Fairphone presenteert op 27 augustus nieuwe smartphone

De Nederlandse smartphonemaker Fairphone komt met een nieuw model. De nieuwe smartphone wordt op 27 augustus gepresenteerd in Berlijn, dat blijkt uit een uitnodiging die aan de pers is gestuurd. Er is inmiddels een render verschenen van de nieuwe telefoon.

Render van @evleaks van Fairphone 3

Fairphone geeft in de uitnodiging nog geen details over de nieuwe smartphone. Het bedrijf gaat op een eigen evenement het toestel tonen en meer informatie geven. Waarschijnlijk gaat het toestel Fairphone 3 heten. Die naam is al te zien bij keuringsinstantie Bluetooth SIG.

Telecomjournalist Evan Blass, die twittert onder de naam @evleaks, heeft woensdagochtend ook een render gepubliceerd. Die toont een telefoon met een enkele camera en vingerafdrukscanner aan de achterkant. Aan de voorkant is een scherm te vinden met aan de boven- en onderkant een behoorlijke rand. Boven het scherm is een speaker en frontcamera te zien, terwijl onder het scherm een logo staat. De knoppen zitten aan de linkerzijkant.

Blass heeft verder geen informatie over het toestel geplaatst, waardoor onbekend is hoe groot het is en wat de karakteristieken zijn van de telefoon. Tweaker sharkzor vond wel een Geekbench-entry van de telefoon. De prestaties wijzen op een midrange-soc als de Qualcomm Snapdragon 636.

In de afgelopen jaren heeft het Nederlandse Fairphone twee smartphones uitgebracht. Het zijn deels modulaire toestellen die gemakkelijk te repareren zijn en waarbij verschillende onderdelen te vervangen zijn. Bij het merk staan duurzaamheid, eerlijke productie en een eerlijk loon voor arbeiders centraal. Het streven van Fairphone is dat gebruikers vijf jaar met het toestel kunnen doen.

Afgelopen april kondigde Fairphone aan te stoppen met de verkoop van de Fairphone 2. Dat toestel kwam in 2015 uit en er zijn zo'n honderdduizend exemplaren van verkocht. Het eerste model verscheen in 2013.

Fairphone 2

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

07-08-2019 • 11:06

134 Linkedin

Reacties (135)

135
130
79
14
1
14
Wijzig sortering
Ik snap de meerwaarde van het modulaire niet zo. Een iPhone is ook echt goed te repareren zonder bijzonder gereedschap. Ik denk ook dat we nu telefoons goed genoeg kunnen maken om 4-5 jaar (iPhone 6s) mee te draaien zonder enige noodzaak voor een upgrade.

Edit: De blinde haat tegen Apple laat zich weer eens zien. Ik heb een grove tien iPhones gerepareerd zonder opleiding daartoe, daarom gebruik ik het als voorbeeld. Wat ik bedoel te zeggen is dat je geen modulaire layout nodig heb om toch te repareren te zijn.

Edit 2: Nogmaals, niet bedoelt als vergelijking met Apple. Samsung heeft ook tijden lang best prima beleid gevoerd wat betreft repareerbaarheid (losse headpone jack, losse USB etc), zonder gelijk van die lompe modules te gebruiken.

Wat ik probeer te zeggen is, kan dit niet gewoon in een moderne formfactor?

[Reactie gewijzigd door MiesvanderLippe op 7 augustus 2019 19:24]

Ik snap de meerwaarde van het modulaire niet zo. Een iPhone is ook echt goed te repareren zonder bijzonder gereedschap. Ik denk ook dat we nu telefoons goed genoeg kunnen maken om 4-5 jaar (iPhone 6s) mee te draaien zonder enige noodzaak voor een upgrade.

Edit: De blinde haat tegen Apple laat zich weer eens zien. Ik heb een grove tien iPhones gerepareerd zonder opleiding daartoe, daarom gebruik ik het als voorbeeld. Wat ik bedoel te zeggen is dat je geen modulaire layout nodig heb om toch te repareren te zijn.
Heb je de telefoons met of zonder ESD veilig gemaakt? PCB's mobo's, geheugen zijn gevoelig voor ESD, tussen de 12 en 20V is al genoeg om ervoor te zorgen dat het apparaat niet lekker werkt. Dit hoeft niet direct merkbaar te zijn, maar kan ook na paar maanden gebeuren. Daarnaast is ESD schade niet altijd te zien, zie deze foto.

Apple maakt wel degelijk gebruik van proprietary onderdelen. Om te beginnen de 2mm star pentalobe schroeven. Daarnaast helpt de lijmlaag niet echt mee om het makkelijk te repareren.
Ik heb zelf een hoop iPhones gerepareerd; van de 4 tot aan de 7 Plus. Bij de iPhone 4 moest je zowat de hele telefoon uit elkaar halen om de scherm te vervangen, bij de 5 series en up hoeft dat gelukkig niet meer. Wel is het dat doordat iPhones waterdicht* zijn, dat je met een heatgun de lijmlaag moet opwarmen om te telefoon enigzins te openen (Dit geldt ook voor andere fabrikanten, zie de video's van JRE). Daarnaast maakt Louis Rossmann héél veel video's waarop te zien is wat er mis is bij Apple zelf. Hij is meerdere keren aangeklaagd door Apple omdat hij aan het publiek laat zien hoe hij dingen maakt, maar belangrijker nog, de schematische weergave van de moederboorden met daarbij de behorende onderdelen.
Ook kan je meeste onderdelen niet origineel vinden, maar zijn het imitatie onderdelen maar wel met dezelfde kwaliteit.

Meerwaarde van modulair is dat je onderdelen kan upgraden, netzoals een desktop PC. Nieuwe videokaart nodig omdat nieuwe games niet soepel draaien? No problem. Maar bij een telefoon gaat dat veel lastiger omdat alles op het mobo gesoldeerd is.
Motorola heeft met de Moto Z serie beetje modulair gemaakt, doordat je verschillende accessoires kan koppelen; mini beamer, JBL soundbooster, game pad, Hesselblad optic zoom en power mods om de telefoon op te laden / Qi integratie.

De concept van modulaire telefoons / desktop PC (en soms laptops), is dat je niet om de jaar / 2 jaar een nieuwe ding moet aanschaffen om er op vooruit te gaan. Als dat bij de desktop markt zou zijn, dan zou elke fabrikant met dikke winst voorbij gaan, gezien mensen dan om de 2 jaar een nieuwe desktop / laptop halen. Laptops daarintegen gaat wat lastiger, vooral als de laptop dun is.
Maar gelukkig kunnen we de meeste onderdelen in een desktop zelf vervangen als we dat willen. meer geheugen, nieuwe CPU (als de mobo dat toe laat), nieuwe videokaart en misschien wel nieuwe uitbreidingskaarten als 10Gbit netwerkkaart. iFixit laat een reparatie altijd met een cijfer zien, zo kan je kijken welke device nou makkelijker te repareren valt en welke niet.

OT:
Ik dacht dat Fairphone een beetje dood was, gezien er problemen waren met de ondersteuning voor Fairphone 2. Ik juig dan ook dit soort dingen juist toe, gezien het voor de meeste tweakers wel leuk is om zelf je eigen telefoon te upgraden :P
Als we de render mogen geloven, dan lijkt de Fairphone 3 verrekt veel op de iPhone 5S / SE, dat betekent dat als de telefoon daadwerkelijk er zo uitziet, dat er een claim van Apple kan komen...
Als we de render mogen geloven, dan lijkt de Fairphone 3 verrekt veel op de iPhone 5S / SE, dat betekent dat als de telefoon daadwerkelijk er zo uitziet, dat er een claim van Apple kan komen...
Tikkeltje overdreven. Hij ziet er zo uit qua screen to body ratio. Maar hij heeft de vingerafdrukscanner niet op de voorkant zitten. Ook heeft de body een andere kleur.
Wat is het sterretje?
Whoeps haha :P
Het sterretje moest betekenen dat, ook al zijn telefoons waterdicht, het wil niet zeggen dat er niks gebeurt met de telefoon zelf. Op het moment dat je een telefoon uit elkaar haalt, is het lastig om het weer waterdicht te krijgen. Waterschade kan kortsluiting veroorzaken, lijkt me niet echt prettig als je telefoon in de brand gaat terwijl je het vast hebt...
Een PC heeft ook blote PCB’s en gevoelige onderdelen? Dan heb je toch dezelfde situatie? Relatief makkelijk te vervangen maar niet alles in een onnodige plastic huls.
Ik gebruik zelf een ESD mat (geaard), ESD polsbandje (geaard) en ESD handschoenen. De handschoenen gebruik ik als bescherming voor scherpe delen, maar ook voor dat de vet wat op het huid zit, niet in de electronica gaat.
Daarnaast kan je een ESD jas aandoen (gebruik ik wel eens in de serverruimte). Een ESD op een chassis kan geen kwaad, gezien het chassis geaard is. Maar ESD op een printplaatje is wel schadelijk.

Met electronica moet je heel voorzichtig zijn. Sommige condensatoren kunnen lekken en dat is niet goed voor zowel je huid als voor het apparaat zelf.
Lekkende condensators worden doorgaans niet veroorzaakt door electrostatische ontlading. Meer door langdurige hoge load op onderdelen en de tijd van groene prut in je gezicht is echt meer jaren '90

Daarnaast vind ik het voor een thuisgebruiker niet nodig om dergelijke ESD maatregelen te nemen. Je kan gewoon de onderdelen in de geleverde ESD verpakking houden en het chassis van de PC vasthouden om ontlading richting de onderdelen te voorkomen.

Als het je dagelijks werk is, vind ik het anders wat. Maar voor een enkele PC build eens in de zoveel jaar hoef je dit echt niet te doen.
Los van dat modulaire, volgens mij gaat Fairphone er om eerlijk te zijn, eerlijke productie (geen uitbuiting) en geen design wat moeilijk/duur reparabel is. Er zullen vast wel modellen zijn van iPhone zijn die makkelijk of moeilijk te repareren zijn (denk ik), maar los daarvan, volgens mij is Apple en de meeste/alle grote merken niet echt zuiver als het gaat om eerlijke productie. Ik vind het fijn dat in China alles goedkoop te maken is, maar ik voel me er behoorlijk ongemakkelijk bij dat het soms onder mensonterende omstandigheden is. Omstandigheden die we in het "westen" zo'n 50~100 jaar geleden misschien nog zagen.

Daarnaast: ik ben ook geen fan van Apple: ze maken leuke dingen, maar ze maken ook (voor mij onvergeeflijke) fouten: het design van de iPhone laat geen 3,5mm aansluiting toe en geen SD-kaartjes, terwijl het alternatief schandalig duur is. Dat doen ze al jaren en dat deden ze al jaren, ten tijde van de iPods al. Wat Nokia jaren geleden zij over Android (alsof je in je broek plast in de winter), is nu erg duidelijk en Apple doet dat op hun eigen manier.

Waar ik me steeds over verbaas is dat Fairphone nog steeds geen gebruik maakt van Sailfish, van Jolla. Android is, zoals we allemaal hopelijk weten, niet bepaald privacyvriendelijk. En het afnemen van de data van individuën om daar winst mee te maken kan toch niet eerlijk zijn? iOS is waarschijnlijk geen optie voor deze telefoon, maar Sailfish zeer zeker wel. Het biedt ook veel voordelen:
 • Een fatsoenlijk updatebeleid (de originele Jolla, >5,5 jaar oud, krijgt nog steeds updates).
 • Geen schending van privacy in de native apps.
 • Alle native apps zijn gratis
 • Alle native apps laten geen reclame zien.
 • Mogelijkheid tot root-toegang, out-of-the-box.
 • Mogelijkheid tot het ondersteunen van Android apps (maar dan verlies je wel je privacy en een advertentiearme ervaring).
Fairphone biedt sinds jaar en dag (sinds de FP2) 2 OSen aan.

Om mezelf niet te herhalen, zie mijn posts hier voor meer informatie:

Jerie in 'nieuws: Fairphone presenteert op 27 augustus nieuwe smartphone'

Jerie in 'nieuws: Fairphone presenteert op 27 augustus nieuwe smartphone'

Zoals ik schreef wordt de Sailfish OS community edition door mal onderhouden (die inmiddels voor Jolla werkt). Waarom er geen officiële port is weet ik niet. Dat zou je kunnen vragen op het Fairphone forum.
Wat betreft OS denk ik simpelweg dat de telefoon zo beter verkoopt aan de beoogde doelgroep. Mensen geinteresseerd op het gebied van makkelijke repareerbaarheid en eerlijkheid zijn zeker niet altijd ook geinteresseerd in privacy op zo'n niveau. De groep die dat wel is zal een niche zijn die ze waarschijnlijk te klein vinden, zeker gezien het feit dat ze een zeer kleine producent zijn geeft ze niet te luxe om zich zo diep in een niche te gooien. Android is dan (hoewel ik het met je eens ben over de voordelen) een herkenbare term voor de doelgroep, in tegenstelling tot Sailfish dat voor velen nog onbekend is (en dus geheid slechter verkoopt).
Dat heeft niets met 'blinde haat richting Apple' te maken, je haalt het voorbeeld van de iPhone overigens zelf aan. Je doet de zaken ook wat simpeler voor dan dat het werkelijk is... een reparatie aan welke smartphone dan ook is niet iets eenvoudigs voor de gemiddelde gebruiker. We zijn niet allemaal zo 'tech savvy' om zoiets uit te kunnen voeren.

Een modulaire layout maakt het repareren wel tot op zekere hoogte makkelijker, je hoeft grotendeels niet met gereedschap zoals soldeerbouten, speciale schroevendraaiers en een föhn aan de slag... of te frunniken met piepkleine en kwetsbare connectoren enz. De behuizing van een Fairphone is makkelijk uit elkaar te halen en de onderdelen klikken gewoon in elkaar. Daarnaast heeft (of had) het modulaire karakter ook tot doel om een toestel te kunnen upgraden, alleen is daar volgens mij nooit echt wat mee gedaan.

Maar om toch maar even in te haken op de repareerbaarheid van specifiek iPhones... Apple is wel zo ongeveer de enige fabrikant die actief het repareren van hun devices tegenwerkt, ze hebben al meermaals third party onderdelen onklaar gemaakt dmv software, maar ook zijn originele onderdelen slecht tot niet verkrijgbaar als je geen (dure) licentie hiervoor hebt. Dat is geen haat, simpelweg feiten. Hierover zijn wereldwijd al tal van nieuwsberichten over geweest, in de US is men daardoor zelfs al tijden aan het lobbyen voor 'the right to repair' wetgeving er doorheen te krijgen wat fabrikanten, met name Apple, ertoe te dwingen onderdelen voor reparatie beschikbaar te stellen.

Edit: nieuws van vandaag: nieuws: Apple blokkeert statusinformatie accu iPhone XS bij vervanging door d...

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 8 augustus 2019 13:40]

inderdaad. het hele punt van dit is dat zelfs je oma het zou kunnen doen. dat zie ik echt niet bij een iphone reparatie gebeuren, al was t de eerste iphone zelfs die is ruk om te repareren.
Een iPhone is helemaal niet te repareren zonder bijzonder gereedschap. Alleen al om hem open te krijgen heb je schroevendraaiers nodig die absoluut niet in een standaard gereedschapskist zitten. Om nog maar te zwijgen over het loshalen van gelijmde onderdelen.

En triwing schroeven draai je ook zo kapot, en dat is precies waarom ze gebruikt worden.

Andere fabrikanten kunnen er ook wat van, maar het zou ze sieren als ze gewoon eens stoppen met het proberen tegen te gaan van reparaties.

Vergeet ook niet dat bij een iPhone een hoop onderdelen gepaired zijn aan het toestel waardoor ze niet of slecht vervangen kunnen worden zonder speciaal spul.
Alles in een iPhone is Philips, en de twee schroefjes onderin zijn gewoon heel kleine torx. De 'lijm' zijn twee strips onder de batterij, en een seal rondom het scherm.
TouchID/FaceID sensor is inderdaad hard gekoppeld aan de SOC maar daar kom je helaas ook niet omheen zonder compromis van de veiligheid. Gelukkig gaan die zelden stuk en zijn ze over te plaatsen op het nieuwe scherm.
Het zijn geen torx schroeven, maar pentalobe schroeven. Ja ze zijn net als torx 5 punts en het werkt wel maar de punten zijn rond in plaats van scherp. Apple is volgens mij ook de enige en uitvinder van deze schroeven.

En nee, niet alles is Philips, tenminste niet bij de nieuwere modellen. Apple prefereert de tri-wing security schroeven voor een aantal onderdelen, zoals het scherm bij nieuwere telefoons wilt los halen.

En je kunt wel security roepen, maar Apple vraagt wel een premium prijs om het op te lossen. De grootste reden is dan ook om het andere dan Apple onmogelijk te maken een toestel te herstellen en jou te bewegen of een nieuw toestel of een dure reparatie aan te gaan.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 7 augustus 2019 12:27]

Nieuwe modellen zijn geen discussiepunt want dat was ook helemaal niet het punt van mijn comment. Je heb wel gelijk over torx vs pentalobe, maar die krijg je meestal bij je bestelling op AliExpress.
Het hele punt is dat je niet nog meer rotzooi moet kopen om het te repareren. als je zo denkt snap je echt niet waar deze telefoon om draait.
Maar als je hieraan dingen wilt vervangen moet je die toch ook eerst kopen?
veeeeeel minder dan bij andere smartphone reparaties.
Torx is trouwens zes uiteindes, niet vijf.
Ik zie dat de tweakertjes weer bezig zijn met een wedstrijdje "ik weet het nog beter" zucht... |:(

Ben wel benieuwd naar die nieuwe Fairphone, als ik er whatsapp op kan draaien en een goede audio chip in zit heb ik er wel oren naar.
Wat kost zo'n ding ? kan er zo snel even niets over vinden.
Ik bedoel het niet om aan te geven dat ik het beter weet of iets in die trend. Het is meer om kennis uit te wisselen. Zelf vind ik het wel fijn om erachter te komen dat dingen anders zitten dan ik dacht.

[Reactie gewijzigd door daanb14 op 8 augustus 2019 11:48]

Ik vind het gewoon wat irritant om eerst vele bijdrages te moeten lezen over wat voor soort schroefjes er in een Iphone zitten terwijl dit bericht over de Fairphone gaat.
Was ook niet persoonlijk bedoeld maar meer een algemene opmerking van mij ;)
Fairphone wil de filosofie in smartphone-industrie veranderen. Dat doen ze door zelf telefoons te maken en daarmee andere fabrikanten te stimuleren ook hun processen en producten te verbeteren.

Het eerste punt is het gebruik van 'Max Havelaar' grondstoffen. Daar begonnen ze mee bij de FP1 en dat heeft wel degelijk effect gehad in de hele industrie. Anderen zijn ook begonnen om waarborgen in te bouwen tegen het gebruik van conflictmineralen.

Het tweede is de repareerbaarheid om daarmee de levensduur te verlengen en de milieudruk te verminderen. Ook dat vind inmiddels navolging, maar zou nog veel beter kunnen.

iPhones zijn wel goed te repareren (niet zo makkelijk voor de gemiddelde gebruiker). Apple doet het ook qua software ondersteuning behoorlijk goed. Maar dat wil niet zeggen dat er geen plaats is voor een initiatief als Fairphone. Andere fabrikantenllaten nog flinke steken vallen.
Als een bepaald component van een iPhone makkelijk te repareren of vervangen is, dan komt dat door een modulaire constructie. Dit heeft zeker een meerwaarde, anders zou het niet individueel te vervangen zijn.

Neem als voorbeeld de Essential phone, welke een usb c poort heeft die vast gesoldeerd is aan het moederbord. Het gevolg is dat wanneer de usb c poort versleten is, de poort zelf niet goed vervangen kan worden en mogelijk het hele moederbord inclusief chipset vervangen moet worden. Een dure reparatie voor een onderdeel wat op zich niet meer dan 5 euro hoeft te kosten. Een usb c poort slijt, zeker als het ook dienst moet doen als audio uitgang door de afwezigheid van een headphone jack. Het is dus goed mogelijk dat deze telefoon geen 5 jaar mee gaat.

Neem eens een kijkje op het IFIXIT repairability scoreboard. De iPhone X en XS scoren beide een 6 uit 10.
Als je dan ook nog op score sorteert dan zie je de meerwaarde van de FP2 pas goed:
https://www.ifixit.com/smartphone-repairability?sort=score
Het probleem is dat er keuzes gemaakt moeten worden. Alle onderdelen met stekkertjes verbinden kost extra geld, extra stappen in het productieproces én ruimte terwijl klanten liefst een zo klein/plat mogelijk apparaat willen. Stekkertjes zijn ook weer een extra soldeerpunt of fels-verbinding en een stekkertje is gevoeliger voor trillen, schudden, oxidatie etc. Vooral bij data-transport wil je zo min mogelijk stekkerverbindingen.
Grootste verschil is de intentie. Een iPhone wordt niet op de markt gezet om zo lang mee te gaan. Deze telefoon wel. Dus het streven van Fairphone is iets anders.
Ik vind dat wel een twijfelachtige stelling hoor. Apple zet wel degelijk in op kwaliteit, en ook met mindere maten op duurzaamheid. Inherent aan kwaliteit is levensduur. Ik ben wel benieuwd zijn naar de verdeling van actieve telefoons ouder dan 3, 4 of 5 jaar. Heeft iemand daar een leuke statistiek voor?

Edit: Ter indicatie, Apple biedt nog service voor de 5S en 5C. Die telefoons zijn nu 6 jaar oud, meer dan FairPhone nastreeft.

[Reactie gewijzigd door MiesvanderLippe op 7 augustus 2019 11:22]

Wat versta je onder service van Apple? Software ondersteuning of hardware ondersteuning voor gangbare prijzen (dat wil zeggen, niet de prijs van een volwaardige nieuwe telefoon).
Ik ben oprecht benieuwd wat je onder de service bedoelt.
Je vergeet de prijzen te noteren.

De software wordt lang onderhouden, net als bij de FF2 (krijgt nog steeds updates als ik de berichten van Tweakers moet geloven, en dat doe ik).
De hardware kun je uiteraard laten repareren, maar uiteraard wel voor de hoofdprijs (op de accu na, die valt nog wel mee qua prijs).

Hier wat prijzen via de support afdeling:
Nieuw scherm:
https://support.apple.com...ervice/screen-replacement (€151,10- 361,10 )
Nieuwe accu:
https://support.apple.com...air/service/battery-power (€49-69)
Wellicht een nieuw moederbord of waterschade:
https://support.apple.com/nl-nl/iphone/repair/service (€ 291,10- 641,10)

Fairphone:
https://shop.fairphone.com/nl/reserve-onderdelen/

Nieuw scherm
https://shop.fairphone.co...fairphone-2-scherm-module (€87,-)

Nieuwe accu
https://shop.fairphone.co...elen/fairphone-2-batterij (€20,-)

Nieuwe usb poort
https://shop.fairphone.co...fairphone-2-bottom-module (€25,-)
Je kunt zelfs een third party USB-C module kopen voor de FP2. De microfoon gaat nog wel eens kapot. Die zit op dezelfde bottom module gesoldeerd. Eventueel kun je ook dat zelf vervangen.
Dat zijn geen originele onderdelen... Bovendien lijkt het me voor de 5s niet meer interessant om 'm nog te repareren, die is bijna uit de ondersteuning. Kijk eens wat een (origineel) scherm van een X(S) kost, daar ga je spontaan van huilen. Zelfs als je neefje 'm zelf kan repareren. En dan heb ik het nog niet gehad over het feit dat Apple erg moeilijk is met het leveren van vervangingsdelen (meeste onderdelen die je tegenkomt zijn ofwel namaak ofwel uit gestolen telefoons geschroefd).

Oh, en voor de volledigheid, ondanks dat heb ik een iPhone XS Max gekocht, dus geen blinde haat van mijn kant. Maar om Apple als makkelijk repareerbaar te bestempelen is het andere uiterste.
Haha waarom trek je nou weer iPhone 5S onderdeel prijzen erbij? Even een 6 jarig oude toestel erbij pakken. Dat is geen goede vergelijking. Enige data voor iPhone XS of XR onderdeel prijzen toevallig?
Mijn 5s loopt nog steeds op de meest recente iOS, geen flauw idee wanneer ik niet meer kan updaten.
Hardware-ondersteuning heb ik jaren geleden voor het laatst nodig gehad, dus daar heb ik geen weet van.
Vanaf de volgende update (september, verwacht) vervalt OS-support voor de 5S.

Nou heeft Apple recent wel aangetoond dat bij echt heel prangend issues, ze *alsnog* een update voor oudere OS'en/devices uitbrengen, maar daar kan je niet zonder meer op rekenen.

Voorbeelden.
https://www.macrumors.com...-fix-older-iphones-ipads/
https://www.macrumors.com...-station-firmware-update/

Als je blij bent met je 5S, zou ik je toch adviseren om te kijken of je niet een iPhone SE op de kop kan tikken. Die zal nog iets langer ondersteund worden, heeft dezelfde form factor, en is op dit moment goedkoop verkrijgbaar tweedehands. (En is nog een stuk krachtiger ook).
Apple zet wel degelijk in op kwaliteit, en ook met mindere maten op duurzaamheid. Inherent aan kwaliteit is levensduur.
Nou dat was ik met je eens totdat Apple besloot de iPhone 6 geen iOS 13 updates te geven. Ik koop juist iPhones omdat ze het langst meegingen en makkelijk in gebruik/onderhoud zijn. Nadat de iPhone verkopen zijn ingezakt lijkt het er op dat Apple weer meer wil inzetten op 'forced obsolescence'. iOS 12 onedersteunde nog de 5S en up, iOS 13 killed meteen de 5S en de 6 (terwijl de verwachting was alleen de 5S na iOS 12).

Mijn iPhone 4 was binnen 4 jaar niet snel genoeg meer om als Spotify draaide nog als telefoon te functioneren. De iPhone 6 doet dat nog na 5 jaar, echter kunnen we deze niet meer fatsoenlijk blijven gebruiken ivm. security updates die niet meer zouden plaatsvinden voor iOS 12.

Apple blijft de lesser van meerdere 'evils' wat dat betreft, want zelf bij de Fairphone 3 is het voor mij niet realistisch dat iets met de 'power' van een iPhone 6/6S het nog eens 5 jaar gaat uithouden... Merken zoals Samsung lijken langere support aan te gaan bieden, maar af en toe lijkt het daar nogal vreemd aan toe te gaan en zou ik mijn hand niet ervoor in het vuur durven steken dat ze in de praktijk daadwerkelijk langere support zouden gaan leveren (in de toekomst) dan Apple. Naast natuurlijk dat Android niet mijn favoriete mobiele OS is...
iOS 12 onedersteunde nog de 5S en up, iOS 13 killed meteen de 5S en de 6 (terwijl de verwachting was alleen de 5S na iOS 12).
Dit is een wat flauwe redenering, aangezien juist de 5S de uitschieter is die een jaartje langer werd ondersteund dan verwacht (6 releases, ipv. 5)

De 6 heeft vergelijkbare ondersteuningsperiode als andere toestellen.
https://www.statista.com/...ios-iphone-compatibility/

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 7 augustus 2019 15:46]

Op het moment dat bij Apple een design flaw bekend is omdat ze ivm de grootte van het toestel een kabeltje te dun hebben gemaakt of een toetsenbord is stuk dan moet het hele apparaat worden vervangen. Terwijl een indy repairman als Louis Rossman hem prima kan repareren.
Nogmaals, niet bedoelt als directe vergelijking. Los daarvan, in dit geval is er echt helemaal niks aan de hand. Apple geeft alleen de status van haar eigen batterijen weer. So what? Dat is de enige informatie die ze met zekerheid kunnen geven.
Als je goed leest is dat dus niet waar. Als je nu 2 nieuwe iphones koopt in de Apple Store en je wisselt de accus om zullen ze dus die slijtage info niet meer geven. Ook al zijn het originele iPhone batterijen.

Ze zijn nu gekoppeld aan een telefoon.

Het zijn echt de twee uitersten wat betreft repareerbaarheid.
Zo twijfelachtig is die stelling niet aangezien Apple actief het leven van gebruikers v/e ouder model zuur maakt.

http://www.theunknownbutnothidden.com/harvard-study-apple/
Dat lijkt mij geen goede bron voor je stelling, de conclusie van het stuk zelf is dat ze geen harde feiten hebben. Misschien is het handiger om na een reeks grote softwareupdates eens een volledige reset te doen en alles opnieuw te installeren (wat uiteraard gepaard gaat met ongemakken, daarom doet bijna niemand het).
Met alle lijmverbindingen in een iPhone (en andere fabrikanten) is het op z'n best matig gesteld met de repareerbaarheid. In de weer met een fohn, redelijk wat kracht zetten, etc.
De insteek van Fairphone is dat het in essentie al eenvoudig te repareren is. En minder duur. Lijkt me toch een fundamenteel verschil.
De iFixit ratings bevestigen je uitspraak. Proprietary schroefjes onder "makkelijk repareerbaar" noemen is lachwekkend. Voor een FP2 heb je geen iFixit setje nodig; een iPhone kan en niet zonder en het wordt alleen maar erger. De trend is zelfs naar MacBook lijn doorgeschoten. Met alle gevolgen van dien.
Ik denk dat Apple en Fairphone qua visie erg veel verschillen.
Fairphone zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk zo makkelijk mogelijk kan repareren en vervangen.

Terwijl Apple juist de andere kant kiest door alles vast te solderen en hardware checks uitvoert om te kijken of alles wel uit de fabriek van Apple komt.
Nou iPhone reparaties hebben toch hele flinke asterisken hoor, en de reprareerbaarheid gaat al jaren achteruit.
Deels omdat ze alles willen sealen omwille van die IP rating maar andere keuze's worden gewoon gemaakt om je zo snel mogelijk nieuwe hardware te laten kopen. Zoals poorten vast solderen op moederborden, home buttons aan toestellen binden en de constructie zodanig in elkaar draaien dat het vervangen van een glasplaatje aan de achterkant gewoon 600 dollar kost. (laatste generatie iPhones, hier is gewoon geen excuus voor buiten ordinaire geldklopperij)

En dan heb je ook nog het feit dat Apple third party repair gewoon bikkelhard tegenwerkt om zo veel mogelijk mensen naar de Apple store te loodsen ze daar te vertellen dat je beter nieuwe hardware kan kopen. Of tegen absurde premiums reparaties uit te voeren.

Bij Apple is het uitgangspunt al met al niet om jou een telefoon te geven die het lang gaat uithouden, bij FP is dat wel het geval door de modulaire opzet. Dit is ook zichtbaar in hoe die telefoons scoren bij instanties zoals ifixit.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 7 augustus 2019 12:18]

Het was niet bedoelt als vergelijking met Apple, maar als vergelijking met een non-modulaire layout. Ik snap ook wel dat een iPhone X een ander verhaal is dan een 4s, 5, 5s, 6, 6s of 7.
Maar voor andere fabrikanten gaat het snel dezelfde kant op, ook in Samsung land is het zeker sinds de S7 bijzonder belabberd gesteld met de (particuliere) repareerbaarheid.

Een telefoon die in beginsel weer wordt gemaakt om repareerbaarheid te behouden heeft dus een hogere meerwaarde dan ooit te voren als je het mij vraagt.

Edit:
Dat heeft met nijd richting Apple dus verder ook niets te maken, je haalde Apple er zelf bij dus in die strekking reageerde ik. Ik heb zat Apple in mijn huishouden, maar ik ga niet ontkennen wanneer ik me als consument uitgenomen vind worden. Ook al heb ik producten van het bedrijf.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 7 augustus 2019 12:29]

Vergeet niet onderdelen, die zijn niet origineel vanuit de fabriek te krijgen, dat maakt het repareren ook lastig!
Een iPhone heb je niet binnen een minuut open en dicht. Een FP2 wel. Standaard schroefjes. Apple hekelt right to repair movement. Door Apple producten te kopen houd je dat in stand. Door een product van een bedrijf te kopen dat het omarmd steun je de (duurzame, zelfstandige) gedachte achter de Right To Repair movement.
Iemand die ik ken vertelde zondag over zijn iPhone: waterschade waardoor de microfoon het niet meer doet. De rest werkt prima. Volgens Apple, weggooien en een nieuwe kopen.

Bij mijn FP2 werkte de koptelefoon aansluiting niet meer. Gewoon van hun website een nieuwe module met front camera upgrade besteld.

Dat is het verschil.
Het lijkt me dat smartphones in het algemeen duurzamer zijn dan de gemiddelde gebruiker.

De meeste telefoons gaan makkelijk 5 jaar mee, maar we willen vaak alsmaar betere hardware,
ook al maken we geen gebruik van zwaardere aplicaties of de uitgebreidere camera's. Het is ook
vaak 'makkelijker' om een nieuwe telefoon te kopen dan een re-install te doen van je huidige telefoon.

De doelgroep die een Fairphone koopt heeft (iig naar mijn ervaring) juist niet die behoefte
om continue te upgraden. Bij hen is het principe van een eerlijke en duurzame telefoon
belangrijker dan de onnodige optie op betere hardware. Kwa duurzaamheid is de modulaire
factor wel begrijpelijk, maar wordt het zelden toegepast door diezelfde gebruikers.

Het een 'fatsoenlijke' telefoon in de breedste zin van het woord. Daar ligt ook de waarde
van deze telefoon. Het is een statement, dat de duurzaamheid van de technologie drastisch
moet verbeteren op alle vlakken én een bewijs dat het kan. Niet meer, niet minder.
In de hele discussie zie ik 1 detail niet terugkomen: het legale.

iPhone is mogelijks makkelijk te repareren, maar je reparatie zorgt er ook voor dat indien apple dit ziet, er een ban op kan uitdelen en je dus geen iPhone meer hebt.

Fairphone daarentegen zal dit op die manier nooit doen want zei staan batterijvervanging, schermvervanging, etc gewoon toe vanuit hun ideologie.
Het zal de consument aan zijn reet roesten. Er zijn tegenwoordig in iedere gemiddelde provincie stad tientallen mobiele telefoon reparatie toko's.
lijkt wel alsof hier al benchmarks van zijn?
https://browser.geekbench.com/v4/cpu/14173908

Zo te zien niet al te best... goedkope snapdragon cpu.
Tegenover de Fairphone 2 is het nog een redelijke upgrade. 2x zo veel RAM, praktisch overal sneller en op een aanzienlijk kleiner 14nm procedé geproduceerd dus waarschijnlijk een tikje zuiniger. Denk dat deze SoC prima aan mijn eisen zou voldoen, behalve...

Ik ben erg bang dat voor mij het ontbreken van 5G een dealbreaker zal zijn wanneer mijn FP2 aan vervanging toe is. Niet zozeer vanwege de snelheid, maar omdat mijn bereik beperkt is tot alleen de 3G/4G masten waarvan ik mij kan voorstellen dat de dekking met de introductie van 5G alleen maar zal afnemen.

[Reactie gewijzigd door RSpliet op 7 augustus 2019 11:45]

Waarom zou de dekking van 4G afnemen? Totaal andere frequentie en juist meer antennes i.p.v. minder.

En als je nu je Fairphone 2 overweegt te vervangen (stel dat) is dat dus na pakweg 4 jaar. Het zou zomaar kunnen dat het nog een heel groot deel van die 4 jaar duurt, voor 5G landelijke dekking heeft.

Er zijn onder andere een veelvoud aan antennes en kabels nodig ten opzichte van 4G en dat is niet in een paar jaar aangelegd.
Providers hebben een beperkt aantal frequenties waarop ze kunnen opereren en wat zij nu gedaan hebben is meer frequenties inzetten voor 4G waar zij voorheen op die frequenties 3G hadden. Dus het bereik en de bandbreedte van 3G is daarmee afgenomen over de jaren in België en Nederland. Ik snap RSpliet dan wel dat je de Fairphone koopt om lang mee te kunnen doen en nu is 5G niet relevant maar over 5 jaar misschien wel?

Nu, misschien kun je de 4G module dan vervangen met een 5G exemplaar? Dat zou wel toekomstgericht zijn!
Anoniem: 428562
@sieem7 augustus 2019 14:33
3G en 4G kan tegelijkertijd op hetzelfde basisstation/antenne.

Huawei noemt het singleRAN
https://en.wikipedia.org/wiki/Huawei_SingleRAN

Ericsson en Nokia kunnen het onder een andere naam ook leveren.
Nou dat is weer wat anders dacht ik.
Heb je een frequentieband, dan moet je als telecom kiezen of je die inzet voor 3G of 4G, je kan niet allebei tegelijk (op dezelfde plek althans).
Voordeel van SingleRAN is dat als je dat wilt veranderen, je geen monteur naar de mast hoeft te sturen, of onderdelen te wisselen, maar dat softwarematig kan instellen.
Maar als je dan (softwarematig of niet) een band verandert van 3G naar 4G, dan wordt je 3G bereik wel echt minder.
edit: je kan daarmee dus wel 2G/3G/4G tegelijk op 1 station, maar dan moeten die wel worden verdeeld over de verschillende bands die dat station aankan.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 8 augustus 2019 00:07]

Omdat providers op de kosten moeten letten. Het in de lucht houden van een 3G, 4G en een 5G netwerk is een dure aangelegenheid, voor een klein deel qua extra onderhoud en voor een groot deel aan stroomverbruik. Zelfs wanneer de netwerkapparatuur hybride 3G/4G/5G aansturen zal elke extra frequentie de kosten omhoog drukken. Een migratie naar 5G zal op termijn leiden tot minder gebruik van met name het 3G netwerk. En in tegenstelling tot 2G is er weinig tot geen (kritieke) infrastructuur (displays op treinstations, IoT bakens,...) afhankelijk van 3G. Economisch wordt het 3G netwerk dus steeds minder lucratief.

Het complete 5G migratietraject staat nu inderdaad nog in de planningsfase. Maar als ik mijn FP2 zou vervangen (wat op z'n vroegst volgend jaar pas is, ik vermoed pas tegen 2021), doe ik dat met 4~5 jaar in de toekomst op m'n netvlies. Het gebrek aan 5G ondersteuning is in dat opzicht een risico waarvan ik op z'n minst graag van providers zou willen horen hoe ze hier tegenaan kijken.
Overdrijven is ook een kunst. 4G bestaat al bijna 10 jaar en 3G wordt nog steeds ruimschoots ondersteund. Sterker nog, er is beter 3G dan 4G bereik. Ze zijn nu nog steeds bezig om 4G zenders neer te zetten.

5G zal de komende twee jaar waarschijnlijk enkel nog in de grootste steden gebruikt worden omdat de zenders niet al te ver uit elkaar mogen staan. Dit maakt het inefficient voor minder dik bewoonde plaatsen. Het lijkt me zelfs sterk als het hele land binnen 5 jaar 5G heeft.

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 7 augustus 2019 14:25]

Overdrijven is ook een kunst.
Lijkt mij geen reden voor persoonlijke aanvallen.
4G bestaat al bijna 10 jaar en 3G wordt nog steeds ruimschoots ondersteund. Sterker nog, er is beter 3G dan 4G bereik. Ze zijn nu nog steeds bezig om 4G zenders neer te zetten.
Ik ben er dan ook niet bang voor dat het 4G netwerk wordt ontmanteld, maar wel het 3G netwerk. Als het 4G netwerk perfect bereik zou hebben is dat natuurlijk geen enkel probleem, maar ik zie mijn telefoon op dit moment nog genoeg terugvallen op HSPA(+).
Ik waardeer dat er een bijzonder lange ondersteuning is geweest van 3G naast 4G. Maar voor de transitie van 4G naar 5G is er nog geen precedent om te helpen de toekomst te voorspellen. Zelfs de laatste 3G standaard HSPA+ is nu zo'n 7 jaar oud, en met de 4G uitrol begonnen in 2013 kan je vandaag er vanuit gaan dat 99.9% van de smartphones die vandaag de dag in gebruik zijn 4G ondersteunen. Het uitschakelen van delen van het 3G netwerk tijdens de uitrol van 5G klinkt mij economisch dan ook echt niet irreël.
Het zijn uiteraard slechts de providers die hier een definitief oordeel over kunnen vellen. Ik heb nog wel even de tijd om dit aan te kijken... :-)

[Reactie gewijzigd door RSpliet op 7 augustus 2019 14:54]

3G->4G was voor velen een enorme merkbare verbetering, dus stapten veel mensen snel over.
Maar 4G->5G, ik denk niet dat veel mensen daar echt warm van worden, 4G is al snel zat voor vanalles.
Daarnaast doen mensen ook langer met hun telefoons.
Dus ik denk niet dat deze overgang zo snel zal gaan als de vorige.
En de telecoms proberen primair te voldoen aan die vraag; als de (toestellen van) klanten niet snel overgaan naar 5G, zullen zij hun netwerken ook niet snel vernieuwen. Anders benadelen ze hun gemiddelde klant alleen maar.

Ja je moet het natuurlijk zelf weten, maar als je nu een 4G toestel hebt, kan je daar volgens mij nog erg lang profijt van hebben. Over zoveel jaar (5? 10?) wordt dat dan geleidelijk minder door de 5G overgang, maar wil niet zeggen dat ie dan ook in 1 klap nutteloos is.
Ik denk dat je een goed punt maakt. De markt lijkt langzaamaan af te remmen nu telefoons voor de gemiddelde mens "genoeg kunnen", en het consumptiepatroon past daar, ook buiten Fairphone, al enigszins op aan.
Wat ik mij tevens kan voorstellen is, indien providers 3G werkelijk willen afschakelen, dat de uitrol van 5G gepaard gaat met extra investeringen in het LTE netwerk om te compenseren voor het wegvallen van 3G. Gezien providers de frequentieruimte hebben, kan dat best eens kosteneffectief zijn. Ik hoop het van harte, het zou Fairphone goed doen als hun derde toestel over 3 jaar nog steeds een duurzame investering is!
Lijkt mij geen reden voor persoonlijke aanvallen.
Tsjeeses zeg als je daar al over valt...
Het in de lucht houden van een 3G, 4G en een 5G netwerk is een dure aangelegenheid, voor een klein deel qua extra onderhoud en voor een groot deel aan stroomverbruik.
Bedrijven betalen juist heel weinig voor stroom. Prijzen per kWh:

Zone 1: minder dan 10.000 kWh (de meeste huishoudens) € 0,10458
Zone 2: 10.000 – 50.000 (kleine bedrijven) € 0,05274
Zone 3: meer dan 50.000 (middelgrote bedrijven) € 0,01404
Zone 4: meer dan 10.000.001 (grote bedrijven) € 0,00057

Dit zijn prijzen ex btw, heffingen etc. waardoor huishoudens eerder ± € 0,23 per kWh betalen, niet af kunnen trekken van de winst en de BTW niet terug kunnen vragen.
Ik heb eventjes op de geciteerde website gekeken (waarvoor dank!), maar daaruit blijkt dat de genoemde getallen de tarieven zijn voor energiebelasting, niet voor de energie zelf (de leveringskosten). Daaruit blijkt dat de tarieven net zo werken als loonheffings-schijven, dus voor een bedrijf dat 15GWh afneemt zal deze over de eerste 10MWh €0,10458 per kWh moeten afdragen, de volgende 40MWh wordt €0.05274 over geheven, etc.
Ik ga er vanuit dat grootbedrijven als T-mobile een gunstiger contract kunnen bedingen dan ik als huishouden kan, maar ik ga er vanuit dat dit aanzielijk minder extreem is dan een factor 183 per kWh.

Zo wel, dan moeten we misschien eens een babbel hebben met de politiek en energiebedrijven, want dat klinkt als een model voor subsidie aan het grootbedrijf.

[Reactie gewijzigd door RSpliet op 8 augustus 2019 00:58]

Dat klopt, maar het blijft overeind dat juist de bedrijven die de meeste stroom gebruiken maar een fractie per kWh betalen ten opzichte van kleinere bedrijven.

Aangezien er in de Nederlandse telecom ongeveer een miljard kWh verstookt wordt en er maar een handjevol grote telecombedrijven zijn, kunnen we rustig aannemen dat zij in de goedkoopste categorie vallen.

In een commerciële omgeving is dit nog begrijpelijk maar dit zijn juist door de overheid en toezichthouders bepaalde tarieven, dus ja… ik kan dit niet anders zien dan (wéér) een vorm van subsidie aan multinationals.

Dit is opvallend aangezien zij al op zoveel manieren minder belasting betalen, zelfs tot met met vertrouwelijke deals kunnen sluiten met de fiscus.

En ja, dit is al decennia zo en je zou er van op groen links gaan stemmen maar blijkbaar is de bedrijfslobby sterk want er verandert tot nu toe bar weinig op dit gebied.
5G zou nu nog geen dealbreaker mogen zijn, het duurt nog wel een aantal jaren voordat het breed beschikbaar komt. De frequenties zijn nog niet eens verdeeld... de verwachting is dat 5G pas rond 2025 breed uitgerold zal zijn.
Lees ik deze vergelijking goed zo?
iPhone 6S vs FP3 (6s veel sneller)
https://browser.geekbench...4195120?baseline=14173908
iPhone6 vs FP3 (snellere single core, langzamere multicore)
https://browser.geekbench...4194833?baseline=14173908

[Reactie gewijzigd door MiesvanderLippe op 7 augustus 2019 11:22]

Terwijl de theoretische CPU prestaties hoger kunnen zijn betekent dit niet dat de daadwerkelijke prestaties ook beter zijn op de iPhone, omdat dit heel erg afhankelijk is van software naast hardware. De huidige iPhone XS en XR modellen komen in theorie met betere SoCs dan een SD845, maar iOS gebruikt al deze CPU kracht niet en zou ik persoonlijk niet zo zeggen dat een Apple A12 CPU echt veel beter is dan een SD845 in real-time gebruik.

Niet dat ik nu wil zeggen dat de Fairphone even goed is als een iPhone 6S, maar software speelt wel een erg grote rol.

[Reactie gewijzigd door RCFProd op 7 augustus 2019 15:04]

Hopelijk weten ze eindelijk eens wat fatsoenlijks op de markt te zetten en gaan ze sneller updaten (iets wat je wel mag verwachten voor de premium prijs voor mid range specs, de fp2 heeft de security update van juli nog niet).

De fairphone 1 was een grote flop vanwege de soc waardoor updaten snel onmogelijk werd. Bij de fairphone 2 moest je de camera eruit halen om encryptie aan te kunnen zetten.

De gedachte achter de fairphone is heel mooi, maar helaas de uitvoering wat minder. Ook het design van de toestellen loopt 8 jaar achter wat ook niet bepaald helpt om de grote massa te bereiken.
De FP2 had ook een (32bit) soc die bij de introductie al was verouderd en waar geen geld Qualcomm meer in werd gestoken. Het is dus te hopen dat de huidige CPU langer mee kan/zal gaan op de markt.
4 jaar na de laatste variant komt er een nieuwe uit. Ik ben erg bang dat de meeste klanten inmiddels weg zijn.

Ik heb in de tijd dat ik werkte voor een TelCo in totaal 2 fairphones gezien en hoewel iedereen nog steeds achter het concept stond, was de telefoon vooral vanwege zijn accuduur simpelweg onbruikbaar. De mensen die ik sprak moesten per dag 2 a 3 accus gebruiken en enorm opletten dat ze het toestel niet te veel gebruikte. Niet vergeten de accu op te laden, mee te nemen, etc.

Ik vind het concept nog steeds erg sterk, maar met zo veel goede smartphones voor weinig geld en een kleine customer base moeten ze mensen echt weten te overtuigen meer te betalen voor "fair en modulair". Ik hoop dat het lukt, het is een andere optie met andere insteek en dat kan ik enkel toejuichen.
hoewel ge gemiddelde Nederlander om de 2 jaar zijn phone vervangt , geld dit heel waarschijnlijk niet voor de kopers en gebruikers van deze FairPhone die als doelstelling heeft om een gebruiksduur van 5 jaar te hebben.
Dit maakt het ook overbodig om elk jaar een nieuw model uit te brengen.
Mensen die daarom een FP gekocht hebben gaan dus niet na 2 jaar een nieuwe kopen.
Smart phones bestaan nog maar relatief kort en hebben een stormachtige ontwikkeling ondergaan. Zodra die ontwikkeling zover uitgekauwd is dat het voor de meeste mensen ‘goed genoeg’ is om vele jaren met dezelfde foon te blijven doen, maakt het Fairphone concept een betere kans.

Alleen zijn dan andere telefoons al zo goedkoop dat het financieel lastig blijft.

Je kunt je afvragen of het ook qua milieu-inspanningen niet slimmer is om een wat oude, bestaande, kapotte telefoon die anders toch afgedankt zou worden te repareren en hergebruiken. In ieder geval bij de aantallen die Fairphone nu haalt.

Maar goed, daarmee haal je nooit de doelstellingen natuurlijk.
Dan heb je nog geen software support en dat is het hele probleem. het draait nu juist om de support die erbij moet komen. daarom is de telefoon ook bestwel prijzig, maar daartegenover staat gewoon erg veel. je weet dat je lang updates krijgt, je weet dat je lang nieuwe onderdelen kan blijven bestellen direct van de leverancier zelf. en je weet dat de mensen erachter beter betaald zullen krijgen dan bij een samsung.
Het concept is nobel maar deze bottom-up approach moet nu toch echt top-down gaan. Ze hebben laten zien dat je met een klein team zoiets al kan produceren. Tijd om de grote jongens te forceren hetzelfde te gaan doen.
Het originele doel van Fairphone was exact om de grote jongens ervan te overtuigen eerlijker en duurzamer te werk te gaan. Omdat dat niet lukte zijn ze het zelf gaan doen. Het uiteindelijke doel is nog steeds om de markt als geheel te verbeteren. Tenzij de overheid gaat dwingen zal het van ons als consumenten moeten komen. Zo lang wij massaal de nieuwste Samsung kopen zonder ook maar te vragen naar de thema's waar Fairphone voor staat zal het nog wel even duren voordat de rest van de markt overstag gaat. Aan de andere kant, als we kijken naar de chocolademarkt dan heb ik goede hoop.
Dat bedoel ik ook met forceren, ik zie dat als een taak voor de EU.
Met mijn, anderhalf jaar oude, accu kan ik precies één werkdag door en ik bel veel.... 2 à 3 per dag lijkt me erg over-de-top... En zat bij de eerste FP2-groep en gebruik mijn telefoon nog steeds. Heb alleen ooit de camera moeten vervangen...
Wordt de nieuwe ook weer ondersteund door (Ubuntu) UBports? I ben opzoek naar een betaalbare moderne low-midrange Ubuntu phone.

[Reactie gewijzigd door Pino Blauw op 7 augustus 2019 11:12]

Officieel ondersteunt de FP2 twee OSen FPOS en Fairphone Open. De eerste gebruikt Android met GApps de laatste zonder (en ook geen microG).

Al het andere dat je er op kunt draaien zoals Lineage, UBports, Sailfish OS (community edition) is dankzij de community. Dus geen officiële support.

In theorie werkt Anbox of een andere emulatie laag prima op UBports. Zeker met 4 GB RAM.
Misschien een domme vraag maar werkt er Whatsapp op?
Dat was ook mijn eerste gedachten toen ik over Ubuntu phone hoorde, Er wordt wel gewerkt aan whatsapp voor Ubuntu toch maar het wordt op dit moment niet ondersteund. Maar door de als maar toenemende invloed van mega corporations als facebook heb ik die wens los gelaten. Eigenlijk wil ik nou net af van Facebook achtige bedrijven, vandaar ook de wens naar een Ubuntu telefoon.
Als er een browser op draait kun je toch altijd de webversie van whatsapp gebruiken?
Dan moet je alsnog en apparaat hebben die het als app draait en die dan op dat moment aan staat en aan internet verbonden is.
Er moet een apparaat met een SIM-kaart (ook) Whatsapp draaien met hetzelfde account, ter controle, is wat jwal bedoelt.
Ik dacht dat dit "dood" was? Er is namelijk sinds de Fairphone 2 geen nieuwe port meer geweest?
Nee? UBports draait op meer apparaten dan alleen de Fairphone, het wordt nog actief ontwikkeld.
Met de fotolens en de flitser achter hetzelfde glaasje zal je met flits aan niet echt mooie foto's kunnen maken door het gedeeltelijk aan de binnenzijde terugketsende licht.
Ik ondersteun het idee achter de Fairphone, maar qua looks en specs is het 't allemaal net niet.
Dat zou best wel mee kunnen vallen. Bij de Sony Xpera Z1 Compact ging dat wellicht fout, maar dat kwam doordat de kunststofbehuizing licht doorliet. Bij de glazen Xperia Z1 was dat geen probleem. Het lijkt er niet op dat het werd veroorzaakt doordat de camera + flitser achter dezelfde glasplaat zitten.
het is het allemaal net niet omdat hij anders nog duurder zou zijn. en in princiepe heb je ook gewoon geen super snelle telefoon nodig voor 95% van de dingen.
Het streven van Fairphone is dat gebruikers vijf jaar met het toestel kunnen doen.
Wat bedoelen ze hier eigenlijk precies mee? Ik hoop niet dat het gaat over het hele pakket. Mijn Smartphone (HTC One M7) is ondertussen ook al bijna 5 jaar oud en zie nog niet de noodzaak om te vervangen. Hij werkt nog prima, accu gaat ook nog degelijk mee alleen zie ik wel dat de camera in vergelijking met de nieuwe modellen wel echt slecht is. Maar zo vaak neem ik nu ook weer niet foto's dat het echt een dealbreaker is. Ik ben wel al een tijd aan het overwegen om er LineageOS op te zetten.

Wat ik zou verwachten van een modulare smartphone is dat je een initiele smartphone koopt en dan om de x jaren bepaalde componenten vervangt. Bijvoorbeeld om de 3 jaar een nieuwe accu, om de 5 jaar misschien een upgrade van de camera of cpu.
In dat geval zijn er toch veel onderdelen die eigenlijk nooit vervangen moeten worden? Chasis, scherm, ...
En als dit dan toch kapot gaat, dan koop je enkel een nieuw chasis of scherm en behoud je al je overige componenten. Er is mijn inziens geen levensduur meer van de gehele smartphone, maar van de componenten apart.
Wat ik denk dat ze hiermee bedoelen is dat er vijf jaar software-ondersteuning is + beschikbaarheid van de modules. Ik weet niet of je bij HTC nu nog je telefoon zou kunnen laten repareren ivm beschikbare onderdelen. En zo ja, of dat dan financieel rendabel is.

Het idee achter de modulariteit van Fairphone is wat ik begrepen heb vooral vanuit repareerbaarheid ingegeven, niet per sé om te upgraden (hoewel ze dit voor de camera's wel hebben gedaan). En inderdaad zaken als de accu die sneller slijt, of een scherm wat gevoeliger is om stuk te gaan kan dan makkelijk en goedkoper vervangen worden.
Jawel dit gaat over het hele pakket. je kan ook upgrade modules kopen uiteraard, maar die brengen ze nog niet zo vaak uit. het gaat er ook om dat je niet elke 2 jaar een hele nieuwe telefoon koopt maar als je scherm kapot is je goedkoop een nieuw scherm erin kan duwen. of een nieuwe camera. etc.

[Reactie gewijzigd door t link op 7 augustus 2019 16:40]

Het enige wat ik Wilnis modulariteit. Dat ik na verloop van tijd mijn CPU kan upgraden of vervangen. Zodat het systeem langer meegaat.
Ik denk dat de CPU juist het component is dat je niet kunt vervangen. Wat natuurlijk wel jammer is.
Maar wat als je de Fairphone opbouwt zoals je een PC opbouwt.
Op een gegeven moment koop je een nieuwe SOC unit en stuurt de oude weer terug.
En je kunt weer een jaartje verder.

Hetzelfde geldt voor de camera. Wil je een betere dan vervang je een camera module.
Of als je extra's wilt koop je een warmte camera.

Wil je langer op een accu, vervang je de accu met een dikkere/zwaardere.
Ja dat is inderdaad de logische gedachte, maar tot op dit moment heb je erg specifieke drivers/code voor de randapparatuur (scherm, camera etc) nodig op een telefoon, als je de soc wisselt moet je ook nieuwe drivers maken voor de randapparaten. Het is helaas niet zo plug en play als op een PC. Hierdoor kun je natuurlijk wel voor specifieke hw optimaliseren wat betere accuduur oplevert
De berg met afval zal in dunnen als overal de drivers voor beschikbaar zijn.
Het streven van Fairphone is dat gebruikers vijf jaar met het toestel kunnen doen.

Afgelopen april kondigde Fairphone aan te stoppen met de verkoop van de Fairphone 2. Dat toestel kwam in 2015 uit en er zijn zo'n honderdduizend exemplaren van verkocht.
Dan moeten ze wel opschieten. Klanten die een toestel in 2015 hebben gekocht en toe zijn aan een nieuw toestel kunnen nu geen Fairphone kiezen. De Fairphone 2 wordt al een tijdje niet meer verkocht.
Het is ook nog geen 2020 :)
5 jaar doen met een 636 is toch wel jammer, was iets in de trend van de 710 wellicht beter geweest, die zit wel fatsoenlijk mid range. Ik ben benieuwd hoeveel fairphone users 4 jaar met de FP2 hebben gedaan en hoeveel er nu naar de FP3 stappen.
FP2 sinds release, ik ga niet meteen FP3 halen om twee redenen. De FP2 voldoet nog goed, en ik heb een actief kindje. Die mag eerst m'n FP2 komende jaar stukraggen.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 7 augustus 2019 15:03]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee