Fairphone 3 gaat 450 euro kosten

De Fairphone 3 gaat 450 euro kosten. De duurzame telefoon werd vandaag in Berlijn gepresenteerd en bestaat uit makkelijk te upgraden modules, een Snapdragon 632-processor en 4GB werkgeheugen.

Het nieuwe model van de 'fair trade-telefoon' is een opvolger van de Fairphone 2 uit 2015. Het Nederlandse merk kenmerkt zich voornamelijk door het feit dat de componenten relatief makkelijk te upgraden zijn, en door het gebruik van duurzame materialen en werkomstandigheden. Dat is ook bij de Fairphone 3 weer het geval; het toestel heeft zes verschillende modules, zoals het scherm en de camera aan de achterkant. Het toestel wordt standaard geleverd met een schroevendraaier zodat het makkelijk uit elkaar te halen is.

Qua hardware heeft de Fairphone een Snapdragon 632-processor van Qualcomm en 4GB ramgeheugen. Het toestel heeft 64GB aan opslaggeheugen en dualsimondersteuning waar ook een extra micro-sd-kaart in past. De telefoon heeft een enkele camera van 12 megapixels met dezelfde Sony IMX363-sensor als de Pixel 3a. De camera heeft elektronische beeldstabilisatie op full hd, maar niet in 4k. De accu meet 3000mAh, en de telefoon draait op een stockversie van Android.

Het toestel is inmiddels als preorder te kopen op de Fairphone-website en kost 450 euro. We hebben de Fairphone 3 ook gereviewed; je kunt de hele review hier lezen.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

27-08-2019 • 12:01

87 Linkedin

Reacties (87)

Wijzig sortering
Ik moet eigenlijk bekennen dat ik best fan ben van /e/
https://e.foundation/

Dit is een lijn refurbished toestellen welke wordt aangeboden met de laatste versie van LineageOS. Dit is dus heel milieubewust en privacy respecterend. In vergelijking met de FairPhone vindt ik ze ook een stuk goedkoper.

Andere Tweakers (of de redactie) hier al ervaring mee?
Ze gooien er niet alleen LineageOS op, in plaats van dat het met Google Play Services wordt geleverd leveren ze het met micro-g https://microg.org/. De rom die ze maken kan je ook vanaf hun website downloaden als je telefoon wordt ondersteunt.
Verder leveren ze ook andere standaard apps zoals Telegram en Signal. Ook zijn ze bezig om een soort ecosysteem op te zetten vanuit waar je meerdere diensten kan afnemen (tegen een betaling uit m'n hoofd).
In middels leveren ze de rom ook met een eigen app store, toch wel handig als je geen play services hebt (al kan je ook de yalp store via f-droid er op installeren).
Ik heb het zelf een poosje geprobeerd vooral omdat het met micro-g geintegreerd komt, maar omdat ik alle andere dingen die ze hebben aangepast zelf niet gebrui heb ik toch maar besloten om micro-g for LineageOS te gebruiken (dit is LineageOS met micro-g geintegreerd maar zonder andere aanpassingen https://lineage.microg.org/)
Hmm als Telegram werkt, zal Whatsapp ook wel werken? Hoe doen ze dat eigenlijk, ik dacht dat je bij push-berichten altijd afhankelijk was van zoiets als de servers van Google? Daarom heb ik indertijd Micro G toch maar niet geprobeerd op mijn telefoon, leek me verder een heel mooi initiatief.

Ben ook benieuwd of Google Maps wel (goed) kan werken met Micro G?

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 27 augustus 2019 14:46]

Mijn oude papiergewicht met Cyanogen rom zonder google services kan ook gewoon moderne WhatsApp draaien. Veel andere apps die Google Pay willen proberen een dialoog te laten zien die de app zou beindigen maar glitchen waardoor ze toch blijven werken.
Ik maak dagelijks gebruik van LineageOS met microG.

WhatsApp en Google Maps werkt met microG want die maken gebruik van GCM. Als GCM niet beschikbaar is voor WhatsApp, dan gebruikt hij een andere methode die meer van de batterij vreet. Vziw zit Firebase niet in microG.
En hoe is dit bevallen? Dit lijkt me eigenlijk best leuk om eens te proberen op mijn oude S7. Hoor graag wat je ervaringen zijn en of het allemaal een beetje stabiel draait.
Tot nu toe bevalt het prima. Batterijduur is er op vooruit gegaan, maar het is nog niet perfect. Sommige apps werken niet goed (vooral apps waar je met een telefoonnummer moet inloggen), maar die zijn wel in de minderheid.
Berichten van Signal komen soms iets later binnen, maar nooit later dan 5 minuten. Whatsapp heb ik geen ervaring mee.
Het os zelf is erg stabiel, al was er tijdens de eerste keer flashen wel wat fout gegaan. Maar na een reflash is alles stabiel.
Als laatste, houd er rekening mee dat micro-g momenteel niet door safetynet heen komt waardoor sommige apps (bijvoorbeeld pokemon go) niet werken.
Ja! Ik ben recent overgestapt van Sailfish naar /e/. Ondanks dat ik Sailfish echt een warm hart toedraag, is de bruikbaarheid van Sailfish meh. Best traag, lang niet zo volwassen als Android (ja, obviously, maar echt op het niveau dat het de bruikbaarheid schaad.) Ook de communicatie vanuit Jolla is echt dramatisch.

Ik heb 2 weken geleden mijn Sony XA2 Dual sim van Sailfish over gezet naar /e/ en ik vind het fantastisch.
Vorige telefoon was een Microsoft/Nokia 920, dat was erg fijn en ik zou zo weer terug gaan als Microsoft niet zo'n slappe vaatdoek was op het gebied van Windows Phone.. Enfin, terug naar /e/: alles werkt snel, ik kan veel van mijn apps gebruiken (bijvoorbeeld Synology DS File, doet automatisch mijn foto's op mijn NAS backuppen als ik thuis ben). Het voelt modern aan en is zeer bruikbaar. 2 dagen accuduur, redelijke foto's.. ik ben helemaal blij. Ik ga dus nu op zoek naar iets voor mijn partner (nu nog op Nokia 650), waarschijnlijk ook een XA2. Alle ondersteunde devices door /e/ staan hier.

Enige dat ik nog mis bij /e/ is een blog / newsupdates zodat ik een beetje kan inschatten hoe levensvatbaar /e/ blijft. Ze kunnen van Jolla leren hoe het niet moet.
SEO is vooral een puntje bij /e/, ik gebruik het ook maar elke keer ben ik 10 minuten aan het zoeken voor ik de website heb gevonden.
Inderdaad, ik zoek altijd op 'Eelo', dat was de vorige naam vh project.
Ik ook, ik heb /e/ in gebruik met de S4 mini. Echter, zo'n Fairphone is ook niet verkeerd qua toekomstige softwareondersteuning als het verleden enige indicatie biedt. Daarbij wordt de Fairphone ondersteund door LineageOS (of Cyanogen daarvoor). Dat betekent dat de FP3 hier en voor /e/ hoogstwaarschijnlijk ook beschikbaar komt!
Da's software, geen hardware.
Fairphone richt zich op fairtrade, niet op privacy.
/e/ richt zich op refurbished.

Ook een goed initiatief, natuurlijk; altijd beter dan nieuwe productie.
Tenzij nieuwe productie duurzaam kan.
Huidige telefoons kunnen duurzamer zijn mits ze langer ondersteund zouden blijven, het is niet meer als 5 jaar geleden dat m'n telefoon begint te stotteren en vastloopt als ik gebeld wordt op m'n iPhone 4 terwijl ik naar muziek aan het luisteren ben via Spotify... En als bedrijven opties bieden om goedkoop batterijen te vervangen en het niet blokkeren qua uitlezen zoals bv. Apple, dan zouden ze ook lang bruikbaar blijven.

Ik denk dat hoe Fairphone het doet, zich concentreren op een duurzame productie keten een verliezende propositie is. Bij bv. 'Fair' koffiebonen krijg je een gelijkwaardig product voor een hoger bedrag dan doorsnee. Bij Fairphone krijg je een lager specs model voor vaak een hogere prijs. Juist mensen met meer geld hebben meer geld over voor goede doelen, die zijn high-end telefoons gewend, ze moeten nu echter geen stapje terugdoen, maar waarschijnlijk drie of meer...

Ik zou zeggen, begin bij de achterkant van het traject, ander OS met langer support, herbruik (refurbishing), afvalverwerking/recycling. Daar zijn imho meer meters te behalen...

@bvdbos Ja, jij doelt op alleen de Fairphone toestellen, ik doel op alle toestellen. Fairphone is slechts een super klein aandeel van de smartphone markt en dat gaat niet veranderen. Dus heeft de impact daarvan bijna geen relevantie.

Persoonlijk ga ik meer voor functie, en dan doel ik niet direct op specs. Als ik mijn ding efficiënter kan doen, met minder onderhoud en minder vaak vervangen van een toestel dan ga ik daarvoor. Ongeacht wat de kosten zijn. De Fairphone 1 van 5 jaar geleden met Android 4.2.2 voldoet gewoon niet aan mijn eisen. Wellicht dat dit in de toekomst anders zal zijn, want momenteel maakt Apple geen nieuwe toestellen waar ik in geïnteresseerd ben.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 27 augustus 2019 17:30]

En als bedrijven opties bieden om goedkoop batterijen te vervangen en het niet blokkeren qua uitlezen zoals bv. Apple, dan zouden ze ook lang bruikbaar blijven.
Dit doet Fairphone ook, makkelijk te vervangen batterij en de enige telefoon met 10/10 bij Ifixit.

Ik zou zeggen, begin bij de achterkant van het traject, ander OS met langer support,
Yep, doet Fairphone met ondersteuning voor Fairphone OS en Fairphone Open. Because the code is openly available, everybody is free to make other operating systems work on the Fairphone 2. The community already offers alternative operating systems like Sailfish OS, Ubuntu Touch and LineageOS.

herbruik (refurbishing),
Yep, doet Fairphone ook... En die waren heel snel uitverkocht

afvalverwerking/recycling.
Yep, doet Fairphone ook...

Daar zijn imho meer meters te behalen..
Maar waarom daar stoppen? Ik betaal liever de eerlijke kosten voor mijn telefoon dan dat arbeidsomstandgheden en/of milieu hieronder moet lijden...

edit: leiden -> lijden 8)7

[Reactie gewijzigd door bvdbos op 27 augustus 2019 17:34]

Ik denk dat hoe Fairphone het doet, zich concentreren op een duurzame productie keten een verliezende propositie is. Bij bv. 'Fair' koffiebonen krijg je een gelijkwaardig product voor een hoger bedrag dan doorsnee. Bij Fairphone krijg je een lager specs model voor vaak een hogere prijs. Juist mensen met meer geld hebben meer geld over voor goede doelen, die zijn high-end telefoons gewend, ze moeten nu echter geen stapje terugdoen, maar waarschijnlijk drie of meer...

Ik zou zeggen, begin bij de achterkant van het traject, ander OS met langer support, herbruik (refurbishing), afvalverwerking/recycling. Daar zijn imho meer meters te behalen...

Door daarop de focussen zijn de grondstoffen nog steeds niet op een eerlijke manier gewonnen maar nog steeds ten zo laag mogelijke prijs wat ten koste gaat van de arbeiders. En is de telefoon niet onder eerlijke omstandigheden geproduceerd. Duurzaam gaat niet enkel over milieubelasting.
Door daarop de focussen zijn de grondstoffen nog steeds niet op een eerlijke manier gewonnen maar nog steeds ten zo laag mogelijke prijs wat ten koste gaat van de arbeiders. En is de telefoon niet onder eerlijke omstandigheden geproduceerd. Duurzaam gaat niet enkel over milieubelasting.
Ik weet waar de term 'duurzaamheid' op die manier op slaat, echter zie ik na honderden jaren exploitatie niet gebeuren dan het Westen zich daar iets significant wat van aantrekt. van de Fairphone 1+2 zijn 175.000 exemplaren verkocht in een periode van zes jaar versus de 8-9 miljard smartphones die we wereldwijd zijn geleverd in diezelfde periode. Dus voor elke Fairphone die er wordt verkocht worden meer dan 50.000 normale smartphones verkocht. Dat is leuk qua idee, maar dat zet geen zoden aan de dijk.

'Oneerlijke' grondstofwinning en productie methodes veranderen op 1 manier, welvaart in de regio's waar het wordt geproduceerd. In China zijn de afgelopen decennia de salarissen verveelvoudigd, veiligheid is verhoogt en de algemene welvaart is veel hoger. Dat komt omdat we daar alles goedkoop hebben gekocht, onze welvaart voed daarmee een regio die het hard kan gebruiken. We zien nu al dat China voor een aantal branches minder interessant wordt, als China straks niet meer de goedkope regio is die het was/is, dan verplaatsen grote bedrijven hun productie naar andere regio's waar het wel goedkoper is, de cyclus herhaald zich.
Er zit natuurlijk wel een behoorlijk verschil in werk in.

e.foundation pakt een Samsung en pleurt er een custom OS op. Voor het milieu dus net zo slecht als een normale S9 kopen.

Fairphone is een stuk duurder, maar zet zich ook in om het product zelf (de daadwerkelijke telefoon) goed te produceren.
Nope; als het klopt dat ze enkel refurbished gebruiken, dan is het niet zo slecht voor het milieu. Als ze S7's en S9's rechtstreeks af-fabriek inkopen, dan wel natuurlijk.
Nope; als het klopt dat ze enkel refurbished gebruiken, dan is het niet zo slecht voor het milieu.
Hoe bedoel je 'niet zo slecht'? Ik zie het als alleen maar beter voor het milieu dan een Fairphone, want er wordt bijna niets nieuws geproduceerd (en wellicht herbruikt van andere modellen), wat wel gebeurt bij een Fairphone. Heck, er zijn zelfs minstens twee gebruikers geweest voor een telefoon! Hoeveel betere voor het millieu wil je het hebben? Die Samsung S7 is al gemaakt (mits refurbished), iemand heeft hem al gebruikt en wil nieuwer.

Hoe langer een smartphone gebruikt wordt, hoe minder er gemaakt hoeven te worden, hoe minder er wordt gedumpt in bv. Ghana in toxiccity (e-waste dumping): https://www.youtube.com/watch?v=mleQVO1Vd1I
d'accord.
Het enige waar ik mij vragen bij durf te stellen is de term 'refurbished'.
Out of Memory herinner ik mij dat 'refurbished' soms af-fabriek afgekeurde modellen zijn; installatie mislukt, te duur om uit elkaar te halen, te veel waard om weg te gooien. En zodoende als 'refurbished' op de markt gegooid worden.
Beter dan weggooien toch?
ja.
Als producent zou ik er voor opteren om ze uit elkaar te halen en te hergebruiken, maar goed.
Dat zijn de principes waar FairPhone voor gaat.

En als /e/ er wel een installatie op voor elkaar krijgt, is er dus niets mis met de phone en is íe in wezen nieuw. En dus niks refurbished, hooguit economisch oninteressant voor de producent.
Nieuw vs refurbished is toch een flink verschil lijkt mij. Sommige refurbished toestellen hebben amper tot geen nieuwe onderdelen nodig gehad om weer in goede staat te zijn gebracht. Hoe minder nieuwe onderdelen, hoe beter.

Ook vergeleken met een "normaal" refurbished toestel is het mogelijk een stuk verstandiger: Op die S9 met LineageOS zal je hoogstwaarschijnlijk langer updates krijgen, waardoor je het toestel langer gebruikt, blabla you know the drill. ;)

[Reactie gewijzigd door Luca op 27 augustus 2019 12:42]

Ik kende het nog niet, maar het klinkt interessant, bedankt voor het delen.

Één otbrekend punt wat ik heir echter nog zie waar Fairphone zich wel op richt is het verduurzamen van de productieketen, van duurzaam en conflictvrije grondstofwinning, tot eerlijke rechten voor de fabrieksarbeiders.

Dus er valt zeker ook nog meer winst te halen en de initiatieven kunnen elkaar denk ik mooi complementeren.
Scheelt ongeveer 10% voor de s9, ik denk persoonlijk dat ik voor die 10% toch gewoon lekker een nieuwe telefoon koop.

Hoewel ik het concept goed vind, vind ik de prijsstelling niet in verhouding.
Ok, maar wie gaat dit kopen? Performance is redelijk, prijs in de basis is al fors. Upgrades kosten ook geld, en voor hetzelfde geld koop je toch echt iets veel beters. Ja je kan upgraden, maar wil jij componenten die dadelijk 3 jaar oud zijn behouden en gedeeltelijk vervangen? Ik geloof er niet in.
Wie gaat dit kopen? Wie gaat zogenaamd 'groen' vlees kopen, of fair trade koffie en chocolade?
Zeker een markt voor.
Mensen die kijken naar het algemeen belang natuurlijk en niet alleen naar wat het henzelf oplevert. Eigenlijk zou iedereen dat moeten doen bij iedere aankoop.
Helaas kan lang niet iedereen zich dat uberhaupt op één vlak veroorloven, laat staan als je het bij alles gaat doen: energie, kleding, voedsel, electronica, meubelen, huis, vervoer, uitstapjes, noem maar op.

Ik denk dat het tijd nodig heeft. Hoe normaler het wordt hoe betaalbaarder, hopelijk.
Veel consumenten kunnen dat (financieel) niet bij iedere aankoop. Je kan het al (stukken) aantrekkelijker maken door als overheid hierop in te spelen. Veel meer inzetten op 'groen'subsidies - zodat de vaak (wat) 'gezondere' alternatieven betaalbaarder zijn voor ook diegene die om financiele redenen dit soort keuzes niet kunnen maken.
Ik zit alvast in die markt. :D
Mijn werktelefoon is verplicht van een ander merk - en mijn prive telefoon is redelijk recent vervangen. Qua specs vind ik het daarnaast helaas toch allemaal net wat te karig...ik snap het principe van replaceable, maar dat moet in relatie tot 'fair' niet een verdienmodel zijn.
Jij wilt repareerbaarheid en fair trade ook gesplitst zien? Dat zou ik een mooie stap naar de toekomst toe vinden, omdat het verschil tussen een Fairphone en andere merken nu zeer zwart/wit is.
waarom moet het geen verdienmodel zijn?
Voor niks gaat alleen de zon op. Ook bij fairphone moeten salarissen betaald worden. Alleen wil fairphone wel op een eerlijke manier geld verdienen en niet over de ruggen van mensen zonder keuze in lage-lonen landen...
Mensen die geld over hebben voor het goede doel (social change, milieu etc)..
Moeten we in dat opzicht niet gewoon langer met telefoons gaan doen om een verschil te maken?
Ook, daarom zijn deze ontworpen om makkelijk te repareren..
Maar in de productie moet er ook gekeken worden naar de sourcing van de basismaterialen..
Doe je dat, dan kost het helaas meer.. en sommige mensen hebben dat geld er voor over.. de meeste waarschijnlijk niet..
Maar is makkelijker wel efficiënter dan?

Ik kon niet direct zo vinden hoe het geheel in elkaar is gezet, maar mijn iPhone 7 kan ik ook gewoon repareren eigenlijk.
(hoewel ik het design flaws vind dat een telefoon zonder beschermhoesjes vrijwel meteen stuk zijn als ze een beetje onhandig vallen)
Dat zijn bierglazen ook. Als alternatief zijn er plastic bier"glazen", maar die voelen minder "premium" aan. Er wordt per gelegenheid gekeken of glas of plastic verstandiger is, en daar wordt dan ook naar gehandeld.
Mensen moeten leren dat diezelfde afweging geldig is voor telefoons. Ben je een kneus die zijn telefoon vaak laat vallen? Wellicht is het dan niet handig om een premium model van glas te kopen.
Ik loop nu al jaren rond met een glazen telefoon (sinds de introductie van de S6), en nog nooit een barst gehad.

Edit: Typo's

[Reactie gewijzigd door TommyboyNL op 27 augustus 2019 12:50]

Dat zijn bierglazen ook.
Vaak zijn die onhandig gevallen smartphones het resultaat van lege bierglazen, veel lege bierglazen... Wellicht minder lege bierglazen 'produceren'? ;-)
Bij de meeste phones heb je maar 2 boards waar alles op zit.. deze is meer modulair waardoor reparaties en upgrades van features efficienter kunnen..
Een iPhone repareren kan ook natuurlijk maar moet je vaak meer ineens vervangen.. en er zijn geen upgrades voor modules waardoor je een hele nieuwe telefoon moet als je bijvoorbeeld een nieuwe cam wil..

Dit is meer het idee van een PC waar je onderdelen los kan vervangen..
Het doel van Fairphone is vooral om de rest van de industrie te laten zien dat het kan en dat er vraag naar is, duurzamer telefoons te maken middels een productieketen waar respect is voor de rechten van de arbeiders, voor de milieuomstandigheden bij de mijnbouw, het inkomen en de veiligheid van de mijnbouwers, het aantal uren dat een arbeider in een fabriek moet werken, de mogelijkheid van kinderopvang bij het werk etc. etc. Daarbij komt dat we natuurlijk langer met telefoons moeten doen om het verschil te maken, daarom koop ik ook geen Fairphone 3, want mijn Fairphone 2 doet het nog prima en zal als het aan mij ligt mij nog jarenlang trouwe dienst bewijzen, maar het is wel belangrijk en daar richt Fairphone zich op door een voorbeeld te stellen, dat de rest van de smartphone-industrie deze waarden ook overneemt.
In dat geval zou fairphone zijn opricht als stichting. Dat is niet het geval. Het is een bv die wist probeert te maken door zich te profileren als duurzaam alternatief.
De eerste stap was ook een stichting die verduurzaming van de branche probeerde te bewerkstelligen, door de producenten van mobiele telefoons te bewegen, hun processen eerlijker en duurzamer te maken. Toen dat op teveel weerstand stuitte met het excuus dat het te lastig zou zijn en er geen markt voor is, is er een bedrijf opgericht om te bewijzen dat het wél kan. Het doel (verduurzaming en ethisch maken van de productieketen) staat voorop, de winst is daartoe slechts een middel, omdat winst nodig is om nieuwe stappen te kunnen zetten en het initiatief niet dood te laten bloeden. Je moet oorzaak en gevolg van hoe Fairphone is ontstaan niet omdraaien.
tony's is toch ook gewoon een winstmakend bedrijf? die probeert hetzelfde maar dan in de chocolade industrie.
En dat gaat een stuk makkelijker als je de batterij en de usb-poort (en andere onderdelen) makkelijk kunt vervangen, toch? ;)
Maar is de consequentie van het makkelijker vervangen niet dat de telefoon groter wordt, omdat het meer ruimte nodig heeft om onderdelen te scheiden?
En is daardoor het doel niet voorbij geschoten omdat er andere ongemak bij komt kijken (want vervangen die je als het goed is minder vaak, dan dat het in je broekzak moet passen).
Advocaat van de duivel aan het spelen? Da's vooral een kwestie van het scherm. Ja, ik vind 'm ook te lang. Gelukkig maar dat die joekels van tegenwoordig dankzij hun omvang allemaal zo makkelijk te repareren zijn. O-)
Dan ben jij niet de juiste persoon die Fairphone als doelgroep heeft gesteld, simpel :)

Mensen die dat wel zijn of lekker willen babbelen over: [Fairphone 3] Ervaringen & Discussie

[Reactie gewijzigd door CLB op 27 augustus 2019 12:16]

De hele wereld is hun doelgroep neem ik aan. Jammer genoeg is er nog maar weinig besef wat voor schade onze weggooi maatschappij/mentaliteit veroorzaakt. En het merendeel boeit enkel de prijs onderaan de streep.
Dus hebben ze een kleine doelgroep. Ik behoor in elk geval niet tot de doelgroep.
Wat een ander mooi selling point is, wat ik gisteren bij een interview met de ceo op BNR hoorde, is dat ze gepland hebben om deze telefoon 5 jaar van updates te voorzien.

Nee tis geen voorloper met de snelste componenten.. Maar daar is de prijs ook niet naar. En als je na n tijd graag een upgrade wil doen van n bepaald component dan zou dat zonder al te veel moeite moeten kunnen.

Toen ik dat hoorde vond ik het concept ineens veel interessanter. 5 jaar n ondersteunde telefoon voor <500€. Ik weet niet exact of de beste man bedoelde dat je 5 jaar veiligheidsupdates krijgt of ook OS opgrades.
Ben ik het mee eens, dat is interessant. Echter de wereld met de "normale" android toestellen is ook aan het verschuiven omdat consumenten de lakse support niet meer accepteren. Ook het "groen"-gebeuren zie ik niet als echt rendabel. Ook de "normale" toestellen worden volledig uit elkaar gehaald en gerecycled. De marge lijkt me zeer klein, en als een product goed gerecycled wordt dan zal er links- of rechtsom ook geen duidelijk verschil zijn. Ik zie niet dat ze op de recycle afdeling de Fairphone even apart gaan nemen om hem verder te ontleden. Puur een verkoopargument, ik ben er positief over, maar het klinkt veel te gekleurd en het lijkt erop dat ze een niche in de markt op basis van emoties van consumenten proberen te verkrijgen. Ander mooi voorbeeld is die Tesla, maar hoe de electriciteit wordt gemaakt vergeten ze even. Het gaat om het ecosysteem, niet om het apparaatje op zich.
Welke onderdelen zijn te upgraden en met wat? Ik had gehoopt dat mijn fairphone 2 te upgraden was met onderdelen van de 3.
Nieuwe modules zijn tbc, dus wat er exact gaat komen qua specs is de vraag. Modules die je sowieso kunt vervangen als ze kapot zijn; speaker €19, camera €49, display €89, core module €239, top module €29 (bovenkant toestel met verschillende sensoren en dergelijke) en bottom module €19 (USB-poort).
Een 4g en/of 5g module zou mooi zijn. Zoals bijvoorbeeld voor de moto-mods wel beschikbaar. https://www.motorola.com/us/products/moto-mods/moto-5g

Misschien kan er iets gekoppeld worden tussen die moto-mods en de fairphone?
Hoe zit het eigenlijk met de software? Je hebt weinig aan z'n "fair phone" als die binnen 2 jaar de prullenbak in kan, omdat de software zo lek als een mandje is.

Ik vind het op zich wel een goed concept, maar ik ben gewoon huiverig voor de ondersteuning. Qualcomm bepaalt zelf welke socs ze ondersteunen, daarom is de fairphone 2 ook zo lastig te updaten, omdat de soapdragon 801 niet meer ondersteunt wordt. Dan doet Apple het beter. Zij besteden alleen het produceren van de socs uit.
"De software" ? Er komen nog steeds updates voor de FP2 uit..
https://support.fairphone...Fairphone-2-Release-Notes
Het had mooi geweest als ze iets opener waren over de Fairphone 3. Gedurende het afgelopen jaar is er weinig nieuws gekomen vanuit Fairphone en in April was het zelfs nog onduidelijk of er wel een Fairphone 3 zou komen:
Of er een Fairphone 3 komt, is nog niet duidelijk. Volgens het bedrijf is er een markt voor duurzame elektronica en zijn de producten tot nu toe slechts het begin geweest. De communitymanager verwijst naar de nieuwsbrief voor mensen die op de hoogte willen blijven van de 'ontwikkelingen en toekomstige producten'.
nieuws: Fairphone stopt met verkoop van Fairphone 2
Zo rond mei was ik op zoek naar een nieuwe telefoon en wilde graag een Fairphone kopen, mede door het bovenstaande artikel heb ik er voor gekozen geen Fairphone 2 te kopen (niet duurzaam als deze EOL is) en niet te wachten op de Fairphone 3 want dit was nog maar de vraag. Als ze in april hadden gezegd dat medio zomer/herfst de Fairphone 3 zou komen had ik waarschijnlijk wel gewacht... Gemiste kans voor Fairphone dus! :(
Of was het bovenstaande artikel een slechte 1 april grap? 8)7
Eerder openheid geven was beter geweest, nu is het bijna een half jaar lang de vraag geweest of je überhaupt nog een Fairphone zou kunnen kopen. Met de Fairphone 2 was het lang van tevoren bekend dat deze er zou komen. Ik heb hem in juni 2014 gekocht en levering begon in december 2014 en ik kreeg de mijne in januari 2015.

Ten tijde van het nieuws in april, vermoedde ik echter al, dat ze achter de schermen allang bezig waren met de Fairphone 3. Je stopt niet met het verkopen van een telefoon, als je missie nog lang niet voorbij is en je een ronde maakt om extra investeringen te vinden, die moeten toch ergens voor bedoeld zijn? Juist: het maken van een nieuwe telefoon. Fairphone 3 is geen verassing voor mij, het leek mij wel duidelijk toen ze de verkoop van de FP2 stopten, dat er een vervolg zou moeten komen en ze daar waarschijnlijk achter de schermen al lang mee bezig zijn.

[Reactie gewijzigd door FairPCsPlease op 27 augustus 2019 18:44]

Informatie over het scherm ontbreekt in het artikel:
Het scherm is een lcd van 83 vierkante centimeter met een formaat van ongeveer 12,7x6,4cm. De lcd heeft een diagonaal van 5,67", een schermverhouding van 18:9 en een resolutie van 2160x1080 pixels. Hij is scherp genoeg voor dagelijks gebruik.
Die GPU ondersteunt OpenCL en Vulkan. :9
Nokia 1.0 was ook modulair opgebouwd.
Er waren sevicepoints in de grote steden die binnen 10 minuten een lcd, microfoon of speakertje vervingen. Software updates deden ze ook heel snel.
Mooie tijden toen met Symbian.
Hmm jammer van de grootte. Ik keek ontzettend uit naar de fairphone 3, specs boeien me toch niet meer zo en duurzaamheid des te meer. Ik had mezelf slechts één eis gesteld voor mijn volgende telefoon: Dat 'ie kleiner is dan mijn huidige telefoon. Maar helaas is de FP3 dus een gigantisch apparaat geworden.
In de 3 word niet op upgrades ingezet, maar alleen vervangbaarheid van defecte onderdelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee