Oprichter Fairphone stopt als ceo

De oprichter van de Nederlandse smartphonemaker Fairphone, Bas van Abel, stopt als ceo. Dat gebeurt per 1 november. Hij zal wel verbonden blijven aan het bedrijf. Eva Gouwens neemt de functie over.

Van Abel zegt in een blogpost dat het tijd is voor een andere directeur, omdat Fairphone na de start in een andere fase is beland. Gouwens werkte voor Fairphone bij Tony's Chocolonely, waar zij ook het bedrijf ging leiden na de opstartfase. Ze werkt sinds vorig jaar bij Fairphone als 'managing director'.

Fairphone bestaat sinds 2013. Het bedrijf bracht onder leiding van Van Abel twee smartphones uit. De eerste Fairphone kwam in 2013 uit, terwijl de Fairphone 2 eind 2015 op de markt kwam. Het Amsterdamse bedrijf richt zich op het maken van een eerlijkere telefoon, onder meer door aandacht te hebben voor arbeidsomstandigheden in fabrieken en door conflictvrije grondstoffen in te kopen. De aandacht voor duurzaamheid blijkt onder meer uit het streven dat gebruikers vijf jaar moeten kunnen doen met een Fairphone 2, mede doordat componenten als het scherm en de usb-poort makkelijk te vervangen zijn, terwijl gebruikers een upgrade voor de camera kunnen aanschaffen. Tweakers interviewde Van Abel in 2013.

Fairphone 2 productfoto's

Door Arnoud Wokke

Redacteur

17-10-2018 • 17:36

136 Linkedin

Reacties (136)

136
129
96
21
2
14
Wijzig sortering
Ik ben benieuwd hoe het verder gaat met Fairphone. Ik wens ze toe dat ze heel groot mogen worden. Het is eigenlijk te triest dat dit zo'n beetje het enige bedrijf is dat zich bezig houdt met duurzaamheid van telefoons. Ik mis een focus op duurzaamheid ook op tweakers. Ik vind dat tweakers best meer aandacht zou mogen besteden aan de milieuproblemen rondom elektronica. Zij kunnen als platform veel bijdragen aan bewustwording.
Ik mis een focus op duurzaamheid ook op tweakers. Ik vind dat tweakers best meer aandacht zou mogen besteden aan de milieuproblemen rondom elektronica. Zij kunnen als platform veel bijdragen aan bewustwording.
Kun je concrete voorbeelden noemen van hoe we dat zouden kunnen doen? Ik dacht bijvoorbeeld aan verhalen over bijvoorbeeld hoe je een oude smartphone in huis opnieuw nuttig kan gebruiken of hoe je de levensduur van telefoons kan verlengen met bijvoorbeeld custom roms, maar ik hoor graag ideeën over hoe we dit in de praktijk zouden kunnen brengen.

We hebben de afgelopen vijf jaar Fairphone meer aandacht gegeven dan je op basis van hun plek in de markt zou verwachten. Niet alleen hadden we het interview met Bas in 2013, we hebben ook de Fairphone 2 aandacht geschonken via een preview en daarna een review. Daarnaast plaatsen we veel nieuwsberichten over dingen van Fairphone, zoals de crowdfundinvestering eerder dit jaar en upgrades voor de cameramodules.

Daarbuiten proberen we ook aandacht te besteden via andere verhalen, zoals dit over recycling van oude smartphones en deze over kobalt en lithium, allebei van de afgelopen anderhalf jaar. Weet dat we dus wel degelijk ons best doen, en hopelijk komen er goede ideeën om het nog beter te doen :)
Nou, bijvoorbeeld standaard -2 of -3 punten voor elke telefoon die niet standaard recyclebaar / repareerbaar / ... is?

Neem bijvoorbeeld jullie recente (video)review van de nieuwste Apples. Er wordt met geen woord gerept over deze zaken. Er wordt opgehemeld over a) dunne bezels, b) sterker glas, c) waterdichtheid, d) dual SIM, e) betere camera hard- en software, f) nieuwe, scherpere, kleurechtere schermen, g) een verbeterde neural engine, h) een nog betere SOC. Afnames: i) batterijduur, j) trage lader, k) geen vlotheid van iOS12. Toch wel leuk: l) Siri command chaining, m) highlighten in filmpjes. 'Absoluut weer prachtige toestellen'.

Repareerbaarheid? Recyclebaarheid? Milieuomstandigheden? Arbeidsomstandigheden?

Mijn conclusie: Tweakers schenkt alleen maar aandacht aan de dingen die de Fairphone uniek maken in relatie tot de Fairphone en niet tot de rest van de telefoonwereld, hetgeen exact de houding is die thepillow86 Tweakers verwijt. Elke review moet beginnen met: 'Deze fabrikant heeft nog steeds geen convenant ondertekend voor verantwoord grondstoffengebruik en/of acceptabele arbeidsomstandigheden.' En daar dus keihard op worden afgerekend. Met andere woorden: 'Absoluut weer prachtige toestellen, gemaakt door hordes onderbetaalde arbeiders a.k.a. 'slaven', met wiens noeste arbeid jij straks als verwende Westerling gaat lopen pronken. Je moet maar durven.' En dan zwijg ik nog maar over discutabele financiële praktijken van Apple zelf, met al die manieren om maar geen belasting te hoeven betalen. Ook al zijn die zaken officiëel 'legaal'.

Tweakers gaat uiteraard zoiets niet doen, want ik durf er flink wat om te verwedden dat de meeste bezoekers bepaald niet zitten te wachten op aanhoudende lesjes sociaal-economische ongelijkheid en . duurzaamheid. (Om van fabrikanten maar te zwijgen!) Bezoekers willen gewoon kunnen opbieden met allerlei techspecs en na mij de zondvloed. Het voelt daarom ook tamelijk merkwaardig dat jullie denken 'je best te doen' met een paar artikelen in een zondvloed van spec-gerelateerd nieuws... want dat is dus absoluut niet het geval. Het zijn interessante verhalen, daar niet van, maar echt zoden aan de dijk zet het niet. Aan de andere kant: de Fairphone helemaal negeren, vanwege beroerde specs, durft Tweakers ook weer niet, want het ding heeft wel een uniek selling point wat 'm dan weer nieuwswaardig maakt en tsja, ei. gen. lijk. heeft Fairphone ook wel een béétje gelijk natuurlijk.

Of Tweakers die houding wil veranderen is aan Tweakers zelf, niet aan random gebruikers zoals in dit soort discussies. Mij bekruipt het gevoel dat suggesties vooral gezellig moeten blijven en geen geld mogen kosten. Tsja, dat gaat 'm niet worden.

[Reactie gewijzigd door cymric op 17 oktober 2018 19:14]

Laat ik eerst even zoveel mogelijk mensen in deze thread mentionen om te zorgen dat iedereen die hierop heeft gereageerd een seintje krijgt @HugovB @Diamondo25 @DigitalExcorcist @Caelestis @Pathogen @SpiceWorm @kuurtjes @Jerie @c4m3l @segil @laptopleon @Bongoarnhem @W00fer @Laloeka @teacup @MM99 @PureTryOut @efwee @ollie1965

Om te beginnen: dank allemaal voor de suggesties. Het zijn er best veel, al is de strekking in sommige gevallen zo goed als gelijk. Ik heb ze allemaal overzichtelijk in een documentje gezet en uitgesplitst naar
1. Ideeën voor losse artikelen/artikelseries
2. Ideeën voor in reviews
3. Ideeën voor op de rest van Tweakers

Dat onderscheid is belangrijk, want het gaat dan om verschillende mensen waar het over gaat. Ik heb zelf best grote vrijheid in onderwerpen die ik bespreek in achtergrondartikelen - vandaar dat er een verhaal is gekomen over recycling bijvoorbeeld. Bij ideeën voor reviews, bijvoorbeeld het meewegen van duurzaamheid in de score, moeten we dat met de hele redactie overleggen. Als het gaat om zaken voor in bijvoorbeeld de Pricewatch, moet ik er heel andere mensen bij betrekken.

Ik ga nu proberen deze lijst onder de aandacht te brengen - misschien kunnen we het bespreken als we met de redactie gaan zitten om de nabije toekomst te bespreken bijvoorbeeld. Andere ideeën kan ik intern pitchen om ze voor elkaar te krijgen.

Ik ben het met veel van jullie eens dat aandacht voor duurzaamheid thuishoort op Tweakers. Sommige mensen lijken te denken dat het bijt met onze kapitalistische maatschappij en levenshouding, maar dat zie ik anders: ik denk niet dat je een bepaalde ideologie hoeft te hebben om te willen dat wij comfortabel en zo mogelijk in meer harmonie met de natuur op deze planeet te kunnen blijven leven.

Bovendien hebben we op veel manieren al aandacht voor duurzaamheid. Zijdelings bespreken we in nieuws ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen en elektrische auto's bijvoorbeeld veel - en we hadden laatst een podcastaflevering over dat onderwerp (dat is een van de best beluisterde afleveringen tot nu toe). In dezelfde lijn ging het twee weken geleden in de podcast over klimaatverandering. In reviews hebben we bovengemiddeld veel aandacht voor sommige van de elementen die hier zijn genoemd: een telefoon met beperkt updatebeleid krijgt een lager cijfer. Een repareerbare telefoon krijgt bijvoorbeeld daar uitgebreide kudos voor. Bij Android-telefoons noemen we vaak zaken die de bruikbaarheid op lange termijn van een telefoon beïnvloeden, zoals mogelijkheid voor custom roms en uitbreidbare opslag; iPhones krijgen complimenten voor Apples updatebeleid die hun telefoons jarenlang bruikbaar houden.

Ik kan natuurlijk geen garanties geven dat ideeën er al dan niet doorkomen, ik kan wel de garantie geven dat ik mijn best ervoor ga doen. Bedankt voor alle waardevolle suggesties en ik hoop dat jullie in de toekomst elementen uit deze thread gaan terugzien op Tweakers :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 18 oktober 2018 10:38]

Nog wat tips voor jullie:

-The Puzzlephone

-The Venus project

-The ocean cleanup(is al benoemt) maar is gestart door een nederlander.
@arnoudwokke repost: Misschien wel mooi om eens een mijn te bezoeken waar goud gewonnen wordt. Een soort van 'stappen door de productieketen van de smartphone' serie artikelen? Dat zien en beseffen wat er gebeurt voordat je die nieuwe smartphone in je handen opent je ogen. Of een overzichtsitem met bedrijven die duurzaam scoren en ook nog een supermooie gear maken. Misschien voor de sinterklaas-actie?

Mochten jullie interesse hebben dan breng ik je graag in contact met mijn werkgever die o.a. in goudmijnen samen met Fairphone bezig is met het verduurzamen (milieuvriendelijker, veiliger en tegen een beter loon) ) van de goudproductie in o.a. Oeganda.

Als je op de hoogte wil houden, let me know. Ik ben erg benieuwd hoe jullie dit gaan aanpakken
Ik weet niet of bezoekers het niet willen zien. Immers als je de lokale Albert Heijn binnenloopt kan je al een aantal dingen zien wat je toch, mits alert, wijzer maakt:
- leefomstandigheden van het dier verwerkt op product mbv sterren
- voor en nadelen van producten op labels (weinig suiker, etc)
- verpakkingen met duidelijk ingredientenlijsten en voedingswaardes

Nu heb je nogsteeds de kiloknallers en de best betalende producenten komen beter in beeld, maar het is in ieder geval wel kennis wat je kan op doen door te lezen, en niet door op gevoel/gewoonte dingen te kopen.

Het zou in ieder geval mensen wel bewuster maken. Of moet iedereen 'slaven van de capitalisten' blijven?

[Reactie gewijzigd door Diamondo25 op 17 oktober 2018 21:09]

Er is veel kritiek op die labels omdat het bij de doelgroep vaak onduidelijk is wat ze betekenen ('gezonde keuze'.. kan van alles zijn / is heer relatief) en ze vaak worden ingezet om de ene variant boven de andere te laten kiezen. Vaak betaald een fabrikant het keurmerk dus duurdere producten hebben het vaker, terwijl een goedkoper product misschien wel net zo 'gezond' is.. maar je bent in hoe dan ook per saldo nog steeds (bijvoorbeeld) een ongezonde hoeveelheid suiker aan het opdrinken.
En als men een logo erop plakt met "biologisch" dan is dat gezonder voor je.......
Die sterren geven helemaal niks aan omdat je nooit het gehele logistieke proces van de dieren kan nalopen.
Nadelen van producten als in "light" of 0% suiker toegevoegd? Aspartaam is VEEL slechter voor je dan gewone suiker en dat men niet puur suiker als bestanddeel heeft toegevoegd zegt werkelijk geen drol over hoeveel glucose er werkelijk in zit.
Al die labels op je verpakkingen zijn nep. Zelfs t.h.t datums zijn niet eens een klein beetje accuraat. Het is allemaal marketing onzin en dat wil je als voorbeeld gebruiken???
Er zijn een hoop nietszeggende labels, maar "biologisch" is er één waar weldegelijk EU-wijde richtlijnen voor zijn opgesteld:
https://www.voedingscentr.../europees-biologisch.aspx

Je gaat veel te kort door de bocht hier.
Gezien biologisch geen moer te maken heeft met de regels dat een land instelt maakt het geen moer uit hoe je het wil noemen. De bloemkool van veld 1 is net zo biologisch als de bloemkool van veld twee.
Kan best zijn dat de een kunst mest heeft gebruikt en de ander niet maar feit blijft dat ze allebei biologisch zijn en volgroeid zijn in de natuur.

Begrijp me niet verkeerd er is wel wat voor te zeggen maar dan andersom. Ik zou liever een label willen hebben of iets genetisch gemanipuleerd is Maar dat wordt dus niet op getest en gecontroleerd.
Er staat zelfs in je document het volgende als een van de regels
-Bij de productie van vlees is rekening gehouden met dierenwelzijn.
Het heeft geen moer te maken met biologisch daar hebben we al "sterretjes" voor.
In de winkel is het niks anders dan een reden om 20%+ meer te vragen voor de prijs.

ander regel van ze
-Producten moeten voor minimaal 95% uit echte biologische ingrediënten bestaan.
Dus 5% afwijkend is wel biologisch?
Je zou volgens de regels 5% chemische bagger erin kunnen gooien maar mag wel de label "biologisch" dragen.

En dan als laatse
-Op producten van buiten de EU mag het keurmerk gebruikt worden, maar dat is niet verplicht.
Het is zelfs een keus geworden of je het erop wil plakken of niet. Lekker standvastig......

Dus nee biologisch eten is niet gezonder voor je.
T.H.T = Tenminste Houdbaar Tot datums geven de versheid van een product aan. tot die datum kunnen ze de versheid garanderen.

T.G.T = Tenminste Gebruiken Tot datums geeft aan tot waaraan het veilig te gebruiken is.

Bij THT, mocht het na die datum zijn, kan het nog prima gebruikt worden. wel zou ik even testen of het inderdaad nog wel goed smaakt o.i.d. bij TGT zou ik net wat beter opletten. dit zit vaak op producten die schadelijk kan worden als de datum verstreken is. Nu heb ik een verkoper opleiding gehad en heb hier voor moeten leren. maargoed, dat is wat t is.
Klopt helemaal en als je omzet wat lager als fabrikant in een bepaald periode kan je de .t.h.t datums aanpassen zodat men eerder geneigd is het weg te gooien en nieuwe te kopen.
Je mag immers zelf de datums bepalen.
Het hoeveelheid eten wat weggegooid wordt terwijl het eigenlijk niet nodig is is schrikbarend gigantisch groot. Het opzet is leuk maar in de praktijk is het veel te makkelijk om hiermee te sjoemelen.
offtopic:
Heb je een betrouwbare bron voor me over dat aspartaam?
Ik drink best vaak aspartaam frisdrank, en ik dacht dat aspartaam's ongezonde bijwerkingen eigenlijk alleen een soort 'scare' is waar de media (onafhankelijke kleine youtuber/bloggers) van profiteert.

Dit is niet een uitdaging op je standpunten ofzo, dat je het weet, ik wil het puur weten voor mijn eigen gezondheid :)
Duidelijke vraag dus bij deze.
Er is een strijd tussen de EFSA en ERF aangaande Aspartaam. Om het kort te houden. Met name de ERF doelt op lange termijn gevolgen en de EFSA denkt dat het instellen van een 40mg ADI genoeg is om het te voorkomen.
De vraag is eerder let jij precies op het hoeveelheid mg dat je per dag binnen krijgt? 40mg is niet zo gek veel tbh en de gevolgen zijn veel enger dan dik worden.

Hier een stuk van het befaamde Ramazzini institute (de ERF)
https://www.ramazzini.org...efsas-afc-panel-decision/

En hier een stuk van EFSA zelf
https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame
Mijn dieet gaf 'stevia' als goede vervanger voor suikers en aspertaam.

Van https://mobiel.voedingscentrum.nl/encyclopedie/stevia.aspx
Voedingsadvies

Producten met E-nummers kun je veilig eten en drinken. Dit geldt ook voor stevia.

Bij een normaal eetpatroon krijg je niet te veel stevia binnen. Om over de aanvaardbare dagelijkse hoeveelheid heen te gaan zou je meer dan 3 liter light-frisdrank met stevia per dag moeten drinken.

Stevia heeft geen effect op het bloedsuikergehalte en is dus geschikt voor mensen met diabetes.

Kinderen en volwassenen kunnen zonder bezwaar light-frisdranken met stevia drinken. Het Voedingscentrum geeft echter de voorkeur aan het drinken van water omdat het zuur in frisdrank het tandglazuur aantast.
Ik ben altijd erg sceptisch geweest mbt zonnepanelen. Dit jaar tóch maar 16x 275Wp laten leggen vanwege de electrarekening van vorig jaar...

Rundvlees koop ik tegenwoordig bij KoopEenKoe.nl ... biologischer dan dat krijg je niet. De (100% Nederlandse) koe wordt pas (artisanaal!) geslacht als ie 100% verkocht is dus verspil je ook niks. Op aanvraag kun je ook orgaanvlees van diezelfde koe krijgen.. etc. En die smaak kan geen kiloknaller tegenop 😎 levertijd is een week of 3 á 4, dat dan weer wel...

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 17 oktober 2018 20:53]

Fairphone market wel het hardst, maar is echt niet de enige fabrikant die hiermee bezig is. En absoluut gezien maken ze ook niet de grootste stappen. Ik krijg het idee dat je het een beetje zwart wit ziet, en niet wil geloven dat Fairphone ook gewoon zit te lobbyen voor belastingtrucjes (ze willen bijvoorbeeld dat de WBSO opgerekt wordt voor Fairphone), en dat Apple bijvoorbeeld ook gewoon op 100% groene stroom draait.

Ik vond dit nog: een mooie indicatie om aan te geven dat Fairphone misschien wel leader of the pack is, maar zeker niet de enige fabrikant is die iets doet. Volgens mij geen reden om hier op Tweakers grote veranderingen te eisen.

https://www.greenpeace.or...greener-electronics-2017/

[Reactie gewijzigd door HugovB op 17 oktober 2018 20:49]

Er is precies zo'n blinde vlek bij Tweakers als het om privacy gaat. Gaat klaag ik al een tijdje over.

Als de pers producten mede gaat reviewen op de mate waarin ze privacy vriendelijk zijn, dan gaan producenten en consumenten daar meer op letten.
Ja, ondanks dat je kritiek terecht is, kan je het ook anders verwoorden.

Je kan zeggen: ik zou het fijn vinden, en terecht vinden, als tweakers bij een iphone / macbook review standaard de opmerkingen plaatst: let op, niet repareerbaar, de fabrieksarbeiders werken onder zware omstandigheden, en is moeilijk te recyclen.

Ergens een beginnetje maken zou ik zeggen. Dat terzijde, weet ik niet of we dit probleem in een vrije markt gaan oplossen. Het gros van de consumenten consumeert zonder daar over na te denken, zonder er bij stil te staan, en of je ze dat kan verwijten is nog maar de vraag. Ik denk dat het werk is voor overheden om mensen te beschermen tegen uitbuiting, om het milieu te beschermen tegen verontreiniging. De markt geeft namelijk niet om de meent, dus daarom moet iemand dat namens de burger doen (de overheid m.i.), en bedrijven die zich niet aan de regels houden bestraffen. Vwmb zegt de EU: deze elektronica mag niet geimporteerd / moet met een naheffing belast worden, want deze is met teveel vervuiling geproduceerd, onder mensonvriendelijke omstandigheden etc.
Een milieuscore is nog helemaal niet zo'n slecht idee en anno 2018 is daar best wel vraag naar. Ook een score op hoe gemakkelijk een telefoon te repareren is zou best handig zijn.
met wiens noeste arbeid jij straks als verwende Westerling gaat lopen pronken. Je moet maar durven
Het Westen bestaat uit ruwweg een miljard consumenten, en ik kan je vertellen dat er in de rest van de wereld meer smartphones verkocht worden, ook in de landen waar de toestellen gemaakt worden.

En dan kan ik er ook nog de kanttekening bij maken dat we hier in het westen en stuk meer betalen voor onze toestellen, en ALS er dus een verandering gebeurt naar betere werkomstandigheden en hogere lonen, dat enkel kan als de toestellen meer kosten, en dus aan prijzen die wij als 'verwende westerlingen' betalen, en niet aan de prijs die een miljard Indiërs momenteel betalen voor hun telefoon. maar ach, hen durf je niet verwend te noemen zeker, want ja: "enge evil blanke mensen" zijn altijd overal de schuldige van!

Ik ben absoluut voor betere werkomstandigheden, maar om er even lekker 'jullie verwende westerlingen!' tussen te gooien als beschuldiging is misplaatst: er zijn meer niet-westerse smartphonekoeprs dan westerse, laten we het er dus maar op houden dat dit een globaal probleem is, nee?

Het is een regelrechte schande dat toestellen zoals de iPhone Xs en Note9 (die meer dan duizend euro kosten en echt walgelijk hoge winstmarges hebben) alsnog door slaven gemaakt worden.
De schuldige hiervan is zonder meer Apple/Samsung, NIET de consument. De consument hiervan de schuldige geven is pervers en lui en is het gevolg van astroturfing door deze bedrijven. Zij voeden het idee dat de verantwoordelijkheid uiteindelijk bij de consument ligt, maar dat is onzin: zaken zoals slavernij en overmatige vervuiling kan je NIET door de markt laten oplossen, daar heb je wetgeving voor nodig die de bedrijven dwingt tot actie. Dat weten we uit de geschiedenis en is nu niet anders.
Recyclebaarheid van iPhones is prima geregeld bij Apple. Ze hebben complete lijnen met robots die die dingen disassembleren, gebruiken geen giftige stoffen (althans, er is een lijst met stoffen die ze niet gebruiken... lithium is natuurlijk wel giftig op zich).

Een -2 voor recyclebaarheid valt dus af. Repareerbaar is ie ook, een Apple Store kan ze vaak prima repareren. En krijgen we dan standaard een +2 als de softwaresupport langer is dan 2 jaar? De 5S wordt nog volop ondersteund met iOS 12 dus wat dat betreft hoef je geen nieuwe te kopen zegt Apple. Dat vind ik een teken dat ze hun producten lang mee willen laten gaan (kunnen Android-fabrikanten nog wat van leren!).
Repareerbaar? Goed met apple? Je kan nog steeds niet eens je accu verwisselen dus maken ze je toestel maar langzamer zodat het net zolang mee gaat............. Niet alleen apple trouwens maar ze waren wel de enige die waterbestendigheid niet konden gebruiken als smoes waarom je geen accu mag wisselen.
Het lijkt wel of men tegenwoordig denkt "zolang mijn apparaat ergens verdwijnt waar ik geen enkel benul van heb en een werkend toestel terug krijgt dan betekent dat ze goed bezig zijn"
Er is letterlijk 1 woord wat je kan schrijven wat je hele argument als sneeuw voor de zon laat verdwijnen.

Foxconn
Apple kan je accu anders prima vervangen. Dat jij het niet kan is wat anders... maar daarom zeg ik dat een Apple Store dat vaak prima kan.

En ze zijn behoorlijk transparant over het recyclen van iPhones. Sterker nog, zelfs die robots zijn uitgebreid gepresenteerd in een Keynote van een jaar of 2 of 3 geleden...

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 17 oktober 2018 22:02]

Beetje irritant om het op een smartphone op te zoeken maar hier een rapport van 2017 (58 pagina’s, PDF alert) met stappen die genomen zijn, projecten, statistieken en plannen:

https://www.apple.com/env...nsibility_Report_2017.pdf

Pagina 18:

For example, we’re experimenting with ways to recover cobalt from our lithium-ion batteries and use recycled cobalt.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 18 oktober 2018 07:10]

Je hebt dus niet verder gekeken dan het voorblad. Wauw. Je hebt écht nog nooit een rapport van dichtbij gezien he :)

Kantlijn bladzijde 5.
96%
Of the electricity that powers our
global facilities, 96 percent comes
from renewable sources.
Bladzijde 6:
By the end of 2016, we conducted 34 energy audits at supplier facilities.
These audits identified over $55 million in annual savings opportunities,
with an average payback period of about 1.4 years. In 2016, the energy
efficiency improvements made by suppliers avoided more than 150,000
metric tons of carbon dioxide equivalents (CO₂e).²
Bladzijde 7:
To date, seven suppliers have committed to 100 percent clean energy for Apple
production. In addition, Apple has installed 485 megawatts of wind and solar
projects across six provinces of China to address upstream emissions and serve
as a model for suppliers.
Bladzijde 17:
That’s why our investments in new recycling technologies are so
important. Existing techniques, such as shredding, only recover a few
kinds of materials and often diminish their quality. So we invented Liam,
a line of robots that can quickly disassemble iPhone 6, sorting its highquality
components with the goal of reducing the need to mine more
resources from the earth. With two Liam lines up and running, we can
take apart up to 2.4 million phones a year. It’s an experiment in recycling
technology that’s teaching us a lot, and we hope this kind of thinking will
inspire others in our industry.
We’ve already begun using the reclaimed aluminum to build new devices.
We took aluminum enclosures Liam recovered from iPhone 6, melted
them down, and reused the material to create Mac mini computers that
we use in our iPhone final assembly facilities. We wanted to show it was
possible to use our own scrap to build new products. Now we’re looking
for opportunities to expand this pilot.
For tin, we took a different approach. Unlike aluminum, there is an existing
market supply of recycled tin that meets our quality standards. So we
are tapping into that supply for iPhone 6s, and now using 100 percent
recycled tin for the solder on the main logic board, where the majority of
tin in the device is found.
Op praktisch élke bladzijde staan letterlijk keiharde cijfers over alle programma's wat ze doen en laten. Dit is geen 'flyer' maar een rapport. Het is wat moeilijk te begrijpen dat daar een verschil in zit, maar probeer het eens.

En nee, de rest ga ik niet eens op in, volgens mij is de bron méér dan ruim voldoende.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 18 oktober 2018 13:57]

Ik heb er genoeg gelezen en er is er geen een die pagina vullend plaatjes van bomen voorschotelt terwijl je het wil hebben over recyclen. (zelden zelfs kleur op een echte rapport gezien maar dat doet er niet toe)
Maar goed hoeveel materiaal hebben ze afgevoerd en naar wie? Ik bedoel je argument was dat ze transparant zijn dus moet dit soort informatie vrijelijk beschikbaar zijn.
Dat jij zo graag jezelf laat manipuleren moet je helemaal zelf weten maar dat je heilig geloof in je illusies betekent niet automatisch dat je feiten ziet.
Ik zie overduidelijk een bron waarin duidelijk gesteld is wat de bedoeling is, wat er behaald is en wat er nog te doen is. Jij denkt dat het volksverlakkerij is, maar komt met... niks...? Waaruit blijkt dan dat die bron die ik aankaart ongelijk heeft?

Overigens zag ik net het rapport van 2018 langskomen.. de vorige was 2017..

Ook interessant: http://files.shareholder....enBond_Report_Feb2018.pdf

Apple heeft, nadat Amerika zich terugtrok uit het klimaatakkoord van Parijs, 1 miljard dollar uitgetrokken specifiek voor vergroeningsprojecten, gebouwen, onderzoek en laboratoria et cetera.

En het is een 'environmental responsibility report', niet specifiek over het recyclen, dat is daar ook maar 1 onderdeel van. Begint er natuurlijk wél mee dat iedereen z'n oude foons daadwerkelijk bij Apple moet krijgen, en niet zelf ergens bij het klein chemisch afval flikkert.. Als je als bedrijf wil recyclen moet je wel zorgen dat je spullen binnenkrijgt óm te recyclen. En dat erkennen ze ook, dat is nog wel een uitdaging. Maar daar heb je dan weer Apple GiveBack voor...

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 18 oktober 2018 14:14]

simpel vraag

Hoeveel materiaal hebben ze afgevoerd naar wie?

Dat is het enige wat er toe doet en de vraag waar jij steeds omheen probeert de draaien.
Oa. aluminium uit oude iPhones is al gebruikt om Mac Mini's te maken. Vooralsnog alleen voor intern gebruik in de fabrieken en gebouwen waar Apple actief is (de kwaliteit wordt er kennelijk niet veel hoger op en willen de consument hier niet mee opzadelen) maar Mac Mini's die gebruikt worden voor de productie van iPhones zijn dus al gemaakt van oude iPhones. Even als voorbeeld. Ik ga niet het hele rapport voor je overtypen.. ik zou zeggen: zoek het maar eens op :)
Dan doe je toch lekker niks met de informatie die ik je geef? Je hóeft het niet te geloven :) er zijn hele volksstammen die geloven in onzichtbare alwetenden zonder er ooit één te hebben gezien, en er zijn blijkbaar mensen die bewijs in hun gezicht gegooid krijgen en het dan nóg niet geloven.. tsja..
er zijn hele volksstammen die geloven in onzichtbare alwetenden zonder er ooit één te hebben gezien, en er zijn blijkbaar mensen die bewijs in hun gezicht gegooid krijgen en het dan nóg niet geloven.. tsja..
Klopt helemaal ze kopen allemaal apple producten.
Ik heb 2 puntjes hoe je dit beter kan aanpakken.

1. Dit ga je als bedrijf niet graag horen maar om voor elk nieuw iets ivm een product een nieuws item te maken voelt gewoon zeer capitalistisch. Hier een voorbeeldje (uit men feedreader): https://i.imgur.com/0PGPrig.png

2. Probeer goede initiatieven vooruit te schuiven en er zelf ook in te investeren. Een initiatief waar ik me zeer hard in vind is Right to Repair. Nieuwe hardware is zo goed als on-tweakbaar aan het worden.

Wat ik ook absurd vind zijn die smartphone's met meer cameras op de achterkant dan een fotograaf aan lenzen heeft.

Oh en als je een leuke rekensom wilt; Als de mensen die hardware fabriceren zich allemaal op software zouden kunnen richten, zou de performance dan in dezelfde lijnen naar boven gaan? :)

[Reactie gewijzigd door kuurtjes op 17 oktober 2018 19:08]

3.5mm is (nog) standaard; repairability of verwisselbare accu allang niet meer. Daarom krijgen telefoons daar geen punten aftrek meer voor. Tweakers maakt reviews voor de gemiddelde consument en gaat uit van de wensen v/d gemiddelde consument. Zoals @cymric hieronder zegt: die zit niet op duurzaamheid by default te wachten.
Tot als de duurzaamheid getest wordt natuurlijk.
Bedankt voor de Right To Repair tip!

[Reactie gewijzigd door Luftbanana op 18 oktober 2018 08:54]

Het eerste dat in mij opkomt waarmee redacteuren meer aandacht kunnen geven aan duurzaamheid is het meenemen van een duurzaamheidsscore in de reviews van producten. Neem nou de recente review van de (met een 9) beoordeelde Xiaomi pocophone. Zeer goed toestel schijnbaar, maar Xiaomi scoort niet goed op duurzaamheid (zie link naar de Greenpeace post in andere reactie). Er vanuitgaande dat Greenpeace dit met onafhankelijk onderzoek heeft vastgesteld, kun je er voor kiezen een dergelijk duurzaamheidsoordeel mee te nemen in de review (dat hoeft natuurlijk niet perse op basis van dit Greenpeace onderzoek, kan ook eigen onderzoek zijn of op basis van visie bedrijf oid). En als je echt staat voor duurzaamheid, zou je het zelfs kunnen laten meewegen in het eindoordeel over het betreffende product.
Leuk dat je open staat voor deze insteek. Tot nu toe komt in reviews en artikelen (en commentaar van lezers) vooral terug hoe duur iets is en liefst is hoe goedkoper, hoe beter. Maar eigenlijk wordt er weinig gezegd over welke impact het bijvoorbeeld heeft als je elk jaar een nieuwe smartphone koopt. Of televisie. Wat voor impact heeft dat op recycling, om iets te noemen. Kan het überhaupt worden recycled of niet.

Je zou een paar artikelen kunnen wijden aan hoe recyclebaar een productgroep is. Stel ik breng een LCD televisie naar de milieustaat, wordt dat geheel recycled? Of belandt deze op een vuilnisbelt in Afrika? Of wordt een deel van de componenten verbrand?

Iets anders wat je kunt doen is artikelen schrijven over hoe je oudere apparatuur een 2de leven kunt geven. Bijvoorbeeld het goedkoop upgraden van een oude laptop, zodat 'ie weer een aantal jaartjes mee kan gaan. Of het installeren van een Linux variant, zodat een laptop van 10 jaar oud nog gebruikt kan blijven worden.

Het mooiste zou imo zijn dat je per product kunt zijn wat de werkelijke kosten zijn. Dus niet alleen de kosten die de fabrikant ervoor vraagt, maar ook de kosten die de gemeenschap moet betalen (zonder opruimen milieu verontreiniging, gevolgen van afgraven van mijnen in Afrika, kosten voor recycling. Dat lijkt een moeilijke opdracht te zijn. Maar eigenlijk horen deze kosten allemaal thuis in de prijs van een product. Zodat de consument echt weet wat nu een product (de samenleving) kost.
Kun je concrete voorbeelden noemen van hoe we dat zouden kunnen doen? Ik dacht bijvoorbeeld aan verhalen over bijvoorbeeld hoe je een oude smartphone in huis opnieuw nuttig kan gebruiken of hoe je de levensduur van telefoons kan verlengen met bijvoorbeeld custom roms, maar ik hoor graag ideeën over hoe we dit in de praktijk zouden kunnen brengen.
Héél goede insteek! Daar zijn inderdaad wel praktische toepassingen van te bedenken.

Eerste wat bij me opkomt is een variant van de Best Buy Guide, maar dan niet met nieuwe, maar juist met zoveel mogelijk oude hardware: de Desktop Best Recycle Guide en de Laptop Best Recycle Guide.

Elke maand een populaire / veelvoorkomende configuratie computer, van bijvoorbeeld 4 of 5 jaar geleden die onder handen genomen wordt: Welke onderdelen vervangen we? Hoe doen we zo min mogelijk aanpassingen met een zo goed mogelijk resultaat, zodat je géén compleet nieuwe hoeft te kopen?

Net zo goed interessant voor adverteerders :) Zéker zo interessant voor de community :)

Tips en trucs. Je zou er zelfs een video bij kunnen maken. Community kan bijspringen als het gaat om vragen in de trant van.. ik het een nét iets ander moederboord.. etc.
Leuk dat je het vraagt. Er zijn al goede suggesties gedaan over hergebruik.

Wat suggesties voor de pricewatch en reviews:
- stroomverbruik toevoegen (zie ik in ieder geval niet bij de kenmerken van laptops, waar ik de laatste tijd veel naar kijk). En die kunnen jullie ook best even meten bij al die fraaie benchmarks. Check gelijk even of de apparaten qua stroomverbruik doen wat ze beloven (zie hieronder);
- niet alleen de beste uit de test, maar ook de zuinigste (en sowiezo een onzuinigheidslabel als fabrikanten/ importeurs daar geen gegevens over leveren, mooie prikkel)
- CO2 uitstoot bij het fabriceren. Dat klinkt moeilijk, maar het is natuurlijk best op component niveau te ontdekken (willen is kunnen). Intern weten alle producenten daar steeds meer van, omdat er ook steeds meer wettelijke eisen zijn en de CO2 verantwoord moet worden (daar ga ik tenminste vanuit als je leest dat per land prima bekend is welke bedrijven hoeveel CO2 uitstoten). Als positieve actie kun je gewoon voorlopig elk apparaat waarvan die gegevens worden bijgeleverd in het zonnetje zetten. Wedden dat er dan achter de oren gekrabd wordt bij de bedrijven en importeurs die er 'niet zo het nut van inzien'?
- besteedt aandacht aan het milieubeleid van de verschillende producten (wat beloven ze, waar hebben ze zich aan gecommiteerd, wat doen ze extra ten opzichte van de wettelijke verplichtingen, etc), maak daar een beoordeling van in vijf kleuren smileys en breng die bij elke review/ pricewatch prominent in beeld.

Dat lijken me al aardige verbeteringen die de bezoeker van Tweakers in staat stellen een mening te vormen over de diverse producenten en hun producten. Veel succes!
Duurzaam in zijn algemeenheid:
Het telkens maar klakkeloos publiceren van (voorbeeld: waterstof) producten of publicaties die door de industrie of wetenschap (voorbeeld: een zekere stroming uit Delft) als de oplossing worden gepositioneerd. Terwijl Mux het al jaren lang hier verkondigd heeft waarom waterstof hoogstens een zeer specifieke niche markt is. Mux lijkt er inmiddels mee gestopt te zijn (frequentie is beduidend lager).

Meer generiek, ja Tweakers mag best wel een duurzaamheidsindex maken (overnemen) voor producten.
Dus bijvoorbeeld het niet duurzaam zijn door obsolete by design planned obsolete, het open en transparant zijn over producten.
Kan nog wel even door gaan maar een eerste starter zou al mooi zijn dat bewust onbekwaam naar bewust bekwaam kan komen :+
Ik verwacht echt niet dat het hier Treehugger of Grist wordt, het is immers een "technologie site"

@arnoudwokke gelijk maar een topic aangemaakt Zou Tweakers een duurzaamheidsindex moeten ontwikkelen voor

[Reactie gewijzigd door ollie1965 op 18 oktober 2018 09:23]

Er zijn meer initiatieven dan alleen Tony's en Fairphone. Er zijn ook duurzame initiatieven voor telefoon accesoires, tweede hands markt enz enz. Tweakers zou eigenlijk eens moeten kijken naar de film "Welcome to Sodom" over de grootste electronica vuilnisbelt van de wereld.
Nu klinkt het wel heel erg alsof Tweakers het probleem moet/kan oplossen. Tweakers doet al een hele hoop om de tweedehands markt aantrekkelijker te maken. Tweakers Vraag & Aanbod is een van de beste websites die ik ken voor het kopen en verkopen van tweedehands elektronica.

Het is niet de schuld van Tweakers dat we tegenwoordig elk jaar een nieuwe smartphone, laptop en desktop computer willen. We vinden ons zelf al heel goed als we die nieuwe aankoop twee-drie jaar uitstellen. Die mentaliteit veranderen, daar winnen we veel meer mee.

[Reactie gewijzigd door Laloeka op 17 oktober 2018 18:58]

Het is niet de schuld van Tweakers dat we tegenwoordig elk jaar een nieuwe smartphone, laptop en desktop computer willen.
Al doet de toon van sommige posts anders suggereren verwacht ik dat iedereen wel zo realistisch is om dat in te zien. Het is niemands schuld en tegelijk zijn we allemaal "medeschuldig" aan het steeds sneller doordraaien van goederen en energie. Dat tweakers niet meehelpt die modus wat te doen afkoelen kan wel worden gezegd.

Is dat verwijtbaar? Zo ver wil ik niet gaan. We vragen een techsite anders te berichten over verandering en vernieuwing in technologie en wetenschap. Om hierin populair te blijven ligt de focus vooral op behoefte en gebruik. Dit is een spanningsveld wanneer tegelijk aandacht gevraagd moet worden voor duurzaamheid, uitwisselbaarheid en hergebruik. Dit zijn onderwerpen die bij de meeste tweakers bezoekers niet voor in de beleving liggen. Ook zijn het onderwerpen waarop de redactie niet zal zijn geselecteerd.

Voordat de berichtgeving van een site is om te buigen moet er dus wel wat gebeuren. Vragen van ideetjes aan bezoekers is een manier. Zo wil ik meer duurzaamheidscriteria, energiegebruik is een begin, terugzien in de pricewatch. Bij sommige categoriën gebeurt dat al, maar dat mag van mij kamerbreed. Maar ideeën vragen van bezoekers is wat hap snap. Vlieg het verwerken van het begrip duurzaamheid in de site als een project aan en stel doelen die op een gegeven moment moeten worden bereikt. Tweakers zou zich daarmee in de voorhoede van de opninieverandering bevinden. Een plek waar ze wat mij betreft thuis zou moeten willen horen.

Los van populariteit is verduurzaming van onze samenleving een actueel en dominant onderwerp wat de komende decennia niet alleen aandacht zal vragen maar die zal opeisen. Ook zal het een verandering in onze samenleving teweegbrengen met een grote technologische en wetenschappelijke impact. Tweakers kan als belangrijk techplatform een rol pakken door te voorkomen dat we hiervoor collectief blind blijven.

[Reactie gewijzigd door teacup op 18 oktober 2018 11:01]

Zolang @arnoudwokke telefoons van 3 jaar oud als stokoud betiteld in reviews ga je het natuurlijk nooit begrijpen dat we langer met producten moeten doen. De hele toon bij Tweakers is nieuwer is altijd beter. Behalve bij de retro gaming.
Ik vind heel weinig groen aan Tweakers.

Je kunt niet eens sorteren op groene of eco friendly nieuwsartikelen.

Komt misschien ook omdat Tweakers contracten en afspraken heeft met grote fabrikanten.

Als er een nieuwe Smartphone geadverteerd wordt in een winactie kun je er ook onder zetten dat vorige toestellen gerecycleerd worden bij deelname of verzin iets leuks.

Ik kan nog wel een kwartier doorgaan wat Tweakers kan doen.
Die artikelen die je linkt heb ik met veel plezier gelezen! _/-\o_

Op 8 september is Bojan Slat's The Ocean Cleanup na 5 jaar R&D operatief van start gegaan. Businessinsider schreef hierover. Duurzaamheid is helaas (nog) niet een primair onderwerp voor Tweakers.net in het algemeen. Overigens draagt Vraag & Aanbod wel degelijk bij aan duurzaamheid. Ook het project waarbij armeren in onze samenleving met de kerst oude PCs ontvangen draagt bij aan duurzaamheid (hoewel oude PCs ook stroomvreters kunnen zijn). Wat niet bijdraagt is al het cryptocoin nieuws.

Edward Snowden had recent een project hoe je een oude smartphone als security camera in kunt zetten. Ook daar heeft Tweakers een artikel aan gewijd.

Nu ik weet dat de Tweakers redactie waarde hecht aan duurzaamheid in techniek zal ik sneller een gerelateerd artikel submitten.
Jammer dat T.net geen aandacht heeft gegeven aan the ocean cleanup live gang. Toch een prachtig nederlands getint project. Lijkt me een goed onderwerp en inspirerend.
Lijkt me inderdaad moeilijk. Het mooiste zou zijn als jullie per review van nieuwe telefoon soort van duurzaamheid cijfer konden geven. Maar ik zou zelf niet weten hoe je dat goed objectief kwantificeert.
Kun je concrete voorbeelden noemen van hoe we dat zouden kunnen doen?
Er zijn verschillende initiatieven om oude smartphones nieuw leven in te blazen, onder andere postmarketOS (ik ben hier een ontwikkelaar voor dus een beetje biased ;) en Maemo Leste. Het zou leuk zijn als jullie daar eens artikelen over doen, beide projecten hebben af en toe een blog post met de vooruitgang e.d.
Misschien wel mooi om eens een mijn te bezoeken waar goud gewonnen wordt. Een soort van 'stappen door de productieketen van de smartphone' serie artikelen? Dat zien en beseffen wat er gebeurt voordat je die nieuwe smartphone in je handen opent je ogen. Of een overzichtsitem met bedrijven die duurzaam scoren en ook nog een supermooie gear maken. Misschien voor de sinterklaas-actie?

Mochten jullie interesse hebben dan breng ik je graag in contact met mijn werkgever die o.a. in goudmijnen samen met Fairphone bezig is met het verduurzamen (milieuvriendelijker, veiliger en tegen een beter loon) ) van de goudproductie in o.a. Oeganda.
Dank voor je uitgebreide reactie! Ik lees in de reacties hieronder al heel erg goede suggesties voor hoe jullie meer aan duurzaamheid kunnen doen. Dus het voelt voor mij overbodig om nu heel uitgebreid zelf te reageren. Ik vind met name het idee van de duurzaamheidsaspecten meenemen in de productscores een heel goed idee.
Dat ze het claimen wil niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk duurzamer en eerlijker zijn.
Dat is met fair-trade ook niet zo.
Greenpeace heeft een rapport uitgebracht waarbij dat blijkt. Ook is er sprake van transparantie (zoals bijv winning van materialen) zie hun blog. Fairphone produceert de meest duurzame en eerlijke smartphone in de vorm van de Fairphone 2; echter is hij niet perfect qua duurzaamheid en eerlijkheid. En technisch gezien is hij ook zeker niet de beste. Maar wel relatief liberaal (unlocked bootloader en vele OSen die er op draaien).
Ik heb wel een aantal bezwaren bij dat rapport. Greenpeace focust zich enorm op greenhouse gasses die worden uitgestoot bij de productie omdat dit 80% aaandeel heeft. Dus is er bij de beoordelingscriteria veel meer aandacht of er groene energie is gebruikt dan dat er wordt gekeken naar de herkomst van conflictmaterialen en de arbeidsomstandigheden van de fabrieksmedewerkers. Een bedrijf die niet transparant is (c.q. niet de relevante data aanlevert) krijgt van Greenpace meteen een hele negatieve score. I.p.v. dat je bij je score toekenning vermeldt dat er niks zinnigs gezegd kan worden omdat niet de data is aangeleverd. Dit geeft naar mijn mening een vertekend beeld.

[Reactie gewijzigd door Ram-G-maN op 17 oktober 2018 18:27]

Wat is daar subjectief aan? Er wordt naar het gemiddelde gekeken van diverse criteria. Hier is het uitgebreide Fairphone rapport.

Er wordt in het onderzoek ook gekeken naar de lifetime van een telefoon. Een van de meest duurzame telefoons is overigens hoe dan ook een tweedehandsje.
Klopt, zo kun je ook kijken naar het plastic of het metaal in de telefoon. Vaak zijn maar delen belicht in die rapporten van de materialen, de mensen of de arbeid die is verricht.
het lijkt me evident dat als een bedrijf de data niet wil aanleveren/geheim gaat houden, dat je dat negatief beoordeelt :) Het punt is net dat je het transparant/inzichtelijk maakt zodat mensen je erop kunnen aanspreken/hun consumentenrecht erop kunnen uitoefenen vanaf dat je product niet heel erg duurzaam is.

(de ervaring leert trouwens dat de bedrijven die niet willen meewerken aan die onderzoeken, veelal ook nooit bijster hoog scoren, wat nogmaals het nut onderstreept: ze zijn bang voor de negatieve publiciteit die het oplevert en dat is precies de bedoeling).
Volgens hun eigen blog, op de site van Greenpeace scoren ze net zo goed als apple.
@Ludwig005 Volgens fairphone zelf ook :)
Ik mis alleen de waarden, hoe bepalen zij die schaal, hoeveel zit er tussen een A classificatie en c of D

Ik vind het een mooi initiatief maar ik zou (tenzij het een top toestel was) niet snel voor hun toestellen kiezen, lage specs, niet mooi en relatief duur. Telefoons zijn relatief duurzame producten en gaan jaren mee, de gebruikte hoeveelheden grondstoffen zijn minimaal en de verkochte aantallen (fiarphones) zijn ook minimaal (de impact is dus verwaarloosbaar) de impact zou veel groter zijn als de top van de bedrijven in het D-F segment, C zouden worden (door regelgeving, consumenten druk etc)

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 17 oktober 2018 18:40]

De impact van Fairfone is primair dat ze laten zien dat transparantie werkt en dat duurzaamheid een integraal onderdeel is in hun bedrijfsvoering. Dat zou moeten leiden tot kritische consumenten, die niet perse een Faifone moeten kopen, maar vragen stellen aan de (verkopers van) Samsungs van deze wereld.

Voor Tony Choco gaf ik in het begin commercieel ook geen kwartje, maar ze hebben de grootste schapruimte in de AH, daar heb ik diep respect voor. Het bedrijf dat Teun vd Keuken uit idealisme heeft opgericht heeft in z'n eentje meer impact dan het hele fairtrade logo/organisatie, daar durf ik om te wedden.

Hier lees ik vaak cynische/kritische geluiden als het gaat om Fairfone, lees het verhaal, kijk de documentaire van v. Abel en dan hoop ik dat je ook overtuigt raakt van het feit dat je de wereld kan verbeteren door integer een eerlijk product in de markt te zetten, volgens de spelregels van het grote geld zelfs.
Ik ben cynische en kritisch omdat ik hem niet haal en kijkend naar de trends in smartphone markt zie ik dat mensen waarde hechten aan esthetische en technische kwaliteiten (design, betere camera, high end chipset etc)
Stel ik lees het verhaal, kijk de documentaire.. dan is opeens het toestel beter?
De fairphone, zo goed het idee ook is, heeft geen enkele van die features, smaak is subjectief maar de mensen die het een mooi toestel vinden zal in de promille zijn, technisch gezien is het gewoon een low budget toestel voor een mid-high range toestel. Dan haal je zo'n toestel alleen uit overtuiging, nr2 op de lijst is Apple of al companies, bekend om zijn design, high-end toestellen... Noem mij maar cynische, fiarphone gaat het niet worden, tenzij ze nu met een apple finish product komen en niet iets wat rechtstreeks uit de makerbot komt.
ook de eis van 5 jaar met 1 toestel doen is imvho een redelijke non spec challenge voor het product zelf.
dat doe je met gemak met bvb een Samsung ook.
het is dat ik een elke 3 jaar een van de zaak krijg, maar na mij gebruikt een van mijn ouders mijn oud toestel nog 3 jaar.
Mijn punt hier is Het ligt niet zozeer aan het toestel, maar aan de gebruikers hoe lang een toestel mee gaat.
in mijn familie is dat over het algemeen redelijk lang. zo hebben we ooit van een winkel hun hele voorraad bandschuurpapier gekregen voor onze black n dekker bandschuur machine omdat wij zowat de enigste waren met een werkende machine. (veel hebben we er wel niet aan gehad, want van de meeste was de lijm bijna verstorven zodat de banden te snel los kwamen)
Nee, het toestel wordt zeker niet beter als je je erin verdiept. De idee is dat jij 'beter' wordt en je keuze niet laat leiden door specs of esthetiek, maar door keuzes die beter zijn voor de toekomst.

Vergelijk het voor mij part met duurzaam en diervriendelijk vlees (ik blijf ff weg uit specifieke voorbeelden, het gaat om het principe), daar betaal je meer voor en krijgt eigenlijk precies hetzelfde als bij de kiloknaller. Sommige vinden het beter smaken trouwens, maar dat is letterlijk een smaakkwestie. Dus je betaalt bewust meer omdat het meer waarde heeft, voor jou en voor de keten. Daarmee maak je de verdeling van de welvaart ook nog eens een tikkie rechtvaardiger.

Ik probeer ook heel erg weg te blijven met het 'vingertje', ik heb zelf nog een Galaxy S7 en toen was de Fairphone 2 er ook al (hopelijk komt de 3 toch nog snel), want ik wil ook een goede camera en scherm en en en. Maar zonder de Faiphones van deze wereld gaan we zeker niet de goede kant op qua leefbaarheid van onze samenleving.
[/quote]Ik probeer ook heel erg weg te blijven met het 'vingertje', ik heb zelf nog een Galaxy S7 en toen was de Fairphone 2 er ook al (hopelijk komt de 3 toch nog snel), want ik wil ook een goede camera en scherm en en en. Maar zonder de Faiphones van deze wereld gaan we zeker niet de goede kant op qua leefbaarheid van onze samenleving. [/quote]

Dat is mijn hele punt, niemand koopt het. "Het is voor de leefbaarheid van deze wereld, maar iemand anders moet hem kopen"
Niet specifiek op jou gericht natuurlijk maar nogmaals het initiatief is mooi maar weinig mensen besteden er aandacht aan als het om telefoons gaat, zeker niet als het simpelweg niet competitief is met specs en uiterlijk. Het aantal mensen die dan het toestel overwegen is zeer klein, wat betekent dat zo'n bedrijf nooit mee kan komen met andere bedrijven en dus ook nooit een rol gaat spelen in de besluitvoering van grote spelers (als fairphone een enorm succes was waren er ook andere bedrijven die hier op in zouden spelen).
Te weinig mensen kopen een Fairphone, klopt. Deze business is ook een hele uitdaging om te willen veranderen wat dat betreft. Maar dan toch even Tony Chocolonely. Denk jij dat Verkade overgegaan was op 'eerlijke chocolade' als Tony C er niet was geweest? Had je verwacht dat in een zeer korte tijd Tony C. de grootste schapruimte zou krijgen binnen AH (en geloof me, die denken alleen in omzet en marge)?

Dus als de propositie en de markt goed is, dan wil de consument/ markt wel.

En niet om mezelf goed te praten, ik had destijds voor m'n werk een goede camera nodig. Dat ik 'm na 2,5 jaar niet vervang doe ik wel bewust, onlangs accu vervangen (en de achterkant omdat ik zo nodig moest appen op de fiets). Natuurlijk kijk ik ook begerig naar nieuwe telefoons, maar mijn huidige doet wat hij moet doen, is nog geen spat trager en krijgt netjes z'n maandelijkse beveiligingsupdates.
Maar ik snap niet waarom je T.choco er steeds bij haalt, ik heb het niet over de nationale chocolade markt.
Fairphone betreed een markt waar grootheden als Microsoft, HP, Amazon, etc gewoon niks konden inbrengen, ik weet het marktaandeel niet van fairphone maar dat zal niet een 1% zijn waarschijnlijk niet eens een promille, ik heb geen idee wat de verkoop aantallen zijn. Tony. C heeft een groot marktaandeel weten te verkrijgen o.a. dat ze ook winkelschappen van AH hebben weten te scoren (mogelijk had AH weer eens een conflict met een van zijn leveranciers -verkade- en hebben ze toen een ander merk prominent een plek gegeven). Ik kocht ook Tony choco maar niet omdat het fairtrade was, de prijs was goed, de smaak was goed en de vorm was lekker(breekbaar) -verkade is gewoon te weinig choco en te veel suiker-
Nu koop ik pure chocolade -fairtrade- bij de lidl, of het ook echt fairtrade is...
De betreffende Greenpeace post. Fairphone #1, en Apple #2. Ook hulde aan Apple. Doen het beter dan alle grote Android-boeren.
> Dat is met fair-trade ook niet altijd zo.

ftfy.

Er zijn wel degelijk fair trade bedrijven die hun stinkende best doen. Is het in die gevallen perfect? Zeker niet. Is het meestal beter (minder beroerd) dan non-fairtrade producten? Dat dan weer wel.

Dat er lieden zijn die sjoemelen met fairtrade logos en certificering wil niet zeggen dat je het dan maar helemaal op moet geven.
Fairtrade zorgt er bijvoorbeeld voor dat boeren de zelfde koffie als voorheen ineens goedkoper moeten verkopen aan de plaatselijke fabriek. De fabriek krijgt beter betaald, de boeren juist minder.

[Reactie gewijzigd door Finger op 17 oktober 2018 18:51]

Dat is wat kort door de bocht. In sommige gevallen kan dat zo uitkomen ja, maar dat is niet de regel. Maar goed, ik kan het wel allemaal gaan opschrijven hier, ik kan ook gewoon een linkje posten:

https://www.volkskrant.nl...-echt-beter-af-~baa5b8a5/
Ze zijn natuurlijk niet perfect, maar zoals Jery al aangeeft zijn ze echt wel beter bezig dan alle grote fabrikanten.
Ze scoren net zo goed als apple, dus dat valt wel mee.
apple scoort vreselijk in productie dat moet je weten.
Maar zo fair is de fairphone niet, de eerste was een grote failphone op gebied van software updates en de tweede zit ook nog steeds op Android 6. Als je een eerlijke telefoon wilt leveren moet je ook zorgen dat hij lang van updates word voorzien. Je betaald een flinke meer prijs voor de Fairphone maar dat betaald zich niet terug. Hij krijgt ook niet de maandelijkse security patches, laatste update was van april. Tevens loopt het design ook 10 jaar achter.

Als er een derde komt moeten ze echt beter hun best gaan doen.
Het design loopt niet 10 jaar (2008) achter. Dat is onzin. Er zitten verder geen lekken in de LOS port. Ze zijn druk bezig om de veranderingen van LOS 14/15 te backporten naar FPOS terwijl ze ook bezig zijn met de FP3. Vandaar dat FPOS met Android 6 nu even op een laag pitje staat. Overigens doet Android 6 het verder prima. Het toestel had als 1 v/d eerste telefoons een fix voor KRACK.
Je betaalt een flinke meer prijs voor de Fairphone maar dat betaalt zich niet terug. Hij krijgt ook niet de maandelijkse security patches, laatste update was van april. Tevens loopt het design ook 10 jaar achter.
Als je het niet zo nauw neemt met arbeids- en milieuomstandigheden, kun je voor een zacht prijsje de meest gelikte hardware aanschaffen. Wil je daar wel op letten, gaat dus automatisch de hardwarekwaliteit naar beneden. Je kunt niet én de laatste hardware én de beste productieomstandigheden hebben. Daar zul je mee moeten leren leven.
Als er een derde komt moeten ze echt beter hun best gaan doen.
Of jij realiseert je het bovenstaande... maar ja, 'betere productieomstandigheden' is bepaald geen ding om op feestjes mee op te bieden, wel?
Maar wees eerlijk, een telefoon is pas echt duurzaam als hij ook software updates krijgt. Op zijn security patches die google elke maand uitbrengt.

Als hij na 2 jaar zover achterloopt dan is het leuk dat voor de hardware een eerlijke prijs is betaald maar is het toestel alsnog rijp voor de recycling.

Dat de specs wat minder zijn kan ik mee leven maar dat het update beleid slechter is dan dat van Samsung van 2 jaar geleden niet.
Ik snap deze -1 niet. Wat triflip zegt snijdt hout. Als een telefoon in alle opzichten lang mee kan gaan, dan is dat ook duurzaam. Beter 1 iets minder duurzame telefoon in de 3 jaar dan 2 duurzame in 3 jaar.
Behalve dan dat Fairphone de potentie heeft om een stuk duurzamer te worden, en dit support je door een telefoon van hen te kopen. Blijf je kopen van de traditionele fabrikanten werk je dus niet mee aan de ontwikkeling van duurzame smartphones.
Fairphone richt zich ook op arbeidsomstandigheden (in de mate dat dat mogelijk is, bij de VPRO Tegenlicht uitzending over Fairphone gaf Bas van Abel ook aan dat ze lang niet alles konden aanpakken wat ze wel wilden, het moest stapje voor stapje).

Duurzaam is het label dus wat over meer gaat dan alleen het materiaal, het gaat ook over de complete keten die nodig is voor er iets van een telefoon geproduceerd kan worden (en dat is inclusief de mensen die metalen liggen op te graven in een Afrikaans land).

Bovenstaande punten zijn zaken die het tot een vrij uniek initiatief maken. Apple hun telefoons lijken wel ok te zijn bijvoorbeeld, tot je gaat zoeken uit welke gebieden de materialen komen en hoe het zit met arbeidsomstandigheden (Apple schuift dat dan weer af met 'ja maar, Foxconn! daar hebben wij niets mee te maken'). Apple kun je ook inruilen voor Samsung of nog een hele berg grote telefoonfabrikanten.
Verplichte kost als je dit een leuk bedrijf vindt: https://www.vpro.nl/progr...eerlijke-onderneming.html
Goede tip! Ga ik zeker bekijken (y)
wat mij opvalt aan fairphone is dat ze in China produceren en niet in europa..... waarom?

[Reactie gewijzigd door Ludwig005 op 17 oktober 2018 18:07]

Niemand produceert meer in Europa. Is niet te betalen.
oke in europa zijn er wel erg strenge milieuregels die in china niet zijn dus als ze in europa zouden zijn weten ze welke eisen er zoal zijn.
Milieuregels hebben er nauwelijks mee te maken. In China kan je mensen laten werken voor $3,60 per uur 12 uur lang. Zolang daar de rechten van arbeiders niet beter worden kan je in Europa alleen concurreren met verregaande automatisering en dat kunnen kleine spelers zoals Fairphone gewoon niet betalen.
Fairphone houdt echter wel de arbeidsomstandigheden van de arbeiders in de gaten. Naar Chinese maatstaven zijn die uitstekend. Bas van Abel had het hier over in een documentaire (was te zien bij Tegenlicht). Hij wilde het zo perfectionistisch doen dat hij het lastig vond om compromissen te sluiten in bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden of milieuimpact. Het is soms ook niet makkelijk. Kinderen moeten naar school. Maar gezinnen leunen op het inkomen van hun kinderen. Moet je dan maar tegen kinderarbeid zijn?
Daarom moeten in 'faire' bedrijven de salarissen van volwassenen afdoende zijn, zodat er geen kinderarbeid meer nodig is.
Tony Chocolonely had ook grote moeite om een producent te vinden: de grote fabrieken hebben helemaal geen zin om alles aan de kant te schuiven voor de relatief kleine productie-run van een klant met heel veel noten op zijn zang.
Niet te betalen of zijn jet tegenwoordig de aandeelhouders en accountants die het voor het zeggen hebben? De onstilbare honger naar meer maakt meer kapot dan de meesten inzien.
Raspberry Pi wel
Ze willen natuurlijk wel afnemers. De meerprijs voor betere ingrediënten / grondstoffen is natuurlijk marginaler dan wanneer het ding in elkaar wordt gesoldeerd door dure Nederlanders. Een beetje zwartwit kijkerij wat mij betreft. Er is geen valide business case met Nederlandse productie, dat zou het onnodig duur maken en niemand zou het kopen.
het zou erg duur worden reken voor de prijs van de basis minstens maal 4.
Dat denk jij. Scheerapparaten van Philishave worden allemaal in Drachten gemaakt omdat er 1 of 2 man in die hele fabriek werken. Naar China verplaatsen levert helemaal niets op. Als het met een scheerapparaat kan, dan wellicht met een Fairphone ook. Het probleem is dat het robotiseren van de productie erg veel kost.
Bij welke europese producent zouden ze terecht kunnen om productiecapaciteit af te nemen?

Die bestaan niet eens meer volgens mij, dus je denkt dat het gemakzucht is als een zeer kleine speler niet zelf de volledige productie gaat doen? En dan ook nog in Europa? Dat lukt niet omdat wij (jij ook dus) te veel willen verdienen en te weinig uren willen werken.

Het enige gemakzuchtige wat ik zie is jou kritiek, heb je zelf al een Fairphone?

[Reactie gewijzigd door Flagg op 17 oktober 2018 18:00]

ik zal het woord gemakzuchtig even weghalen is wat overdreven.
Sony UK Tech http://www.sonypencoed.co.uk/ levert ook de Pi Zero maar niet echt grote batches tegelijk.
Ik hoop(te)/verwachtte altijd dat de fairphone uit zou komen met Sailfish, van Jolla. Nu is de productie wel eerlijk, maar de software juist weer niet: je betaalt (duur) met je privacy als je Android gebruikt. Sailfish' (native) apps zijn daarentegen gratis, zonder advertenties en zonder schending van privacy. Het OS kost los €50 en daar blijft het dus bij.
Denk dat dan echt niemand meer dat ding koopt
Helemaal mee eens.
De afzet zal nu al erg laag zijn en mensen willen niet snel iets anders.

Aan de andere kant, mensen die nu een fairphone kopen hebben al de intentie om een duurzaam product te kopen. Misschien dat een goedkopere fairphone weer een betere afzet zal genereren.

[Reactie gewijzigd door Skyline7 op 17 oktober 2018 17:52]

Is er nog een beetje te werken met Sailfish? Ben serieus aan jet overwegen om over te stappen. En op welke toestellen anno 2018 kan het draaien?
Sony Xperia X of XA2. Op zich is er prima mee te werken maar veel hangt af van welke Android apps voor jou van belang zijn en of die draaien op de Android layer (compatibel tot 4.4 geloof ik). Als Sailfish 3 uitkomt zou het Android 8.1 compatibiliteit moeten bieden op de XA2.

Natuurlijk kun je op zoek naar native alternatieven, soms zijn die er maar vaak ook niet (of alleen een alpha-versie van 3 jaar geleden).
Dat wist ik niet, maar volgens mij is dit niet de officiële versie, dus dan mist deze Android-apps ondersteuning.
Het is een optie om er open source Android op te zetten zonder Google spul.
Anoniem: 669783
17 oktober 2018 17:52
Verbaast me dat ze de telefoon niet shippen met Lineage.
LineageOS draait prima op Fairphone 2 (inclusief DRM via bijv Netflix), en de community port heeft er zelfs voor gezorgd dat ze een upgrade van FPOS gaan leveren naar Android 7.
LineageOS 15.1 draait erop en dat is Android 8.1 zelfs. Dus waarom zou je dan Fairphone OS gaan gebruiken wat weer ouder is?
Sommige mensen vinden LineageOS installeren moeilijk of eng of ze willen enkel de officiele firmware draaien.
Ik denk dat het installeren van LineageOS niet per definitie moeilijker hoeft te zijn dan originele OS.
Punt is dat LOS een custom bootloader wil en daar zit de crux. En er zijn geen goede (Windows based) flash tools die met het proprietary chipsets en bootloaders overweg kunnen. Qualcomm zal dat wel niet vrijgeven. Anders kon je een Windows tool bouwen, usb kabel erin en op start drukken.
Het is helaas wel wat moeilijker vooral voor mensen met weinig technische kennis (en er zijn er aardig wat die wel duurzaamheid belangrijk vinden maar die weinig technische kennis hebben), en ook iets als je baseband up2date houden is en blijft relatief lastiger.

De bootloader is standaard unlocked en adb/fastboot werken prima op Windows. Met m'n SGS3 moest ik nog Odin en Libusb installeren. Voor FP2 is dat niet nodig. Wat mij positief veraste over LOS is dat Widevine gewoon werkt. Netflix doet het dus ook in HQ.
Mooi initiatief, maar te traag met ontwikkelingen, technisch lopen ze hopeloos achter. Jammer.
Je snapt het concept niet. Een nieuwe telefoon uitbrengen is weer grondstoffen aanboren. Ze willen juist 1 telefoon lanceren en die upgraden. Dus de Fairphone 2 steeds upgraden met wat nieuws.
Dat upgraden duurt veel te lang, is het niet hardwarematig, dan wel softwarematig. Waar zitten ze nu, nog steeds op Mashmallow? Android is al 3 versies verder, dat gaat dus veel te traag!
dus snap je het concept niet, er is meer dan alleen de laatste androidversie te hebben, die vaak ook nog een impact heeft op de hardware van het toestel. Ze willen net dat je niet continu moet upgraden van telefoon :)
Het concept van de Fairphone is een telefoon aan te bieden die maatschappelijk verantwoord is. Het feit dat ze het qua techniek niet bijbenen en mensen dan ook massaal naar minder maatschappelijk verantwoorde toestellen rennen betekent dat zij de markt niet begrijpen en daarmee het concept dus ook geen vorm kunnen geven.
het gaat niet over 'markt begrijpen'. Het hele doel is dat ze de markt willen wijzigen en niet door roofbouw te plegen. Hier zit een hele fikse dosis idealisme in.
jammer inderdaad
moeilijk is het niet om een goede fairphone 3 te maken maar FP gaat volledig fout https://forum.fairphone.c...-bas-from-frandroid/28529
zo moeilijk is het niet om een goed toetsel te maken
SD660
4GB ram 64GB
randloos scherm
goede repareerbaarheid
android one
Vat dit graag niet negatief op: ik had wat meer fairness in de blogpost verwacht. Het leest erg als een van de vele marketing-lofzangen die andere bedrijven ook plaatsen bij een nieuwe leider. Zo een waar de oude leider de nieuwe leider staat op te hemelen hoe geweldig die tot nu toe de top geholpen heeft en zich heeft bewezen bij de oude leider. Het is prettig om te lezen dat het allemaal zo mooi en zo goed ging en dat alleen maar voort gezet zal gaan worden. Maar als je bedrijf Fairphone heet verwacht ik eigenlijk niet een standaard pr-praatje over de nieuwe leider maar een eerlijk praatje waarin ook de negatieve kanten aan bod komen. Of schrijf dan gewoon dat er geen negatieve kanten zouden zijn, wat ik niet snel ga geloven over welk bedrijf dan ook. Ik gun Fairphone een markt waarin openheid en transparantie beloond worden, maar daar moet je als fair bedrijf wel zelf aan mee blijven doen en niet voor weg lopen omdat je bijvoorbeeld andere aandeelhouders hebt.
wie zegt dat hij wegloopt? Je weet dat hij met zijn fairphone ver buiten zijn vakgebied is gestapt al? Als je de VPRO Tegenlicht reportage kijkt, kun je ook zien hoe diep de kerel is gegaan om tot hier te komen. Een logisch gevolg bij een startup is ook dat je een fase gaat bereiken dat je niet meer een start-up bent maar moet doorgroeien of een structurelere weg in moet slaan, waarbij heel andere kwaliteiten opeens nodig zijn.

Veel start-ups zijn bv. vrij chaotisch (Wat evident is, alles is nieuw en het is een grote ontdekkingstocht met immens veel ruimte), maar als je doorgroeit naar een serieuzer bedrijf, zul je veel meer structuur moeten gaan aanbrengen (processen bv, strakke taakverdelingen, wie is verantwoordelijk voor wat) en dat is een heel andere stijl van aansturen.

Welke negatieve kanten zou je dan moeten gaan aanstippen? Je wil ook wel voorkomen dat de vorige CEO over zijn graf heen gaat regeren door wat negatieve zaken op straat te gooien in de aankondiging van zijn opvolger. Zou me een fraaie janboel gaan geven.
Het weglopen slaat niet op alle uitingen of prestaties maar op hoe door Fairphone met deze blogpost via de oprichter de nieuwe ceo is gepresenteerd.

Ik vind dat er verschil zit tussen een eenzijdige positieve lofzang houden en een evenwichtige presentatie van een opvolger. Ga ik er dan vanuit dat er dus heel veel negatiefs valt te vertellen? Nee, want ik verwacht niet dat Fairphone in dat opzicht veel afwijkt van andere bedrijven. Maar van een bedrijf dat transparant wil zijn verwacht ik dus ook dat ze geen marketing doen die zo eenzijdig is.

Dat er heel veel goed is gedaan en ze al heel ver zijn gekomen en problemen hebben moeten overkomen ga ik niet ontkennen, maar vind ik voor dit punt niet relevant. We hebben het over dit stuk communicatie op een belangrijk moment van het bedrijf. Is het dan te veel gevraagd om gewoon een objectiever stuk te verwachten over de nieuwe ceo? Van een bedrijf dat transparant wil zijn.
het is nogal abstract waar je het over hebt. Wat verwacht je? Dat de vorige CEO dus over zijn graf heen gaat regeren?

De reden hebben ze vermeld: ze zijn van een start-up naar een scale-up fase gegaan, de huidige CEO is van mening dat hij niet de competenties heeft voor die fase en dat de opvolger die wel heeft. Hij blijft zelf wel actief verbonden bij Fairphone waarbij hij zich minder druk hoeft te maken over operationele zaken en zich meer kan focussen op longterm / strategische en creatievere zaken.

Dus je gaat er niet van uit dat er iets negatiefs te vertellen is, maar je ziet het niet als transparant als er niets negatiefs in staat: kortom je verwacht wel dat er iets negatiefs is :)
Ondanks dit nieuwsbericht ben ik toch van plan de Fairphone 3 te kopen wanneer die uitkomt.
Ondanks dit nieuwsbericht ben ik toch van plan de Fairphone 3 te kopen wanneer die uitkomt.
Niet ondanks, toch? Ze gaan niet dood, maar groeien juist! Dat zeggwn ze te willen
Uiteraard, ik denk dat veel meer mensen dat zullen doen. Fairphone gaat upscalen, en dat doen ze toch niet voor niets? Hogere verkopen! En daarom is er een betere directeur nodig.
"This is not a decision I have taken lightly. But as our company transitions from the start-up to scale-up phase, our leadership has to transition along with it. The type of leadership required to create a company is not the same type of leadership required to help a company mature. Therefore, the next logical step for Fairphone’s success is to move from founder leadership to growth leadership. Eva is the right person to do this, and she’ll officially be guiding the company forward in her new role from 1 November."
Fairphone 3 met Android One? Blijven dromen denk ik?
Voor hen die meer willen weten over FairPhone, wat hen "fair" maakt en hoe het is om in deze tijden als kleine partij een telefoon op de markt te brengen: luister een uurtje naar de Technoloog

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee