Fairphone wil programma om telefoons te leasen opzetten na investering

Fairphone gaat de komende tijd een programma opzetten om smartphones te leasen. Daarbij betalen gebruikers een vast bedrag per maand en leasen dan een Fairphone-exemplaar. De telefoon blijft eigendom van de fabrikant.

Door een smartphone te leasen betalen klanten geen aanschafbedrag in één keer, maar gaat het om een abonnementsbedrag per maand. Vervolgens krijgen klanten bijvoorbeeld de beschikking over upgrades voor componenten of een heel nieuw toestel. Klanten sturen op een gegeven moment het toestel terug, zegt woordvoerder Fabian Hühne tegen Tweakers. "Omdat Fairphone eigenaar blijft van de telefoon, zijn wij verantwoordelijk voor het recyclen ervan."

Het plan maakt deel uit van het concept om een circulaire markt op te zetten voor smartphones. Die is er nu nog niet; oude telefoons verdwijnen veelal in een la om als back-up te dienen. In Frankrijk is al een bedrijf, Commown, dat Fairphone ter lease aanbiedt. De Nederlandse smartphonemaker wil dat in Nederland, in samenwerking met partners, ook aanbieden.

Het opzetten van het smartphoneleaseprogramma is nu beter mogelijk dankzij een investering. Nadat het bedrijf 2,5 miljoen euro ophaalde bij gebruikers in augustus, heeft Fairphone in totaal 13 miljoen euro aan 'schuldinvestering' van ABN Amro en de Dutch Good Growth Fund.

Fairphone 2 productfoto's

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

14-12-2018 • 07:00

106

Reacties (106)

106
106
60
11
0
39
Wijzig sortering
Hoe mooi het achter de hele Fairphone ook is, de consument boeit het niet!

In het verleden heeft KPN al pijnlijk laten zien dat leasen van een telefoon niet werkt. Wat gebeurt er als je bijvoorbeeld na 2 jaar schade hebt en je het leasecontract opzegt? Wordt er dan een restbedrag in rekening gebracht?
Daarnaast is het in de meeste gevallen aanzienlijk duurder dan gewoon een telefoon 2 jaar lang meefinancieren (tegen 0% rente) bij een provider. Na 2 jaar is de telefoon volledig van jou en kun je 'm eventueel ook nog doorverkopen.

Los van de hele leaseconstructie is het duidelijk dat bijna niemand om het hele idee achter de Fairphone geeft. Men wil gewoon een goede en mooie telefoon die snel is en goede foto's maakt. Het zal 99% van de consumenten werkelijk waar 0,0 interesseren of de telefoon modulair upgradable, volledig duurzaam is (zoals vele andere telefoons tegenwoordig) of onder betere arbeidsomstandigheden zijn gemaakt.

Fairphone heeft het het de eerste keer ook niet gered. Ik zie niet in hoe een leaseconstructie deze telefoon opeens wel succesvol kan maken...
Ik geef er wel degelijk om en met mij vele. Er is echter wel ( net als biologisch vlees) een grens voor het bedrag wat ik wil betalen. De camera van de fairphone loopt nu bv zoveel achter op de concurrentie dat de prijs echt niet meer te rechtvaardigen is. Als dan ook de customer support waardeloos Is ( beluister de afleveringen van de technoloog op bnr maar een terug) dan zijn idd niet veel mensen bereid dit te betalen. Lullig wellicht maar net als bij vlees: er is een grens waarbij het product gewoon niet voldoet
Ik geef er wel degelijk om en met mij vele.
"There are dozens of us. Dozens!"

Laten we eerlijk zijn, de massa boeit het niet. En daarmee bedoel ik niet 80%, maar 99,8%. De massa boeit enkel de portemonnee.
En des te belangrijker dat er een bedrijven en organisaties zoals FairPhone en Greenpeace zijn die de aandacht vestigen op milieu- en arbeidsproblemen in de waardeketen.

Hun impact is bijvoorbeeld geweest dat een bedrijf als Apple behoorlijk wat acties heeft genomen om de impact van hun productie en producten te verbeteren.
Of moet je het gewoon omdraaien: Fairphone wilde gewoon een slaatje slaan uit de negatieve berichten die er opdoken over de productie van telefoons en de delven van grondstoffen? Met name Apple wilde lange tijd het imago hoog houden dat zij hun producten ontwikkelden om de mensheid te dienen (no offence!) in plaats van dat zij ook gewoon een bedrijf zijn die winst willen maken?
Als je dat al bedrijf uitstraalt dan kun je wachten op verhalen die onthullen hoe het werkelijk zit.

Als je de illusie hebt dat Fairphone heeft gezorgd voor betere omstandigheden, dan mag dat natuurlijk, maar de uitbuiting gaat gewoon door in andere assemblage fabrieken. Geen haan die er naar kraait, als wij onze producten maar goedkoop kunnen kopen. Is dat goed? Nee, maar wel de harde realiteit van een kapitalistisch systeem waarin wij leven en ook deel van uitmaken.
Geen idee of Fairphone invloed heeft gehad op andere bedrijven (ik denk net als jij dat dat verwaarloosbaar is) maar het is wel heel cynisch om te denken dat ze alleen een slaatje uit de negatieve berichten wilden slaan.

Ik denk dat ze wel degelijk achter hun idee staan en de wereld willen verbeteren, maar dat ze gewoon niet EN een goede telefoon kunnen maken (lastig zat) EN dat helemaal circulair en fair doen (ook heel lastig) EN dat ook nog eens voor een fatsoenlijke prijs kunnen doen.

Eigenlijk zijn de telefoons van niet-faire fabrikanten veel duurder dan de euro's die wij (ook ik) ervoor betalen, een deel van de prijs wordt echter betaald door het milieu en de mensen die die dingen in beroerde omstandigheden in elkaar klussen.
het is wel heel cynisch om te denken dat ze alleen een slaatje uit de negatieve berichten wilden slaan
Wellicht wel, maar ik heb inmiddels wel geleerd dat al die zogenaamde weldoeners ook maar gewoon mensen zijn die niets menselijks vreemd is. Denk maar eens aan alle schandalen rond Foster Parents, Ofam en zelfs Artsen zonder Grenzen.
Buiten kijf staat dat ook bij hulporganisaties maar mensen werken. Maar dat er een paar rotte vissen tussen zitten wil niet zeggen dat je dan maar die organisaties af moet schaffen. Of dat je, aangezien er zoals @Vizzie zegt telefoons betaald worden door slechte arbeidsomstandigheden en milieuvervuiling, dan maar de handdoek in de ring moet gooien. Je hebt ook een eigen verantwoordelijkheid.
Precies dit. Mijn vriendin en ik zijn veganist en een vaak gehoorde reactie is dan "maar jullie gebruiken nog wel palmolie/de auto/<voeg milieubelastend product hier in>". Als je kennelijk een bewuste keuze maakt om je CO2 footprint te verkleinen moet je ook gelijk alles afzweren anders heeft het volgens deze doemdenkers kennelijk geen zin.

Het Rode Kruis kan dus stoppen, want er gaan nog steeds mensen dood.
Oxfam kan stoppen, er verhongeren nog steeds kinderen
enz enz.

Deze alles-of-niets filosofie is hét middel voor deze mensen om zichzelf te kunen overtuigen dat ze niks hoeven te doen. Heeft toch geen zin.

Wat Fairphone aangaat: ik ben daadwerkelijk nieuwsgierig naar dit leaseplan. Ik heb de FP1U een tijdje gehad maar wat ik jammer vond is dat die telefoon is blijven steken op Android 4.2 en daardoor gewoon heel snel achterhaald is geworden. Leasen zou dit oplossen; je krijgt dan naar verloop van tijd een nieuwe wetende dat de oude netjes wordt gerecycled. Gaat het daadwerkelijk werken? Weet ik niet, maar laten we een beetje optimistisch zijn.
Je hoeft overigens niet afhankelijk te zijn van bedrijven. Met een 3D printer en wat onderdelen knutsel je zo je eigen smartphone in elkaar https://www.instructables.com/id/Build-Your-Own-Smartphone/ dit is één van de vele voorbeelden. Of https://hackaday.com/2018...r-own-android-smartphone/

[Reactie gewijzigd door AOC op 22 juli 2024 18:43]

ik loop al een paar jaar rond met een geleasde headphone (van Gerrard Street, voor wie interesse heeft) en bevalt uitstekend :-)

apparaat heeft goede kwaliteit, is robuust en ze gaan me binnenkort een gratis update geven! :)

Als ik een FP kan leasen ben ik zeer zeker geinteresseerd, eens kijken of mijn werkgever hier aan mee wil werken (want die betaald mijn tel + abbo nu).
polthemol Moderator General Chat @Peatsmoke14 december 2018 11:27
het is een typisch Nederlands iets om elk initiatief tegen absolute morele 'waarheden' af te zetten en als het op 1 puntje misschien niet voldoet, dan is het per definitie niets. Het schiet alleen niet zo op als je op die ultracynische manier de wereld blijft bekijken, er is nog nooit iets geweest wat volledig brandschoon was.

Fairphone wil proberen de wereld ietsie beter te maken. Ze weten niet persé of het werkt, maar wat zeker is: als je niets doet, gaat er zeker niets veranderen.

Hoe groot hun invloed is, is moeilijk in te schatten. De laatste jaren zijn er echter wel bedrijven begonnen die een behoorlijk andere insteek hebben op het punt van bedrijfsvoering en wat eerlijk is. Naast Fairphone heb je ook een Tony Chocolonely of Bojan met zijn Ocean Cleanup om de meer obvious zaken te noemen. Veel zitten nog als startup echter, of in de fase dat je doorgroeit naar scale-up. Daar zitten risico's bij en er zullen er zeker gaan sneuvelen (inherent aan risico nemen), maar dat lijkt me nooit een goede reden om iets niet te proberen.
Je koopt deze telefoon natuurlijk niet om een beetje goed te doen. Dat gebeurt nl in de loop van de tijd ook wel bij Samsung. Je koopt deze telefoon om het radicaal anders te doen en een goed gevoel overtehouden. Als uiteindelijk het verschil toch niet zo groot blijkt, dan is jou gevoel van bijdrage aan de wereld weg en zul je de volgende keer een andere beslissing nemen. Uiteindelijk draait zo'n project om het goed communiceren hoe je de non-profit doelstellingen realiseert. Dat is tot nu toe dus te slecht gelukt, of het is voor een beginner toch lastiger dan gedacht om een merk en productie en ondersteuning op te zetten
Het verschil is best groot, maar je bent maar 1 van de zoveel miljard consumenten dus nee, het verschil voor de wereld is niet zo groot.

Een deel van de omzet gaat ook niet naar ‘schone’ materialen dus als je echt zoveel mogelijk verschil wil maken kun je was beter vegetarisch en/of biologisch gaan eten. Dat is, afhankelijk van hoe je het aanpakt niet per se duurder en de impact is misschien wel groter.
Het idee achter Fairphone is goed. Ik heb ook best extra geld over voor een fairdere telefoon, maar waar ze wat mij betreft de plank misslaan is het niet modulair maken van de SoC.

Hierdoor blijven ze al jaren steken op dezelfde chip, waarmee up-to-date android ondersteuning ook nog eens lastig wordt.

Als ze de SoC wel modulair hadden gemaakt, was het makkelijk geweest om steeds nieuwe klanten te blijven trekken, en hebben bestaande klanten de optie om scherm / behuizing / accu te behouden, maar toch de performance te upgraden. Je oude SoC komt dan nog wel van pas voor iemand anders die wellicht een reparatie onderdeel zoekt.

Maakt de software ondersteuning wel lastiger, maar wellicht dat dat inmiddels met project Treble wel haalbaar zou kunnen zijn.
Eigenlijk zijn de telefoons van niet-faire fabrikanten veel duurder dan de euro's die wij (ook ik) ervoor betalen, een deel van de prijs wordt echter betaald door het milieu en de mensen die die dingen in beroerde omstandigheden in elkaar klussen.
Dit helemaal :) Een gsm zou minstens 5x zo duur zijn mocht iedereen in de productielijn een "normale job" hebben zoals wij westeners dat hebben en dus een deftig loon krijgen.
Ik denk dat we hier het proces wat verder optimaliseren om mensen weg te bezuinigen. Wellicht 30-50% meer, maar meer denk ik niet
Ik snap niet wat je wilt zeggen. Als je zegt dat als iedereen blij zou zijn dat een smartphone dan tot 50% duurder zou zijn dan ben ik het alvast niet met je eens. Nu worden landen artificieel arm gehouden.

In Kenya heb je bv volledige sloppenwijken terwijl de mensen daar in mooi afgewerkte kantoren voor minder dan $10 per dag gaan werken. Ja zun krijgen meer dan ze van andere jobs zouden krijgen, maar op die manier houden we een land dus arm. Omdat iemand de niet leuke jobs moet doen :)
Ik zeg dat telefoons niet 500% duurder worden als ze in NL worden gemaakt. Philips kan hier toch ook z'n scheerapparaten maken die wereldwijd worden gekocht? Ik zeg dat je het prijsvoordeel overdrijft

[Reactie gewijzigd door arjandijk162 op 22 juli 2024 18:43]

Mhm nee hoor. Jij hebt het over "maken", fabrikage dus. Maar als de mensen die nu minder dan €10/dag verdienen door het mijnen van de grondstoffen, ineens minstens €80 euro (startersloon) zouden verdienen , dan zouden daar wel zo'n grote marges op zitten. De mensen die fabrikage doen in grote steden in China zullen inderdaad niet 1/5de betaald worden, maar als je beseft dat er mensen 1/10 betaald worden van wat wij krijgen en die ook mee in het process zitten, dan zie je dat wel.

Voor hoeveel zou jij zelf in een mijn gaan staan, als dat in Nederland mogelijk zou zijn?
Als we hier een mijn zouden hebben dan zou er zeer veel door robots gebeuren
Er is een documentaire over de Fairphone. Het is de moeite waard om te kijken. Als je kijkt hoe hij communiceert, de beslissingen die die moet maken, hoe hij reageerde tot hij concludeerde dat hij wel gebruik moet maken van kinderarbeid, dan kun je niet anders concluderen dat de Fairphone gemaakt is vanuit juiste intenties.

Mijn vriendin heeft er 1, ook de verpakking, de updates, alles om dat hele ding heen is bedacht om duurzaam te zijn. Niet alleen op bouwen/recyclen, maar ook onderhoud en principes. Ze bieden je veel kennis aan zodat je geïnformeerd kunt handelen. En ver voorbij het niveau dat een marketing team wat hippe dingetjes weten te verzinnen.

edit: polthemol vond de link, thanks.

[Reactie gewijzigd door Martijn.C.V op 22 juli 2024 18:43]

Volgende stap: een fair, open souce os
Samen met RISC-V!
https://www.vpro.nl/progr...eerlijke-onderneming.html

VPRO Tegenlicht is dat :) Geeft inderdaad een erg fascinerend beeld over hoe de oprichter naar de wereld kijkt en op basis waarvan hij Fairphone heeft opgericht
"Een slaatje slaan uit..."???

Dat lijkt me een hele moeilijke manier om snel geld te verdienen hoor. Telefoon ontwerpen, waardeketens in kaart brengen en proberen te veranderen, geld ophalen, bedrijf oprichten en laten groeien... Heel veel moeite om niet of nauwelijks iets te verdienen.
Het is gewoon lastig om als commercieel bedrijf een ideale doelstelling na te streven. Als je niet genoeg verdient ben je niet levensvatbaar en als je meer verdient dan je nodig hebt ben je een zakkenvuller. Zeker als je wil dat iedereen in de keten een goede boterham verdient is het verdelen van opbrengsten op een manier die door iedereen als eerlijk wordt gezien onmogelijk.
Anoniem: 1154867 @Peatsmoke15 december 2018 09:40
Er zullen genoeg bedrijven zijn die winst als drijfveer hebben voor hun duurzaamheidsbeleid, maar ik denk dat je hier te snel oordeelt over een onderneming die een verschil wil maken. Misschien de aflevering van Tegenlicht even kijken over Fairphone. De eerlijke onderneming heet die.
In feite is FairPhone een Goed Doel. tel je al je kleine bedragen op voor goede doelen en geef dat aan FairPhone, dan valt de prijs waarschijnlijk mee.
Als dan de overheid dat leasebedrag ook nog eens aftrekbaar van de belasting maakt, dan wordt het opeens interessant denk ik :)
Same here. Ik heb een Simpel abonnementje; 10 euro per maand. Onbeperkt bellen en 5GB. En een Toestel van 200 euro. Ik doe daar net zo lang mee tot ik denk; tijd voor wat nieuws. En dan zijn we 2 jaar verder. Goedkoper kan bijna niet. Niets BKR of, schulden, leningen, of whatever.
Die telefoon is zo goedkoop doordat de metalen met kinderarbeid worden gewonnen, doordat de afvalstoffen gedumpt worden en doordat die telefoon slecht(er) recyclebaar is.
Wat een onzin. Denk jij echt dat voor een moto g5s bijvoorbeeld, die ik drie jaar geleden kocht voor dat bedrag en nog steeds gebruik (en updates krijgt), meer kinderhandjes zijn gebruikt en afval is gedumpt dan voor de nieuwste iPhone/Samsung?
Het extra wat je daarvoor betaalt gaat echt niet naar de arbeiders in China of de verwerkings industrie. Dat zit in de zakken van westerse bedrijven.
En dat lijkt bij fairfone wel anders, daarom betaal je meer voor een mindere telefoon, en dat is een mooi concept.
Dat bedoelde ik dus, heb al jaren een FP2 ;)

Maar TBH ben ik er wel van overtuigd dat Apple, Samsung en HTC betere arbo- en milieucondities hebben dan goedkopere producenten, alleen al door het vergrootglas waar ze onder liggen. Maar idd zijn ze bij Fairphone nog beter...
Je kunt ook gewoon een telefoon kopen die 4 of 5 keer zo duur is, zonder lening (en dus BKR). Die kun je ook houden totdat je denkt: "tijd voor iets nieuws". Net zoals je nu nog steeds kunt surfen met een 486, maar er zijn ook mensen die daar geen genoegen mee nemen.
Ja, maar misschien moet je ook eens niet alleen denken in termen van geld, maar ook in wat voor toekomst je wilt leven (of je kinderen wilt laten leven)
Net zoals voor alle andere zaken die we verkloten op de aarde. Het zijn meestal anderen die het moeten oplossen. Als we het milieu blijven verpesten klagen we over de regeringen die geen maatregelen nemen. Neemt een regering maatregelen ,dan klagen we weer over de regeringen omdat die maatregelen geld kosten.
Ik geef er ook om en wat je zegt klopt en er is een alternatief voor Fairphone. Ik weet dat velen het niet graag horen maar een iPhone is eigenlijk een Fairphone Light. De iPhone profileert zich als een FairPhone. iPhone scoort ook heel goed op zijn materialen. Staan altijd tweede achter de FairPhone met de rest van de industrie ver achter hen.

Het zijn de consessies die je moet doen voor een FairPhone die de iPhone toch een beter eco deal maken.
Hier heb ik het toch heel moeilijk mee om dat te geloven.
Apple die zijn werkomstandigheden op orde heeft in de assemblage?

Daar zou ik dan toch graag een bron van zien.
Bedankt!
Beter dan ik dacht.
Of is de rest nog slechter dan ik dacht. :X
De rest scoort wel heel slecht maar Apple kan je echt wel als een ethisch bedrijf omschrijven. Dat wil niet zeggen dat het hen niet om het geld draait maar het bewijst wel dat ethisch ook een verkoopsmodel kan zijn. Apple wordt nogal snel neergezet als "bij hen is het net als bij alle anderen" maar dat klopt echt niet.

Op zowat alle kritiek die Apple de laatste decennia kritiek heeft gekregen heeft het altijd redelijk snel en passend gereageerd. Ik snap dat criticasters nu opperen "ja maar die prijzen" en "maar dat gesloten ecosysteem van ze". Het vormt geen ethisch probleem om correcte prijzen te vragen voor correcte (lees faire) producten en een gesloten systeem is gewoon een keuze. Je hoeft het niet te kopen.
Ik denk dat Apple juist het andere extreme is. Sowieso zijn er erg vaak in het nieuws gekomen met kinderslaven en noem het maar op(Foxconn/net als elk ander bedrijf dus maar Apple in de titel is +100 views).

Maar vooral het alles vast solderen en zelf repareren onmogelijk maken is denk ik niet waar Fairphone voor staat.
Anoniem: 998261 @cadsite14 december 2018 11:35
APple wordt gebruikt in die onderwerpen omdat dat goed voor het aantal clicks is. Als je zegt dan (pak m beet) Sony in zo'n fabriek wat laat maken dan haal je minder advertentiegeld binnen als website.
Inderdaad, helemaal met je eens. Tenzij ze een écht modulaire telefoon zouden uitbrengen met modulaire SoC, camera, ram, opslag, batterij, moederbord en je deze onderdelen ook elk kan upgraden, ga ik geen FairPhone kopen. Dan koop ik wel een degelijke telefoon nu die mij 3-4 jaar verder brengt. Leasen zou ik dan al helemaal niet doen, en ook in de zakelijke markt zie ik hier heel weinig interesse voor.
Je kan altijd weer argumenten opwerpen om maar gaan actie te hoeven ondernemen.. En leasen niet doen, ligt aan de ROI :)
De swapfiets lijkt een behoorlijk succes te zijn als ik om me heen kijk, bij fietsen kan er ook makkelijk schade opgelopen worden of er gaat een keer iets stuk. Daar werkt de lease constructie ook en na een jaar had je dezelfde fiets ook kunnen kopen in plaats van leasen, maar het gemak van de reparatie service erachter en geen groot bedrag in een keer hoeven te betalen trekt toch klanten.
Wat natuurlijk wel een groot verschil is dat een fiets niet snel verouderd maar ik denk niet dat dit nu compleet kansloos is, het zal erg afhangen van hoe goed en makkelijk de service is.
Ik neem aan dat daar ook een diefstal-verzekering bij zit?
Want dat is anders echt behoorlijk duur voor een goedkope fiets: 300 euro voor de fiets en 100-150 aan verzekering (die dan ook weer regels hebben als 'je moet beide sleuteltjes kunnen overhandigen', terwijl ik die reserve-sleutel allang ben kwijtgeraakt achterin de kast)
Dus laat maar zitten, ik koop een stevig slot en zet mijn fiets 's nachts binnen.

Met een telefoon is het net zoiets: verzekering is heel duur vergeleken met de waarde (in dat geval door fraudeurs wiens telefoon een werk voor afloop van de verzekering kapotvalt).

Ik kan me voorstellen dat bij leasen die kosten allemaal net wat anders liggen.
Leasen van telefoons werkt heel erg goed though... in de VS kun je dat bijvoorbeeld doen bij Apple zelf en heel veel mensen maken daar goed gebruik van. Zeker aangezien de prijs niet veel hoger is dan wat je maandelijks moet betalen bij een lening van telecom aanbieders, en daar krijg je wel elk jaar een nieuwe telefoon. Ik zou het ook nemen als ze er mee kwamen, hoef ik ook niet te dealen met het verkopen elk jaar.

Mensen hebben tegenwoordig ook steeds meer geld over voor gemak, zoals het al genoemde voorbeeld Swapfiets.

Daar tegenover staat inderdaad Fairphone... ik denk niet dat het succesvol voor hun is. Maar goed, we gaan het zien.
Voor APple is het heel makkelijk: die hebben zoveel geld waardoor het leasen van toestellen prima door hun zelf is voor te financieren. Fariphone heeft niet zoveel geld dus die moeten eerst de voorfinanciering rond krijgen voordat ze dit succesvol kunnen gaan doen.

Als het bij Apple wat minder oplevert dan verwacht zie je dat bjina niet onder de streep. Voor Fairphone kan het in een faillisement resulteren.
Anoniem: 1128097 @MazeWing14 december 2018 10:50
Een opmerking over het door verkopen, er kwam laatst uit dat maar 2% van de mensen een 2e hands telefoon wilt.

nieuws: 'Ruime meerderheid Nederlanders wil geen tweedehands smartphone via M...
Ik ben echter maar wat bij dat ik door het bestellen van 3 onderdelen mijn telefoon een 2e leven heb kunnen geven. Het scheelt op de lange termijn dus ook in de portemonnee.
Anoniem: 1154813 @MazeWing15 december 2018 01:00
<3<3 Jezus <3 Houd Van De Fairphone. <3<3 #GoFigure <3<3
<3<3 Ik hoef verder niet te horen dat bepaalde mensen <3 <3 geen drol hebben <3 <3 met "Geloof". <3<3 <3 Jezus IS <3 THE <3 LOVE AMERICAN DREAM!!! <3<3
<3<3<3 Pretend that thing is in a damn Disney Movie, please. <3<3<3

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1154813 op 22 juli 2024 18:43]

Anoniem: 1155255 @MazeWing15 december 2018 23:40
Het idee van Fairphone smartphone is wel degelijk interessant en er zijn ook zeker consumenten die graag overstappen naar een Fairphone. Het is alleen nog niet volledig geaccepteerd door de markt en het grootse gedeelte van de consumenten. De Fairphone zorgt wel voor minder ongebruikte smartphones en toestellen die maar ergens liggen te liggen. Ik zie dagelijks klanten langskomen bij ons in de winkel die vragen naar prijzen voor een iPhone reparatie die al langer dan een jaar soms 2 of 3 jaar maar ergens in een la ligt. Conclusie is vaak dat het gewoon te duur is om de iPhone te repareren en dus blijft hij daar maar liggen. Op deze manier wordt het tekort aan grondstoffen nooit opgelost en zullen de prijzen van populaire smartphones zoals iPhone en Samsung alleen maar blijven stijgen. Dit is een onhoudbare bubbel. Fairphone kan hier verandering in brengen mits zij erin slagen om de volledige markt aan te spreken en op een realistisch niveau mee te doen met de grote jongens. Wellicht is dit pas iets voor op de lange termijn, maar ik zie de zakelijke markt al zeker wel schuiven naar Fairphone of alternatieven hierop en daar ligt misschien nog een kans voor Fairphone op kortere termijn.
Waarom werkt leasen van een telefoon eigenlijk niet? Het is toch ideaal? Lage TCO, geen logistiek gezeur, externe updates, verantwoordelijkheden afschuiven en voorspelbare kosten. Auto's worden aan de lopende band geleased, maar telefoons niet.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 22 juli 2024 18:43]

Geschiedenis. Minder dan 10 jaar geleden deed KPN (en haar onderverkopers) het, en dat liep finaal in de soep. Veel mensen, ook hier, hebben daar veel problemen mee gehad omdat het de enige optie was voor hun om een telefoon bij de vaste providers te krijgen. De meeste mensen hebben er dus geen vertrouwen meer in.
gekke redenering. Als iets niet lukt wil niet altijd zeggen dat het een tweede (andere) keer ook niet lukt. Het was 10 jaar geleden een totaal andere markt. Wellicht zijn er lessons learned vanuit toen die nu meegenomen worden.
Dat klopt. Maar als je iemand nu de keuze zal geven tussen toestellease (want deze is ECHT niet zo slecht) en traditioneel kopen met de bekende voordelen en voorwaarden, dan zullen ze toch even achter hun oren krabben bij de lease en de kat misschien uit de boom kijken. Want die van KPN was ook ECHT WEL voordeliger voor de klanten, totdat het toch helemaal niet zo bleek te zijn.
Apple heeft een Upgrade Program, wat volgens mij ook neer komt op lease? (https://www.apple.com/shop/iphone/iphone-upgrade-program)

An sich niet een gekke beweging, alleen het verschil is natuurlijk dat Apple zelf wel genoeg verkoopt om van te leven om te kijken hoe dit initiatief zich gaat ontwikkelen.

Het is gek, enerzijds is er een beweging naar het 'delen' (dus niet meer bezitten) van dingen. Net zoals onlangs dat bericht over subscriptions voor Office, ook daar bezit je niets en betaal je maandelijks iets. Toch merk ik zelf dat ik liever iets 'bezit' en dan zelf bepaal wanneer ik wat nieuws wil. Zo heb ik zelf meer controle over de uitgaven en bepaal ik in zekere zin zelf de afschrijving. Bijv, ik bepaal zelf of ik na 3 , 5 of 7 jaar een nieuwe laptop of telefoon nodig vind. Een fee betalen voor een telefoon/auto/office is nooit in de voordeel van de individu maar van het bedrijf wat het slijt. Inkomstenzekerheid voor hen, maar voor jezelf heb je niet de keuze om te stoppen.

Ben benieuwd hoe deze beweging voort gaat, ik zelf vind het niet prettig.
Dat kwam omdat KPN veel te veel geld vroeg.
Voor bedrijven werkt het ook prima, maar voor particulieren niet, omdat leasing in 99% vd gevallen financial lease betreft en de meeste particulieren inmiddels wel doorhebben dat dit gewoon een nog duurder betaalde lening is?
Heb een vermoeden dat het een gevoelskwestie is: mentaal gezien is het toch een beetje als het leasen van ondergoed.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 57411 op 22 juli 2024 18:43]

Auto vraag een hoge initiële investering, dat kan niet iedereen/ieder bedrijf opbrengen.

Telefoon van een paar honderd tot duizend euro is voor de meesten wel te doen (helemaal bij afbetaling via abonnementen).

Punt blijft dat de leasemaatschappijen gewoon winst maken. Het is als bedrijf of particulier makkelijk om een auto te leasen en de kosten zijn voorspelbaar en je hebt een stuk dienstverlening erbij (tankpas enz.), maar (in elk geval voor bedrijven, in privé lease heb ik me niet zo verdiept) die winst wordt gewoon opgebracht door de klanten. Die zijn dus vrijwel altijd goedkoper uit als ze gewoon zelf een auto kopen.
Telefoon is al lage TCO als je niet het flagship model wilt.

Bij KPN zag je in het verleden dat heel veel mensen zich niet eens realiseerden dat ze het toestel geleased hadden en verkochten hem door via marktplaats. Dat werkt dus niet.

Een auto is vrij stevig en gaat niet zo snel helemaal total loss. Laat je je telefoon een keer vallen dan zit je vaak al aan dure reparaties. Financieel is dat dus niet heel aantrekkelijk voor de verkopers, en daarmee ook niet voor de klanten want dan zullen de lease-prijzen te hoog worden om dat risico af te dekken.
Particuliere autolease begint ook pas nu een beetje van de grond te komen. De meeste mensen willen nog steeds spullen "hebben". Wat voor spullen die maximaal een paar jaar meegaan natuurlijk wel vreemd is. Daar bouw je niet echt een emotionele band mee op.
Ja maar auto's hebben meestal een full omnium verzekering voor het geval hij total loss is.
Bij een gsm is dat moeilijker. Een verzekering zou veel geld kosten volgens de aankoopprijs.
Wat als jij u gsm na enkele maanden laat vallen en de gsm volledig kapot is.
Moet je hem dan zelf betalen of wat.
Zoals al gezegd de meeste providers verkopen u een gsm met een afbetaling zonder interest en daarna is de gsm van u en kan u ermee doen wat u wil.
Dat ligt er helemaal aan. Ik heb zo'n verzekering ook (hoofdzakelijk voor mijn fotoapparatuur) en het kost idd wel een paar cent, maar weegt niet op tegen de kosten van een nieuw (professioneel) toestel of objectief. Dat daar toevallig ook mijn telefoons door gedekt worden is meegenomen en kennelijk wrdt deze verzekering niet misbruikt door fraudeurs (wellicht teveel premie voor dit soort volk) want ik betaal al jaren nagenoeg hetzelfde bedrag.
Tja als jij met 20K aan fotospullen rondloopt snap ik dat je dat verzekert. Slim.

Het risico dat mijn telefoon van een paar honderd euro stuk gaat kan ik gewoon zelf dragen dus ik zou wel gek zijn het te verzekeren.
Dat is ook niet meer interessant, door al die fraudeurs, zijn premies zo hoog dat die nauwelijks meer interessant zijn.
Ik heb €10 betaald destijds voor mijn telefoon verzekering, volledige dekking en geen eigen risico. Persoonlijk is de zekerheid die dat me het geeft het wel waard geweest.
Is dit dan Phone-as-a-Service en zijn de updates dan gratis?
Ik neem aan dat deze telefoon dan inderdaad continue updates krijgt. Dat is een kenmerk van duurzaamheid.

Ik vind het een goed concept, want als Fairphone een courant model kan bouwen dat 3 tot 5 jaar mee gaat, dan kunnen ze ook een stuk lagere maandlasten vragen dan wat nu de norm is. Plus hopelijk geen BKR registratie? Ik zie het wel zitten, zeker als ze een compact model maken voor vrouwlief.
Plus hopelijk geen BKR registratie?
Wel als je iets voor een lange periode aangaat, is het per maand opzegbaar mogelijk niet.
Dit geldt alleen voor "koop op afbetaling", in dit geval voor een telefoon (+abbo per maand), waar veel mensen last van kregen als ze voor een hypotheek gingen shoppen...


Als je een telefoonabbo, zonder toestel, afsluit word je niet geregistreerd bij BKR. :)
Als je dus een leasetelefoon hebt ook niet, want je koopt niets omdat de fabrikant eigenaar blijft.
Bij autos leasen wel degelijk. Lease en een abonnement zijn blijkbaar niet hetzelfde :)
Zeg ik ook niet.:) Als het een "lening" wordt sta je bij de BKR. Period.
Als het geen "lening" is niet. Dus bij lease niet.
Zou wat zijn; alle leaserijders die ineens geen volledige hypotheek meer kunnen krijgen!
Denk dat je niet begrijpt wat ik zeg bij (auto)lease is er juist wel sprake van BKR.

https://www.bkr.nl/private-lease-autofinanciering/

Dus bij leasen kan er ook sprake zijn van een BKR registratie.
Zou wat zijn; alle leaserijders die ineens geen volledige hypotheek meer kunnen krijgen!
Niet de maximale hypotheek kunnen halen is niet het ultieme doel dus dat is niet kan is niet per definite slecht of nadelig. Niet iedereen hoeft zo groot te wonen als men kan betalen.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 18:43]

Dat geld voornamelijk voor private-lease.
Dat klopt en dat is nou net de constructie zoals fairphone ook bied, zakelijke lease werkt heel anders en is dus ook niet bepaald relevant ;)

Je hebt ook financial lease maar dat is gewoon misleiding imo want dat is gewoon een auto op afbetaling (en daarom ook BKR) :P
De zakelijke lease rijders worden niet bij BKR geregistreert (immers contract staat op naam bedrijf). De Prive lease rijders worden wel degelijk bij BKR geregistreert. dus als je een Fairphone lease in je eigen naam zou leasen, komt het wel degelijk bij het BKR te staan

[Reactie gewijzigd door Grovdna op 22 juli 2024 18:43]

Ik blijf liever vèr van dat soort privatelease dingen. Niet alleen vanwegen een mogelijke BKR-registratie. ;)
ja, dat is een keuze die aan jou is. Echter ik reageerde op jouw uitspraak dat dat de Fairphone Lease niet geregistreert zou worden, dat onjuist. De Fairphone lease constructie aan particulieren zal wel degelijk geregistreert moeten worden. ( een lease is eigenlijk niets anders als een koop op afbetaling/huurkoop waarbij het verschil tussen de twee ligt in het eigendom van het "object".
Klopt! Dat privatelease is wat nieuwer. Ik denk bij leasen gelijk aan zakelijk. My bad. ;)
Abonnementen met telefoon zijn komen niet perse met een BKR registratie. Alleen als het kredietbedrag boven de 250,- uitkomt.

Als jij per maand minder dan 10,41 (10.41 x 24 = +/- 250) betaald voor jouw telefoon, dan krijg jij geen BKR registratie.
Kijk! Da's goeie info.
Dat heeft niets te maken met de vorm van de lening/abonnement of hetgeen dat je koopt/leased, maar alles met het bedrag. M.a.w. een credit card met een limiet onder de 250,- euro of een huurkoop, of postorder krediet etc. alles onder de 250,- euro wordt niet geregistreert.
Updates zijn geen probleem bij Fairphone. Upgrades als in hardware die je dan "gratis" krijgt? Ik heb de FP2 sinds het begin en ben er nog helemaal tevreden mee (nadat ik de kapotte camera heb vervangen en een keer een nieuw scherm erop heb moeten zetten).

Dat vindt ik ook een teken van duurzaamheid: niet continu het nieuwste van het nieuwste willen hebben, gewoon omdat het kan...
Dat vindt ik ook een teken van duurzaamheid: niet continu het nieuwste van het nieuwste willen hebben, gewoon omdat het kan...
Gelukkig is dat tegenwoordig ook steeds minder nodig. Telefoons zijn redelijk uitontwikkeld waardoor ik merk dat in mijn omgeving de drang naar een nieuwe gelukkig steeds minder wordt. Ik voorzie geen nieuwe killerfuncties meer waardoor deze drang zal worden aangewakkerd worden. Dat de telefoon redelijk uitontwikkeld is zal de duurzaamheid alleen maar ten goede komen.
Interessant om te lezen. Ik krijg het idee dat aanbieden van service juist meer in opkomst is. In Groningen is dat te zien aan de swap fietsen (blauwe voorband). Je betaalt voor de service en leent het product.

Leuk voor de geïnteresseerde, een YouTube filmpje dat aansluit bij deze manier van denken: https://youtu.be/aoQoz9tkz6Q

Volgens mij klopt de titel niet helemaal. Is aangepast zie ik.

[Reactie gewijzigd door .Bernard. op 22 juli 2024 18:43]

Nee: Fairphone wil programma om telefoons te leasen opzetten na .. &c. 8)7
Allemaal leuk en aardig, maar wie koopt of least er nu daadwerkelijk zo'n toestel? Wellicht dat Oxfam er een paar besteld heeft (om wat contacten met kinderen te kunnen onderhouden) maar dit soort initiatieven zijn wel nobel, maar kunnen (in deze opzet) niet van de grond komen of overleven zonder subsidies.
Ik bijvoorbeeld en best veel vrienden in mijn omgeving, maar ik begrijp ook wel dat het een niche product is. Zodra de fairphone 2 uitkwam heb ik die meteen gekocht nadat ik allerlei problemen had met een Samsung waar updates niet meer gemaakt werken etc. Alleen toen der tijd was het al een duurdere telefoon voor mindere hardware en ondertussen raakt het verouderd. Ik zou nu bv niet zo snel er eentje meer kopen, maar mocht FP3 op de markt komen zou ik dat wel weer kunnen overwegen.
Ik heb er nog geen enkel probleem mee, kan alle apps installeren die ik wil en net nog een update naar Android 7 gehad...
Android 7?! Dat is meer dan 2 jaar oud.....


[edit]
Er is een hele waslijst, dingen als prject treble, betere power management, nieuwe bluetooth codecs, performance verbetering van ART (zie google voor meer :)

Moeten hebben, ach, dat is een groot woord, ik zie dat er nog security updates zijn voor Android7, dus zolang je de features niet nodig hebt, zit je met Android 7 prima. Het verbaast me meer dat je nu nog een update krijgt van een versie die meer dan 2 jaar oud is. Android 8 (of 9) zou een stuk logischer zijn mi.

[Reactie gewijzigd door borft op 22 juli 2024 18:43]

Ze hebben het zelf moeten porten aangezien de SoC niet meer ondersteund werd in 7. Dat is geen sinecure denk ik. Sowieso wel ok voor een telefoon die met 5 begon. De meeste telefoons krijgen enkel een update naar de eerstvolgende versie die na de release uitkwam.
Zijn er dingen die je met android 7 niet kan maar waarvoor je echt android 8+ moet hebben?
? Hoezo? Er zijn genoeg mensen die een fairphone gekocht hebben. Ik heb er zelf ook een...
grafiekje (onofficieel)
Al bijna 100.000? Dat is toch een lachertje op de hele telefoonmarkt.
Qua aantallen op zichzelf wel maar het heeft wel tot gevolg dat andere fabrikanten zoals Samsung en Apple wel mee moeten denken in een verduurzamings-slag want er is een betaalbaar en beter alternatief.
Zeer goed systeem als je het mij vraagt. Mits je dan ook recht hebt op de upgrades die ze aanbieden.
Zo is het vooral duurzaam voor die mensen die anders iedere twee jaar upgraden. Je hoeft dan niet meer jouw complete telefoon te upgraden omdat je (hopelijk zonder meer te betalen) hardware upgrades krijgt.
Als het enkel je begintoestel is dan zie ik niet echt in dat (prijsbewuste) mensen er gebruik van maken.

Voor mensen als ik zal het hoogstwaarschijnlijk erg duur uitvallen. Ik hoop namelijk 5 jaar met een toestel te doen. Uiteindelijk is dat nog het meest duurzaam.

[Reactie gewijzigd door Heilige Kaas op 22 juli 2024 18:43]

Handig om op deze wijze meer dan 2 jaar garantie te hebben op het product.

Ben benieuwd naar de prijs. Ik heb zoiets ook gezien met spijkerbroeken, en die waren toen 10 EUR per maand. Tja, dan ben je na een jaar als het goed is goedkoper uit. Ik doe vele jaren met een spijkerbroek. Makkelijk 10 jaar. Echter als je nog groeit, en je bent enigs kind of de jongste, dan kun je inruilen op de groei. Of het dan loont, weet ik zo gauw niet.
Tuurlijk... Leasen is voor een bedrijf ZEER interresant. een gebruiker betaald zijn telefoon af en na een jaar of 14 maanden is het afbetaald maar de gebruiker betaald als een sukkel door.
Aan het einde van het contract mag hij of zij de telefoon weer inleveren en tada je heb niks in handen want die telefoon die je anderhalf keer afbetaald heb mag je weer inleveren.
Bedrijf lacht zich rot en jij ben genaaid.

neem gewoon lekker een sim only en betaal je telefoon cash en je ben in 99% van de gevallen veel goedkoper uit en kan aan het einde van de rit je telefoon nog verkopen ook. Win Win.
Wat ik me dus afvraag waar het pluspunt van leasen t.ov. 'kopen op afbetaling' (onder de noemer abbonement met gratis telefoon) 'm inzit. Want ik neem aan dat zo'n telefoon niets meer waard is na 2 jaar - of heb ik het dan mis?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.