Pebble-oprichter Eric Migicovsky start petitie voor kleine Android-telefoon

Pebble-oprichter Eric Migicovsky is een petitie gestart om aan grote smartphonefabrikanten te laten zien dat er animo is voor kleinere Android-telefoons. Volgens Migicovsky zijn de Android-smartphones te groot en moeten er weer modellen op de markt komen die kleiner zijn dan 6 inch.

Migicovsky is van mening dat er tenminste 50.000 handtekeningen nodig zijn om duidelijk te maken dat er vraag is naar een kleinere Android-telefoon. Met de petitie hoopt hij dat bijvoorbeeld Google en Samsung weer gaan overwegen om kleinere Android-smartphones te ontwikkelen.

De smartphone die Migicovsky voor ogen heeft, moet een scherm hebben van ongeveer 5,4 inch. Daarbij moeten er geen concessies worden gedaan op het gebied van de camera's en moet de smartphone op stock Android draaien. Migicovsky schrijft dat hij voor een dergelijke telefoon best 800 dollar overheeft.

Mochten de grote techbedrijven geen gehoor geven aan de oproep van Migicovsky en zijn volgers, dan is hij naar eigen zeggen van plan om het heft in eigen handen te nemen: "Als niemand er een maakt, dan ben ik genoodzaakt er zelf een te ontwikkelen". Volgens Migicovsky is dat niet de ideale oplossing en hoopt hij dat een bestaande smartphonemaker weer kleinere Android-toestellen wil overwegen.

Eric Migicovsky werd bekend als oprichter van het bedrijf Pebble, dat in 2013 een smartwatch op de markt bracht via een zeer succesvolle Kickstarter-campagne. Pebble werd in 2016 overgenomen door Fitbit, dat later weer werd gekocht door Google.

Als voorbeeld van een kleine Android-telefoon noemt Migicovsky de Sony Xperia Z5 Compact, waar geen opvolger van verscheen.

Door Robert Zomers

Redacteur

17-05-2022 • 21:30

135 Linkedin

Reacties (135)

135
135
55
11
0
72
Wijzig sortering
Ik vind 50000 handtekeningen wel weinig voor een doel als dit. Stel dat dit maar 1% is van de mensen die echt een kleinere telefoon willen kom je op 5 miljoen mensen. Volgens https://www.counterpointr...%20272%20million%20units. zijn er in 2021 272 miljoen Samsung telefoons verkocht. Die 5 miljoen is dan niet veel maar de extra moeite die het Samsung (of wie het zou doen) ervan heeft zal meer problemen en kosten opleveren dan winst. Extra ontwikkelingen, extra kost hardware transport, extra assemblage, reparatie onderdelen op voorraad houden, software ervoor ontwikkelen en updaten, ect. En die 5 miljoen is niet eens extra winst. Grote kans dat genoeg van die mensen anders evengoed een Samsung hadden gekocht. Dus ik zie het met die 50000 handtekeningen niet gauw gebeuren. Vooral niet nu de EU ook nog eens bezig is met de update beleid van minimaal zoveel jaar.
Fairphone daarentegen, maakte winst met 95.000 stuks (pdf).
Als fabrikant kan je niet meer vragen dan de concurrent, als je je toch nauwelijks onderscheidt.
Dan maak je al snel verlies, als je het schaalvoordeel/marktonderzoek/ervaring/whatever van een Samsung ofzo niet kan bijbenen.
Maar als je een niche bedient, zoals zo'n kleine (of dus eerlijke) telefoon, kan je best een dikkere winstmarge hanteren.
Dan is niet alleen de vraag hoeveel mensen dat zeggen te willen, maar ook hoeveel zij bereid zijn daar daadwerkelijk voor te betalen.
Een fairphone mini... Dat zou nog eens wat zijn!
Dan zou ik overwegen om iOS te verlaten!
En dan wel met een goede camera.
Wil je een nieuw Android toestel dan kan je kiezen tussen grote toestellen en nog grotere toestellen. Dat iedereen een groot toestel bezit wil dus niet zeggen dat iedereen daar blij mee is. Er is simpelweg geen keuze.
Klopt ,of overschakelen naar Iphone
Ja alleen die prijs ivt met wat je krijgt is bij de iphone mini compleet scheef. En dan vinden ze het gek dat die slecht verkoopt.
Valt wel mee hoor. TCO is vergelijkbaar door de langere afschrijfperiode (die stopt nadat software niet meer support is).

Samsung heeft leuke beloftes gedaan maar de bewezen trackrecord van Apple >=5jaar. De bewezrn track record van mijn S9 is ongeveer 3 jaar.
Dat is een vrij ondoordachte opmerking. Android en IOS hebben beide een geheel eigen en zeer verschillend publiek. Uiteraard zijn er mensen die overstappen maar het gros blijft bij hun keuze daar de systemen bepaalde eigenschappen hebben waar iemand een sterke voorkeur voor heeft.
Dat zeg ik niet. Ik zeg alleen dat ik 50000 laag vind. Ik zou liever ook mijn eigen droom telefoon willen hebben. Ik zie liever de ouderwetse telefoon met een home/terug knop aan de onderkant 1, camera niet in het scherm, minder troep in de software (dan bedoel ik niet bloatware maar bijvoorbeeld de gallerij is gewoon een gallerij en geen spul als verhalen erin), browser precies kunnen instellen zoals je zelf fijn vind werken, bepaalde functies aan of uit kunnen zetten van de os. Dus ik snap zeker wel dat mensen hun eigen wensen hebben.
Samsung heeft ook heel wat telefoons uitgebracht elk jaar [0] waarover die 272m verdeeld wordt. Volgens de pricewatch hier op Tweakers bijvoorbeeld 185 uitvoeringen sinds 1-1-2021. Als het alleen over verschillende modellen gaat, lijken er ~30 in 2021 uitgebracht te zijn. Dat zou betekenen een kleine 10m per model. Maar ten eerste: sommige modellen zijn natuurlijk een stuk populairder dan andere. En ten tweede, aangezien je bron gaat over alle shipped smartphones over 2021, kunnen we aannemen dat modellen van voorgaande jaar/jaren daar ook onder geteld zijn. Ik denk dus dat Samsung genoeg modellen uitbrengt elk jaar die een oplage <5m zullen hebben.

Of 50,000 handtekeningen voldoende zijn om een bedrijf als Samsung te overtuigen weet ik alleen niet. Ben wel benieuwd wat de oorzaak is dat geen enkele fabrikant op dit moment een kleine smartphone produceert...

[0] https://www.samsungsfour....l-list-released-year.html
Het element is 'high-end'. Er moeten in een kleine smartphone concessies gedaan worden. Dit is het eenvoudigst te doen door functies weg te laten. Voor high end smartphones is er altijd wel een reden waarom die kleine 'perfecte' high end smartphone niet voldoet en er dan toch maar voor de grotere gekozen wordt.

Ik vond dat Sony de juiste concessies maakte met hun compact série, al waren ook die net iets te groot, maar ze zijn er mee gestopt voor on gekende redenen.
Ik vind 50000 handtekeningen wel weinig voor een doel als dit.
Dit had ik ook een beetje ja. Voelt meer alsof hij bewust een laag doel gesteld heeft om te kunnen zeggen “zie je nou het is geslaagd”.

Voor 50.000 potentiële kopers gaan ze bij Google of Samsung geen toestel ontwikkelen. En voor 500.000 eigenlijk ook niet schat ik zo in.
Het is niet zo dat enkel mensen die de petitie tekenen zo'n toestel willen. Als er 50K mensen tekenen weet je dat dat maar een klein deel is van de groep die zo'n toestel wil. Niet iedereen weet van de aktie en/of tekent.

Dus 50K is best veel, afhankelijk van op welke termijn je die verzameld. Het is toch een flink signaal naar fabrikanten als je dat snel lukt. Je moet het een beetje in verhouding bekijken.
Stel dat dit maar 1% is van de mensen die echt een kleinere telefoon willen kom je op 5 miljoen mensen.
Dit zei ik in de 2e regel al. Ik ga dus nergens van uit dat 50000 iedereen is. Ik ging er dus al van uit dat 99% het niet zou tekenen voor wat voor reden dan ook. Maar het ging mij vooral om dat 50000 gewoon laag is voor wat er alles wat er moet gebeuren. Er komt veel werk bij kijken om een extra nieuwe telefoon uit te brengen en te onderhouden. Daarnaast zal het dus eigenlijk weinig extra winst opleveren voor Samsung (of Google) want al een groot deel van de gebruikers heeft gaat bij de volgende telefoon weer dezelfde merk nemen. Of ik dus een verplichte grote telefoon koop of keuze heb tussen een kleinere en grotere Samsung zal zeer waarschijnlijk wel weer mijn geld krijgen en dus is het geen extra winst. Wel hebben ze er extra ontwikkelingskosten, extra personeel, extra machines, ect voor nodig gedurende tijd dat de telefoon/onderdelen gemaakt worden en onderhouden van de software. 50000 stemmen zou ik dus al zo een groot bedrijf als Samsung/Google waarschijnlijk niet snel serieus nemen. Doe dan wat groter als 500000 stemmen. Dat klinkt al een stukje serieuzer maar ook niet onmogelijk als er echt zoveel animo voor is.

[Reactie gewijzigd door Daoka op 18 mei 2022 14:38]

Ik stoor me al jaren aan het feit dat een goeie Android telefoon van een normaal formaat (max 5.5", voorkeur zelfs 5") niet meer te krijgen is. Al is 600 Euro wel een beetje de max prijs die ik er voor ogen heb. 1 tandje lichter op de CPU dan high-end is vaak ook al meer dan zat. Maar een goede camera is wel een van m'n vereisten. Ik zou dus maar al te graag zo'n kleiner model nemen.

De Pixel 2 voldeed voor mij nog het beste. Inmiddels een Pixel 4a wat in de buurt komt, maar ik stoor me behoorlijk aan het rand-tot-rand principe. Onderste deel van het scherm (waar vroeger je speakergrill zat) is totaal nutteloos want je (ik) moet je hand constant verkrampen om het toestel (met 1 hand) te kunnen bedienen.

Ik hoop dan eigenlijk ook dat er heel wat meer dan 50.000 handtekeningen onder komen :) Die van mij zal er zeker een van zijn.
Toen de Smartphones groter werden, besloot Sony Mobile met de Xperia Z1 Compact te komen. Op het moment van introductie was het (device/handheld) een bommetje aan innovaties en tegendraadheid, met als gevolg dat Sony zich op de kaart wist te zetten in de Smartphonemarkt. Daarnaast verkocht het model zeer goed.

De opvolgers bleven doorkauwen op hetzelfde recept, terwijl er binnen de divisies van de camera's en mobile een vete ontstond die, achteraf gezien, Sony idioot veel geld gekost heeft (Een goede camera op een smartphone is sinds 2015 alleen maar belangrijker geworden en daardoor zelf een reden om een Smartphone te vermijden). De concurrentie kon met dezelfde camerasensor veel beter resultaat laten zien.

Want, naar mijn idee / beleving, ook niet hielp was de verwachting van de verkoopaantallen: Het moest tenminste de getallen halen van de Z1c (hint: Geen van de opvolgers heeft dat behaald). Tsja, dan snap ik ook wel dat investeerders zoiets hebben van "waarom steken wij hier onze resources in?".

Is dan er echt geen markt voor een high-end compacte smartphone zoals de Xperia Compact-line? Die markt is er zeker wel, maar in aantallen en bereik moet het anders aangepakt worden.
Ik weet ook zeker als Sony Mobile volgend jaar besluit om alsnog met een 4,7 - 5" inch high-end smartphone op de proppen komt, dat het zal verkopen. Sterker nog, als de vete met de camera-divisie bijgelegd is en verder zou besluiten om het compact concept a la XZ1 en/of Z1c zou herkauwen -- de echte liefhebber het alsnog zou accepteren.

Het enige wat Sony Mobile NIET moet doen is de verwachting scheppen/kweken dat men de Samsung Galaxy S-lijn van #1 zal verstoten. Keep the numbers on the more exclusive side

[Reactie gewijzigd door D_Jeff op 17 mei 2022 22:20]

Een probleem is denk ik wel dat de high-end chipsets zoals de Snapdragon 888, 8 gen 1 en Exynos 2200 een steeds hoger (piek)vermogen vragen van de accu. Dat verbruik blijft hetzelfde bij een kleinere behuizing met navenant kleinere accu. Zie ook de Galaxy S21/22, die een relatief slechte accuduur bieden t.o.v. hun grotere broertjes. Hetzelfde geldt voor de iPhones. Een hoop mensen willen wel een high-end compacte smartphone, maar een hoop mensen willen ook een betere accuduur omdat ze het eind van de dag niet halen met hun huidige smartphone. Hoeveel mensen zijn bereid nog verder op de accuduur in te leveren t.o.v. een huidige 'compacte' high-end smartphone? Dat zullen er denk ik relatief weinig zijn, en een compacte smartphone met goede accuduur wordt denk ik lastig zonder op de prestaties in te leveren t.o.v. flagship modellen.

Snel, compact en goede accuduur. Kies er twee...

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 18 mei 2022 01:05]

Het merendeel van de rekenkracht in een telefoon is nodig voor het aansturen van pixels. Heb je minder pixels dan heb je minder rekenkracht nodig waardoor er een relatie zit tussen de schermgrootte en benodigde rekenkracht. Een 6.7" scherm met 2.5 miljoen pixels daar heb je veel meer rekenkracht voor nodig dan een 5.5" scherm waar je 0.9 miljoen pixels op zet. Een kleine telefoon kan dus best een SD888 krijgen, echter kan het (piek)vermogen gerust gelimiteerd worden zodat deze gelijkwaardig presteert (aantal fps bijv) als zonder limiet op een groot scherm.

Een klein scherm verbruikt ook minder minder energie dan een groot scherm. Dus een kleine telefoon heeft minder stroom nodig voor een scherm én kan met minder stroom voor de cpu nog steeds gelijkwaardig presteren waardoor de accu dus ook kleiner kan.

Een accu schaalt in een telefoon dus heel erg mooi mee met het scherm; een grote telefoon heeft vanwege de (extreem) hoge schermresolutie en groot schermoppervlakte gewoon ook een grote accu nodig, terwijl met een klein scherm je ook met een kleinere accu goed mee kan komen..

Je ziet in de PW veel een correlatie tussen schermgrootte en accu. Neemt het scherm toe in grootte met factor X dan moet/wordt de accucapaciteit met X2 groter: een 5.5" telefoon zit rond de 3.500 mAh terwijl de 6.7" rond de 5.000 mAh zitten, en een 4" vroeger rond de 1.800 mAh zat, en allemaal halen zo'n beetje een dag op een accu.

Een high end chip, een 5" scherm en een 3.000 mAh accu geeft je daarom alle drie je opties; snel, compact én goede accuduur...
Je hebt helemaal gelijk dat het stroomverbruik meeschaalt met de schermgrootte en resolutie en dat hetzelfde geldt voor de accucapaciteit. Dat betekent echter niet dat die allemaal gelijk (1:1 verhouding en lineair) schalen. De telefoons met de beste accuduur zijn bijna zonder uitzondering de grootste telefoons. En een Galaxy S21 heeft al 'maar' een 1080p scherm en doet het qua accuduur significant slechter dan de S21+ met groter scherm en S21 Ultra met een nog groter scherm dat bovendien een hogere resolutie heeft. Schaal scherm en accucapaciteit nog verder terug naar beneden dan de S21 en logica dicteert dat de accuduur dan nog verder achteruit zal gaan.
Bovendien zal de standbytijd niet beïnvloed worden door schermgrootte of resolutie, maar alleen door de CPU, RAM en communicatiechips (WiFi & cellular). Laat die laatste nou net bepalen of we het over een qua performance high-end telefoon hebben, waarmee mijn standpunt blijft: grootte, prestaties en accuduur: kies er twee.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 18 mei 2022 09:08]

Het kan wel, maar als een fabrikant er te weinig heil in ziet, zullen ze simpelweg niet gemaakt worden. Bij TV's is er ook iets dergelijks aan de hand: er zijn geen grootbeeld matte TV's te vinden. Er is wel markt voor (in huiskamers met veel daglicht is mat gewoon superieur), maar die wordt simpelweg te klein geacht.
Ik snap het probleem met de camera op een telefoon niet zo. Super kleine sensor, wordt een beetje opgeschaald met de camera, maar 999999/1000000 mensen gaan het verschil echt niet zien als er een paar megapixels minder op zitten.

Voor mij is het veel belangrijker dat er een custom rom op kan. Als ze de galaxy S2 terugbrengen, alles hetzelfde behalve de binnenkant, ben ik verkocht. Die telefoon was onverwoestbaar(hij doet het nog steeds) en lag lekker in de hand.
Haha, zo zie je maar dat er verschillen zijn want ik gok zomaar dat 999999/1000000 mensen niet op een custom rom zitten te wachten :+
Ik denk dat je daar nog wel een factortje 10 bij mag doen. :P
Anoniem: 1022589
@D_Jeff18 mei 2022 00:34
Vreemd ja hoe de xperia's ten op zichte van alle concurentie altijd kampten met die 'softe' camera's; je hoefde maar even in te zoomen en de foto was wazig. Verder waren de foto's wel mooi. Echt raar.
De software werd zo ingesteld vermoed ik, maar ja dat is niet te bewijzen.
Inderdaad. Er was een vete tussen de telefoon- en fotocameradivisie en de software is met opzet generft om de fotocamera's geen concurrentie aan te doen.
Het model verkocht niet zeer goed en zette Sony zeer zeker niet op de kaart. In de tijd dat Sony de Compact-serie nog verkocht was het al een gegeven dat niemand buiten Samsung en Apple amper geld verdiende aan de smartphoneindustrie. De Chinese partijen die later actief werden veranderden dit gegeven.

Sony is natuurlijk niet achterlijk. Als het daadwerkelijk goed verkocht hadden ze het wel in hun gamma gehouden. Verder zouden ook andere fabrikanten met alternatieven gekomen zijn.

Er is natuurlijk marktonderzoek naar gedaan en als je om je heen kijkt zie je ook dat mensen massaal grote toestellen kopen. Samsung kwam met de Note en de hele markt volgde.

Sony was overigens ook de eerste met dat smallere aspectratio waarmee je alsnog je telefoon makkelijk kan vasthouden. En daar volgden andere merken wel in en hebben ze dus ook niets exclusiefs mee.

[Reactie gewijzigd door Djoetma op 18 mei 2022 00:49]

ik ben erg tevreden met mijn ienie mini Unihertz Jelly 2
Unihertz heeft een hele range leuke kleine telefoontjes!

https://www.kickstarter.com/profile/jellyphone/created
Je zit dan wel met een Chinees bedrijf plus de Kickstarter garantie.

Ik denk dat veel mensen eigenlijk een soort van mifi willen die je ook als kleine telefoon kunt gebruiken.

Probeer nu maar een mifi te vinden met goede ondersteuning. Kom je uit peperdure Netgear.
Ik zie veel mensen compleet over het feit heen kijken dat een kleine (high end) telefoon gewoon fysiek niet aan de batterij requirements kan komen van de gemiddelde consument. Dit is ook een van de meest voorkomende klachten bij kleine iPhones: de batterijduur is gewoon niet toereikend.

Dan kun je leuk de specs naar beneden halen, maar at that point kom je dus uit op of een premium telefoon met matige capabiliteiten voor een hoge prijs, of gewoon weer een budget telefoon waarvan er al genoeg bestaan.
Hij hoeft niet 6mm dik te zijn, 1 cm of meer is ook prima.
Ik snap niet waarom het zo dun moet, een paar mm dikker en je komt best op 3700mah voor een 5 inch telefoon.
Wat bedoel je specifiek met dat de batterijduur niet toereikend is? Ik heb namelijk altijd kleinere iPhone modellen genomen (heb nu ook een 13 Mini) en die batterijen hielden het altijd een hele dag vol. Pas na een jaar of twee/drie gaat het natuurlijk achteruit (wat normaal is bij een batterij). De 13 Mini heeft sowieso een bizar goede batterij waar ik makkelijk de twee dagen mee haal.

Kanttekening moet zijn dat ik amper op m'n telefoon game of intensieve apps gebruik, maar dan nog vind ik de batterijduur gewoon prima en mij de 13 gewoonweg uitstekend.
Ik zie niks over de eis dat het een high end telefoon moet zijn. En wat zijn de batterij requirements van de gemiddelde consument dan? En waar haal je vandaan dat de meeste voorkomende klacht bij de kleine iPhones is dat de batterijduur niet toereikend is? Wat is toereikend. Wat is het gebruikspatroon van dan? En komt die overeen met het verwachtingspatroon van mensen die een kleine telefoon willen?

De requirements van Eric die volgens mij impact hebben:
- 5.4”-ish 1080p OLED display (60hz ok)[/li]
- 5G world phone
- 4 hours Screen On Time (SOT)

Wat er niet staat is dat het 4 uur aan Fortnite moet aankunnen.

[Reactie gewijzigd door elmuerte op 18 mei 2022 07:36]

Zolang ik maar vloeiend kan typen in een chat app, is dat voldoende high end voor mij.
Wie koopt er nou een telefoon om op 4K farmville te spelen?
Ik weet niet hoe je erbij komt dat de batterijduur van iPhone mini niet goed zou zijn. Mijn iPhone mini 13 houd het makkelijk vol. Prima batterij duur en ik gebruik hem best intensief.
Eens! Nu pixel 4a. Dat bevalt behalve de accuduur heel goed. Maar als ik die in de huidige markt moet vervangen, is er geen alternatief.
Heb iig getekend.
Ik zou eens zoeken op Unihertz.
Ikzelf heb nu al jaren de Atom XL (nog steeds maar een 4inch) en functioneert nog steeds perfect. Batterij gaat makkelijk 2 dagen mee.
Unihertz maakt ook hele kleine telefoons, met eigenlijk alles erop en eraan, zelfs nog de 3,5mm jack!
Same! Vroeger groot fan van de compactere Moto's maar die worden ook steeds groter. Dus wat dieper in de buidel getast en een 4a gehaald. Als die er mee stopt heb ik geen idee wat ik zou halen. Geen iProduct in mijn huis in elk geval :)
Dit voelt als marktonderzoek voor iemand die van plan is om zelf een kleine Android telefoon te gaan ontwikkelen.
Ik vrees een beetje dat deze groep van gebruikers gewoon minder vocaal is. De sociaal media freak, IT-er, media consumer zijn typisch een zeer vocale groep en geven ook graag het meeste uit aan hun smartphone. Oudere mensen, iemand dat het zich eigenlijk minder boeit,... koopt momenteel gewoon wat er voor handen is en zal niet zo snel deelnemen aan zulke marktonderzoeken.
1 voordeel dat je wel hebt met grote toestellen (waar iedereen wel een beetje om vraagt) is een goede batterij. Volgens mij dan finaal het recept waarom ze telkens maar grotere toestellen aan het maken zijn en nu bezig zijn met vouw toestellen omdat ze toch beseffen dat ze te groot worden.
Je kan de toestellen ook gewoon terug iets dikker maken. Dan is er ruimte voor een grotere batterij, het scherm zal minder verbruiken aangezien het kleiner is, er is geen nood meer aan dwaze oversized camera-eilanden/humps/... en de telefoon zelf zal een grotere structurele integriteit hebben. Ik snap dat de toestellen er potentieel wat verouderd zullen uitzien, maar dikkere telefoons zijn toch ook een prima oplossing?
Ik had met de galaxy S2 toendertijd helemaal geen problemen met de accuduur. Die haalde met gemak een dag, zelfs met alle spelletjes die niet geoptimaliseerd waren toen(jonge gozer toen). En je kan mij niet vertellen dat de socs tegenwoordig minder efficiënt zijn. Dan draai je ze op een lagere klok, soit.
Als ie een Pixel 4a achtig toestel (niet groot, aardige specs, goede camera (software), geen/weinig bloatware en een kale Android/Pixel Experience OS) weet te ontwikkelen schiet ie wat mij betreft in de roos!
Ik denk dat je zo iets dan discreet zou doen om als eerste op de markt te komen met een "nieuw" product.
Voor hetzelfde geld is dat nieuwe product al klaar maar probeert ie gewoon een hype te creëren. Is er veel interesse dan komt ie over 2 maanden opeens met zijn eigen ontwerp wat ie zogenaamd in een maand ontwikkeld heeft.
Je gaat als ex-smartwachfabrikant toch niet even gedurende een half jaar geld pompen in thuiswerkende designers/programmeurs om naderhand felbegeerde (inmiddels overpriced) productiecapaciteit te bemachtigenom vervolgens even wat hype te creeren en je 'product' te lanceren ...
Prima toch als er bevestigde vraag is en de grote fabrikanten er niet op inspelen?
Het is vast geen markt onderzoek om daarna te gaan concureren tegen Samsung, dat klinkt erg kansloos.
Er zou vast een groepje zijn die geïnteresseerd is in een kleine Android-telefoon, zeker op high-end vlak. Toch verwacht ik niet dat deze groep erg groot is, aangezien de iPhone 13 mini ook matig verkoopt (Voor Apple-termen).

Ik behoor zeker niet tot de groep, geef mij maar een lekker groot scherm. En voor degene die een kleine Android telefoon willen, hoop op een opvolger van de Asus Zenfone 8.
Om even een tegengeluid te geven, ik heb altijd de kleinere telefoons gekocht en vind het vreselijk om een koelkast op zak te hebben.

Stiekem verlang ik terug naar een telefoon die kwa formaat op een Sony Ericsson W890i lijkt. Wat een fijn ding was dat zeg.
tekenen dus. ik hou ook het meeste van 5" want met werken met bijv een kettingzaag en grote stukken hout/bomen breekt groter te snel. ik ga tekenen :)
Iedereen heeft ook zijn eigen behoeftes. Hij vraagt hier om "great cameras". Ik wil graag een ~5.5 inch telefoon, maar ik heb net als het gros van de gebruikers prima genoeg aan EEN degelijke camera. Daar tegenover is een IP68 rating intussen non-negotiable voor mij en 4h SOT veel te magertjes. Laat die tweede camera weg en geeft me 5h SOT. Ook eSIM en Wireless charging zou ik niet meer zonder willen.

Het is lastig, want als de fabrikanten opvolgen wat hij hier vraagt ga ik die telefoon dus zeker niet kopen. Het fundamenteel probleem is dat er veel componenten zijn, die niet meeschalen zonder kwaliteitsverlies (camera, wireless charging, SoC/geheugen, speakers, eSIM module etc.) Alleen scherm en batterij worden evenredig kleiner en dan zit je dus met een dilemma: je brengt of een telefoon uit die korte accuduur heeft of eentje die toch op andere features beknibbelt. Die keuze betekent dat je of meerdere modellen met afwegingen uitbrengt om iedereen te bedienen of je erbij neerlegt dat je een grote groep mensen niet aanspreekt.

Voor mijn deel worden hier dus onacceptabele trade-offs gemaakt terwijl hij een feature die mij helemaal niks kan schelen in de drie kern-features zet. Van mij dus geen handtekening ondanks dat ik graag een wat kleiner toestel zou willen hebben (dan mijn S20 die voor moderne maatstaven al klein is).

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 17 mei 2022 23:20]

Een Samsung flip werkt anders ook prima hier ik wil niet meer terug naar een normale brick.
Voor mij hoeft het echt geen iPhone mini zijn, maar een formaat zoals de iPhone zelf is al prima (zo rond de 15cm hoogte). Gelukkig voor mij zijn er in die categorie wel nog enkele toestellen, maar als je vervanglijstje ook stock Android, geen release datum van > 1 jaar en in budget categorie zit (echt max €500) begint het fel kleiner te worden.

De enige die momenteel in het vooruitzicht zit dat hieraan lijkt te beantwoorden is de Pixel A reeks (waarvan de 6A zeer binnenkort zal verschijnen).
Alleen jammer dat deze mijn nice to have features als draadloos opladen en headphone jack niet heeft. Als er niets beter uitkomt tussen nu en oktober ofzo zal ik dan mijn tegen dan 5 jaar oude Nokia 5 met pensioen sturen.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 17 mei 2022 22:31]

Hier sluit ik mij bij aan. Voor de meeste gebruikers die een kleine telefoon willen, is een telefoon een bijzaak. Dexe personen willen vaak geen high end of dure telefoon, is wat mij vaak opvalt.
Ik lees in de comments hier dat de 13 mini gewoon ruk is omdat de batterij zo snel leeg is. Dat is natuurlijk heel vervelend voor een telefoon die rond de 900 euries kost.
De iPhone 13 mini verkoopt matig omdat de 12 mini een uitstekende telefoon is voor minder en de goedkope iPhone SE-2022 en zelfs de SE-2020 zijn eigenlijk ook heel prima goedkope 'kleine' telefoons (klein tussen aanhalingstekens, want ik vind deze toestellen ook nog steeds aan de grote kant). Personen die voor een kleine telefoon gaan zijn vast geen grote video-consumers of hardcore gamers maar gebruiken hun telefoon vooral als ehm, telefoon, als communicatie-apparaat. Een groter scherm is dan in veel gevallen geen plus.
Ik gebruik nog steeds de Sony Xperia XZ1 Compact (G8441) uit 2018 met LineageOS. Werkt prima. Ik ga absoluut geen nieuw toestel kopen zolang ze allemaal te groot en lomp zijn.
Zodra deze kapot gaat koop ik een tweede hands of gebruik ik maar gewoon helemaal geen mobiele telefoon.Keuze is er niet.
ik heb een zenfone 8, maar die is mij eigenlijk ook al te groot. Daarvoor had ik een sony xperia compact xz2, dat was eigenlijk het maximum van wat ik nog leuk vind. Helaas had die de geest begeven.
Maakt niet uit de man heeft overschot van gelijk. Zowel ikzelf als mijn kinderen vinden het iphone se of iets groter formaat zoals 5,4 goed. Maar al die mega formaten passen niet in broeken of jaszakken. Destijds was de note spectaculair groot, nu is alles zo groot. Dus ja, graag!
Vergelijk eens een Iphone SE van 2020 met een Samsung S22 van nu:
https://tweakers.net/pricewatch/compare/1786300;1628632/

Lengte S22: 146mm SE: 138,4mm
Breedte S22: 70,6mm SE: 67,3mm
Dikte S22: 7,6mm SE: 7,3mm

Maken die extra 7,6 mm lengte en 3,3 mm breedte zoveel uit? Past het dan ineens niet meer in een broekzak?
Ja die maakt uit bij éénhandig gebruik. De SE is nog net éénhandig te gebruiken door velen, tenzij je grote handen hebt, zal je gevaarlijke houdingen met je hand moeten aannemen om dat met je S22 te doen.
Je hebt een punt, maar mijn SE Kost net geen 500€, die S22 809€ in de pricaewatch. Een telefoon van dat formaat in de sub300€ prijsklasse zou nog beter zijn. Bij mijn dochter van 12 die er nu eentje krijgt, zijn haar handen zelfs niet groot genoeg om een a52 vast te houden…
Ja! Precies!
It's a huuuugeeeeeeee difference!
Nou heb ik specifiek de S22 gekocht omdat het eindelijk weer een vrij kleine high end telefoon is.
Ik ben er ook nog niet over uit of de matige accuduur het me waard is om niet iets groter te gaan..
Ik wilde ook graag de S22 vanwege de "kleine" afmetingen, maar heb de S22+ gekocht omdat ik bang was het niet te redden met de accuduur. En ik doe nu inderdaad een dag met de accu, dus blij dat ik toch een stapje groter ben gegaan.
Anoniem: 1022589
@MischaBoender18 mei 2022 00:21
Vanwege dit, maar ook omdat de camera een softe plek had de S22 weer teruggestuurd naar Samsung en 'ingeruild' voor een ultra.
Je kan inprincipe je soc iets lager clocken lijkt mij? Dan gaat je batterij wat langer mee.
De s22 heeft een modus waar je de soc op 70% kan limiteren om energie te sparen, maar het voelt toch een beetje matig om een gloednieuwe telefoon so te gimpen.
Tjah, de vraag is echter, merk je die 30 % drop? Ik denk dat ik het niet zou merken, aangezien ik niets intensiever doe dan 10 jaar geleden met mijn telefoon.
Fair enough, maar waarom zou ik dan een high-end telefoon kopen om m vervolgens langzaam te maken. Had ik net zo goed een goedkopere telefoon kunnen kopen.
Het ging over het downclocken, daar reageerde ik op.

Ik koop ook telefoons van 200 euro, die gaan gewoon 5 a 6 jaar mee(batterij / software).
Ja.

Als je altijd kleine telefoons hebt gehad, dan is iedere grotere telefoon die je vervolgens vast pakt "lomp".
Vergeet niet dat er om die telefoon ook een hoesje komt of een bumper en die maakt een telefoon ook groter. En in strakke spijkerbroeken of broeken met kleine zakken maakt dat zeker wel uit, helemaal als je zit, want dat zit het allemaal nog strakker.
Ik zit nu met een Sony Xperia 5 II en m'n vrouw met een iPhone 2020 SE. Als die SE een Android was geweest, dan had ik die ook gehad. Maar ik kan niet met fruit overweg.
Als je maar steeds blijft vergroten met 6mm, dan loop je over een x aantal jaren vanzelf met 10" rond. En dan zit je op tablet formaat. Past dat in jouw broekzak?
... daarmee dat die cargobroeken zo heftig over de toonbank gaan tegenwoordig. Binnenkort een smartphonepocket als feature bij de C&A ;)
Er zijn tientallen fabrikanten van Android telefoons en geen één daarvan heeft door dat hier veel vraag naar is? Ik geloof er helemaal niks van. Sony was jarenlang vrijwel de enige met kleine high end telefoons en heeft toen besloten daarmee te stoppen. Apple schijnt geen iPhone 14 mini uit te brengen. Zij zouden als geen ander moeten weten of hier geld mee te verdienen valt en blijkbaar is dat niet het geval.
geen één daarvan heeft door dat hier veel vraag naar is?
Is dat wel zo? Ik zal niet ontkennen dat er vraag naar is, maar is er ook veel vraag naar? Zelfs als er 50.000 handtekeningen komen zie ik dat niet als veel vraag in een markt waar miljoenen telefoons verkocht worden.
Als die handtekeningen via sites als Tweakers binnenkomen, dan is het een heel groot aantal en is het project vaak al geslaagd / gebacked.

Dit nieuws heb ik nergens anders gezien, dan hier op een Tech-website. Het is dus niet gek als een standaard consument dit bericht nooit heeft gezien, laat staan weet wat Pebble is/was.
Als die handtekeningen via sites als Tweakers binnenkomen, dan is het een heel groot aantal en is het project vaak al geslaagd / gebacked.
Nee, want de bezoekers van Tweakers.net en soortgelijke sites zijn een andere doorsnee van de samenleving als de kopers van mobile telefoons.
Momenteel is dit soort nieuws alleen op dit soort sites te vinden. Hierdoor is het bericht zelf al niet meer doorsnee, maar komt het slechts terecht bij de techies en (dus ook) bij de mensen die andere gebruikers informeren over hun smartphone aankopen.

Het bericht zal niet/nauwelijks bij doorsnee mensen terecht komen, waardoor ik vind dat 50.000 handtekeningen al een hoog aantal is van "ons nerds". Als wij de telefoons zouden testen (en dat doen wij zeer uitgebreid) en het komt er goed uit, dan zullen veel normale consumenten de smartphone zeer zeker kopen / worden geadviseerd om het te kopen.

Je kunt dit dus nooit vergelijken met een onderzoek onder de Samsung of Apple consumenten, doordat die berichten wél bij doorsnee gebruikers terecht komt.
Je kunt dit dus nooit vergelijken met een onderzoek onder de Samsung of Apple consumenten, doordat die berichten wél bij doorsnee gebruikers terecht komt.
Nee, dus zijn de conclusies van dit "onderzoek" waardeloos voor de fabrikanten..
Mja dat ligt toch iets genuanceerder hoor. Ik heb ook interesse in een kleiner toestel maar die 13 mini is enorm gehamstringed. Geen 120hz is toch wel echt een device killer in 2022. Anders had ik wél interesse. Probleem is dat de batterijduur dan waarschijnlijk te kort was geworden omdat je er gewoon minder mah in kwijt kan. Als ze dat op kunnen lossen, dan zou ik er zo een halen.
120 Hz op mijn telefoon? Zelfs mijn PC heeft maar 60, waarvoor zou ik 120 fps willen om mijn chat berichten te lezen?

Een galaxy s2 remake zou ik geweldig vinden. Dat ding ging gewoon makkelijk een dag mee en lag goed in de hand. Geen 120 Hz, maar soit.
Scrollen en je hele gebruikservaring is veel soepeler dus 120hz voegt juist heel veel toe. Ook bij het lezen van berichten. Ik wil in ieder geval niet meer terug. Ontbreken van pro-motion is bij veel mensen een reden geweest om de iPhone 13 mini niet te kopen.
Volgens mij valt die vraag wel mee. Die grote fabrikanten zijn slim genoeg om te zien wat de consument nou echt wil. Sony is er ook niet voor niets mee gestopt
Ik denk dat het prijspunt hierin meespeelde. Het is blijkbaar moeilijker geworden een kleinere telefoon te maken voor een zacht prijsje. Ook het gestelde 800 dollar in het bericht vind ik veel te hoog. Ik shop tot 300 euro maar wil ook een kleine(re) telefoon. De laatste telefoon van mij die hier net aan voldeed was mijn moto g5+ die het 5 jaar uit heeft gehouden voor 200 euro aankoopprijs...
inderdaad, geen idee wat voor specs hij verder nog belangrijk zou vinden buiten een klein scherm en nog maar eens 3000 camera's, terwijl users eerder een vlotte cpu/gpu en langere accuduur willen zien voor een redelijke prijs.
Grote fabrikanten weten waar ze het makkelijkst het meeste geld mee kunnen verdienen. Marketing en 'schaarste' doet de consument dan mee laten bewegen.
Tesla is ook groot geworden omdat de grote jongens niet voor elektrisch wilden gaan.
Samsung stond er echt om bekend alles te maken en dan te kijken wat verkoopt. Lijkt me dat ze dat nog steeds doen.
Wie weet is het gevoel van "waar voor je geld" hier belangrijk. Een telefoon kleiner maken, maakt hem niet goedkoper.
Wil de kleine er dan interessant uitzien moet ie ook verfijnder zijn afgewerkt. Of dunner zijn.
Sony is sowieso niet meer echt geslaagd in smartphones produceren als je hun track-record bekijkt van de laatste 10 jaar. Ze maken het wel, maar maken verlies op al hun smartphones.

Er is wel vraag naar, maar dan wel voor de juiste prijs, specificaties (concurrerend) en support (2 jaar na de Z-compact series, kwamen geen software updates meer binnen).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee