Fairphone brengt Android 13-upgrade uit voor Fairphone 3 en 3+

Fairphone heeft een Android 13-upgrade uitgebracht voor de Fairphone 3 en 3+. Deze upgrade was al aangekondigd, maar eerder sprak het bedrijf nog over eind juni. De upgrade komt in fases naar gebruikers.

Fairphone 3 en 3+ Android 13-upgradeDe Fairphone 3 en 3+ ondersteunden voor de upgrade maximaal Android 11. Android 12 slaan de twee telefoons dus over. De smartphonefabrikant zegt dit te doen, omdat Qualcomm de gebruikte Snapdragon 632-soc niet meer ondersteunt. Fairphone moest daarom zelf meer software maken voor de upgrade en besloot om die reden meteen aan een Android 13-upgrade te werken, omdat deze versie niet veel verschilt van Android 12.

Fairphone bracht de 3 uit in 2019 en de 3+ verscheen een jaar later. De 3+ heeft betere camera's en speakers, en is van meer gerecycled materiaal gemaakt. Fairphone zegt de softwareondersteuning van de 3 met twee jaar te willen verlengen, waardoor deze tot medio 2026 softwareupdates zou moeten krijgen. Het is niet duidelijk of daar ook een extra Android-upgrade bij zit.

Door Hayte Hugo

Redacteur

11-07-2023 • 20:00

58

Submitter: TheVivaldi

Lees meer

Fairphone 3 gaat 450 euro kosten
Fairphone 3 gaat 450 euro kosten Nieuws van 27 augustus 2019

Reacties (58)

58
58
22
4
0
30
Wijzig sortering
Gisteren de update gedaan. Werkt op zich prima maar wel een minpunt dat de vingerafdruk sensor niet meer te gebruiken is voor veel apps zoals 1password en veel bank apps. Dat lijkt te maken te hebben met strengere eisen die Android 12+ aan de sensor stelt. Geen showstopper voor mij persoonlijk maar wel vervelend dat het niet in de release notes van de update genoemd wordt. Zie https://forum.fairphone.c...-1password-any-more/97546
Ja, dit viel mij ook op en ik baal daar van!
Wait what. Voor mij is dat wel een behoorlijke showstopper.
Update: Fairphone heeft de rollout tijdelijk stil gelegd zodat ze dit issue beter kunnen communiceren. https://forum.fairphone.c...print-sensor-update/97654
Vanmiddag de update geïnstalleerd. Werkt prima. Hier een tevreden fairphone 3 gebruiker. Hopelijk kan de soc de veranderingen bijbenen, dat is het enige waar ik twijfels bij heb.
mijn one plus X draaide android 11 (lineageOS 18) zonder problemen, im sure it can handle it :)
Als ze van te voren hadden gezegd hoe lang je veiligheidsupdates zou krijgen had ik er misschien 1 gekocht.
fairphone ondersteunt 5j lang hun devices, dit is voor de fairphone 3 ook zo en was geweten bij release :)
Langer nog: de FP2 werd ruim 7 jaar ondersteund en over de 3 en 3+ zegt Fairphone volgens het artikel de ondersteuning tot medio 2026 te willen verlengen, dus ook ruim 7 jaar (2019 uitgebracht).
Was dat ook bekend bij release?
Bij release beloofden ze minstens 5 jaar voor de FP3, maar we wisten toen al dat ondersteuning voor de FP2 later tot 7 jaar was uitgebreid. Dus ik las daar toen wel de intentie in dat dat met de FP3 ondersteuning ook zou gebeuren bij succes .
Blij dat dat nu ook is uitgekomen.
Ja goed daar ging het juist een beetje om, wat ze hebben toegezegd. Het is mooi om te zien dat Fairphone ook nog bovenop de al riante ondersteunings periode doorgaat met updates uitbrengen natuurlijk. Ik heb zelf een FP4 en behalve dat ik denk dat ik over een jaartje een nieuwe batterij erin ga zetten hoop ik dat er tot de laatste update mee kan doen.
Lang ondersteuning bieden is natuurlijk heel leuk en aardig allemaal, maar de manier waarop je ondersteuning biedt speelt zeker een rol.

Als je bedrijven als Samsung ten voorbeeld neemt dan zie je dat ze na de eerste zoveel maanden steeds langer doen tussen updates. Op een bepaald moment krijg je dan nog maar hooguit een paar veiligheidsupdates per jaar.

Zit je maanden te wachten op een patch die een bekende rootexploit oplost.

In dat opzicht ben ik ook helemaal nog niet Zo enthousiast over de ver achterlopende support van deze telefoons (op papier dan)

Als je echt kijkt naar de vorige upgrade, Dan lijkt het wel alsof ze aan het inhalen zijn en dat zou ik toch wel als goed nieuws willen bestempelen, Misschien is er dan toch goed nieuws
Beveiligingsupdates? Want de FP1 en FP2 heeft enkel maar hardwareondersteuning gekregen en blijven steken op een oude Android en 7 jaar na release is niet hetzelfde dan 7 jaar na aankoop, vooral als ze meer dan een jaar achterlopen op bestellingen.

7 jaar na het laatste exemplaar verkocht is naar de laatste Android versie met alle patches is toch wel het minimum voor een premium ecologisch-georiënteerde computer. Mijn iPhone 6S gaat ook al 8 jaar mee en iedereen is kritisch op Apple vanwege hun milieubelasting echter mijn systeem krijgt nog steeds regelmatig updates, en kan door de dag alhoewel ik nooit een batterij heb vervangen, dus moesten ze echt “ecologisch” zijn, zou ik misschien wel “beter dan Apple” verwachten.

Even 8-10 jaar meegaan en dan een batterij vervangen en de laatste Android of een ander Linux OS draaien, ik gebruik mijn iPhone 3G en een Nokia Maemo systeem ook nog steeds op WiFi om het een en ander te controleren en ik loop een relatief oud WiFi AP naar de tuin om degelijke dekking te geven als ik van thuis werk en buiten wil zitten. Een (waterdichte) oude FairPhone waar ik voor 15-25 euro een PoE ipv USB-C module kan kopen en een open OS zou ideaal zijn voor zulke projectjes als mini-AP of router in de auto,

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 23 juli 2024 03:53]

OS upgrades zijn niet hetzelfde als beveiligingsupdates, s
Hooguit 1x per 3maanden een OTA patch is OOK geen beveiliging

maar misschien doet Fp het wel beter?
ja, zelfs security updates.
nieuws: Fairphone 2 krijgt in maart na zeven jaar laatste Android-update
ze zijn met de FP2 gestopt na 7j en op android 10, terwijl de telefoon begonnen was op android 5.
7j na de eerste verkoop aankondiging, niet 7j na de laatst naar de klant opgestuurd.

De FP2 was niet beschikbaar, zelfs voorbestellingen kwamen traag uit, voor het eerste jaar en zelfs in het tweede jaar had je een lange wachtlijst.

De FP3 kwam maar eind 2019 uit, dus als je FP2 begin 2019 kocht, heb je minder dan 4 jaar ondersteuning gekregen.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 23 juli 2024 03:53]

Ik snap niet waarom je blijft hangen op de "7 jaar na verkoop van de laatste device". Support van telefoons wordt altijd gemeten vanaf release.
Van de Apple website: Producten zijn verouderd wanneer Apple meer dan zeven jaar geleden is gestopt met de distributie voor verkoop …

Ze garanderen wereldwijd 5 jaar na distributie service en onderdelen maar maken het duidelijk dat ze mogelijk langer verkrijgbaar zijn (minimum 7 jaar in Frankrijk). Elders garanderen ze upgrades voor die 5 jaar en updates tenminste gedurende de vintage periode van 7 jaar na distributie.

Hoe langer je je product gebruikt, hoe beter het is voor onze planeet.

De jongste iPhone die verouderd is en geen ondersteuning (updates en upgrades) meer krijgt is momenteel de iPhone 5c (uitgebracht in 2013), dus zou FairPhone het ‘beter’ willen doen dan wat veel mensen zeggen de slechtste fabrikant voor het milieu is, dan zouden ze de FairPhone 1 (2013/2014) nog steeds updaten en de FairPhone 2 upgraden naar de huidige versie van Android.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 23 juli 2024 03:53]

https://www.macworld.com/...pple-support-iphones.html

https://screenrant.com/ap...security-update-lifespan/

https://support.apple.com/en-us/HT207923

apple hun cyclus is wel degelijk 4-7j vanaf release... :)

meanwhile, btw, kan je lineageOS 18 instaleren op een fairphone 2 die android 11 met laatste security updates van juni 2023 draait ( https://download.lineageos.org/devices/FP2/builds ). Ja, dat is geen 'official' release maar zonder de drivers die fairphone voorzien had voor hun devices had dit nooit bestaan. daar nog eens bij is het totally supported om LineageOS op een fairphone te zetten.

ik denk dat je argumenten aan het maken bent gewoon om apple beter te laten lijken. en hey, misschien is fairphone niet voor jouw aangezien je er een beetje moet met tweaken, maar dan moet je daar eerlijk in zijn en niet fairphone afbreken terwijl ze het zelfde doen als apple (maar beter aangezien een gebruiker het allemaal zelf kan als die dat wilt) :)

[Reactie gewijzigd door Daco op 23 juli 2024 03:53]

Al die links zeggen wat ik al voordien zeg en hier duidelijk in het Nederlands: https://support.apple.com/nl-nl/HT201624

5-7 jaar na distributie voor verkoop EINDIGT, niet begint ondersteunen ze het apparaat.

Ja, je gaat iOS 10 niet meer draaien op dat moment maar iOS nummer hoeveel het ook is na 5 jaar. De FP biedt zelfs dat niet, FP1, 2 en 3 hebben blijven (officieel) steken op een oudere Android versie tijdens de garantieperiode.

En we spreken hier niet over iets in elkaar hacken, maar officiële ondersteuning, als iemand anders het kan, waarom kan FairPhone het dan niet?

Mijn probleem is niet met het feit dat er betere opties zijn, maar het feit dat ze tegen ons zeggen dat ze beter zijn dan de concurrentie en dan gewoon de productie cyclus volgen van een Samsung of Google en elke 3-5 jaar je telefoon moet vervangen, wat is daar dan ecologisch aan? Dit noemt men groen wassen en daar heb ik de hekel aan met oa FairPhone en een reeks andere producten die ecologie beloven maar eenmaal het hun geld gaat kosten (ontwikkelaars en een helpdesk in dit geval) zijn ze nergens te vinden.

Ik vond FP interessant toen ze beloofden van FP1 naar FP2 te kunnen met een kleine upgrade,net zoals oa. Framework dit belooft, je zou volgens hun belofte gewoon het bordje vervangen maar als je scherm en camera nog werkten, dan moest je die niet upgraden. Dat is met FP nooit waar gebleken, onderdelen zijn niet uitwisselbaar, te duur en te moeilijk, tja, waarom dan meer plastiek gieten voor een “upgradable” systeem als je toch nooit onderdelen moet vervangen of upgrades kan doen, een goede batterij gaat niet stuk na 5 jaar.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 23 juli 2024 03:53]

Zeg je dat ook over de iPhone? Apple belooft namelijk ook niks, ondanks dat ze, net als Fairphone, in de praktijk lang updates geven.
Het is ook praktisch onmogelijk om zoiets te garanderen. Niemand weet zo ver vooruit wat ooit nodig is in software om bugs of vulnerabilities op te lossen. Het zou zomaar een keer kunnen dat het patchen van een vulnerability heel zwaar is. Dan kan je of software leveren waarvan je weet dat een bepaald toestel het niet trekt of gewoon besluiten dat je voor die hardware niets levert. Niet leuk maar het kan wel de realiteit zijn.
Dat en het feit dat smartphone fabrikanten afhankelijk zijn van de chipset bouwer. Als die geen drivers/patches uitbrengen om de nieuwe Android versies te ondersteunen dan wordt het lastig op security flaws te dichten.

Het beloven van security updates voor x jaar is in dat geval onmogelijk.

Ook weet je nooit tevoren welke nieuwe eisen Android zelf oplegt. Dat kan gaan van 64-bit cpu’s, bussnelheden, encryptie in de geheugens/opslag controllers etc.

Apple heeft dat zelf onder controle. Ze beslissen zelf wat er in hun OS wordt aangepast (al dan niet een compatibiliteit laag schrijven) en dus een chip niet meer gaan ondersteunen.
+/- waar. ik heb een one plus X liggen die android 11 draait met security updates tot juni vorig jaar. die telefoon is 8j oud en vrij zeker dat de chipset geen driver updates meer krijgt ook. ja er kunnen breaking changes in android zitten, maar in mijn ervaring is dit echt niet zo vaak.

... tenzij je samsung noemt en speciale binary blobs hebt voor je hardware die vast hangt aan de android versie ...
Dat en het feit dat smartphone fabrikanten afhankelijk zijn van de chipset bouwer. Als die geen drivers/patches uitbrengen om de nieuwe Android versies te ondersteunen dan wordt het lastig op security flaws te dichten.

Het beloven van security updates voor x jaar is in dat geval onmogelijk.

Ook weet je nooit tevoren welke nieuwe eisen Android zelf oplegt. Dat kan gaan van 64-bit cpu’s, bussnelheden, encryptie in de geheugens/opslag controllers etc.

Apple heeft dat zelf onder controle. Ze beslissen zelf wat er in hun OS wordt aangepast (al dan niet een compatibiliteit laag schrijven) en dus een chip niet meer gaan ondersteunen.
Het verschil tussen Fairphone en andere Android makers ligt er nu juist in dat zij ook als de chip bouwer geen drivers/patches meer levert toch updates leveren. Zij maken hiervoor zelf een nieuwe driver etc. Dat kost mankracht en geld. Het zou goed zijn als FP in ieder geval een indicatie wil geven van hun update termijn.

Ter vergelijking heb ik een Oneplus X die bijna meteen na de release al niet meer ondersteund werd. (Doordat er geen drivers/patches meer kwamen van de chipfabrikant en Oneplus daar dan niet s meer aan wilde doen). Tot kwaadheid van veel kopers, want het is een van de fijnste toestellen die ik ooit had. (Een customrom werkt wel)

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 23 juli 2024 03:53]

Als je er genoeg geld tegenaan smijt kun je altijd een oplossing verzinnen. Apple garandeert 7 jaar, RHEL 10 jaar, de oude HP Itanium systemen met VMS nog langer.
Apple heeft wel degelijk een levenscyclus voor al hun hardware: 3 tot 5 jaar (voor bedrijven) na aankoop (meestal mogelijk tot het moment dat het nieuwste model uitkomt) kun je garantie krijgen en voor 7 jaar na aankoop krijg je ondersteuning voor de hardware, inclusief onderdelen, en de laatste versie van het OS.

Na 7 jaar krijg je mogelijk nog 1 versie van het OS, maar ten minste de 2 versies voor het nieuwste OS krijgt ook nog beveiligingsupdates. Dus gegarandeerd 7 jaar maar praktisch, vanwege de ondersteuning van 2 vorige versies, kan een apparaat tenminste 9-10 jaar mee na aankoop met beveiligingsupdates.

En dat is voor alle apparaten inclusief iPhone.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 23 juli 2024 03:53]

Klopt, maar het is niet zo dat ze keihard zeggen “we beloven 7 jaar updates”. Dat is alleen iets wat uit de praktijk blijkt en daar ging het me om.
Nee, ze beloven minimum 5 jaar reparatie, 5 jaar na de laatste verkoop wordt het "vintage". Gedurende die periode (5-7 jaar na de laatste verkoop, tot 10 jaar batterij voor laptops) krijg je service en ondersteuning. Daarna (7 jaar later met een uitzondering van 10 jaar voor laptop batterijen) wordt het product "obsolete".

Gedurende de eerste 5 jaar krijg je dus upgrades en gegarandeerd onderdelen, voor 7 jaar kun je naar de winkel voor diensten, mogelijke reparatie afhankelijk van beschikbare onderdelen en software updates (niet upgrades), staat keihard op de Apple webpagina: https://support.apple.com/en-us/HT201624

Dus als je de laatste iPhone koopt, verkopen ze het model meestal nog voor een volledige generatie, dan pas gaat de klok tikken tot 5 jaar voor garantie en onderdelen, dan 7 jaar voor dienstverlening (incl. software updates, maar niet upgrades) en onderdelen die beschikbaar zijn.

Dat is gemakkelijk 8-9 jaar, en soms langer, dat is bij een bedrijf die het volgens FairPhone niet goed doet met het milieu, dus ze zouden ze toch moeten kunnen overtroeven vind ik.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 23 juli 2024 03:53]

Nee, ik heb nu gewoon een goedkopere die 3 jaar updates op de website heeft staan.
Fairphone meld al heel lang dat men minimaal vijf jaar veiligheidsupdates wil verzorgen, maar dat ze streven naar 7 tot 10 jaar. Helaas zal men het streven zelden waar kunnen maken omdat Google en Qualcom maar vijf jaar lang veiligheids-updates geven. De beperking van Google is te omzeilen door het hele OS te upgraden, maar zodra de ondersteuning voor de processor ophoudt wordt het een stuk lastiger. Upgrades naar een nieuwe Android versie kan je dan vergeten, veiligheidsupdates kan men dan ook niet meer garanderen.
PaT Moderator Mobile @WillySis11 juli 2023 23:34
In het artikel staat echter dat Fairphone zelf een OS upgrade gemaakt heeft omdat Qualcomm de soc niet meer ondersteunt. Het kan dus wel degelijk!

7 jaar ondersteuning is wel echt heel netjes voor een Android toestel. Maar dat past natuurlijk ook helemaal in de duurzame gedachte achter Fairfone.

[Reactie gewijzigd door PaT op 23 juli 2024 03:53]

Het kan inderdaad. Dat heeft Fairphone zelf bewezen. Echt gemakkelijk is het echter niet, De programmeurs van Fairphone hebben niet de kennis van de processor drivers die men bij Qualcom en Google heeft. Dat is nu ook precies waarom men bij Qualcom vijf jaar ondersteuning kan beloven, maar wel naar een langere ondersteuning streeft.
Android is open source, dan kunnen ze toch gewoon Android developers aannemen die het OS kan hercompileren en back-porten. Red Hat (jaja, drama) geeft nog steeds volledig ondersteuning en back-ports voor RHEL7, 10 jaar lang op alle soorten hardware, verschillende CPU architecturen en duizenden pakketjes voor software.

Een FairPhone heeft 1 CPU target, ze zouden het toch beter moeten kunnen dan Apple.
..dan kunnen ze toch gewoon..
Zo gewoon en gemakkelijk is dat niet perse.. Want niet alles is open-source!
Een FairPhone heeft 1 CPU target, ze zouden het toch beter moeten kunnen dan Apple.
Verkeerde aanname; Apple ontwikkelt hun eigen chips en heeft niet te maken met propiatery drivers (binary blobs) van derden. Daarnaast is er maar zeer beperkte documentatie, dus zal het of gereverse engineered moeten worden, of ze moeten de API/interfaces zien om te buigen/emuleren om het werkend te maken..

Nah, wat dat betreft heeft Apple het makkelijker... Ze gebruiken uiteraard ook wat chips van derde maar dat is beperkt en daar stellen ze duidelijk eisen aan.

[Reactie gewijzigd door Mr_Q op 23 juli 2024 03:53]

Android is open source, dan kunnen ze toch gewoon Android developers aannemen die het OS kan hercompileren en back-porten
Veel hardware drivers van bijv. Qualcomm zijn niet open source, dat zijn binary blobs (al gecompileerde code).
Die zijn niet even te her-compileren voor een andere versie van Android.
Het opensource zijn van Android maakt de firmware en drivers van de gebruikte hardware nog geen opensource. En juist daar zit de uitdaging. Met deze upgrade pakt fairphone die uitdaging aan. Hopelijk een goed voorbeeld voor andere leveranciers.

En ja, de updates/upgrades en ondersteuning van RedHat met back-ports voor oudere versies heeft ook beperkingen: Mijn (oude) laptops met nvidia video kaart wordt al heel lang niet meer ondersteund. Niet door de nvidia drivers en ook niet door de nuveau drivers. De basis doet het wel maar aansluten van externe beeldschermen via de digitale video aansluitingen niet meer. Nu niet maar in 2015 ook al niet meer.
uitvoering: HP Compaq Business notebook 6730b (NB018ET)
uitvoering: HP EliteBook 8730W (NL223UP)
uitvoering: HP ProBook 6550b (WK236ET)
Android is GROTENDEELS open source. Nu net de drivers zijn dat in veel gevallen niet.
Android heeft ook een andere opbouw dan Linux. Linux kan in de meeste gevallen na een grote update nog met oude (cpu) drivers werken, in Android werkt dat meestal niet.
Reverse engenering is natuurlijk mogelijk, maar de kans dat je dan patenten en octrooien gaat schenden is vrij groot. Bovendien is wel veel kennis van de CPU nodig om die in alle gevallen weer juist zal werken. Fairphone is geen heel groot bedrijf. Ze kunnen zich geen grote afdeling permitteren die zich met drivers bezig kan houden.
Je kunt natuurlijk een open systeem kopen of een eigen chip maken. FairPhone wist dit van het begin al en liegen naar de klant over de ecologie van hun apparaat.

Ze moeten dan hun eigen chips maar bouwen of een contract afsluiten. Kost natuurlijk veel geld, maar je moet de 'echte' kost van een ecologisch alternatief berekenen, anders ben je gewoon aan het groenwassen.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 23 juli 2024 03:53]

Kun jij specificeren waarover FiarPhone zou liegen?

Volgens mij zijn ze eerlijk en beloven ze netjes 5 jaar ondersteuning (minimaal veiligheidsupdates) en dat maken ze tot nu toe waar. Android upgrades beloven ze niet!
FairPhone 2 werd tot midden 2019 verkocht waarna het verplaatst werd door de FP3, echter in begin 2023 zeggen ze al geen veiligheidsupdates meer uit te brengen. Dat is niet 'netjes' voor een 'ecologische' telefoon en zeker geen 5 jaar, vooral niet omdat de eerste 2 jaren niets dan problemen waren voor mensen die al voorbestellingen gedaan hebben en dus de telefoon niet in handen hadden voor soms 18 maanden na bestelling.

Ze liegen over de ecologie van het apparaat in mijn zienswijze, je kunt gelijk welke Android kopen van oa. Google en Samsung en even lang ondersteuning krijgen, of een iPhone en nog langer ondersteuning krijgen. Echter de FP heeft meer grondstoffen nodig voor de "vervangbaarheid" van de onderdelen en blijkt niets meer dan een budget-telefoon te zijn qua capaciteit. En in de marketing doen alsof ze beter zijn dan een Apple of Samsung.

Het is groenwassen, wanneer een bedrijf of organisatie zich duurzamer voordoet dan ze daadwerkelijk zijn.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 23 juli 2024 03:53]

Ik ken de mensen van FairPhone goed en wij werken ook met ze samen. Er zit maar weinig kunststof in, maar wat er in zit is biologisch afbreekbaar kunststof van ons. De overige stromen van de grondstoffen kennen wij ook. Daar wordt echt zo veel mogelijk gerecycled materiaal voor gebruikt. Minimaal 80% van de smartphone is van gerecyclede grondstoffen. De rest bestaat uit ingekochte onderdelen.
FairPhone heeft inderdaad maakt inderdaad iets meer onderdelen voor de telefoons, dan voor de productie nodig is, maar elk merk maakt 2 tot 5% onderdelen extra voor reparatie. Ook Samsung en Apple.
Wat betreft de het grondstoffen gebruik is Fairphone ook beter dan Apple of Samsung. In repareerbaarheid is er zelfs een enorm verschil.
De telefoons van FairPhone zijn geen flagships, maar redelijke middenklassers.

De ondersteuning van Apple is langer, omdat die alle onderdelen en het OS zelf ontwikkelen. Samsung schroeft de ondersteuning van de budget toestellen na twee tot drie jaar ook sterk terug naar beperkte veiligheidsupdates. Die beperking is nodig omdat fabrikanten van onderdelen (zoals de CPU) de ondersteuning hebben gestopt. Dus ook Samsung is niet helemaal eerlijk over de updates.
Nogmaals, als je over duurzaam wilt spreken, dan neem je toch gewoon developers aan. Er zijn genoeg systemen (oa LineageOS) die dankzij FOSS developers lang na de ‘officiële’ ondersteuning een meer moderne Android krijgen. Of je koopt een CPU in die wel ondersteuning krijgt. En ja, dat kost geld, maar als mensen bereid zijn de industrie te veranderen, kunnen ze een paar honderd euro meer aan een telefoon uitgeven.

Apple beweert ook 50-100% gerecycleerd materiaal te gebruiken, oa. de slechtste materialen zoals cobalt en Samsung etc heeft ook hele pagina’s over de onderdelen die ze ondertussen recycleren.

En ik bedoelde niet de extra onderdelen die voor reparatie nodig zijn, maar de extra plastieken en onderdelen die nodig zijn om een ‘gemakkelijk herstelbare’ telefoon te maken die uiteindelijk gewoon in de vuilnis moet voordat de meeste onderdelen ‘versleten’ zijn. Dus de schroeven en de extra PCB voor verbindingen. Verstaanbaar als oa. je camera herbruikbaar is in het volgende model, maar zelfs dat is een belofte die FP nooit waargemaakt heeft.

Ik denk bij duurzaam eerder aan een PC-model, waar je RAM en PCIe kaarten kunt bijzetten en Linux draaien op een systeem van 15 of 20 jaar oud. DAT zou duurzaam zijn. Als je maar moet bellen en af en toe op een website moet heb ik genoeg met een 20-jaar oud systeem, zelfs al moet ik af en toe de modem en batterij vervangen. Daarvoor wil ik betalen, het duurzaamste alternatief is momenteel Apple, en ik heb nog steeds een iPhone 6S die ondersteunt wordt met veiligheidsupdates, de FP2 van dezelfde tijd wordt al lang niet meer ondersteunt.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 23 juli 2024 03:53]

Als klein merk kan FairPhone het zich niet veroorloven om zomaar een aantal developers aan te nemen. Gelukkig voor mensen als jij hebben ze begin dit jaar wel twee developers aangenomen, die ook de upgrades voor de PH 3 en 3+ mogelijk hebben gemaakt.
De kunststoffen in de FairPhones komen bij ons vandaan en die zijn 100% biologisch (op basis van hennep) en met biologisch afbreekbaar. Schroefjes zijn gewoon van metaal en recyclebaar. Nieuwe modellen hebben een nieuwe camera gekregen, maar de camera's zijn wel uitwisselbaar tussen de verschillende modellen.
FairPhone heeft wel een trend gezet, die nu door Apple en Samsung gevolgd wordt. Zonder FairPhone zou de recycling niet zo snel op gang gekomen zijn. Samsung gebruikt ook deels het netwerk van FairPhone. Apple recyclet grotendeels de eigen oude telefoons die bij Breda ontmanteld worden. De 100% recycling halen ze bij lange na niet. Ik vraag me zelfs af of de nieuwste modellen de 50% wel halen. Voor de software ondersteuning heeft Apple het gewoon een stuk gemakkelijker. Alle onderdelen (zowel hardware al software) hebben ze immers zelf ontwikkeld, waardoor ze niet afhankelijk zijn van externe partijen die drivers moeten leveren.

Het PC-model met Linux is voor een smartphone niet reëel. Ook bij PC's is het maar een verwaarloosbaar deel wat inderdaad 10 tot 20 jaar in werking wordt gehouden. Het gros wordt na 5 tot 7 jaar vervangen. Ook Linux is afhankelijk van drivers voor CPU, GPU en andere kaarten. Voor Android is die afhankelijkheid nog groter en de medewerking van met name Qualcom is bedroevend.

Inderdaad kan FairPhone (nog) niet alle beloften waarmaken, maar dat komt niet door onwil van FairPone. Voor de FP 3 en nieuwer gaat dat vermoedelijk wel lukken.
Waarom dan niet overschakelen van Qualcomm naar een embedded CPU (zoals Intel) of een ARM design van Broadcom waar je wel jaren ondersteuning kan krijgen vanwege oa Unix systemen, ik heb onlangs nog gewerkt met een VMS systeem op Itanium, ondersteuning is heel erg lang voor die soorten hardware (2000-2025) De Raspberry Pi 1 is ook nog altijd ondersteund door de fabrikant.

Ik deck dat je met alle systemen 2 van de 3 kunt kiezen: goed (duurzaam), goedkoop en gemakkelijk. FP heeft de laatste 2 gekozen.
FairPhone wil wel gewoon mainstream (Android) smartphones maken. Als je een unix.linux systeem gaat maken, dan ga je naar een hele kleine doelgroep.
Zeer netjes, dat geeft (nóg meer) hoop voor de FP4 en opvolgers. Goed bezig en ik wacht met smart op de FP5.
mooi!

ik heb gisteren mijn fairphone 4 gekocht en er direct lineageOS opgezet voor android 13 en een beetje de-googling, maar goed om te zien dat ze er zelf ook mee bezig zijn !
Grappig dan zijn ze eerder met hun fairphone 3 op andoid 13 dan de fairphone 4 waarvoor die upgrade gepland staat voor eind 2023
Toch gek dat android 13 werkt op een oude galaxy s6 als voorbeeld?
Er is een verschil tussen custom roms en iets wat een bedrijf als Fairphone/Samsung uitbrengt.
Ja, bedrijven zijn in een veel betere positie om software te schrijven voor oudere hardware dan gemeenschappen achter roms als Lineage door o.a. beschikking over documentatie.
Wat het toch wel een beetje gênant maakt dat zeker de grote boeren zo afgetroefd worden als het gaat om oude hardware in de lucht houden.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 23 juli 2024 03:53]

Commerciële bedrijven worden echter veel harder aangepakt op mogeijke schending van patenten, copyright en gebruiksvoorwaardenvoorwaarden wanneer ze drivers en firmware proberen te reverse-engineeren dan hobbyprojecten van gemeenschappen. Het laatste wordt gedoogd, het eerste keihard afgestraft.
Die heeft een Exynos 7420 Octa, geen Qualcomm.
Dat is even snel als de edge 30 ULTRA van motorola..
omdat Qualcomm de gebruikte Snapdragon 632-soc niet meer ondersteunt
SOC uit medio 2018. Hoezo niet meer ondersteunt.
Wat een belabberde markt.
Naarstig concurrentie nodig hier.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.