Fairphone stopt met verkoop van Fairphone 2

Fairphone heeft vrijwel alle exemplaren van zijn Fairphone 2 verkocht en er komen geen nieuwe meer. De 'eerlijke' smartphone kwam in december 2015 uit. Fairphone blijft nog wel onderdelen leveren en het toestel ondersteunen.

De communitymanager van Fairphone schrijft op het eigen forum dat de Fairphone 2 binnenkort niet meer te koop is. Er liggen nog een aantal exemplaren bij retailers en er is nog een batch van refurbished toestellen die op de markt komt, maar nieuwe exemplaren worden niet meer geproduceerd.

Fairphone belooft wel dat onderdelen voor de Fairphone 2 nog leverbaar blijven, dat het toestel in de toekomst nog ondersteund wordt en dat er Android-updates blijven verschijnen. De telefoon draait nu op Android 7, maar de makers onderzoeken of een upgrade naar Android 8 mogelijk is. Dat is niet eenvoudig, omdat de Snapdragon 801-soc niet meer wordt ondersteund.

Of er een Fairphone 3 komt, is nog niet duidelijk. Volgens het bedrijf is er een markt voor duurzame elektronica en zijn de producten tot nu toe slechts het begin geweest. De communitymanager verwijst naar de nieuwsbrief voor mensen die op de hoogte willen blijven van de 'ontwikkelingen en toekomstige producten'.

De Fairphone 2 kwam in 2015 uit en is inmiddels drie jaar en negen maanden te koop geweest. Eind 2018 meldde het bedrijf dat er zo'n honderdduizend exemplaren van de Fairphone 2 zijn verkocht. Bij de telefoons die Fairphone maakt staat duurzaamheid, eerlijke productie en eerlijk loon voor arbeiders centraal.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

01-04-2019 • 16:43

93 Linkedin

Reacties (93)

93
89
44
4
0
28
Wijzig sortering
Ik vind het een mooi initiatief, maar bij de introductie van de FP2, was de processor al 1/2 jaar op de markt. Niet veel later werd duidelijk dat Qualcomm en/of de fabrikanten niet meer wilde investeren in drivers voor die 32bit processor. Uiteindelijk liep je daardoor bij o.a. FP2, Xperia Z3-serie en OnePlus X tegen de lamp met software ondersteuning.

Het is zeer moedig en tijdrovend geweest om als kleiner partner de telefoon toch nog te blijven voor zien van updates, upgrades en nieuwe hardware voor het toestel. Ik hoop dat ze snel met een FP3 komen en mogelijk heb ik dan ook wel interesse in dat toestel.
Als ze dan ook nog met Jolla een deal sluiten om Sailfish te kunnen gebruiken, dan is niet alleen de hardware fair, maar de software ook ...
Geen gedoe meer met:
 • Privacyschending
 • een advertentiearme ervaring
 • out-of-the-box root-toegang
 • betaalde apps
 • Updateperikelen
Fairphone onderhoudt 2 versies van hun OS; Fairphone OS en Fairfone Open. Zie https://code.fairphone.co...-2-official-releases.html

Je kunt dus prima kiezen voor Android zonder Google.
Mijn OnePlus one draait momenteel met dezelfde Snapdragon perfect Android 9. LineageOS 16, geen idee of dit ook beschikbaar is voor de Fairphone.
De oneplus one had het probleem niet, alleen de X.
Niet veel later werd duidelijk dat Qualcomm en/of de fabrikanten niet meer wilde investeren in drivers voor die 32bit processor.
32 bit heeft hier niets mee te maken. De 808 en 810 zijn 64 bit, een half jaar na de 801 geïntroduceerd en worden ook niet meer ondersteund.

Een nieuwe Fairphone zou gebruik kunnen maken van een SoC uit de de NXP i.MX serie. De i.MX 8M is volledig te gebruiken met open-source code, wat een reden is waarom de Purism Librem 5 hiervan gebruik zal maken. Met open drivers en het vermijden van binary blobs* kan een apparaat in theorie tot in het oneindige ondersteund worden.

* Bij de Purism Librem 5 is het modem aangesloten via de USB bus, en is daardoor geen onderdeel van het hoofdsysteem.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 2 april 2019 11:18]

In plaats van met een compleet nieuwe telefoon te komen en ondersteuning voor de FP2 te stoppen zouden ze natuurlijk ook vernieuwde units uit kunnen brengen die samen een FP3 vormen, maar ook een upgrade pad bieden voor FP2 bezitters.
Helaas is de core module verreweg het duurst, dit zou dan nog verder uitgesplitst moeten worden zodat je ook alleen de cpu zou kunnen upgraden.
Tja 3 jaar hetzelfde model schiet ook niet op. Het idee was juist dat je er een nieuwe cpu module in kon drukken maar daar zijn ze alweer vanaf gestapt.

Ik ben wel benieuwd wat ze nu gaan doen. Op zich sta ik wel achter het idee alleen de uitwerking viel erg tegen.
Ach, ik snap sws niet waarom iedereen een supercomputer op zak wilt hebben als het meest intensieve wat ze doen is youtube kijken.

Wel is het een issue als een bepaalde SOC neit wordt ondersteund, maar dat ligt meer aan de DEVs van de kernel dan aan de SOC, want het zijn maar nullen en eenen.
Ach, ik snap sws niet waarom iedereen een supercomputer op zak wilt hebben als het meest intensieve wat ze doen is youtube kijken.

Wel is het een issue als een bepaalde SOC neit wordt ondersteund, maar dat ligt meer aan de DEVs van de kernel dan aan de SOC, want het zijn maar nullen en eenen.
Ik snap wel dat je een snelle telefoon wilt, maar niet dat je er eentje om de twee jaar wilt, omdat het kan. Telefoons kunnen prima drie jaar mee, als je een beetje zuinig mee omgaat.

Maar dat is voor de consument moeilijk blijkbaar. We hebben het altijd over klimaat dit klimaat dat, maar laten we nou als consument eerst eens onze achterlijke consumptie terugdringen en niet meer onnodige aankopen doen.
drie jaar? als je een telefoon met goed update beleid hebt makkelijk 5 jaar.
Dit!

Van het weekend hield m'n router er mee op. Kan ik natuurlijk een nieuwe nemen want deze is van 4 generaties terug. Anderzijds: Hij doet de 'n' snelheid en voor hier in huis met ons tweeën is het prima.

Dus even gekeken wat het euvel is: Blijkt de voeding kapot. Bouwmarkt heeft niets meer liggen wat hier bruikbaar voor dus voor € 5 een nieuwe besteld. Ja die komt waarschijnlijk per boot want hier in Europa maken ze die niet maar het scheel toch weer een WiFi-router. Met een beetje geluk gaat hij nog jaren mee.
Blijkt de voeding kapot. Bouwmarkt heeft niets meer liggen wat hier bruikbaar voor dus voor € 5 een nieuwe besteld. Ja die komt waarschijnlijk per boot want hier in Europa maken ze die niet maar het scheel toch weer een WiFi-router. Met een beetje geluk gaat hij nog jaren mee.
Uitgerekend voedingen liggen bij 10- of 100-tallen in de kringloopwinkels...
Sterker nog, ik heb zelf wel 10 van die dingen opgespaard.

Die zijn allemaal te laag van amperage of van het verkeerde voltage, op één na: een 25+ jaar oude, degelijke, ontstoorde 12 Volt voeding. Die heb ik er nu op staan, maar die bromt nogal hard en hij geeft aardig wat warmte af. Ik vermoed dan ook dat hij niet zo efficiënt is.

Ik zie wel eens kringloopwinkels op tv waar ze inderdaad allerlei losse onderdelen verkopen. Helaas is het in onze gemeente beperkt tot het sorteren van ‘verkoopbaar’ en demonteren / scheiden van kapotte en oude zooi.

Het is niet eens een heel kleine winkel maar er hangen net zo goed oma-jurken als stofzuigers waardoor er keuzes moeten worden gemaakt qua ruimte.

Je hebt natuurlijk gelijk dat er ongetwijfeld meer dan genoeg geschikte voedingen bij het afval belanden, maar die zijn niet altijd beschikbaar. De eigenaar van de elektronica- en metalen-inzamel hier vlakbij heeft er een camera op staan en wil niet dat je iets meeneemt, wat ik ook wel deels weer begrijp.
Nee, maar die boot vaart toch wel.
Als je echter gaat redeneren zoals ik net doe, kan je inderdaad net zo goed een nieuwe bestellen.

Feit is wel dat telefoons na 2 a 3 jaar, softwarematig niet meer ondersteund worden. Gelukkig maakt Android One daar nu een uitzondering op.
Maar ik zou me drukker maken om, hoe het met de veiligheid van je "jaren oude router of smartphone" zit.
Boot vaart omdat jij bestelt. Zo simpel is het toch wel, als je het functioneel bekijkt.
En anders zou de boot varen voor een nieuwe router... Ik snap dit gezeik niet echt. Hij koopt een nieuwe voeding, dat is veel beter dan een nieuwe router. Als iedereen dat zou doen hoeft die boot veel minder te varen. Alles maar telkens nieuw kopen is mijns inziens veel schadelijker dan alleen de onderdelen vervangen die kapot zijn. En daar komt bij, dat als iedereen dat wat meer zou doen de voeding ook niet een speciaal boottochtje voor hem hoeft te maken, want dan kopen de retailers wat meer voedingen in in plaats van de routers. Kan die ook meer ervan kopen want minder ruimte.

Denk eens na voordat je zulke onzin uitkraamt. Een nieuwe voeding is in dit opzicht altijd beter dan een gloednieuwe router.

[Reactie gewijzigd door sassymousasi op 1 april 2019 19:27]

Ik zeik niet hoor, ik vind het een topactie dat hij de moeite heeft genomen een nieuwe powersupply te halen ipv het hele ding te vervangen. Zouden meer mensen moeten doen.

Maar de boten varen omdat wij bestellen ja.
Als ie een router had besteld had die boot een netvoeding + router te vervoeren. Dus dit scheelt het maken en en vervoeren van een router.
Maar ja, als je uit China bestelt komt het per vliegtuig. Dat is natuurlijk minder al is het maar 1 adapter.
Overigens zijn Conrad en Reichelt best goed in dat soort voedingen en dan heeft hij een veilige, plus het wordt gewoon per schip vervoerd.
Hier in de stad zijn er overigens genoeg (kleine) winkels die dat ook hebben.
Liever een voedinkje laten invaren dan een voedinkje + een router.

Aan dat invaren komt vanzelf wel een einde. Als het niet is om mileiumaatregelen en invoerrechten, dan is het omdat de prijzen te hard gaan stijgen.
Bij iPhone is 4-6 jaar software support heel normaal, dus je bedoelt Android-telefoons.
Wat heb je daar aan als je matige kwaliteit iPhone toch maar drie jaar meegaat?

https://www.ad.nl/home/ap...vensduur-iphone~a0cf8a05/

"Als je zuinig bent op je spullen dan kan je iPhone dus drie jaar oud worden."
Beetje oud artikel, en als je zuinig bent kun je er veel langer mee doen. De accu is het enige euvel, maar die kun je laten vervangen. Ik heb hier nog een werkende iPhone 4 liggen...
Ik heb een werkende HTC Desire liggen. We moeten niet doen alsof een iPhone een langere levensduur dan de concurrentie heeft.
Wellicht hardware levensduur niet, maar qua software zeker wel, wat het originele argument ook was. Jij kwam na een snelle paniekgoogle met een ongeverifieerde (in het artikel staat “Apple zegt” maar bronnen/video ho maar), oude bron dat iPhones na 3 jaar dood neervallen, wat totale bullshit is.
Als Apple het zelf zegt, zal het geen totale bullshit zijn. Je leest trouwens ook niet goed, maar dat terzijde.

Of heb jij een andere bron waarin iets anders gezegd wordt? Ik ben benieuwd!

De iPhone is gewoon geen superdegelijke telefoon. De schoorsteen moet wel blijven branden bij Apple.
Ik heb denk ik het artikel gevonden waar het AD van jat, en er staat als nuance dat die 3 jaar een schatting is van hoe lang de eerste eigenaar hem zal houden, niet dat ze onbruikbaar zijn:

“That assessment doesn’t take into account the recycling of devices, their reconditioning and their resale, of course”

En dit wordt gestaafd door Apple.com

“To model customer use, we measure the power consumed by a product while it is running in a simulated scenario. Daily usage patterns are specific to each product and are a mixture of actual and modeled customer use data. For the purposes of our assessment, years of use, which are based on first owners, are modeled to be four years for macOS and tvOS devices and three years for iOS and watchOS devices. Most Apple products last longer and are often passed along, resold, or returned to Apple by the first owner for others to use. More information on our product energy use is provided in our Product Environmental Reports.”


Je hebt dus alles volledig uit context getrokken en het eerste beste artikel uit een slechte krant gepakt die jouw foute aanname enigzins staaft.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 2 april 2019 09:36]

Jij doet aan selectief winkelen.

Natuurlijk zal Apple zelf zeggen dat hun iPhone lang meegaat. Iets van de slager die zijn eigen vlees keurt.

Dit komt uit het artikel over de iPhone, en is van echte onderzoekers:

"Uit Brits onderzoek blijkt dat de gemiddelde levensduur van een smartphone vijftien maanden is. Een derde van de toestellen gaat kapot. Met name waterschade en stoot- of valschade zijn killing voor smartphones. Een zevende van de telefoons raakt verloren of wordt gestolen. Ook een batterij die (veel van) zijn capaciteit heeft verloren, is voor mensen een reden om hun smartphone te vervangen."

De gemiddeld drie jaar levensduur haal je alleen als je heel zuinig bent op je telefoon.

"Als je zuinig bent op je spullen dan kan je iPhone dus drie jaar oud worden. "

De uitzondering wordt ouder.
Als jij denkt dat de hardware van Apple degelijker is dan van de concurrentie.... Droom verder.
Mijn iphone 6s die ik bij release heb gekocht (oktober 2015) doet het anders nog prima en heeft de laatste update van IOS draaien.
+- een jaar geleden is er (gratis) een nieuwe batterij in gekomen.
Ik verwacht dat deze telefoon nog zeker een jaar, maar waarschijnlijk zelfs nog 2+ jaar up to date wordt gehouden, dus die 3 jaar slaat nergens op.
Uitzonderingen bevestigen de regel.
Jij doet aan selectief winkelen.
Ironisch, jij haalt een AD artikel aan die de Apple website selectief quote.

En die quote van "echte onderzoekers" (wie zijn dat dan? Wat maakt hen "echt" of beter geschikt?) noemt vooral dat de gemiddelde levensduur naar beneden gaat door diefstal en schade door mishandeling. Heeft dus geen fuck te maken met of de hardware (waar niet mee gegooid wordt) het langer dan 3 jaar uithoudt.

Er is geen reden voor een toestel die degelijk is om het na 3 jaar ineens niet meer te doen. Ik heb hier een 2015 MacBook die denk ik gemakkelijk nog wel 3 jaar meegaat, een iPhone 4 die al sinds 2012 leeft en nog steeds werkt, een SE (batterijtje is inmiddels 80%, maar werkt nog), een 6S en een iPad 4. Alles altijd in een hoes gehad en niet op de grond gesmeten. Werken allemaal nog na jaren plezier. Dan ben ik volgens jou wel een hele speciale uitzondering. Of misschien pleurt de hardware gewoon niet uit na 3 jaar en praat je ongelofelijke bullshit. Kan ook nog, natuurlijk.
Om aan de extra vraag naar routers te voldoen, vaart er ook een boot want hoe komen die anders in de winkel? Routers zijn groter dan voedinkjes dus dat is nog eens een hogere milieubelasting ook.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 2 april 2019 01:45]

Als hij een nieuwe koopt, komt die ook met de boot inclusief de bijbehorende voeding. Dat is nog meer vracht. Bestellen van een vervangende voeding is dus inderdaad beter dan bestellen van een nieuwe router.
Die boot vaart ook voor een compleet nieuwe router. Lijkt me dit toch efficiënter.
Voor een nieuwe router moet die boot toch ook varen?

(Ik denk overigens dat het ding gewoon met het vliegtuig komt net als alle ander kleine dingen uit China, maar dat terzijde).
Ligt eraan; als je een voeding bij Ali bestelt of eentje koopt die in NL zal in de schappen ligt...
ik koop om de twee jaar ongeveer wel een nieuwe telefoon, maar dan wordt de vorige doorgegeven naar familieleden.
zo heb ik nu de oneplus 6, en is mn moeder van de oneplus 3 gebruik aan het maken nadat de oneplus one na 4 jaar zn retirement op ging zoeken als uitprobeer telefoon van mij
opzig ook niet slecht, zolang de telefoon maar niet onbenut blijft maakt het vrij weinig uit ja.
Hehe, ik heb al 4+ jaar dezelfde budget telefoon, af en toe een rom update, en klaar. Scheelt me veel geld en gedoe.
Wel is het een issue als een bepaalde SOC neit wordt ondersteund, maar dat ligt meer aan de DEVs van de kernel dan aan de SOC, want het zijn maar nullen en eenen.
Is natuurlijk niet helemaal waar. De kernel moet vrijgegeven worden ;) MTK of een Kirin SoC of een Exynos SoC doen dit vrijwel nooit. Eingelijk nooit tot heel lang wachten. Als de kernel vrijgegeven is kunnen de DEV's vaak aan de slag met de telefoon al ze hem hebben ''in handen''

Maar Qualcomm is vaak snel in het vrijgeven van de kernel. Waarom het dus niet verder ontwikkeld is. Denk ik eerder te maken heeft met hoe de mechaniscme werkt.

Het hele punt van deze telefoon ''constructie'' is gewoon in water gevallen. Leuk en goed op papier in pratkijk gewoon een flop meer niet.
Is natuurlijk niet helemaal waar. De kernel moet vrijgegeven worden ;) MTK of een Kirin SoC of een Exynos SoC doen dit vrijwel nooit. Eingelijk nooit tot heel lang wachten. Als de kernel vrijgegeven is kunnen de DEV's vaak aan de slag met de telefoon al ze hem hebben ''in handen''
[/quote]

Eerlijk gezegd vind ik dat dit hele model op de schop moet. Het is onhoudbaar om voor iedere telefoon een apart OS/softwarestack te onderhouden, zeker als we ooit toe willen naar telefoons die vijf of misschien wel tien jaar meegaan. We moeten toe naar een model waarin er veel minder koppeling is tussen OS en telefoon en je, net als bij PC's, kan kiezen uit verschillende OS'en die compatible zijn met vrijwel alle hardware.

Nu ligt het probleem deels bij de ARM-architectuur, die leent zich minder goed voor het detecteren van hardware dan de PC, maar ik kan niet geloven dat er geen oplossing mogelijk is als de industrie besluit dat het anders moet. Volgens mij is het grotere probleem dat telefoons zo veel op elkaar lijken dat de fabrikanten zich via de software proberen te onderscheiden, ze het eigenlijk wel prima vinden dat ze levensduur van telefoons kunstmatig wordt beperkt want dan verkopen ze meer, en de meeste fabrikanten niet echt innoveren maar vooral proberen zo goedkoop mogelijk te zijn en daardoor op alles bezuinigen.

Ik geloof dat die argumenten niet zo van toepassing zijn op Fariphone, maar die partij is weer te klein om zelf een SOC te maken en moet het doen met wat op de markt beschikbaar is.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 1 april 2019 19:34]

Hier is Fuchsia hoogstwaarschijnlijk ook de redder van. Het probleem is dat de Linux kernel gewoon niet ABI stable is en drivers dus continu door ontwikkelt moeten worden. Een micro-kernel maak je simpelweg API stable.

[Reactie gewijzigd door jabwd op 1 april 2019 21:43]

En hoe duurzaam is het om elk jaar weer een nieuw model op de markt te brengen? In andere competitieve branches gaat het ook niet zo rap, hoor. Autofabrikanten bijv. brengen vaak wel elk jaar minimaal één nieuw model uit, maar dan gaat het om verschillende modellen (net zoals bijv. Samsung veel varianten aanbiedt). Als we het hebben over Fairphone 2 -> Fairphone 3, dan doen autofabrikanten ook jaren voordat ze met een opvolger komen, wat onder meer te maken heeft met de duurzaamheid.
Duurzaam nee.. Maar de functionaliteit van een auto verschilt per jaar niet zo veel. In de smartphone markt zit er nog steeds veel verschuiving. Laatst bijvoorbeeld mijn iPhone 6 weggedaan (ik doe best lang met telefoons) en daar zat nog maar een dualcore in. Nu heb ik een S8 met Octocore.

Juist daarom zou een modulair onwerp fijn zijn. Dan kan je de onderdelen upgraden en daardoor heb je een stuk minder milieuvervuiling omdat het maar gaat om de productie van wat kleine stukjes silicium.
LOL. Je iPhone 6 vervangen door S8... dat is alsof je een Ford Focus uit 2003 vervangt door eentje uit 2017. Dus dan is er ook op autogebied erg veel veranderd. Maar zet nu eens een S9 t.o.v. een S10 of een iPhone X naast een XR en dan is er ineens niet veel veranderd.
Ja maar dat is toch precies mijn punt daar ;) Op autogebied gaan de veranderingen lang niet zo snel. Daarom is het bij telefoons wel gewoonlijk dat je elk jaar aan upgraden doet en niet elke 3 jaar zoiets bij auto's.

Overigens heb ik de iPhone ook maar 2,5 jaar gehad. Beide telefoons waren niet het courante model meer toen ik ze kocht.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 1 april 2019 20:53]

Vanaf nu gaat het niet meer zo snel op telefoongebied. Als je nu een S10 koopt, dan kun je nog jaren vooruit. Misschien niet qua updates, maar dan kun je altijd nog zélf een aangepaste ROM installeren.
Waarom denk je dat? Vergelijk een A12X met wat er in een S10 zit en je kan nog heel veel vooruit (het ding is sneller dan de meeste ultrabooks). Apple loopt ver voor op dit gebied en toont aan wat er nog mogelijk is.

Juist omdat het gebruiken van een telefoon als computer steeds belangrijker wordt als usecase (Samsung DeX, Huawei EMUI Desktop en met Android Q komt Google nu ook zelf met een desktop mode). Juist omdat ik ben begonnen met DeX te gebruiken zit ik nu al tegen de limieten van de S8 aan, helaas.

En dan komen de vouwbare telefoons nog in vele iteraties. Die ontwikkeling staat nog niet stil hoor!

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 1 april 2019 22:58]

In de praktijk ben je met de S10 minstens zo snel als met die iPhone met de snelste processor.

Het verschil zit in de opstartsnelheid van de apps. De ene keer wint de Android telefoon, de andere keer de iPhone. De verschillen zijn minimaal.

Draait de app eenmaal, dan merk je helemaal geen verschil meer.

Ik zou me dus niet al te druk maken over welke topprocessor in je smartphone zit.

Waar Android wel mee wint zijn:
- betere wifi radio
- lagere straling
- snellere laadtijd
- betere en productievere interface
- betere camera
- bruikbare NFC
Ik zeg ook niet dat er helemaal geen rek meer inzit, alleen dat de rek véél kleiner is geworden t.o.v. pak-'m-beet 6 jaar geleden. Ik doelde ook meer op de gemiddelde telefoon. Natuurlijk heb je altijd baas-boven-baas, maar een S10 kan echt nog jaren mee. Misschien niet als je de uiterste grenzen opzoekt, maar voor normaal gebruik zeker wel.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 2 april 2019 14:12]

Duurzaam nee.. Maar de functionaliteit van een auto verschilt per jaar niet zo veel. In de smartphone markt zit er nog steeds veel verschuiving. Laatst bijvoorbeeld mijn iPhone 6 weggedaan (ik doe best lang met telefoons) en daar zat nog maar een dualcore in. Nu heb ik een S8 met Octocore.
Even advocaat van de duivel spelen. Want kan je nu met die S8 wat niet met die iPhone kon? De S8 is ongetwijfeld een stuk sneller, maar welke extra mogelijkheden heb je daar door gekregen (en dan heb ik het uiteraard niet over de verschillen tussen IOS en Android)?
Die iPhone 6 was gewoon gruwelijk traag geworden... Maar ik heb nu zoveel dat ik er niet mee kon.

NFC voor smart card authenticatie O+
DeX desktop mode waardoor ik hem als een heuse computer kan gebruiken
Groter scherm maar toch niet al te grote footprint. Nu lees ik er wel eens boeken op, deed ik vroeger nooit.
OLED scherm dat veel fijner is in het donker

Al die dingen zijn het ruim waard... En dit is niet eens de nieuwste telefoon die ik kon krijgen, toen ik hem kocht was de S9 al meer dan een half jaar uit.
Omdat de software ruk is geworden?
Inderdaad, hele idee er achter loopt in het water nu, want de SOC wordt niet ondersteund, dus kunnen ze niet upgraden naar nieuwere software versies.

Jammer, maar ergens moet er een begin worden gemaakt, en wie weet over een paar jaar is het wel allemaal modulair te maken.

Al denk ik toch dat grote(re) fabrikanten hier vanaf willen blijven, want waarom zou je willen dat je klanten 5 jaar met een telefoon kunnen blijven doen met minimale upgrades..
Inmiddels is de iPhone 5s al ruim 5,5 jaar oud en wordt nog ondersteund. :)
De SOC wordt neit ondersteund, maar het zijn alleen maar nullen en eenen. Ik vind het hetzelfde verhaal als nieuwe HW moeten kopen omdat een OS ineens zegt we ondersteunen 3 jaar oude HW niet meer(toen met vista).
toen met vista
Microsoft bleef gewoon je hardware ondersteunen, echter zijn ze met de introductie van Vista overgestapt op een ander type drivers en microsoft heeft destijds de fout gemaakt door hardware leveranciers hier niet van op de hoogte te stellen of te laat, waardoor er bij de launch van Vista bijna geen drivers beschikbaar waren. Dit is later alsnog goedgekomen, maar vanwege de launch problemen hebben veel mensen dit niet meegemaakt omdat ze uiteindelijk Vista hebben overgeslagen en XP zijn blijven gebruiken tot Windows 7 uit kwam.
Nope, MS was prima op tijd, hardwaremakers vonden een verplichte vervanging van ouwe meuk wel een goed idee voor hun omzet. Zo ook telefoonboeren: het is veel lucratiever om zelf 100% controle te houden over je software en hardware samen. Dan bepaal je namelijk voor een groter deel zelf wanneer je de eindgebruiker richting een 'vrijwillige' update pusht. En ook dat is goed voor de marge.
Dat komt omdat de CPU module vervangen op een bestaand model betekent dat je alles opnieuw moet installeren en dat er specifiek een ROM gebouwt moet worden voor dat type SoC. De Android ecosystem is gewoon niet modulair. Ik hoop dat Fuschia OS hier verandering in brengt, mede omdat het een microkernel(waarbij elk onderdeel los geladen kan worden) heeft, geeft het mij hoop iig :D

[Reactie gewijzigd door MrFax op 1 april 2019 17:02]

Dat komt omdat de CPU module vervangen op een bestaand model betekent dat je alles opnieuw moet installeren en dat er specifiek een ROM gebouwt moet worden voor dat type SoC.
Als je het hier hebt over de user applicaties, dan hoeft dat geen groot obstakel te zijn. Met applicaties als Titanium Backup kan je gewoon (indien rooted) een snapshot maken en die overzetten (inclusief settings) naar het volgende toestel. Ik sleep al jaren applicaties mee van telefoon naar telefoon, de oudste is een apk uit 2011 (die ergens rond 2012 uit de market is verdwenen) die nu nog steeds gewoon functioneert op een 64bit toestel (alleen aan de scaling van de GUI is duidelijk te zien dat het een android 2.x compatible applicatie is).
Maar is dat zo'n probleem dan? Veel mensen kopen ook elk jaar een nieuwe telefoon en dan moet ook alles overgezet worden. Of je nou een nieuwe CPU module koopt of een hele nieuwe telefoon.. Wat er voordeliger is en goed voor het milieu is wel duidelijk :)
Daar gaat het niet om. Waar het om gaat is dat je niet zomaar een SoC kunt upgraden zonder dat de hele OS opnieuw gebouwd worden. Je kan toch ook niet zomaar een OnePlus rom op je S10 zonder dat je daar dikke problemen mee krijgt? Het is jammer genoeg niet als Windows.
Dat snap ik maar ze kunnen dan op die nieuwe CPU meteen mooi een nieuwe release van Android meeleveren. Omdat dat op oudere hardware sowieso een probleem is ivm drivers.
Fuschia OS geeft mij geen hoop. Ik zie het als een zeer negatief iets. Het lijkt meer een poging te zijn om onder opensource licenties uit te kom, dan werkelijke vernieuwingen. Microkernel zie ik ook niet als iets positiefs. Die discussie is in de jaren 90 al uitvoerig besproken en heeft het niet gewonnen. Het stuk wat Google heeft gemaakt mag dan misschien niet modulair zijn, maar de basis van Android is dat juist wel. Ik hoop dat er snel een nieuwe speler op staat die er voor gaat zorgen dat Fuschia het niet gaat worden.
Het idee was juist dat je er een nieuwe cpu module in kon drukken maar daar zijn ze alweer vanaf gestapt.
Voor Fairphone is dit nu nooit echt het doel geweest. Zie bijvoorbeeld de sectie "Modular construction for easy dis/assembly" in hun pre-release blog post uit 2015 waarin ze uitleggen dat de keus voor hun modulaire opbouw met name was gemotiveerd met "eenvoudig te repareren". De design-space van een modulaire telefoon hebben ze genavigeerd vanuit dit doel, en daaruit is een specifiek ontwerp gekomen.

In jouw verdediging, richting het einde van dit artikel spreken ze van:
In addition, all of the individual units can be replaced by ones with different functionality or properties, provided that they fit within the mechanical envelope of the original unit, and can use the defined electrical interfaces.
Maar.. gezien de taal van de paragraaf die volgt echter is hier simpelweg op dat punt onvoldoende gedegen onderzoek gedaan naar de limitaties mbt. upgradeability die ze uiteindelijk hebben geaccepteerd met het gekozen ontwerp, omdat dat geen ontwerpdoel op zich was. Nergens hebben ze expliciet de wens of belofte uitgesproken om de SoC te kunnen vervangen met een geupgraded model... en met alle technische uitdagingen die hiermee gepaard gaan lijkt mij dat ook, zelfs vandaag, geen reële verwachting.
Ze hebben wel geld opgehaald al voor een nieuw product. https://www.oneplanetcrowd.com/nl/project/200324/description
Een CoBo die net genoeg is om de boel draaiende te houden. CoBo's zijn achtergestelde leningen, en die zijn niet zo veel waard. Het is geld geven voor het goede doel en de hoop at het goed gaat.
Ik verwacht niet dat dat genoeg is voor een nieuwe telefoon.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 1 april 2019 18:30]

5 miljoen... Toch 50-100 manjaar ontwikkeling....
Het was 6,5 in 2017 en 2,5 in 2018. Een goede (niet-junior) engineer kost zo'n 150k à 200k per jaar als je zijn support erbij rekent. Als je de kosten middelt op 175k/yr, dan komt je net aan op 51 manjaar uit. Heb je de marketing of kosten om fabricage op poten te zetten niet eens meegerekend. Daar kan ook zo al een paar miljoen in gaan zitten.
Dat is net genoeg voor een klein team voor anderhalf jaar. Dat is geen ruimte tijd of vetpot. Ik geeft ze een jaar en dan is het klaar.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 1 april 2019 22:00]

150k-200k? minus 30% sociale lasten : 115-154k. Laat er eens 1000 euro per maand voor een dikke auto afgaan -> 100k-140k brutoloon?
Je vergeet het support component wat noodzakelijk is om iemand te laten werken. Zonder gebouw, engineering apparatuur, werkplek, etc. gaat een engineer niet zo productief zijn. Dat kost ook al snel 15 a 20k per jaar, per persoon voor zo'n functie. Ik denk nu ik het preciezer bereken dat 150-175 totale kosten per werkplek beter in de buurt zit. Maar dat maakt het aantal FTE dat je in kan zetten niet bijzonder veel groter.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 2 april 2019 09:07]

Dit zag ik al van mijlen ver aankomen, werd destijds regelmatig tegengesproken in de comments, bij de LinuxPhone die april dit jaar moet uitkomen en andere Fairphone topics. Het hele concept gaat gewoon niet draaien, kunnen ze wel leuke investeringen krijgen (druppeltje op een hete plaat), maar zolang ze zeer oude hardware gebruiken en premium prijzen vragen zal het niks worden.

Dus, ik zie geen Fairphone 3 komen, zowel, zal het (denk ik, hoop het niet) falen.

(P.S. Ben absoluut voor een duurzame optie trouwens, dat even duidelijk te vermelden)
"bij de LinuxPhone"

Je bedoelt de Purism Librem 5? Of een andere Linux-telefoon, aangezien er meer dan alleen die uitkomen dit jaar (zoals bijv. de PinePhone en Necunos en, indirect, de Planet Computers Cosmo Communicator)?
Elke Android telefoon heeft een Linux kernel onder de hoed en is eigenlijk een 'Linux Phone'. De hele GNU userland mist dan wel, zoals die er wel was bij bv Nokia Maemo.
Klopt, maar het ging slijkie volgens mij om een Linux-telefoon die wat meer Linux is dan Android en dan kom je dus op die die ik noemde uit (en inderdaad Maemo, maar dat is niet relevant meer in deze tijd).
wat zag je van mijlen ver aankomen? Er is geen enkele referentie hier dat ze failliet zijn. Sterker nog, als je het bericht erbij pakt op hun eigen community, worden er diverse verwijzingen gemaakt naar dat ze gewoon door gaan.

Voor de rest 'zeer oude hardware gebruiken en premium prijzen vragen', dat is niet relevant voor de markt waar ze zich op richten. De prijzen zijn hoger omdat veel fabrikanten onder de prijs produceren (vergeet niet, dat veelal personeelskosten het hoogste zijn, ga er maar even van uit dat vanaf dat telefoons dirtcheap zijn, dat er iets niet in de haak is met hoe er met personeel wordt omgegaan).

De oudere hardware is inherent aan hun filosofie: zuiniger zijn en eerlijker geproduceerd. Dus ook: niet onnodig wegmieteren :)
Of er een Fairphone 3 komt, is nog niet duidelijk.
Toevoeging: in de mail aan investeerders spreken ze over de introductie van een nieuw product in de tweede helft van 2019, dit lijkt mij dan over de Fairphone 3 te gaan:

"In 2019 our key goals are the introduction of a new product in the second half of the year and the further professionalisation of our company to support our growth potential."

[Reactie gewijzigd door paoper op 1 april 2019 16:54]

Dan hebben ze blijkbaar meer verkocht dan dat ze verwacht hadden, of de ontwikkeling van de FP3 duurt langer (of beide). Ik hoop in ieder geval dat ze de komende tijd doorkomen, het lijkt me niet lekker als bedrijf als je vrijwel geen inkomsten hebt (neem aan dat ze niet op de spare parts kunnen draaien).
Zal wel een AI-telefoon worden, zoals de nieuwe Essential :+
Heb er één op dit moment, als ze niet steeds de librem5 uitstellen had ik nu de vervanger al in huis gehad.
Vind het één van de slechtste telefoons die ik ooit heb gehad, ook al steun ik de bedrijfsfilosofie (dat is de reden dat ik er één heb).
Qua kwaliteit is het echt de onder onder onderkant van de smartphone markt, de jack output was na 3 dagen gaar, de batterij houdt het geen halve dag vol, het ding wordt gloeiend heet op willekeurige momenten.
De hardware is over het algemeen net niet snel genoeg voor de software.
Maak al jaren dagelijks gebruik van de jack-output. Geen probleem. Ben wel aan mijn derde batterij bezig maar hang dan ook de hele dag aan telefoon. Camera in het begin vervangen want die eerste batch was slecht. En nu het schermpje per geleden moeten vervangen (3 minuten werk) maar werkt nu weer perfect :)
Als ze nog geen opvolger hebben terwijl ze stoppen met verkopen is het einde nabij. Jammer om te zien dat ze er de stekker uit trekken.

Ze zouden gewoon een nieuwe core module in de markt moeten zetten. Er is niks mis met de rest van de hardware als je gewoon een telefoon wil zonder poespas. Afgezien van de random reboots waar je na sommige updates mee te maken krijgt is het een fijne telefoon en ik heb al meerdere modules vervangen waardoor ie nu al bijna 2¾ jaar meegaat. Dat is voor mij ongekend lang.

Ergens zou het heel gaaf zijn als Fairphone zijn patenten en ontwerpen openbaar zou maken zodat er een homebrew telefoon gemaakt zou kunnen worden op basis van het fairphone platform. Een beetje zoals Netscape is overgegaan in Mozilla.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 1 april 2019 18:51]

Einde nabij? Voor een reguliere telefoonmaker deel ik je mening. Voor FairPhone, die net hele flinke investeringen gehad heeft, en een schare fans heeft die niet erg in snellere of mooiere hardware is geinteresseerd, denk ik dat ze nog wel een kans hebben, al had een nieuw model zeker geholpen.

Edit: @ocf81 Je reactie over de kosten had ik niet gelezen (die had je nog niet geschreven), maar spreekt boekdelen. Bedankt voor het verhelderen van het kostenplaatje.

[Reactie gewijzigd door Nystran op 1 april 2019 22:44]

Zie mijn andere reactie
Tevens zal, als de geruchten kloppen, de FP3, als ie al komt, een low end apparaat zijn met weinig appeal in het westen.

[Reactie gewijzigd door ocf81 op 1 april 2019 20:24]

Typo over eind 2019 staat in het artikel
Bij de volgende FP moet dus ook overduidelijk het hele core component modulair worden... dat is namelijk altijd al de achilleshiel geweest van dit toestel. Al die modulaire zaken zijn leuk en aardig maar zitten gewoon om een vaste "core" heen die onherroepelijk verouderd.
Ik stond best in de markt voor zoiets als dit maar bij release was de hardware eigenlijk al te oud om voor de prijs serieus te nemen en een jaartje down the road kon het gewoon écht niet meer mee met de concurrentie.
En dan kan je met de beste intenties het prijsverschil niet meer verantwoorden.
Dat is niet eenvoudig, omdat de Snapdragon 801-soc niet meer wordt ondersteund.
Dat lijkt mij onzin. Mijn Note 4 (Snapdragon 805) draait Android 9 (LineageOS 16.1). Praktisch dezelfde SoC, hoewel de 805 een wat vlottere GPU heeft voor qHD resoluties.

Kwestie van LineageOS 15.1 (Android 8.1.0) of 16.1 porten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee