Maker Google-loze /e/OS brengt eigen smartphone Murena One uit

Het bedrijf Murena dat achter de gestripte versie van Android zit, kondigt een eigen smartphone aan. De Murena One is een smartphone die is uitgerust met Murena's eigen versie van Android, /e/OS. Dit is een versie van het besturingssysteem zonder de diensten van Google.

De Murena One is de eerste telefoon van Murena zelf en is standaard is uitgerust met /e/OS. Het besturingssysteem was al beschikbaar voor een aantal andere telefoons. Zo ondersteunt de Fairphone 4 sinds begin dit jaar de bètaversie van de Google-loze versie van Android.

De Murena One is een 6,53"-smartphone die is uitgerust met een Mediatek Helio P60-cpu en een Arm Mail-G72 900MHz-gpu. De opslagruimte is 128GB, maar kan worden uitgebreid met een MicroSD-kaart. De smartphone heeft standaard 4GB werkgeheugen en een 4500mAh-batterij. Aan de achterzijde van de telefoon zit een 48MP-camera en aan de voorzijde zit een 25MP-camera.

Samen met de nieuwe smartphone wordt ook de eerste officiële versie van /e/OS V1 uitgebracht. In dat besturingssysteem zijn alle Google-diensten verwijderd. Dat zorgt ervoor dat een smartphone geen contact meer maakt met de servers van Google. Het OS maakt bijvoorbeeld gebruik van een andere zoekmachine en gebruikers kunnen de telefoon gebruiken met een Murena-account in plaats van een Google-account.

De Murena One kost 350 euro. Volgens de website van de fabrikant is het toestel momenteel al uitverkocht. Volgende maand worden de eerste toestellen naar klanten verscheept die de smartphone reeds hebben besteld.

Murena One

Door Robert Zomers

Redacteur

31-05-2022 • 16:52

65

Submitter: Jerie

Reacties (65)

65
65
40
6
0
22
Wijzig sortering
Ik gebruik LeOS, wat nog waterdichter is qua privacy (incl. uitgaande calls naar Google!) dan /e/, en wordt onderhouden door een oud teamlid van /e/.
Dit is een GSI, dus kan je installeren op de meeste telefoons die Project Treble ondersteunen.
Installeren van apps kan inderdaad vanuit Fdroid (open source apps) of Aurora store (play store apps).
Er zijn versies gebaseerd op AOSP en LineageOS.
https://leos-gsi.de/
Je kan hem installeren met en zonder root. Al mijn bank apps werken gewoon.
Ik heb LeOS-S (12.1) draaien op mijn kleine king kong mini 2 rugged phone 8-)
Oeeh die zijn zeer interessant om eens te bekijken (zowel ROM als telefoon)
[LeOS] wordt onderhouden door een oud teamlid van /e/.
Gaat daar nog een belangrijk stukje drama aan vooraf aan de hand waarvan we de motivatie en de vakkundigheid van LeOS kunnen beoordelen? "LeOS" betekent immers "Leaving eOS", wat op het eerste gezicht niet zo sympathiek overkomt.

Komt root ook met detection evasion? Of werken bank-apps en bijvoorbeeld Netflix alleen op de niet-root versie?

[Reactie gewijzigd door Sando op 23 juli 2024 10:48]

Het 1e moet je maar aan de dev vragen ;)

Ik gebruik zelf Magisk, met Magisk-hide voor de (bank-)apps die geen root lusten.

oob werkt:
ASN, N26, Monese, Curve
met Magisk hide:
bunq, Openbank, Revolut

Netflix: geen idee, gebruik ik niet.

ps MicroG is geinstalleerd in een speciaal aangepaste versie dat cloud messaging geblokkeerd heeft(!).
(dus echt nul contact met google servers. Dit betekent ook dat je dus geen berichtjes krijgt van apps die geen eigen push systeem hebben maar alleen gcm gebruiken)

[Reactie gewijzigd door birdibird op 23 juli 2024 10:48]

Benieuwd waar je apps vandaan kan halen. Ze hebben blijkbaar een eigen "App Lounge", die weer gebruik maakt van cleanapk.org.
https://e.foundation/e-os-available-applications/ geeft een zoekpagina waar je kan zien of jouw favoriete app beschikbaar is.
Anoniem: 1588026 @Jeldert31 mei 2022 17:44
Met de "vernieuwde" App Lounge kan je (net zoals Aurora Store) nu veel meer apps downloaden, inloggen kan anoniem of met een Google account. Het gebruik van cleanapk.org zijn ze aan het afbouwen en zou tegen het einde van het jaar verleden tijd moeten zijn.
Weet je welke bron hun 'App Lounge' daarna gaat gebruiken om hun APK's vandaan te halen? En weet je misschien waar/of hier meer informatie over te vinden is? Specifiek dit stukje over /e/OS vind ik vrij mysterieus, en dat stoort me. Ik gebruik zelf e/OS/ en heb om die reden hun eigen app store gedisabled en handmatig F-Droid en Aurora Store geinstalleerd om zelf beter inzicht in en beheer over mijn packages te krijgen.

[Reactie gewijzigd door pixeled op 23 juli 2024 10:48]

Anoniem: 1588026 @pixeled31 mei 2022 19:37
https://gitlab.e.foundation/e/os/apps

Blijkbaar gebruiken ze "GPlayApi from Aurora OSS"
Google-loos en dan inloggen met een google account. Lekker dan.
Maar het kan ook anoniem, precies wat jij wilt dus. Mochten er mensen zijn die de app-historie bij willen houden, is het toch fijn dat die mogelijkheid er is?
Zelf blokkeer ik de Google domeinen op mijn netwerk. Ik weet inmiddels dat de Aurora Store dan niet meer werkt. Dat betekent dat Aurora je dus direct in contact brengt met Google.
Ik blijf hopen dat overheidsapps en banken in een open appstore terecht komen. Dat kan F-droid zijn, maar eigenlijk zou de EU er een moeten aanbieden die we als 'vertrouwd' kunnen beschouwen.
Hmm nou daar staan alle apps die ik gebruik mbt financiën niet bij, behalve PayPal. Geen banken, CC, beleggingsapps, etc.
Eigenlijk is het alleen daardoor al niks voor mij. Benieuwd hoe anderen daarmee om gaan.
Ja het wordt tijd dat het aan banken, als nutsbedrijf zijnde, wordt verplicht om google vrije telefoons te ondersteunen (en unlocked telefoons in het algemeen).
Nu verplichten ze aan ons afhankelijkheid van google of apple.
Je kan prima de ABN AMRO website gebruiken i.p.v. een app. Niemand verplicht je de app te gebruiken.
Jawel.
Het probleem is dat als je pas stuk is, je geen nieuwe pas meer (per telefoon: bellen) kan aanvragen.
Ze verplichten dat nu via de app OF naar het dichtstbijzijnde kantoor te gaan wat tijd heeft.
Sinds het kantoor in Zaandam nu gesloten is en Amsterdam het te druk had, moest ik naar UTRECHT toe om me als een crimineel te laten fotograferen.
"Ja meneer, u MOET een selfie maken met dit apparaat voor de beveiliging, anders stop ik direct de aanvraag voor de nieuwe pas"
O zijn er nog kantoren open dan? Zozo
Als dit werkelijk het enige nadeel van het OS gaat zijn dan gebruik ik graag het pasje dat ik toch al bij me heb. Hoe dan ook heb je met dit OS betere softwareondersteuning dan bijvoorbeeld Pinephone met bijv Manjaro of Mobian.
Ze moesten een smartphone in PC-stijl uitbrengen. Geen verplichte binary data, opstarten van interne opslag, usb. sd of netwerk, en alles draaien wat compatible is met de architectuur. Voor ontwikkelaars ook interessanter. Direct op de hardware in plaats van binnen een framewerk dat zelf ook helemaal uit software bestaat.
Geen verplichte binary data is op de PC helaas ook tegenwoordig eigenlijk niet meer mogelijk :'(

Op zijn allerminst heb je de intel shit die in de processor ingebakken zit (Intel Management Engine). Dat is op zich dan nog wel gebaseerd op Minix maar helemaal closed source.
Dat is een firmware subsystem. Geen idee of het ook op een of andere manier bereikbaar is. Het enige wat ik er ooit van vernomen denk te hebben is een harde schijf die zelfs tot na een reset naar de BIOS activiteit bleef vertonen. Er gaat niets van over het netwerk...
Een firewall moet hoe dan ook iets naar buiten zien gaan wat hij niet kent. Dat valt bij beveiliging zo door de mand. En de bestemming ook. Het probleem is dat alles aan TCP/IP moet voldoen om weg te kunnen, aangezien providers en modemfabrikanten waarschijnlijk niet allemaal stiekem Intel steunen.

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 juli 2024 10:48]

Tegenwoordig is software ontwikkeling het aan elkaar rijgen van frameworks. Alles zelf schrijven maakte namelijk de ontwikkeling langzaam en zelf de hardware aansturen was erg ingewikkeld. Ik denk niet dat u helemaal begrijpt waar u om vraagt. De jaren 90 zijn lang geleden.
Een Raspberry met de specs van mijn Samsung? Kan wel ARM zijn maar dat maakt het als het goed is geen andere computer.
Als deze apps niet werken gaat het dus echt niet het enige nadeel zijn. App ondersteuning is nou precies het grote probleem van dit soort initiatieven. Nu zie ik veel reacties dat er op allerlei andere manieren wel mogelijk(!) aan deze apps te komen is maar ik heb eigenlijk geen trek in het investeren in een dergelijk toestel+OS om er een later met app update ineens achter te komen dat het ineens niet meer werkt.
Helaas zijn vele websites verre van mobiel vriendelijk genoeg dat ze een goed alternatief zijn voor een degelijke app. Het ging mij bij bank apps niet eens om het betalen want dat gaat, met de beweging richting Apple en Google Pay straks al helemaal niet meer lukken met dit OS.
Als niemand het probeert dan wordt het ook nooit wat. Anders misschien wel :)

Kijk naar Android, ooit ook begonnen met weinig ondersteuning, als alternatief voor een smartphone met iOS of Symbian.

[Reactie gewijzigd door HDoc op 23 juli 2024 10:48]

Maar dat was een totaal nieuwe markt met een nagenoeg niet bestaand app-aanbod vergeleken met nu. Grotere partijen hebben het geprobeerd, zoals Microsoft, Ubuntu en Firefox maar daar gaat/ging erg moeizaam.
Ik ben het met je eens dat je ergens moet beginnen maar besef met ook dat je met een paar enthousiastelingen die minder moeite hebben met alle nadelen niet ver genoeg komt.
Ik heb dat ook gehad met de Ubuntu Phone. Dat was een desillusie. Niettemin ben ik geneigd om de hele smartphone weg te doen als ik wordt gedwongen om een account bij Apple of Google te hebben om een smartphone met overheidsapps te gebruiken.
Waarschijnlijk kan je die apps wel installeren via een alternatieve app store zoals Aurora.

Ik gebruik al een tijdje LineageOS en gebruik moeiteloos de Rabo app, Berichtenbox, Coronacheck app, etc. Ik installeer die allemaal via Aurora, die ze geloof ik weer uit de Google store plukt. Soms klagen ze dat ze niet werken zonder Google Services, maar meestal werken ze dan toch (op Uber en Soundcloud na, totnogtoe, maar daar gebruik ik dan de web versies van).
Helaas niet. ABN AMRO app bijvoorbeeld vereist volledige google services en een gelockte bootloader.
Dit is gewoon niet waar. Ik gebruik nu al jaren de ABN-AMRO app zonder problemen op een S9+ met /e/OS/ gekocht bij eFoundation.

OT
ABN heeft de NFC functionaliteit gestopt heeft omdat volgens hun de groep die nog Android 9?? gebruikte het ondersteunen niet waard was. Na de laatste upgrade moet ik het eigenlijk weer eens proberen of het nu wel weer werkt. Toendertijd moest je heel precies je telefoon op de scanner leggen want anders werkte het in mijn geval niet lekker.
/e/OS heb ik nog niet geprobeerd. Dank voor de tip
Eens zien of ik dat aan de praat krijg op een planetCom Gemini PDA (nieuwste android device wat ik heb)
ABN AMRO app bijvoorbeeld vereist volledige google services en een gelockte bootloader.
Dat laatste is onjuist, maar voor dat eerste heb je waarschijnlijk MicroG nodig.

Dat zit in /e/OS en LineageOS-MicroG (dus expliciet de MicroG-versie)

Het is sinds Android 9 haast niet meer te doen om het zelf succesvol te installeren, dus het is wel aan te raden om een ROM te pakken waar het al inzit.

[Reactie gewijzigd door Sando op 23 juli 2024 10:48]

Gebruik /e/ OS sinds een paar maanden op een Xiaomi Mi A2 (een Android One-toestel dat, toen ik het nog met de stock rom gebruikte, zijn laatste beveiligingspatch kreeg in juli 2021). Veel bank-apps vind ik terug en kan ik installeren, ondanks het feit dat ze niet te vinden zijn via de eerder gegeven zoekpagina. M'n account registreren bij m'n twee banken kon ik echter niet, want de apps kloegen over een geroot toestel (wat overigens niet het geval is).
Dat is potentieel omdat het toestel geen footprint heeft. Die worden gebruikt door google safetynet en soms ook door apps om op root te checken, al is dat technisch gezien niet hetzelfde.
Alleen OEM roms hebben standaard een footprint, custom roms die device specifiek zijn hebben daar vaak ook al iets voor, maar niet allemaal. Toen ik AOSP draaide op mijn S8+ liep ik hier ook tegenaan

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 23 juli 2024 10:48]

Er zijn gelukkig wel tools als deze om APKs van de Play Store af te halen, maar die werken dan weer niet als die app Play Services verwacht en je telefoon die niet heeft, maar misschien dat sommige apps het wel gewoon doen.

Voor mij wegen de voordelen van een Googleloze telefoon toch echt niet op tegen de nadelen ervan
/e/ OS werkt inderdaad prima met de apps die ik vanuit Cx File Explorer als backup herstel. Ik heb thuis een oude smartphone waarmee ik met een dummieaccount vanuit de Playstore de gewenste apps installeer en dan backup met CX.
Ik weet het niet van andere banken maar op mijn test telefoon met LineageOS zonder gaps (dus feitelijk ook compleet googleloos) draait de Rabobank app prima.Je moet de apk natuurlijk wel ergens weghalen.
Zelf gebruik ik F-Droid (open source applicaties) en Aurora Store. Hun eigen store (App Lounge) is overigens ook prima. Ondanks gebrek aan Google Play bende nog geen enkele applicatie gehad die niet werkt. Elke maand een update op mijn Pixel 4a :)
Ik gebruik /e/OS nu 3 jaar.

De meeste banken apps werken. Gebruik zelf ING en ASN-Bank. Voor zover ik weet is alleen ABN problematisch.

Ook de meeste andere apps werken, kunnen worden gedownload via hun eigen "App lounge" of bijvoorbeeld met Aurora store.
Maarrr: *betaalde* apps werken niet, die hebben echt het Google framework nodig.
Mijn grootste frustratie is dat ik geen goede vogelkijk app kan vinden. Nou ja, valt mee te leven.
/e/ vervangt google diensten door (betaalde versies van) hun eigen diensten, hoewel er een optie is tot self hosting. Ik weet eerlijk gezegd niet precies wat ik daar van moet vinden.
Prima toch, om de optie te hebben om te betalen met geld in plaats van je data. Voor niets gaat de zon op.
Dat is op zich helemaal waar. Maar voor dit platform zijn de applicatiekeuzes al voor jou gemaakt. Ik zou dan eerder kiezen voor het zelf hosten van ene platform van eigen keuze, zonder vendor lock-in.
Het inloggen op zo'n /e/-account is natuurlijk niet per se nodig. Je kunt de services die je wilt hosten self-hosten en de rest niet gebruiken.

De meeste /e/-applicaties zijn reskins van bestaande applicaties (Bromite als browser, etc.) en vooral aan de serverkant alles aan elkaar knopen is nou precies wat best veel voeten in de aarde heeft. Dat de /e/-mensen daar een kant-en-klaar pakket voor maken, lijkt me alleen maar handig, eigenlijk. Je kunt de applicaties ook gewoon niet gebruiken als je niet de cloud wil hangen, gewoon een kwestie van niet inloggen en eventueel je eigen alternatieven installeren.

Hun pakket is vooral wat management-interface met Nextcloud, Dovecot, ClamAV, Rspamd, Rainloop en nog wat andere open-source tools voorgeïnstalleerd. Je kunt ook services in hun config wegcommentaren of zelf een deployment opzetten die perfect werkt zolang de paden maar matchen met wat de configuratie normaal zou genereren.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 23 juli 2024 10:48]

Edit: deze reactie had ik rechtstreeks bij het artikel willen plaatsen.

[Reactie gewijzigd door EmbarrassedBit op 23 juli 2024 10:48]

/e/ heeft als opzet om de voordelen een custom-rom naar de mainstream te brengen, en dat soort mensen voelen zich nou eenmaal warm en knuffelig als ze ergens een account in moeten vullen :P

Voor de serieuze privacyvrienden is er gewoon nog Lineage (maar dan wel zonder Google services of op zijn minst met MicroG). Of Graphene en Calyx als je een pixel telefoon hebt want ergens anders werken die momenteel niet op (ik begreep echter wel dat Calyx bezig is met OnePlus 8T en 9 ondersteuning). Helaas heb ik zelf net de gewone 8 :'( Ik hoop dat die uiteindelijk ook komt want de hardware is bijna hetzelfde.

Ik zou /e/ zelf ook niet gebruiken omdat het vaak enorm achterloopt qua android versie i.t.t. Lineage (afhankelijk van welk toestel je neemt).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 10:48]

Ze willen even slick zijn als Alphabet en Apple, om zodoende een ruimer publiek aan te spreken dan het typische tweaker-publiek.

Natuurlijk, het volk voor wie "wou, kijk eens aan, Het Werkt Gewoon!" een deal breaker is, wil de ongemakken van een echte Apple- en Google-loze smartphone er niet bij nemen, als het al bij hen op zou komen om zo'n toestel te willen. En de tweakers, die staan terecht argwanend t.a.v. hun "steek al je data in onze cloud-diensten, wij zijn anders dan de grote jongens"-boodschap.
Ik denk dat er best veel mensen zijn die hierdoor gediend zijn, eerlijk gezegd. Mensen die Google-loze Android willen gebruiken, komen vaak uit op de microG-specifieke builds van LinageOS (waar het een en ander in gehackt is om spul werkend te maken). Dat is op zich een prima ROM, maar het is wel best wel barebones.

Een ROM waarin gewoon een alternatieve cloud-host zit ingebouwd (die je eventueel zelf eenvoudig op zou kunnen zetten!) zou denk ik voor een hele hoop van die mensen een mooie oplossing zijn. Helemaal de losse telefoon met dit OS voorgeïnstalleerd is makkelijk, geen geklooi meer met bootloaders en ROMs en toch je eigen server gebruiken.

Het blijft een niche-publiek, maar dit is een onderschatte niche in de Android-wereld.

Dit zou ook een uitkomst kunnen zijn voor bedrijven die bedrijfstelefoons willen kunnen beheren, al mist daar nog wel een goede MDM-oplossing. Een bedrijfstelefoon die met de bedrijfscloud verbonden is, lijkt me best een goede insteek waar je flink geld mee kan verdienen als dienstverlener (al is het alleen maar met de support-contracten).

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 23 juli 2024 10:48]

Google kan alleen maar “gratis” zijn omdat wij het product zijn.
Het zal niet voor iedereen werken, maar het is natuurlijk prettig om de optie te hebben.
Wat ik me nu eigenlijk afvraag bij dit soort telefoons, dus ook bijvoorbeeld de Volla Phone: is dit nou beter qua privacy dan een iPhone?
Ik denk dat je eerst "beter" moet kwantificeren om die vraag te beantwoorden.

Met een IPhone vervang je privacy technisch alleen maar Google door Apple. Of dat beter is is een kwestie van vertrouwen wat je zelf in deze move hebt.
Het enige functionele verschil tussen Google en Apple is dat Google de kennis die ze over je hebben gebruiken om je advertenties te voeren en Apple op dit vlak niets met je data claimt te doen.

Met zo'n kale Android phone kan je dat hele verhaal überhaupt bij big tech weg halen en zelf doen.
Ik vind dat beter. Maar dat is toch sterk persoonlijk.

Verder is zo'n smartphone een object met nogal wat te overwegen facetten waar privacy er uiteindelijk één van is.
Dus de vraag die je op zich stelt is ook beperkt van waarde. Het is immers niet alleen maar een kwestie van "oh je wil privacy, koop een iphone".
Android kan je arbitrair apps op installeren bijvoorbeeld daar zit verder geen tech reus tussen. Genoeg mensen die daar ook zwaar aan trekken.
Repareerbaarheid van smartphones is ook steeds meer een hot item.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 23 juli 2024 10:48]

Ik gebruik dit ook al een tijdje op mijn telefoon. Account netjes geregistreerd via mijn eigen nextcloud server. Mbt tot apps: installeer f-droid en via daar aurora store. Dan ontbreekt je aan niets :)
Ook even vermelden dat apps verplaatsen van het ene scherm naar het andere zeer moeilijk is. Je moet de app zeer ver naar de rand schuiven en die daar meer dan een seconde houden, maar eens de launcher overschakelt naar het volgende scherm gaat het zeer snel en ben je vaak al een nieuwe home screen aan het maken voor je te ver versleepte app. Een app drawer of een app library heeft het ding ook niet, wat je niet wil zien moet je verslepen of de-installeren. Oh en van de weer-widget kan je niet eens de locatie instellen, werkt enkel op basis van locatiediensten. Er op tikken voor meer gedetailleerde gegevens gaat ook niet, doet gewoon niets. Al met al heb ik de indruk dat de look (niet de feel) van een iPhone benaderen prioriteit had boven functionaliteit.

Hun maps-app "Magic Earth", de enige stock app die niet open source is, bevalt me dan weer wel. Heel functioneel, natuurlijke stemmen, en betere routes dan Google Maps. Maar die kan je ook gewoon gratis downloaden voor Google Android-toestellen of iPhones.
The Murena One shows exactly how hard it is to de-Google your smartphone: https://www.theverge.com/...artphone-degoogle-android
Ik gebruik /e/OS al jaren ook en ben zeer tevreden over ze.
Hier wordt ik erg enthousiast van! Weet niet hoe de SoC zich verhoud tot de Qualcomm 845 die ik nu heb? Maar dit is wel een potentiële vervanger.
Mediatek is vooral goedkoop budget spul en wordt niet lang ondersteund. Custom ROMs zijn hier altijd lastig omdat ze de kernel sources niet uitbrengen (ondanks dat ze dat moeten ivm open source!), al is dat in dit geval niet echt nodig omdat je dit toestel juist voor de gebruikte ROM zal kopen. Echter is de vraag hoe lang het ondersteund gaat worden. Het viel me al op dat ze daar niets over zeggen, waarschijnlijk omdat ze afhankelijk gaan zijn van mediatek. En laat die nou net een slechte reputatie hebben op dit gebied.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 10:48]

Hun nieuwe Dimensity SoCs zijn best kekke chips, maar hoe het met support zit weet ik niet. Met name in het begin was MediaTek echt een prijsvechter, zonder "flagship" modellen, maar ze zijn steeds dichter naar Qualcomm en Samsung toe aan het kruipen. Misschien dat ze ook qua support mee moeten gaan doen om te concurreren op dat niveau ? Dat zal dan nog niet voor Helio P60 gelden die in deze smartphone zit, maar misschien geeft het hoop voor de toekomst.
De Helio P60 is al een wat oudere SoC ( 2018 ) en in rauwe performance waarschijnlijk merkbaar trager dan de SnapDragon 845. ( bron )
Echter met een (potentieel) schoner OS zou het verschil mogelijk niet direct merkbaar hoeven zijn.
Ben ik het of lijken die icoontjes een beetje heel erg op die van apple?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.