Fairphone onderzoekt mogelijkheid Android 8-update voor Fairphone 2

Het Nederlandse Fairphone onderzoekt de mogelijkheid om zonder ondersteuning van Qualcomm opnieuw een Android-update uit te brengen voor zijn Fairphone 2, die op de niet langer ondersteunde Snapdragon 801 draait. Het gaat ditmaal om Android 8 Oreo.

Dat vertelt Fabian Hühne, woordvoerder voor Fairphone, in een interview met Android Planet. Fairphone vindt duurzaamheid belangrijk en lange ondersteuning past daar volgens hem bij. Hühne vertelt verder dat het bedrijf ernaar streeft om ook de maandelijkse security-updates uit te brengen voor het toestel, als het bedrijf erin slaagt. Hij omschrijft het proces echter wel als "ingewikkeld en zonder garantie dat het gaat lukken". Over een eventuele daaropvolgende update naar Android 9 Pie spreekt hij niet.

Het is dus niet de eerste keer dat Fairphone zo'n soort update probeert te ontwikkelen. Afgelopen november bracht het bedrijf een update naar Android 7.1.2 uit voor het toestel, dat oorspronkelijk in 2015 uitkwam en op Android 5 draaide. Destijds meldde Fairphone dat het een grote investering was, omdat het bedrijf zelf klein is en omdat er maar zo'n 100.000 exemplaren van de Fairphone 2 zijn verkocht.

Aan de onofficiële zijde zijn er ook toestellen met een Snapdragon 801 die draaien op nieuwere versies van Android. De welbekende OnePlus One uit 2014, bijvoorbeeld, heeft een Sd801 maar kan ook draaien op LineageOS 15.1, dat gebaseerd is op Oreo. Dat is waarschijnlijk te danken aan de grote schare fans die het toestel altijd heeft gehad.

Naast lange ondersteuning is de Fairphone ook makkelijk te repareren omdat hij ontworpen is met dat principe in het achterhoofd. Fairphone biedt ook de onderdelen daarvoor, waaronder de lcd, micro-usb-poort en accu.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

15-01-2019 • 17:37

65 Linkedin

Reacties (65)

Wijzig sortering
Toch wel interessant om te zien dat de meeste mensen uiteindelijk geen zier geven om de wereld. Als je zou weten dat je kind van 12 jaar oud 12 uur lang werkt, 6 dagen per week in een telefoon fabriek onder twijfelachtige omstandigheden , zou je nooit meer die telefoon kopen.
Toch doet 95% van de mensen het. Geld eigenlijk voor de meeste producten die we dagelijks gebruiken.
Fairphone probeert dit goed te doen. En dat doen ze. Onze samenleving echter niet. Daar veranderd maar weinig. Zit wellicht in de mens dat een ver van je bed show (slechte arbeidsomstandigheden) niet echt impact maakt.
Eerlijk is eerlijk veel mensen kijk of moeten ook naar hun beurs kijken wat ze te besteden hebben. Hoeveel lopen er hier dicht bij huis bij de voedselbank ?

Het is net als biovlees, vraag je mensen naar dierenleed, ja erg, maar ja de kiloknaller blijven we toch massaal kopen.

Fairphone is een leuk idee maar denk bij electronica niet eenvoudig. Maar kijk eens naar andere fair producten, chocolade, banenen, koffie, die zie je toch steeds meer en ze zijn niet altijd duurder, vaak even duur. De grote supermarkten verkopen ze ook. Er zijn dus best voorbeelden waar het wel kan, alleen telefoon denk ik niet dat dat nu echt een product is waar je dit op hele grote schall zal zien. Tenzij een marktleider er een marketingitem van maakt. Gezien de marges zou apple dat kunnen maar ja de aandeelhouders zien daar ook liever meer marge dan betere arbeidsomstandigheden.
Idem trouwens bij grote dure modemerken, maximale winst daar gaat het om.
We eten teveel vlees en teveel kcal. Iets minder vlees en dan biologisch kan prima ipv een overdaad aan kiloknallers. Hetzelfde mbt de smartphone. Je hoeft echt niet de laatste te hebben. Tegenwoordig zijn die van een paar jaar oud (muv misschien de batterij en/of evt gebruikerssporen) ook nog prima.

Zeggen hoe het beter kan is makkelijk. Het doen is een stuk moeilijker. Fairphone heeft hierin een voorbeeldfunctie.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 15 januari 2019 20:12]

We eten teveel vlees en teveel kcal. Iets minder vlees en dan biologisch kan prima ipv een overdaad aan kiloknallers. Hetzelfde mbt de smartphone. Je hoeft echt niet de laatste te hebben. Tegenwoordig zijn die van een paar jaar oud (muv misschien de batterij en/of evt gebruikerssporen) ook nog prima.
Nee, want daar krijg je geen OS updates meer voor.

Jammer maar helaas.
Zolang je de bootloader en recovery kunt unlocken (kan standaard op de FP2) dan staat het je vrij om een ander OS te installeren. Het probleem zit hem dat de SoC firmware (van Qcom) niet meer wordt geupdate. Omdat die niet volledig open source is, zit je vast aan een oude Linux kernel eventueel met een verder nieuw OS.
Het zure is dat de SD801 ook gebruikt wordt in de Galaxy S5+ (let op de + !) en daar zijn ook al erg weinig stabiele custom roms voor te vinden vanwege de Mali GPU die erbij zit. Voor de Mali GPU schijnen de drivers niet openbaar gemaakt te zijn waardoor custom rom makers nooit de prestatie kunnen evenaren die een fabrikant bood. (Verleden tijd, alleen de FP2 gebruikt nu nog de SD801 blijkbaar).
De nieuwsberichten op Tweakers en aanverwante sites gaan dan ook regelmatig over dat mensen minder vaak hun telefoon vervangen. Op zich al een goed teken natuurlijk!

Wel is het, mijns inziens, zo dat een Fairphone gewoon eigenlijk geen kans maakt door de korte life-cycle van Android versies. Android en Fairphone is geen juiste combinatie, al zijn de keuzes inmiddels wel beperkt (lees: zga geen keuze).
dit dus. apps worden vaak steeds zwaarder geschreven en er word minder gefocussed op optimalisatie waardoor oudere telefoons de apps niet meer kunnen draaien. als mijn huidige telefoon het begeeft koop ik zonder twijfel een fairphone.
Er is een vervelend kip-ei probleem bij allerlei idealen zoals "eerlijke" producten, namelijk dat er maar weinig mensen bereid zijn om extra te betalen. Hierdoor is de markt klein, het aanbod beperkt en de prijs (extra) hoog.

Als enige in Nederland je lege fles recycelen is veel te duur, de glasbak kost meer dan de fles. Als we het allemaal doen is het wel zinnig.

Veel van die problemen zijn eigenlijk alleen met wetgeving aan te pakken, anders kunnen de "eerlijke" bedrijven niet concurreren met de "oneerlijke" en blijven die producten extra duur.
Een probleem is ook dat we veel producten (vooral bij vlees) in de premium gelukkige dieren categorie hebben, waarbij er gewoon glashard gelogen word en de "bio" (of welke naam ze ook geven, zoals die Ierse koeien) kei hard uitgebuit worden en de kiloknaller zelfs een beter leven heeft.

Wij halen uitsluitend ons vlees bij de slager, de grap is dat ondanks de meerprijs we niet zo extreem veel meer betalen; je kip slinkt geen 30% en het is veel minder kauwgom-achtig. De kwaliteit en smaak is zo ontzettend veel hoger, dat ik sneller voldaan ben.

Soms eten we ook vegetarisch, gelukkig word daar tegenwoordig wat beter op ingespeeld, ik ben geen fan van vleesvervangers of Nepalees, maar gezonde vega recepten zijn voor velen niet vanzelfsprekend.

Wij nemen ook zo'n wekelijks "bio" groente pakket af, hier zitten altijd vegetarische recepten bij. Vaak denken wij hierbij nog steeds: het deze combi ken ik nog niet en dan mis je het vlees ook vaak niet eens!

Het kan wel maar je moet weten hoe, groentepakket 66 euro per maand 2 personen (of was dat met fruit...). Toevoeging van pasta rijst en zelfs soms aardappelen kosten vrij weinig. Dan los nog af en toe vlees.
waarbij er gewoon glashard gelogen word en de "bio" (of welke naam ze ook geven, zoals die Ierse koeien) kei hard uitgebuit worden en de kiloknaller zelfs een beter leven heeft.
Dat is inderdaad een groot probleem, zelfs een kleine mate van fraude kan mensen flink doen afknappen. Al wordt er met het "gewone" (niet-bio) vlees dat bij de supermarkt ligt ook genoeg gerommeld en daar hoor ik wel eens mensen over klagen, maar iedereen eet het toch maar.
Soms eten we ook vegetarisch, gelukkig word daar tegenwoordig wat beter op ingespeeld, ik ben geen fan van vleesvervangers of Nepalees, maar gezonde vega recepten zijn voor velen niet vanzelfsprekend.

<knip>

Het kan wel maar je moet weten hoe, groentepakket 66 euro per maand 2 personen (of was dat met fruit...). Toevoeging van pasta rijst en zelfs soms aardappelen kosten vrij weinig. Dan los nog af en toe vlees.
De traditionele mindset van de Nederlandse kok lijkt te zijn om eerst te bepalen welk vlees er gegeten wordt en daar de rest van de maaltijd om heen te bouwen. Het hoogtepunt weg laten of vervangen door laffe soja gaat uiteraard fout. Het heeft mij zelf jaren gekost om dat idee los te laten (ik ben zelf geen pure vegetarier, 'vegeminderaar' noemen ze dat geloof ik (teiltje)).

De term vegetarisch heeft helaas erg negatieve associaties. Ik vraag mensen wel eens wat ze vinden van hun vegetarische bier of de vegetarische koffie. Heel wat mensen reageren onmiddellijk dat ze dat maar niks vinden, ook al zijn die producten altijd vegetarisch. Mensen klagen graag.
Ik vertel mensen dus niet meer dat er geen vlees in het eten zit, dan missen ze het ook niet en komen ze niet op het idee om te klagen. Dan moet je natuurlijk wel lekker koken! ;)
Het helpt om buitenlandse gerechten te bereiden die ze niet kennen, zodat er geen verkeerde verwachtingen zijn.
Ik denk dat als ze een fairphone 3 zouden maken die dezelfde prestaties en specs kan bieden als een van de nieuwere generaties telefoons het ineens een stuk interessanter stuk hardware zal zijn.

Op dit moment is het een telefoon die gewoon niet kan meedraaien met de nieuwste telefoons. De mensen die geld willen uitgeven aan een telefoon willen serieuze specs. Mensen die geen geld willen uitgeven zullen waarschijnlijk vrij onbekend zijn met fairphone, het interesseert ze immers niets.

Misschien is het dat fairphone zich gaat specialiseren als leverancier van componenten voor telefoons. Ze hebben laten zien dat ze weten hoe het moet. Adviseer fabrikanten die wel weten hoe je een gave telefoon moet maken hoe je dat duurzaam en eerlijk doet.
Als je altijd de absurde refresh cycles moet volgen, en om de 18 maanden van telefoon veranderen, dan ben je bijna definitie niet echt verantwoord bezig wat grondstoffen en faire productie beterft.
Toen de fairphone 2 uitkwam was de CPU al 2 generaties oud. En nu is hij echt al helemaal achterhaald.

Het nieuwste van het nieuwste hoeft inderdaad niet, maar de fairphone 2 is nu simpleweg echt geen aantrekkelijk toestel.
Da's relatief, niet aantrekkelijk als je mee doet met het nieuwer, sneller, beter. Als je zoals mijn collega de telefoon gebruikt voor bellen, whatsapp en een enkele dedicated app (SolarEdge in dit geval) dan voldoet dit toestel prima, hij heeft 'm een maand of wat geleden bewust aangeschaft.

Faiphne zou moeten werken aan een innige relatie met de XDA-developers om zo updates te krijgen, ook daar zullen principele developers te vinden zijn.
Het gaat deels natuurlijk om prestaties: meer prestaties = hardware zal langer goed blijven. De groei in prestaties neemt af, dus SoCs blijven langer en langer goed, dus qua prestaties kan je tegenwoordig echt lange tijd met je SoC blijven doen. Helaas is de SD800 in de fairphone2 nog van voordat de enorme groei in prestaties afnam. De SD800 loopt nu dus meer achter op hedendaagse smartphones, dan bvb de SD820 over 2 jaar zal achterlopen, ook al is die chip dan even oud als de 800 nu.

Maar het grootste probleem is driver support. Dat wordt dan toch een probleem: officiele support voor de SD800 door qualcom is gestopt op Android 6. Het is bewonderenswaardig dat Fairphone zo veel moeite neemt om nog nieuwe versies uit te brengen, en met extra banden met custom rom developers moet dat nog even door gaan.

Maar met elke Android release wordt dit een stuk moeilijker, dus het is de vraag hoe lang dit kan door gaan.

Het grote voordeel van een nieuwere SoC, met name de SD820 of nieuwer, is dat deze officieel Treble ondersteuning hebben, en je dus veel, VEEL langer en makkelijker bugfree Android kan updaten.

Een fairphone 3 met de nu bijna 3 jaar oude snapdragon 820 zou ik daarom nu geen probleem vinden om te kopen. Zelfs chips uit de SD6xx serie zou ik voor mijzelf goed genoeg vinden, als ze maar Treble hebben.

Chips zonder Treble daarentegen... Daar bedank ik voor, dat nu kopen vind ik echt weggegooid geld, want de software support is nu al een soort monster van frankenstein.
Inderdaad! Net juist uitgebreid in het nieuws geweest dat alle fabrikanten klagen dat de consument er niet meer aan mee doet, die onzin.
Waanzinnige bedragen betalen voor minimale verbeteringen. Fairphone moet hier juist op inspelen.
Duurzaamheid, betrouwbaarheid en repareerbaarheid. En natuurlijk eerlijkheid. Ik zie er wel een groeiende markt voor.
Een vriend van mij wilde geld uitgeven aan een telefoon die eerlijkheid en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, niet aan 'serieuze specs' en heeft deze maand een Fairphone 2 gekocht. n=1, de eerste in mijn omgeving die ook een Fairphone heeft gekocht, maar het gebeurt dus wel degelijk dat mensen de keuze voor een Fairphone maken, ook nu, nu deze al twee jaar op de markt is, is het van alle telefoons die er te koop zijn de best repareerbare, degene met de meeste inzet om het produceren van de telefoon beter te maken voor de mensen die de grondstoffen en de telefoon produceren (niet wegtrekken uit de Congo, maar zorgen dat de mijnwerkers daar geld kunnen verdienen doordat het geld bij henzelf terecht komt in plaats van bij de warlords, fabrieken in China met behapbare werktijden en de mogelijkheid van kinderopvang, etc.) en dus wellicht ook de meest langdurig ondersteunde (er wordt gewerkt aan nieuwe updates, je zult er nog jaren reserveonderdelen voor kunnen kopen).

Het draait bij de aankoop van elektronica om de vraag wat de impact is, niet om de specs. Dat zou het in elk geval moeten doen en dat het doet voor mij, voor die vriend van mij en voor vele anderen.

[Reactie gewijzigd door FairPCsPlease op 15 januari 2019 20:59]

Ja ik snap je punt wel. En inderdaad, mensen kopen het en mensen hechten er waarde aan. Maar het gros van de mensen wil of specs, of geen geld uitgeven. Daarnaast zijn telefoons tegenwoordig niet meer echt aan vervanging toe na 2 jaar. Dus er is denk ik een enorme markt voor echt mooie, duurzame, eerlijke telefoon. Die dan dezelfde prijs heeft als... Laten we zeggen een XS. Ik denk dat er een stuk meer mensen dan over de brug gaan.

Edit: XS max 256gb

[Reactie gewijzigd door LittleKiller op 15 januari 2019 21:04]

Bedoel je deze? pricewatch: Apple iPhone XS 256GB Grijs

Ik denk niet dat mensen over de brug gaan als het een telefoon wordt die €1244,- kost. Zelf vond ik de €529,- die mijn FP2 kost al enorm duur (*), maar ik heb zo'n honger naar een verduurzaming van de electronica-industrie, dat ik mijn weerzin tegen een smartphone opzij zette en voor het eerst in mijn leven een smartphone kocht. Zie mijn naam, ik had liever een faire desktop gehad, maar om een statement te maken dat de vraag er is (naar eerlijke en duurzame elektronica die niet ten koste gaat van mens en milieu) én om dit initiatief te ondersteunen, ben ik aan de smartphone te gaan. Maar zou een FP juist niet beter verkopen als dit een goedkopere midrange phone wordt, dan een highend die bijna niemand zich kan veroorloven?

(*) wie NU een Fairphone 2 koopt, hoeft maar €399,- neer te tellen.

[Reactie gewijzigd door FairPCsPlease op 15 januari 2019 21:24]

Ze zijn ooit begonnen als beweging om de industrie erop te wijzen, maar geen fabrikant wilde hierin mee. Toen zijn ze zelf maar aan de slag gegaan om te laten zien dat het ook anders kan. Nu de rest van de wereld nog :P .
Veel mensen zijn best bereid om wat extra te betalen voor een eerlijk product, maar dan moet het product zelf wel aantrekkelijk zijn. De Fairphone 2 is dat op dit moment absoluut niet meer. Jaarlijks je telefoon upgraden is echt niet nodig, maar als je in 2019 een telefoon nieuw koopt moet daar geen hardware meer van 2015 inzitten. De ontwikkelingen wat betreft beeldschermen, fotokwaliteit en accuduur zijn sinds die tijd hard gegaan, daar willen de meeste mensen van meeprofiteren als je veel geld neerlegt voor een telefoon.

Ik zou Fairphone aanbevelen om hun markt te vergrootten door naast een nieuwe FP3 met een niet-modulair model met recente mid-range specs en modern design te komen. Wél gemaakt van eerlijke materialen, niet eindeloos upgradable, lagere prijs.

[Reactie gewijzigd door crankthisup op 15 januari 2019 21:14]

Hele nobele gedachte die fairphone ongetwijfeld deelt. Een telefoon maken zoals jij omschrijft voor een lage prijs in goede arbeidsomstandigheden en waarin milieuvriendelijkheid voorop staat kan natuurlijk nooit. Het zal altijd duurder zijn dan een Samsung of een Apple.
Onzin.. gebruik dezelfde grondstoffen/suppliers en verwerk deze in een minder ambitieus maar wel modern niet-modulair design, geef de specs een upgrade en je bent klaar. De prijs hoeft niet superlaag te zijn, maar door het modulaire aspect te verliezen moet de telefoon goedkoper kunnen worden dan de FP2.

[Reactie gewijzigd door crankthisup op 16 januari 2019 09:28]

Ik geef best om de wereld, maar ik ga niet alle problemen op mijn schouders dragen. je kunt praten wat je wil , maar als niemand die telefoons koopt hebben ze geen werk meer en dan zijn ze nòg slechter af. het is nu eenmaal wat het is.
Bestaat die 12 jarige die 12 uur werkt wel?

Kom eens aan met iets wat zwart op wit staat, i.p.v. anekdotisch bewijs en opgeblazen verhalen.
Mijn biologische en fair trade bananen, rijst en eieren zijn niet alleen goed voor mijn karma maar ze zijn ook lekker. Iedereen wint.

De Fairphone is gewoon helemaal niks.
Na de tweede wereld oorlog waren in Nederland genoeg kinderen die twaalf uur per dag a zes dagen in de week moesten werken. Mn pa zijn ouders hadden een landbouwbedrijf, hij moest na de schooluurtjes direct het land op en had je de basisschool afgerond dan werd het dus je leven. Hele dag krom staan, zware kisten sjouwen, vrieskou etc. Geen bloemkool etend Nederland of buitenland kraaide ernaar zolang ze maar eten hadden. Maar toentertijd was hard werken normaal. Later pas kwam het belang van kind kunnen zijn en scholing, mede gestimuleerd door de overheid. Daarom vind ik het ook zo raar dat we nu vingers gaan wijzen naar andere landen terwijl het één a twee generaties terug hier precies hetzelfde was
Het overgrote merendeel van de mensen wil voorgelogen worden, ze worden in slaap gesust door warme, emotionele reclames en CEO's die roepen hoeveel ze van hun gewaardeerde klanten houden.

Als het milieu en de kinderarbeiders hetzelfde marketingbudget hadden als de grote bedrijven dan had de wereld er heel anders uitgezien.
Fairphone vindt duurzaamheid belangrijk en lange ondersteuning past daar volgens hem bij.
Is dit ook waarom ze nog steeds geen nieuwe hardware hebben uitgebracht?
Ik was een paar maanden terug actief in de markt voor een nieuwe telefoon, maar als je kijkt wat je heden ten dage nog betaald voor zo'n Fairphone en kijkt wat de wat minder "faire" concurrentie te bieden heeft voor diezelfde 400 euro wordt het principiële aspect van die fairphone wel heel erg duur.
Die achterhaalde processor is een dingetje maar ook 2GB ram vind ik in een prijsklasse waar 4GB gewoon de norm is wel echt een probleem.
En upgraden is ook nog altijd niet echt een ding, of ik moet dingen als nieuwe camera module's gemist hebben.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 15 januari 2019 17:54]

Je hebt inderdaad het nieuws over een nieuwe camera module gemist:
nieuws: Fairphone brengt upgrades uit voor cameramodules Fairphone 2

Daarbij ben ik het met je eens dat het nu (maar ook 2 jaar geleden) een gewaagde stap is om voor een redelijk oude 32bit smartphone te kiezen. Als ze nu een nieuwe variant zouden uitbrengen met een midrange cpu, dan wil ik een FP3 wel overwegen.
De camera van de top module is wel buggy. In mijn geval kreeg ik een refund omdat ie het beeld op de kop en onderbelicht weergaf. Echt bloedirritant.

Het zou wel leuk zijn als ze een nieuwe core module uitbrengen, maar de kans daarop lijkt me laag.
Als de core module wordt aangepast, moeten ook alle andere modules weer worden aangepast om hier mee te kunnen werken. Kortom, je ontwikkelt een compleet nieuw toestel. Ik verwacht dat de kosten hiervoor te hoog zijn / ze liever investeren in een compleet nieuw toestel, ze zijn immers maar een kleine club. Het up-to-date houden van de software is dan het beste alternatief.
Die onderdelen werken met een soort bus. Ik weet niet hoe dat precies werkt, maar het lijkt me dat als je camera upgrades kan maken, je ook andersom een core module met een betere SoC kan maken.
De camera module hoeft alleen maar aangepast te worden voor de core module: alleen daar connect hij mee. De core module connect met alle modules, deze zullen dus overweg moeten kunnen met de upgrade.
Dat werkt toch 2 kanten op. Ik zie niet in waarom er geen nieuwe core module gemaakt zou kunnen worden wanneer er reeds een bus is voor de communicatie en een formfactor om alles passend te maken.
Er is een betere cameramodule uitgekomen inderdaad, ik meen gelezen te hebben dat die standaard in de huidige versie wordt geleverd.

Wat die nieuwe hardware betreft, ik heb niet echt het gevoel dat mijn Fairphone 2 te langzaam is ofzo. Misschien weegt betere hardware niet op tegen het verder opsplitsen van hun klantenbestand.
Ja ze hebben inderdaad geen nieuwe uitgebracht omdat ze vinden dat de huidige nog even mee moet kunnen
Waarom draait Fairhope geen lineage os? Lijkt me een ideale combinatie.
Zoals er in het artikel staat: door de kleine fanbase is het waarschijnlijk niet uitgebracht voor de Fairphone.
Raar dat ze dan in het onofficiele stukje juist de OnePlus One benoemen 8)7 Of lees ik het verkeerd? My bad in ieder geval. Dan denk ik dat The Underminer vraagt waarom Fairphone niet standaard Lineage OS heeft?
De Fairphone 2 heeft officiële ports voor lineageOS 14.1 (android 7.1) and lineageOS 15.1 (android 8.1). Deze ondersteunt Fairphone zelf alleen niet. Zij brengen Fairphone OS (Google licensed met App store) and Fairphone Open OS (AOSP zonder store) uit, waarvan je de laatste ook zelf kan builden.

Grappig is dat de porting community telkens voorloopt met een enigszins stabiele release van een OS die eigenlijk niet voor de oude chipset is gemaakt.

[Reactie gewijzigd door CheckItOut op 15 januari 2019 19:07]

Of Sailfish OS ... het eerste toestel van Jolla krijgt, zelfs na 5 jaar, updates.
Daarnaast:
 • Geen reclame binnen het OS of native apps.
 • Geen schending van privacy binnen het OS of native apps.
 • De mogelijkheid tot root-toegang (out of the box).
 • Geen bloatware, je bepaalt zelf wat je installeert.
 • Bij de officiële versie van Sailfish is er Android support (maar dan wel reclame en privacyschending in Android apps)
Klinkt dat niet fair?
Geen Android apps betekent waarschijnlijk geen WhatsApp, geen Facebook en geen Instagram. Inderdaad allemaal privacyschenders, maar wel door bijna iedereen in gebruik.

Kan me voorstellen dat mensen toch wat van deze apps nodig zullen hebben...
Dat is het mooie aan Sailfish, je kan er zelf voor kiezen om Android Support in te schakelen. Met deze sandroid support kan je dan android apps installeren uit de play store.
https://sailfishos.org/wiki/Android_Compatibility
Anoniem: 1092407
@RdamRobin15 januari 2019 19:47
Klopt maar gebruikers moeten wel beseffen dat dit alleen mogelijk is met de officieel door Jolla ondersteunde telefoons. Community builds moeten het zonder Android support doen. Helaas want anders was ik allang overgestapt.
Ja, en het schijnt dat WhatsApp actief niet-officiele ports opspoort en gebruikers er van banned. Want tja, die hebben de reclame en tracking uitgeschakeld.
Niet-officiële ports van WhatsApp naar SailfishOS, of niet-officiële versies van SailfishOS waarop toch Android compatibility is ingeschakeld?
Alle niet-officiele WhatsApp ports. Zoals Yowsup
Android heeft ook geen reclame binnen het OS of native apps en ook geen bloatware. Dat is wat de fabrikanten allemaal toevoegen
Jawel, de native apps, dus de apps uit de Google Playstore, die native zijn gemaakt voor Android, bevatten reclame.
Als ik het goed heb was dat een apart gedeelte van Android (of misschien Android Open Source Project) wat standaard niet geinstalleerd was, maar door fabrikanten geinstalleerd wordt zodat het gebruik van het OS gratis werdt, maar ik weet het niet zeker

//edit:
Ik heb zelf overigens nog nooit reclame in Android zelf gezien, in de App store natuurlijk wel (voor apps) maar dat doet Apple net zo, dus dat tel ik niet echt mee.
Dit zie ik meer als reclame in het OS (maar dit was dus gedaan door xiaomi):
nieuws: Xiaomi geeft toe dat het advertenties in instellingenmenu's van smart...

[Reactie gewijzigd door thomas1907 op 15 januari 2019 19:25]

Ik heb zelf overigens nog nooit reclame in Android zelf gezien, in de App store natuurlijk wel (voor apps) maar dat doet Apple net zo, dus dat tel ik niet echt mee.
Ik heb ook geen reclame in Android gezien, maar ik wilde het benoemen, voor er eventuele vragen zouden komen. Wat betreft reclame in de app store (en veel van de apps uit de app store: daar hebben Sailfish apps geen last van). iOS daargelaten.
De Fairphone werkt ook met Sailfish OS, ook een mooie combinatie
https://en.wikipedia.org/wiki/Sailfish_OS
Hoe is Fairphone eigenlijk met maandelijkse beveiligingsupdates, brengen ze die regelmatig uit?
De welbekende OnePlus One uit 2014, bijvoorbeeld, heeft een Sd801 maar kan ook draaien op LineageOS 15.1, dat gebaseerd is op Oreo. Dat is waarschijnlijk te danken aan de grote schare fans die het toestel altijd heeft gehad.
Dat heeft niks met fans te maken, maar alles met 3rd party ontwikkelaar(s) die vrijwillig de tijd hebben genomen dat te porten.

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 15 januari 2019 17:48]

er zal niet of heel weinig geport worden voor een toestel als er geen fans zijn, vooral met de SD801 aangezien die volgens mij qua drivers etc niet eens 7 of 8 zou kunnen runnen
Er is ook een Android 8.1 port voor de Fairphone 2...... dus ook voor toestellen met weinig fans worden ports gemaakt.
Er komen wel updates uit, maar niet elke maand.
"De welbekende OnePlus One uit 2014, bijvoorbeeld, heeft een Sd801 maar kan ook draaien op LineageOS 15.1, dat gebaseerd is op Oreo"

Er is zefs een rom in de maak wat gebaseerd is op Android Pie (9.0.0). De rom heet POSP en ze hebben al heel wat features werkend gekregen met versie 2.1
Je bedoelt Potato Open Sauce Project?
Dat is hem inderdaad, maar afgekort is dat POSP :)
Klopt inderdaad. POSP is alleen wat makkelijker in te tikken op google naar mijn menig :)
Het is jammer dat er door de jaren best mooie besturingsystemen zijn verdwenen of het laten afweten. Wil je anno 2019 een goed toestel voor zowel hardware als UX/UI dan kom ik steeds weer bij apple uit. Vooral als je gebonden bent aan accessibility functies.
Het stoort mij eigenlijk ook wel dat er niet meer relevante spelers zijn (met ecosysteem) jammer, want er valt op zowel Apple als Google genoeg aan te merken.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee