Maker van Android-alternatief /e/OS brengt dit jaar nieuwe Murena-telefoon uit

De maker van Android-rom /e/OS brengt dit jaar een tweede Murena-telefoon op de markt. Details over de Murena Two zijn er nog niet, maar het toestel zou privacyvriendelijke hardwarefeatures krijgen. Daarnaast denkt de maker erover een tablet uit te brengen.

De hoofdontwikkelaar van /e/OS, Gaël Duval, schrijft dat in een roadmap voor het besturingssysteem voor de komende jaren. Hij wil een opvolger maken van de Murena One, die vorig jaar uitkwam. Details over de Murena Two zijn er nog niet; het is dan ook onbekend of die dezelfde prijs van 350 euro krijgt als het eerste model. Wel teaset Duval 'custom hardwarefeatures' die gebruikers die privacy belangrijk vinden, volgens hem kunnen waarderen. Ook daarover noemt hij geen details, maar op een bijbehorende foto is te zien dat de telefoon naast een fysieke toggleknop ook een rood lampje heeft. Mogelijk toont dat lampje aan dat er bijvoorbeeld een camera of microfoon actief is.

Duval teaset daarna dat hij ook het ontwerp van een 'tabletserie overweegt'. Daarvoor moet echter nog worden besloten welke hardware erin komt te zitten.

De maker van het OS wil daarnaast het komende jaar enkele nieuwe privacyvriendelijke features naar het besturingssysteem brengen. Duval noemt daarbij 'een nieuwe back-updienst' en een feature waarmee de accuduur van het toestel verlengd kan worden. Ook wordt de fotoapp vervangen door een app genaamd Memories en er komt stemherkenning in het OS te zitten. Verder werkt de maker aan verbeteringen van de synchronisatiedienst eDrive en brengt hij de Advanced Privacy-module als losstaande app uit voor Android-gebruikers. Die dienst blokkeert trackers in andere apps.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

25-05-2023 • 13:31

58 Linkedin

Submitter: Ossebol

Reacties (58)

58
58
31
1
0
21
Wijzig sortering
Ik heb vaker gekeken naar telefoons als alternatief voor Google/Apple,
echter is de playstore/apstore altijd een lastig punt.
Je wilt wel over, maar toch wil je al je apps kunnen blijven gebruiken.

Ik zie hier wel een passage over in de roadmap, maar het is mij daarbij niet duidelijk of dat dit probleem op dit moment getackeld is.
totdat hier een goede oplossing voor is zit ik denk ik toch nog vast aan Apple.
echter is de playstore/apstore altijd een lastig punt.
Op Android is nog wel om de playstore heen te werken, hier zijn alternatieven of je kunt nog sideloaden. Wat het voor meeste gebruikers lastig maakt is het ontbreken van Gapps. Gapps is meer dan alleen je Playstore, Google maps en Gmail, maar bijvoorbeeld het framework dat veel applicaties gebruiken om bijvoorbeeld je locatie te bepalen. Veel apps die niets met Google te maken lijken te hebben zijn alsnog afhankelijk van die frameworks, en er zijn wel niet Google alternatieven, maar de compatibiliteit en kwaliteit/stabiliteit laten nogal eens te wensen over.

Ik ben zelf een paar jaar terug over gestapt op Apple, maar een telefoon zonder Gapps lijkt me in het dagelijks leven te omslachtig.

Toch hoop ik dat dit soort initiatieven door blijven zetten, als er maar genoeg druk en awareness is word dit vanzelf mainstream.
Bijna is tegenwoordig wel een mouw aan te passen behalve Firebase Cloud Messaging (Push Messaging in de volksmond).

Zowel GrapheneOS en /e/-OS hebben geen keus dan het op een bepaalde manier integreren. GrapheneOS doet het via een sandboxed Play installatie, /e/ door microG te gebruiken.

Sommige apps springen goed met je data om en gebruiken FCM alleen om de app te waken, door middel van een leeg bericht te sturen. Maar zoals bekend hebben verreweg de meeste Android devs compleet lak aan gebruikers hun privacy (danwel uit luiheid of kwaadwillendheid) en gooien de boel gewoon plaintext in het Push bericht, waar Google gezellig mee kan lezen.
Los daarvan begint het kijken van Google natuurlijk al bij de installatie van het GAPPS/GSF.
Ik probeer onze overheid er af en toe van te overtuigen dat de vereiste GSF voor hun apps eigenlijk corruptie is als ze hun apps zo nadrukkelijk blijven pushen. Ze doen namelijk net of je een gratis overheidsapp mag/gaat gebruiken terwijl je je hele leven met het commerciële Google gaat delen. Even wordt er dan geschrokken gereageerd, maar de app ontwikkelaars weten dat dan al snel een draai te geven, waardoor men er geen aandacht meer aan geeft.
[...]

maar een telefoon zonder Gapps lijkt me in het dagelijks leven te omslachtig.
Hangt er maar net van af wat je er allemaal mee doet. Ik zou niet meer terug willen in ieder geval, het enige wat ik mis is de DigID QR code scanner maar hoe vaak heb ik die nodig? Dan maar ID:PWD met een SMS controle.
Het is al een jaar of 5 terug dat ik voor het laatst zelf Adnroid gebruikt heb, en al wel meer dan 10 jaar terug dat ik voor het laatst custom roms gedraaid heb.

Toen was het meer een wapenwedloop. Zonder officiele Google ROM, kon je geen bank app gebruiken. Toen daar een oplossing voor was mocht je telefoon niet meer geroot zijn. Iedere keer was er wel iets dat niet werkte of niet stabiel was. Ik wil gewoon een telefoon die werkt.

Tegenwoordig zijn er alternatieven voor Google services die voor 95% de problemen oplossen, totdat je net die eene niche applicatie hebt die het niet doet.
Ik heb GrapheneOS en de enige bank app die niet werkt is contactloos betalen. Dat deed ik al niet, dus dat mis ik niet. Verder kan ik gewoon geld overmaken en alles.

Het installeren van GrapheneOS is ook geen ramp ofzo, dat is tegenwoordig in 15 minuten gedaan vanuit je browser op een laptop of computer. De enige handelingen die van je worden gevraagd is om af en toe op de 'next' knop te drukken als je ziet dat je telefoon klaar is met herstarten.

Alles bij elkaar had ik het veel ernstiger verwacht - mede omdat ik ook vroegâh veel met custom ROMs gedaan had.
Gelukkig kun je ook om bankapps heen. Ik zit bij ASN Bank en die hebben een keurige mobiele website, die ik gewoon kan gebruiken op Ubuntu Touch. Even browser aanklikken, dan op de ASN-bankfavoriet op het scherm en klaar. Kost slechts één klik meer en kan er verder alles mee doen.
Ik merk op mijn google-loze toestel dat er wel steeds meer apps die afhankelijk zijn van de google apps.
Bijvoorbeel de Gemini app, die knalt er tegenwoordig uit met de melding dat ik moet checken dat 'google play' enabled is. De app zelf heb ik dan weer geinstalleerd via Aurora (die het tegenwoordig ook vaker niet doet dan wel).

Daarnaast heb ik mijn toestel helemaal geent op Nextcloud, zodat ik toch wel wat cloud spul heb, maar het syncen van agenda's en contacten via DavX ed. is ook niet helemaal stabiel. Ik merk toch dat ik af en toe afspraken mis in mijn agenda die dan door anderen zijn aangemaakt.

Dus het kan allemaal wel, maar echt pijnloos is het niet.
Als websites als apps zouden kunnen functioneren en je voor een OS alleen maar een snelkoppeling icoon nodig hebt zou dat kunnen werken. Maar volgens mij is dat ook weer heel lastig om te doen.
Vooral lastig te implementeren qua performance. Je zit altijd met die interpreter. Webapps kunnen nou al in iOS en Android. In iOS kan je zelfs Javascripts als achtergrond taak laten uitvoeren, weet niet hoe dat zit met Android.

Op iOS
Open je browser
Ga naar de website waarvan je een webapp wilt maken;
Kies delen (afhankelijk van je browser gaat dat op een andere manier)
Kies voor ‘Zet op beginscherm’;
Geef de webapplicatie een naam naar keuze;
Plaats de webapp op je beginscherm door op ‘Voeg toe’ te tikken

Wat ik dan wel zo jammer vind is dat de webapp niet als een losse browser wordt geopend. Standaard wordt hij geopend als een tabblad en dat werkt niet altijd even handig.

Heb geen Android dus weet even niet hoe het daar gaat, maar ook daar wordt hetzelfde ondersteunt had ik begrepen.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 25 mei 2023 14:47]

Tja IOS was de eerste met webapps, dit all in IOS 1 omdat ze geen apps hadden. Echter achtergrond taken etc. Hebben zo nooit toegevoegd en houden ze nu dus gewoon tegen. Dit omdat ze nu een machtspositie hebben. Dus maken vee bedrijven een "frontend" app, inlogen en hub, naar de website. Maar dit werkt natuurlijk niet voor all hardware aansturing.
16.4 dus de vorige update hebben ze dat gedaan, is dus nog vers van de pers.
Ik kan beamen dat deze uitleg ook zo werkt op Android. In ieder geval voor Firefox. op Android.
Omdat ik zo'n vervelende brommobiel bestuurder ben en ik het soms fijn vind om te weten hoelang ik ergens over doe, gebruik ik een beta van TomTom waarin je het maximum snelheid van je voertuig kan invoeren dan houd hij hier rekening mee met route berekening etc maar dus ook met de tijd. Deze website heb ik als webapp op mijn telefoon gezet en werkt vlekkenloos.

heb ook een Mastadon-achtig platform als webapp geinstalleerd en ook dat werkt fantastisch. nooit problemen mee gehad.
Het beroerde is dat die store alleen maar bestaat omdat je computer weigert de eindgebruiker hardware-executables te laten uitvoeren. Anders kon je programma's draaien ipv apps.
Welke computer weigert dat?
Verder zijn apps/programma's gewoon synoniemen voor elkaar? App is een afkorting voor applicatie/application wat altijd door elkaar met programma/program is gebruikt :? . App wordt vaker gebruikt voor programma's op een smartphone of tablet, maar is er zeker niet uniek voor.
Mijn Galaxy met ARM Cortex heb ik nog geen ARM-programma zien uitvoeren. Jij wel?
kan wel. wel -static meegeven met gcc want android blinkt uit in alles anders willen doen.
daarom ben ik benieuwd naar https://postmarketos.org/
Waar heb je het over? Smartphones draaien geen ARM executables. In Android zit de gebruiker op user-level. Niet op system-level. Android apps is het enige wat je kan draaien. Of ben je zo'n C# ontwikkelaar die het verschil tussen native en virtueel niet kent omdat de boeken het alleen maar over de syntaxis hadden?
Ik cross-compile dagelijks c/c++ voor linux/gnu.
Als ik een c programma op mn android wil draaien, gaat dat, maar er zijn geen libraries die ik wil aanwezig, dus moet ik alles static linken. En dan heb je een binary voor arm of aarch64 die je kan draaien. Ssh of adb naar je telefoon etc etc.

En zo heb ik mijn android al arm programmas zien uitvoeren, dat was de vraag toch?

Wat je verder bedoeld met user- en system-level begrijp ik dan weer niet. ik gebruik die terminologie toch niet op dezelfde manier vrees ik.
Een Android-app is geen ARM-binary en Android is geen linux maar er losjes op gebaseerd. Je kan geen hello_world.c naar je telefoon sturen en uitvoeren. Waar gaat de tekst heen? Je moet er eerst een app van maken, of een ARM-kernel draaien die native I/O ondersteunt. En die draait native weer niet op linux. Die snapt apps niet. Onbekend data-formaat...
Je begon over een arm-programma, en nu ben je bij android-apps.
Ik haak af, ik zal niet met jou overeen komen
Hoe ik begon:
Het beroerde is dat die store alleen maar bestaat omdat je computer weigert de eindgebruiker hardware-executables te laten uitvoeren. Anders kon je programma's draaien ipv apps.
Altijd die simpele valse projectie... Kun je de discussie niet winnen, gewoon doen alsof het ergens anders over ging.

[Reactie gewijzigd door blorf op 26 mei 2023 22:23]

Ik denk dat ie hier doelt op het feit dat je geen applicaties kan draaien die native gecompiled zijn voor ARM, zoals je bijvoorbeeld ziet op Raspberry Pi. Maar dat je vast zit aan het APK ecosysteem wat op een (java) VM of interpreter (hybrid apps) draait.

in zijn/haar definitie is dan (als ik het goed begrijp) een programma een ARM executable en een app een APK met bytecode/script code.
Ik heb jaren SailfishOS gebruikt van Jolla.

Die hebben een Android emulator ingebouwd wat heel behoorlijk werkt.
Het blijft altijd wat behelpen maar bijna alles kon ik voor elkaar krijgen op dat ding.

Uiteindelijk ben ik gestopt met het OS omdat de browser niet heel hard werd ontwikkeld op dat moment.
het idee van dat OS is nog steeds prima, privacy en met swipen kan je het meeste bedienen.

Helaas gaat de rest van de markt harder en kunnen ze het nauwelijks bijbenen.
browser is wel flink verbeterd in 4.5 overigens
Op android kan je nogsteeds prima gewoon apps zelf installeren. Veel leveranciers bieden dit niet aan maar via dingen als APKMirror is dat wel een component die je kan overbruggen.

Het zit meer in overige (google) frameworks die ze in hun apps verwikkelen, wat roet in het eten gooit en dat is gewoon een ontwikkelaar/aanbieder ding.

Op Graphene schijn je Google's hele reutemeutebende te kunnen sandboxen. Maar voor Graphene moet je persé een pixel hebben.
Wellicht is iets soortgelijks over te brengen.
Je gebruikt de dienst en dus eigenlijk google dan alsnog, maar wel alleen strikt beperkt tot de context van de app.
Ik heb vaker gekeken naar telefoons als alternatief voor Google/Apple,
echter is de playstore/apstore altijd een lastig punt.
Je wilt wel over, maar toch wil je al je apps kunnen blijven gebruiken.
En daarom ben ik geen groot voorstander van initiatieven zoals /e/OS. Android is behalve een besturingssysteem ook een ecosysteem. En het ecosysteem is een probleem voor ons als consument.

Android (maar specifieker AOSP, het open source gedeelte) is op zich prima, alleen dat is maar een deel van de ervaring. Zonder Play Store is Android een soort van kreupel, het wordt zelfs als minpunt gezien dat Huawei deze mist, terwijl dat juist de problemen met zich meebrengt, bijvoorbeeld via de Play services.

Gebruik je /e/OS, houd je indirect het ecosysteem Android in stand, terwijl het juist belangrijk is om afstand te creëren hiervan.

Daarom gebruik ik Sailfish. Helaas ben ik daar afhankelijk van de Android support (voor Whatsapp), maar ik hoop dat dat ooit verdwijnt.

Ik blijf er bij: we moeten af van het ecosysteem van Android. Ondanks alle effort, blijft het gericht op het tonen van (veel) reclame, verzamelen van gegevens en schiet het tekort in een fatsoenlijk updatebeleid. Ja, het schiet te kort. Jolla lukt het al jaren om geen reclame te tonen in apps voor Sailfish, geen gegevens te verzamelen en wél fatsoenlijk updates uit te brengen. Al jaren, en ze bouwen ook niet hun eigen hardware.
Ik ben het helemaal eens met wat je hier zegt: het is ergens een zwaktebod om een alternatief voor Android en iOS te baseren op een fork van Android. Daarom ben ik ook geneigd werkelijke alternatieven als Sailfish en Ubuntu Touch te steunen.

Echter, de enige (enigszins recente) telefoons die officiële ondersteuning krijgen van Jolla zijn allemaal van Sony. Mocht Sony op enig moment besluiten om hun mobiele telefoon tak op te heffen wegens teruglopende winsten (zoals LG eerder al deed) dan heeft Jolla wel een flink probleem. Er wordt qua hardware sterk op één paard gewed en dat maakt het een kwetsbare strategie.
/e/OS komt gewoon met zijn eigen store die zowel apps uit de f-droid repos als de play store aanbied. Al dan niet anoniem.
De Google Play Services zijn vervangen door MicroG. En dat werkt verbazingwekkend goed. Meeste aps werken gewoon en dat is inclusief bank apps
Ik kan de kbc app installeren, maar die laat geen payconiq betaling meer toe als die niet via de Play Store werd geinstalleerd. Iemand een oplossing hiervoor?
Klopt, heb hetzelfde voor. Ticket staat ondertussen een jaar open bij KBC. Maar dat had ik dus ook al voor op LineageOS met google play services. Dus daaraan lijkt het niet te liggen .

[Reactie gewijzigd door Kai Nickson op 25 mei 2023 19:04]

ik kan bevestigen dat k'ching van kbc (voor dochter) werkt op lineageos+gapps.
De telefoon is nu 2x trager en barst van de reclame.
Het probleem blijft dat het dan inderdaad werkt, maar dan opeens niet meer. Of je moet allemaal capriolen uithalen om het dan weer werkend te krijgen. Leuk als je van lekker met je telefoon prutsen houd. Maar voor mij persoonlijk is me telefoon gewoon echt een gebruiksvoorwerp die ik gebruik voor me communicatie en apps. Eerlijk gezegd vond ik zelfs dat de officiële Android zelfs nog te veel getweak was dagelijks om het allemaal lekker soepel en lange batterijduur te houden. Zit uiteindelijk dus maar weer op Apple. Toegegeven af en toe is dat gesloten systeem bijzonder irritant, bijvoorbeeld hoe je dan met je Garmin watch niet individueel kan kiezen welke apps je notificaties ziet en welke niet simpelweg omdat Apple hun daar niet bij laat en zo hun eigen apple watch een streepje voor geven. Maar het feit dat me telefoon gewoon altijd perfect werkt en lang met updates supported blijft kan ik gewoon niet om heen. Ik heb gewoon de tijd momenteel niet om op mijn telefoon met allemaal instellingen te lopen spelen. Ik ben kwa telefoon wat dat betreft echt geen tweaker maar een dood normale consument. Dan is zo een telefoon waar ik met allemaal alternatieve dingen aan de haal moet om zelfs me standaard apps werkend te krijgen echt helemaal een stap te ver helaas. De nieuwere android telefoons zijn inmiddels geloof ik al wel weer wat beter dan een paar jaar terug, dus misschien dat ik daar nog wel eens een uitstapje naar wil wagen. Maar alternatieve OSen gaat em voor mij voorlopig echt niet worden helaas.
Handige in android is wel dat je al die apps die in de playstore zitten ook op je telefoon kan zetten zonder playstore, je hoeft enkel de APK ( installatiebestand) op je telefoon te zetten.
Voor mij biedt GrapheneOS precies dat wat jij omschrijft. Wel de Google Play Services en Play Store kunnen gebruiken maar dan in een sandbox. Ik ben nu een maand of drie geleden overgestapt en ik ben er echt enorm blij mee!
Maar sandbox of niet, je moet je wel inloggen waarschijnlijk? Anders kan je niets installeren bv?
Dus dan blijft Google informatie over je verzamelen?
Sorry voor de late reactie. Maar ik gebruikte altijd Aurora als alternatieve appstore. Daar kon ik alle apps uit de Google Play store installeren zonder Google account. Maar die werkt helaas niet fantastisch meer. Ik gebruik momenteel apk-mirror als alternatief. Ik probeerde met mijn comment meer aan te geven dat het wel mogelijk is om gewoon de Google diensten te blijven gebruiken.
Oké, alsnog bedankt voor de reply!

Ik zit nu nog in het “andere kamp” maar probeer wel zo goed mogelijk bij te blijven zodat ik weet waarnaar te migreren eens ik de overstap maak :)
Ik heb zelf een Asus Zenfone 8 met e/os. In combinatie met mijn eigen Nextcloud (geen Murena cloud). Ik kan niet anders zeggen dan heerlijk!

De ingebouwde appstore werkt prima en laat me alle Android apps uit de playstore en de f-droid repo downloaden.

De regiobankieren app moest ik wat Magisken. ING en DigiD werken zonder issues.

En de ingebouwde maps applicatie vind ik gewoon heel fijn werken. Simpel, functioneel met verkeersinfo.

Accu duur is ook beter dan stock.

Ik ben echt positief verrast door e/os!
bartje, ik gebruik zelf e/os de playstore die erbij geleverd word heeft alle google apps. Ook de apps die in bepaalde landen niet te laden zijn.
Louis
Ik draai al tijden /e/Os op mijn fairphone (3 en nu 4) en inderdaad kom ik wel eens tegen een app aan die niet helemaal wil werken. Maar er zijn genoeg alternatieven via F-Droid of anders de eigen app-store of eventueel Aurora (die ik wel meer gebruik dan de eigen store).
Enige waar ik echt tegenaan liep: mijn aankopen van Polytopia overzetten (no-go) en redelijk wat gedoe om mijn Chinese Mi-watch werkend te krijgen (van APK-mirror alternatieve Chinese versie van Wear-Os en oudere versie van Mi-watch, want de meest recente versie ondersteund dit model niet meer). Geen idee of ik nu alles doorgeef aan China of toch aan Google hierdoor...
En oh ja, gedeelde Google-docs documenten kan ik alleen inzien, niet bewerken op de telefoon...

Verder ben ik dik tevreden met /e/OS 😊

[Edit, had bij aanpassen naar hoofdletter abusievelijk een D in plaats van F getikt... 🙄]

[Reactie gewijzigd door Savantas op 25 mei 2023 16:38]

Eerst miste er een hoop apps in de store van /e/. Maar nu staan alle apps er wel in zover ik heb gezien. Gebruik nu vrijwel nooit Aurora meer.
De bedoeling van dit besturingssysteem is, volgens mij, dat je juist geen Google meer gebruikt. Dus ook geen Google Pay.
Wat ik wel lastig vind is dat je niet je bank app kan gebruiken. Sommige wel, maar mocht er iets mis gaan dan gaat je bank niks doen in tegenstelling tot standaard (Google) Android.
D-Droid ken ik niet, bedoel je niet F-Droid? In elk geval is Neo-Store wel een fijnere frontend ervoor (fijner dan Aurora wmb)
De titel heeft het over een Android-alternatief, en de inleiding zegt dat het Android is...

Na wat Googlen lijkt het dus inderdaad om Android te gaan. Het is een versie zonder 'proprietary' software van Google erop die bepaalde diensten van Google online ook probeert te vervangen, het probeert dus een geheel eigen Android ecosysteem op te zetten. Een fork van de LineageOS lijn van Android roms.
If you want to get nerdy!!

Nee dit is geen android, het is een fork van Android die "/e/OS" heet.
Android - is een opensource OS voor telefoons en tablets ooit gestart door Google
Google Android - Android met Gapps
"/e/OS" - een Android fork met extra privacy features

Meestal als we het hebben over Android gaat het om "Google Android". Google overgiet Android met zijn eigen sausje, dit is wat Android eigenlijk geschikt maakt voor dagelijks gebruik op een telefoon. Android zonder Gapps is zo goed als nutteloos, het aantal apps dat werkt is beperkt en zelfs die apps installeren word al lastig aangezien de playstore van Google is.

Als je Android zonder Google wilt gebruiken ben je wel even bezig om er een werkbare telefoon van te maken. Er zijn ook forks van Android zoals "/e/OS" waar meeste van die Google services zijn vervangen met alternatieven waardoor die telefoons "out-of-the-box" een stuk bruikbaarder zijn.

Of "/e/OS" echt een ander OS is dan Android kunnen we over discussiëren, maar dan is Android ook gewoon Linux. Sommige forks van Android kunnen wel echt wijzigingen doen hoe een telefoon functioneert terwijl je er nog wel je standaard WhatsApp applicatie op kunt installeren. Android is gewoon een solide basis en stiekem word het op meer plekken gebruikt.
Android zonder Gapps is zo goed als nutteloos
Daar valt over te discussieren. Er zijn legio mensen die LineageOS of /e/ zonder Gapps hebben draaien (waaronder ik) en daar zeer tevreden over zijn.
de ironie: ik heb LineageOS op een pixel4 draaien en het doet alles wat ik nodig heb:
Mail, Kalender, Navigatie, MFA, Signal (en met grote tegenzin Whatsapp (via matrix-synapse met element als client app) etc...
games doe ik niet aan dus die mis ik niet op mn telefoon.
Als store gebruik ik overigens F-Droid

[Reactie gewijzigd door michielRB op 25 mei 2023 15:01]

Hoe doe je zaken als bankieren en contactloos betalen dan? Want daar is niet veel voor in F-Droid.
Contactloos betalen met je bankpas. Bankieren met een bank.
Als je bank een iPhone of Android telefoon eisen dan zoek je gewoon een bank die je wel laat betalen. Zo´n bank die een bank is.

PS: Ik snap het wel en ik heb ook geen bank. Ik heb iets dat mijn inkomen ontvangt en mijn geld limiteerd. (La Caixa)
Via Aurora Store kan je apps van de Play Store downloaden, met een anoniem account of je eigen google account.

Ik bankier ook gewoon op /e/os.
Volgens mij wordt elke fork die zijn oorsprong in AOSP (Android Open Source Project) vindt normaliter Android genoemd? En ja, Android is weer een afgeleide van Linux (idem voor bijv. ChromeOS). Al hangt het misschien ook van je bubbel af of men het wel/niet Android/Linux noemt.

Fabrikanten & rom makers kunnen AOSP + hardware drivers + eventuele aanvullingen van o.a. Google (gApps en de play store bijv.) in hun Android build meenemen, maar dan blijft het Android als de basis AOSP blijft. LineageOS, en daardoor /e/OS, is ook nog altijd een afgeleide van AOSP (met aanpassingen!) en dus gewoon een Android variant.

Het zijn gewoon allemaal verschillende Android distributies. Net zoals je veel verschillende Linux distributies hebt voor de desktop maar die nog altijd gewoon Linux blijven. Android distributies zijn dus ook weer een subset van alle Linux distributies.
In dit rijtj́e ook vermeldens waard leOS
https://leos-gsi.de/
Enkel dit is een GSI wat je dan moet flashen met fastboot

- All versions are 'de-googled'. This means that the OS itself does not send unwanted data to Google Server

- All LeOS versions are vanilla versions, so without any Google Play Services.
- Gapps do NOT work in LeOS

- A LeOS MicroG version is integrated as Google Play Services replacement. With it
- no device registration,
- no creation of a Google account,
- no push messages via Google Push server
Het is inderdaad een lineage fork met een microg en daardoor weet google niet wie je bent. Ook stop het systeem trackers en volgers.
Even los van het inhoudelijke vind ik het prachtig dat dit soort ontwikkelingen realiteit zijn. De communities van het xda forum waren, in ieder geval jaren terug, geweldig.
Vond op YouTube een kritische review van de Murena One, hun eerste eigen smartphone die vorig jaar uitkwam en ook op /e/OS draait. https://www.youtube.com/watch?v=tFjvgVl1eLs Wat me daarin vooral opviel is is dat het gebruik van de Advanced Privacy modus de telefoon erg langzaam maakt tijdens het browsen.

Verder nog een video van de makers van Murena waarin ze uitleggen op welke manieren en wat voor verschillende data Google/ iOS allemaal van je doorsturen naar Google HQ/ Apple HQ:
https://youtu.be/hAlYYwK61_I?t=419

[Reactie gewijzigd door choogen op 27 mei 2023 12:25]

E/os, gebaseerd op android 11 voor mn pixel 5 een tijd gebruikt maar ik miste toch eea aan functionaliteit welke android 13 wel biedt. Daarnaast vind ik Gpay toch wel super makkelijk.
Enige oplossing voor mij was dus lineage + Magisk. Core Gapps er op en gaan met die banaan.
Ik heb eerlijk gezegd /e/OS nog nooit gezien en lees hier voor de 1ste keer van het bestaan ervan. Op zich wel leuk om te zien dat er misschien weer eens wat concurrentie komt voor Google en Apple.

In die zin heb ik het wel altijd jammer gevonden dat Windows mobile nooit een succes geworden is. Ik vond dat met die tiles eigenlik best prettig werken en best snel. Alleen jammer dat Microsoft het niet voor elkaar kreeg een goede appstore op te zetten en er veel te weinig apps waren. Mede ook wel de rede dat Window RT een flop is geworden en niet op kon tegen de Google Playstore en de Apple Store.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee