CAI Harderwijk legt glasvezel aan in buitengebied zonder extra vergoedingskosten

Stichting CAI Harderwijk begint met het aanleggen van glasvezel in het buitengebied van de gemeente Harderwijk. Afnemers hoeven hier geen extra vergoeding voor te betalen. De stichting heeft het lokale glasvezelnetwerk van Harderwijk inmiddels weer volledig in handen.

Edo Kweldam, de directeur van CAI Harderwijk, zegt tegen Tweakers dat zijn stichting inmiddels is begonnen met het aanleggen van glasvezel in het buitengebied van Harderwijk. Het gaat om ongeveer 750 aansluitingen buiten de stadskern. Naar verwachting kunnen bewoners in dit buitengebied eind dit jaar over glasvezelinternet beschikken. Deze huishoudens in het buitengebied hebben nu nog deels kabel en deels een koperlijn.

In tegenstelling tot wat vaak het geval is bij glasvezelnetwerken die in buitengebieden worden aangelegd, hoeven de huishoudens in het buitengebied van Harderwijk geen extra vergoeding te betalen als ze gebruik willen maken van de glasvezelverbinding. Veelal gaat het hierbij om een verplichting om elke maand 15 euro bovenop de abonnementsprijs te betalen, of eenmalig een bedrag te betalen dat tussen de 1600 en 1900 euro ligt. Kweldam stelt dat zijn stichting dit niet in rekening brengt, omdat CAI Harderwijk al een tijd betrokken is bij het al verglaasde stedelijke gebied van de gemeente. Dit noemt hij het 'rendabele gedeelte', waardoor er voor de aansluitingen in het buitengebied geen extra kosten in rekening hoeven te worden gebracht.

Kweldam licht toe dat er jarenlang sprake was van een samenwerking met Bouwfonds CIF, dat in 2018 in handen kwam van de Zweedse investeerden EQT. CAI Harderwijk en EQT hadden beide 50 procent van de aandelen van de joint venture genaamd Glasvezelnet Harderwijk in bezit. "Dit heeft jaren prima gefunctioneerd", stelt Kweldam, maar hij wijst ook op een wezenlijk verschil dat volgens hem tussen beide partijen bestaat. Dat is de reden dat CAI Harderwijk de overige 50 procent van EQT heeft overgekocht en aldus inmiddels weer 100 procent van de aandelen in handen heeft.

"CAI Harderwijk heeft geen winstoogmerk en wil zoveel mogelijk diensten aanbieden tegen zo laag mogelijke kosten. EQT wil als investeerder vooral waarde creëren en die elders herinvesteren. Wij hebben er echter geen belang bij om vermogen uit de bv te halen", aldus Kweldam. De directeur van de stichting omschrijft de voormalige samenwerking met CIF en later EQT als een 'verstandshuwelijk' en wijst op een 'duidelijk cultuurverschil' tussen beide partijen. Hoeveel de stichting heeft moeten neertellen voor het overnemen van de helft van de aandelen wil hij niet zeggen.

Met de 750 extra aansluitingen komt het totaal aantal aansluitingen te liggen op ongeveer 20.500. CAI Harderwijk biedt zelf geen diensten aan op het glasvezelnetwerk; op dit moment bieden KPN, Caiway, Solcon, XSyou, Plinq en FiberNL diensten aan op het netwerk in Harderwijk en er zijn gesprekken gaande met meer partijen, maar Kweldam kan nog niet zeggen welke partijen dit zijn. Op het huidige netwerk is een snelheid van maximaal 1Gbit/s mogelijk. Van de inwoners maakt 75 procent gebruik van het netwerk, wat volgens Kweldam een erg hoog percentage is als dat tegen het landelijke gemiddelde wordt afgezet.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Joris Jansen

Redacteur

15-01-2019 • 17:26

60 Linkedin

Reacties (60)

Wijzig sortering
Wow, zeer netjes! Hier in midden limburg wordt in t buitengebied eenmalig 1900 euro gevraagd of 15euro p/maand bovenop de glasvezelabbo. Geen maximum aangesteld, dus indien men 1900 euro heeft bereikt met per maand betalen moet er evengoed de volgende maand 15 euro betaald worden. Dan is afkopen het beste. Daarnaast hebben ze in de dorpskernen,bij de woningen waar t glasvezel gemakkelijk aan te leggen is gedaan. Dit houdt in dan de randen vd kern en moeilijkere woningen buiten beschouwen vielen. Ze vallen ook niet onder t buitengebied. Daarnaast is voor t buitengebied een andere aanbieder dan in de dorpskernen.

Zeer netjes van hen, dat ze dit kosteloos aanbieden!
€15/mnd is €180/jaar. Zonder rente is dat al 10jaar die je afdekt met je maandelijkse bijdrage. Hiermee is het een keuze en hangt het van iemands persoonlijke situatie af wat beter is. Glasvezel is niet gratis aan te leggen. Top dat men het in Harderwijk kostendekkend aan kan bieden zonder de opslag, maar uiteindelijk moet de aanleg betaald worden. Wanneer we snel internet als nutsvoorziening gaan zien, wat het steeds meer begint te worden, is het ergens ook wel logisch dat we de aanlegkosten collectief delen.
Glasvezel als nutsvoorziening gaan zien is wel een heel slechte keuze. Daarmee ga je het namelijk al gauw als enige breedbandoplossing bestempelen. En dat is nou precies niet het geval. Het opleveren van breedband internetverbindingen is telkens weer een kwestie van maatwerk en niet een geval van "smijt er maar glasvezel neer, bekt lekker". Zo is het in het buitenland helemaal niet gangbaar om glasvezel aan te leggen, dit bijv. omdat de bodem zich hier niet voor leent (rotsachtige bodem, ga je niet kilometers in graven). Daarom is het in bijv de buitengebieden van scandinavie de norm om 4g te gebruiken als breedbandoplossing. En als dat in het buitenland goed werkt, dan kan dat in nederland ook het geval zijn. Dus nogmaals: er is meer onder de zon dan enkel glasvezel.
Daar heb je helemaal gelijk, Ik schreef ook dat snel internet een nutsvoorziening begint te worden en dat vanuit die redenering de kosten collectief gedragen zouden moeten worden. Juist door de manier waarop vrij te laten, maar wel afspraken te maken dat iedereen per 2029 recht heeft op bijvoorbeeld minimaal een 100/100MBit verbinding krijg je de mogelijkheid voor een passende oplossing.
Hier in midden limburg wordt in t buitengebied eenmalig 1900 euro gevraagd of 15euro p/maand bovenop de glasvezelabbo. Geen maximum aangesteld, dus indien men 1900 euro heeft bereikt met per maand betalen moet er evengoed de volgende maand 15 euro betaald worden.
Een abonnement heeft toch geen oneindige looptijd? Kun je niet gewoon vernieuwen voor een lagere prijs als de looptijd voorbij is? En anders gewoon opzeggen en opnieuw aanvragen..
Dit 'abonnement' wel; als je opzegt betaal je niet meer, inderdaad, maar als je een nieuw abonnement aanvraagt wordt de 15 euro er weer bijgeteld.
0Anoniem: 1092407
@Torrentus15 januari 2019 20:04
Dan is de keuze helder en betaal je gewoon die 15 euro extra lijkt me. De kans is groot dat in de 10,5 jaar dat je bezig bent om die 15 euro terug te verdienen (niet rekening houdend met rente en inflatie) er alternatieven bijkomen in de vorm van een concurrent dan wel een goedkoper abonnement bij dezelfde aanbieder.
Tsja, voor hetzelfde geld ligt deze kabel er, net als de koper en CAI-kabel, zo 30-50 jaar in en betaal je met het abonnement oneindig door voor iets wat na 10 jaar al afbetaald is. De 10 jaar is natuurlijk precies zo gekozen dat de keuze moeilijk is.. ;)

[Reactie gewijzigd door Torrentus op 15 januari 2019 20:09]

0Anoniem: 1092407
@Torrentus16 januari 2019 01:21
Als ik voor de keuze zou staan dan hield ik die 1900 euro dus gewoon in m'n zak. ;) In 10 jaar tijd kan er zoveel gebeuren. Voor hetzelfde geld verhuis je binnen die tijd door onvoorziene omstandigheden. Of wellicht hebben we dan al 6G of 7G mobiel internet en is zelfs glas verleden tijd. Geen idee maar 10 jaar is gewoon erg lang. 10 jaar geleden begonnen we net aan de smartphone. Die 1900 euro zou ik lekker in zonnepanelen investeren of zo. Is nog sneller terug verdiend ook.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1092407 op 16 januari 2019 01:22]

Iets noordelijker in Limburg in Gennep kan het ook zonder verdere kosten. En de vraagbundeling van 35% was niet eens gehaald.

Kunnen ze in de aangrenzende gemeenten Mook en Bergen die wassen neus van dezelfde partij ook beter stopzetten, het gaat toch wel door.
15 euro extra betekent dat je 127 maanden (ruim 10 jaar) lang afbetaalt voordat je boven die 1900 euro komt. Ik weet wel waar ik dan voor zou kiezen :D

Tegen die tijd kun je waarschijnlijk toch wel opzeggen en opnieuw aansluiten ofzo.
Als ik voor de keuze zou staan dan hield ik die 1900 euro dus gewoon in m'n zak. ;)
Je vergeet dat ze op de 15 Euro ook weer inflatiecorrectie gaan toepassen. Als je het kunt betalen zou ik het afkopen.

[Reactie gewijzigd door RoyD op 16 januari 2019 11:32]

Inflatiecorrectie? Hoe kom je daarbij? Dat dacht ik niet.
Zeer netjes van deze kleine speler. Daar kan Ziggo of andere giganten nog een voorbeeld aannemen met hun woekerprijzen.
Een stichting hoeft alleen maar een kleine positieve cashflow te genereren. Een commercieel bedrijf wil winst voor de aandeelhouders. Dus waar de stichting kijkt naar wat kost het om te leveren, kijkt de commerciële partij naar wat ze kunnen vragen. Nuts voorzieningen moet je niet privatiseren, maar dat is tegenwoordig niet zo populair meer.
Nuts voorzieningen moet je niet privatiseren, maar dat is tegenwoordig niet zo populair meer.
Op zich ben ik het hier mee eens. Toch zitten er wel minstens één addertje onder het gras, te weten:

Een stichting of openbare instantie die geen winstoogmerk heeft loopt een verhoogd risico dat in de cultuur het kostenaspect uit het oog word verloren door de gedachte "We hoeven toch geen winst te maken.". Dit risico word groter naarmate de organisatie groter is en kan ook nog eens versterkt worden indien er sprake is van een monopolie positie. Hier moet op de één of andere manier actief tegen gewaakt worden zonder dat dit weer veel extra kosten met zich meebrengt.
Het addertje on het gras wat je aangeeft, is de (drog)reden waarom er geprivatiseerd werd in het verleden. Men bestrijdt dan het symptoom: "leiderschap zonder duidelijke missie om kostenefficient diensten te leveren" met commercie - wat inherent een visie heeft: winst maken.
Als je kijkt naar de mogelijkheden die er zijn om wel efficient om te gaan met middelen (waterschappen, tennet, waterleidingbedrijven, postnl) dan zijn dat allemaal organisaties op enige afstand, zonder prestige aspecten. De dienst is simpel te begrijpen, en de kwaliteitsfocus ook. Maar voordat onze landelijke en zeker gemeentelijke politiek volwassen genoeg is om het verschil te zien en zich daarnaar te gedragen, zal nog wel een tijdje op zich laten wachten.
Het addertje on het gras wat je aangeeft, is de (drog)reden waarom er geprivatiseerd werd in het verleden. Men bestrijdt dan het symptoom: "leiderschap zonder duidelijke missie om kostenefficient diensten te leveren" met commercie - wat inherent een visie heeft: winst maken.
Klopt helemaal. De aanpak van het probleem is volledig verkeerd omdat het doel (kostenefficiënt diensten leveren) niet centraal staat bij de gekozen oplossing (commercialisering). Door de commercialisering word wel automatisch de focus verlegt naar kostenefficiëntie wat over het algemeen ook echt daadwerkelijk lagere kosten oplevert. Dat word echter voor de klanten volledig teniet gedaan doordat er winst gemaakt moet worden waardoor de uiteindelijke kosten voor de klant vaak zelfs nog hoger uitvallen. De enige winnaars hier zijn de aandeelhouders van de desbetreffende ondernemingen, ten koste van de gemeenschap als geheel die meer betaalt voor vaak mindere service.

De juiste aanpak is om binnen de cultuur van de desbetreffende organisatie de kostenbewustheid continue te promoten zodat de focus goed blijft.

In principe maakt het hierbij dan niet eens uit of de organisatie publiek of privaat is. Zolang er maar geen winstoogmerk is. Dat gezegd hebbende heb je in de private sector toch altijd weer graaierige linkmiegels die slinkse constructies bedenken om op kosten van de samenleving hun eigen bankrekening te spekken ook als er een winstverbod geldt zoal in de zorg.
Erg attent van de stichting. Fijn dat de bewoners in het buitengebied straks ook gebruik kunnen maken van het glasvezelnetwerk. (ik las in eerste instantie CIA Harderwijk :+)
De jeugd van tegenwoordig weet niets meer van centrale antenne installaties. Veelal per straat of wijk georganiseerd. Om nog maar niet te spreken van haar voorganger de draadomroep voor den radio. :z
+1Anoniem: 1092407
@Raindeer15 januari 2019 19:44
Uh mijn ouders zijn baby boomers en zij hebben ook echt geen flauw idee als je het over antenne installaties hebt. Ik kan het eens aan mijn oma vragen. Ze wordt 100 dit jaar.
Zo lang is het nou ook niet weer geleden
Gedurende de jaren 70 en 80 werden in vrijwel alle gemeenten een of meer kabelnetten aangelegd; maar per aansluitgebied werd slechts één machtiging aan een woningcorporaties of bedrijf verleend. Geleidelijk aan kwamen de kabelnetten in exploitatie bij gemeentelijke diensten....
In 1992 werden gemiddeld 19 (analoge) televisiezenders via de kabel doorgegeven

CAI betekent trouwens centrale antenne-inrichtingen (@Raindeer) en het is erg jammer dat bijna alle gemeenten het 'verpatst' hebben aan wat tegenwoordig Ziggo is. Uiteraard is er toentertijd goed voor betaald, maar de rekening ligt nu bij de burger en wordt glasvezel niet gezien als nutsvoorziening.
Leuk dat er nog een paar van dit soort semi private (ex-gemeentelijke) bedrijfjes bestaan.
Ook in Veendam hebben ze het TOP voor elkaar en bewijzen ze dat privatisering zeker niet goedkoper hoeft te zijn...

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 15 januari 2019 20:10]

Privatisering is niet goedkoper, alleen vinden we dat door de markt open te stellen voor commerciële partijen er concurrentie ontstaat en daarmee innovatie wordt aangewakkerd. Je voelt zelf al aan waar dit mank gaat voor de kabelbedrijven.
Toch zou veel innovatie er niet geweest zijn zonder dat er privatisering was geweest (en concurrentie tussen adsl en kabel)
Volledig mee oneens. KPN (Reggefiber) traineert al jaren de aanleg van glasvezel. Gelukkig zien ze nu eindelijk het ligt, maar dat is puur uit financiële overwegingen... wat overigens ook een keuze is maar geen innovatie...
Ziggo vertikt het zelfs om (volledig) glasvezel aan te leggen en zoekt het in DOCSIS 3.1 niet omdat dat beter is dan glasvezel, maar omdat het meer oplevert. Ook dat is geen innovatie maar handel (ook een keuze ;) )
edit: Correctie, DOCSIS 3.1 is wel degelijk een briljante innovatie, maar glasvezel is superieur :P

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 15 januari 2019 21:04]

Ze zien eindelijk het licht, liggen doe je in bed.
:F . en de kabel in de grond ligt... excuus
Komt toch de dislect in mij weer eens naar boven, terwijl ik dacht dat ik een leuke woordspeling maakte
Nee nee het is glasvezelkabel dus licht in de grond, niet ligt. :P
Ow is dat gewoon kabel? Zeg dat dan. :P Ik zat al aan rare sprieten op het dak te denken. Ja, kabel hadden m'n ouders allang in de jaren '70. Ik denk daarvoor ook al. Kort erna kwam ik op de wereld en ik wist al heel vroeg niet anders dan dat tv en radio uit de muur kwamen. Geen idee natuurlijk welke organisatie daar toen achter zat. Dat is alweer zo lang geleden. :/
Kabel in de jaren '70? Dat was inderdaad eind jaren '70/begin '80, niet eerder hoor. Kabel kwam inderdaad uit de muur maar zat aan een antenne...
De kabel was er ook al kleinschalig in de begin jaren 70, niet de CAI maar de GAI.
Uiteraard gingen die later (bijna) allemaal over op de CAI.
wiki link
In Nederland is er ook een plan geweest om een landelijk netwerk aan te leggen, het zogenaamde CAS-net. Hiervoor is speciaal de CASEMA (Centrale Antenne Systemen Exploitatie Maatschappij) opgericht. Dit plan werd in de Tweede Kamer weggestemd.
In plaats daarvan kon vanaf 1970 een machtiging worden aangevraagd voor de aanleg en exploitatie van een gemeenschappelijke antenne-inrichting (een kabelnetwerk bestemd voor een kleine groep woningen, gai) of voor de aanleg en exploitatie van een centrale antenne-inrichting (een kabelnetwerk bestemd voor wijken, plaatsen of hele gemeenten, cai). Een dergelijke machtiging kon verkregen worden als aan technische en administratieve voorwaarden werd voldaan. Een gai mocht in principe niet groter zijn dan 100 aansluitingen en na het kruisen van een weg mocht het signaal niet meer worden versterkt. Een cai was beperkt tot de gemeentegrens.
0Anoniem: 1092407
@livePulse16 januari 2019 11:11
Wij woonden in een jaren 70 rijtjeshuis in destijds een nieuwbouwwijk en daar hebben gegarandeerd nooit antennes op of in de buurt gestaan. Het zou zomaar Casema geweest kunnen zijn maar m'n ouders hebben eerlijk gezegd geen flauw idee meer.
Als bewoner van Harderwijk , kan ik alleen maar zeggen dat ik zeer content ben met de CAI . In den beginne boden ze al prima tv aan voor een prima prijs, en met de verglazing van het netwerk is het alleen maar beter geworden. Veel keuze voor een prima prijs!
Ik kan inderdaad ook als CAI gebruiker in harderwijk ook niks anders zeggen. Ik heb nog nooit problemen gehad.
Met als grote voordeel dat ik nu snel internet heb via glasvezel en tv, zonder ontvangers of ci- modules, via de coax-kabel. Ideaal :-)
Ik heb wel een CI module in mn tv maar dat is om Foxsports te kunnen kijken
Mooi om te zien dat er steeds meer initiatieven komen om glasvezel naar de massa te brengen. Een paar jaar terug ging het echt super, toen besloot KPN wat overnames te verrichten en alles stil te leggen, en nu komt het weer op gang. Hopelijk komt er nu niet een provider die alles opkoopt en de initiatieven stillegt.
Veelal gaat het hierbij om een verplichting om elke maand 15 euro bovenop de abonnementsprijs te betalen, of eenmalig een bedrag te betalen dat tussen de 1600 en 1800 euro ligt.
offtopic:
En is die verplichte 15 euro per maand dan voor de duur van je abonnement, of tot je die 1600-1800 hebt afbetaald?
Meestal is die 1600-1800 euro een afkoop en die 15 euro voor altijd...
Dus is het afkopen uiteindelijk veel goedkoper... tenzij je weet dat je daar niet lang blijft wonen ;)
Maar ook dan heb je met die afkoop letterlijk een meerwaarde van je huis...
Ik heb het elders al geschreven maar er zijn betere investeringen te bedenken die je sneller hebt terugverdiend dan die 10,5 jaar. Koop voor die 1900 euro zonnepanelen en dan speel je binnen 8 jaar al quit. Voordeel is dat je er dan iets fysieks aan overhoudt itt een goedkoper abonnement van een provider waarvan je helemaal niet weet of die maandelijkse prijs dan nog wel zo gunstig is. 10 jaar is erg lang in internet land. Dat is zo onvoorspelbaar. Kans is aanwezig dat je dan voor minder geld een 6G lijn hebt met dezelfde bandbreedte. Zonnepanelen behouden hun waarde ook lang en die kun je eventueel zelfs meenemen naar een ander huis.
In tegenstelling tot wat vaak het geval is bij glasvezelnetwerken die in buitengebieden worden aangelegd, hoeven de huishoudens in het buitengebied van Harderwijk geen extra vergoeding te betalen als ze gebruik willen maken van de glasvezelverbinding. Veelal gaat het hierbij om een verplichting om elke maand 15 euro bovenop de abonnementsprijs te betalen, of eenmalig een bedrag te betalen dat tussen de 1600 en 1800 euro ligt.
Wat Tweakers vergeet te vermelden is dat ook bij KPN of Ziggo in het maandbedrag ongeveer 15 euro zit voor het kabelgedeelte. Een standaard aboprijs (€65) van een totaal pakket is ongeveer opgebouwd uit 15 voor de kabel, 35 voor de internet en TV en 15 voor de algemene (service/onderhoud) kosten.
Dit is de financiële opbouw van (bijna) alle abo's, zowel van glas, telefoonlijntje en coax.Uiteraard verschilt het hier en daar een paar euro's, meestal heeft dat te maken met investeringen die gedaan moeten worden.
En in harderwijk betaal ik voor een 100/100 verbinding, telefonie en tv 48 euro per maand. Scheelt toch mooi weer 17 euro per maand ten opzichte van kpn }>
Linksom of rechtsom zal het betaald worden?
Yep, vandaag een brief van Caiway binnengekregen. Het abonnement gaat van 70,50 naar 73,- per maand, de snelheid van 500 naar 600. De verhoging van 2,50 gebeurt elk jaar weer, sinds het aanleg van glasvezel in Schiedam.
Caiway en CAI Harderwijk zijn niet hetzelfde!
Weet ik, het ging meer om wat @inakreb zei.
Netjes. In Ermelo moet je 1600 euro betalen of 12 euro per maand. Een reden voor mn schoonvader het niet te doen, ondanks onze aanmoedigingen van wel.
er worden berichten geposted zoals geruchten wat nog minder ver/ even ver in een release proces zit

[Reactie gewijzigd door Craigory op 15 januari 2019 18:07]

Nope, geen gerucht, hier wordt zelfs al bijna een jaar aan de voorbereidingen gewerkt

Harderwijk, 27 juli 2018

De aanleg van glasvezel in Noordwest Veluwe gaat eindelijk beginnen. Aannemer Allinq is achter de schermen druk bezig geweest met het technisch ontwerp. Het buitengebied van Noordwest Veluwe is namelijk rijk aan mooie recreatieparken en -woningen. Dit vroeg om een extra zorgvuldig uitgedacht ontwerp en dus meer voorbereidingstijd. Inmiddels is het ontwerp afgerond en zijn de materialen besteld. Na de zomer wordt er gestart!
Kijk voor meer informatie op: www.caiharderwijk.nl/buitengebied

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee