Fairphone 2 uit 2015 krijgt Android 9-upgrade

De Fairphone 2, een smartphone van de Nederlandse telefoonmaker Fairphone uit 2015, krijgt een upgrade naar Android 9. Het is de enige telefoon uit die tijd die een upgrade krijgt naar Android Pie. De telefoon is al enige tijd niet meer in de verkoop.

Er is een bètaversie beschikbaar, zegt Fairphone. Die gaat nu alleen nog naar eerder geregistreerde testers, maar zal op een later moment voor meer mensen beschikbaar zijn. De upgrade moet na de test uitkomen. De voortgang is bij te houden via de eigen bugtracker.

De Fairphone 2 kwam eind 2015 uit met een toen al verouderde Snapdragon 801-soc van Qualcomm. Telefoons van die generatie bleven veelal hangen bij Android 6 en kregen geen upgrade naar nieuwere versies van Googles mobiele besturingssysteem. Beveiligingsupdates kwamen nog wel langer uit voor Android-telefoons uit die tijd. Apple ondersteunt zijn iPhones uit 2015, de 6s en 6s Plus, nog wel volop.

Fairphone is een relatief kleine smartphonemaker uit Amsterdam die probeert een duurzamer en eerlijker alternatief te vormen voor smartphones. De fabrikant is opgericht om aan elektronicamakers te laten zien dat er een markt is voor dergelijke smartphones en dat het mogelijk is om een duurzamere productieketen op te zetten, telefoons duurzamer te maken door ze makkelijk repareerbaar te maken en ze langer te ondersteunen met updates en upgrades. Vorig jaar kwam de Fairphone 3 uit, het nieuwste model van de fabrikant.

Uit 2015: videoreview van de Fairphone 2

Door Arnoud Wokke

Redacteur

17-06-2020 • 19:08

91 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (91)

91
88
69
18
1
11
Wijzig sortering
Nu gaan er mensen roepen, maar ja Android 9 komt uit 2018. Tja geef het ze eens na dat dit bedrijf zoveel tijd steekt in een telefoon waarbij je onderdelen zelf kan vervangen als deze kapot gaan en nu nog actief vanuit zichzelf het toestel een update geven.
Toch speelt het wel mee en is het (weer) een indicatie dat Fairphone niet kan meekomen met de huidige tijd. Begrijpelijk, want klein bedrijf aan de mooie Amsterdamse grachten. Maar heeft de consument daar een boodschap aan? Hun laatste telefoon van dit jaar was drie jaar terug al ouderwets, de software werkt wel redelijk maar kan sneller. En als de updates dan ook nog op zich laten wachten, dan moet je wel heel idealistisch zijn om dit als daily driver te gebruiken.

Ik wil niks liever dat Fairphone een succes wordt, het zou in één hartslag mijn telefoon zijn als ze hun telefoons wat moderner kunnen aanleveren en hun software kunnen optimaliseren. Dit is echt noodzaak als er zoveel jaar tussen de Fairphones zitten, want je kan niet met een telefoon die technisch uit 2015 kwam tot 2025 meegaan. Hopen op een flinke investering, ik gun het ze ontzettend. :)

[Reactie gewijzigd door Vincent Roos op 17 juni 2020 19:31]

Tja, als je er zelf eentje koopt wordt die kans natuurlijk weer een klein beetje groter. Ik overweeg wel een Fairphone voor als ik aan een nieuwe toe ben.
Tsja, ik tik dit comment op een telefoon uit 2017 die niet verder komt dan Android 8. Dus hoezo kan Fairphone niet meekomen met zijn tijd? Je zou het bijna omdraaien...

Het enige waar Fairphone niet aan mee wil doen is het jachtige consumentisme, ze doen bewust niet mee in de race voor de beste specs en het nieuwste OS voor de laagste prijs. En het feit dat ze nog steeds bestaan en deze upgrade kunnen uitbrengen is het zoveelste bewijs dat ze iets goed doen, en dus bestaansrecht hebben.

Kortom, jouw stelling dat Fairphone niet kan meekomen in de huidige tijd zegt meer over jou dan over Fairphone.
Amen....
Ik heb liever 5 jaar security updates dan 3 jaar major updates. Nieuwe androidversies voegen vaak weinig toe, meestal zijn het zelfs features die fabrikanten zelf al hadden toegevoegd.

Ik ben nog niets tegengekomen wat ik echt geweldig vond bij een update....eerder issues. Sinds de laatste update naar Android 10 heeft mijn S9 allerlei issues.... Dan liever Android 9 en security updates. De meeste apps werken toch vanaf Android 4.3 of nieuwer ;-)
Als jouw telefoon bij de lancering goed was, zal daar weinig aan veranderd zijn. Maar de Fairphone 2 en 3 waren bij de lancering al ouderwets en op zijn best "redelijk" qua prestaties, voor de prijs van een mid-range. Daar gaan alleen de idealisten mee akkoord, en zelfs daar zag je veel teleurstelling over de specificaties van de Fairphone 3.

Voor de consument is het redelijk simpel. Een ouderwetse telefoon met een mooi verhaal voor €450,- of voor drie tientjes meer een spiksplinternieuwe iPhone SE die perfect aansluit op recente hard- en software en ook vijf jaar ondersteuning heeft. Natuurlijk is de vergelijking oneerlijk, maar dat is kapitalisme en ik zie het somber in voor Fairphone als ze met zulke toestellen komen.

Ik zou graag willen zien dat Fairphone de prijzen verhoogt, samen met de kwaliteit. €650,- voor een goede modulaire telefoon vind ik prima. Het geld gaat het me niet om. Ik wil kwaliteit. En als je dán een jaar of wat de tijd neemt om te updaten moet je dat lekker doen, geen probleem.
Daar gaan niet alleen idealisten mee akkoord hoor. er zijn zat mensen die niet veel van een telefoon nodig hebben. de teleurstellingen die je zag waren vooral een kleine vocale minderheid, niet de meerderheid. netzoals je hier over het algemeen een vocale minderheid op tweakers over dingen hoort, die zijn totaal niet representatief van het algemene beeld van gebruikers.

voor een consument is het geen ouderwetse telefoon. voor een tweaker is het een ouderwetse telefoon. voor mensen die naar specificaties kijken is het een niet zn snelle telefoon, maar veel mensen hebben ook helemaal geen snelle telefoon nodig, sterker nog vaak merken ze het verschil nouwelijks. zolang die kan whatsappen en facebook kan, en een beetje redelijke selfies maken. de rest boeit 90% van de mensen geen flikker, misschien als statussimbool.
Mijn Zenfone 2 uit 2015 is ook nog prima. Als die meer als een Fairphone was — dus met Android 9 en een vervangbare batterij dan zou die niet "binnenkort" vervangen moeten worden. Ik weet nog niet precies wanneer "binnenkort" is, maar zowel de batterij als Android 6 beginnen immers wat ouder te worden.
Ik denk dat je redenering net niet helemaal juist is. I.p.v. "komen uit met oude hardware" kun je ook denken "komen niet uit met de nieuwste hardware".

Het verschil is premium prijs voor cutting edge die wegvalt, waardoor er wat meer spending-budget voor de consument overblijft, wat je dan betaald voor de eerlijkheid van verkregen materialen.

Ik ben met je eens dat de FP2 wil onder de norm presteerde, maar de FP3 doet t prima hoor. Als je geen flagship hoeft, zijn het prima specs. Als je een beetje belt, whatsapped, Facebook/insta-ed etc is het een zeer adequaat dingetje.

En er zijn dus nog veel mensen die de FP2 wel bezitten en die krijgen nu allemaal een update! Mooi toch! Twee jaar na dato klinkt idd erg lang, maar valt wel mee als je daarbij indenkt dat het toch een kleiner bedrijf is dan Samsung o.i.d., en de fabrikanten gewoon niet willen meewerken. Qualcomm steekt gewoon zn middelste vinger op met de melding "Leuk dat je lang doet met je hardware, maar de drivers die we leveren in de nieuwe Android versie vereisten onze nieuwste hardware, je maakt maar een nieuwe telefoon". Ze moeten dus best wel veel doen om het toch (gratis!) aan te bieden. Dan is twee jaar best kort.

En los daarvan geeft het ook wat vertrouwen voor de mensen die een FP3 overwegen, blijkbaar kun je er ook echt langer mee doen, ook software matig.

En los daarvan is een deel van hun missie mensen er bewust van te maken dat je ook lang met een toestel kunt doen. Nou denk ik dat die trend uberhaupt wel gaande is, maar IMO kan dat niet snel genoeg.
Ik weet dat we hier op Tweakers heel erg veel geven om de allernieuwste updates, maar voor veel gebruikers maakt dat een stuk minder uit. Android apps draaien vaak op veel meer versies dan de allernieuwste, dus daarvoor maakt het vrij weinig uit. Een Android 9 upgrade zorgt ervoor dat veel apps weer 1-2 jaar langer blijven werken en de telefoon dus langer meegaat.
Volgens mij past het juist ook wel binnen hun filosofie (en de gedachte van duurzaamheid in het algemeen) om die opvatting van 'meekomen met de huidige tijd' los te laten en meer waarde te hechten aan het duurzame karakter van de telefoon. Op Tweakers kan ik mij voorstellen dat de meesten het hebben van het nieuwste van het nieuwste belangrijker vinden dan dat het per se zo lang mogelijk meegaat.

Het is maar net waar je waarde aan hecht. Ik heb zelf afgelopen jaar ook een nieuwe iPhone gehaald, terwijl mijn iPhone 6 uit 2015 eigenlijk nog prima functioneert (nog steeds, als werktelefoon). Ik ben dolblij met mijn snelle nieuwe telefoon met kekke camera's etc, maar ik ken genoeg mensen die daar niks om geven.
Ik heb de fairphone 3 sinds een jaar. Hij was toen net uit. Ik kan er uitstekend mee uit de voeten. Hij voelt niet traag en er zijn geen apps die ik niet kan gebruiken. Ik kan er naar verwachting nog wel een paar jaar mee vooruit. Nu gebruik ik hem niet voor games, etc. Ik kan me voorstellen dat hij daar niet helemaal kan meekomen.

En ik vind het ideaal dat ik gewoon onderdelen via fairphone zelf kan bestellen, bijvoorbeeld als het scherm kapot gaat.

Op dit moment twijfel ik er niet om een dergelijke telefoon in de toekomst opnieuw te overwegen. En hij maakt dan veel kans.

Bovendien vind ik het bijzonder knap dat ze voor een telefoon met een dergelijk lage oplage toch zolang investeren in updates.
Ik heb de fairphone 3 sinds een jaar. Hij was toen net uit
FP3 werd aangekondigt op 27 Augustus 2019. Deze was toen bij resellers vrijwel direct te koop.
Volgens mij was het ook zo dat Qualcomm geen ondersteuning meer biedt voor Android 9 op de sd801.

Qua dat vind ik het best netjes dat ze die update nog uit weten te brengen vanuit de fabrikant
Het kan ook zijn dat ze lang bezig zijn geweest aan de Android 9 update. En mijn Samsung S8 (uit 2017) zit ook nog op Android 9 en zal ook nooit 10 krijgen.
Klopt, maar als het goed is, heeft jouw S8 gisteren wel een beveiligingsupdate gekregen. De mijne i.i.g. wel. Sindskort verschijnen die niet meer maandelijks, maar eens per kwartaal. Toch vind ik dat wel netjes voor een redelijk gedateerde telefoon en het maakt 'm ook tot een duurzame telefoon, net zoals die Fairphone.
Duurzaamheid is niet alleen software en levensduur maar ook het fabricageproces. Er zijn wel degelijk grote verschillen tussen Samsung en Fairphone.
Oh nee nog niet maar ik zit niet in Nederland dus heb een andere landcode. Inderdaad zijn ze sinds Maart naar kwartaal gegaan, en waarschijnlijk zullen ze Q1 volgend jaar helemaal droppen :'(
het zou in één hartslag mijn telefoon zijn als ze hun telefoons wat moderner kunnen aanleveren en hun software kunnen optimaliseren.
Zou je er dan ook het dubbele voor betalen??

Want je snapt waarschijnlijk wel dat hier een enorm prijskaartje aan hangt, als je een telefoon fair wil maken die de rest ook maar enigszins kan bijhouden?
Dat hangt niet perse af van investeerders, maar productiekosten. Sure schaalgrootte helpt.... deels.

Laten we niet naïef zijn, andere smartphone bouwers doen dit bijna onder criminele omstandigheden.
De hele markt is in de basis nooit fair geweest. Kortom de mindere specs is de indirecte prijs die je betaalt met het groene hart. Dat is eigenlijk altijd zo.
Net zoals een 'normaal' stukje kip dat 4x zo duur is. Ahold doet niet aan fair, alleen destructief portemonnee vullend.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 17 juni 2020 20:28]

Als Fairphone net zoveel telefoons zou gaan produceren als Samsung of Apple zal het aardig wat moeite kosten de telefoon fair te houden. Al is het alleen al de ruwe materialen die je toch ergens vandaan moet halen.
Zou je er dan ook het dubbele voor betalen??
Geen probleem! €650,- voor een mid-range telefoon die aansluit bij mijn idealen is fantastisch. :) €450,- voor een oké telefoon met haperingen niet zo.
Het hele doel van Fairphone is juist dat ze niet elk jaar met een nieuwe smartphone hoeven te komen. Misschien geen 10 jaar maar 5 jaar lijkt me wel haalbaar en is ook minder dan de ruimte tussen nieuwe releases tot zover.
Och.. ik heb tot halverwege 2017 gedaan met mijn LG Nexus 5 uit november 2013. Als ik hem niet van de trap had laten vallen, had ik hem waarschijnlijk nog steeds gehad. Was uitstekend geschikt voor wat ik met de telefoon doe: Website'tje bezoeken, beetje Netflix, beetje mailen, beetje bellen, beetje appen. Met een (nog steeds enigszins) levende community was ik toch nog bij Android 7 (telefoon kwam uit met Android 4.X, laatste officiële upgrade was naar 5.0) en miste ik geen functionaliteit die ik nu op mijn lichtjes nieuwere telefoon wel heb (maar niet gebruik). Het is maar nét wat je van je telefoon verwacht.
Jep... en des te meer dat ik baal als FF1 bezitter dat die zo weinig OS support heeft gehad. Android 5, wat destijds al 2 jaar oud was, en geen upgrade naar 6. En verder kwam de beloofde custom ROM mogelijk ook niet. FF`1 was helaas een grote flop wat mij betreft.
misschien begrijp ik het verkeerd hoor maar als je toch zoveel tijd besteed aan android 9 waarom dan niet meteen naar android 10?
Wellicht hogere licentiekosten?
Andere specificatie vereisten?
Ik denk dat er nietecht goeie documentatie is om van android 8 naar android 10 te gaan. wat je dan waarschijnlijk hebt is dat je eerst android 9 erop draaiende moet krijgen en vanaf daar naar android 10. netzoals dat je met windows 7 eerst sp1 moest installeren voordat je sp2 kon installeren. geen idee of t zo is, maar dat is mijn theorie.
Ik vind het, naast leuk voor Fairphone-bezitters, vooral ook mooi omdat er steeds mensen zijn die blijven roepen dat er geen enkele Android-fabrikant (op Google na dan) is die meer dan 2 jaar upgrades geeft :)
Huh? 2020-2015=5 jaar, dus hoe kom je bij 3 jaar? Ik heb het over de upgrades tijdens de ondersteuningsperiode van de fabrikant, niet over wanneer de upgrades door Google zijn uitgebracht.
Ik denk dat hij doelt op dat Android 9 uit 2018 is, dus dat het eigenlijk (pas) het 3de jaar is; 2018-2015=3. maar als je kijkt naar dat de Fairphone 2 uitgebracht werd met Android 5.1 dan zijn dat toch al 4 generaties Android (of hoe je de hoofd versies ook wil noemen).

Maar dit is mijn interpretatie van zijn reactie ;)
Inderdaad. Dus zelfs áls dat was wat hij bedoelde, dan is het nog altijd 4 jaar en niet 3 jaar.
De FairPhone 2 is uitgekomen in December 2015, Android 9 is uitgekomen op 6 augustus 2018...

Dus de feiten zijn dat de fairphone 2 nu een update heeft gekregen voor een versie van android die 2 jaar en 9 maanden uit is gekomen na de release van de telefoon...

Je kan het natuurlijk ook lezen op jouw manier! Maar als de originele iphone 1 nu een update zou krijgen voor iOS 4, noem ik dat ook geen 13 jaar ondersteuning ;)

Ik vind het wel een positieve ontwikkeling dat Fairphone nu nog nieuwe versie maakt voor hun telefoons. Super mooi van ze, aangezien dat financieel natuurlijk weinig direct voordeel voor ze op gaat leveren, mooie reclame in ieder geval!
Je kan het natuurlijk ook lezen op jouw manier! Maar als de originele iphone 1 nu een update zou krijgen voor iOS 4, noem ik dat ook geen 13 jaar ondersteuning ;)
De FairPhone 2 heeft al die tijd gewoon beveiligingsupdates ontvangen, dus de ondersteuning liep gewoon door. De iPhone 1 is allang EOL en ontvangt helemaal niks meer, dus als die nu een upgrade zou krijgen, zou dat heel anders zijn.

Ofwel: je vergelijk appels met peren.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 18 juni 2020 14:17]

Dit artikel gaat niet over de beveiligingsupdates die de fairphone krijgt, het gaat over de “echte” updates met nieuwe functionaliteiten.. zoals Android 9.

Volgens mij praten we inderdaad langs elkaar heen, ik heb het over de nieuwere versies van Android, jij over reguliere updates.

Wat betreft reguliere (beveiligings) updates doet fairphone het inderdaad uitstekend, en mag ook zeker in het rijtje gezet worden van Android producenten met een goed update beleid.

Maar; De discussie zou dus eigenlijk moeten zijn: als je 5 jaar lang met je telefoon wil doen, ben je dan tevreden met alleen beveiligingsupdates, of wil je echt de nieuwere versies van de software (die trouwens ook veiliger is). Dat laatste is namelijk waar Apple af en toe (terecht) voor geprezen wordt, ook al hebben ze het een stuk makkelijker .
Android 11 is nog niet eens uit...
De Mi 9 is ook nog maar iets meer dan een jaar uit, dus als die geen update naar Android 10 (sept. 2019) had gekregen dan was er iets goed mis gegaan.
De Xiaomi Redmi Note 7, die niet heel veel ouder is, heeft van Xiaomi nog steeds de update niet gehad, dus zo raar is het niet. Hij wordt nog wel steeds verwacht.
Je bedoeld miui 11 met aan de onderkant Android 10 waarschijnlijk.
Jullie vergeet dat Fairphone geen miljardenbedrijf is zoals Apple en moet dealen dat de reus Qualcomm geen driver support meer beschikbaar stelt. Alles moet dus met het handje ontwikkeld worden, legaal zijn, enz enz. Daar gaan een enorme berg kosten in zitten. Je wilt geen GPL violation hebben, je wilt geen brakke drivers die stroom zuipen. Optimalisatie kost heel heel veel tijd en dus geld.
Je kan wel een brakke Android 10 hebben draaien, wat schiet je daarmee op?

Zorgelijker is dat Fairphone een 32 bit processor gebruikt. Destijds was er niet nieuwer. 32 bit wordt langzaam maar zeker uitgefaseerd. ARM compatible 32 bit software maken is lastiger geworden.
Apple is al een paar jaar over naar 64 bit en rolt dus gemakkelijker uit.
Niantic is met Pokemon Go een van de eersten die 32 bit gaat uitfaseren: nieuws: Pokémon Go werkt vanaf augustus niet meer op 32bit-Android-apparaten

Plus de eisen van Google om gecertificeerd te worden voor Android 10 zijn aanzienlijk strenger dan Android 9: https://source.android.com/compatibility/10/android-10-cdd
Dus wellicht zit het hem daarin, dat ze Android 10 niet gecerfiticeerd kregen.
Op zich natuurlijk mooi, ook al is het Android 9.
Alleen voor wie doen ze het eigenlijk nog?

Hoeveel Fairphone 2 toestellen worden er na 5 jaar nog actief gebruikt?
Of is dit meer een marketing actie om nog steeds de Fairphone 3 te verkopen want kijk eens hoe lang de voorganger nog updates krijgt?

[Reactie gewijzigd door sambalbaj op 17 juni 2020 19:36]

Dat is wel waar ja... Ik heb voor de gein eens gekeken. Op mijn werk beheren we een hoop toestellen. Hiervan zijn ongeveer 13.000 privetoestellen (BYOD) - tussen de zakelijke toestellen zitten sowieso geen Fairphones omdat we alleen bepaalde merken uitgeven, dus die tel ik niet mee. Van de BYOD's zijn er 3 Fairphones. 2 Fairphone 2's en 1 Fairphone 3. Dus 2 users van de 13.000 die hier profijt van hebben. Alle 3 zijn trouwens ook nog actief (we gooien inactieve toestellen na een maand uit het bestand)

Als dit een representatief marktaandeel is (door het lage absolute aantal wellicht niet zo heel erg eigenlijk) dan is dit wel weinig (0,15 promille oftewel 0,015%) maar niettemin zullen de aantallen wereldwijd toch wel aantikken met miljarden nonzakelijke smartphone eigenaars over de hele wereld. Zeg 2 miljard prive smartphones (en dan denk ik dat ik het veel te laag inschat) dan kom ik toch nog op 300.000 stuks. Mijn berekening blijft nattevingerwerk maar we hebben het denk ik wel over aantallen van 5-6 cijfers.

En een actie van "kijk eens hoelang de voorganger nog updates krijgt" is er een die ik in Android land heel graag zie eigenlijk, dus wat dat betreft krijgen ze alleen voor het verhaal alleen al veel hulde. En het brengt ook een punt naar boven: Als een kleine fabrikant als Fairphone dit kan, waarom de groteren dan niet?

PS: Die 2 Fairphone 2's zitten allebei op versie 7.1.2 dus het klinkt wel alsof ze Android 8 overgeslagen hebben trouwens? 2 toestellen zijn te weinig om die conclusie te trekken maar ik ben wel benieuwd.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 17 juni 2020 20:34]

Wat de aantallen verkochte telefoons betreft, geen natte vingerwerk maar wat Fairphone zelf in 2017 in haar Fairphone Impact Report heeft gepubliceerd: 135,000 phones sold (including both Fairphone 1 and 2). En volgens mij zijn er sindsdien geen Fairphone 2's meer verkocht, want toen viel de aanvoer van noodzakelijke onderdelen voor productie stil. Als ik het mij goed herinner, brachten ze dit rapport juist uit, toen de productie was opgehouden, om te laten zien wat ze bereikt hadden met de FP2 aan sociale en milieu-impact. Het is dan ook een hele kleine speler (wat ook nadelen brengt in het aanleggen van voorraden onderdelen en bestellen van nieuwe stock bij toeleveranciers). Fairphone was een bedrijf van 65 personen in 2017. Voor de geïnteresseerden: https://www.fairphone.com...rphone_Report_DEF_WEB.pdf

Hoe de cijfers zijn veranderd door de komst van de Fairphone 3 weet ik niet, maar je gok van 300.000 zit mogelijk niet ver van het totaal geproduceerde aantal vandaan, als de Fairphone productie die van de vorige twee modellen tezamen ruim zou hebben overschreden, maar dat weet ik niet.

[Reactie gewijzigd door FairPCsPlease op 17 juni 2020 21:51]

Je hebt gelijk, mijn schatting was veel te hoog.. Dit aantal had ik uitgerekend op basis van alleen het FP2 model en dan ook nog als in gebruik zijnde. Dat is gewoon niet mogelijk als er niet eens zoveel verkocht zijn. Duidelijk klopte er iets niet in mijn redenatie, waarschijnlijk is onze demografie gewoon te specifiek zoals ik hierboven al zei.

Ik blijf het ook een interessant merk vinden. Ik heb alleen zelf nog steeds een Samsung omdat ik de DeX functie zo handig vind. Geen enkel ander merk (buiten Huawei die niet meer in aanmerking komt ivm Google en geen unlocked bootloader) heeft dat momenteel helaas.
Een kleine correctie: De laatste Fairphone 2 is rond maart 2019 verkocht.
Ze hebben inderdaad Android O over geslagen. Ik denk dat het komt omdat om de Google-apps te mogen installeren, moet je voor android P project treble ondersteunen. Sinds dat deze in al in O in zit en upgrades daardoor makkelijker worden, lijkt mij de keuze logisch en ze liever wat meer werk staken voor Treble dan droog O te updaten

https://support.fairphone...-2-to-the-latest-software
Ja, ik snap het. Ik vond Android P ook een veel interessantere update dan O. Wat ik weer wel minder vind is dit:

https://support.fairphone.com/hc/en-us/articles/208342503

De FP 2 heeft zo te zien sinds December 2019 al geen security update meer gehad. 6 maanden zonder updates vind ik toch wel zorgelijk. Er zijn best behoorlijk wat zware vulnerabilities ontdekt in die tijd. Voor die tijd waren ze om de 2-4 maanden wat wel wat beter is maar niet geweldig. Het blijft een stuk beter voor andere toestellen van die leeftijd, uiteraard. En Project Treble maakt het ook makkelijker dus hopelijk komen die nu wat vaker.
Ze doen het beter dan Samsung en dat is erg bewonderenswaardig voor zo'n kleine fabrikant.

Wel hoop ik dat de community het in de toekomst overneemt zodat we ook LineageOS krijgen met Android 10.
Ja dat is waar hoor, zoals ik al zei heb ik veel lof voor ze :) Maar 6 maanden is niettemin best veel. Aan de andere kant zijn mensen weinig buiten geweest in die tijd en wellicht hebben ze zelf ook last gehad van Corona met hun dev team.

Ik denk dat dat lastig gaat worden met een community update naar Android 10. Het probleem is meestal de drivers voor de Qualcomm SoC. Tot nu toe was er geen enkel SD801 apparaat met Android 9 dus ik denk dat Fairphone hier speciaal om gevraagd heeft en misschien zelfs voor betaald. Maar met Android 10 zal dat waarschijnlijk opnieuw moeten gebeuren.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 17 juni 2020 21:40]

Of met het handje ontwikkeld? Ik weet niet wie de ODM is achter Fairphone? Wie bouwt die dingen?
Ze hebben zelf geen fabriek in Amsterdam.
Ik denk niet dat je zelf drivers kan ontwikkelen eigenlijk. De documentatie van mobiele SoCs is zo dicht als het maar kan. Als je dat al gaat krijgen dan is het dichtgestampt met NDA's en zal je er waarschijnlijk voor moeten betalen. Dan is de stap naar betalen voor drivers niet zo groot.

Hoe dan ook: Zelfs als ze het zelf hebben gedaan, zullen ze de community niet zomaar de sources geven (ook weer ivm die NDA's) dus zal dat ook niet echt helpen bij de ontwikkeling.

Ik vind het trouwens wel frappant dat ze uberhaupt al Android 7 werkend hebben gekregen want de meeste andere leveranciers zijn bij 6 al opgehouden. Speculatie was toen dat Google of Qualcomm dit verbood, maar blijkbaar was dat voor Fairphone toen al geen probleem:
https://www.androidauthor...napdragon-800-801-712930/

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 17 juni 2020 21:54]

Nee dat stel je niet helemaal goed voor; mainline Linux ondersteunt gewoon een groot deel van Qualcomm SoCs, mede dank zij open source code van Qualcomm* zelf. En als iets ondersteund is door mainline Linux, blijft het praktisch gesproken "voor altijd" ondersteund.
Probleem is dan nog wel de GPU driver, maar daar heb je de open source Freedreno driver voor.
Waar Qualcomm* dacht ik ook eea aan had bijgedragen, ook al is dat niet "hun" project.
Die werkt mss niet altijd even tiptop, maar het is dus ook niet zo dichtgetimmerd als je denkt.
* of was dat een samenwerkende corporate partij zoals Linaro/Codeaurora ofzo?

Om snel/goed werkende telefoons uit te kunnen brengen, is het ws lastiger voor Qualcomm om dat volgens het open source boekje te doen. Dus pakken ze gewoon Linux (of de Android Common Kernel), en passen die aan zodat ie goed werkt op hun SoC.
Maar omdat dat dan hun eigen fork is, is het ook aan hen om dat te onderhouden/updaten.
Vandaar dat ze dat niet oneindig lang doen, van hun klanten (de telefoon fabrikanten) hoeft dat ook niet.

Ik stel me zo voor dat de gemiddelde fabrikant alleen de Qualcomm supported versie gebruikt, en als die stopt, stoppen ze zelf ook. Wegwerpzooi is de consument toch al aan gewend immers.
Maar kijkend naar Fairphone en hun idealen, past het wel in hun straatje iets meer moeite te doen voor extra lange support, daar zijn dus best wat mogelijkheden voor.
Al heb ik natuurlijk geen idee wat voor NDAs ze hebben moeten tekenen.
E.e.a. reverse engineeren zou kunnen. Fairphone is een wereldwijd bedrijf. Wellicht een aantal goede specialisten erop.
Voor wat het waard is: het geschatte totaal aantal FP2s dat ze in totaal hebben verkocht ligt in de orde van 150.000. Althans, dat zijn de getallen die ik mij herinner - dus een hele grove schatting. Buiten de EU is de FP2 officieel niet verkocht, en onofficieel dus maar in hele kleine getallen. Een optimistisch bierviltje-schatting van het aantal FP2s nog in gebruik zal eerder in de richting van 10.000-20.000 liggen. Ik hoop uiteraard meer, maar ik vermoed dat met de release van de FP3 er een boel FP2s met pensioen zijn gegaan.
Aha dat wist ik niet. @FairPCsPlease had ook al dergelijke cijfers ja.

Ik denk ook dat ons bedrijf wellicht niet helemaal representatief is. Want high-tech industrie en over het algemeen hoger opgeleide werknemers met aandacht voor milieu (en meer bestedingsruimte dan de budget smartphone klasse - ook niet onbelangrijk bij de fairphone).

We hebben wel een hoop productiemedewerkers maar dit zijn over het algemeen mensen die vrijwel niets met hun zakelijke email doen en er dus ook weinig baat bij hebben hun eigen telefoon aan het bedrijf te koppelen. En dan zien we die natuurlijk niet. Dus het lijkt er op dat ons percentage hoger is dan de rest van de markt.

Maar ik denk wel dat een fairphone gebruiker deze langer zal gebruiken dan normaal, juist omdat deze meestal uit idealistische overwegingen gekocht zal zijn. Wellicht als tweede toestel. En ik denk dat deze ook wel vaker op de tweedehands markt belanden dan in de recycling of een schoenendoos.

Ik moet zeggen dat ik eigenlijk wel verbaasd was om uberhaupt Fairphones te zien in het systeem en al helemaal de 2 :)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 17 juni 2020 22:12]

1 toestel lijkt me ook wel voldoende voor een conclusie hoor. Als ik op Fairphone OS 19.11.2 zit (en dat is Android versie 7.1.2) en ik klik op Update, dan geeft de telefoon aan 'u zit op de nieuwste versie'. Dat resultaat zal hetzelfde zijn voor alle andere Fairphone 2's die de standaard Fairphone OS draaien (en niet hebben gekozen voor een alternatieve door de community ondersteunde custom OS).
Natuurlijk worden Fairphone 2 toestellen na 5 jaar nog actief gebruikt. Fairphone was destijds van mening dat een smartphone minstens 6 jaar mee moet gaan en dat vinden de gebruikers ook die destijds een Fairphone kochten. Ik ben zelf blij dat er na 5, 6, 7 (8 overgeslagen) nu opnieuw een upgrade komt voor Android en ik denk niet dat er veel andere telefoons uit 2015 dan Fairphone zijn, die nu nog upgrades krijgen naar nieuwere versies?

Ik heb mijn Fairphone 2 telefoon wel eens geupgrade met een betere camera, de oude backcovers waren niet zo stevig en braken snel, dus ik zit nu aan de derde cover (die wel heel stevig is) en het scherm is een keer vervangen, maar verder ben ik nog lang niet van plan om mijn telefoon uit 2015 te vervangen, wel om te repareren als er iets mis gaat en dat gaat ook heel eenvoudig met een simpele schroevendraaier in geval van nieuwe camera of scherm (of gewoon klikken, in geval van de cover).

Het is maar een telefoon, het is niet zo dat ik er games op wil spelen die niet draaien of dat hij vaker dan een paar minuten per dag aan is. Voor mij is een snelle PC belangrijker - en PC's zijn gelukkig wel modulair, waardoor mijn huidige PC is opgebouwd uit onderdelen die deels al uit vorige PC's komen, maar ik zou er wat voor over hebben (hogere prijzen incluis) als ook PC-bouwers eerlijke mijnbouw, eerlijke prijzen, lagere milieu-impact zo serieus zouden nemen als Fairphone dat doet. Vandaar mijn naam FairPCsPlease.

Fairphone's eigenlijke missie is ook niet het maken van smartphones, maar een revolutie teweeg brengen in de electronica-industrie door te laten zien dat het wél kan, streven naar eerlijke en duurzame electronica met respect voor mijnwerkers, arbeiders, milieu en lange levensduur.

[Reactie gewijzigd door FairPCsPlease op 17 juni 2020 21:36]

Tsja, heel mooi natuurlijk, en onderscheidend in Android-land, maar voor een merk dat zich wil onderscheiden in duurzaamheid is het natuurlijk wel erg mager dat er Android 9 komt in plaats van 10.

Als je dan kijkt naar de concurrentie dan zie je dat de iPhone 5S uit 2013 tot op de dag van vandaag beveiligingsupdates krijgt.

Wie is er nu duurzaam bezig?
de Fairphone gaat niet alleen om jaren lange support en het zelf vervangen van onderdelen. Het gaat ook om de eerlijke wijze waarop het materiaal wordt gewonnen en hoe het wordt geproduceerd.
Zeker, maar de ondersteuningduur is bepalend voor de (veilig te gebruiken) levensduur en is daarmee essentieel. Als je toestel duurzaam geproduceerd is en je moet hem alsnog snel afdanken door de gebrek aan veiligheidspatches is het alsnog niet duurzaam te noemen.
Upgrades is niet hetzelfde als updates. Veiligheidspatches worden vaak veel langer aangeboden dan upgrades naar nieuwe Android versies.

Het staat niet in het artikel, maar het is goed mogelijk dat de Fairphone nog altijd veiligheidspatches krijgt. Sowieso geldt dat voor de patches die Google uitrolt voor de Google Services via de Play Store.
Waar Fairphone last van heeft is dat ze geen ondersteuning meer krijgen van de fabrikant van de Soc, die heeft de ondersteuning stopgezet. Dus Fairphone moet alles zelf doen. Daardoor kost het meer tijd om updates in gereedheid te brengen. De huidige versie van de FairphoneOS is 19.11.2, gereleased op 10 december 2019: https://forum.fairphone.c...-os-19-11-2-release/55561.
Wie is er nu duurzaam bezig?
Jolla, want waar de iPhone 5S op beveiligingsupdates teert, krijgt de Jolla Phone uit 2013 nog steeds grote software-upgrades.

Daarnaast kun je natuurlijk ook argumenteren dat Fairphone in ieder geval langer upgrades geeft dan andere Android-fabrikanten, dus in zekere zin zijn ze wel duurzaam.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 17 juni 2020 19:21]

Zeker, en dat is ook goed dat ze relatief lange ondersteuning bieden, maar dat is al snel beter dan de rest omdat het bij de meeste toestellen na 2 of 3 jaar na lancering al over en uit is. Een kinderhand is snel gevuld.
De mobieltjes doen het anders nog prima na 2 of 3 jaar. En security patches worden vaak langer ondersteunt dan 2 tot 3 jaar. En Google Services blijft continue onderhouden worden, dit loopt via de Play Store.

Mijn persoonlijke ervaring met iPhones is niet best, mijn vrouw klaagt steen en been over haar iPhone, en dat terwijl ze om de zoveel tijd een nieuwe krijgt. De kwaliteit van de batterijen gaat meestal drastisch achteruit na een tijdje. Verder een hoop onhandige dingetjes waar Apple inmiddels achterloopt op Android.

Zo zwart-wit als je het doet voorkomen is het niet.
Je begrijpt het niet denk ik?
Android 9 is nog volop ondersteund. Er worden maandelijks beveiliging updates uitgebracht. Dus Android 10 is geen must, dat is hersengespoelde marketing.

Waarom hersengespoeld? Bij telefoons geilen we op de nieuwste software versie. Maar de meeste weten niet welke versie software op hun TV staat, in de auto zit. En dan heb ik het nog niet over de trouwe volgelingen van Windows XP of Windows 7 die je overal vind.

Natuurlijk is het leuk om altijd overal het nieuwste van te hebben. Maar wat nodig is, is dat het werkt en veilig is.
Ik begrijp het heel goed. Ik vraag me af of je het zelf wel begrijpt?

De software van apparaten die met internet verbonden zijn moeten up to date zijn. De tv en auto zijn dat (in de meeste gevallen) niet. De smartphone wel. Bovendien staan er veel persoonlijke en gevoelige gegevens op een smartphone. Niet op een Tv of in een auto.

Kortom, alle apparaten die gevoelige gegevens bevatten en met internet verbonden zijn moeten gepatcht zijn.
dit is echt 100% onzin. daarvoor zijn de beveiligingsupdates, niet de major version updates. android 10 is nul comma niksie beter beveiligingstechnisch dan android 9. en wou je nou echt beweren dat een auto niet gevoelig is? even een boom in rijden? even de rem uitschakelen? dat zijn dingen die je via een auto's boordcomputer kan, zeker in de tijd dat er steeds meer auto's aan het internet hangen. daarnaast hebben moderne tv's vaak ingebouwde microfoons en soms zelfs camera's. nogal gevoelig midden in je woonkamer.

[Reactie gewijzigd door t link op 18 juni 2020 00:31]

Ja, gepatchd, dat zijn beveiliging updates, niet versie upgrades. Android 9 heeft nog enige jaren patches te verwachten, geen noodzaak voor Android 10 of 11 voorlopig.
Ook deze Fairphone kan over 2 jaar nog beveiligingsupdates ontvangen. Krijgt de iPhone 5S uit 2013 ook nog OS updates? Om even appels met appels te vergelijken.
Daar heb je een goed punt, dat krijgt de iPhone 5S niet meer inderdaad. Feit blijft dat het in Androidland goed scoort qua ondersteuning, maar als merk dat zich als duurzaam manifesteert mag je meer verwachten vind ik.
Het merk is volgens mij nog niet zo heel oud. Een stap als dit wekt bij mij in ieder geval een beetje extra vertrouwen op. Ze doen hun best. Het is geen mega-onderneming en Nederlands notabene.

[Reactie gewijzigd door vdr01 op 17 juni 2020 19:32]

Vraag me dan ook af in hoeverre de beperking dat het niet beter ondersteunt mogelijk bij Google ligt. Daar kan een klein bedrijfje als fairphone ook niet heel veel aan doen, buiten niet voor Android kiezen, maar een ander OS gaat nooit verkopen.

Dat Apple en Microsoft het nog veel beter toen is zeker zo, maar die hebben het voordeel dat ze zelf het besturingssysteem ontwerpen en ofwel geen apparaten door derde partijen laten maken (Apple) ofwel de OEM volledig buiten spel houden in het updateproces (MS Windows).

[Reactie gewijzigd door !mark op 17 juni 2020 20:28]

Nou, dat windows (ik vrees dat ik fanboy ben, maar dit hielp niet) het zoveel beter doet qua besturingssysteem? Er was eens een windows-foon, waar ik erg blij mee was...
Ah ja, de duurzaamheid van vastgelijmde accu's.
Er zit helemaal niks vastgelijmd. Snel scoren? Zorg dan dat je op zijn minst op de hoogte bent.
Gelijmd/geplakt? In ieder geval niet makkelijk te vervangen. Ik ken een handig persoon wiens iphone een vervangpoging desondanks niet kon navertellen. Daar kwam mijn reactie vandaan. Verder niet heel diepzinnig inderdaad, maar je "wie is er nu duurzaam bezig?" kenmerkt zich ook niet door nuance. We hebben het hier over een techgigant die lang beveiligingsupdates blijft doen versus een klein Nederlands bedrijfje dat zich als ongeveer de enige ter wereld op een volledig (soft- en hardware) duurzame en grotendeels modulaire telefoon durft te richten. Ik weet wel wiens bijdrage aan duurzaamheid ik indrukwekkender vind.

Edit: Bedankt voor de toelichting poststamp. En vooruit, toch even research gedaan op iFixit. Een 6 is geen vreselijke score voor de iPhone 5s. Maar de Fairphone 2 en 3 krijgen beide een 10.

[Reactie gewijzigd door Heliosje op 17 juni 2020 20:11]

De batterij van de 5S zit vast met 2 schroefjes en plakband.
Als je dan kijkt naar de concurrentie dan zie je dat de iPhone 5S uit 2013 tot op de dag van vandaag beveiligingsupdates krijgt.
iOS 12.4.7 kwam uit 21 mei, het is vandaag 17 juni... Just saying...

;-)
Dat is mooi _/-\o_ ook al heb ik geen Fairphone. Het concept klinkt aandoenlijk. Maar als tweaker zit mijn high-end duiveltje (nog?) in de weg.

[Reactie gewijzigd door vdr01 op 17 juni 2020 19:19]

Dat belooft voor de ondersteuning van mijn eigen Fairphone 3. Puik werk!
Netjes! 5 jaar oude hardware is in veel gevallen nog prima, zeker als het goed repareerbaar is zoals de fairphone!
Naast een hand vol andere toestellen zitten ze dus in het premium segment van de software updates!
Zou dit ook mogelijkheden geven voor andere toestellen met de Snapdragon 801? Denkend aan bijvoorbeeld de Nexus 5 (hammerhead). De alternatieve Android distributies hebben de hoop al opgegeven, meestal door gebrek aan drivers van Qualcomm. Maar blijkbaar heeft Fairphone dit voor elkaar weten te boksen. Zou mooi zijn als dit ook weer nieuw leven blaast in andere apparaten uit die tijd.
Snapdragon 801-soc ... benieuwd welk prijskaartje Fairphone hiervoor aan Qualcomm heeft moeten betalen... dat is nl vaak het probleem - te duur.
Eigenlijk ook wel interessant dat de telefoon daarmee van versie 7.1 naar 9 gaat. Is het al eens voorgekomen dat een Android-telefoon een versie overslaat? Ik heb dat in ieder geval nog nooit ergens gelezen, maar correct me if I'm wrong :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee