Fairphone haalt investering van 2,5 miljoen euro op bij gebruikers

De Nederlandse smartphonemaker Fairphone heeft met middel van een investeringscampagne via oneplanetcrowd.nl in totaal 2,5 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf wil het geld gebruiken voor de ontwikkeling van toekomstige smartphones.

Fairphone meldt bij monde van een woordvoerder dat het met deze investering in staat is om zijn activiteiten op te schalen en de toeleveringsketen verder te verbeteren. Het Nederlandse Fairphone stelde zich bij het begin van de campagne tot doel om in totaal tussen de 1 en 2,5 miljoen op te halen.

De smartphonemaker vroeg aan investeerders om aandeelhouder van het bedrijf te worden via een 'converteerbare lening'; daarmee kan men in de toekomst aandelen kopen bij een nieuwe investeringsronde. Per persoon kon tussen de 250 en 5000 euro worden geïnvesteerd.

Eerder bleek al dat het geld dat Fairphone met deze campagne ophaalt, niet voldoende is voor de bedrijfsactiviteiten op langere termijn. Er zijn nu genoeg financiële middelen voor een jaar; het bedrijf wil via een banklening meer geld binnenhalen.

De Fairphone 2 is de recentste telefoon van de smartphonemaker en stamt alweer uit 2015. Het relatief trage tempo voor het uitbrengen van een nieuwe telefoon is een bewuste keuze. Veel hedendaagse smartphone zijn lastig te repareren, waardoor de levensduur beperkt is. Fairphone wil daarentegen juist duurzamere telefoons maken die modulair zijn en daardoor eenvoudiger zijn te repareren en te upgraden.

Door Joris Jansen

Redacteur

14-08-2018 • 17:08

101 Linkedin

Reacties (101)

101
95
47
7
0
32
Wijzig sortering
In 2014 was ik #1673 met een FP1 en in mei dit jaar heb ik de FP2 aangeschaft, omdat de FP1 niet meer onderhouden werd. De batterij was bijvoorbeeld niet meer leverbaar. Dat is wel een nadeel. Maar de belangrijkste reden om voor de Fairphone te gaan was het hele concept erachter. Ik hoef niet per se de snelste, meest gelikte smartphone, als ik de wereld daar een beetje mee kan verbeteren.

Ik heb inmiddels de camere voor én achter vervangen door een nieuwe, verbeterde versie en die bevalt me prima. Ook heb ik nu een transparante case. Dat is wel een blikvanger. Iedereen wil zien hoe zo'n telefoon er nou van binnen uitziet. Vervangen was een fluitje van een cent. Dat is dan wel weer leuk dat dit kan.
In 2014 was ik #1673 met een FP1 en in mei dit jaar heb ik de FP2 aangeschaft, omdat de FP1 niet meer onderhouden werd. De batterij was bijvoorbeeld niet meer leverbaar. Dat is wel een nadeel.
Bieden ze eigenlijk ook aan om de oude telefoon voor je te recyclen? Dat zou de kringloop pas echt mooi rond maken.
Ja, hoor. Recyclen doen zij voor je. Ze hebben ook een refurbished-program.
4 jaar, dat haal ik met mijn huidige telefoons ook.
Niet slecht voor een eerste poging toch?
Sorry, maar daar ben ik het niet mee eens. Ik leg de lat ook wel heel hoog natuurlijk, nog gebruik makende van een Nokia uit 2007. En heel des Nederlands van me dat ik vind dat die batterij voor die eerste Fairphone, nu ook nog gewoon leverbaar moet kunnen zijn. Beetje lullige Apple streek door de verkoop nu ineens te focussen op de nieuwe Fairphone 2, wat natuurlijk meer dan logisch is, maarrr, waarom heet je bedrijf dan Fairphone als die eerste telefoon er eigenlijk niet meer toe doet? Daar gaan we weer...
Dit is enigszins kort door de bocht. Fairphone is voor het produceren van de telefoon grotendeels afhankelijk van een leverancier, dit was zeker het geval voor de Fairphone 1.

Hierdoor ontstaat er een grote afhankelijkheid van deze leverancier, welke na een periode van tijd heeft besloten om de productie van de batterij te stoppen. Fairphone heeft voor de Fairphone 2 ook al vaker problemen gehad met het verkrijgen van telefoons/reserve onderdelen van bepaalde leveranciers.

Nu kan natuurlijk gezegd worden dat Fairphone zijn zaken beter op orde moet hebben. Gezien de beperkte afname die Fairphone (mogelijk) heeft bij de desbetreffende leverancier en het feit dat ze al meerdere malen een crowdfunding op hebben gezet voor het verkrijgen van kapitaal, lijkt het mij dat FairPhone niet heel sterke positie heeft bij de leveranciers.

Ik denk dat het voor hun ook wenselijker was geweest voor hun imago/doelstelling als ze de telefoon langer konden ondersteunen, maar je moet ook kijken wat er economisch mogelijk is.
Dit is toch iets te makkelijk.

Fairphone's claim is dat de bestaande telefoonproducenten niet duurzaam bezig zijn, en dat ze support voor oude telefoons opzettelijk stoppen zodat ze nieuwe telefoons kunnen verkopen. Daar gingen ze verandering in brengen.

Nu komt Fairphone er dus achter dat je als telefoonfabrikant geen controle hebt over de hele keten van toeleveranciers. Dat maakt een significant deel van hun eerdere kritiek dus onterecht. Niet alleen FairPhone, maar alle bedrijven moeten kijken naar wat er economisch mogelijk is.
Dat is relatief, als je een miljoen accu's kan bestellen heb je meer keus in wat er gemaakt wordt.
maar als je per 1000 (of minder) besteld dan bepaald een fabrikant wat beschikbaar is... Dus alles staat en valt met omvang.
Ik vermoed dat jij geen ervaring hebt met de massaproductie van hardware?

Intuïtief lijkt je claim waar. Het probleem is echter dat je 1000 accu's bij een klein bedrijfje kunt bestellen, waar er in China heel erg veel van zijn. Als je echter een miljoen accu's nodig hebt, dan eindig je noodgedwongen bij een grote speler. Daar zijn er niet veel van, die weten wie jij bent, en ze weten dat jij niet eenvoudig kunt overstappen. Contracten op dat nivo zijn dan ook serieus onderhandelen.

En ja, je kunt als afnemer best vragen om 5 jaar levergarantie op accu's. Dat kun je ook krijgen - in ruil voor een 5 jaar afnamegarantie, waarschijnlijk. Je leverancier gaat z'n productie-faciliteiten voor oud model accu's alleen openhouden als er een solide businesscase is.
Men had ook kunnen kiezen voor een type batterij wat al zeer veel gebruikt en geproduceerd wordt.

Ik heb zelf wel eens een stuk electronica gehad (ik weet niet meer wat het was) dat voorzien was van een zeer bekende Nokia 3310 batterij.
Precies wat ik bedoel...
bij grote aantallen komt dan ook de snelheid van levering..., bv. 10.000 / maand (inclusief de afname verplichting die je daarbij aangaat.

Als Samsung of Nintendo een batch maken dan gaan ze voor heel veel in een run en kunnen daarna nog jaren uit voorraad leveren. En zullen dan ook de accu's voor dat model erbij bedenken.
Voor de wereld als geheel zou een paar standaard batterijen een betere propositie zijn.
Dan is er niet het probleem van obsolete batterijen. Echter dan worden de nieuwe iPhone Xi / Samsung S10 etc niet dunner... en zullen ook niet echt van uiterlijk veranderen.

Fairphone zou mogelijk een andere fysiek kleinere accu kunnen toepassen met vulstukken of een aangepaste case om de levensduur te verlengen.

Aanvulling, dat zou de gebruiksduur kunnen bekorten, maar een nieuwe case voor een iets andere accu zou m.i. ook tot de mogelijkheden kunnen behoren.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 15 augustus 2018 16:04]

Dan sluit Fairphone maar betere contracten af. Kut excuus van 'leverancier' stopt er mee. Niet mijn probleem als klant dat het bedrijf problemen heeft met derde partijen.

Misschien goede les voor Fairphone, maar ik betwijfel het.
Dan sluit Fairphone maar betere contracten af. Kut excuus van 'leverancier' stopt er mee.
Het is geen excuus. Bij de FP2 hebben ze het beter geregeld.
Niet mijn probleem als klant dat het bedrijf problemen heeft met derde partijen.
Eigenlijk is het wel het probleem van de klant, maar het is voor een bedrijf dat naar duurzaamheid streeft inderdaad niet het behalen van het doel. Het is als beginnend bedrijf vooral zaak om van zo'n fout te leren; dat is gebeurd.
Misschien goede les voor Fairphone, maar ik betwijfel het.
De volgende iteratie, de FP2, heeft dat probleem niet. Overigens wordt de FP1 niet eens in het nieuwsbericht genoemd. Als ik het elders heb over mijn kutervaring met de SGS3 (1 jaar support voor een flagship!) dan is het "ja maar Samsung doet het nu veel beter". Who gives a shit ik heb een premium prijs voor dat apparaat betaald. Vervolgens loopt men hier te zagen over een telefoon uit wat, 2013, terwijl de opvolger er al is sinds 2015. Tja. Die FP1 komt gewoonweg niet meer mee qua horsepower. De FP2 heeft betere horsepower en de vraag daar naar neemt gestaag af (zagen we ook in de server en PC markt).
Ik hoef niet per se de snelste, meest gelikte smartphone, als ik de wereld daar een beetje mee kan verbeteren.
De batterij was bijvoorbeeld niet meer leverbaar.
Tot zover 50% van het nut van de Fairphone dan?
Tot zover 50% van het nut van de Fairphone dan?
De batterij van de FP2 is prima leverbaar, is eerlijk gemaakt, kost slechts 20 EUR, en is een mum van een tijd te vervangen (niet eens wat voor schroevendraaier dan ook voor nodig). Ook grondstoffen zoals kobalt en tin moeten van een eerlijke oorsprong zijn, hij is modulair, makkelijk te vervangen, bootloader unlocked, draait legio alternatieve OSen.
Lullig als je een FP1 hebt en de batterij wil vervangen :P
Ze willen die batterij best leveren, maar dat kan niet. Beginnend bedrijf maakt fouten.
Gefeliciteerd dan, want zolang heb ik het niet volgehouden. Matige specs, matige camera, slechte gps signaal en een belofte voor custom roms die niet is nagekomen. Daardoor heb ik 'm na 2 jaar weer vervangen helaas. Want ik wilde er echt graag lang mee doen.
Wat ik niet snap is dat ze niet ook de soc modulair maken. Je kan dan dat onderdeel óók naar believen upgraden, en ze hoeven niet een totaal verouderde soc (inclusief daardoor ook android versie) te leveren. Ik ben helemaal voor het concept maar de fp2 zou ik nu nooit meer aanschaffen.
Ik vind duurzaamheid ook belangrijk, maar kies er voor om een tweedehands telefoon te kopen. Ik heb nu dus een iPhone 5c. Immers, een 2de hands telefoon is weer een nieuwe telefoon die niet gemaakt hoeft te worden en waar ook geen grondstoffen voor gewonnen hoeven te worden.
Ik ben geen fan van iPhones, maar geef toe dat ze duurzamer zijn dan Android phones. Ik heb een compleet uit elkaar gevallen iphone 6 voorzien van een nieuwe lcd, accu en front cam module. Kost bij elkaar nog geen 40 euro en geeft een telefoon die anders was weggegooid een tweede leven, terwijl hij ook nog wordt ondersteund door ios.
Dat de batterij al na 4 jaar niet meer leverbaar is (wel generiek aftermarket, maar juist met de fairphonefilosofie is dat ronduit belachelijk) maakt het hele concept niet 50% - maar volledig waardeloos. Dan ben je even goed af met een toestel waar de batterij in verlijmd zit maar wel leverbaar is.

Edit: wait what? Volgens hun eigen site is de support sinds juli 2017 helemaal ten einde. 3,5 jaar na introductie, 2 jaar na einde productie. Waar slaat dat in ***naam op? Erg duurzaam is dat niet. Voor mij een reden om gewoon een mainstreamtype aan te raden en te kopen dat weliswaar lastiger te repareren is maar waar onderdelen meestal toch nog wel een jaar of 5 goed verkrijgbaar zijn.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 14 augustus 2018 23:57]

Tussen idealisme en de harde realiteit zit soms wat lucht....
Het zou netjes zijn wanneer je je in zou lezen over het hoe en waarom voordat je hier je ongezouten mening spuit. Er zijn inderdaad fouten gemaakt bij de eerste iteratie van de Fairphone (de FP1). Zo is die telefoon gebaseerd op een MTK processor zonder open source, en bovendien korte support. Daardoor kon men niet een hogere versie van Android 4.4 leveren. De batterij wilde fairphone nog steeds graag leveren; maar hij werd niet meer gemaakt en men had destijds niet voldoende financiele middelen om de batterijen in grote capaciteit op te kopen. Ook wist men niet eens hoeveel vraag er naar zoiets zou zijn. Met de FP2 zijn ook (andere) problemen; maar deze 2 problemen heeft men in ieder geval op weten te lossen. De FP2 is tov de FP1 een vooruitgang.
Ik vind krap vier jaar eigenlijk totaal niet door de beugel kunnen, gezien hun filosofie. Vervangende batterijen zouden nog steeds leverbaar moeten zijn - dat is hét component wat een toestel zo lang mogelijk in roulatie kan houden..
Kun je beter niet meer het vliegtuig nemen.

Of geen kleren/schoenen uit zuid oost azie kopen.

Apple heeft al een redelijk uitgebreid supplier programma.
En wat als je 5 jaar met een iPhone doet?
Board Support Packages van Snapdragon Socs hebben 2 jaar ondersteuning van Qualcomm.
Daarna houdt het op. Bij Mediatek kan je nog een extra jaar support kopen.
Vandaar dat er een bepaalde (ben de naam kwijt) Nokia nog een update kreeg naar een recentere Android versie.

Edit: Nokia 3
https://androidworld.nl/n...-android-8-0-oreo-update/

[Reactie gewijzigd door Berlinetta op 14 augustus 2018 20:14]

Hier met een telefoon uit 2016, op 3t welteverstaan. Ik kreeg ook nog oreo en laatst nog beveiligings update gehad+ ze willen nog een update gaan doen naar android p
Ik hoop op nog een update. En dan misschien een keer een batterij vervangen en dan zien hoe ver ik kom😄
Ik denk wel dat de update er komt.
Daarnaast is hij niet onbruikbaar.

Geen idee waarom ik "-" krijg.
Zijn er ook echt mensen met zo'n telefoon?

Ik ken niemand in mijn vriendenkring met een Fairphone, of dat ze er van gehoord hebben. En om telkens elk jaar zoveel geld bij elkaar te halen door investeerders etc? Ik weet niet of het dan echt een stabile bedrijf is.
Ja, er zijn echt mensen met zo'n telefoon. Ik heb er één besteld in de crowdfunding-fase voor de eerste telefoon, door deze te pre-orderen in 2015 een half jaar voor deze uitkwam en heb zojuist nog de camera vervangen door een betere en de gebroken achterkant vervangen om deze nog eens drie jaar te kunnen gebruiken, want de intentie van de Fairphone 2 is dat deze 6 jaar lang mee kan.

Een upgrade van Android 6 naar Android 7 wordt aan gewerkt. Het is jammer dat deze daardoor qua versie nog achterloopt, maar welke andere fabrikant werkt na 3 jaar nog aan een OS-upgrade?

Momenteel heb ik een probleem met het touchscreen, maar dat is makkelijk te vervangen. Ik heb nu contact met de helpdesk in de hoop dat het garantie is en ik een nieuw scherm gratis krijg, maar zo niet, kan ik er zelf zo één kopen en met een paar klikken, zonder gebruik van schroevendraaier of wat dan ook, monteren.

[Reactie gewijzigd door FairPCsPlease op 14 augustus 2018 17:54]

LineageOS voor FP2 is eenvoudig te installeren (bootloader is al unlocked). LineageOS draait al een aardig tijdje prima op de FP2 en deze week is zelfs LineageOS 8 uitgekomen voor FP2.
Voor zo'n kleine organisatie doen ze ook erg hun best met open source. Ze werken ook actief aan Fairphone Open, Android zonder Google. Die zit helaas dus wel nog op Android 6, maar Android 7 komt dus later deze zomer.

[Reactie gewijzigd door Jelv op 15 augustus 2018 08:11]

En ze publiceren al een tijdje wat losse apps op fdroid [0], en zitten op Mastodon[1] (deels als proef), wat wel gaaf is!

0: https://f-droid.org/packages/community.fairphone.launcher/
1: https://social.weho.st/@Fairphone
Een vriend van mij heeft bewust ervoor gekozen vanwege het idee en eerlijk gezegd vind ik mezelf een beetje zelfzuchtig en egoïstisch dat ik niet die keuze ook maak, om op die manier ook bij te dragen aan een betere wereld...en hypocriet omdat ik wel vloek op hoe weinig fabrikanten doen aan het verbeteren van het "eerlijk" maken van producten
Da's begrijpelijk maar wat je dan kunt doen is zo lang mogelijk met je huidige telefoon blijven omgaan, of een tweedehands zakjapanner ergens vandaan vissen (V&A, Marktplaats, eBay, enz)
ja, dat kan...maar ja, als fulltime Android dev wil je ook graag het nieuwste hebben :p
Dat lijkt me een prima plan alleen presteren telefoonboeren het om de telefoon permanent vol te blijven gieten met updates waardoor de krengen na 1 jaar (budgetmodel) of na 3 jaar (topmodel) gewoon kutprestaties leveren. De hardware van mijn Wileyfox Swift was 2 jaar geleden snel genoeg om vlot android te draaien; op dit moment is het een ergerlijke jammerlijke bende die niet te fixen is. Laat telefoonboeren eens goed kijken naar hun softwaremanagement als ze wat aan het milieu willen doen.

Aan de hardware ligt het niet alleen.
Toch zie je hier wel (langzaam) verbetering in. Met PCs kunnen we ook steeds ietsje langer mee; met telefoons ook. De hardware wordt krachtiger. En de support wordt beter. Zaken als Project Treble en Android One maken het ook makkelijker.
Een vriend van mij heeft bewust ervoor gekozen vanwege het idee en eerlijk gezegd vind ik mezelf een beetje zelfzuchtig en egoïstisch dat ik niet die keuze ook maak, om op die manier ook bij te dragen aan een betere wereld...en hypocriet omdat ik wel vloek op hoe weinig fabrikanten doen aan het verbeteren van het "eerlijk" maken van producten
Ik ken ook één iemand in mijn omgeving die ook de Fairphone 2 heeft. Ik zelf zou hem best overwegen, maar hij voldoet simpelweg niet aan mijn eisen qua snelheid/camera/waterdichtheid/compactheid (dit laatste is tegenwoordig discussieerbaar bij mij).

Ik steun Fairphone wel degelijk en is tevens de eerste modulaire Phone momenteel die het meest succes heeft.
op welke manier dan? Financieel / back je de crowdfund?
Bij KPN kan de fairphone intern besteld worden als zakelijk toestel maar ik heb slechts 1 persoon gezien die hem daadwerkelijk heeft. Die persoon heeft hem bewust gekozen omdat hij hem bij het imago van KPN vond passen. (Verder kist iedereen gewoon voor de S8 op het moment.)

De fairphone 2 is ook helemaal geen mooi toestel, zelfs voor een toestel uit 2015 ziet hij er outdated uit. Wat toch erg jammer is, het idee achter het toestel is wel mooi.
Ik ken twee mensen die de Fairphone 1 hadden. Werkte wel, maar was niet geweldig, ze zijn beiden niet voor versie 2 gegaan. Hij was wel gemakkelijk te repareren want heb het scherm van een van de telefoons een keer vervangen.
Ik ken 5 mensen die de Fairphone 1 hebben/hadden, dus het ligt maar net aan je omgeving (ja ik begrijp dat mijn omgeving qua Fairphones niet de gemiddelde omgeving is :D). Totaal hebben ze iets van 135.000+ telefoons verkocht, maar dat is niet alleen in Nederland, er werden er ook veel in Duitsland en nadere Europese landen verkocht.

[Reactie gewijzigd door AgamemnonZ op 14 augustus 2018 18:00]

Er zijn wereldwijd 150.000 klanten. Ze zijn er dus zeker, maar het is een heel klein aantal vergeleken met de totale afzetmarkt van smartphones en de getallen waar grote spelers voor produceren. Voor de investeringen kan je ook niet verwachten dat ze heel bekend zijn. Daar hebben ze met die bedragen ook geen belang bij. Met je investering wil je voorbereid zijn op verwachtte aantallen klanten en veel groter is bij deze bedragen niet realistisch. Het is terecht zelfs maar de vraag of deze investeringen voor de lange duur realistisch zijn voor wat ze er mee moeten doen. Ze zijn na jaren nog erg afhankelijk van goodwill. Er zijn relatief gezien niet veel bedrijven die daar op de lange termijn op kunnen overleven, dan ga je meer in de richting van stichtingen en goede doelen organisaties.
Ik ken 2 personen met zo'n telefoon :)
Als jij mijn vriend wilt worden dan ken je ook iemand met een Fairphone (FP2).
Ik heb een Fairphone1 gehad via kickstarter. Is terug gestuurd in garantie omdat speaker niet meer werkte, en weken later terug gekomen met defecte laadpoort. Sinds dien ligt hij in de kast.

Fairphone is fair maar value for money is slecht. Ok.. te overzien sinds het fair is. Maar hij was ook zwaar en dik en voelde niet sexy aan met nog eens een slechte camera en ondermaats scherm in. Mijn zin was helemaal over.

Toen heb ik een “sexy” Iphone 5 gekocht, weer verkocht voor en een Iphone 6s en die kan ik ook op elke hoek van de straat laten repareren, vaak de dag zelf nog omdat de onderdelen nu eenmaal ruim voorradig zijn. En ik heb keuze uit duizenden hoesjes en adere accesoires. Omdat de soc zo powerful is en de software support zo goed gaat die ook jaaaren mee en verkoop ik hem nog voor €200 na 3jaar intensief gebruik. Nu een Iphone7 2dehands gekocht voor €350 voor de betere camera.

Ik stel me veel vragen bij de Fairphone usp’s. Fair zijn is goed, ik sta wel achter het idee maar ik wil wel een sexy product, updates en hun beloofde hardware upgrades.

Het is zo’ niche telefoon dat ze nooit voldoende momentum zullen krijgen om op te boxen tegen de harde smartphone business met lage marges in het middenveld en hoge hardware en software vereisten in het topsegment.

Alsnje het mij vraagt gaat Apple langer mee, die telefoons worden tot de laatste snik uitgemolken. Ben er zeker van dat mijn Iphone5 nog bestaat :) Ok niet ‘fair’ maar het illustreert wel dat Fairphone het knap lastig zal krijgen.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 14 augustus 2018 23:46]

Hij was zwaar en dik in de tijd van 2013. Als je een iPhone koopt en er lang mee doet, of een tweedehands iPhone koopt, dan ben je duurzamer bezig dan ieder jaar een nieuwe smartphone. Niet voor niets is Apple na Fairphone de beste in duurzaamheid aldus Greenpeace.
Ligt eraan. Er zijn mensen met een Fairphone uiteraard maar het is nihil.

Wat wel een ding is geworden is telefoon reparatie en refurbishment.
Ja hoor, vier in mijn directe omgeving hebben er een. En ik zie ze ook in het wild gebruikt worden.
Een heel nobel streven om duurzame telefoons te ontwikkelen die zijn te upgraden. Echter upgrades zullen ten alle tijden ten koste gaan van ruimte en looks waardoor ik denk dat dit een leuke niche is, meer ook niet.
Ik heb 'm gekocht omdat alle smartphones een beetje hetzelfde waren, en Fairphone 2 had onderscheidend vermogen. Hij is wel dikker, maar lelijk is ie ook niet, en de doorzichtige achterkant maakt 'm juist leuk.

Het is niet alleen de upgrades maar ook de mindset van het bedrijf. Zo hebben ze ook een open source OS versie die je zonder Google store kan draaien. Ik gebruik het niet, maar dat ze er mee bezig gaan geeft aan dat ze het belangrijk vinden dat je controle hebt over wat er in je telefoon gebeurt.
Ik gebruik al jaren de Fairphone 2. Keer kapotte camera gehad, sturen ze per post gewoon een nieuwe die je er zelf in klikt. Nieuwe batterij : geen probleem om erin te zetten. En ik kan alles doen wat ik wil, ben nog niet tegen limieten gelopen. Ik zie voorlopig nog geen reden om een andere telefoon te nemen...

Sterker: heb ook meegedaan aan deze crowdfunding met een substantieel bedrag. Je moet ergens beginnen met de wereld op de lange termijn beter te maken. Zonder Fairphone zou er niet gesproken worden over duurzame electronica.

En voor degenen die nog een FP1 hebben : Reserve-onderdelen zijn nog te krijgen, helaas geen drivers voor nieuwe android-versies afaik.
https://shop.fairphone.com/nl/reserve-onderdelen
https://forum.fairphone.com/c/market/offered
Off topic vraag: kan je er ook een ander os opzetten dan Android?
Nee hoor, niet off-topic in dit geval :) via:
https://support.fairphone...s-the-Fairphone-2-run-on-

We offer the ability to choose between the Google experience and the freedom of open source. Both versions are officially supported by Fairphone and we will provide continuous software updates.

In addition, and because the code is openly available, everybody is free to work on making other operating systems work on the Fairphone 2. The community already offers alternative operating systems like Sailfish OS, Ubuntu Touch and LineageOS.
http://reviewjolla.blogsp...sh-os-on-fairphone-2.html
https://ubports.com/page/ubuntu-fairphone-2
https://download.lineageos.org/FP2

[Reactie gewijzigd door bvdbos op 14 augustus 2018 19:21]

Dan ondersteun je een telefoon waar je een ander OS op kunt zetten, die dan ook nog eens het meest duurzaam en ethisch is en die bij Ifixit de hoogst mogelijke score heeft gehaald ;)
Heb je suggesties dan? Ik heb nu een iPhone, die voldoet niet aan repareerbaarheid etc. maar er staat tenminste geen ad-ware als OS op.
Kun je uitleggen wat je bedoelt met 'ad-ware als OS'? Dat begrijp ik niet.
https://lineage.microg.org/ geen ads whatsoever. Google Ads is namelijk niet geimplementeerd.
Uiterlijk vind ik niet heel bijzonder maar als ze met fatsoenlijke specs kunnen komen voor camera soc en scherm ben ik best bereid Fairphone een kans te geven. Het zijn voornamelijk "de upgrades" waarvan ik vind dat ze al outdated zijn voordat ze uitkomen.

Het initiatief en inzet van het bedrijf blijf ik geweldig vinden en heb er dikke respect voor! Ik hoop dat ze het beter zullen doen in de toekomst!
Ik ben er met een collega voor aan het testen op het werk (Fairphone 2). Ik vanuit technisch oogpunt en de collega voor het gebruik als consultant.

Op dit moment voeren we de HTC U Play, ik hoor er geen klachten over.
Qua specificaties ontlopen ze elkaar niet veel, maar het prijsverschil was wel 300 euro in het voordeel van de HTC U Play. Met de laatste order zag ik dat het verschil inmiddels 350 euro is.
Tja de gedachte van de Fairphone is heel goed, maar zoals altijd komt de vraag wegen de extra kosten op tegen deze eerlijkere wereld?

Beide toestellen draaien nog op Android 6, van de Fairphone 2 heb ik begrepen dat er al heeeeel lang geruchten zijn om Android 7 uit te brengen. Maar ook las ik ergens dat de drivers voor de chipset moeten worden aangepast en het is de vraag of de fabrikant dit doet.... dan is je hele keten duurzaam maar valt of staat het weer bij de software.

De eerste ervaringen zijn redelijk postief, maar ik doe niet veel met de telefoon. Mijn collega in het werkveld zal binnenkort met zijn mening komen.

Qua vasthouden en uiterlijk vind ik het wat minder, het voelt allemaal plastic aan en qua dikte is het ook nog een redelijke forse telefoon.
Ik heb zeker interesse, zelfs in de huidige Fairphone 2, maar in beide gevallen wel met Ubuntu Touch.
Voor de 2 is Ubuntu Touch beschikbaar, maar met nog een irritant bugjes (kan herstarten en selfiecamera 180 graden gedraaid). Aan beide zou ik kunnen wennen al gok ik dat het tzt opgelost zal zijn door UBports.

Ik vind het concept mooi, de mensen achter Fairphone sympathiek en mezelf een knuppel dat ik destijds niet de keus heb gemaakt voor een Fairphone 2.
Fijn om te zien dat ze hun bedrag hebben kunnen ophalen. Ik heb last minute besloten toch niet te investeren. Ik gun het ze zeker van harte maar de risico's waren mij te hoog atm.
Een relevante vraag lijkt mij hoe een bedrag van 1 tot 2,5 miljoen realistisch is om een smartphone te ontwerpen, produceren, op de markt te zetten en te ondersteunen die ook nog eens voldoet aan de gestelde voorwaarden van eerlijkheid.

De investeerders zullen gewoonlijk hun investering terug willen verdienen en ik zie niet in hoe dat hier kan gebeuren zonder dat ze een markt hebben die bereid is zware concessies te doen.

Een ontwerp van een moderne smartphone kost vaak al veel meer dan dat bedrag en dan zijn alle andere kosten nog niet eens meegerekend om te voorzien in het nastreven van de eerlijkheid of de gewoonlijke andere kosten.

Het is niet mijn wens, maar ik verwacht dat de Fairphone met dit soort kleine investeringen eerder uit zal draaien op een Fairy phone. Een heel mooi sprookje over een ideale wereld van eerlijkheid waarbij de eerlijkheid er vooral in zit dat het ons meer kost dan ons lief is. En ondertussen hebben een paar mensen er een leuke boterham aan kunnen verdienen of even een goed gevoel gehad.

edit:
kleine aanvulling over mijn persoonlijke mening. Ik vermoed dat veel beoordelingen hier nauwelijks lijken te geven om de inhoud en meer afrekenen op een stelling die men liever niet hoort.

[Reactie gewijzigd door kodak op 14 augustus 2018 18:12]

Ik zou me nog eens wat beter inlezen over de Fairphone.

Investeerders zijn geen geen filantropen, maar het crowdfunding project is niet gefinacieerd door traditionele investeerder.

Een dergelijke crowdfund steun je niet alleen voor de ROI, maar ook vanwege de filosofie.

Vwb. de fairyphone. Ik hoop dat je weet dar er inmiddels 2 Fairphones zijn geweest?
Ik beschrijf letterlijk dat investeerders gewoonlijk hun investering terug willen verdienen. En of het investeerders zijn die 6,5 miljoen mee brengen of 1400 crowdfunders zijn die 5% rendement willen op 2,5 miljoen doet daar niets aan af. Ze verlangen er allemaal iets voor terug. Dus waar jij leest dat ik van mening ben dat de investeerders filantropen zijn is me een raadsel. Hooguit kan je er uit opmaken dat ik me afvraag waar die investeerders op baseren dat deze investering rendabel zal zijn.

Als je dan stelt dat investeerders het niet alleen om een return on investment te doen is maar het ook een investering in de filosofie is dan wil ik je er graag even op wijzen dat alle investeringen een filosofie najagen. Maar voor de een is dat zo veel mogelijk geld verdienen, voor de ander het veranderen van de wereld. Stellen dat het geen filantropie is en dan met een excuus aankomen dat het een inveswtering in de filosofie is is niet houdbaar. Zelfs Fairphone zelf is er heel duidelijk in: het gaat richting de investeerders om meetbare rendementen die terugbetaald kunnen worden. En juist daar gaat mijn kritiek op.

Ik betwijfel of die investeringen terug te verdienen zijn of zelfs maar haalbaar zijn met de bedragen waar we het hier over hebben en de concessies die gedaan moeten worden. Fairphone is over de consessies altijd open geweest: er moeten consessies worden gedaan. Maar welke concessies is mij te vaag. En als ik dan zie hoe slecht valt te meten hoe eerlijk de producten echt zijn (zeggen dat het eerlijk is of certificaatjes hebben is voor mij onvoldoende ), niet duidelijk is of er steeds nieuwe investeerders en klanten nodig zijn en de consessies voor klanten en investeerders pas na jaren zichtbaar worden beschouw ik als gezonde redenen om te twijfelen. Zoals je tenslotte zelfs al schrijft: het gaat niet alleen om de filosofie.
Ik ken best wat mensen die geïnvesteerd hebben in Fairphones en, mijzelf incluis zal het worst wezen of ze hun investeringen terug krijgen.

Soms moet een bedrijf, Fairphone in dit geval, een eerste stap nemen om de massa in beweging te krijgen.

De haas in de marathon.

Idealisme is iets moois dat best wat mag kosten.
Ik volg ze al sinds versie 1, maar ook al hoef ik niet de nieuwste telefoon en steun ik het concept 100%, de specificaties waren me tot nu toe nog net te karig. Alle hoop op versie 3 gevestigd...
Ook mijn instelling. Hopelijk gaan ze niet mee met de rest en wordt het derde model niet zo'n uit de kluiten gewassen ding zoals de meeste telefoons (vooral de breedte en hoogte). Idealiter brengen ze twee groottes uit: één niet groter dan de originele Iphone en één wat groter toestel.
Zeker met de erg sterke midrange chipsets tegenwoordig, denk ik wel dat ze een leuk model kunnen fabriceren met een snapdragon 670 of 710. Ze halen niet voor niets dit geld op, denk dat ze wel met een model bezig zijn.
En wat kunnen wij met deze constatering?
Mooi concept, maar of het levensvatbaar is. Waarom obligaties, waarom geen aandelen?
Nu halen ze alleen de borg op voor de banklening.
Aandelen zijn de pest, omdat aandeelhouders het dan voor het zeggen krijgen en dan nou net degenen die zich niet direct bij het bedrijf betrokken voelen maar juist fondsen die voor het snelle geld willen gaan. Als er dan ook nog eens een CEO aan het bewind komt die deze groep aandeelhouders wil 'pleasen' dan krijg je problemen zoals die je bij Philips kunt zien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee