'Aanleg van glasvezel naar woningen komt weer op stoom'

De aanleg van glasvezel naar woningen in Nederland trekt weer aan. Dat concludeert adviesbureau Stratix op basis van eigen cijfers. In de afgelopen jaren stond de aanleg op een behoorlijk laag pitje.

In de periode van maart tot september volgend jaar zou het aantal nieuwe ftth-aansluitingen op zo'n 275.000 moeten uitkomen. Dat staat in schril contrast met het dieptepunt uit 2017, toen het aantal nieuwe aansluitingen in het eerste halfjaar onder de 50.000 bleef. Tussen september dit jaar en maart volgend jaar wordt er ten opzichte van dat dieptepunt waarschijnlijk meer dan een verdubbeling gerealiseerd.

De aanzienlijke te verwachten stijging die dit jaar en volgend jaar zal plaatsvinden laat zien dat er sprake is van een kentering, waarbij het aantal nieuwe aansluitingen ongeveer op het niveau van het tweede deel van 2013 komt. Stratix zegt te verwachten dat de echte omslag pas vanaf volgend jaar zichtbaar wordt, aangezien dan een groot deel van de huidige bouwprojecten wordt opgeleverd.

In de buitengebieden is de verglazing het verst gevorderd in Overijssel, Noord-Brabant, Gelderland, Drenthe en Flevoland. Vooral in het oostelijke deel van Noord-Brabant en een groot deel van Overijssel is de glasvezelpenetratie relatief hoog. Stratix verwacht dat aan het einde van dit jaar de helft van de huishoudens in het buitengebied over een glasvezelverbinding beschikt. In 2021 moet dat zijn opgelopen naar tussen de 85 en 90 procent.

De flinke toename van het aantal glasvezelaansluitingen is naast de verglazing in de buitengebieden deels toe te schrijven aan KPN. Na de overname van Reggefiber zette de provider de grootschalige aanleg van glasvezel op een laag pitje, waarbij KPN vooral inzette op het upgraden van het kopernetwerk door middel van vplus. Inmiddels richt KPN zich weer meer op de aanleg van glasvezel. Het bedrijf wil eind 2021 een miljoen huishoudens op glas hebben aangesloten. Tijdens de afgelopen zomer gaf KPN aan dat het 40.000 woningen had verglaasd en volgens Stratix heeft KPN door middel van aangekondigde projecten ongeveer 230.000 aansluitingen in aanleg. Dat betekent dat er nog 730.000 woningen resteren om het doel van een miljoen aansluitingen per eind 2021 te realiseren.

Op dit vlak heeft T-Mobile ook ambities uitgesproken. Deze provider maakte vorig jaar rondom de overname van Tele2 bekend twee miljoen huishoudens van glasvezel te willen voorzien, al werd die belofte destijds niet nader toegelicht of gespecificeerd. Het bedrijf is onder meer samen met VolkerWessels Telecom bezig om een glasvezelnetwerk in Den Haag te realiseren.

Glasvezel NL per type

Door Joris Jansen

Redacteur

10-10-2019 • 12:39

160

Reacties (160)

160
156
135
17
1
17
Wijzig sortering
Helaas zijn de nieuwe KPN aansluitingen GPON en geen point-to-point. Hierdoor kunnen andere aanbieders in deze gebieden niet met KPN concurreren op b.v. snelheid. Dat zal ongetwijfeld een v/d redenen geweest zijn waarom KPN voor deze techniek gekozen heeft.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 22 juli 2024 15:23]

Anoniem: 63072 @Aaargh!10 oktober 2019 13:36
Er komt letterlijk een bundel kabels onze nutsruimte binnen om de hele flat van point-to-point te voorzien. KPN wringt zich echter in allerlei bochten om maar niet de kabels naar de woningen door te trekken.

Wat bezielt ze om wel de kosten voor aanleg tot het complex te maken en dan dat laatste stukje te weigeren, waardoor ze nul inkomsten uit hun investering voor het moeilijkste stuk halen?

Ik heb er al aan gedacht om zelf en glas kabel naar de nutsruimte te trekken, kijken met welk excuus ze dan komen?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63072 op 22 juli 2024 15:23]

Wat bezielt ze om wel de kosten voor aanleg tot het complex te maken en dan dat laatste stukje te weigeren, waardoor ze nul inkomsten uit hun investering voor het moeilijkste stuk halen?
Ik vermoed concurrentie tegenwerken maar wel de optie openhouden om later sneller aan te bieden (m.a.w. nadat een concurrent dit aanbied).
Dat laatste zeker ook, feitelijk de manier waarop ze hun marktmacht behouden en misbruiken.
"Wij ondersteunen geen infra die niet door ons zelf aangelegd is. Dit om kwaliteit te waarborgen."
Anoniem: 63072 @stok10 oktober 2019 16:27
Ja maar hun vaste smoes dat de benedenbuurman niet mee werkt heb ik dan wel om zeep geholpen. Hoe dan ook is KPN een leeugenachtige shit partij. Helaas zijn er geen andere partijen waar je als particulier mee in zee kan gaan als je glasvezel wil.
Geen idee.
Voldoende investering om (gemeentelijke) subsidies op te strijken en eerste recht te claimen??
Maar kan me ook voorstellen dat laatste stuk met ethernetkabel ook goed te doen is?
ethernet kabel is best te doen maar iedereen of althans de meerderheid wilt graag glas hebben (ik ook).
Het abo is duurder maar dan heb je wel iets.wijzelf hebben ook kpn ,nu had ik ergens gelezen dat ook ziggo met een snellere en duurderer verbinding komt.Als je op de kaart kijkt dan zie je dat in met name in limburg veel mensen Ziggo hebben of althans de meerderheid.Wij hebben kpn en ik hoop dat kon met reggefiber ook glas gaat aanleggen in zuid limburg.Het zal wel enkele jaren nog gaan duren maar de snelheid die ik nu heb is best te doen.Ik ben benieuwd hoe snel glas is.
Anoniem: 498327 @tinus7311 oktober 2019 05:32
Betalen gemeentes serieus subsidies? Ten tijde van reggefiber kon ik me dat nog voorstellen, daar zat een aanbod voor klanten bij voor gebruik dat in lijn was met subsidieverstrekking.
Maar nu?
  • KPN is zwaar commercieel en biedt glas tegenwoordig net zo assymetrisch aan als nodig om precies hetzelfde te bieden als Ziggo
  • De tijd dat we allemaal content gingen maken en allerlei spannende startups door glas konden beginnen is voorbij. De platformeconomie en de AVG hebben dit redelijk lamgeslagen
  • Grootste gebruik van ftth is toch wel streaming video, dat moet je nooit willen sponsoren als gemeente, lekker al die participerende burgers met hun gezonde levensstijl op de bank houden. Scheelt wel wat in hangjongeren dat glas, dat wel.
  • Hackers worden sneller beter in het misbruiken van IT evolutie dan wij beter worden in veilig gebruik. Een NAS/IOT apparaat aan glasvezel is vragen om ellende. Heb zelf een keer een pi-server gewist zien worden, daar kon ik heel grappig met een paar zonnepanelen 10 sites op hosten, maar ik doe het niet meer. Laat dit maar lekker aan professionals over.
  • Ik heb zelf tegenwoordig net zo lief 4G, nee geen 5G, gewoon goede 4G. Lost veel problemen met een glasaansluiting op. Nu nog meereizende IP nummers en wat meer port-forwarding mogelijkheden en glas is helemaal onaantrekkelijk als dataverbinding. Maar hoe dan ook, daar zouden ook geen subsidies op moeten zitten, ook niet op 5G.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 22 juli 2024 15:23]

Tja, meeste halen via glas/kabel data binnen en pompen dan een X aantal watt draadloos de woning in via Wifi, ik draai het om, op zolder wat 4G binnenhengelen en bedraad het huis in sturen. Weet niet vat beter is voor den mensch.
Misschien omdat ze verwachten dat 5g bekabeld internet gaat vervangen. Vanuit die redenering zou het nut hebben glasvezel aan te leggen tot een punt waar de 5g mast geïnstalleerd gaat worden, maar tot het huis de investering niet waard is.
Je kunt ook PON doen over point to point fiber.. je hoeft geen low-split PON te doen. Wat KPN doet is me nog steeds onduidelijk
Blijft interessant dat je op die kaart zo de grote steden/Randstad eruit pikt. Grote groene vlekken van coax. Terwijl een dunbevolkte provincie als Overijssel oranje kleurt, net als het platteland van Brabant.

Zelfs met deze omslag zul je zien dat de business case om glasvezel aan te leggen waar er al kabel ligt tegen gaat vallen. De ACM beslissing om de kabel vrij te geven zal voor glasvezel uitrol niet helpen, ondanks dat het voor de consument wel meer gaat brengen.

Primair zal je zien dat glasvezel het koper gaat vervangen (met name in oost-Gelderland valt wel wat te winnen, zo te zien)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 15:23]

Die kaart klopt niet, alle dorpskernen hebben hier al jaren glasvezel behalve de buitengebieden die nu aan de beurt zijn maar ik zie geen oranje dus neem het maar met een korrel zout.
Kijk eens op www.breedbandatlas.nl en zeg me waar de fouten zitten... Ik zal ze doorspelen naar degene die de kaart maakt. Collega's krijgen de data van veel operators rechtstreeks, maar perfectie garanderen we niet.
Dat is vrij makkelijk te verklaren. De buitengebieden zijn veel makkelijker over te halen om in te schrijven voor instanties die bepaalde gebieden willen voorzien van glasvezel en waarbij dan bijv minimaal 50% zich moet inschrijven voordat er gegraven gaat worden.

Zo zal een bewoner in het buitengebied met een 7mbit koperen lijn veel sneller overtuigd zijn dan iemand die niet in het buitengebied woont die al voorzien is van 60-100-200mbit coax verbinding. De voordelen van glasvezel zijn voor veel consumenten ook niet heel interessant, mits je al voorzien bent van een stabiele coax verbinding.
Klopt. Mijn stiefpa woont in een afgelegen gebied in Friesland waar het beschikbare koper echt rete-traag is. Maar het is dat of satelliet. Hij doet nu mee met een initiatief om glas aan te laten leggen en er is veel animo. En dat zal toch anders zijn als je ook een 500 Mbit coax tot je beschikking hebt.
Precies, waarom zou ik in de stad overstappen van coax naar glasvezel ook al is het verschil maar een paar euro als de huidige coax voldoet aan het verbruik dan zie ik geen reden om meer te betalen voor glasvezel.
Ja en het is niet alleen geld maar ook weer een hoop gedoe. Al dat geregel en mensen over de vloer voor glasvezel. Voor een 1 of 2 persoons huishouden is kabel snel genoeg.
Mijnouders haakten ook af, toen opeens bleek dat de oprit open moest. Overbodig, want een meter ernaast kon technisch net zo goed, maar mocht om obscure reden niet. Ofwel, gedoe deed hen afhaken ...
Hier liet Reggefiber in het begin een roedel ongecertificeerde jonge honden de bulk aanleggen. Die wilden de kabel eerst op nog geen spade diep dwars door mijn tuin schieten want - zo bleek later - ze moesten minstens twee meter bij het gas & licht uit de buurt blijven.
Ik heb mijn poot stijf gehouden en werd zo'n beetje als laatste in het dorp aangesloten; door twee wat oudere gecertificeerde vakmensen die hun kabel onder de oprit en keurig vlak langs de bestaande nutsleidingen mochten en konden schieten.
Als bij mij een boom eens lekker wild gaat wortelen of ik een vijver wil graven heb ik in elk geval niet die nare verrassing.
Enig minpuntje: ik had die twee gecertificeerde uitvoerders tevoren gezegd dat de de afstand in de kabelgoot tussen binnenkomst en meterkast twaalf meter was, maar die gasten vonden tien meter ook wel genoeg. Dus daar ligt nu een CAT6.
Precies, waarom zou ik in de stad overstappen van coax naar glasvezel ook al is het verschil maar een paar euro als de huidige coax voldoet aan het verbruik dan zie ik geen reden om meer te betalen voor glasvezel.
Omdat je meer concurrentie toestaat, wat jou als consument op de lange termijn geld meer keuze geeft.
Sterker nog, om ons kleine dorpje Zwartebroek heen wordt glasvezel uitgerold via "glasvezel buitenaf". De dorpskernen zijn echter gewoon uitgesloten, omdat daar al coax ligt. Nou ja, bij de brievenbus in de straat ja. Maar ADSL gaat ook gewoon tot 30Mbit.
Dan is dan het EQT netwerk, dus het Caiway netwerk.
In hoeverre is Overijssel dunbevolkt? Voor zover ik weet wonen er alleen al in Twente 600.000 mensen, dat noem ik niet perse dunbevolkt (tenzij het vergeleken wordt met een enkele stad als Amsterdam). Daarnaast is men in Overijssel al jaren bezig om voorop te lopen in de technologische ontwikkelingen (onder andere met de UT).

Ik sta er zelf altijd weer van te kijken dat men (zeker in de Randstad) in heel Nederland eigenlijk nog zo achter loopt. Ik weet dat het deels de 'schuld' is van KPN, maar dit kan toch niet de enige reden zijn? Ik weet dat het bij ons (Overijssel, regio Twente, gemeente Tubbergen) vanuit zowel de provincie als gemeenten gepushed is richting Cogas. Zoiets zou toch ook in de rest van NL gedaan kunnen worden? Of denk ik nu te simpel?
Overijssel heeft 344 inw./km² en bvb. provincie Utrecht 916 inw./km² en Zuid-Holland 1282 inw./km²

Dus in die zin is Overijssel dun-bevolkt.

De reden van achterlopen is niet zozeer de KPN (hoewel het niet geholpen heeft), maar dat de business case voor glas niet sterk is in gebieden waar al coax ligt. Je hebt hoge investeringen en beperkte terugverdien-capaciteit.

Coax ligt vooral in steden/dichtbevolkte gebieden, omdat dat historisch is begonnen als Communautaire Antenne-Inrichtingen. Gemeentes vonden het woud aan TV-antennes op de daken maar niets en investeerden in gemeentelijke kabelnetwerken.

Pas tijdens de jaren ‘90 zijn die geprivatiseerd (commerciële televisie was in Nederland trouwens tot die tijd ook verboden. Andere tijden!) en uiteindelijk bijna allemaal opgekocht door Ziggo (LibertyMedia)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 15:23]

In Hillegom ligt er zelfs al glasvezel en het was daar ook ooit beschikbaar. De lokale provider is er echter mee gestopt (reden weet ik niet meer) en je zit daar nu dus vast aan Ziggo of DSL.

M'n ouders wonen daar internet/telefoon/TV ligt er dagelijks wel een of twee keer uit. Best frustrerend als je daarvoor gewoon goed werkende 500Mbit glasvezel had.
Waarom het netwerk nooit is overgenomen door een andere partij weet ik niet. Zodra dat zou gebeuren dan zullen er echt heel veel overstappen gok ik zo.

Zelf woon ik in een van de weinige wijken in Haarlem met glasvezel. Een verademing na UPC/Ziggo. Het kabelnet in Haarlem is stokoud en lag er toen ik nog Ziggo had ook om de haverklap uit.

Dus ook in coax gebied zullen er genoeg zijn die over willen stappen.

edit: Nog even gezocht, Lijbrandt is overgenomen door KPN en wilde geen glas leveren in Hillegom.
nieuws: Lijbrandt Telecom gaat op in moederbedrijf KPN

[Reactie gewijzigd door ReMMerSB op 22 juli 2024 15:23]

Denk ook dat het in een stad meer kostbaarder is. Als werkzaam bij een netbeheerder, kan ik je vertellen dat er aanzienlijke grote kosten verschillen zijn met het openbreken van de straat in randstad t.o.v. de gebieden daarbuiten.
Maar hoeveel aansluitingen kunnen er b.v. per 500 meter gemaakt worden?

Dus openbreken kan duurder zijn maar indien er meer aansluitingen op een dergelijk stuk gemaakt kunnen worden kan de effectiviteit hoger uitkomen dan op een buitenweg van 5 kilometer lengte.

Historisch gezien een feit. Op dit moment zijn er nog steeds buiten-locaties waar geen riool aansluiting voorhanden is.
In de stad ligt veel meer onder het staat niveau dan je misschien denkt, het is er echt enorm druk, onderschat dit niet. In het buitengebied schieten ze glasvezel, of wij boren daar een elektra kabel. Dat het echt stukken sneller en velen malen goedkoper.
Tja waarom gaan concureren als je ook je eigen monopolie kunt creëren. Ziggo ook weer blij en de consument vist weer achter het net. Ik zou zo graag keuze willen hebben maar het is Ziggo of 8 Mbit.
Anoniem: 498327 @sys6473810 oktober 2019 15:33
Daarom heb ik tegenwoordig 4G. 100/50 voor de helft van kabel of glas.
Oost Gelderland is op de goede weg, no thanks to KPN trouwens. Het tweede kaartje op de Stratix site laat duidelijjk zien dat er voor een groot gedeelte van Oost Gelderland glas is of aankomt

[Reactie gewijzigd door farlane op 22 juli 2024 15:23]

Dan zal ik je vertellen dat KPN in "Ziggo territorium" Arnhem bezig is met graven. Hele wijken gaan ze aansluiten op glas. Eerst was er een nieuwe grote wijkkast, vervolgens een haspelwagen en daarna kwamen een paar ingehuurde gravers de leiding leggen. Ook vond ik een flyer in de bus met informatie van KPN.

Kortom, ze gaan de concurrentiestrijd aan.
Reggefiber was VolkerWessels met haar zetel in het oosten. Niet zo raar dat ze daar veel verglaasd hebben. Wel grappig dat VW Telecom nu weer met T-Mobile gaat samenwerken. :+
over een paar jaar komen Starlink en OneWeb, en valt de business case voor buitengebieden mogelijk helemaal weg.
Mooie grafiek. Duidelijk te zien wanneer kpn de glasvezelaar van Nederland heeft opgekocht.

Over glasvezel en andere huis/privé aansluitingen: Het wordt tijd dat dit door een 'onafhankelijk' bedrijf wordt gedaan, zoals dat ook met de elektriciteitsaansluiting wordt gedaan. In internet termen: Scheiding van isp en asp. En dan de asp per regio vastleggen en iedereen kan zijn/haar eigen isp kiezen.

De asp (access-service-provider: toegang vanaf huis) biedt dan coax, adsl en/of glasvezel. De isp (internet service provider) is je toegang tot internet met services als dns, dhcp, routering, email, nntp, ntp, hosting en wat je daar zelf allemaal bij kiest.

En eventueel ook meerdere asp-s: voor telefoon/voip, televisie en 'de rest van internet' apart.

[Reactie gewijzigd door beerse op 22 juli 2024 15:23]

Ofwel: https://hollandsglas.nl/ en specifiek voor Kralingen (waar L2 begon): https://hollandsglas.nl/glasvezel/rotterdam-kralingen/

Edit: Mijn persoonlijke mening is trouwens dat dit in dit tempo en epic fail wordt.

[Reactie gewijzigd door Nacht op 22 juli 2024 15:23]

Al geeft L2Fiber meer keuze dan alleen hollandglas :P

Verder wel mee eens dat het tempo veel te laag is. Toen ze de handtekeningen zochten voor het minimaal aantal heb ik om de paar weken een brief of iets binnen gekregen van ze. Nu ik aangemeld sta en ze zelfs een controle gedaan hebben bij mijn huis (of het mogelijk was, hoe de installatie dan zou zijn etc) hoor ik niks meer van ze. Ze konden ook geen indicatie geven over wanneer ze de aanleg kunnen starten. Op dit tempo kan dit nog makkelijk 2-5 jaren (if not more) duren voor ze 1 wijk in Rotterdam voorzien hebben van glasvezel.
Scheiding van isp en asp. En dan de asp per regio vastleggen en iedereen kan zijn/haar eigen isp kiezen.

De asp (access-service-provider: toegang vanaf huis) biedt dan coax, adsl en/of glasvezel. De isp (internet service provider) is je toegang tot internet met services als dns, dhcp, routering, email, nntp, ntp, hosting en wat je daar zelf allemaal bij kiest.

En eventueel ook meerdere asp-s: voor telefoon/voip, televisie en 'de rest van internet' apart.
Ik denk zelf dat je één landelijke overheidsorganisatie moet hebben die een landelijk glasvezelnetwerk gaat aanleggen en de infrastructuur gaat onderhouden. Een soort ProRail van het glasvezel die zich volledig richt op het aanleggen, uitbreiden en onderhouden van de infrazijde en dan kunnen de isp's zich volledig op de dienstverlening richten.
Zoiets ja, Reggefiber was aardig op weg om in delen van het land zo netwerken aan te leggen.

Mijn idee is gebaseerd op het stroom net met stedin en zo. De aanbieder hoeft niet meteen landelijk te zijn, het mag in regio's opgebouwd worden, eventueel zelfs per wijk.

En daarnast kan zo'n access provider ook per techniek zijn; glasvezel, coax en/of twisted-pair door verschillende asp's laten uitbaten.

Bijkomend voordeel: de thuis apparatuur moet gewoon aan de standaard voldoen en de gebruikers kunnen dat zelf kopen, door de asp en/of door de isp laten leveren. Als de asp ze levert, dan is dat vergelijkbaar met de meter bij de overige nutsbedrijven.
Bla.

Sorry dat ik zo bot ben, maar het is juist gebleken dat alles duurder is geworden na privatisering (KPN even uitgezonderd, internettechnologie was nog in ontwikkeling). De zorg is duurder, buskaartjes zijn duurder, treinkaartjes ook. En niet zo’n beetje ook. Met name voor de minima is het erg moeilijk aan het worden, meer dan 115 euro aan verzekeringspremie én 32 euro per maand aan eigen risico (dat is voor veel mensen helemaal geen keuze, ik heb bijvoorbeeld een auto-immuunziekte dus ik maak mijn eigen risico al van te voren over).
Om het nog maar niet over de huurprijzen te hebben, die zijn in de sociale sector ook al bizar hoog. Ik moet volgens de overheid een woning tot 608 euro kunnen betalen met minder dan 1000 euro netto inkomen. Ja, daar gaat nog wat subsidie vanaf maar ik zou eigenlijk voor ongeveer 300-350 euro een moeten huis huren volgens het Nibud (ca 450-500 euro bruto, en dan nog wat huursubsidie van de overheid). Vergeet het maar, die zijn er niet meer.

Basisvoorzieningen kun je simpelweg niet aan de markt overlaten. Bedrijven bewijzen telkens dat uitwringen belangrijker is dan de dienstverlening. Dat is voor nutsvoorzieningen gewoon geen optie (gas, water, licht, zorg, huisvesting en dus ook internet) want je hebt als consument helemaal geen keuze om het af te nemen. Bedrijven gaan daar altijd misbruik van maken.
Nou opa, misschien heeft Steyn_E het inderdaad niet meegemaakt, maar ik denk dat we er allemaal wel over eens kunnen zijn dat de huidige "werking" van de commercialisering zich niet richt op het uitbreiden van de service voor de klant, maar op het maximaliseren van de winst voor de aandeelhouder. Met de klant als gedupeerde.
Commercialisering en concurrentiewerking kunnen prima werken als er geen hongerige geldwolven de dienst uitmaken. Maar met aandeelhouders en besturen die elk jaar tonnen (dan wel miljoenen) aan winst op willen strijken op hun privé rekening, blijft er weinig ruimte over voor innovatie en het verbreden van die oh zo belangrijke service aan de klant.
Maar goed, die tijd heb jij niet meegemaakt dus jij kunt daar ook niet over oordelen.
Ik heb die tijd wel meegemaakt, ik ben ouder dan jij. En @Steyn_E heeft gewoon gelijk.
Treinen zijn geprivatiseerd. Maar je hebt er geen ruk aan. Ik kan niet kiezen of ik met Arriva de NS of wat dan ook rijdt. Ik moet van Breda naar Utrecht. Er is geen keuze alleen versnippering. Dat maakt het niet goedkoper.
En denk je echt dat het goedkoper en efficiënter is als er drie postbezorgers achter elkaar aan door mijn straat rijden gevolgd door 4 pakjes bezorgers?

[Reactie gewijzigd door Ortep op 22 juli 2024 15:23]

Het was een politieke keuze. De inkomstenbelasting moest en zou omlaag onder Zalm. Dat is gedaan door te besparen op onder meer de sociale voorzieningen als het ziekenfonds en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (maar ook goedkoop openbaar vervoer) en het steeds verder afbreken van zorg voor hulpbehoevenden (financieel, fysiek of mentaal). De maatschappij is akelig verhard, zoek het zelf maar uit is het devies tegenwoordig. Ja, de staat is misschien minder geld kwijt maar de burgers betalen natuurlijk alsnog. Met als verschil dat je niet meer in prijs kunt differentiëren voor wat betreft de hoeveelheid ingehouden zorgpremie. De minima zijn dus heel hard achteruitgegaan hierdoor. De 'gemiddelde' Nederlander is per saldo misschien (iets) beter af, de uitschieters zijn steeds groter aan het worden. Zowel aan de onderkant als aan de bovenkant (CEO's die vinden dat 50-100x meer verdienen dan de schoonmaker normaal is).
En dan heb je ook nog de verhuurdersheffing voor woningbouwverenigingen die gewoon voor 100% uit de zakken van de laagste (lees: afhankelijke) inkomens komt.

Nee, de neoliberale gedachtegang is failliet. Trickle-down economics is inmiddels bewezen BS en privatisering is een sprookje. Als we vooruit willen als samenleving is investeren als geheel de enige oplossing (belasting heffen dus). Let wel: Niet alleen burgers onderling maar (juist) ook bedrijven zullen hun fair share moeten gaan betalen. En dat betekent simpelweg de breedste schouders dragen de zwaarste lasten. Of je nou wel of niet van de trein, zorg of sociale woningbouw gebruik maakt.

[Reactie gewijzigd door Steyn_E op 22 juli 2024 15:23]

Lekker dan. Ik heb het toch nergens over strafkampen en censuur? Ik hoop eigenlijk vooral dat mensen dit zelf gaan inzien en op democratische wijze een eerlijker (in mijn ogen ja) economisch systeem in willen voeren. Dat heeft niets met Noord-Korea van doen. Of met een dictatuur.

Andersom zou je kunnen zeggen: ga maar eens in de VS kijken wat een volledig losgeslagen vrije markt veroorzaakt; ik had mezelf überhaupt niet kunnen verzekeren voor zorg omdat ik al voor m’n 18e ziek was. Maar bijvoorbeeld ook onderhoud aan infrastructuur is daar een ondergeschoven kindje.
Ah, je bedoelt die tijd dat de treinen dus juist wel op tijd reden, zelfs als er 50 cm sneeuw en blaadjes lag,
en er hittekanonnen op de stations stonden om deuren te ontvriezen. (meegemaakt jaren 80)
Dat er nog een groenteboer/SRV/biebbus/bladenman bij de deur langskwam.
Dat je niet voor iedere mug op je buik een vergunning nodig had,
en die tijd dat de topmannen een leuk salaris hadden en een leuk huis, maar geen miljoenen.
Die tijd dat aandeelhouders niet elk jaar kapitalen opeisten, maar gewoon tevreden waren met een jaarlijkse stijging net boven de bankrente, en een beetje dividend.
Mijn carière begon bij een grote toeleverancier van de europese PTT-s. In de tijd dat die gesplitst en geprivatiseerd zijn is veel verkeerd gegaan. Bedenk bijvoorbeeld dat de P in KPN staat voor POST, nu net dat wat ze NIET doen. Telegrafie hebben ze als eerste afgebouwd en Telefonie wordt heel snel afgebroken.

Neem van mij aan, de NL-PTT was nog heilig. In België durfde de RTT in 1992 nog met droge ogen te beweren dat het aansluiten van een telefoon 3 tot 6 maanden duurde, zelfs in een flatgebouw waar de bekabeling al ligt en gebruikt is door de vorige bewoner. Hier in NL duurt een verhuizing van een telefoonaansluiting bij de KPN nu in 2019 overigens nog steeds 3 weken (https://www.kpn.com/servi...ie-over-je-verhuizing.htm). Sorry oma, je gaat bellen via ziggo: binnen 3 dagen geregeld.

In de tijd van de privatisering hebben ze voor electriciteit wel een splitsing gemaakt tussen de kabels en de levering. Dat zouden ze bij telecom ook moeten doen. En dat kan nu nog steeds, nu op basis van de monopolies die ontstaan.

Concurentie is mooi als er echt geconcureerd wordt. Er zou in dit soort geprivatiseerde markten een clausule moeten zijn dat zodra het aantal aanbieders minder dan 4 is, er gesplitst moet worden zodat er weer meer dan 5 providers komen, elk met maximaal 1/3 van de markt (in aantallen klanten EN in waarde)
Kijk, hier is nu eens duidelijk te zien hoe ver Zeeland achterloopt met deze ontwikkeling. Momenteel is glasvezel daar enkel beschikbaar in enkele huizenblokken in nieuwbouwwijken in Goes en Middelburg, aangevuld met wat GPON in Yerseke en Tholen.

De zgn. experts die denken dat er daar geen draagvlak is voor FttH(andere providers die hoge snelheid internet kunnen leveren dan coax providers), zouden eens beter onderzoek moeten gaan doen. Het feit dat Delta/ZeelandNet(de lokale provider die via de coax levert) de laatste weken agressief deur-tot-deur verkoop inzet om meer Alles-in-een klanten terug te winnen en de toename van WiFi-netwerken van Experiaboxen en SSIDs met "VFNL" of "Tmo" spreekt voor zich.

Eigenlijk zou de overheid moeten erkennen dat glasvezel de superieure techniek voor internettoegang is en standaard een glasvezelaansluiting voor elke woonruimte in Nederland moeten faciliteren. En dan wel 2 glasvezels vanaf elk huis naar PoP's met gigabit apparatuur, zodat men ook de mogelijkheid heeft om hoge snelheden of een zakelijke aansluiting te nemen in het geval van een thuiskantoor of om een provider de mogelijkheid te geven tv via DVB-C te leveren i.p.v. IPTV. Of zelfs de klant de mogelijkheid te geven om een dienst apart af te nemen bij een andere provider i.p.v. alles-in-een bij een enkele provider.

Dit is alleen al goed vanuit het oogpunt van 'gelijke' concurrentie. Iedere provider krijgt dan dezelfde mogelijkheden en betaalt dezelfde prijs aan lijnhuur. Vervolgens kunnen deze bedrijven zich dan gaan profileren en kiezen op welke manier ze concurreren. De consument kan vervolgens overal naartoe verhuizen waar hij wil binnen Nederland(hoeft geen woningkeuze te maken op basis van snelheid internetverbinding ter plaatse) en kan vervolgens de keuze maken voor een provider op basis van aanbod van snelheden, tv-zenders, beltarieven, gebruikte technologieën, mate van ondersteuning of prijs. Ook goed voor de economie, want de verbindingen zijn dan geen beperkende factoren voor de bedrijfsvoering meer.

[Reactie gewijzigd door timmie1 op 22 juli 2024 15:23]

Zeeland is het perfecte voorbeeld ....
Relatief veel oppervlakte, met weinig bewoners.
Dan is het voor een kabeltrekker niet goedkoop om iedereen aan te sluiten, en blijft dat liggen.
Dorpen met amper 1000 inwoners, kan je de kostprijs niet terugverdienen.

Ga je naar grotere dorpen met hun aanliggende gebieden, zit je op 10K en meer inwoners, dan is die vereiste van 30% interessant
Ja, dan heb je het over buitengebied. Maar er zijn ook gewoon dorpen en steden naast de landelijk wonende landbouwers. Die dorpen en steden zijn qua grootte vergelijkbaar met de dorpen en steden in Noord Brabant waar glasvezel massaal is uitgerold. Ik begrijp dat je als bedrijf de mensen in de polder tussen Heinkenszand en Lewedorp, maar dan kun je de dorpen Heinkenszand en Lewedorp zelf toch wel aansluiten?
Het probleem is vaak niet het dorp, maar de route ernaartoe ,,,
Ze zijn nu eindelijk glas aan het aanleggen hiernaartoe, maar de vergunning om de kabels te leggen heeft bijna 8 jaar op zich laten wachten, omdat het een 'groen' gebied is.

Alleen maar omdat er een procedurefout is gemaakt met de vergunning om de wegen te verbreden, kreeg de organisator de toestemming om 'mee te liften' op de werkzaamheden ( gelukje voor ons ... )
Ik was toevallig vorige week nog even bij mijn ouders in Yerseke en ik zag dat ze daar nu overal fiber binnen ana het leggen zijn (door een heleboelstraten zag je naast de voordeur een oranje rolletje liggen die naar binnen gebracht gaat worden.

Weet niet exact wat ze daar nu aan het doen zijn, maar dit ziet er uit als een uitstekende vooruitgang
Afgelopen week hebben ze de eerste aansluiting daar opgeleverd. Op zich mooie ontwikkeling, maar dat is een netwerk gebaseerd op PON en niet op point-to-point zoals in de rest van Nederland. Goedkoper en met beperkingen.
Ik zie ook steeds meer dat het bewonersinitiatieven zijn om een netwerk aan te leggen als collectief, en niet als commerciele partij. Dat helpt zo te zien goed in buitengebieden in Drenthe en Overijssel!
Heb je misschien een link met informatie hoe je zo'n initiatief kunt starten?
Dat weet ik niet, je zou de initiatiefnemers van mijn vorige gemeente kunnen vragen, die zijn erg actief en hebben het netjes aangepakt. Uiteindelijk hebben ze zelfs er een prijs van de EU voor gewonnen. https://glasvezeldewolden.nl/
Hier in Friesland is de afgelopen maand ook succesvol een initiatief afgerond waar er 31 dorpskernen inclusief het buitengebied zal worden aangesloten op glasvezel.
https://www.defryskemarrenopglas.nl en https://glasvezelvoorsudwestfryslan.nl/

Bij de tweede zijn ze de aanmeldingen nog aan het tellen. Buitengebied is wel gehaald.

Buitengebied ging sowieso hard omdat veel verbindingen daar echt pure bagger zijn.
Leukste link wat ik ooit vond is het dikke .pdf dagboek van Fochteloo (Oostellingwerf)
@Flupkees krijg je beetje een idee hoe je een initiatief kunt starten ;)

http://www.fochteloo.nl/glasvezel/Glasvezel_dagboek_2019.pdf

Bijgehouden vanaf 2014
Mede naar aanleiding van negatieve berichten in de NOS en de bijna wanhopige oproep van de Gemeente aan Dorpsbelangen om actie te ondernemen, lanceren de initiatiefnemers met steun van Dorpsbelang Fochteloo, een vraag naar “interesse in een glasvezelaansluiting en bereidheid om zitting te nemen in een werkgroep” naar de bewoners van Fochteloo met flyers, Fodovoni (dorpskrant) en website.

Eindigend in januari 2019
De aanleg van glasvezel in het buitengebied van Ooststellingwerf gaat door! Op dit moment (10 januari 2019) heeft81,9%van de betrokkenen in het buitengebied van de gemeente Ooststellingwerf zich aangemeld voor een abonnement bij één van de providers

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 juli 2024 15:23]

Ik heb nergens nog iets gelezen over noord oost fryslan, alleen buitengebied :|
Vanuit de overheid
https://www.overalsnelint...prekstafels-met-gemeenten

Edit: Meest in de buurt Woensdag 16 oktober, 10.30 - 17.00 Zwolle, Raadzaal van Stadhuis
Misschien dat iemand van je gemeente mee wil ;)

Om gemeenten op deze ontwikkelingen goed voor te bereiden organiseren we in oktober regionale gesprekstafels over dit thema. Hiervoor nodigen we graag ambtenaren van gemeenten, provincies en metropoolregio’s uit.

Tijdens deze gesprektafels gaan we met elkaar in gesprek over:
de komst van nieuwe digitale infrastructuur
de vraag hoe jouw gemeente zich daarop goed kan voorbereiden
de kansen die dit biedt
Daarnaast verkennen we met elkaar hoe we de komende maanden gezamenlijk kunnen optrekken om tot een spoedige uitrol van 5G en glasvezel te komen in Nederland en welke afspraken we hierover kunnen maken.

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 juli 2024 15:23]

Onder de paraplu van bijvoorbeeld Delta Fiber Nederland (https://www.glasvezelbuitenaf.nl/) zijn een groot aantal projecten gestart. Dat lijkt misschien bewonersinitiatief (en is het deels ook wel), maar er zit gewoon een commerciële partij achter.
Die club wil je niet meer in zee gaan, dat zijn de grootse oplichters, het netwerk is niet 100% open en ze willen 2000 euro eigen bijdrage en dat terwijl ze gewoon subsidie konden krijgen van de gemeente.. Gelukkig heeft KPN onder de naam de digitale stad zich gemeld en nu kon alles gratis voor het buitengebied. En glasvezel buitenaf probeerde de boel dan ook nog te chanteren door een WOB verzoek te doen bij de gemeentes. Pure boevenclub dus!
Ik gok zomaar dat het over dit nieuwsbericht gaat.

Verder zijn ze in de regio rivierenland lekker bezig dus voor mensen in die gemeentes gaat het goed komen.

Zoals hier te lezen is
Raar, binnenkort gaan ze bij ons (gemeente Oost Gelre) glasvezel aanleggen en wij hoeven geen eigen bijdrage te betalen. De enige vereiste was, dat je bij 1 van de providers een jaar abonnement afnam. Na 1 jaar mag je het opzeggen.
Prima toko om zaken mee te doen dus
Mijn ouders wonen ook in de gemeente Oost Gelre (Lichtenvoorde) en ze zijn al jaren, misschien wel 8-10 jaar geleden aangesloten op het glas netwerk. Gaat het om een nieuwbouw project of zijn sommigen gebieden in Oost Gelre inderdaad nog niet aangesloten?
De kleine kernen/dorpen rondom Lichtenvoorde ;)
En het verdere buitengebied.
Ik kreeg onlangs een folder van E-Fiber in de bus
Dus vol goede moed op zoek naar prijzen.
Kwam ook bij die club uit
2000€ om aan te sluiten, en als je buiten X kilometer woonde, ook nog een bedrag per gegraven meter ( als zijnde vergunningskosten )

E-Fiber had zijn eigen pagina ( waar ik niet direct op kon ) en gaf de reguliere prijzen van Tweak en consorten aan
Nu afwachten ... kan zomaar een jaar duren nog ;)
Die zijn bij ons in de gemeente nu ook bezig geweest ja. Hier waren zij eerder dan E-Fiber en hebben zij het gehaald. Nu is E-Fiber (Limburg Glasvezel) ook bezig. E-Fiber vraagt dus geen vastrecht en Glasvezel Buitenaf dus wel (€17,50 maandelijks of eenmalig €2000). Ik hoop dan ook dat het initiatief van E-Fiber doorgaat en ik eindelijk van Ziggo af kan. Een beetje concurrentie kan geen kwaad. Ik merk wel dat een gigantisch groot aantal mensen niet van Glasvezel Buitenaf naar E-Fiber gaat, ondanks dat zij op de hoogte zijn van het vastrecht wat zij dan niet hoeven te betalen. Waarom vraag ik mij dan ten zeerste af.
Yep en soms springt een gemeente of provincie bij met een lening, erg tof !
Het mooie aan dit 'systeem' is dat uiteindelijk de abonnementhouders rechtstreeks aan de kabel mee betalen. https://www.dvhn.nl/drent...3A%2F%2Fwww.google.com%2F
De leningen met een looptijd van twintig jaar moet CGN dus gewoon terugbetalen. De subsidie wordt ook terugbetaald wanneer de financiële situatie van de coöperatie bovenmatig positief wordt, nadat de lening is afgelost of als het bedrijf of het glasvezelnetwerk tussentijds verkocht wordt.

edit : Drenthe op een rijtje
https://wilookglasvezel.n...n-rijtje-javoorglasvezel/

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 juli 2024 15:23]

Ik denk dat de toename niet aan KPN maar aan Ziggo toe te schrijven is. Doordat Ziggo doorging met ontwikkelen werd de achterstand van KPN te groot waardoor ze wel moesten.
Buiten dat om verkeek KPN zich mogelijk ook op een andere kostenpost: de *DSL apparatuur aan beide kanten van de verbinding die de beperkingen van één of twee koperen telefoonlijntjes proberen te compenseren. In plaats van daarin (o.a. via VDSL/paired bonding) te investeren is het beter om voor glasvezel te gaan, omdat dat de toekomst heeft. KPN wilt graag onderdeel van de duopolie blijven.
Inderdaad, ik denk dat KPN zich verkeken heeft in wat VDSL2 in de praktijk betekent. Ja, mijn telefoonlijn (340m lang volgens mijn modem) ging van 20 megabps ADSL2 naar nu 28 megabps downlink, maar als dat de verbetering is over vele jaren schiet het niet op natuurlijk. Om met VDSL2 hoge snelheden te kunnen halen, moeten de telefooncentrales afgebroken worden en de VDSL-apparatuur binnen 100 meter afstand van de klant geplaatst worden. Dat is serieus wat graafwerk door Nederland en ik denk dat KPN op dat punt de investering onderschat heeft, reden waarom ze er niet op doorgepakt hebben.

En daarom nu toch maar glasvezel gaan aanleggen.
Het gekke is dat ze in een gemeente als Bergen op Zoom zo'n 5 jaar geleden een volledige VDSL-upgrade gedaan hebben met alle kosten van dien, en ze nu weer bezig zijn om glasvezel in de hele gemeente aan te leggen. (en ik haal nota bene 93 down 24 up, dus de prestaties zijn ook vrij redelijk)
Ik denk het "wel". Maar vooral omdat de kleine partijen de druk opvoeren.
Jammer is wel dat deze allemaal onderbelicht blijven.

Alle prijs vergelijkers negeren standaard deze partijen. En sterker nog ook grote partijeen negeren dit netwerk. Een Tele2 of een T-mobile bied geen glasvezel aan behalve over het KPN netwerk.
Ik heb het al vaker gezegd, ik zou graag van Ziggo op glas overstappen ivm de symetrische verbinding. Ik betaal nu veel te veel voor download snelheid om een fatsoenlijke upload te hebben.

Ik merk echter nog niets van de uptick bij KPN glasvezel, ze verzinnen nog steeds smoesen waarom ik geen glasvezel kan krijgen. En smoesen zijn het:

1e keer: Benedenburen werken niet mee ... ik met beneden buren (een restaurant, ik ken de eigenaar goed) gesproken. Hij is nooit benaderd.

2e keer: beneden buren nemen de telefoon niet op om een afspraak te maken. Zoals gezegd het is een bedrijf, daar kan men het druk hebben, stuur een brief ... kon niet.

3e keer: er moet een haalbaarheidsonderzoek gedaan worden; dit was voor de eerste keer al gedaan en het was haalbaar!

4e keer: Glasvezel is bij u helaas niet mogelijk. (Er ligt al glasvezel tot de algemene nuts ruimte van de flat, hoezo kan je geen draaidje door de kokers omhoogschieten?

5e keer: U benedenbuurman wil niet meewerken

6e keer: er moet een haalbaarheidsonderzoek gebeuren. Dat was inmiddels al twee keer gebeurt KPN, je kan inmiddels door de stront zakken. Dat vonden ze geen aardige opmerking... ik vind het niet aardig om voorgelogen te worden.

Dus ik blijf wel Ziggo klant en hoop dat ze een beetje vaart maken met nieuwe Docsis uitrol en daar hogere uploads bij gaan aanbieden.

KPN mag wat mij betreft failliet gaan, service van KPN is inmiddels zo slecht als de Service van UPC vroeger was...
ik kan me niet voorstellen dat Ziggo het eens is met de titel en invulling van het 2de plaatje ;)

Want dat zegt gewoon dat Glasvezel sneller is dan Coax, is ziggo vast niet mee eens met die stelling ;)

[Reactie gewijzigd door joco op 22 juli 2024 15:23]

Ziggo mag het er niet mee eens zijn maar met glasvezel kan je in NL al 1Gbit lijnen krijgen waar dat bij Ziggo niet mogelijk is ;)
Die 1Gbps is maar zéér beperkt beschikbaar bij KPN in NL. Bij Ziggo kun je in hun hele verzorgingsgebied nu al 500/40 krijgen met een particulier abonnement of 600/50 met een zakelijke abonnement.

Daarnaast heeft KPN aangekondigd dat de nieuwe 1 Gbps glasvezelaansluitingen met GPON techniek worden aangelegd, verdiep je daar maar eens in en dan zul je zien dat DOCSIS 3.1 betere techniek biedt. En de stap daarna, full-duplex, heeft de mogelijkheid om 10 Gbps symmetrisch te bieden. De strijd om de snelheid is nu dus begonnen.

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 22 juli 2024 15:23]

En de UPLOAD dan?
Die blijft ver en ver achter ten opzichte van glasvezel.
Docsis loopt al jaren achter de feiten aan en wordt alleen maar verder ontwikkeld omdat er glasvezel bestaat die al deze bezwaren niet kent.
Ziggo probeert alleen maar de oude coax kabel uit te melken.
De gedane investeringen in de coax op zich zijn al lang terugverdiend. Een deel daarvan heeft Ziggo wel geïnvesteerd in verglazing van hun eigen netwerk maar opvallend genoeg dan niet de “last mile”.
De upload blijft inderdaad achter t.o.v. glasvezel. Maar met een aantal jaar zal dat ook niet meer van toepassing zijn omdat de full duplex versie dat beschikbaar zal zijn.

Ik denk dat die hoge upload overigens echt een tweakers dingetje is (zelf wil ik ook graag :) ). Ergens heb ik gelezen dat de internetsnelheid bij minder dan 20% van de glasvezel klanten de reden was om over te stappen.
Tsja, dat verhaal hoor ik al jaren bij de kabel!
De hoogste uploadsnelheid is ook niet altijd nodig maar biedt gewoon een gelijke snelheid aan dus 50/50, 100/100, 500/500 enz.
Daar heeft iedereen wat aan.
Het gaat bij glasvezel niet alleen om de uploadsnelheid uiteraard, zaken als stabiliteit, lage latencies, keuze aan providers e.d. tellen zwaarder mee.
Probeer bij een kabelaanbieder maar eens een andere provider te kiezen....
Anoniem: 498327 @HoppyF10 oktober 2019 15:32
Standaard glas bij KPN is tegenwoordig ook 50/5. Dat is niet meer wat het was toen OnsNet het hier uitrolde en instap 100/100 was voor een stuk minder geld.
Standaard misschien wel maar je kunt ook gewoon 100/100 krijgen, dat heb ik namelijk bij XS4all.
Daarvoor heb ik KPN en Vodafone Thuis gehad ook altijd gelijke snelheden.
Er zijn twee dingen: De kwaliteit van de bedrading, en de protocollen die daar vervolgens bovenop gedraaid worden. De theoretische bandbreedte van glasvezel is duizelingwekkend. Als daar nu met GPON niet het maximale rendement uit gehaald wordt, dan zegt dat nog niets over wat er over 10 jaar met een volgende generatie techniek meer kan gebeuren.

De coaxkabels van Ziggo zijn evident superieur aan de CAT3-kabels van het telefoonnetwerk, maar inferieur aan glasvezelkabels. Echter, met DOCSIS 3.1 kunnen hogere frequenties in gebruik genomen worden (met wel als consequentie dat de apparatuur dichter bij de woningen moet komen te staan) en kan de bandbreedte van de coaxkabel nog flink toenemen t.o.v. de huidige situatie.

Als je zegt dat daar meer mogelijk is dan met GPON, dan lijkt mij dat plausibel. Op lange termijn is coax evenwel inferieur aan glasvezel. Snelheden boven de 1 gigabps zijn met DOCSIS 3.1 prima mogelijk, maar ergens daar voorbij, wellicht bij 10 gigabps, gaat de coaxkabel het afleggen en ik verwacht niet dat er met een volgende generatie DOCSIS nog heel veel meer uit te persen valt.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 22 juli 2024 15:23]

Ik ben het zeker met je eens dat glasvezel een betere fysieke drager is. Echter is het aan de netwerken om te kiezen in welke techniek geïnvesteerd wordt. Dan zouden we nu GPON met DOCSIS 3.1 moeten vergelijken en in de toekomst XGSPON met DOCSIS 3.1 Full-Duplex.

Echter blijft het zo dat de meeste mensen in Nederland al wel een Hybrid Fiber Coax aansluiting van Ziggo hebben liggen en (nog) geen glasvezelaansluiting.
Wat een upload bij Ziggo. Not.
Wat tegenwoordig veel belangrijker aan het worden is is upload. Ik heb al met mijn €32,50 abo een 100mbits upload. Kan Ziggo met zijn duurste abo nog niet aan tippen.
En dat wordt nog voornamelijk beperkt door de kastjes aan beide kanten. Met kastjes die snel genoeg zijn, is 10Gbit symmetrisch sowieso haalbaar, maar technisch misschien net zo makkelijk 100Gbit.

Even gezocht en vond een artikel uit 2011:

nieuws: Wetenschappers jagen meer dan 100Tbps door glasvezel

[Reactie gewijzigd door Miglow op 22 juli 2024 15:23]

Dat het haalbaar is zegt niet dat ze het aanbieden natuurlijk. Met Glasvezel is ook vele malen meer haalbaar dan dat ze nu aanbieden.
Mijn reactie ging ook over glasvezel. Koper in welke vorm ook is min of meer ten dode opgeschreven. Coax heeft nog wel wat rek als de analoge tv uitgeschakeld wordt, maar uiteindelijk zal glas veel meer capaciteit hebben.
Het is nog niet mogelijk, maar binnenkort wel met de Docsis 3.1 modems. Helaas blijft de upstreams dan wel ver achter vergeleken met glasvezel. Maar met de invoering van Docsis 3.1 Full Duplex dan is symmetrische snelheden wel mogelijk. Dan kan Ziggo vol in de aanval met glasvezel.
Dan ben ik benieuwd WIE met de prijzen gaat schuiven
Ziggo kost me nu 400/40 rond de 85€ - glas zit voor basisTV en 1000/1000 op 57€
Op mijn adres geen glasvezel aanwezig. Afstand tot dichtstbijzijnde centrale 3.200m. Maximale bandbreedte 200Mbit via kabel.

Waarom spreken we steeds over dit onderwerp in de context van de buitengebieden? Onze stad heeft 70.000+ inwoners, niet echt een buitengebied.
Waarom spreken we steeds over dit onderwerp in de context van de buitengebieden? Onze stad heeft 70.000+ inwoners, niet echt een buitengebied.
De term buitengebieden heeft niet zozeer te maken met glas an sich, maar wordt gebruikt in de context van snel internet in het algemeen. Buitengebieden zijn gebieden zonder kabel of glasvezel.
Buitengebieden zijn de gebieden die niet in de kerngebieden liggen, ofterwel gebieden buiten het centrum.
Omdat de overheid graag ziet dat iedereen op minimale snelheid een breedband verbinding kan aanvragen.
Nu zijn er gebieden die het met max 2Mb moeten doen ( en zelfs minder )
Daarom moet KPN en zijn concullega's weer aan het werk, er is ergens een 'deadline' afgesproken hierover ( ik meen zelfs EU breed )
Het werd dan ook eens tijd dat KPN wakker werd, al dan niet door de concurrentie van Ziggo.
In de wijk waar ik woon, opgeleverd in 2006, konden we kiezen tussen:
* Ziggo
* xDSL (met een maximum snelheid van 8mbit)

Effectief kon je dus alleen Ziggo kiezen. Inmiddels ligt de oranje kabel bij de voordeur en over 2 weken komt Volker Wessels aansluiten (namens KPN)
KPN heeft Reggefiber trouwens hernoemd naar KPN NetwerkNL. We kunnen straks kiezen voor een eigen ISP; KPN, XS4ALL, T-Mobile, Youfone, NLE, Solcon, Online & Plinq.
Als je op deze pagina kijkt: https://www.kpnnetwerk.nl/providers/ zie je veel meer providers staan. Iemand enig idee waarom ik niet uit al deze kan/mag kiezen? Het valt me vooral op dat degenen die 1gbit aanbieden niet tot mijn keuzemogelijkheden behoren.
Dat doorgrond ik ook niet, want in Zeist kom je met e-fiber juist alleen maar bij clubs uit welke 1G aanbieden. En juist niet bij de gerenommeerde merken...

Het hangt er blijkbaar vanaf welke partij de fiber graaft en dus bezit? Waarna ze met een aantal partijen deals gesloten hebben. Over Ziggo is heel wat te doen met het "openen van het netwerk", met het glasnetwerk neigt het ook naar monopolist-me. Of je krijgt een fiber van KPN NetwerkNL met alle Tier1 providers, of je krijgt een fiber van e-fiber met alle Tier2 providers, Tweak etc https://www.e-fiber.nl/providers/
De 1Gbit providers hebben een ander netwerk / infra
De vezels zijn ook anders ( van wat ik begrepen heb uit de topics op GOT )

Hier komt E-Fiber, en die bieden de 1Gb aanbieders, en geen KPN e.d
( ik had anders genoegen genomen met 500/500 met de kpn-family kortingen )
Het ziet er naar uit dat het centrum van Roermond (zichtbaar op het andere kaartje van Stratix) voorlopig niet op de planning staat (volledig wit van kleur). Erg jammer, aangezien je voor snel internet dan meestal bent aangewezen op de geldwolven van Ziggo-Vodafone.
Het is lastiger om glas te schieten in de grotere steden, ivm al aanwezige leidingen en planningen.
Op het platteland / kleinere gemeentes is er gewoon meer 'ruimte' voorhanden
Zelfs in de kleine gemeenten kan het lastig zijn. Ons dorp was een van de eersten in Nederland waar ze glasvezel gingen leggen maar we hebben het toen geweigerd: onder de oprit ligt namelijk een meter dikke laag bouwpuin als stabilisatie dus ze moesten de hele oprit opbreken omdat ze niet konden schieten. Het opnieuw aanleggen van de oprit was iets dat ze natuurlijk niet gingen vergoeden dus wij en nog 10 huizen in de straat hebben toen geweigerd.
Maar dan ligt dat niet aan de gemeente, of aan de glas-aanlegger natuurlijk.
Voor jou kan dat zo overkomen, maar jij stelt de voorwaarden ( te hoog )

Ze leveren een dienst, dat er dan een percentage niet meewerkt, is ingecalculeerd.
Maar glas in Amsterdam en Rotterdam zal lastiger zijn, vanwege bestaande infrastructuur
Mijn familie in Rotterdam kreeg niet eens een vergunning om de achtertuin 5cm af te graven, omdat er 'mogelijk' sturingsinfra zou kunnen liggen van de RET ( jaren '90 )
( de tuin is 100én keren omgespit, als dar al iets lag, lag dat heus wel op 60cm of dieper ;)
Maar nee ... we willen geen risico lopen
Al wil ik 10m diep een kuil graven in de voortuin, zal de gemeente hier direct toezeggen, zolang de omgeving er niet te lang last van heeft.
Dat zal inderdaad zo zijn, echter geeft de Gemeente Roermond zelf aan geen partij te willen zijn nadat ze het zelf hebben verprutst toen Reggefiber nog bezig was in de regio.
Ja vooral dit, ik kan je dit bevestigen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.