
hij bedoelt concurrent users, niet synchronous/full duplex. Je kan 100 mensen in een straat gigabit verkopen/beloven, maar dat wil niet zeggen dat de straat 100Gbit tegelijk kan downloaden. Zulke verbindingen worden overboekt. Het kan goed zijn dat die straat maar over 10 of 20Gbit in totaal beschikt.
Zonder overboeking zullen prijzen voor de gewone consument onbetaalbaar worden. Want hoever ga je de doorboeking doortrekken? Als je geen overboeking heb op straatnivo, maar wel op wijk of stadnivo? En wat doe je met peering?

Dus overboeking heb je altijd, en ik denk dat jouw aanname "100 mensen beschikken mogelijk maar over 10 of 20 GBit" nog heel erg opportunistisch is. Volgens mij was het in de ADSL tijd al 1:20, 1:40 of hoger.
Is ook volkomen logisch inderdaad. Want wie trekt er nu Gb aansluiting voor aanmerkelijke tijd volledig dicht?

Toen de capaciteit minder was en er nog veel geleeched werd was dat een issue, maar nu toch niet meer?

Heb thuis nu al jaren 250Mbit en het hele gezin streamed alles. Video in 4K, alle muziek, beeldbellen, noem het maar op. Nog nooit gemerkt dat ik ook maar in de buurt kwam van de maximale capaciteit.
er wordt nu veel meer gestreamd en digitale televisie trekt ook gewoon bandbreedte ipv analoog signaal (al weet ik niet hoe het met kabeltv in nederland gesteld is, in België is het jaar en dag de de-facto standaard geweest)
Van glasvezel zal dat niet snel bandbreedte kosten omdat de snelheid niet begrensd wordt door de kabel/vezel, maar door de apparatuur in de wijkkast of vinkje bij de provider.
Ik heb zijn reactie niet goed gelezen koffie moet ik nog drinken. :)
Exact, dat telt naar mijn mening dus niet mee, maar op deze kaart is het wel meegeteld.
Mijn wifi haalt slechts 100mbit/s. Heb geen optie tot bedraad. Wel handig dus zo'n 500mb glas verbinding :9 zonder gekheid, mooi dat we als Nederland dit voor elkaar hebben, in België is het volgens mij nog steeds schering en inslag.
Nee, er staat toch ‘beschikken’.

En tuurlijk niet parallel. Ziggo is toch met hun Giganet gekomen, wat er ook staat. Dat is 1000/50.

Dit is gewoon algemeen bekend.
Hierbij is rekening gehouden met verbindingen die naast een download ook een upload snelheid hebben van 1Gbit/s? 1Gbit/s down met 40mbit up is redelijk achterhaald en kan je onmogelijk nog 1Gbit/s noemen toch?
Ziggo staat ook in het lijstje dus die 4 miljoen ziggo klanten waarbij “supersnel gbit internet” beschikbaar is worden helaas hier ook in meegeteld.

Jammer dat er in dit artikel 0 rekening wordt gehouden met de upload want die is bij ziggo nog steeds max 50mbit 8)7

Was hier maar glas... 😢

[Reactie gewijzigd door jordynegen11 op 24 juli 2024 11:01]

Als je 1000Mbit download, heb je al 40Mbit upload nodig, dus daarom nog 40Mbit, anders waarschijnlijk maar 10Mbit ofzo.
Dit artikel gaat puur over downloadsnelheid. Ziggo kan geen 1 Gbit/s upload aanbieden via de kabel. Bij ons is recent dus die 1 Gbit/s beschikbaar gekomen, maar leuk dat ze het aanbieden.. de prijzen zijn helaas niet zo leuk. Je moet er in ieder geval genoeg voor over hebben om over te stappen.

Echter merk ik wel op de alternatieven ook er aan komen. Bij ons op het eiland gaan ze de komende 2 jaar werken aan glasvezel waardoor we dus eindelijk wat concurrentie tegenover Ziggo krijgen.

Terugkomend op de upload snelheid. 3 kwart van de mensen hebben een 1 Gbit/s upload echter niet nodig. In de toekomst zal dit waarschijnlijk steeds meer nodig zijn met de technieken of dat wordt achterhaald door 5G, 6G etc. Maar vooralsnog ben ik tevreden met 20 MB/s upload want meer heb ik echt niet nodig.
Het ligt aan wat je met je internet doet. De meeste mensen zullen die 40mbit uploaden niet gebruiken. Kijk je Netflix is eigenlijk het enigste wat je verstuurd "ik wil deze film kijken met deze ondertitels en audio" en wanneer je stopt zodat een andere ook weet waar je gebleven ben. Tijdens online gamen verstuur je eigenlijk alleen korte commandos zoals ik loop nu vooruit, ik ga nu schieten, ik draai me nu om. Bij gewoon internetten verstuur je ook alleen maar kleine beetje data zoals laad mij nu deze pagina of bestand downloaden/video zien.

Technisch gezien verstuur je iets meer maar eigenlijk altijd maar kleine hoeveelheid data tegelijk. Nu met meer thuiswerken zal er mogelijk iets meer upload gebruikt worden met thuis mails met bijlage versturen en video meetings wat dan sneller gaat/betere kwaliteit kan zijn. Of dat je thuis een server/nas heb die je vanaf internet kan benaderen. Maar over het algemeen gebruik je geen grote hoeveelheid upload tegelijk en is 40 mbit upload genoeg (met dus uitzonderingen nagelaten natuurlijk).
Heel veel mensen in de wereld zouden al blij zijn als ze 40Mbit down konden halen en jij gat dat als upload achterhaald noemen? Hoewel hoger zeker niet slecht zou zijn is dat voor vele mensen nog altijd gewoon prima voldoende.

en als je 1Gbit/s down haalt, waarom mag je dat dan geen 1Gbit/s noemen? Haal je die snelheid of haal je ze niet?
Heel veel mensen in de wereld zouden al blij zijn als ze 40Mbit down konden halen
Beetje hetzelfde argument als "Een grote hoeveelheid mensen in de wereld heeft geen schoon, stromend water, dus loden pijpen hier zijn oké".
Dat derde-wereldlanden geen stabiele netwerkverbindingen hebben, is geen excuus om het niet te doen wanneer dat wél bij ons kan.
Dat derde-wereldlanden geen stabiele netwerkverbindingen hebben, is geen excuus om het niet te doen wanneer dat wél bij ons kan.
Welkom buiten de randstad, in het derde wereldland genaamd Nederland. Er zijn in Nederland echt wel meer plekken dan je zou verwachten waar 40 Mbit iets is waar je van kunt dromen.

[Reactie gewijzigd door Foamy op 24 juli 2024 11:01]

Buitenwijk van Nijmegen met 1000-en woningen hier: 15Mbit per ader leverbaar door KPN tot eind volgend jaar de glasvezel aangelegd is. Dan kunnen we eindelijk bij Ziggo weg voor fatsoenlijk internet.
Heel veel mensen in de wereld zouden al blij zijn als ze 40Mbit down konden halen
Dit artikel gaat niet over breedband in de wereld, maar over breedband in Nederland en dan heeft @PainkillA gewoon een punt.
Hopelijk komen ze hier in West-Brabant ook snel op de proppen met glasvezel, we zijn een bleke vlek op de kaart nu.
Ach, glasvezel heb je in de binnensteden ook niet snel hoor, zoals in Utrecht:

"Op jouw adres bieden we het normale en betrouwbare standaard internet via het netwerk van KPN aan."

Is allemaal veel te duur :-)

[Reactie gewijzigd door Lordfox73 op 24 juli 2024 11:01]

Zelfs met glasvezel krijg je niet altijd 1Gbit/s, de apparatuur moet het wel ondersteunen. Als ik de glasvezel check doe bij KPN krijg ik de melding dat mijn woning maar 100Mbit/s ondersteunt. :(

Ik heb het dan over een 5 jaar oude "nieuwbouw" woning. Als ik mijn nieuwe woning (in aanbouw) controleer krijg die "maar" 512Mbit/s.
Ach, dat is altijd nog meer dan de 36MBit/8Mbit die ik krijg :-)
KPN was een tijd terug (vorig jaar?) aan het poffen met verglazing van de binnenstad van 070.
Nou, weet niet wat ze verglast hebben, maar niet het centrum iig :/ .
Grote kans dat ze dat hebben gedaan, alleen niet het laatste stukje naar de woningen. (dus tot en met de 'wijkkastjes')
Ze hebben heel het centrum vol gegooid met nieuwe FTTC kasten. Vanaf daar gaat het over in koper, maar helaas in het centrum best wel wat slechte koperkabels waardoor je soms maar minimale winst hebt tov de oude situatie.
Gisteren hebben ze hier in Roosendaal binnen ons gedeelte van de wijk de GigaNet upgrade gedaan.
Andere straten volgen vandaag.
Of we er gebruik van gaan maken is een tweede.
Nou hier net een brief gekregen dat delta / Caiway de beloofde glasvezel niet gaat aanleggen omdat ze tijdens verdere inventarisatie er achter kwamen dat door het aanwezig zijn van het vele water de aanleg te duur zou worden... alsof ze dat niet al wisten dat er veel water is hier ....

Dus ik blijf hangen op een adsl met 4G op ca. 40/1
Dezelfde brief gekregen. Belachelijk aangezien het glasvezelverdeelpunt in mijn voortuin ligt en er vorig jaar nog een woonwijk met 50+ huizen op is aangesloten. Even 8 meter de andere kant op een draadje ging echt niet lukken....
Ja Delta heeft het initiatief overgenomen, daar zit een investeerder achter het moederbedrijf die alleen korte termijn winst belangrijk vind, dit is typisch de lange adem qua terugverdientijd en ik denk dat er te veel bestaande klanten van Caiway het aanbod van 1400 euro korting hebben aangenomen. Komen ze over een jaar met een nieuw initiatief waar dan volle pond betaald moet worden.
Hier de link naar de breedband atlas van nederland https://www.breedbandatlas.nl/

[Reactie gewijzigd door NDSFREAK op 24 juli 2024 11:01]

Wanneer is iets een 1Gbit/s verbinding? Hier hebben we de mogelijkheid tot VDSL, Kabel en Glas. Maar theoretisch kan zowel glas als kabel 1Gbit/s halen. Het lijkt mij dat het gros van de gebieden die heer lichtgekleurd zijn toch wel kabel hebben?

Overigens biedt geen enkele aanbieder hier meer dan 500Mbit/s, en mijn gemeente is donkerrood. Vandaar dat ik mij afvraag wanneer ze het als 1Gbit/s zien.
In het artikel hebben ze het over een downloadsnelheid van 500Mbit/s of meer als definitie van een 1Gbit/s verbinding. Als ze de upload er bij doen, dan is het geheel ineens een stuk minder rood. Blijkbaar is de definitie zo opgesteld, dat er zo veel mogelijk rood kleurt.
Ik dacht even in een vlaag van verstandsverbijstering dat er zoveel abonnementen waren afgesloten! Maar alsnog een impressive getal.
Ik heb nu 250/25, en de snelheid is prima. Een 1000 verbinding klinkt leuk maar ik zou toch liever dan een 250/250 verbinding hebben. Uploaden is nog steeds erg traag.
Ik heb sinds een jaar glasvezel en heb precies om die reden eenzelfde up- en download snelheid. Die 250 down is leuk, maar niet zaligmakend.
Wat mij opvalt aan de kaart is dat het overgrote deel van brabant en noord-holland hier geen gebruik van kan maken, echter gelderland bijna helemaal. Is er in Gelderland meer economisch belang dan in noord-holland en west en midden brabant of is het laaghangend fruit omdat het netwerk daar makkelijker up te graden is?
In de randstad is het uiteraard veel lastiger om een glasnetwerk aan te leggen. Alles is veel krapper en drukker, dus de werkzaamheden zijn veel lastiger.

Je ziet dat eerst in andere delen van het land bedrijven zijn geweest die het netwerk hebben aangelegd, maar ook zeker dat er lokale collectieven zijn geweest waarbij de bewoners van een bepaald gebied zelf voor de aanleg van glasvezel hebben gezorgd. Vaak waren dit de gebieden waar ook geen COAX beschikbaar is, en die dus nog aan de VDSL vastzaten als het op internetverbinding aankomt.
Kan meerdere oorzaken hebben, zoals lokale initiatieven en kosten van aanleg.

Ik ben geen expert, maar volgens bij is de samenstelling van de grond best significant voor de aanleg van grote netwerken zoals Glas.
In Drenthe, Overijssel en Gelderland zijn bijvoorbeel veel zandgronden, daar kunnen lange stukken leiding/kabel worden "gespoten". Heb geen idee, maar kan me voorstellen dat in de rivierdelta's en Brabant bijvoorbeeld meer kleigronden zijn, waardoor andere technieken moetn worden toegepast.

Het enige economische belang welke geld is wat kost het om aan te leggen en hoe snel is het terugverdient.
Winterswijk was in 2011 proefgebied voor reggefiber en KPN geweest een nieuwe methode te gebruiken om glas aan te leggen, Ze hebben samen met TKF een wisselsysteem gebruikt om de glasvezel te leggen. Men legde toen een 2 pair glasvezelkabel aan tot aan straatbak wissel.Van uit de straatbak wissel werd de glasvezel vezel geschoten naar de POP. Het idee hierachter was dat er maximaal maar 3 lassen gemaakt hoeven te worden op de glasvezelkabel vanaf huisaansluiting tot aan de poort van de POP. Elke las geeft weer demping op het licht. De glasvezelkabel die in Winterswijk zijn gelegd zijn op 2.5 Gigabit getest. Ook heeft KPN samen met Reggefiber Winterswijk gekozen om het te gebruiken als proefgebied voor de WBA+ standaard. Deze standaard WBA+ is later gebruikt voor de glasvezel uitrol van KPN/Reggefiber in het land. Deze glas uitrol betrof 12400 huishoudens. Nadat er glas lag in dorp Winterswijk was het buitengebied boos dat KPN /Reggefiber uit buiten gebied niet wou voorzien van glas. Toen hebben we hebben toen een stichting breedband buitengebied winterswijk opgezet. We hebben op achtergrond veel medewerking van de gemeente gekregen die er ook economisch belang inzag van de 800 bedrijven die we hebben in het buitengebied. We hebben toen eerst een heel kosten plan gemaakt hier aan hebben we ruim 2 jaar gewerkt. Toen wouden we een coöperatie opzetten, we hebben een vraagbundeling gedaan waar meer dan 50% van het buitengebied mee moest doen om kostendekkend te zijn. We zaten toen zo aan de 61% . Toen kwam de provincie gelderland er opeens aan dat het goedkoper kon , toen hebben we corporatie in de ijskast gezet. Deze plannen van de provincie werden later om zeep geholpen door regelgeving van Brussel. Brussel had aangeven dat breedband in europa 30Mbps is. Dus als de snelheid in het gebied hoger is dan 30 Mbps met ADSL of kabel dan was er al sprake van breedband en kon er geen subsidie verleend worden. Dus provincie Gelderland heeft zich toen terug moeten trekken, dit was de doodsteek om provinciaal glasvezel uit te rollen in de buitengebieden van Gelderland Ondertussen waren we al in Winterswijk alweer in gesprek met kabelmaatschappij Cogas die de in Twente ook glasvezel aan het aanleggen was in buitengebieden in opdracht van de gemeenten die aandeelhouder zijn van Cogas. Maar Cogas worstelde ook met haar rekenmodellen om glasvezel aan het aanleggen in het buitengebieden buiten hun gebied. De reden was dat ze door andere gemeente in Twente benaderd wat geen Cogas gebied was maar Ziggo om glasvezel aan te leggen in het buitengebied. We zijn toen in gesprek gegaan met hun en ze vonden de rekenmodellen en marketing benaderingen zeer interessant die we gebruikt hadden voor de coöperatie. We hadden bij vraagbundeling al een de 1ste keer al 50% gehaald. Aan dit model hadden we zeer veel onderzoek en research zitten. Zij hebben dit model nog een na gerekend en bestudeerd , ze kwamen tot de conclusie dat het mogelijk moest zijn om glasvezel buitengebied te kunnen aanleggen. Zij hebben toen Glasvezel Buitenaf opgezet , de aandeelhouders Raboinvesteringsfonds en en aantal pensioenfondsen. Glasvezel Buitenaf had 1ste instantie als doel had om in Twente en de achterhoek het buitengebied grootschalig van glasvezel te gaan voorzien. Toen is er Winterswijk een van de 1ste vraagbundeling geweest waar we voor de sluitingsdatum al de 50% hadden gehaald. Tijdens de aanleg heeft de gemeente Winterswijk geholpen om samen met glasvezel buitenaf standaard afspraken te maken met de provincie Gelderland en gemeenten hoe diep moet een kabel moet liggen onder de weg en langs de weg. Hoe duur zijn de leges. De provincie heeft toen bepaald dat de standaard is voor de aanleg van glasvezel in de buitengebieden in Gelderland.
Nu de upload snelheid nog eens naar 2020 halen.

1Gbit/s is leuk maar als je een upload hebt die tergend traag is :(
Ik heb aan mijn simpele Ziggo lijntje genoeg aan 50Mbit down maar de 5Mbit upload is om te huilen natuurlijk met al het tuis- en cloudbased werken tegenwoordig.

Dus dan heb je een hele dikke downstream lijn en zit je bv bij Ziggo met 10% daarvan als upload ;(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.