Nederland heeft drie miljoen glasvezelaansluitingen

Vrijdag wordt in Nederland de drie miljoenste glasvezelaansluiting aangelegd. Dat gebeurt in het buitengebied van Aalten. Volgens onderzoeksbureau Stratix kwamen er vorig jaar 200.000 glasvezelaansluitingen bij, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Brancheorganisatie NLconnect maakt het aanleggen van de drie miljoenste glasvezelaansluiting bekend. Dat gebeurt vrijdag in de aanwezigheid van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. De aansluiting wordt aangelegd door Glasvezel buitenaf, een initiatief dat zich toelegt op het aanleggen van glasvezel in buitengebieden.

Volgens NLconnect is de aanleg van glasvezel in de afgelopen jaren explosief toegenomen, vooral in het buitengebied. Dat de Randstad achterblijft, wordt beaamd door de Glaskaart van onderzoeksbureau Stratix, waarop alle glasvezelaansluitingen te zien zijn. De kaart toont aansluitingen tot in het derde kwartaal van 2018.

Hoewel er drie miljoen huishoudens zijn aangesloten op glasvezel, betekent dat niet dat er ook zoveel abonnementen zijn. Volgens de NOS, dat zich baseert op cijfers van Stratix, heeft 46 procent van de aangesloten huishoudens daadwerkelijk een glasvezelabonnement.

Vorig jaar meldde Stratix al dat het aantal glasvezelaansluitingen weer toeneemt. Dat is vooral toe te schrijven aan lokale initiatieven en onafhankelijke exploitanten in buitengebieden. Ondanks de groei waarschuwt de Fiber Carrier Association, een Nederlandse brancheorganisatie voor glasvezelbedrijven, dat het aanleggen van 5g-netwerken onder druk staat door leemtes in glasvezelnetwerken. De focus ligt nu vooral op het aansluiten van huishoudens, terwijl voor een optimaal 5g-netwerk een landelijk dekkend glasvezelnetwerk nodig is.

Afbeelding: Glaskaart van Stratix

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

08-02-2019 • 09:38

234 Linkedin

Reacties (234)

234
233
142
3
0
62
Wijzig sortering
Ben ik de enige die het vreemd vind dat de randstad nog steeds in veel gevallen buiten de boot valt als het op glasvezel aankomt ? Daar wonen m.i. meer mensen dan de inmiddels aangesloten buitengebieden, dus valt voor providers ook meer geld te halen lijkt me.
Ik kan je uit eigen ervaring vertellen: het gros van de mensen die nu kabel hebben, willen niet over naar glasvezel. In grote kernen, waar Ziggo bijvoorbeeld al ligt, kom je als glasvezelboer dus bij lange na niet aan je minimum aantal aanmeldingen.

In de buitengebieden valt theoretisch meer winst te halen. Daar is vaak helemaal geen snel internet voorhanden (dus ook geen snelle kabel). Voor bijvoorbeeld boerenbedrijven is een snelle internetverbinding ondertussen noodzaak terwijl ze het nu moeten doen met een KPN kabeltje waarover vrijwel niets mogelijk is. Er worden nu al straalzenders opgesteld om voor die afgelegen bedrijven snel internet te regelen. Daar willen ze ook wel voor betalen.
Daarnaast zitten veel bedrijven die op kleine industrie-terreinen gevestigd zijn bij kleinere woonkernen ook verlegen om snelle verbindingen. Daar is ook niet altijd kabel beschikbaar en als er kabel is, dan heeft deze te weinig capaciteit.
Ben van Eindhoven (glas) naar een glasloze gemeente (Ziggo) verhuisd. Maar zodra hier glas beschikbaar is (geen idee wanneer), ga ik weer terug naar glas. Jaren lang probleemloos van genoten. Sinds Ziggo vrij veel issues.
- Mail relay.
- Opnemen/afspelen
- Opstarten horizon
- Versterker moeten kopen (waarom nog steeds coax tot aan de settopbox? dramatisch medium)
Ziggo is ook bagger, maar veel mensen willen Ziggo sport...
Slimme zet van Ziggo, mensen nemen de mindere kwaliteit voor lief.
Je kan ziggo sport ook als los zenderpakket afnemen bij andere providers zoals Xs4all bijvoorbeeld. Daar heb je niet noodzakelijk ziggo voor nodig.
Kost alleen best wat, dan moet je het wel heeeel graag willen!
Ik heb 20+ jaar nooit problemen gehad met Ziggo, Ziggo is top! (Ik moet wel zeggen dat ik nooit die horizonbox heb gehad, alleen maar slechte dingen over gehoord).

Toen hier glas kwam (zo ongeveer eerste in Nederland, meer dan 10 jaar geleden) ging ik gelijk over. Ik wist niet hoe snel ik terug wou naar ziggo. Wat een drama was het TV gebeuren op glas. (Apparatuur was gewoon prut). Nu zal dat vast wel anders zijn.
Indertussen ben ik wel van ziggo af omdat ik te weinig live-tv kijk. Ik kijk tegenwoordig online (NLziet) stuk goedkoper en voor mij meer dan genoeg.
Ziggo en top gaat in mijn woordenboek niet samen. Glasvezel is zoveel stabieler!
Laten we zeggen dat iedereen zijn eigen ervaringen heeft. Glasvezel is voor jou misschien stabieler, bij mij zijn er meer merkbare incidenten geweest op glasvezel in het zelfde tijdbestek. 1x per jaar. Terwijl ik bij ziggo jaren zonder incidenten doorkwam.
Je kunt toch niet met droge ogen beweren dat een ziggo lijn beter is dan een glas naar huis verbinding?
Dat de implementatie van de providers nog wat achterloopt kan prima kloppen.

Maar de infrastructuur met fiber to home, vs gedeelde koper kabel naar de huizen, waar vervolgens een versterker tussen moet is qua techniek echt velen malen minder.

De potentie in glas is gewoon velen malen groter dat wat er ooit met coax haalbaar is.
Ik ben het wel met je eens dat de KPN's van deze wereled het er absoluut niet uithalen.

Op dit moment gaat de kwaliteit van Ziggo zenders alleen maar achteruit. De laatste keer dat er zenders zijn toegevoegd, ging de bitrate van een aantal zenders OMLAAG, van 12 naar 8 mbit. Dit om ruimte te maken voor meer zenders.

Bij glas zit er veel meer potentie in, in landen als Noorwegen wordt op glasvezel al tv zenders aangeboden met een bitrate 26mbit. De kwaliteit kan duidelijk omhoog.
Het is jammer dat KPN zo min mogelijk effort stopt in glasvezel. Dat ze na de overname van Reggefiber de hele uitrol hebben stopgezet, zegt genoeg over de wil van KPN.

Dat neemt niet weg dat er echt veel meer in glasvezel zit dan in coax. Wat mij betreft zit de toekomst dan ook in glasvezel. Uiteindelijk zal iedereen alleen nog maar glasvezel gaan gebruiken. Misschien eerder over 50 jaar dan over 10 jaar, doordat marktpartijen deze ontwikkeling bewust stagneren.
In theorie is glasvezel beter. maar als de implementatie slechter is, wat gebruik je dan liever? Ik zeg niet dat het kabel beter is dan fiber als medium, ik heb het over de ervaring als consument, dus wat de provider er mee doet. Je kunt wel een race-auto hebben, maar als je niet kunt racen, win je geen wedstrijd.

Dus ja, ik kan met droge ogen beweren dat voor mij Ziggo een aantal jaren geleden beter was dan glasvezel nu. Het gaat juist om de implementatie als gebruiker, Theorie zegt geen drol als de praktijk niet meespeelt.

Ik weet jou situatie niet, maar ik had voor coax geen versterker nodig. Ik had goede kabels en een goede verbinding vanag de wijkkast. Veel mensen verpesten het juist met een versterker (te veel versterken kan ook nog) Het kan best dat Ziggo slechter word, ik beschreef alleen mijn situatie in mijn huis, tot een paar jaar geleden. Glasvezel TV was bar slecht 5-10 jaar geleden. dat is ondertussen ingehaald, maar in den beginne was glasvezel echt bagger wat betreft TV. 4mbit TV, serieus..... en praat me niet van die kastjes die er bij zaten... terwijl Ziggo gewoon goed deed. Geen gedoe met de kast van toen. maar ik begrijp dat in het Horizon tijdperk het alleen maar slechter is geworden. Dat Horizon kastje heb ik altijd gewijgerd.

ja, glasvezel is de toekomst en beter dan coax, als het ook goed gebruikt word.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 19 februari 2019 13:19]

Dit is bij mij ook de pest; te veel mensen die niet wouden inschrijven omdat ziggo al leverde...

leuk en aardig, maar in de huidige situatie is er gewoon niets wat werkelijk kan competeren leverbaar dus nu zitten we nu allen vast aan Ziggo.
Wat een domme mensen... Dan stap je toch een jaartje over, zodat even iets hebt geinvesteert in meer concurentie. Daar pluk je later de vruchten van. Keuze is alijd beter.

Ook al zou ik dolgelukkig zijn met Ziggo, ik zou een jaar mindere ervaringen over hebben voor de toekomst. Na het jaarcontract kun je gewoon weer terug naar ziggo, maar daarna ben je flexibel!
Mja in Oostzaan helaas is er een voting geweest.
Oostzaan heeft veel ouderen die de reden van glasvezel niet begrijpen en vaak niet geinteresseerd zijn, omdat Ziggo al alles levert.
Zodoende, moet ik het helaas met Ziggo doen, ondanks dat ik graag naar glasvezel zou willen, want stabieler en beter... Maar nee, ouderen regeren daar :(
Zit ook in het gebied Aalten en wordt aankomende week aangesloten via Glasvezel Buitenaf. Zit net niet bij de eerste 3 miljoen aansluitingen :+

Hier ook een boerenbedrijf, kabel van KPN is in en in triest zo traag dat het is. 38 euro per maand betalen voor 1.5 Mbit... Het percentage werd hier met 73% voor glasvezel dan ook heel makkelijk gehaald. Tegenwoordig moet alle agrarische data digitaal aangeleverd worden bij de overheid, de melkfabriek en alle andere aanverwante zaken. Laat staan zodra er automatisering zoals een melkrobot in de picture komt. Dan schiet de kabel echt tekort.
Het is ook een kwestie van prijs.
Het aanleggen van een glaskabel in dun bebouwd gebied is vele malen makkelijker.
Vaak heb je een berm waar je makkelijk kan graven.

De randstad is alles bestraat, je moet dan altijd de stoep open breken. Hier moeten ook allemaal vergunningen etc voor worden afgegeven. Dit alles kost tijd, geld en moeite.
Een ISP zal eerder buiten de randstad willen vernieuwen.

UPC heeft in de randstad bijna niks aan onderhoud gedaan, omdat het erg kostbaar was.
Nu met Ziggo zijn ze dit gelukkig aan het veranderen. Maar kost nog steeds veel tijd en geld.
Ziggo heeft een monopoly op coax en dat maakt idd buitengebieden en alles om de randstad intressant.
Maar is graven ook een stuk lastiger en duurder. Je levert meer overlast op, en komt een stuk meer andere infra tegen in de grond.
En toch gaan de straten vaak genoeg open voor onderhoud aan riolering en waterleiding. Het is dus best mogelijk - dat zou ook voor aanleg glasvezel moeten kunnen. Als ze slim zijn combineren ze die zaken zelfs. Maar ja, KPN is geen publiek bedrijf meer.
Dat combineren heb ik in mijn vroegere gemeente in de randstad dan ook voorgesteld, maar daar hadden ze nog niet aan gedacht en ze vonden het allemaal maar erg lastig, ze zouden kijken wat er mogelijk was. Uiteindelijk bleken ze alleen maar KPN benaderd te hebben en die hield toen nog de voet op de rem. Het ging dus niet door.
Riolering ligt over het algemeen op een heel andere plek als dat glasvezel ligt. En combineren, tja, daar hebben ze nog nooit van gehoord bij gemeenten.

Bij mij thuis alleen al diverse voorbeelden, o.a. straat compleet open voor nieuwe riolering + wegdek. Alles netjes dicht gegooid, binnen 1 maand moest e.e.a. weer open i.v.m. waterleiding vervanging. nog geen maand daarna moest er een heel stuk electriciteitskabel vervangen worden (was vooraf al bekend, dus niet voortkomend uit het gewroet in de grond), weer alles open.
Ach combineren word bij mij in de regio vaak gedaan. Dan ligt de zooi een week open en elke dag staat er dan een ander busje voor werkzaamheden.
Misschien is de communicatie in jouw regio slecht
Dat lijkt mij ook want zijn KLIC meldingen hier niet juist voor bedoeld?
Bij ons in de buurt ligt een doorgaande straat ook open. Ik heb nog met de coordinator gesproken over de aanleg van glasvezel, omdat het raakt aan een kern waar dat al wel ligt. Ze hebben het bekeken, maar omdat glasvezel kabels op een andere plek en hoogte liggen is combineren niet direct iets dat voor de hand ligt (ook ivm inzet van kleiner materieel). Het zou verder betekenen dat de straat over de hele breedte (+ voetpaden) open zou moeten, wat tegen de afspraken met de directe omwonenden in zou gaan.
In Belgie gebeurt dit maar komt erop neer dat netwerk-boeren pas fiber leggen zodra een ander (nuts) bedrijf de straat openbreekt. Het werkt eerder remmend in dat opzicht. Mijn verwachting is dat passieve fiber via de woninggevel op de eerste verdieping wordt getrokken, zoals vaak al het geval is met coax in steden.

[Reactie gewijzigd door analog_ op 8 februari 2019 20:20]

KPN is nooit een publiek bedrijf geweest ;) Je bedoelt de periode voor 1998, toen het nog PTT heette.

Slim combineren bij het aanleggen van nieuwbouwwijken lijkt het meest logische wat er bestaat maar zover ik weet gebeurt dit niet. Het zal de diverse aanleggers ook worst wezen omdat je toch niet om ze heen kan – en hun tarieven – dus ze kunnen rekenen wat ze willen en meer omzet is meer winst.

De gemeente dit laten coördineren gaat m ook niet worden. Als ik een brief schrijf aan de gemeente, duurt het twee maanden voorbij reactie krijg. Daar staat dan in dat mijn brief ontvangen is… meer niet. Dit is illustratief voor het tempo waarin in ieder geval onze gemeente werkt. Kortom daarvan wil je niet afhankelijk zijn bij het bouwen van een nieuwbouwwijk.
In nieuwbouwwijken hoeft ook niets gecoördineerd te worden, behalve dat de bestrating pas definitief wordt gelegd nadat alles klaar is. Al die diensten hebben hun eigen eisen over ligging en diepte, dus het is niet alsof je alles in 1 geul kan neerleggen.
Natuurlijk kan dat wel, alleen moet je dan samenwerken.. Dat doen ze niet graag, dat merk je overal aan.

Van de stoep naar mijn huis ligt alles vlak langs elkaar en in ieder geval water, telefoonkabel en Ziggo liggen gewoon in dezelfde geul tegen elkaar aan. Is ook maar 4 of 5 meter maar alleen Ziggo (UPC toen nog trouwens) vroeg daar al € 800 of zo voor, terwijl die geul nog gewoon open lag op dat moment en ze die kabel er gewoon in konden leggen.
De wet van de remmende voorsprong.

Veel gemeenten buiten de randstad proberen de fysieke afstand tot de randstad te compenseren door de virtuele afstand te verkleinen om zo toch wat punten te scoren voor bedrijven en inwoners.
Dat gaat prima met glasvezel. :)

Bij de bouw van onze wijk in 2005 zijn er al loze leidingen de grond in gegaan, zodat als er later glasvezel zou komen de straat niet openhoeft. Door dat jarenlang vol te houden is de investering om iedereen aan te sluiten een stuk minder.
Klopt, Rotterdam is de eerste stad in de randstad waar alle huizen glasvezel krijgen (link). KPN (Reggefiber) en alle buitengebied netwerken gaan voor laaghangend fruit: weinig tot geen concurrentie dus naar verwachting hoge percentages aansluitingen die ook echt diensten afnemen.

Als je kunt kiezen tussen 200Mbit Ziggo, 100Mbit VVDSL of 500Mbit via glasvezel voor vergelijkbare prijzen dan zal lang niet iedereen voor glasvezel kiezen en verdien je je investering minder snel terug.
Volgens mij is Alphen aan den Rijn een dorp waar geen woning meer is waar geen glas /kabel ligt. En ook de industrie terreinen ligt kabel en glas.
In tegenstelling tot de grote steden, die je ook voldoende vindt in het oosten, heb je veel minder hoogbouwcomplexen buiten de randstad. Probeer eens te organiseren dat 10 tot 20 (verdiepingen) mensen tegelijk thuis zijn op vrijwillige basis voor de aanleg van een kabel. Ik kan je uit ervaring vertellen dat het behoorlijk lastig is! Om zeer diverse redenen vaak, zoals studenten, wietplantages, ruzie met de woningbouw etc.

In Almere, Hilversum en Enschede zijn er genoeg appartementscomplexen waar er bossen kabels in de meterkast op rol ligt op de 2e, 3e of 4e verdieping, omdat de buren erboven geen toegang hebben verleent. Buiten langs de gevel wordt enkel getolereerd als de CAI destijds al op die manier was aangelegd. Anders moet je dus sowieso binnendoor langs elke meterkast.

En nee, verplichten kun je niet gemakkelijk in Nederland i.v.m. de privacywet.
De buitengebieden worden vergeten, en er zijn al jaren lokale initiatieven die de aanleg van glasvezel hebben opgepakt, regefiber is hier een groot voorbeeld van, KPN heeft later in fases een meerderheidsbelang genomen in reggefiber en daarna stopte de vooruitgang. Het bewuste beleidsplan van kpn toendertijd.

In de echte landelijke gebieden begint de uitrol nu eindelijk, door het initiatief van lokale partijen wederom om, bij een deelname van 50% van de huishoudens en extra inleg door een hoger abonnement of 1 malige bijdrage van ongeveer 1200 euro word het commercieel haalbaar, er zijn maar weinig westerlingen die dat gaan betalen,
de meeste landelijke gebieden werkte nog op een adsl lijntje van 3mbit ongeveer, 1 youtube filmpje werkte al nauwelijks, en natuurlijk geen iptv,
De straalverbinding gaf veel hoop, maar ook die was op vele plaatsen niet rendabel te leveren, line of sight, danwel verbinding pas op 35 meter of hoger, dus een mast van meer dan 10 duizend euro

KPN zag de ontwikkeling en concurrentie ook en kwam met een zoethoudertje de gratis dienst 4g ondersteuning voor de klanten onder de 7mbit,
Nu het lokale initiatief opgang kwam, en de KPN een nieuw beleid heeft, wilde de KPN de lokale partij nog snel de loef afsteken. Door 2 weken voor het einde van de inschrijftijd 10 euro onder de prijs te gaan zitten.

Dus kortom voor een hogere prijs normaal internet wat elke groter dorp of stad al 15 jaar heeft.
Weer een school voorbeeld dat marktwerking vertragend werkt en duurder is voor de uitzondering.

En het verhaal over 5G is zowiezo onzin in het buiten gebied, er is nauwelijks 4g, iets meer 3g op kruipsnelheid en gewoon bellen lukt af en toe al niet, de regering vind 99% dekking voldoende.zelfs in dorpen en steden is het bereik om te huilen.
Het lijkt vreemd maar het gaat wel om de keuzes die men heeft. Ik kon ook glas krijgen. Exacte nummers weet ik niet meer maar het kwam ongeveer neer op:
- Ik had 50Mb/s voor ~40 euro
- Ik kon glas "krijgen" met 100/100 voor ~120 euro

O.a. zulke prijzen vanwege het alleenrecht van de aanbieder van ~1-2 jaar op de glaslijn.

Op dit moment kan ik een glasverbinding nemen met een mooie snelheid voor een veel nettere prijs. (500/500 voor 50 euro...).

Voor mij was 50Mb/s prima, zeker als de andere optie een veel hoger bedrag was.
Zelf ben ik er ook 1tje van, wat wel grappig is, is dat ik merk dat de hoge snelheid die potentieel geboden wordt mij de extra prijs nog niet waard is. Mooi dat de groeimogelijkheden er nu wel zijn echter met de glasvezelkabel die er ligt.
Ik ben ook zo'n persoon die roept dat hij glasvezel wil. Niet dat ik zo'n snelle verbinding wil maar überhaupt de keuze hebben tussen 2 verschillende netwerken (kabel en dan dus glas) is gewoon fijn.
Nu heb ik wel eens gedonder met Ziggo en heb ik keuze tussen het maar gewoon slikken of overstappen naar een brakke xDSL verbinding. Een vergelijkbaar alternatief als glas tot de beschikking zou ik serieus wel wat voor over hebben :)
Dat vergeten inderdaad veel mensen, ook al boeit de snelheid/opties je op dit moment niet, je hebt wel een uitvalmogelijkheid. En een optie om elk jaar te hoppen in verband met een mooie aanbieding eventueel.

Vergis je trouwens niet in 'ik heb de snelheid niet nodig;. Heb nu 100/100 maar game veel, en de games worden steeds groter (deze week al 45 GB en 50 GB door lijn getrokken) net als hun updates. Ik neig zeer sterk naar een snelheidsupgrade, gelukkig kan ik tot 500/500 kiezen :) Gezinnen met meerdere kids zullen een leuke upload en download ook wel kunnen waarderen ;)
Wij zitten met 8 mensen op 100 en dat valt prima te doen hoor.
Of iets prima te doen valt is subjectief. wat voor de één prima te doen is, is voor een ander niet mee te werken.
Wij hebben al jaren lang glasvezel in ons dorp, en moet zeggen dat ik het wel mooi vindt dat men in het Oosten van het land veel sneller is geweest met het aanleggen van de glasvezel. Maar ik maak er nog geen gebruik van, al heb ik net als jou regelmatig problemen met Ziggo.
Het gras is altijd groener bij de buren, want ik ken genoeg mensen die de overstap wel hebben gemaakt en die hebben net zo vaak problemen. Het maakt dus weinig uit of je nu bij Ziggo of KPN zit of eventueel een andere aanbieder, ze hebben allemaal wel hun problemen of makken.

Prijstechnisch maakt het ook helemaal niets uit waar je gebruik van maakt. Als je veel upload en bestanden deelt kan het interessant zijn om naar glasvezel over te stappen gezien de veel hogere upload snelheid. Afgezien van dat is het allemaal een pot nat.
Prijstechnisch kan het wel voordelen hebben, afhankelijk van waar je woont.

Tweak.nl bied in sommige steden 1000/1000 aan voor €395 per jaar.
(Edit: ~€33 per maand) Dat is wat sommige mensen voor 100/100 betalen.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 8 februari 2019 14:23]

Sommige mensen? Volgens mij betaal je gemiddeld ~50 euro voor 100/100. Op het KPN netwerk iig, wat toch het grootste deel van Nederland is (en anders wel wordt, KPN koopt zo'n beetje alle kleine netwerkjes over zodra het glas er ligt).
Een internetverbinding kan je qua prijs niet enkel vergelijken op snelheid. Veelal worden triple play pakketten verkocht (internet-tv-telefoon) en dan is aanbieder ziggo bijvoorbeeld onder de streep (door bijv ziggo sport) veel voordeliger. Verschil is ook dat er aanbieders zijn die je de installatie zelf laten uitzoeken, of bijv. ziggo met haar "power promise", die de boel komen aanleggen. Uiteraard, een tweaker doet dit zelf, maar voor veel mensen is dit een uitkomst. En nee , ik heb geen ziggo aandelen, ik probeer enkel te relativeren.
Ik wou ook alleen maar aangeven dat de uitspraak van “prijstechnisch het niets uitmaakt” niet altijd klopt.

Service is van Tweak is gelijk met ziggo, in mijn ervaring.
Ik had een tijd lang ziggo alleen voor tv en Tweak voor internet. Die combinatie gaf mij onder de streep meer voor minder geld.

En ik heb bijvoorbeeld geen behoefte aan ziggo sport. En een heleboel andere zenders. Ziggo dan maar afgeschaft en NLziet aangeschaft.

Dus ik betaal ongeveer €40 voor TV en 1000/1000 internet en bellen. Geen ziggo sport, maar voor mij niet noodzakelijk. Het is dus ook afhankelijk van je wensen wat je mogelijkheden zijn.
Ieder jaar wisselen zorgt dat je flink goedkoper uit bent. Alleen nieuwe abbo's krijgen acties en bestaande moeten er naar vragen.
Dit is mij ook opgevallen.

ik vroeg me altijd al af of het mogelijk is om een nieuw abonnement op naam van mijn partner aan te vragen, ondanks dat we beide op hetzelfde adres wonen, om gebruik te maken van de nieuwe-klanten-korting.
.. bestaande moeten er naar vragen.
Kwestie van een telefoontje plegen.? Als je toch wilt wisselen kun je alsnog even vragen wat de huidige provider biedt om je te houden. Ik wilde en kreeg een nieuwe Fritzbox.
Dat is niet zo vreemd omdat glas aanleggen in oude stedelijke gebieden een stuk complexer is, vooral in oudere appartenten. Daarnaast is het aanleggen over de wat langere afstanden minder complex omdat je veelal met landelijke gebieden te maken hebt.

Zelf boeit het me niet zo, ik heb geloof ik 160 mbit via Ziggo, maar haal meestal maar 30 omdat Wifi niet optimaal is met 25K inwoners per vierkante kilometer :+
Sorry maar denk je dat er in het Midden en Oosten van het land geen oude steden zijn :?
Dat het in hele grote steden iets ingewikkelde is kan best, maar overdrijven is ook een vak. Daarnaast heb je een veel grotere afzetmarkt, wat de extra kosten makkelijk moeten kunnen dekken.

Volgens mij kom je niet vaak in het Oosten van het land of wel? Ook daar zijn gewoon dorpen en steden waar de woningen niet honderden meters uit elkaar staan. ;) Meestal kan het juist niet uit om het in het landelijke gebied te leggen omdat je daar maar paar huizen hebt per km. Glasvezel is bij ons in het dorp heel normaal, maar in het buitengebied is er geen glas gelegd.

Ziggo heeft tegenwoordig 200mbit/s aansluitingen en die zijn inderdaad meer dan voldoende, de goedkopere variant is 40mbit/s en dat is nou weer net aan de magere kant. Ze doen er expres geen variant tussen, want meeste mensen vinden 40 te weinig en zullen dus voor het duurdere abonnement kiezen.
Inderdaad. Sterker nog: in het oosten heb je júist hele oude steden. Steden als Deventer en Nijmegen behoren zelfs tot de oudste van het land.
"Het gras is altijd groener bij de buren,"

Je bedoelt: 'Het glas is altijd groener bij de buren.' Sorry, moest die even inschoppen. :o
Niet mijn glas inschoppen he :+
bij kpn is het best groen :P
groen kunst gras.
Hoeven ze geen onderhoud te geven.
Maar daar heb je geen glas ;)
Ik heb glas van KPN? :P
Helemaal mee eens, ervaring met meerdere glasvel leveranciers van trined tot t-mobile maar ik ik moet de 1e klantgerichte nog tegenkomen. Het is veel beloven en wij zijn anders dan... Maar de praktijk leert anders.
Tuurlijk hebben alle providers hun nukken maar als je keuze hebt om te kiezen kun je iig. zeggen "dikke vinger provider X, verbind me gelijk maar door met de afdeling opzeggingen.
Mijn zwager woont aan de andere kant van het dorp waar wél glasvezel ligt. Die stapt elke x jaar zo'n beetje over als er een goede aanbieding is of als hij weer eens gedoe heeft en op wil zeggen kan hij opeens wel goed geholpen worden.

Ik heb keuze tussen de nukken van Ziggo of brakke xDSL (oude lijn en ongunstige aansluiting op wijkkast qua ligging).
Blijkbaar is de enige manier om je stem te laten horen met je portemonnee.
En dat is exact waarom ik na mijn verhuizing van een kabel/dsl dorp naar mijn huidige woonplaats gewoon heb gekozen voor een glasvezel abonnement. Daar heb ik enige keuze aan aanbieders, nadat ik jarenlang bij Ziggo heb gezeten en alle prijsverhogingen maar heb moeten eten.
En dsl was realistisch geen vergelijkbare vervanger, dus je zit gewoon aan Ziggo vast dan. Die hebben genoeg geld van me gehad.
Maar Ziggo is toch de beste provider van Nederland, zelfs met ruime marge dus waarom overstappen.
Om heel eerlijk te zijn heb ik weinig problemen gehad met de service van Ziggo. Op een aantal DNS blackouts na was de dienst vooral stabiel. Ik betaal nu maar weinig meer voor xs4all (rip), en blijf waarschijnlijk op het glasvezel. Heb ik in ieder geval nog het gevoel dat ik keuze heb.
Grappig, hier was het juist andersom,, zaten eerst op 300kbps waar we de hoofdprijs voor betaalden en nu glas 100x de snelheid voor de helft van de prijs
Ah, ik zit zeker wel op een verbinding via glas. Maar na een tijdje 500 Mbit symmetrisch gedaan te hebben, ben ik terug gegaan naar 100 Mbit. Het was simpelweg (nog) niet nodig.
Heb zelf 500 en wil naar 750 (t-mobile, maar wil de provider niet) of 1gbit. Voor games downloaden is het perfect en met twee puberende Fortnite kids is glas een uitkomst voor ons. Zodra KPN meer biedt ga ik naar nog sneller.
wat doen die puberende kids dan dat ze 500 mbit binnen halen,

die ene patch 1 keer per maand die iets groter is ??

latency wordt niet lager met meer bandbreedte
For example, it will take 8ms to serialize a 1500-byte packet on 1.5Mbps link, while it will only need 1.2us on 10Gbps

Latency is echt wel afhankelijk van je snelheid.
Nauwelijks merkbaar vanaf de 10mb/s, zo groot zijn je packets als je gamed niet. Geloof dat battlefield 4 iets van 50mb per uur kostte
Die vlieger gaat alleen op als je bandbreedte geknepen wordt door de maximale bandbreedte van de laag 1/2 infra. In het geval van FTTH is er sprake van 1Gb of 10Gb capabele infra, waar op hogere lagen het verkeer geknepen wordt.
Simpelweg niet waar. Een 1.5MBit link is iets heel anders dan een glasvezel waarop je een x abonnement afneemt. ADSL van 100mbit heeft ook een veel hogere latency dan 100mbit glasvezel, simpelweg omdat het een heel andere infrastructuur is en er een signaal moet worden omgezet naar een 'analoog' DSL draaggolf en aan de andere kant weer terug naar glas, terwijl bij glasvezel die conversie niet nodig is.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 8 februari 2019 11:42]

Je praktische latency (end-to-end, van jouw computer naar de computer waarmee jouw computer praat) is niet afhankelijk van bandbreedte.

Ik heb zelf ooit bij een ISP gewerkt en wij boden ook internetverbindingen via schotelantennes aan (heen en terug).
De verbinding was voor die tijd een best redelijk verbinding van 2Mbit, maar wel een latency van 700 - 800 ms, waar een ISDN-verbinding van 128kbit een latency had van 15-20ms

(zie ook https://www.arobantennebo...nternet-via-de-satelliet/ - zij bieden 22Mbit lijnen via de schoten met een latency van 550ms)


In de praktijk was de verbinding best redelijk om te gebruiken om te surfen en mailen. (het centrale station waar alle schotels uiteindelijk mee communiceerden deed alle HTML-verzoeken en stuurde daarna de hele webpagina door naar een kastje bij de klant die dan de verzoeken van de browser weer afving - Met dynamische content werkte dit minder goed)

Je latency is voornamelijk afhankelijk van de onderliggende techniek die gebruikt wordt. Glasvezel heeft zover ik weet een lagere latency dan kabelinternet en die weer lager dan DSL. (houd er ook rekening mee dat in het geval van Ziggo, alles van glasvezel is tot en met de wijkkast)

Je kan ook zelf een simpel testje doen.
Doe een ping van 10 bytes en een ping van 1000 bytes naar hetzelfde punt. De waarden zullen gelijkwaardig zijn omdat de hoeveelheid data die in één keer verstuurd wordt niet van belang is voor de latency, zolang het in één pakketje verstuurd kan worden. (in de praktijk 1500 bytes - 28 bytes ethernet overhead = 1472 bytes) vanaf jouw pc.
Daarna ben je afhankelijk hoe je modem het fragmenteert. Maakt je modem pakketjes van 1kB, 16kB, 32kB, 128kB, 1MB, enz. (dit verschilt per techniek)

Precies om die reden zal, in de praktijk, een website ook niet of nauwelijks sneller laden bij een snellere internetverbinding op dezelfde techniek, zolang de inhoud van die website kleiner is dan je modem in één seconde kan versturen/ontvangen. (bandbreedte is wat anders dan werkelijke snelheid)
Ja, voor een goede fps speler die ook nog eens op 144Hz speelt, is het een heel klein voordeel.
dat voordeel wordt weer teniet gedaan door dat multiplayer replicated variables serverside worden afgehandeld en niet client side.

client side detectie is al gebeurd dus code die naar de server gaat heeft geen baat by meer of minder latency.
Dat lijkt mij voor jou een vraag en voor hem een weet, denk je niet? Een scenario zou kunnen zijn dat het niet die pubers zijn die de snelheid nodig hebben, maar de andere gebruikers op de lijn om te voorkomen dat ze elkaar hinderen of moeten inleveren op snelheid. 500 Mbit is echt geen overbodige luxe als je bijvoorbeeld cloud backups wilt maken of restoren van 12 TB schijven. Ik noem maar wat.
Klopt, 100 of 600Mbit/s glas verbinding zal daarin geen verschil maken, echter Glasvezel vs ADSL of kabel maakt zeker wel een verschil uit. Dit zal waarschijnlijk met de gebruikte techniek, apparatuur en het gebruik van converters/versterkers te maken hebben. Met mijn glasverbinding heb ik eigenlijk bijna altijd <10ms in BF5 bijvoorbeeld.
Tenzij je strakke QoS hebt, kan je potje wel verpest worden als iets anders de lijn leegtrekt. Kid 1 download -> kid 2 verliest zijn potje door die paar minuten van mega lag! Ook op te lossen door elk device een download limit te geven als de router dat aankan ;)
Of te leren dat het maar een spelletje is...
Het hele leven is maar een spelletje.. je punt? :P
De mens is competitief gedreven, of dit nou te maken heeft met carrière, sport, hobby, maakt niet uit. Wat voor de één belangrijk is, is voor de ander irrelevant. In it to win it, verliezen door overmacht ( in dit geval technische problemen ) is simpelweg frustrerend.

Waarom moet een kind leren dat het maar een spelletje is, maar geldt dit voor volwassenen op andere gebieden niet? Op alle andere gebieden moet een kind juist altijd presteren..

[Reactie gewijzigd door quintox op 8 februari 2019 10:56]

De Xbox live servers zijn de enige waar ik af en toe boven de 200Mbit/s zit, Steam, Uplay en EA servers zijn allemaal capped tussen de 30 en 40Mbit/s.
Voor mij heb ik zoveel snelheid dus niet nodig om legaal games te downloaden.
sinds wanneer is steam capped ik ga soms zelfs over mijn limiet van 400Mbit/s op steam
Vreemd, met Steam trek ik toch altijd makkelijk m'n hele lijn van 400Mbit/s dicht hoor.
Vreemd, ik gebruik mijn volledige 200Mbit/s op steam, origin etc. Is er niet iets met je pc/schijf wat je download snelheid niet bij kan houden? Aangezien je xbox het wel haalt.
neem 2 aansluitingen met load balancing/aggregation en je bent geregeld?
Ik naar 50 zelfs, van 100. Dik tevreden.
ik heb zelf ook 50 (is meer dan voldoende als je op jezelf woont)
{vele aansluitigingen zijn vast en zeker ook dat de kabel wel voor het huis ligt maar niet is aangesloten, {dan is het een dagje werk en je hebt glasvezel}}

{zelf neem ik geen ziggo, omdat bijna iedereen in de wijk dit al heeft {gecheckt via de postcode check toen ze nog aangaven van dat adres X al aangesloten was en of je wilde inloggen} hierdoor zitten meer dan 20 huishoudens op ziggo waardoor je snelheid dusdanig lager is}
Dat laatste is wel een enorme aanname. Voor je beeld, de coax segmenten zijn een stuk groter dan die paar buren in je straat. Je deelt het segment met meer dan 100 mensen. Daarnaast ken ik niemand die de snelheid niet haalt bij Ziggo.

Ik ben wel voor het aanleggen van meer glasvezel puur voor de concurrentie. De randstad waar juist de meeste mensen wonen is het niet/ minimaal beschikbaar.
Eh... voor jou beeld en die van @darknessblade en @NimRod1337 , de coaxsegmenten zijn nog een stuk groter...
De Tweaker die dit ooit heeft uitgezocht is ArChie
Hier zijn Topic. [EuroDOCSIS] Capaciteit monitoren met een DVB-C PC-TV tuner
Inmiddels is er hier en daar wel geüpgraded en DOCSIS 3.1 komt er aan maar het aantal mensen waarmee je de coaxkabel deelt is nog steeds hetzelfde... (uitzonderingen daargelaten)

Het bepalen van het aantal aansluitingen op een coaxsegment en het aantal klanten dat daarvan kabel internet heeft is een stuk lastiger. Uiteraard doen de kabelbedrijven daar zelf geen uitspraken over. De enige informatie hierover is te vinden in een TNO rapport dat in opdracht van NLkabel in 2012 is opgesteld. In dat rapport wordt aangegeven dat er in Nederland gemiddeld 800 aansluitingen zitten op een coaxsegment. Afhankelijk van de locatie kunnen dat dus ook meer of minder aansluitingen zijn. De enige manier om met zekerheid iets te kunnen zeggen over het aantal aangesloten kabelmodems in een coaxsegment is het analyseren van het DOCSIS downstream dataverkeer dat op iedere kabelaansluiting in het coaxsegment binnenkomt. Metingen in diverse coaxsegmenten bij diverse kabelproviders laat zien dat het aantal kabelmodems varieert tussen de 400 en 1100

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 8 februari 2019 12:39]

Ik wist het aantal niet meer. Maakt mijn reactie alleen maar sterker ;)

Wil wel de kanttekening plaatsen dat er ook veel interactieve ontvangers met ingebouwde modems tussen staan (en in de praktijk weinig data consumeren omdat het beeld over DCB-C gaat bij de decoders).
Is dat wel nog steeds zo met docsis 3 of wat is het tegenwoordig?
Correctie: voor jou is 50 meer dan voldoende. Ik wood alleen en heb aan de 150 die ik momenteel heb net aan genoeg.
Het is hoeveel huishoudens, welke streaming aan staat. De online back-ups etc etc.
100x 300kbps is nog steeds niet heel veel :D
True,, het is ook wel wat meer dan 100 maar het is sws 10000keer beter dan 3min wachten tot je 1min yt kan kijken xD kun je nagaan hoelang een filmpje binnenhalen duurd (of een moderne game die ik niet speel)
De 500 Mbit is voor de meeste toepassingen inderdaad overkill. Glasvezel biedt naast hogere snelheden ook symmetrische snelheden en dat vind ik veruit het grootste voordeel. Die upload van Ziggo e.d. is echt te traag om fatsoenlijk (samen) te werken met grote bestanden via cloud storage.

100/100 is prima. Ik heb nu vooral 500/500 omdat het kan en de meerprijs niet zo hoog is.
Bij kpn moet je tegenwoordig wel extra bijbetalen voor een symmetrische glasvezel lijn. Huidige abonnementen daar gelaten zul je dus een stuk meer gaan moeten betalen en nu dat kpn al zijn bijnamen aan het afschieten is word het straks gewoon de ziggo van glasvezel tenzij je de premium wilt betalen.
Tja, ik betaal nu ook "premium" voor XS4All, op zich geen moeite mee. Zolang het een consumentenprijs blijft: ik zit niet te wachten op een zakelijke SLA met bijhorende kosten.

Voor een echt basis internetabonnement is downstream ook zeker belangrijker dus dat het dan op 20/2 uitkomt is best te verdedigen.
Die hoge prijs ligt helaas aan de provider.. niet aan de techniek/glasvezel..

Zo zijn de gebieden waar o.a. Tweak levert (zonder dat KPN er tussen zit :| ) echt een stuk goedkoper.
Een abbo van 1000/1000 Mb/s kost je omgerekend €32,92 per maand. :P

Zit een KPN er tussen, die een flink deel van de kosten opeist, dan heb je zelfs voor het dubbele bedrag nog niet die snelheid..

Pure geldklopperij dus, maar KPN kan het maken omdat er simpelweg in veel gebieden geen concurrentie is. (want geen kabel)

[Reactie gewijzigd door SmiGueL op 8 februari 2019 10:28]

De politiek is hier doof voor. We hebben geprivatiseerd, dus nu is er concurrentie, is de gedachte.

Zolang we in de meeste gevallen kunnen kiezen tussen twee langzame of een langzame en een snelle provider, wordt het nooit wat met concurrentie.

We kunnen stellen dat de privatisering een volledige mislukking is. De beste kabelinitiatieven komen van burgers die het heft in eigen hand nemen.
Klopt. Het enige wat zou helpen is het opsplitsen van o.a. KPN en Ziggo (en dan heb je meteen de twee grootste stukken infra) in een zelfstandig genationaliseerd lijndeel zonder winst oogmerk (kosten + afschrijvingen + 10% voor toekomstige investeringen bv) en een provider deel. Een beetje als stroom en gas zeg maar. Misschien is het handig dat we dan meteen de masten voor 4/5G meteen ook onder dat lijndeel schuiven ...

Helaas vrees ik dat dat een droom blijft.
Waarschijnlijk krijgen we straks weer drie 5G netwerken die elk geen 100% dekking geven. De keuze van de provider hangt af van welke antenne op je huis is gericht....
nou dat laatste zal meevallen (omni directionele antennes worden nu ook gebruikt).
Het probleem zal zitten in alle frequenties boven 5 GHZ. Die komen niet door een muur heen. Bovendien zie ik 5G meer voor mobiele/buiten toepassingen (zelfrijdende auto's etc.) en voor de data die je daarvoor nodig hebt, zullen de 22 en 60+GHZ frequenties moeten worden gaan toegepast. Echter die hebben een stuk minder bereik dus zullen er een stuk meer cellen moeten worden bijgeplaatst bijvoorbeeld in lantaarnpalen oid.
Voor "de vaste lijn" denk ik dat het glasvezel zal worden met een wifi router in 2.4, 5, 24 en of 60 GHZ.
De situatie is momenteel zo dat afhankelijk waar je woont, de huidige netwerken soms wel en soms geen bereik geven.

Bij mij doet KPN het beroerd, en daarom hebben wij Vodafone. Ergens anders kan T-Mobile het prima doen.

Daarom vind ik: ik heb liever één goed dekkend netwerk, dan drie gebrekkige die het niet overal goed doen (= huidige situatie).

Als ik jou goed begrijp wordt het probleem straks met 5G nog groter, want dan zijn er nog meer antennes nodig. En zeker als je zelfrijdende auto's wilt.
ja het bereik van de hogere frequenties is lager. dus meer cellen noodzakelijk en meer dark spots als je de zenders niet goed staan.
Ik denk dat het per gebied erg zal verschillen. In gebieden waar Reggefiber heeft verglaasd gingen ze aanleggen als 30% meedeed. Die gebieden hebben vaak ook Ziggo coax dus de mensen daar hebben keuze.

In Buitengebieden is het benodigde percentage bij vraagbundelingen vaak 50% of zelfs 60%, maar daar is dan ook weer geen Ziggo en levert KPN via koper vaak erg weinig snelheid en is de keuze dus beperkt.
ik heb sinds een aantal jaar glas tot aan de wijkkast. Voor glasvezel had ik 20/4 mbit (d/u), maar in de praktijk haalde ik maar 14/1, dat was erg traag. Toen merkte ik ineens dat ik wel de 20/4 mbit haalde, dus ik was gaan bellen en gevraagd wat het hoogste haalbaar is, dat was 100/30, dus dat heb ik nu. Dit is zo snel, dat ik niet sneller nodig heb. Ik betaal € 28 per maand. p.s. ik woon in Maastricht en hier is echt weinig glas. Buitenwijken, zoals waar ik woon, is glas tot aan de wijkkast (100 tot 200 mbit adsl, 400mbit ziggo), maar de (oude) stadskern heeft geen glas.

[Reactie gewijzigd door TobyP op 8 februari 2019 11:50]

Ik ben blij mede ook omdat het glasvezel netwerk voor iedereen toegankelijk word.
En ook positie dat vanuit de politiek alles geregeld en akkoord is gegaan.Eindelijk doen ze er iets aan.
De Scandinavische landen hebben ze dat al jaren en hebben het snelste internet van Europa, nu dus ook in Nederland.
Glas is in mijn regio goedkoper. Ziggo is 53,50 per maand voor 50/5 ofzo maar ik kan gwn 50/50 t-mobile glas hebben voor 27,50
Bijzonder om te zien dat juist de dichtbevolkte gebieden geen glasvezel hebben. Daar zal vast een reden voor zijn, maar het potentieel om de investering snel terug te verdienen lijkt mij daar het grootst.

Zit je dan in de randstad, met je 20/1 mbps lijntje, terwijl ik in de flevopolder geniet van 100/100. Kan er stiekem wel een beetje om lachen.

Ik snap ook niet dat woningen daar zoveel duurder zijn, dit is opnieuw een bevestiging dat de voorzieningen/leefomgeving/gebouwen in mindere staat zijn dan daarbuiten
De impact van het openbreken van een weiland is natuurlijk anders dan het openbreken van de Coolsingel. Gechargeerd natuurlijk, maar het is een belangrijke factor.
Ja en daarom ben ik van mening dat ze het onder de dakgoot moeten aanleggen, doen ze ook in Spanje. Het is goedkoop en vrij eenvoudig, zeker in de stad.
Ik kan je nu al op een briefje meegeven dat veel huiseigenaren daar niet aan zullen meewerken... Nederlanders zijn geneigd niet verder te kijken dan hun neus lang is en niet in het gemeenschappelijke belang te denken. Kortom, not in my backyard....

[Reactie gewijzigd door KoffieAnanas op 8 februari 2019 10:39]

Interessante is dit doen ze in Spanje dmv een kort geding, is echt heel snel opgelost daar. Je bent niet verplicht mee te werken maar anders word een kort geding aangespannen. Waarschijnlijk kan dit in Nederland waarschijnlijk niet maar ik houd hoop want eigenlijk is Amsterdam opentrekken niet echt een optie.
Amsterdam is echt wil groter dan dat stukje met de grachten. De woonwijken eromheen zijn echt niet anders dan een woonwijk in elke andere stad.
En ook daar ben je veel organisatie verder voor je die straat opentrekt, en kost dat handenvol geld. Bij nieuwbouw zou het verplicht moeten zijn, maar ik snap dat ze het bij bestaande wijken liever samen laten vallen met ander ondergronds onderhoud. Dat scheelt kosten en veel frustratie.

Echter... moet het dan wel gebeuren, en moeten providers niet gaan wachten tot er petities komen en weet-ik-het-wat voordat ze de gemeente gaan vragen of er nog plannen kunnen komen.
Het klopt wat je zegt maar ze doen er toch niks mee. Woon net buiten de ring maar je kan hier kiezen tussen kpn/xs4all adsl of ziggo kabel. Heb nu xs4all adsl maar wil daar voor de afbraak nog van wegverhuizen. Kan ik kiezen uit ziggo of ziggo. Zit je dan met je "moderne" stad. (kijkt jaloers naar platteland)
Bij mijn vader en broer wordt op dit moment glasvezel aangelegd (klein dorpje). Maar die blijven toch lekker bij Ziggo/KPN want:
Broer: Het is 2 a 3 euro per maand duurder dan Ziggo (ook al krijg je 10 keer zoveel down en 100 keer zoveel upload)
vader: Ik ken die providers niet (Netrebel, Tweak, Multifiber, SNLR en Trined) en blijf dan liever bij KPN/Ziggo.
De impact van het openbreken van een weiland is natuurlijk anders dan het openbreken van de Coolsingel.
Tegelijkertijd wordt er niet afgedwongen dat als de straat open moet voor het e.e.a. dat er meteen glasvezel wordt aangelegd.
Hoe zie jij zoiets voor je dan? Even ter illustratie:

X is bezig met het vervangen van de riolering vrijverval. Dit is een grote klus waar er gemiddeld 20m per dag wordt aangelegd. Vervolgens stopt dit na 5 straten. Dan heb je dus in 5 straten kabels gelegd die nergens op zijn aangesloten, omdat het verbindingspunt misschien 2km verderop ligt.

En nee, loze leidingen leggen is absoluut geen optie. Dat is enkel vervuiling, ruimte innemen onder de grond en geldvernietiging.
En niet te vergeten: de gemeente moet ook vergunning verlenen om de aanleg mogelijk te maken.
Coolsingel is altijd open..
Er wordt heel veel en heel vaak opengegooit in Rotterdam, maar alsnog wordt er niks aangelegd. KPN heeft zelfs zijn koperdraden onlangs vernieuwd hier, maar geen glasvezel aangelegd. Zelfs 8/1 was niet stabiel, weet niet hoe het nu is. Overgestapt op Ziggo, die hebben gisteren toevallig ook kabels vernieuwd en onderhoud gedaan. Wel allemaal snachts! Kan kpn ook wat van leren.

[Reactie gewijzigd door HakanX op 8 februari 2019 10:50]

In de randstad zijn er maar weinig gebieden waar op ADSL slechts 20/1 mbit mogelijk is. Veelal is de afstand tot de centrale korter en zijn de centrales omgebouwd naar de nieuwste ADSL technieken. Daarnaast is vrijwel overal Ziggo als alternatief verkrijgbaar, wat een vrij goed alternatief is voor de meesten.

Zelf ben ik wel een van de gelukkigen met een glasvezel verbinding in de randstad, zou het liefst nooit meer zonder willen.
20/1 is overdreven, maar ik kom toch echt niet boven de 55 met pairbonding.. uit pure armoede maar naar Ziggo overgestapt, maar voorlopig zijn er hier van de 20 straatkasten in mijn Rotterdamse dorp maar 4 over naar vvdsl. Zo zijn er hier in de regio nog legio voorbeelden hiervan.
Dat is best tragisch inderdaad. Ben zelf van ziggo naar koper gewsitched voor hogere upload. Ging van 200/20 naar 100/30, zelf even op fourstack gekeken en zonder pair bonding zou koper hier meer dan 200 kunnen.
Oh daar kan je je aardig in vergissen. Hier in dit dorp (Hendrik-Ido-Ambacht) hebben we gelukkig wel glasvezel, maar als je dat niet wilt dan zit je met een DSL verbinding die op mijn adres niet meer haalt dan een schamele 12 mbit..

Enige jammere is dat CaiWay (binnenkort Delta) hier het alleenrecht heeft op de glasvezel, maar ergens ook wel weer logisch omdat ze zelf een groot deel van de aanleg zelf hebben gefinancierd.
Check fiber & Solcon eens, die leveren daar ook gewoon diensten. Zo zijn er nog een paar, dus caiway heeft zeker niet het alleenrecht. (Wat iedereen altijd schijnt te denken)
In heel veel van de buitengebieden (hier ook) zijn "particuliere" initiatieven opgestart (>50% wil het, dan krijg je het, voor een maandelijkse betaling).
In de randstad heb je vaker kabel beschikbaar, wat de bereidheid om extra te betalen al doet dalen. Hier lag alleen een koperdraad, waarbij 4mb/s niet heel ongewoon was.
Momenteel genieten we hier - In Amsterdam - van een 500/50 lijntje van Ziggo.

Er ligt hier al coax. In gebieden waar coax al aanwezig is, is de "nood" voor glasvezel nog niet zo hoog.

Thuis (Friesland) hebben we een 50Mbit DSL verbinding, wat voor mij ook al snel genoeg is.
Dat 20Mbit/s lijntje is in deze dagen wel doenbaar. Veel dichtbevolkte gebieden zijn voorzien van redelijk snel tot snel internet. Juist de buitengebieden hebben vaak niet veel meer keus dan een 3Mbit/s adsl en dan is die glasvezel meer dan welkom. Tel daarbij op dat de aanleg op de boerenbuiten een stuk eenvoudiger is en ik snap wel dat ze daar zijn begonnen. Het feit dat Reggefiber zelf uit Rijssen komt verklaart ook veel overigens ;)
Zit je dan in de randstad, met je 20/1 mbps lijntje, terwijl ik in de flevopolder geniet van 100/100. Kan er stiekem wel een beetje om lachen.
Ze weten hier op de een of andere manier ~70/10 door de telefoonlijn te persen. En je hebt ook nog de kabel, die een stuk harder kan.

Het is gewoon op korte termijn de moeite niet waard om glas neer te leggen.
Hier in de gemeente komt er ook een initiatief om glasvezel aan te leggen. Met name de oudere mensen in deze aardig vergrijsde regio gaan erg moeilijk worden om over te halen. Het enige wat je te horen krijgt van die mensen is: "Ik vind Ziggo goed genoeg, dus ik hoef geen glasvezel." Als je daar dan op antwoord dat je niet alleen veel sneller internet en een veel toekomstvastere kabel krijgt, maar ook concurrentie, waardoor je ook over kunt stappen naar andere providers wanneer Ziggo je teleurstelt, dan boeit deze mensen dat geen zak. Ik snap er geen bal meer van, want Ziggo is duur, levert minder dan mogelijk, verplicht je tv kastjes en CI+ modules te huren en ze hebben verdomme alleenrecht hier! Ik hoop dat het gaat lukken, maar gezien de hoeveelheid van deze vastgeroeste mensen in deze regio, denk ik dat het moeilijk gaat worden.
Je noemt deze mensen vastgeroest maar het feit is juist precies wat deze mensen aangeven; het huidige aanbod van Ziggo voldoet voor veel mensen gewoon prima en men is doorgaans tevreden. Je noemt Ziggo duur maar de meeste glasvezelabonnementen doen er niet voor onder. Sneller internet is vaak relatief en niet interessant voor veel mensen die a - niet uploaden en b - geen grote downloaders zijn. Er zijn simpelweg te weinig voordelen voor velen maar wel nadelen want me moet overstappen naar soms partijen waar men nog nooit van heeft gehoord.

Een veel "toekomstvastere kabel" is natuurlijk ook relatief. Het Ziggo netwerk is ook gewoon glas behalve het laatste traject naar het huis toe ongeveer. Ik verwacht dat ook Ziggo op een gegeven moment glas gaat aanbieden overigens.
Glasvezel is innovatie en concurrentie.
Mensen die bij Ziggo zitten begrijpen dit blijkbaar niet en zijn bereid om iedere prijs te betalen die een monopolist kan vragen. Begrijp je niet dat juist vanwege de aanleg van glasvezel de prijzen van de kabel ook onder druk gezet worden?
Als je de techniek dan niet belangrijk vindt dan zou de prijs dit al moeten zijn.
Wat zou je ervan vinden dat je alleen maar bij AH boodschappen zou kunnen doen en er geen andere supermarkten waren? Niet fijn toch?
Het is zeker vreemd te noemen dat Ziggo zelf nooit het initiatief heeft genomen om hun oude coax kabel te vervangen door glasvezel. Hun achterliggende infrastructuur is immers al verglaasd. Ze weten dus zelf heel goed het belang van glasvezel en de voordelen hiervan.
Glasvezel is innovatie en concurrentie.
Is dat niet min of meer achterhaald? Wat is er innovatief aan glasvezel momenteel? Geldt dat omdat het een redelijk breed gebruikt medium is of zie je andere voordelen? Waarom ziet iemand die bij Ziggo ziet dit niet? Ik vind het maar onzin. Er is voor die mensen blijkbaar geen incentive om over te stappen van kabel naar glas. Voor veel mensen is het voordeel minimaal of niet aanwezig.
Het is zeker vreemd te noemen dat Ziggo zelf nooit het initiatief heeft genomen om hun oude coax kabel te vervangen door glasvezel. Hun achterliggende infrastructuur is immers al verglaasd. Ze weten dus zelf heel goed het belang van glasvezel en de voordelen hiervan.
Dat is helemaal niet vreemd. Het is simpelweg een business case. Natuurlijk is de achterliggende infrastructuur glas. Dit heeft o.a. alles te maken met te overbruggen afstanden en glas is natuurlijk in de netwerktechniek al heel erg lang een veel gebruikt medium. Vrijwel elk bedrijfsnetwerk bevat glas tracés. Het is simpelweg niet innovatief of nieuw.
Wat zou je ervan vinden dat je alleen maar bij AH boodschappen zou kunnen doen en er geen andere supermarkten waren? Niet fijn toch?
Die vergelijking gaat in de meeste gevallen niet op omdat er wel alternatieven zijn zoals dsl

[Reactie gewijzigd door Bor op 8 februari 2019 11:52]

Je spreekt jezelf tegen door te zeggen dat er wèl een business case is voor de achterliggende infrastructuur bij Ziggo maar niet voor de “laatste kilometer” naar de voordeur.
Je weet dat dit onjuist is omdat het wel rendabel en technisch mogelijk is het laatste stuk te verglazen.
Of Ziggo dit zelf doet of door een derde partij laat aanleggen maakt niet veel uit.
In de tijd van Reggefiber is ook vaak geopperd dat Ziggo ook kon deelnemen en als operator op glasvezel toegelaten kon worden. Dat hebben ze niet gedaan terwijl glasvezel toch openstaat voor iedere aanbieder dit in tegenstelling tot de (coax)kabel.

Om mensen over te halen glasvezel te nemen zijn al veel voorlichtingsbijeenkomsten geweest waarbij echt wel uitgelegd wordt wat je krijgt, gewoon in heldere taal zonder dat je dus technisch onderlegd hoeft te zijn.
Om die reden ligt hier in mijn woonplaats al jaren glasvezel.
Er hebben zich ruim voldoende mensen aangemeld bij de aanleg.
Waar spreek ik mijzelf tegen en op welk punt? Dat er business case is om het core netwerk te verglazen is niet zo moeilijk voor te stellen; er moeten gigantische bandbreedtes op hoge snelheid worden verwerkt. Of dacht je dat hier doorgaans coax voor wordt gebruikt? Ik heb het idee dat je geen idee hebt hoe een groot netwerk er in de praktijk uit ziet to be honest. Dat een deel van het netwerk van glas is voorzien wil niet zeggen dat de business case ook voor het eind tracé uit kan. Sterker nog, het feit dat hier nog steeds met coax wordt gewerkt zegt al genoeg lijkt mij. Ik zie niet in wat voorlichtingsavonden (wat in feite gewoon onderdeel uitmaakt van het verkooptraject van glasboeren) voor verschil maken op dit punt.
Je weet dat dit onjuist is omdat het wel rendabel en technisch mogelijk is het laatste stuk te verglazen.
Waarom gebeurt dat niet? Juist, omdat het niet opweegt tegen de voordelen op dit moment. Kosten maken waar dat niet nodig is zorgt niet voor een goede investering. Dat deze investering op termijn wel zal gebeuren acht ik zeer waarschijnlijk.
Anderen zien die business case voor de laatste kilometer blijkbaar wel want anders hadden we nu geen 3 miljoen aansluitingen liggen hè. Punt is alleen dat er niet genoeg mensen en middelen zijn om snel en overal glasvezel aan te leggen. Het duurt dus jaren.
Ziggo slaat naar mijn mening nog steeds de plank mis door maar te blijven investeren in een oude infrastructuur. Je kunt er nog wel wat snelheid uitpersen maar dat kost eigenlijk veel geld en de bron van het probleem een oude koperkabel, los je daarmee niet op.
Kortom, alleen glasvezel en 5G hebben de toekomst. Lees dit topic over tien jaar nog even terug!
Anderen zien die business case voor de laatste kilometer blijkbaar wel want anders hadden we nu geen 3 miljoen aansluitingen liggen hè.
Anderen hebben ook geen lange trajecten coax tot bij de klant liggen. Het is inderdaad een totaal andere business case. Je opmerking is irrelevant in deze discussie. Ziggo heeft immers te maken met een groot stuk wat nog geen glas is maar wat nu economisch gezien blijkbaar nog steeds oplevert ten opzichte van de investering die nodig is om ook het laatste stuk te verglazen.
Lees dit topic over tien jaar nog even terug!
Dat is precies wat ik zeg; ik verwacht in de toekomst veranderingen, ook bij Ziggo.
Het lijkt wel of jij bij Ziggo werkt! 😯
Die vergelijking gaat in de meeste gevallen niet op omdat er wel alternatieven zijn zoals dsl
Ja en ik kan m'n pakketjes ook per postduif versturen. In best wel wat gevallen is het alternatief een 8/1 mbit lijntje dat nevernooitniet die beloofde snelheid gaat halen, zelfs KPN durft dat niet te garanderen.
Dat noem ik tegenwoordig geen alternatief meer, of je moet het gebrek aan een parkeerplaats/fietsenstalling ook niet erg vinden 'want je kunt toch lopen?'
Ik zie Ziggo nog niet zo gauw verglazen. Ziggo gaat hoogstwaarschijnlijk nog heel wat jaren de coax kabel verder uitmelken. Het aanbod van Ziggo (m.u.v. de download) heb ik ook weinig over te klagen. Helaas over zaken als de Horizon en de nieuwe modems wel.
Ziggo zal niet snel verglazen, simpelweg omdat dat een aardige investering zal vereisen en er nu blijkbaar geen dekkende businesscase ligt. Wanneer deze business case wel dekkend gemaakt kan worden zal de stap naar glas niet lang op zich laten wachten vermoed ik. Er zit hierbij nog aardig rek in de kabel.
Dat is waar. Docsis 3.1 is best een flinke stap en levert snel genoeg internet voor praktisch iedereen (ook ik).
Vastgeroeste 38-jarige hier. het is echt niet dat ik nooit wat te zeuren heb over Ziggo, maar dat had ik zelfs over XS4all in de goede tijd. Zelf kijk ik zo goed als geen tv meer, maar mijn vriendin is blij met de 10 dagen terug kijken en ik met de Formule 1. Daar naast heb ik als fanatieke gamer en streamdienst kijker echt nooit dat ik tegen de limieten van mijn verbinding aan loop. Misschien is het anders als je kinderen hebt die ook downloaden en streamen, maar ik kan echt geen reden bedenken waarom ik glasvezel zou willen behalve dan dat extra concurrentie altijd goed is natuurlijk.
Het is hier thuis ook een klantenservice stukje waar het om gaat. Ik heb vorig jaar nog zeven dagen zonder internet gezeten, omdat mijn modem stuk was en Ziggo er een eeuwigheid over deed om een nieuwe te leveren. Dit was bijzonder frustrerend, omdat ik toen net een belangrijk beroepsproduct in moest leveren. Verder heb je dan nog de Horizon. Dat apparaat is een ramp. En nu heb je dan natuurlijk ook nog de Ziggo Connect Box met de geweldige Intel Puma 6. Al met al best wel wat redenen om klaar te zijn met Ziggo. En daarbij leveren de glasvezelproviders hier dan ook nog voor minder geld veel sneller internet en hoef ik niet meer een ontvanger te huren, maar kan ik gewoon eenmalig drie smartcards kopen om in mijn DVB-C apparatuur te steken.
Dergelijke ervaringen kan je ook bij een glasvezel aanbieder krijgen. Dan is jouw punt meer dat je waarschijnlijk weinig tot geen keuze hebt om naar een andere aanbieder te migreren en dus een vraagstuk van concurrentie ipv glas vs kabel. De mensen die je afzet als "vastgeroeste mensen" hebben waarschijnlijk andere en betere ervaringen.
Dit was bijzonder frustrerend, omdat ik toen net een belangrijk beroepsproduct in moest leveren.
Misschien flauw maar als dit soort dingen erg belangrijk zijn dan hoor je op Ziggo zakelijk te zitten.
Dat gaat moeilijk als je gewone particulier bent en een opleiding doet waar grote projecten beroepsproducten genoemd worden. Het gaat mij inderdaad als belangrijkste argument om vrijheid te hebben. Nu is het hier Ziggo of ADSL. Dan is het Ziggo+ nog vijf anderen die snel internet kunnen leveren.

[Reactie gewijzigd door daanb14 op 8 februari 2019 11:13]

Glasvezel is vooral aantrekkelijk voor mensen die thuis iets hosten zoals een Plex server, of een nasje oid, dan komt de hogere upload van glasvezel (Meestal gelijk aan de download snelheid) wel goed van pas.
Goed om te zien dat we in het 'buitengebied' (vreselijke benaming!) veel glas aanleggen. Dat maakt de huizen en bedrijven daar aantrekkelijker.

Nu nog zoals ProRail en NS willen blijven investeren in de fysieke infrastructuur en dan wil/hoeft niet iedereen met zijn allen op een kluitje te wonen.

Ik vind het leuk om in de Randstad te zijn, maar ik ben ook blij als ik weer weg ben uit alle drukte.
Grote investeringen zoals voor infrastructuur zijn juist gebaat bij verdichting en niet bij spreiding. In dichtbevolkte gebieden is de business case vaak veel makkelijker.
nieuwe infrastructuur is juist moeilijker in steden. je hebt meer risico's bij het graven en gedoe met de gemeente
Ook dat is aan het veranderen. Gemeenten willen (inmiddels) maar al te graag meewerken (uitzonderingen daargelaten) aangezien het besef ook bij wethouders en hun ambtenaren is doorgedrongen dat glasvezel in de toekomst er gewoon moet komen, omdat het heel veel voordelen heeft boven de bestaande infra van telefoonlijntjes en coax.
Maar op een gegeven moment is de ruimte op. Vastgoed prijzen stijgen en daarom willen/gaan mensen er ook weg.

Als we zowel fysiek als digitaal de gebieden buiten de randstad goed bereikbaar houden is dat juist goed!

Glasvezel in die gebieden is dus heel goed, zo kan je daar ook heerlijk genieten van alle digitale mogelijkheden.
Het is makkelijk om te zeggen dat de ruimte op is. Inwonersdichtheid in centrum Rotterdam is 3x zo laag als in Amsterdam. Ook is er nog weinig hoogbouw in Nederland.
Wil iedereen in hoogbouw wonen? Ik niet. Heb graag wat ruimte om mij heen.
Jij zegt: op een gegeven moment is de ruimte op. Ik zeg: dat is niet zo.
Vroeger noemden we het buitengebied 'op het platteland' het blijft inderdaad een beetje behelpen
'Glasvezel buitenaf' is ook zo'n term waarvan ik denk wat staat daar nou eigenlijk echt :?
Hier nog een linkje naar de vele verschillende initiatieven

En als je echt een dagboek wil lezen hoe het werkt om 'zelf' glasvezel voor elkaar te krijgen, hier een leuk .pdf historie van glasvezel in het Drentse Fochteloo e.o. :)
http://www.fochteloo.nl/glasvezel/Glasvezel_dagboek_2019.pdf
Hier in het "buitengebied" in de randstad onder Schiphol is er maximaal 3mbit via the DSL beschikbaar. Glasvezel/coax zit er de komende jaren waarschijnlijk ook niet in omdat hier bijna alle dorpen wel glasvezel hebben (volgens het kaartje 60-80% homes passed) behalve het 1-na grootste dorp, daar besloten ze opeens dat maar de helft van het dorp glasvezel zou krijgen 8)7

[Reactie gewijzigd door Zombymario op 8 februari 2019 12:48]

Wat is het blauwe stukje in Zeeland? In de legenda van het plaatje staat geen blauw..
Misschien is dat ondergelopen :9
Zo te zien stond daar de muiscursor toen @Xtuv het screenshot maakte, kijk maar eens naar de bron.
Hehe, inderdaad. Nieuw plaatje gemaakt :)
Aah dat verklaard een hoop! Bedankt
Het is waar de muispointer zat van degene die de screenshot maakte. :-)
Even een greep uit de kaart:
Maastricht 0% (echt?), Middelburg 2%, Rotterdam 3%, Groningen 6%, Haarlem 9%, Den Haag 10%, Amsterdam 19%, Den Bosch 20%, Utrecht 29%.

Leuk dat het buitengebied langzaam maar zeker vol glasvezel komt te liggen, maar in de (grote) steden...
Ja heeft T-Mobile geen grote plannen voor Den Haag?
De plannen zullen ze hebben, maar wat gebeurt ermee?
Dat is afwachten indd maar op site staar er “beloofd is beloofd” dus moeten ze zich wel aan houden vind ik.
Gemeente Maastricht heeft tijdje geleden besloten dat er geen glasvezelnet in Maastricht komt.
(Voor mij niet erg, want ik ben tevreden met Ziggo.)
Waarom? kan je dat toelichten?
Ik weet niet meer wat de gemeente als reden heft opgegeven.
Bij de zoek naar info op het net kwam ik een stuk tegen over: geen glasvezel in Maastricht: https://glasvezelgids.com...ht-krijgt-geen-glasvezel/
en postcodechecks, waaruit zou kunnen worden afgeleid dat glasvezel in Maastricht beschikbaar is. Vreemd; maar bij mijn weten is de info over geen glasvezel in Maastricht de juiste.

[Reactie gewijzigd door Boardwalk op 8 februari 2019 16:23]

Utrecht is trouwens ook vertekend. Die 29% is bijna volledig omdat Utrecht Leidsche Rijn heeft gebouwd. Ten oosten van het A’dam-Rijnkanaal regeren koper en coax.
Ik weet dat het hier om de hele gemeentes gaat, maar zelfs met die "nog iets positiever lijkende getallen" is het beeld duidelijk:
Wil je wonen in een stad en glas?
Veel succes gewenst met zoeken naar de speld in de hooiberg! :+
Zou wel willen weten waar in Middelburg, en wanneer het in de rest van Middelburg komt, met name Wijk Dauwendaele.
Zijn er leveranciers die hier mee lezen?
Het gaat hier om de hele gemeente, goede kans dus dat er ergens 1 dorpje glas heeft en de stad zelf helemaal niets.
Ik vind de kaart bij het artikel nogal afwijken van de data die ik terugzie in de breedbandatlas die ook door Stratix wordt beheerd. Volgens de kaart bij het artikel zou bijvoorbeeld 60-80% van de woningen in Apeldoorn aangesloten zijn op glasvezel, maar als je kijkt op de breedbandatlas gaat het slechts om twee wijken, wat nog niet eens 25% van de stad is. Wat klopt hier niet?
De kaart in het artikel op T.net is op gemeenteniveau. Waarschijnlijk heb je in de Breedbandatlas alleen gekeken naar de stad.
De gemeente is in dit geval niet heel veel groter dan de stad Apeldoorn waardoor het aantal aansluitingen in omliggende dorpen en het buitengebied niet zo significant is. Daarbij hebben die dorpen (Ugchelen, Wenum-Wiesel), volgens de kaart óók niet de beschikking over glasvezel.
kaart klopt voor geen meter bij dit artikel. er staat dat op het eiland de Hoeksche Waard 0% - 20% home passed. Terwijl er echt totaal geen glas aansluitingen zijn op het eiland voor consumenten. Zelfs voor bedrijven is het maar op 1!!! bedrijventerrein beschikbaar.
Zie de bron voor het exacte aantal. 0% tot 20% klopt wel degelijk, het is namelijk 1% volgens de kaart ;) Daar zal het bedrijventerrein dus waarschijnlijk verantwoordelijk voor zijn.
ja, maar het gaat hier om HOMES passed... en hier zitten echt geen woningen op aangesloten.
Ik denk dat je verkeerd kijkt op het kaartje. Volgens de bron van het kaartje is Apeldoorn namelijk slechts 14%. De gemeente daarboven (Epe) heeft inderdaad meer, namelijk 75%. Je kan de gemeente aanklikken voor het exacte percentage.
Eind jaren '50 van de vorige eeuw nam de overheid een wijs besluit: elke woning in NL gaat een telefoonaansluiting krijgen en staatsbedrijf PTT gaat dat uitvoeren. Dus ook woningen waarvan de bewoners (nog) geen behoefte hebben aan telefoon. Dat werd het project Standaard Telefoon Aansluit Plan 1958 (STAP-N '58). Dat heeft de economie van ons land in de decennia erna heel veel goed gedaan. Ik kan niet terug vinden wat het gekost heeft, maar ik durf te stellen dat we het als land dik en dwars terugverdiend hebben.

Rond de eeuwwisseling waren er veel ICT hoogleraren en top-consultants (ook van Stratix als ik me goed herinner) die druk lobbyden bij KPN, het ministerie en de politiek om hetzelfde trucje opnieuw te doen, nu met glasvezel. Nee, ik heb geen links naar bronnen, maar heb zelf bij vergaderingen en symposia gezeten waar dat ter sprake kwam. Veel invloedrijke geesten waren er rijp voor. KPN was "verzelfstandigd" maar nog 100% in handen van de staat en bulkte van het geld (de UMTS licentie veiling had nog niet plaatsgevonden). Maar helaas, het was ook de tijd van de "paarse" kabinetten Kok, met de VVD.... Dus de markt zou het wel oplossen. Het kwam er dus niet van. Eeuwig zonde! Gemiste kans!

In 2009 werd de motie Vendrik/van der Ham aangenomen waarin de regering werd opgeroepen het voortouw te nemen bij glasvezel aanleg. Helaas: de nadagen van Balkenende IV met Eurlings op Verkeer en Waterstaat en van de Hoeven op Economische zaken. Weinig kans op een vliegende start en in feb. 2010 viel het. Sindsdien zitten we weer met de VVD en dus gaat de markt het oplossen....

De gevolgen: anno 2019 hebben grote "buitengebieden" nog steeds "breedband" dat de naam niet waard is, de nationale ramp die Ziggo heet en kasten vol razendknappe maar peperdure xDSL technologie om hogere snelheden te persen door koperdraadjes die daar in wezen niet geschikt voor zijn.

Echt, met de VVD aan de macht wordt nooit iets structureel aangepakt. Een paar rijstroken bij een bestaande snelweg hier, een startbaan bij een bestaand vliegveld daar. Maar voor de rest: de markt zal het wel oplossen. Dat deed die markt een halve eeuw geleden soms, maar tegenwoordig doet de markt uitsluitend wat private equity bedrijven willen en dat is: korte termijn rendement.

Dit moest opa even kwijt.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door willemb2 op 8 februari 2019 12:46]

Goed gezegd!
Inderdaad Ziggo met al haar voorgangers met vreemde namen als Gelrevision, Chello enz.
Allemaal uitmelken van een oud medium de coaxkabel. Prima geschikt in de tijd dat het is aangelegd maar sterk achterhaald in de jaren 2010 en later.
Zo jammer dat de overheid nooit een verplichte aanleg van glasvezel heeft gestart waarbij de aanlegger van de infrastructuur niets te maken heeft met de aanbieders op glasvezel.
In principe is dat coax kabeltje wel beter geschikt voor hoge snelheden dan het oude telefoondraadje. Ziggo en haar voorgangers zijn ook actiever geweest met het vervangen van verouderde coax dan KPN is met het vervangen van koper door glas. En Ziggo was ook al langer actief met het aanleggen van glas naar straatkasten. Daar hadden ze ook veel belang bij: digitale TV-pakketten leveren, een geweldige melkkoe, al lang voor dat KPN e.d. die markt op gingen. Maarr...
Probleem 1: Ziggo heeft een monopolie op die coax. Daar gaat misschien een eind aan komen, maar niet vandaag of morgen als ik dit lees.
Probleem 2: De gebruikte apparatuur en wat er in de hoofden van de marketingmensen zit is nog helemaal van het download-tijdperk. Ik zou heel graag 100/100 Mbps hebben. Hoewel dat met DOCSIS 3.x in principe mogelijk zou moeten zijn, Ziggo kan mij niet meer naar 40 upstream leveren. Met xDSL hier met pijn en moeite en pas sinds kort 29 Mbps.
Ik kan dus kiezen tussen Ziggo, Ziggo of Ziggo hier :( Ben serieus aan het zoeken naar een huis in glasvezel gebied, al heb ik een hekel aan verhuizen....
Precies, bij Ziggo leven ze nog jaren geleden toen iedereen maar sneller en sneller wilde downloaden, uploaden was toen nauwelijks interessant. De laatste jaren is het heel anders geworden veel meer diensten zijn in de cloud gekomen en uploaden is nu heel normaal. Het gaat daarbij niet meer om (illegaal) downloaden maar vooral om legale diensten met dus ook uploaden.
Bij Ziggo heeft men dit nog niet in de gaten want de upload blijft enorm achter.
Niet een paar Mbit verschil maar aanzienlijk.
De wens van de klant is dus niet 500/5 maar eerder 100/100 of 50/50.
Als je hierop niet inspeelt zit je er als ISP behoorlijk naast.
46% is wel laag, denk dat de prijzen nog te hoog zijn. Zelf heb ik ook een glasvezel maar gebruik hem niet.
Glasvezel via KPN is goedkoper dan kabelinternet van Ziggo. Ook is het niet duurder dan de xDSL verbindingen die KPN aanbied.

Ziggo 200/20: 58,95 54
KPN 200/10: 50,49
KPN glas 200/200: 46,49

[Reactie gewijzigd door Caviatjuh op 8 februari 2019 10:54]

Wel de goede prijzen hanteren he, Ziggo 200/20 (Complete) is €54 zonder TV en bellen.
Ah, tnx! Ik dacht al dat ik ergens iets fout had gedaan, maar in het zelf samenstellen pakket kon ik de tv optie niet uitzetten. KPN glas blijft alsnog wel goedkoper.
KPN heeft veel glasvezelproviders op mogen kopen. Nu houden ze de prijzen hoog.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee