Fairphone: meer eerlijke materialen en betere klantenservice na investering

Fairphone gebruikt geld van een investeringsronde om meer eerlijke materialen in producten te zetten en om de klantenservice te verbeteren. De Nederlandse smartphonemaker krijgt 49 miljoen euro in deze ronde.

De grootste investeerders zijn overheidsfonds Invest-NL en het Sustainable Impact Fund van ABN Amro, schrijft het bedrijf. Ook bestaande aandeelhouder Quadia doet mee. Met het bedrag gaat Fairphone ook aandeelhouder PYMWYMIC en 1000 crowdfunders betalen.

Daarnaast belooft Fairphone in toekomstige producten meer eerlijke materialen te gebruiken door te investeren in programma's rond mijnbouw in Afrika en Zuid-Amerika en in programma's voor eerlijke lonen in fabrieken in Azië.

Fairphone verkoopt momenteel smartphones en draadloze oordopjes. Daarbij probeert het zijn producten zo eerlijk mogelijk te produceren, onder meer met aandacht voor de herkomst van materialen en arbeidsomstandigheden. Voor gebruikers betekent het lange ondersteuning met updates en onderdelen die makkelijk te vervangen en te upgraden zijn. Het recentste model is de Fairphone 4, die in 2021 uitkwam.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

31-01-2023 • 19:20

79 Linkedin

Submitter: UPPERKEES

Reacties (79)

79
79
34
5
0
38
Wijzig sortering
De duur van security update ondersteuning, is één van de belangrijkste eigenschappen als het gaat om duurzaamheid. Voor veel mensen verouderen de hardware specs namelijk minder snel dan de security update ondersteuning. D.w.z. dat ze dan een nieuwe telefoon kopen, niet omdat het te traag is geworden, maar omdat ze geen security updates meer krijgen.

Wat mij betreft moet daar veel meer aandacht voor komen. Het zou mooi zijn als dat bijv. ook in de Pricewatch wordt opgenomen: de minimale duur die de fabrikant garandeert voor major OS updates, en de minimale duur die de fabrikant garandeert voor security updates. Eventueel aangevuld met de release snelheid daar van, of de update cyclus.
Gelukkig komt hier al steeds meer wetgeving voor. En zijn er vaak mogelijkheden als LineageOS.

[Reactie gewijzigd door Cyb op 31 januari 2023 19:46]

mbt security update,s klopt niet, de reden dat mensen switchen is vanwege een hardware defect of het apparaat is te traag/geheugen vol.

Mensen zijn niet bezig met security, ze merken pas iets wanneer hun favoriete App ineens verdwenen is uit de App store, zeg maar Whatsapp werkt niet meer op Android 3.0 als voorbeeld.

Alleen Tweakers en een bepaald zeer klein groepje zijn daar mee bezig, het overgrote deel vind update,s alleen maar hinderlijk en het apparaat wordt weer trager.
Eens. Ik heb het eigenlijk niet helemaal goed opgeschreven: "dan een nieuwe telefoon kopen" zou moeten zijn: "dan eigenlijk een nieuwe telefoon zouden moeten kopen". Maar het probleem blijft, dat support vaak sneller eindigt dan de bruikbaarheid van de hardware.
Overigens raad ik mensen in mijn omgeving wel aan om een nieuwe telefoon te kopen als ze geen security updates meer krijgen. Wat relatief eenvoudig uit te leggen is aan niet-tweakers.
Ook de niet-tweaker wilt een veilige telefoon, het is voor hen alleen lastiger in te schatten welke factoren een telefoon onveiliger maken, en in welke mate.
Eigenlijk zouden fabrikanten ook verplicht moeten worden om een melding op de telefoon weer te geven, zodra support eindigt.
Precies dit, de support op mijn pixel 4a verloopt augustus dit jaar. Dit is de fijnste telefoon die ik tot nu toe heb gehad. Maar ik wordt straks geforceerd om een prima werkende telefoon te gaan vervangen, omdat deze geen security patches meer krijgt.

Flashen doe ik niet meer aan en brengt daarnaast ook (veiligheids) risico's met zich mee. Laat mij dan inderdaad maar €50 a €100 betalen voor langere support (2/3 jaar) i.p.v. weer een paar honderd euro stuk te moeten gooien aan een nieuw toestel wat ik eigenlijk niet nodig heb. Maar tsja, daar zit geen goed verdienmodel achter he..
Ik kijk naar de behoefte van de gebruiker, doet hij/zij er geen bankzaken mee en logt nergens op in bij website,s etc is er weinig aan de hand, vooral de mensen die hun smartphone alleen voor whatsapp gebruiken zou ik mij weinig zorgen maken.

Wanneer je over beveiliging begint en de prijs zeggen veel mensen laat maar en kiezen toch de goedkopere apparaat.

Zodra hier de security update,s op mijn smartphone stoppen is dat jammer dan daarvoor ga ik geen nieuw apparaat kopen, ik hou er wel rekening mee, prive zaken waar de hacker iets aan heeft staan er niet op(nee geen foto,s van mij of de omgeving).

Edit: Als die melding dat support eindigd maar weg te drukken is en niet steeds terug komt.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 1 februari 2023 08:30]

Ik ben oprecht heel benieuwd hoe je dit ZO stellig kan beweren.
Ik denk dat hij wel gelijk heeft, groot deel van de mensen weet niet eens of hun telefoon nog beveiligingsupdates krijgt of niet. wij tweakers zijn maar een piepklein deeltje van de totale bevolking.
Ik denk dat hij wel gelijk heeft, groot deel van de mensen weet niet eens of hun telefoon nog beveiligingsupdates krijgt of niet. wij tweakers zijn maar een piepklein deeltje van de totale bevolking.
, ten dele heeft hij gelijk, ik zie zelf genoeg jongeren en jong volwassenen die updates wel meenemen in hun overweging of ze hun mobiel vervangen (naast snelheid, schade of nieuwe features / verbeterde camera's). Aan de andere kant zie ik vrij regelmatig ouderen met oude mobieltjes (wat prima is als je er toch alleen maar mee belt / berichtjes mee verstuurd in plaats ook mobiel bankieren oid).
Het gros van de bevolking heeft helemaal geen idee, iedereen vind beveiliging belangrijk als je erover praat maar als puntje bij paaltje komt dan lopen we de kantjes er vanaf, Tweakers zijn echt een uitzondering.

De functionaliteiten van de smartphone staan op 1e plek en beveiliging op laatste plek.
Hier blijven we steeds in eigen bubbel kijken, dat is niet de realiteit.

Mensen hebben geen idee wat ze doen als ze zich aanmelden bij een "gratis" dienst, niet door hebben dat jij het product bent bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 1 februari 2023 08:36]

Maar de meeste mensen jailbreaken ook niet en gebruiken alleen apps uit de officiële store. Dan is de kans op security problemen ook stukken kleiner.
Ik wilde ook eerst zo reageren, maar na even nadenken kwam ik eigenlijk ook wel tot die conclusie. Bijna iedere "normale sterveling" die ik ken bekijkt het vanuit praktisch oogpunt om te vervangen. Traag, versleten, kapot, etc. De meeste die het 'update beleid'/geen updates meer aandragen als argument om te vervangen zijn eigenlijk allemaal "tweakers"...
En dan nog een enkeling die ik ervan verdenk dat die het doet voor de status 8)7
Er zijn applicaties en organisaties die telefoons blokkeren zonder de laatste security updates. Zo kan je bijvoorbeeld niet meer bij je werkmail of bij je zorgapp. Ik kan mij ook voorstellen dat een bankapp dit gaat doen.
We hebben het hier niet over zakelijk.
De meeste bedrijven staan tegenwoordig toe om je persoonlijke telefoon te gebruiken, mits de telefoon up-to-date is. Daarnaast zijn zorgapps en bankapps persoonlijk.
Als het bekend is, dan kan je de minimale duur wel terugvinden in de pricewatch onder bijzonderheden (o.a. bij Samsung). Alleen kan je daar (nog) niet op filteren en vermoedelijk is dat bij de meeste merken niet bekend.
Dan ben je vast blij te horen dat FP4 een upgrade naar Android 12 gaat krijgen.
Dus weer reincarnatie.
Sidenote: de update naar Android 12 is er al 2 weken hoor 😆👍
Niet voor iedereen tegelijk ik zag die pas gisteren voor het eerst.
ondanks versie checks..., maar dat was ook zo aangekondigd.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 11 februari 2023 21:04]

Het blijft een te dure telefoon voor de specificaties.
Maar het modulaire concept is wel iets wat mij erg aan spreekt. Het is een degelijk en duurzaam apparaat. Alleen jammer van de prijs.
In de westerse wereld wordt helaas alles uitgedrukt in geld.Dat wil niet zeggen dat de prijs voor een product voor mij onbelangrijk is.

Waar ik moeite mee heb is dat een product waarvoor moeite is gedaan om de aarde en mens minder uit te putten direct wordt weggeschreven als te duur. Helaas zijn de grote producenten van consumenten electronica nog onvoldoende gefocust op het bewust omgaan met mens en natuur. Dit gaat ten koste van de leefbaarheid op aarde. Doordat zij dit uitbuiten kunnen zij lagere prijzen vragen voor hetzelfde product omdat de oorsprong van materialen en grondstoffen niet vergelijkbaar is.

Daarnaast is het ontwerp van deze telefoon door het modulair uitwisselen niet vergelijkbaar met een unibody telefoon. De TCO kan daarmee van deze telefoon beduidend lager uitkomen tov een traditioneel ontworpen telefoon.
...
Waar ik moeite mee heb is dat een product waarvoor moeite is gedaan om de aarde en mens minder uit te putten direct wordt weggeschreven als te duur. Helaas zijn de grote producenten van consumenten electronica nog onvoldoende gefocust op het bewust omgaan met mens en natuur. Dit gaat ten koste van de leefbaarheid op aarde. Doordat zij dit uitbuiten kunnen zij lagere prijzen vragen voor hetzelfde product omdat de oorsprong van materialen en grondstoffen niet vergelijkbaar is.
...
Daar moet ik je groot gelijk in geven. Een mooi en tastbaar voorbeeld, vind ik: een hele kip. Zo'n dier, kost tussen de 10,00 en 15,00 bij de gemiddelde supermarkt. Omdat we die prijs dagelijks zien, lijkt dat de norm en vinden we alles wat daar boven ligt: "te duur".

Maar stel je nou eens voor dat jij zelf een kip gaat grootbrengen. Met normaal voer en gewone dagelijkse verzorging. Zeg: hoe jij voor je dier zou willen zorgen. En stel dat je die kip dan na 3 maanden slacht en verkoopt. Zou je dan 15 euro een goede prijs vinden?

Ik kan je vast verklappen dat 30,00 een realistischer prijs is en eigenlijk is dat nog te weinig omdat het voer dat je gegeven hebt niet duurzaam genoeg was.

Je kunt hier tegen ageren, maar dit is precies hoe we met z'n allen de wereld naar de kloten helpen, voor wat persoonlijk gewin. Je weet dat het niet klopt en toch doe je het. Fairphone probeert, precies dat, niet te doen. Ze bieden je een laagdrempelige keuze om iets duurzamer te zijn.
Ik ben het grotendeels met je eens. In de prijsredenatie mist wel het effect van schaalgrootte, efficientie, automatisering in het voeden en hoiden van 1 kip vs een heleboel kippen 😉
Je voorbeeld is eerlijk gezegd niet zo goed. Ik ken een kippenboer die zijn kippen met biologische Nederlandse mais voedt. Wat jij dagelijkse verzorging vind is me niet duidelijk, de kippen lopen gewoon rond op het erf, er komt weinig verzorging bij te kijken. Biologische kip is in Nederland ook helemaal niet zo duur, voor 17,45 heb je er al eentje.

Sterker nog, mijn grootouders hadden zelf kippen op het erf, moesten deels hun eigen kostje scharrelen. Slachten deed men nog zelf. De kosten per kip vielen reuze mee.
Het voorbeeld klopt gedeeltelijk.
Ik vermoed dat die kip van 30,- niet alleen een beter leven heeft gehad, maar dat de kwaliteit op alle fronten beter is.

Bij Fairphone hebben de fabrieksarbeiders wellicht een beter leven, maar de kwaliteit van de hardware is niet beter. Denk daarbij aan de kwaliteit van de camera, scherm, speaker en processor.

Wat als Fairphone een smartphone zou uitbrengen met de snelheid van een high-end smartphone ter waarde van €900,-? Zou ik dan 2x zoveel betalen als ik wist dat die telefoon op een zo groen mogelijk manier is geproduceerd? Ja, ik denk wel dat ik dan 5-7 jaar lang dezelfde snelle telefoon zou kunnen gebruiken.
Tja, daar zit allemaal wel wat in. Feit is wel dat het grootste deel van de consumenten daar totaal niet mee bezig is. Bovendien als alles alleen nog maar verkrijgbaar zou zijn voor de prijs die het echt zou moeten kosten gezien duurzaamheid. En dan heb ik het niet enkel over telefoons en andere elektronica. Maar ook over ons voedsel. Dan zou een groot deel van de Nederlanders die nu al niet meer rond kan komen letterlijk honger lijden. Dus tja, of dat concept echt eerlijker is ook richting mensen. Dat moet ik nog maar zien.

Wie kan al die duurzame dingen betalen. Juist, de mensen met genoeg geld. Maar goed, dat is dan weer een compleet andere discussie. Dan over de specificaties van deze unieke telefoon.

[Reactie gewijzigd door asset185 op 31 januari 2023 20:07]

Mogelijk worden niet alle kosten bij andere producten in rekening gebracht..
Zoals roofbouw bij het delven van zeldzame materialen, het herstel van het gebied hoeft niet bekostigd te worden, de dood van mijnwerkers betekent niet meer dan dat salaris accuut niet meer uitbetaald hoeft te worden etc. etc.
Op die manier kun je inderdaad "goedkoper" produceren. Of eigenlijk "voor minder geld" produceren dat hoeft niet goedkoper te zijn over alles gezien.
Ik zou het wel durven te stellen dat de milieu kosten niet in rekening worden gebracht. We zagen tijdens Corona dat in China in steden voor het eerst in vele jaren weer een blauwe lucht te zien was omdat fabrieken stil kwamen te liggen. Verder hebben allemaal de beelden gezien van radeloze Foxconn medewerkers die over de hekken probeerde te klimmen om letterlijk het bedrijf uit te vluchten. Arbeidsomstandigheden zijn daar niet al te best.

Een van de grote problemen van de globalisering, bij ons strenge arbeid en milieu eisen dus verplaatst de productie zich naar landen waar men veel minder streng is. Vervolgens worden er geen extra kosten in rekening gebracht bij de import dus kan je er nauwelijks mee concurreren.
Niet alleen milieu....
Voor het leeg roven van mijnen in bv. Congo (bron van Niobium/Tantalium(Coltan), Kobalt...)
is ook bewapening nodig, het betalen van huurlingen en de nodige omkoperijen.
(nog afgezien van alle neven schade door overvallen, schietpartijen etc.).
Wel netjes werken mijnen hebben dus veel meer kosten aan bewaking,
hierdoor wordt de "nette" prijs opgedreven en wordt de handel in "foute" grondstoffen nog winstgevender.
Ook dat zijn maatschappelijke kosten die hier in een prijs gaan zitten.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 1 februari 2023 14:12]

Die problemen zijn nog lastiger door de lange ketens die ontstaan.

Congo geeft een licentie aan een mijnbedrijf. Die delft kobalt en verkoopt dat aan een opkoper die het verder verwerkt. Het verwerkte kobalt wordt dan verkocht aan een partij in de halfgeleider industrie. Die verwerkt het verder en levert aan een batterij / accu fabrikant. Uiteindelijk koopt een telefoon of elektrische auto bouwer de batterij / accu in en verwerkt dat in hun product. Het eind product wordt vervolgens, vaak nog via een of meerdere tussenstappen, aan de consument verkocht wordt.

Voor de consument is het praktisch onmogelijk te bepalen waar de grondstoffen van het product dat men aanschaft daadwerkelijk vandaan komen en in welke omstandigheden verwerkt zijn.
Het externaliseren van kosten is helaas iets waar nog te weinig tegen gedaan wordt.
Het valt mij ook op dat in mijn omgeving, degene die meer dan genoeg geld hebben overal geld uit willen halen ten koste van het milieu, terwijl bij degenen die niets te makken hebben het milieu vaker hoger op het lijstje staat.

Ik ben dan ook van de overtuiging dat we gewoon met zn allen minder consumeren en minder moeten willen. In de praktijk is dat natuurlijk wel extreem lastig te realiseren, en te "verkopen" aan je burgers als overheid.
Het lijkt mij juist makkelijk te ‘verkopen’ aan burgers

Maak het belastingstelsel groener. Zorg dat lonen minder belast worden, idem met vermogen. Juist consumeren meer belasten. Of een superyacht nou 50, 60 of 80 mjoen kost, maakt weinig meer uit

Voedsel e.d. kan best tegen een lager btw tarief
Dat klinkt wel als een goed idee. Eigenlijk zijn er gigantische hervormingen nodig van onze economie om dit te laten werken. Helaas zie ik dit nog niet snel gebeuren gezien de huidige politiek.
Hm... het gros van de product kosten zijn reclame kosten + arbeid en niet de grondstoffen.
Dus door wat te besparen op reclame bespaar je mogelijk meer.
Duurzaam is niet noodzakijl "goedkoper".., maar kost op dit moment iets minder geld....
Dat zijn twee verschillende dingen.

Het al een tijdje niet kunnen bouwen zijn b.v. kosten die NIET bij "het minder kostende" product is mee geteld.
De prijs maakt dat ie in eerste instantie minder betaalbaar is voor de massa, hoewel het op de lange termijn weinig uitmaakt als je in dezelfde 5 jaar anders twee telefoons zou kopen.

En een iets snellere soc met 4x A77 ipv 2x zou wel meer vertrouwen geven dat je over 4 jaar graag nog (mogelijk) 2 jaar langer met de telefoon zou willen doen. Maw, "nu vind ik de telefoon ok, vind ik dat over 4 jaar nog steeds?"
In de westerse wereld wordt helaas alles uitgedrukt in geld
In het oosten gaat het om zonneschijn en unicorn farts?

Okay, een beetje flauw. Oosterse bedrijven als Samsung proberen met de zelfde coorperate greed zoveel mogelijk smart devices vol zeldzame materialen te slijten dan een westers bedrijf als Apple. Verder heb je helemaal gelijk, we betalen ook meer voor een biologische broccoli. Het besef dat we beter om moeten gaan met de resources op deze planeet zit bij veel mensen nog niet echt goed genoeg tussen de oren.
Ik weet niet of je het echt duurzaam kunt noemen, ze ondersteunen de foon maar enkele jaren, net zoals de meeste Android producenten, twee versies (2-3 jaar) en moet je upgraden, en echt verwisselbaar zijn de onderdelen niet, je mag dan wel een module terugsturen voor 5 of 10 euro korting op de huidige versie maar echt enkel de CPU vervangen of je oude Fairphone 3 een Fairphone 4 camera geven gaat niet (wat ze initieel wel allemaal beloofden).

Ik vraag me echt af hoe groot het verschil is om 2 of 3 versies Fairphone te kopen tov een iPhone die dan 7-10 jaar software ondersteuning heeft en redelijk goed recycleert en ook vervangingsonderdelen verkoopt, mits het juiste gereedschap, ongeveer in dezelfde prijsrichting zitten.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 1 februari 2023 04:00]

Enkele jaren? Dat was 7 jaar voor de Fairphone-2 waarbij de SOC-leverancier al diverse android-upgrades al niet meer ondersteunde...

Onderdelen zijn wel degelijk verwisselbaar, zo kan een FP3 geupgrade worden naar een FP3+. En ik heb al ooit mijn camera vervangen, anderhalve minuut werk....
Dat was een update voor Android 10, niet Android 12 of 13. Natuurlijk zal de leverancier van de SoC dit niet doen, de meeste SoC geven enkel een referentiebuild, Android is open source, je moet je eigen programmeur aanwerven.

De belofte was van FP1 naar 2 of 3 te kunnen zonder al te veel modules weg te gooien.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 1 februari 2023 13:31]

Of je draait het om. De huidige smartphones zijn goedkoop door de uitbuiting van mensen.
Niet alleen uitbuiting van mensen. Tijdens de productie van deze telefoon wordt moeder aarde ook minder uitgebuit.
Denk dat het eerder is zoals phosporus al stelt. Milieu eisen maken de productie van de Smartphone onderdelen erg duur. Er worden veel chemicaliën gebruikt tijdens de productie en als die na gebruik netjes verwerkt moeten worden, zitten er hoge kosten aan.
Het is een degelijk en duurzaam apparaat.
De reden van deze hoge prijs geef je zelf al, duur-zaam. Getikt op een 3 jaar oude FairPhone 3 met LineageOS 19.
Eigenlijk zijn andere merken telefoons te goedkoop voor de specificaties, zo kan men het ook bekijken.
Ik vind het, mede door de modulaire opzet, het geld dubbel en dwars waard.
Het blijft een te dure telefoon voor de specificaties.
Dit is iets wat ik steevast zie terugkomen bij alle reacties onder elk artikel van een Fairphone. "Wel duur voor de specs." Die mensen hebben volgens mij compleet het doel en de missie van Fairphone gemist, en vinden het denk niet zo erg dat er zulke dingen gebeuren: https://tweakers.net/nieu...arde-22-miljard-euro.html

Ik geeft met plezier net ietsje meer uit als ik daarvoor de garantie krijg dat 1) de onderdelen op een zo eerlijke, en ethisch mogelijke manier verkregen zijn. 2) dat ik de telefoon nog heel lang ga kunnen gebruiken omdat er gewoon vervangonderdelen voor bestaan.

Als mijn (bijna 5 jaar oude ondertussen, doet het nog prima) Note 9 het begeeft kijk ik naar Fairphone.
Dit concept staat me steeds meer aan. Het kan zomaar zijn dat ik er een ga kopen als m'n huidige toestel op is.

Daar heb je wellicht ook gelijk het nadeel van de milieubewuste mensen: ze komen na 3-6 jaar pas eens aankloppen voor wat nieuws ipv iedere 1-2 jaar.

Ik hoop dat ze lange tijd blijven bestaan en steeds meer mogelijkheden vinden om mensen over de streep te trekken.
Ik heb eigenlijk maar een probleem met de FP4 er draait Google native Android op.
Zodra er een model met GrapheneOS is ben ik ook van de partij.
Ken je deze optie: de Murena Fairphone? Daarbij biedt de eFoundation off-the-shelf o.a. de Fairphone 3 en hoger aan met /e/OS. Tweakers heeft er ruim een jaar geleden nog over bericht:
nieuws: Fairphone voegt ondersteuning voor Google-loze /e/OS toe aan Fairphone 4

Voor mij persoonlijk was die combinatie - het concept van de duurzaam (zo goed en kwaad als dat gaat) en modulair geproduceerde smartphone met een ont-Koekeld OS - dé reden waarop ik een jaar geleden dan eindelijk maar eens het tijdperk van de dumbphone achter me heb gelaten. Ik zat er ook niet op te wachten om én voor het eerst zélf een smartphone te kopen én vervolgens zelf te gaan lopen stunten met custom ROMs met alle risico's van dien...
En hoewel ik dus geen praktijkervaring met andere smartphones heb ter vergelijk, deze FP4 met /e/OS kan inderdaad héél goed meekomen. Overall ben ik er erg van onder de indruk, zowel qua hardware als software.
e/OS/ bevat vziw nog steeds GMS ook al is het een light variant, waar "zoveel mogelijk" is uitgehaald.
GrapheneOS is google loos.... zonder zelfs het Google Framework. Een APK die uit de playstore komt werkt over het algemeen niet. F-Droid spullen hebben geen problemen.
Volgens mij zijn ze ook niet moeilijk met custom OS's installeren toch? Tegen de tijd dat een vervanging van toepassing is zal ik me verdiepen in wat de opties zijn :)
GrapheneOS is v.z.i.w. ready to go voor Pixel toestellen.
Zoals Fairphone zelf zegt: De meest duurzame telefoon is de telefoon die je zelf al hebt:
https://www.fairphone.com...-the-one-you-already-own/
Leuk artikel! En eens: ik heb m'n toestel nu bijna 4 jaar en wil kijken hoe lang ik 'm in de running kan houden.

M'n overstap van m'n Samsung S7 Edge naar m'n (huidige) Samsung S10+ was dermate onderweldigend dat ik nu wel eens benieuwd ben hoeveel leven ik eruit kan persen :)
Het concept is leuk, scherm en de accu kunnen vervangen, de rest is nogal overbodig want zeg nou zelf hoe vaak gaan speakers of een webcam nou stuk.
Het wordt ook vervangbaar/modulair gemaakt om bv. een betere camera module te monteren wanneer die beschikbaar komt. Best een leuke feature :)
Charging port is altijd het eerste wat stukgaat bij mijn moeder haar gsm's om een of andere reden. Hier kan je die gewoon modulair vervangen.
Met het bedrag gaat Fairphone ook aandeelhouder PYMWYMIC en 1000 crowdfunders betalen.
Voor diegene die zich afvragen waarom deze 'twee' partijen worden uitbetaald, het betreft een afbetaling van leningen:
Furthermore it is used for the settlement of existing loans and partial exit of current shareholders, including PYMWYMIC and over 1000 crowdfunders.

Source: FairPhone - Impact investor consortium invests €49 million in Fairphone [die link in het artikel is dit document]
Ik blijf dit een prima initiatief vinden.
De repareerbaarheid heeft gelukkig een hoge prioriteit gekregen en het is eigenlijk het enige merk wat tijdens het leven nog een hardware update kan krijgen.
Ook de inkoop van materialen, milieu en mens vriendelijk is een pluim waard.
De telefoons zijn misschien iets minder in prestatie dan andere telefoons van gelijke prijs, maar ik vraag me af of de gemiddelde gebruiker dat ook merkt.
Wij zijn als bedrijf in elk geval overgeschakeld van iPhones naar FairPhones. Behalve de overstap naar Android heb ik eigenlijk niemand horen klagen. We zijn zelfs met FairPhone in onderhandeling om de behuizing van ons bio-plastic te maken. Overigens is dat een premium kunststof die zich prima kan meten met glazen of metalen behuizingen.
Duurzaam en efficiënt gaan hand in hand. Maar dan bouw je elk element ook vanaf de grond op om optimaal gebruik te maken van de sources en resources. Gezien het een Nederlands bedrijf is, had ik geprobeerd gebruik te maken van locale bronnen. Had ik samengewerkt met kleine groepen die snel en flexibel kunnen innoveren. Of het nou gerecycled plastic is, of bijproducten die achterblijven als je dingen produceert in Nederland. Leuk dat ze in Afrika investeren, maar dat hadden ze ook hier kunnen doen, en waarschijnlijk was het nog duurzamer geweest ook. Zou leuk zijn als er een stickertje op de doos zat met daar op “80% Sourced & Produced in NL”. Betaal ik gerust een paar tientjes extra voor…

[Reactie gewijzigd door killergrave op 31 januari 2023 19:55]

Een paar tientjes om de benodigde grondstoffen in Nederland te laten winnen?
https://www.fairphone.com/en/2021/03/04/material-roadmap/
Bedankt voor de bijdrage, interessante artikel van ze.

"Developing scalable post-consumer recycling chains, which needs to be pushed and demanded for by the electronic industry – only a small share of the products that reach the end of life are effectively recycled. Some of the e-waste ends up in the informal recycling chain – often in a developing country that lacks infrastructure, risking the health and safety of people working in this sector"

Transforming the mining industry, specifically the artisanal and small-scale mining sector (ASM), which often uses elementary forms of exploration, material extraction, processing and transportation – generally, an unskilled labor force using very basic tools and techniques. Opportunities lie in positively impacting the many people dependent on this sector for their livelihood and not ignore it any longer.

Waarom in het buitenland, als de infrastructuur, en alle mogelijkheden tot recyclen hier verder ontwikkeld zijn. Elke supermarkt kan je dingen inleveren voor recycling. En voor grotere electronische apparatuur zijn er ook plekken aangewezen.

Dit was dan ook de reden dat ik vind dat de investeringen hier moeten plaatsvinden. Ik zie dat er talloze investeringen gedaan worden in het buitenland, en daar zullen ook zeker wel gronden voor zijn. Maar worden die investeringen dan ook echt in afrika gedaan ten goede van duurzaamheid of omdat arbeid erg goedkoop is vergeleken met europese landen. Ik denk dat in Europa veel meer elektronica word weg gegooid dan in Afrika. Dus wat heeft het dan voor zin om alles daar op te zetten, zodat we met de containers onze rotzooi daarheen brengen, laten "sorteren" door laagbetaalde werknemers. Zodat we hier de jackpot kunnen betalen. Het is gewoon niet efficiënt.

In de ideaale wereld zou elke land 100% van zijn eigen afval moeten kunnen recyclen, en hoeft dat niet aan de andere kant van het planeet gedaan te worden. Dat is inovatie, dat is efficient. En dat is een gigantische investering waard. Daar mogen ze onze belasting centjes wel royaal aan spenderen. Want zo een hele infrastructuur opbouwen 10d km verderop is in mijn ogen niet efficient. Je verplaatst het probleem alleen, en met een grote omweg ook.

Nederland is een erg capabele land, werknemers hebben we ook genoeg. Slimme koppen ook. Wij kunnen dit beter. efficienter, en duuzamer.

[Reactie gewijzigd door killergrave op 2 februari 2023 23:22]

Weet iemand of Fairphone voor zakelijke gebruikers geschikt is? Qua beveiliging, management enzo.

Ik zou daar vooral een grote markt zien voor Fairphone, grote bedrijven die willen verduurzamen en in 1x een enorme order plaatsen. Voor het bedrijf waarschijnlijk ook goedkoper omdat de telefoons langer meegaan.
Bij mij op werk (tegen de vierduizend werknemers waar ABDO compliant gewerkt wordt) wordt de Fairphone 4 ook ondersteund en gepromoot, dus het is zeker geschikt!
Gaaf om te horen! Ik ga onze ICT afdeling maar eens benaderen. :)
Meer eerlijke materialen... Dus fairphone was niet helemaal "fair" :+
Maar het meest fair van alle telefoons die wereldwijd gemaakt worden :)
Duurzaam

[Reactie gewijzigd door xiam op 1 februari 2023 07:14]

Misschien wordt het antwoord duidelijk als je je rugged laat vallen en stuk gaat? Beetje rare vergelijking die je maakt waar totaal niet over is nagedacht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee