Fairphone 3 komt uit met Google-loze /e/OS

De stichting achter het Google-loze /e/OS biedt vanaf woensdag de Fairphone 3 aan in Europa. De versie met de Android-uitgave zonder Google kost 30 euro meer dan de reguliere versie van de telefoon, die gebruikers ook zelf zonder kosten kunnen voorzien van /e/.

De stichting bood al eerder refurbished Samsung-smartphones aan, maar nu zijn nieuwe exemplaren van de Fairphone 3 verkrijgbaar in de webshop. Fairphone heeft de samenwerking bevestigd. De Fairphone 3 draaide al /e/OS en de custom rom is ook los te installeren voor gebruikers van de duurzamere smartphone van Nederlandse makelij. Het flashen daarvan werkt via fastboot en is dus alleen voor geavanceerde gebruikers. De custom rom is gericht op mensen die Android willen gebruiken, maar geen Google-diensten willen. Het besturingssystemen beperkt bovendien datastromen vanaf de telefoon om de privacy te beschermen.

De telefoon is met /e/OS voorgeïnstalleerd vanaf volgende week leverbaar, zo blijkt op de site. De Fairphone 3 kwam vorig jaar in augustus uit. De telefoon onderscheidt zich onder meer door modulaire componenten die gebruikers makkelijk zelf kunnen vervangen. Ook maakt Fairphone waar mogelijk gebruik van componenten uit conflictvrije gebieden en fabrikanten die oog hebben voor arbeidsomstandigheden. Met de eigen lijn van telefoons wil Fairphone andere fabrikanten laten zien dat het maken van een duurzamere telefoon mogelijk is en dat er markt voor is. Fairphone komt uit Amsterdam.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

29-04-2020 • 18:03

132

Submitter: TheVivaldi

Reacties (132)

132
109
65
13
1
30
Wijzig sortering
Ohnee, gaan er weer allemaal mensen roepen dat een fairphone te duur is, en te underspecced... Ze gaan weer eens volledig voorbij aan wat fairphone hier neer probeert te zetten, een eerlijke(re) telefoon ten opzichte van de onder voorbehoud dat je geen zelfmoord pleegt in china in elkaar geschroefte telefoons van andere merken.

Wat een verassing, je zou toch denken dat na 15x dit riedeltje de teksten van het is duur niet meer nodig zijn. Ga je ook even op autoweek onder ieder ferrari bericht zetten dat een nissan gtr hetzelfde of meer kan voor minder geld, of janken dat chocola uit de wereldwinkel duurder is dan die van de euroshopper...
Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe de prijsopbouw van de Fairphone er uit ziet. Hoeveel meer kost het om de grondstoffen op een eerlijk(ere) manier te winnen? En hoeveel kost het om hem in betere omstandigheden in elkaar te laten zetten versus andere smartphone makers.

Een telefoon ontwerpen kost natuurlijk ook veel geld, en met een beperkte afzetmarkt kan je die kosten gewoon minder spreiden. En onderdelen laten maken in relatief kleine hoeveelheden is ook niet geweldig voor de prijs.

Ik vraag mij af hoeveel je betaalt voor de fairness en hoeveel voor de niche. Ik gok dat de kosten voor de modules/repareerbaarheid wel vallen. Normale smartphones bestaan vaak ook uit losse modules al kan je die niet los kopen en is het repareren moeilijker.

moest eigenlijk in de hoofdthread

[Reactie gewijzigd door suomi op 22 juli 2024 14:39]

Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe de prijsopbouw van de Fairphone er uit ziet.
Er was een interactieve webpagina waar dit met vrij veel detail op te zien was voor de FP2. Die is niet meer beschikbaar helaas, maar hier is nog een pdf en blogpost met dezelfde informatie:

https://www.fairphone.com...phone2-Cost-Breakdown.pdf

https://www.fairphone.com...kdown-of-the-fairphone-2/

Edit: de interactieve versie heb ik weten op te halen met behulp van archive.org (link hier onder) Ik kan niet garanderen dat alles op die gecachede versie goed wordt weergegeven, dus ik zou vooral bovenstaande bronnen aan houden.

https://web.archive.org/w...fairphone-cost-breakdown/

[Reactie gewijzigd door paoper op 22 juli 2024 14:39]

Oorspronkelijk was het doel van Fairphone om de andere fabrikanten ervan te overtuigen dat ze duurzamer moesten gaan werken. Waar ze toen tegenaan liepen was dat geen enkele fabrikant daar iets mee wilde doen. Daarom is Fairphone zelf maar eerlijkere telefoons gaan maken, om te laten zien dat het mogelijk is en dat er vraag naar is. Dat is gelukt, waarbij we nu op het derde model zitten.

Gevolg van de keuze is helaas ook een verhoging van de kosten door de veel kleinere productie dan Samsung of Apple voor elkaar krijgt. Ik hoop oprecht dat andere fabrikanten ook een keer over gaan net als met chocolade en koffie gebeurd is, zodat Fairphone als bedrijf niet meer nodig zal zijn.
Het idee is ook niet om te gaan upgraden als dat niet nodig is. Dat upgraden kun je via modules doen zoals ik m'n camera en accu vervangen heb of wanneer de telefoon 'af' is door 'm in het geheel te vervangen en de oude te recyclen. Backwards compatibility is in dat laatste geval lastig wanneer de leveranciers bepaalde producten simpelweg niet meer leveren of ondersteunen.

Wil je over op nieuwe technieken dan kom je snel op nieuwere onderdelen uit die vaak niet compatibel zijn met een oudere generatie. En een beetje bijblijven is ook noodzakelijk, want als je telefoon na twee jaar geen ondersteuning meer krijgt dan wordt 'ie toch vervangen en blijft er ook weinig over van de duurzaamheid. Een nieuw platform is in het grotere geheel dan de betere keuze.
De grondstoffen zijn misschien niet eens veel duurder. Maar als je een speciale leverancier vraagt voor de magneetjes moet de camerafabrikant een speciale productierun maken voor jou. En de magneetjes apart valideren. Dus die camera is een stuk duurder, zelfs al kosten de magneetjes hetzelfde.
Als je zo diep kan gaan. Bij andere componenten heb je sowieso geen keus (hey Qualcomm kunnen jullie een paar CPUs bakken van volkorenmeel?), en bij weer andere kan je alleen de minst slechte kiezen.
Maar het is een mooi idee. Toch maar overwegen.
Wat heb een een positieve kijk op de wereld, allemaal uiteraard uitgezocht en de locaties bezocht neem ik aan? Of heb jij fantastische ‘bronnen’ die dit allemaal bevestigen?

Want als al die medewerkers zelfmoord plegen blijft er blijkbaar alleen maar de Fairphone over. Eind goed, al goed.

‘Persoonlijk’ vind ik de Fairphone een ondermaats apparaat met oude meuk. Los van de kosten. Maak dan ook een Fairphone met de laatste specs voor meer geld, maargoed dat is een mening. Zat die er anders over denken en hem wel goed/fijn vinden.

[Reactie gewijzigd door slijkie op 22 juli 2024 14:39]

Die mening mag je prima hebben. Ik deel die mening met je. Alleen snap ik dat het doel van fairphone niet is geweest om de dikste telefoon neer te zetten, maar een eerlijke telefoon. Weet ik veel of ze daar in geslaagd zijn, maar het heeft 0.0 zin om te gaan janken dat deze telefoon zwakke specs heeft, want het doel van dit apparaat is dat niet. En toch wordt dat iedere keer weer gedaan.
Het probleem met dit soort initiatieven is dat ze met ondermaatse producten de wereld proberen te veranderen. Dan blijf je altijd in je eigen cirkeltje zitten van mensen die al overtuigd zijn. Als je echt wat wilt bereiken moet je wat groter denken en iets maken dat ook mensen buiten die bubbel het willen hebben.

Het is een beetje vergelijkbaar met heel veel vegetarische/veganistische restaurants die in het alternatieve hoekje blijven hangen en zo nooit een groter publiek bereiken. Of politici die in zaaltjes hun eigen achterbaan toespreken i.p.v. naar buiten gaan en nieuwe aanhang te werven.

Er is helemaal niets mis met wat Fairphone wil en doet. Maar op deze manier zal het nooit een deuk in een pakje boter slaan.

[Reactie gewijzigd door K-aroq op 22 juli 2024 14:39]

Nee.

Ze willen ook helemaal geen mensen die voor de specs een telefoon kopen. Want die zijn ook gelijk weer weg zodra er een telefoon is met betere specs. En het idee van een fairphone is onder andere dat je hem zo lang als mogelijk gebruikt. Mensen die top specs als doel hebben zijn absoluut niet van plan zo'n ding voor 5+ jaar te gebruiken. Dus nee, dat is niet hun doelgroep. En die mensen waar jij het over hebt in dat cirkeltje zijn precies wel de mensen die een telefoon aanschaffen die fair is. En dat is niet in een cirkeltje blijven hangen, maar een alternatief aanbieden voor het gewone aanbod aan telefoons.
Op de site van de e foundation kan je, naast de Fairphone, ook verschillende refurbished Samsung telefoons met /e/OS bestellen. :)
Hoe bedoel je ondermaats? Verklaar je nader?

Het is bekend dat ze geen top-spec telefoon voor een budget-prijs leveren. Maar ze bieden met de FPh3 zeker wel een goed toestel voor een redelijke prijs. Op dit moment ben ik met de FPh3 meer tevreden dan met de sony Z2 die ze vervangen heeft. En dat voor een lagere aanschafprijs.

Wat ze wel doen is laten zien dat een gewoon goed toestel voor een gewoon goede prijs ook gewoon goed kan. En met dit bericht zie ik nog meer voordeel in de FPh3.
Ik zie je nu al een paar keer zeuren dat het allemaal niet zo duurzaam is enzo, bij deze ga ik toch even reageren:

Er zijn meerdere dingen van toepassingen. De eerste is dat ze proberen een 'fair' prijs te geven aan de producenten van onderdelen, zie het zoals je Fairtrade koffie hebt. Alleen al voor dit punt zou je ze Fairphone kunnen noemen, want alle super vette moderne snufjes die je voor dezelfde prijs krijgt doen dat niet. De 'korting' die je krijgt komt dus door oneerlijke arbeidsomstandigheden. Je betaald het verschil door weg te kijken naar wat er aan de hand is.

Daarnaast raad ik je aan om eens de documentaire over ze te kijken (volgens mij van 1 van de publieke omroepen). Het modulaire zoals ze het nu hebben is vanwege:
1. Jij kunt zo lang mogelijk met dit toestel doen door enkel een component te vervangen. Mijn vriendin had de FF2 en de batterij was na een tijdje niet meer goed (ze gebruikt 'm heel veel). Voor 25eu voor een nieuwe batterij en ze kon weer verder. Een vergelijkbaar toestel had ze nu moeten weggooien. Ook hier is het dus een meer 'fair' gebruik van grondstoffen, enkel wat nodig is
2. Een upgrade vereist niet een heel toestel: Je kunt gewoon de camera vervangen voor een nieuwe betere. Paar schroefjes eruit, vriendinlief was helemaal trots dat ze het alleen kon! Wederom kun je hierdoor langer met een toestel doen.

De reden dat er nieuwe fairphones uitkomen komt voornamelijk door 2 factoren:
1. De eerste is dat ze daar ook leren. De tijd tussen 2->3 was langer dan 1->2. Ze leren daar ook, die eerste was een soort serieus prototype. Er zijn maar weinig mensen die trachten wat zij doen, ze moesten heel veel zelf ontdekken. Je stelt lekker makkelijk dat er in 6.5jaar 3 modellen zijn, maar voor de eerlijkheid moet je niet 6.5jaar nemen, maar 6.5+de tijd tot FF4, want dat is de levensduur en veel bepalender dan het gemiddelde wat je nu als leidend suggereert.
2. Dit is de voornaamste: Weinig producten voelen er veel voor om bewust bezig te zijn, ze maken liever troep dat stuk gaat zodat je nieuwe koopt. Specifiek voorbeeldje is dat bv Quallcom geen zin had om een 4G modem op de chiplet te zetten die in de FF2 ging. Ze moesten maar een nieuwe maken.

Vriendin heeft dus nu een FF3, deze is kilometers beter dan de FF2. Ik verwacht dan ook dat ze met deze langer gaat doen den de FF2. En precies die trend is waar ze hard aan werken om mogelijk te maken. Als je de documentaire kijkt zie je ook dat die oprichters echt door een dip moesten toen ze merkte hoeveel van de mobieltjes-produceer-wereld gewoon niet meewerkt omdat t ze minder winst opbrengt. Dat is niet een factor waar FF echt iets aan kan doen.

Tuurlijk willen ze het liefste een telefoon die je nooit meer hoeft te vervangen, maar ik denk dat we allemaal wel kunnen bedenken dat dat een beetje unicorn-jagen is.

[Reactie gewijzigd door Martijn.C.V op 22 juli 2024 14:39]

Je doet net alsof accu's niet vervangen worden op andere toestellen ... Verdiep je daar eens in en dan zie je dat het bij veel toestellen kan en ook niet eens duur is.
Apple deed het zelfs voor 29 euro bij de iPhone 6 en 7.

Camera defect, speaker defect, etc.
Leuk dat je die kan vervangen maar doe je dat echt bij ieder toestel ? Nog nooit gezien dat ik ook maar iets moest vervangen terwijl de toestellen toch echt jaren mee gaan en na mijn 2 jaar zwaar gebruik doorgegeven worden en ook weer 2 jaar gebruikt worden.

Het scherm is iets dat wel vaak kan sneuvelen maar ook die worden Elders vervangen en ik geloof direct dat het hier veel makkelijker gaat maar de meesten zullen dat uitbesteden, ook bij een fairphone.

Andere merken maken troep omdat het dan minder lang mee gaat. Heeft de FF3 een IP rating ? Niet echt, slechts IP54 en dat doen anderen toch echt beter. Waterschade is best een redelijk vaak voorkomend probleem en dan kan je dus gewoon weer een nieuwe kopen. Durf te stellen dat een moderne smartphone langer mee gaat met regulier gebruik dankzij het stof en waterdicht zijn.
Ik gebruik mijn oude Samsung S7 edge op de motor en doet het prima. Niks een Navi unit gekocht, dat ding kan alles en was er al. Dat is pas duurzaam.
Zoiets zou met de Fairphone niet kunnen want met 1 regenbui wordt het al lastig.

Ik denk dat het een oplossing is voor mensen die een fijn gevoel over houden aan het feit dat ze een fair product hebben (we weten inmiddels dat het met chocolade en koffie helemaal niet zo fair is als we dachten) en de illusie hebben dat ze bijdragen aan een mooie gedachte.

Het zijn de mensen die een 2e hands toestel kopen en jaren gebruiken die echt wat betekenen qua duurzaamheid.


Tevens jammer dat je het meteen Zeuren noemt als iemand het niet eens is met jouw gedachtegoed.
Het is gewoon een discussie op een normale manier dus begrijp het zeuren niet zo.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 22 juli 2024 14:39]

Maar zonder het Android Open Source Project (AOSP) is de Fairphone niks. Is het dan wel fair om de Google diensten die Google levend houden te excluden? :+
Een telefoon die qua specs en uiterlijk normaal 150-200 euro zou kosten, is hier 450 euro. Zo’ n verschil kan ik voor mijzelf niet helemaal rechtvaardigen, maar misschien weegt de mogelijkheid om anderen steeds het mooie duurzame verhaal achter je telefoon te vertellen, bij sommige mensen zwaarder dan een slimme telefoonkeuze te maken.

Hij lijkt mij duurzamer om een degelijke, future proof telefoon te kopen en daar zo lang mee doen, dan een telefoon te kopen met een nieuwe gimmick.

En hoe modulair is de telefoon nou eigenlijk? Kan je de audiomodule vervangen voor extra ram of een tweede processor? Zolang de modules zelf niet helemaal verwisselbaar zijn, kan je niet echt over een modulaire telefoon spreken maar dan is het gewoon een makkelijk te repareren telefoon naar mijn mening. Het feit dat de nieuwe modules van de fairphone 3 niet compatibel zijn met de fairphone 2, zegt genoeg over de daadwerkelijke modulariteit
Of, het gaat bezitters van een fairphone niet om hun imago, maar koopt men deze telefoon omdat ze daadwerkelijk bezorgd zijn om de mensen die de telefoons produceren?
Wat is precies een slimme keuze? De wereld naar de knoppen helpen, of de wereld misschien iets minder naar de knoppen helpen maar dan voor een iets hogere prijs?
Prima dat mensen tweedehands telefoons kopen, maar daarmee los je het probleem niet op, dat er een wereldeconomie is die deels drijft op dramatisch slechte arbeidsomstandigheden zoals kinderarbeid en uitbuiting.

1)?Die tweedehandsmarkt was er al en 2) blijft afhankelijk van de ‘foute’ handel.


Ik denk niet dat Fairphone op korte termijn heel deze industrie zal veranderen, maar je moet ergens beginnen.

Vergelijk het met de landbouw: 40 jaar geleden werd biologisch boeren niet serieus genomen. Nu is liggen allerlei ‘bio’ producten in de supermarkt. Belangrijker: De ‘reguliere’ producten zijn een flink stuk opgeschoven richting de ‘bio’ standaard!

100% biologisch zullen de reguliere producten voorlopig niet worden, maar toch levert dit enorme winst op qua milieu en gezondheidsrisico’s.
Die mensen zullen er inderdaad zeker zijn en ik kan hun beweegredenen ook zeker waarderen.

Het feit blijft dat de unique selling point van dit apparaat duurzaamheid is en dat je hier dus 150-200 euro meer voor betaalt. Dus om de hogere prijs te kunnen rechtvaardigen, moeten die mensen daar wel een bepaalde waarde aan hangen. Ik denk zelf dat het vaak een sociale waarde is en daar is niets mis mee.

Streven naar duurzaamheid is nou eenmaal een leefstijl en subcultuur geworden, ik begrijp niet waarom er zo’n stigma op zit als je dit aanwijst.

Daarnaast is het echt geen toeval dat ze de naam Fairphone op de bezel hebben bedrukt, bij welk ander merk zie je dat nog? Daar is over vergaderd en is een bewuste keuze geweest, precies om de reden dat die extra (sociale) waarde benadrukt kan worden.

Leuk concept, maar niet voor mij.
En hoe modulair is de telefoon nou eigenlijk? Kan je de audiomodule vervangen voor extra ram of een tweede processor? Zolang de modules zelf niet helemaal verwisselbaar zijn, kan je niet echt over een modulaire telefoon spreken maar dan is het gewoon een makkelijk te repareren telefoon naar mijn mening. Het feit dat de nieuwe modules van de fairphone 3 niet compatibel zijn met de fairphone 2, zegt genoeg over de daadwerkelijke modulariteit
Dat is echt een volkomen zinloze redenatie. Het doel van de modulariteit van de Fairphone is nooit geweest om de functionaliteit volkomen om te kunnen bouwen. Dat is wel geprobeerd door andere project, zie dit artikel van een paar jaar geleden, maar bij Fairphone is het doel altijd veel beperkter geweest. Zij maken het mogelijk om over een paar jaar bijvoorbeeld een nieuwe, modernere camera-module aan te schaffen en alleen de oude camera, niet de hele telefoon, weg te gooien. Of om een kapotte camera te vervangen door een (identieke) nieuwe camera, in plaats van de gehele "kapotte telefoon" te moeten vervangen.
Het feit dat er een fairphone 3 is uitgekomen en dat de modules niet compatibel zijn met de fairphone 2, laat al zien dat ze zich zelf niet aan hun idee van modulariteit gehouden hebben.

Dus een persoon met een fairphone 2 kan zijn camera module niet upgraden, maar alleen vervangen door een identieke als deze stuk gaat. Ook kunnen ze niet upgraden naar usb-c. De enige manier is om een nieuwe fairphone 3 te kopen. Dus die hele modulariteit is alleen relevant voor reparaties en niet voor upgrades na een aantal jaar.

Dus al zou het idee nooit geweest zijn om de functionaliteit compleet om te gooien, is er ook geen sprake van modulariteit zoals jij deze definieert
Dus een persoon met een fairphone 2 kan zijn camera module niet upgraden, maar alleen vervangen door een identieke als deze stuk gaat.
Dat is simpelweg niet waar. Als je zoekt op iets extreem simpels als "upgrade fairphone camera module" dan vind je dit:
12MP rear camera was 8MP
Dual flash was single
5MP front camera was 2MP
Waar vind jij een toestel met 2 sims EN (dus niet of!) een sd kaart aansluiting voor €200? Doe daar de rest van de spec-s bij EN dat ze voorzien kan worden van een alternatief OS EN dat ze niet vol zit met reclame software?

Dan heb ik het nog niet eens over de fair-specs.
Is dat zo bijzonder dan? Je beschrijft de specs van een willekeurige goedkope chinaphone. Sterker nog, die hebben soms quad sim.

En hier is geen sprake van een alternatief OS maar een custom rom.
Dat gaat ervan uit dat het 250-300 euro verschil in kosten nergens gemaakt zou worden.

Een precieze berekening van het verschil in *maatschappelijke kosten* (vervuiling, uitbuiting, belastingontduiking, etc) is er natuurlijk niet, maar het lijkt mij vanzelfsprekend dat deze er wel is. Het persoonlijk niet rechtvaardigen enkel in de termen van de prijs is dus niet veel anders dan het niet de moeite nemen om je rotzooi achter je op te ruimen in publieke ruimtes.

Dat is de theorie, tenminste. Ik heb nog geen onafhankelijk onderzoek gezien die de verschillen tussen fairphone en andere fabrikanten op dat gebied goed heeft uitgezocht.

(Een welbekend probleem in de fairtrade: er is een hele keten van ondernemers die profiteren van de naam, zodat er slechts een schijntje overblijft voor de gene die het het hards nodig heeft. Ik herinner me nog dat, in de begindagen van Max Havelaar koffie, van iedere extra gulden er slechts een dubbeltje uiteindelijk bij de koffieboer terecht kwam)

[Reactie gewijzigd door emphy op 22 juli 2024 14:39]

Een telefoon die qua specs en uiterlijk normaal 150-200 euro zou kosten, is hier 450 euro.
De vraag is dus of het 'normaal' is dat een smartphone €150-200 kost.

Er zijn allerlei effecten, zoals milieuschade, uitbuiting en verkwisting van grondstoffen, die niet in de kostenstructuur van het product worden meegenomen. Economen noemen dat externaliteiten.

De hele consumptiebubbel van de afgelopen 20 jaar is gevoed door het verplaatsen van productie naar China waar men het niet zo nauw neemt (nam?) met milieu, uitbuiting en staatssteun. We zijn als het ware verslaafd gemaakt aan goedkope spullen en daardoor is het nu 'normaal' om maar 1-2 jaar te doen met een smartphone, een paar maanden met kleding en een TV na 4 jaar te vervangen. Maar uiteindelijk is dit niet duurzaam vol te houden.

Een ander effect is dat veel productiewerk (inmiddels ook productiewerk bij software) hier is hier is verdwenen. Dat ondergraaft de diversificatie van onze economie en maakt die kwetsbaarder.

Kortom, lage prijzen zijn leuk. Maar ondertussen ondergraaft het veel van wat we ook belangrijk vinden. Het is een beetje het verhaal van alles bestellen via AliExpress en Amazon, om vervolgens te klagen dat de lokale winkelstraat geen leuke winkels meer heeft...
Hier ga ik mij eens in verdiepen. Ben al een tijdje opzoek naar een nieuwe Google loze telefoon. Had zelf de Pixel 3/3a met GrapheneOS op het oog, maar die zijn inmiddels ook alweer 1 en 1,5 jaar oud, waardoor je dus ook eerder tegen het einde van security updates aanloopt.
En uiteraard handig dat de componenten makkelijk te vervangen zijn als de batterij bijvoorbeeld aan vervanging toe is.
Pinephone wat voor jou?
Daar kan ik geen Whatsapp op installeren helaas.

En ja, ik snap de ironie in het gebruik van Whatsapp op een privacy focused telefoon :+ .
Whatsapp is best wel belangrijk geworden tegenwoordig ook voor bedrijven als communicatiemiddel met klanten, Whatsapp groepen met collega's. Whatsapp buurtpreventie . Het wordt best lastig uit leggen aan anderen dat je geen Whatsapp gebruikt.
Sommige klantenservice's accepteren niet eens meer email alleen nog sociale media.
Je zou gebruik kunnen maken van Whatsapp d.m.v. een Matrix bridge?

Zie ook bijv. : https://matrix.org/
Ook een optie, vereist helaas wel een homeserver als ik het goed begrijp.

Een andere optie op een Pinephone of Librem telefoon zou zijn het draaien van Whatsapp op Android in een emulator zoals Anbox
Dan moet je inderdaad Signal gebruiken ipv whatsapp als je echt privacy wilt.
End to End Encryption van Whatsapp maakt gebruik van de encryptie libraries en standaarden van Signal. Op het gebied van encryptie ga je dan ook niet echt significant vooruit als je Signal gebruikt.

Als je kijkt naar aanbevolen communicatie apps op de website van de EFF, dan zie je dat beiden apps aanbevolen worden als privacy compliant

Het grootste privacy “probleem” bij beide apps is toch nog het feit dat je je moet registreren met je telefoonnummer en het feit dat beiden gebruik maken van frameworks van ofwel Facebook danwel Google
Een viertal jaar geleden definitief van whatsapp afgestapt. Gebruik nu nog uitsluitend telegram.
Niet iedereen volgt, er zijn mensen waar ik terug ouderwetse sms'jes mee stuur, en mensen waar je gewoon niets meer van hoort. Maar liever dat dan facebook van data te voorzien... (eigenaars whatsapp)
Ik heb zelf SailFishOS op een werktelefoon en daar draai ik geen WhatsApp op maar dat schijnt er wel op te kunnen. Moet je alleen een toestel vinden dat SailFish compatible is.
De ironie ligt vooral binnen de term ‘op privacy gerichte telefoon’.

1 Een telefoon is per definitie bedoeld voor communicatie.

2 De diverse zaken met gekraakte/uitgelekte PGP-telefoons van criminelen en zelfs die van Angela Merkel bewijzen dat garanties qua privacy van het gesprek niet bestaan.
De originele Jolla Phone uit 2013 heeft vandaag ook gewoon de update naar de nieuwste SailfishOS 3.3.0 gekregen.
Fairphone is een nobel bedrijf maar om de natuur te besparen kun je het beste gewoon je oude telefoon blijven gebruiken. Op de FP3 werkt /e/ natuurlijk zeer goed omdat het bedrijf achter de telefoon meewerkt om het werkend te krijgen, maar je kunt ook gewoon /e/ flashen op je bestaande apparaat.

Als alternatief kun je ook gewoon LineageOS op je huidige of op een tweedehands telefoon flashen, als dat ervoor bestaat. LineageOS is van wat ik kan zien beter up to date dan /e/ voor veel telefoons. De meeste apps van het project zijn gereskinde versies van open source of privacy-vriendelijke apps. Hun app store is een front-end voor F-Droid, hun browser is een gereskinde versie van Bromium (met de copyright verwijderd voor zover ik er laatst over heb gehoord) en hun mail client is een fork van K9 Droid. Met F-Droid en een of twee handmatig toegevoegde repos op LineageOS kun je dus al behoorlijk in de buurt van /e/ wat betreft je services.

Jammer genoeg kun je dingen als Whatsapp niet echt goed gebruiken zonder de Play Services API, niet op Android in ieder geval. Hier valt met wat trucjes omheen te werken (microG etc.) maar Whatsapp zal nooit zo goed werken als op een telefoon met Google Play geïnstalleerd.
Er zijn genoeg appd die Play Services nodig hebben, maar WhatsApp draait anders(2x zelfs) prima op mijn Lineage-toestel zonder Play Services.
Huawei zou toch de makkelijkste non-google-phone moeten zijn tegenwoordig.

Betreffend privacy: ik had eens een geniaal commentaar van een Tweaker gelezen die zei dat hij juist vanwege privacy een Chinese telefoon wilde: als die dan uitgespioneerd wordt, gaat de data naar China, die het nooit met de VS/EU zal delen. En hij had niets met China te maken en wilde daar toch niet heen, dus verloor hij niets.
Ja klopt, idem voor OnePlus en Samsung. Met LineageOS een stevige communitie die het draaiende houden, nadeel vind ik dat ze zo groot zijn. Ik gebruik het liefst een telefoon met één hand, dus zoek iets onder 6inch, liefst onder 5inch.

Wat betreft die Chinese telefoons, wat dat misschien een Tweetje van Kim Dotcom? 8-)
https://twitter.com/kimdotcom/status/1123869425675984897
https://twitter.com/kimdotcom/status/979498330710425602
Accu's kan je tegenwoordig prima vervangen op de meeste toestellen vervangen en als je dat niet kunt dan laat je dat doen voor een paar tientjes en er zit een nieuwe in.

Sure, het is meer werk als het simpel eruit clicken en een ander erin maar het kost doorgaans nog geen 20 minuten.
Ik weet oprecht niet wat ik van /e/OS moet denken. Ja, een google-loze android is fantastisch, maar wat voegen ze daadwerkelijk toe boven LineageOS met microG? Een launcher.

Ze hebben al de nodige controverse gehad met een weer-app die in plaintext je locatie verstuurde, nog steeds standaard Google-servers gebruiken voor een connectivity check en dns, en doodleuk find/replace doen op de copyrightheaders in de LineageOS-broncode.

Er is nog veel meer kritiek te vinden. Ik weet niet zeker wat er waar is en ik er van moet denken, maar ik voel me een stuk prettiger bij LineageOS/MicroG
Ik weet oprecht niet wat ik van /e/OS moet denken. Ja, een google-loze android is fantastisch, maar wat voegen ze daadwerkelijk toe boven LineageOS met microG? Een launcher.
Wat ze toevoegen (of willen toevoegen) is competitie voor Google. Dit houdt in email, cloud storage, notities, contacten en agenda allemaal gesynchroniseerd onder een enkel account. Verder hebben ze een front-end voor F-Droid die er naar mijn mening veel beter uit ziet dan de standaardapp (in ieder geval gebruiksvriendelijker). Ook zijn deze dingen niet per se app-gebonden, door gebruik te maken van o.a. NextCloud en OnlyOffice kun je ook Google Docs-stijl online je bestanden inzien en bewerken.

Veel privacyliefhebbers kiezen ervoor om dit soort dingen te self-hosten, en /e/ maakt van al die geself-hoste dingen eigenlijk 1 pakket en zet het neer onder hun eigen noemer.

Ik vind het bedrijf zelf ook wat vaag als het neerkomt op hun kijk op copyright (ik kan me herinneren te lezen op new.ycombinator.com dat hun browser bijvoorbeeld ook alle copyright had gestript nadat de originele eigenaar had geweigerd mee te werken om de browser onder zijn officiële naam te integreren met het OS) maar ik vind het idee niet slecht.

Omdat de serversoftware ook kan worden geself-host, zou bijvoorbeeld een Google-alternatief als Qwant, Ecosia of Google een eigen /e/ fork kunnen opzetten om hun diensten te versterken. Het idee van een self-hosting pakket voor je hele digitale leven klinkt mij zelf wel goed, eigenlijk.
Ik heb het kunnen vinden, hier is de YCombinator-link https://news.ycombinator.com/item?id=21075675

[Reactie gewijzigd door novasurp op 22 juli 2024 14:39]

Exact wat ik zocht, bedankt! Ik heb op HN gekeken maar mijn zoekopdrachten kwamen hier niet op. Fijn dat jij het wel hebt kunnen vinden!
LineageOS geeft voor sommige telefoons geen security updates meer. /e/ doet dat (nog) wel.
Volgens de website: Assemblage en productie in (weer) China dan wel Taiwan. Had bij een vooruitstrevend en duurzaam merk als fairphone toch verwacht dat ze zoiets als productie los proberen te weken van China. Kennelijk moeilijker dan gedacht.
Inderdaad ik heb ook wat gemengde gevoelens daarbij productie uit China en de grondstoffen komen uit Congo net als vele andere merken maar.. wat zou beter zijn.

Toch grondstof halen en productie doen in landen waar geen of amper arbeidsvoorwaarden zijn en daar proberen iets aan verandering te brengen of die landen negeren en voor landen kiezen die al arbeidsvoorwaarden hanteren ?

Fairphone heeft ook Fondsen en of Bonden ? (onderzoek.. sorry als ik het verkeert lees) opgericht voor arbeid en scholing er is toch een systeem voor verandering blijkt het.
Max Havelaar koffie komt ook gewoon uit Afrika. Het idee is dat je een redelijke vergoeding betaald waar mensen verder mee komen. Noem het ontwikkelingshulp en je komt in de buurt.
Ah inderdaad en dat zou meer moeten gebeuren toch ? sorry voor max maar ik vindt de koffie niet lekker.. maar ik heb weleens rijst, wierrook, thee, suiker, etc. van Fairtrade en sommige winkels hebben ook iets er tussen in.

Dan staat hun eigen huismerk van de winkel er op + het Fairtrade logo en ik heb dat eens op gezocht en er gaat iets meer van het bedrag naar boeren dan niet fair trade maar of het 100% FT is geen idee..
Ik ben daadwerkelijk benieuwd; welk andere land produceren telefoons? dwz onderdelenproductie en assemblage lijnen.
Het enige alternatief dat ik kan bedenken is Samsung in Zuid-Korea. En die zijn niet happig om hun productielijnen te delen met een minor 3rd party.
Ik heb /e/ OS een half jaartje op mijn OP3 in gebruik. Na ontwennen van Google prima te doen.
De afgelopen maanden heb ik /e/OS gebruikt. Dat kan ik iedereen die Big Tech-sceptisch is, aanraden. Ik gebruikte bij gebrek aan beter (eerlijker) een tweedehands Samsung. Ik ben blij dat /e/OS nu beschikbaar is op de Fairphone 3, ik hoopte er al op!
Als deze Fairphone 3 iets van een 3 jaar mee gaat voor alleen bellen en sms zonder onderdelen te vervangen dan zit ik er serieus over na te denken en dat zou een 150€ per jaar zijn dus iets van 11€ per maand.

Moet eerst even onderzoek doen van hoe eerlijk daadwerkelijk deze Telefoon is want ik weet wel hoe Fairtrade werkt en het zou meer moeten gebeuren maar het is en blijven bedrijven en die moeten verdienen..

Heeft iemand ervaring met de 2 eerdere modellen ? de eerste was uit 2014 en de tweede uit 2016 en als deze nu nog kunnen bellen dan lijkt mij het wel iets en zou het de eerste Smartphone zijn die ik nieuw koop :)

Update..

Bij de eerste zoek https://www.belsimpel.nl/fairphone-3/dark-translucent gelijk op deze site en ik zie dat er een link is tussen Tweakers en Belsimpel maar ook dat er een inruil service is.

Geen idee wat de normale inruil waarde is maar bij aankoop van de FP3 krijg je 20€ inruil voor een standaard telefoon en 75€ voor inruil van een Fairphone dus zou je er van uit kunnen gaan.

Om nu 20€ van de 450€ af te halen en over 3 jaar bijvoorbeeld nog eens 75€ om een FP4 te halen ?

[Reactie gewijzigd door Tri Force op 22 juli 2024 14:39]

Die voucher kun je dus niet gelijk gebruiken bij de aanschaf, maar krijg je pas na de aanschaf en kun je pas dan besteden op producten.
Inderdaad :)

Maar die is dan bedoelt voor FP4 of anders een nieuwe FP3 en de huidige verkopen aan een Student met goede bedoelingen maar niet voldoende centen voor een nieuwe We Cycle want Fairphone is niet de enige die recyclen kan ;)
Ik vind dit soort verhalen altijd moeilijk, ja er staat heel veel op de website en ja het is een mooi verhaal, alleen wie controleert het? Ze moeten ergens beginnen natuurlijk. Ik zou best 100 euro extra willen betalen voor een telefoon die op een correcte manier geproduceerd is, maar 300-350 euro meer? Nee, dat gaat, in mijn ogen, nergens over. En je mag dan niet klagen over de oude specs, kom, je moet dit soort projecten juist een spiegel voorhouden anders wordt het nooit wat, discussie uitlokken doe je juist met zo'n toestel. Anderen geven het al aan, is meer recentere specificaties niet juist duurzamer? Dat de componenten tussen de telefoons niet verwisselbaar zijn snap ik ook niet echt, dat was toch juist het doel? Het is vast mooi, maar moeilijk verkoopbaar op deze manier, ik ben niet tegen het concept, maar dit prikkelt mij absoluut niet. Toch is het goed dat mensen er over nadenken en dat is misschien ook wat het doet, toch doel bereikt?

[Reactie gewijzigd door hrichard op 22 juli 2024 14:39]

Ik heb medelijden met de gebruikers van /e/OS als ze op internet willen zoeken voor oplossingen voor hun OS. Slashes en andere tekens gaan vaak niet lekker op internetzoekmachines.

Marketing-wise is het supertof, maar praktisch is het ruk.
Tussen quotes zetten zou kunnen helpen, toch?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.