Fairphone 2 krijgt in maart na zeven jaar laatste Android-update

De Fairphone 2 uit 2015 krijgt in maart zijn laatste software-update. De makers geven het toestel dan een laatste Android 10-update, maar daarna komen er geen bug- of securityfixes meer voor het toestel.

De laatste update komt volgens de makers in maart van dit jaar. Daarna blijft de telefoon nog wel bruikbaar, maar zonder nieuwe bugfixes en zonder nieuwe securityupdates. De makers waarschuwen voor het gebruiken van apps waarin gevoelige data staat. Ook zeggen de makers dat er waarschijnlijk een moment komt dat apps van derde partijen zoals banken niet meer werken.

Fairphone zegt dat het voorlopig nog bepaalde reserveonderdelen voor het toestel blijft verkopen. Het bedrijf noemt die voorraad eindig, maar zegt niet wanneer het verwacht geen onderdelen meer beschikbaar te hebben.

Het bedrijf wijst gebruikers er ook op dat ze alternatieve besturingssystemen zoals LineageOS of /e/OS kunnen gebruiken. Die worden nog wel ondersteund. Ook kunnen gebruikers hun toestel inleveren bij Fairphone voor een voucher waarmee ze korting krijgen op een nieuw toestel.

De Fairphone 2 kwam in oktober 2015 op de markt. Daarmee heeft het toestel meer dan zeven jaar aan updates gekregen, wat voor Android-toestellen erg lang is.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

10-01-2023 • 08:54

114 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (114)

114
114
93
5
0
14
Wijzig sortering
waarom Android 10, en niet direkt dan de huidige variant? Dat zou toch wel beter geweest zijn.
Omdat dat erg veel moeite kost:
Omdat de soc van de Fairphone 2, Qualcomms Snapdragon 801, niet meer door de fabrikant wordt ondersteund, moest Fairphone zelf in samenwerking met de opensourcecommunity van de smartphonemaker het besturingssysteem geschikt maken voor de Fairphone 2.
Zie nieuws: Fairphone 2 uit 2015 krijgt begin volgend jaar Android 10-upgrade

Ik denk dat dat de hoeveelheid moeite om daar Android 11 of 12 nog op te krijgen, áls het technisch (qua systeemeisen) al kan, opweegt tegen de kosten die ermee gemoed zijn.
Zo is het precies.

Ik heb, lang geleden, in het Android ecosysteem gewerkt voor een fabrikant.

Als je geen ondersteuning krijgt van de chip fabrikant (en fabrikanten doen zelden na de initiele release nog zinvolle upgrades), is het erg moeilijk om een betrouwbare release van Android te maken met een niet-ondersteunde versie als apparaatmaker.

Deze toestellen draaien op een erg oude Linux kernel, en Android doet z'n best om daar niet al te veel om te geven, toch zorgt het vaak voor problemen.

Er zijn een handvol chips en apparaten die gedeeltelijk door de "mainline" Linux kernel ondersteund worden, maar ook dan ontbreken er vaak mature drivers, vooral als het op grafische acceleratie en radiobeheer aankomt. En laat nu net die aspecten het meeste impact hebben op de gebruikservaring van mobiele toestellen.

[Reactie gewijzigd door sspiff op 10 januari 2023 13:05]

Google zou eigenlijk eisen moeten stellen aan chipfabrikanten om hun drivers te upstreamen naar de Linux kernel of op zijn mist te open-sourcen zodat iemand anders het kan doen. Wellicht geen Play Store als ze daar niet aan voldoen.

Op die manier zou het teminste mogelijk blijven fatsoenlijke updates uit te blijven rollen.
Het probleem is vaak dat upstream Linux bepaalde qualiteitsnormen en andere requirements oplegt vooralleer ze iets laten integreren in de mainline.

Wat logisch is, gezien die fabrikant vaak na de initiele merge of alleszins na de EOL van een apparaat niks meer bijdraagt aan onderhoud en updates (er zijn uiteraard uitzonderingen op die regel). Dan moet de code van een dermate niveau zijn dat de open source gemeenschap dit onderhoud met beperkte inzet & investering op zich kan nemen.

Echter hebben bedrijven als Qualcomm geen zin om software van deze kwaliteit te maken, omdat voor hen dit slechts voor een korte periode opbrengt, en lange termijnsondersteuning kost hen te veel zonder extra inkomsten te genereren. Op deze manier werken ze natuurlijk de wegwerpcultuur on de hand.
Echter hebben bedrijven als Qualcomm geen zin om software van deze kwaliteit te maken, omdat voor hen dit slechts voor een korte periode opbrengt, en lange termijnsondersteuning kost hen te veel zonder extra inkomsten te genereren. Op deze manier werken ze natuurlijk de wegwerpcultuur on de hand.
Exact het probleem. Als men inderdaad zo weinig geeft om support zou ik eigelijk wetgeving willen zien met een 'broncodeplicht'. Waarbij het verplicht wordt om na X jaar na uitgeven van een product de broncode publiek vrij te geven, zodat andere partijen verder kunnen borduren op deze 'wegewerp' hardware.
Gaat nooit gebeuren. Oftewel gaan ze het in de letter volgen door en gewoon in 1 commit ergens een oude versie op Github te gooien waar niemand iets mee aan kan. Dat gebeurt nu ook, want ze moeten omdat Linux onder de GPL valt.
Dat is een probleem want smartphones die economisch afgeschreven zijn kunnen nog steeds genoeg. Sterker nog,ze zouden ook een "PC" of server kunnen zijn. Dat is iets wat in die markt niet gaat gebeuren, totdat er een enkele fabrikant opstaat met een zekere capaciteit en maling aan de gevestigde club.
Probleem is alleen dat je Qualcomm er niet mee hebt als Google geen Play Services beschikbaar stelt. Dat probleem ligt dan weer bij de fabrikant, en die kan ook geen kant op. Zoveel aanbieders zijn er nou ook weer niet, want de meeste alternatieven worden door Tweakers uitgekotst. Qualcomm is meestal toch wel, zeker op benchmarks, de snelste.

En Qualcomm weet dat. De enige die misschien een vuist zou kunnen maken is Samsung, maar die is inmiddels al gewoon aan het overstappen naar eigen SOCs, uitgekotst of niet. Ik ga er van uit dat die binnen één of twee generaties ook gewoon in de S-serie gestopt gaan worden.

Merk daarbij dan wel meteen op dat Samsung inmiddels ook op de midrange gewoon vijf jaar ondersteuning biedt, juist omdat ze zelf de SOC maken.
Tijd dus voor wetgeving en regulering op dit vlak.
destijds riep ik dat Fairfone het nooit zou gaan redden om de update belofte waar te maken.

en met het feit dat ze bij android 10 zijn blijven steken heb ik daaar denk ik deels gewoon gelijk in gekregen, ja je kunt in principe nu gewoon overstappen naar Lineage, maar dat zijn vaak wel weer user-made hobby dingetjes zonder enige garantie dat je na een reflash nog een werkend apparaat bezit.

Met alle stappen die zijn genomen in de versies na android 10 zou ik wel zeggen dat de FF2 dus een halve flop is geweest ... En toch hebben ze er hard aan gewerkt en mag je best bewondering hebben voor het waarmaken van tenminste security updates die wél zijn blijven komen.

Onder aan de streep ben ik blij dat ik mensen die toestel niet heb aangeraden - maar het is in ieder geval een hoopvol begin ... misschien dat de fairphone x over een aantal jaar daadwerkelijk echt een musthave wordt.
Dat is wel heel makkelijk gelijk proberen te krijgen. Welk Android toestel raad jij dan mensen waar ze na 7 jaar nog een upgrade naar de laatste Android versie krijgen? ;)
ze zijn blijven steken bij Android 10 he, is dat echt de laatste Android versie?

Maar qua beveiliging ben ik het wel helemaal met je eens hoor, dit is denk ik de beste score ooit voor een Android. i-chat heeft in mijn ogen echt geen gelijk.

De iPhone SE (ook even oud) heeft iOS15 nog gekregen. Dat is eigenlijk een nog betere score, al weet ik niet hoe het bij Apple met beveiligingsupdates zit.

[Reactie gewijzigd door Arokh op 10 januari 2023 12:32]

Precies en de vraag was dan ook retorisch bedoeld en gezien Apple's updatebeleid ook specifiek gericht op Androidtoestellen.
Ik had begrepen dat je bij iPhone wel eerder last hebt van een oud OS, dat aardig wat apps al snel stoppen met werken etc. Terwijl een tot ca 5 jaar oude Android nog steeds vrijwel alles draait, dus deze kan mss ook nog wel n paar jaartjes mee.
Dat lijkt me liggen aan dat het zo beroerd gesteld was met Android upgrades in het algemeen; voor developers loont het dan vaak de moeite om de 80% van de users die een oud OS draait, ook te supporten (al kan ik me voorstellen dat ze dat niet van harte doen).
Zelf heb ik daarom ook maar weinig behoefte aan nieuwe Android, momenteel mis ik niks aan 9 bijvoorbeeld, al zal ik binnen n paar jaar wel de 11 ROM erop (moeten) zetten.
Maar natuurlijk blijft security ook hierbij een groot punt van aandacht.
zeker een toestel uit 2015, ik heb het idee dan tegenwoordig de ondersteuning wat beter is in het algemeen. Rond die tijd had je vaak geluk als je 2 jaar updates kreeg, met ergens in die periode 1 keer een upgrade.
Of Apple toestel van 7 jaar oud naar de huidige iOS?
Beginnend met ik heb eerder geroepen en al het geblaat wat er onder staat weet ik nu eigenlijk niet wat je met je post bereikt.

Ja 7 jaar is lang en toch bash je je dat een bedrijf niet so groot als Samsung/Apple het slecht heeft gedaan omdat ze niet op android 13 zitten.

Je hebt het over garantie (na 2+ jaar?) waarin je denkt dat Samsung je wel garantie geeft als het misgaat bij een update? Lijkt me dat ook zij gewoon vragen het toestel terug te sturen waar door je nog steeds geen werkend apparaat hebt. Of heb jij na zolang nog een speciale Samsung remote garantie?

Het mooie van een Fair phone is juist dat het modular, cq user repairable is en makkelijk vervangbaar. Dus weet niet waarom je doet alsof user made firmware INEENS een dingetje is?
de S7, net zo oud, is blijven steken op Android 8.
Maar zij hebben dan ook nooit een toezegging of extended OS support uit gegeven.
nee, en die hebben ze dus ook niet gegeven, wat niet raar is.

Fairphone heeft dat wel beloofd, en ook gegeven, dus helemaal goed toch?

Of waren er mensen die hadden verwacht dat het de allerlaatste telefoon zou zijn die je ooit zou kopen en na 10 jaar nog steeds de nieuwste Android versie zou krijgen? Dat hebben ze zelf nooit beloofd in ieder geval.
Haters gonna hate, Arokh.

* merethan heeft een Fairphone 4 met /e/OS
Wat voor updates heb je het over besturingssysteem of beveiliging? Hoe dan ook, je bent wel heel erg negatief over een product wat volgens mij nu het record langst ondersteunde Android toestel heeft.

Bovendien ga je compleet voorbij and het grotere idee van de Fairphone, als jij het nieuwste van het nieuwste wil (en zelfs vind dat mensen om je heen dat ook moeten willen), dan blijf je toch lekker in de wegwerp maatschappij hangen?

Voor iedereen die een beetje ethisch besef heeft is de Fairphone al een musthave, want er is geen enkel alternatief wat ook maar een beetje in de buurt komt qua duurzaamheid.

Ja de telefoon is beter van perfect, maar ik ben er nog steeds blij mee en raad hem iedereen aan, juist omdat de rest geen fck om de planeet en mensen heeft. Het enige wat zij doen is greenwashing en zo veel mogelijk geld verdienen. (Verbazend hoe een Fairphone tegenwoordig al bijna als goedkoop gezien kan worden..)
Voor iedereen die een beetje ethisch besef heeft is de Fairphone al een musthave, want er is geen enkel alternatief wat ook maar een beetje in de buurt komt qua duurzaamheid.
Dat is te kort door de bocht, je gaat namelijk voorbij aan de privacyoverwegingen m.b.t. Google Android. Als je zowel ethiek als privacy waardeert is het dus kiezen tussen twee kwaden.
Allereest stel je de keuzemogelijkheden niet goed voor. Je kan (mainstream) kiezen tussen:

- een ethische smartfoon met privacybeperkingen;
- Een niet ethische telefoon met dezelfde privacybeperkingen
- een ethische foon, met betrekkelijk goede privacy

De Fairphone ondersteund namelijk ook Lineage en /e/OS.

Verder valt er ook niet zoveel te kiezen in mainstream land qua privacy. Er is maar een handjevol producenten die alternatieve bestruingssystemen ondersteunen, elke andere fabrikant zit je toch vast aan Google of Apple.
LineageOS is echter weer een stuk minder veilig, zo ondersteunen ze o.a. geen verified boot.

De developer van GrapheneOS (Daniel Micay) legt dit hier uit: https://www.reddit.com/r/...e_questions_and_concerns/

/e/OS is ook gebaseerd op LineageOS.
Die drang van sommige mensen om altijd maar de nieuwste Android versie te moeten draaien begrijp ik niet zo goed. Dit toestel draait op een prima bijgewerkte Android 10 versie.
Je mist alleen wat functies welke in de nieuwere Android versies beschikbaar zijn. Maar zijn die essentieel? Absoluut niet.
Het is juist mooi om te zien hoe ze deze wat oudere Android versie nog netjes bij blijven werken. En je dus 7!! jaar een prima én veilig werkend toestel hebt.
Dus geen enkele Android telefoon zou jij aanraden neem ik aan?

De Galaxy S7 die tegelijkertijd is uitgekomen is al bijna 3 jaar lang (dat is de helft!!!!!!) niet meer geupdate, en is blijven steken op Android 8. Ken jij dan wel andere Androids die uit die tijd naar 11 zijn gebracht?
Update belofte? Hebben ze ooit belooft 7 jaar nieuwe android versie updates te geven?

Zolang een toestel een beetje een recente Android versie blijft draaien en je security updates krijgt (en bugs worden gefixed) is dat toch perfect bruikbaar? En iemand die een toestel koopt om 7 jaar te gebruiken geeft sowieso meer om iets dat werkt dan altijd het laatste nieuwe moeten hebben.

Ik draai zelf nog Android 8.1.0 (niet op een Fairphone), nog nooit last van gehad dat er iets niet werkte door een te oude Android versie.
Wat/hoe/waar/wanneer jij iets geroepen hebt over fairphone en nieuwe software: Het belangrijkste is het onderscheid tussen 'update' en 'upgrade'. Naar mijn idee is het verschil dat er bij 'update' de huidige functionaliteit het belangrijkste is, dat daar verbeteringen in zitten en de problemen uit gehaald worden. Als het over 'upgrades' gaat: Dat zijn de updates EN functionele toevoegingen zoals mee naar volgende versies van de diverse software onderdelen.

Dat hebben ze dus met die fairphone2 het updaten toch wel 7 jaar volgehouden. Als je daar bij bedenkt dat de toestellen uit die tijd in de regel helemaal geen update kregen en voor de meeste gebruikers 3, 4 of misschien 5 jaar mee gaan is daar heel veel gewonnen.

Over upgrades, daar heeft de FairPhone2 niet de markt ontwikkelingen bij kunnen houden. Maar ze heeft daar in wel haar best gedaan en haar punt gemaakt: Ja het kan maar er moet wel ondersteuning in de keten zijn en die blijkt bij de FPh2 hardware niet mee te werken.

Toegegeven, als tevreden FPh3 gebruiker zie ik in dat model betere stappen. Ook FPh leert en verbetert zichzelf. Na de FPh3 kwam de FPh3+: Hardware upgrades. Daar ben ik zelf niet in mee gegaan, mijn keuze. Dat ik in 2015 niet voor de FPh2 heb gekozen is omdat ik toen een Sony Z2 had (uitvoering: Sony Xperia Z2 Zwart). Die heeft het qua hardware met hangen en wurgen 5 jaar uit gehouden: Na 4 jaar is ze vervangen wegens gebrek aan batterij capaciteit. Daarna heeft ze het nog 1 jaar uit gehouden als muziek-speler, storytel-speler en voor haar fm-radio en heel goed geluid. Maar helaas wil ze al 2 jaar niet meer opstarten, ik vermoed geheugen/opslag issues. Om maar aan te geven dat veel hardware uit die tijd het al niet meer doet. Hoe is de FPh2 hardware daar in?
Het is ook nooit goed he, haha
Ik kan niet voorbij aan het stukje dat het een probleem is om met een oudere Android versie te werken?
De beveiliging is al die jaren toch gewaarborgd?
Ik kan in mijn directe omgeving op 2 mensen na (Echte tech nerds) niet iemand aanwijzen die zal zeggen: zo wat slecht zeg nu kan ik die ene optie die in android 12-13 zit niet gebruiken omdat ik op Android 10 ben blijven steken.

Bedenk even dat 90+% van de mensen niet meer dan Social Media, Whatsapp/berichten, Email, surfen, fotootje maken, bankieren, navigeren, spelletjes zoals candy crush en bellen met hun telefoon. Dan houd het echt op.

Dit alles werkt zelfs nog op Android 6-7-8 (ING app bijvoorbeeld eist minimaal Android 6).

Dat wij hier op tweakers meer mee doen of het leuk vinden om nieuwe opties te krijgen/zien/zoeken.. dat kan en mag je niet vergelijken.
Het is an sich al heel bijzonder (en zeker ook bewonderenswaardig) dat men de Snapdragon 801 tot en met Android 10 heeft willen en weten te ondersteunen. Ik had ooit een OnePlus X met diezelfde soc, en daarvan werd minder dan een jaar na introductie de support gestaakt omdat de upgrade van Android 6 naar versie 7 'niet door de soc werd ondersteund'.
Ze zouden samen kunnen werken met bijvoorbeeld LineageOS, die ditzelfde ook door elkaar krijgt. In plaats van het binnen hun eigen kleine community te doen. Op die manier wordt de hele community er ook beter van en dat is beter voor het milieu als geheel omdat er meerdere smartphones langer kunnen worden gebruikt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 10 januari 2023 18:06]

Ik verwacht niet dat een 7 jaar oude telefoon nog aan alle eisen voldoet voor het draaien van Android 13.
Als ik lineage os bekijk is er een build voor android 11 voor alle snapdragon 801 toestellen.
Ja, maar LineageOS is een custom rom door liefhebbers, niet officieel van een fabrikant.

Daarnaadt: de Fairphone 2 kwam uit met Android 6, heeft dus 4 (!) major updates gehad én nog 3 jaar security updates. En nog weten mensen daarover te klagen...

Zelfs Apple haalt niet altijd 7 jaar bij elk apparaat en zij worden alom geprezen om hun updatebeleid (wat grosso modo ook wel terecht is). In andere woorden: noem mij eens één officieel ondersteund Android toestel wat betere support krijgt dan wat Fairphone met de 2 heeft gedaan? Precies, die is er niet. En ik weet dat jij niet zozeer degene bent die klaag, maar boven je wel. Degenen die hierover nog weten te klagen, moeten toch echt naar zichzelf kijken.

En ja, als je per se na 7 jaar support nog zelf bezig wilt blijven met dat toestel, dan kan je altijd naar een custom rom op zoek of er zelf een knutselen gebaseerd op een vergelijkbaar toestel.

Als laatste: het toestel stopt ook niet eens na maart 2023, het blijft gewoon werken. Alleen wordt het wel steeds onveiliger en zullen op den duur met name bank apps of zakelijke apps meer vereisen dan je toestel aan kan. Maar nog een jaartje moet zeker wel functioneel lukken, voor wie dat wil.
Zelfs Apple haalt niet altijd 7 jaar bij elk apparaat en zij worden alom geprezen om hun updatebeleid (wat grosso modo ook wel terecht is). In andere woorden: noem mij eens één officieel ondersteund Android toestel wat betere support krijgt dan wat Fairphone met de 2 heeft gedaan? Precies, die is er niet. En ik weet dat jij niet zozeer degene bent die klaag, maar boven je wel. Degenen die hierover nog weten te klagen, moeten toch echt naar zichzelf kijken.
Apple heeft het in verhouding natuurlijk ook wel een stuk makkelijker dan een Fairphone. Immers ontwikkelen zijn zowel de hardware als de software zelf. Ook is het aantal combinaties van hardware en software zeer beperkt waardoor oudere hardware makkelijker langer ondersteund kan worden.

Fairphone heeft toch wel een uitdaging aangezien de OS laag vanuit Google komt, de drivers uit de verschillende fabrikanten van de chipsets en de hardware vanuit hunzelf.

Dus diep respect dat Fairphone het zo lang weet te rekken.
Ik begrijp wel dat Fairphone veel sympathie geniet – ik vind het ook een nobel streven – maar uiteindelijk heb je als eindgebruiker niet zo veel aan al die argumenten die hier aangehaald worden.

Per saldo betaal je relatief veel in verhouding tot de hardware en performance, in ruil voor het makkelijk zelf kunnen repareren.

Dat repareren is geen doel op zich; het werkelijke doel is zo lang mogelijk doen / met zo min mogelijk middelen cq voetafdruk / vervuiling.

Dat doel verwatert hiermee, want met een veel goedkopere telefoon en eventueel een reparatie hier en daar kun je hetzelfde bereiken, zowel qua prestaties als qua NOx, energieverbruik en koolstof voetafdruk.
Behalve dat die goedkope telefoon voor alle bijzondere metalen die erin zitten mensen uitbuit in regio's waar men ook kinderen als slaaf in de mijnen heeft werken. En dat is het eigenlijke oorspronkelijke doel van Fairphone geweest; om zoveel mogelijk grondstoffen zonder uitbuiten te delven en te gebruiken in hun telefoons.
Maar dat doel was al niet gehaald. Niemand kan garanderen dat er bijvoorbeeld geen kinderarbeid aan te pas komt, geeft ook Fairphone toe aan de NOS.
Niet geheel waar. Dat artikel is sowieso uit 2017 en inmiddels alweer achterhaald. Fairphone geeft ook aan dat daar waar het niet mogelijk is om ethisch verantwoorde grondstoffen te halen, ze juist het gevecht aangaan met lokale partijen om van binnenuit de werksituatie te verbeteren (zie ook hun impact report van vorig jaar).

Het is natuurlijk niet zwart/wit. Die goedkope telefoon maakt gebruik van een veelvoud aan grondstoffen die op inhumane manieren zijn gedolven. Dat Fairphone daar nog steeds een aantal van in de telefoon heeft zitten betekent niet dat alle andere moeite om grondstoffen op een ethische manier te delven dan niet meetellen.
Ik kan uiteraard alleen voor mezelf spreken, maar ik doe altijd al zo lang mogelijk met een telefoon, net zoals met al mijn hardware. Ik heb nog nooit een nieuw scherm of batterij nodig gehad. Ik haalde ook al 7 jaar met mijn vorige iPhone. Dus dan is voor mij de afweging: Optimale macOS / iOS compatibiliteit opgeven en inleveren op prestaties en wel een lagere prijs, maar qua reparaties en levensduur ga ik er waarschijnlijk niets mee opschieten.

Die minuscule hoeveelheid zeldzame metalen die er in zitten, wordt als het goed is sowieso al gerecycled. Ik vind het dan een heel duur betaald, minimaal effect. Dit probleem moet imho daarom op een andere, grondiger manier aangepakt worden. Zolang lokale overheden en de bevolking zelf er niet tegen is, ga je dit niet uitroeien op deze manier.
Zeker, helemaal mee eens. Daarom vind ik ook dat men niet mag klagen en wat jij zegt: juist diep respect voor Fairphone!
apple biedt meestal 5 jaar-jaarlijkde upgrades aan en dan nog 1 of 2 jaar jaar af een toe een maandelijkse patch. dus in dat opzicht mag de fairphone zich wel meten.

het verschil is dat de FF2 in 2015 met android 6 upkwam en steeds ongeveer een jaar achter liep bij android releases. terwijl apple doorgaans alle devices tegelijk van de nieuwe versie voorziet. dus als je het met apple wilde vergelijken dan had die ff2 dus in ieder geval nog van android 11 voorzien moeten zijn. zoals lineage wel nog voor elkaar heeft gekregen, de vraag is dus waarom dat desondanks niet is gelukt.

de tweaker in mij zegt - ja maar hoe wil je zo'n klein bedrijf je met het grote almachtige apple vergelijken, maar de consument in mij wil gewoon de best mogelijke telefoon met de fijnste interface en de snelste updates.
Welke consument? Ik hoor buiten techgemeenschappen juist altijd veel geklaag als er weer eens een systeemupdate is, en dan heb ik het over een up*date*, nog niet eens over een up*grade*. Misschien is het n=1, maar ik heb niet het idee dat mensen zitten te wachten op snelle updates, laat staan snelle up*grades*.
Precies dit inderdaad, mijn vriendin klikt iedere update weg, hoe vaak ik ook zeg dat ze dat niet moet doen... Zelfs app updates via Google Play vindt ze teveel moeite.

Ik pak dus eens in de zoveel tijd haar telefoon (Android) en Macbook Air en doe een update/upgrade rondje, maar daar ziet zij dus niet echt het nut van in. Hetzelfde voor mijn (schoon)ouders, (schoon)zus, zwagers, een groot aantal vrienden, collega's, etc. Zij zijn volgens mij de gemiddelde consument en die interesseert het dus inderdaad helemaal geen drol als het apparaat maar werkt....
Wie klaagt er ?
Ik duid enkel aan dat er wel degelijk een android 11 build bestaat voor snapdragon 801 toestellen.
Dat er een build is wil niet zeggen dat het ook lekker werkt.
En het wil ook niet zeggen dat Fairphone ermee aan de slag moet. Ik bedoel: het toestel is inmiddels 7-8 jaar oud. Gezien de doelgroep en modulariteit zullen er vast nog wat mensen zijn blijven hangen, maar ik kan me ook voorstellen dat er mensen zijn die al zijn overgestapt, bijv. naar een nieuwe Fairphone. 7-8 jaar is gewoon oeroud voor een toestel, hoe je het ook wendt of keert, dus ik kan me heel goed voorstellen dat ze ook een keer een einde willen breien aan de ondersteuning.
Maar dit nu net waar Fairphone op mikt: De klant die aanzienlijk extra wil betalen te opzichte van concurrerende hardware, met de bedoeling dat je er langer mee kunt doen en daardoor zo min mogelijk druk op het milieu.

Ik kan me juist niet voorstellen dat Fairphone er een einde aan wil breien. Die willen juist zo lang mogelijk ondersteuning bieden, want dat is het hele concept.

Het gaat wat mij betreft ook niet om de schuldvraag, maar eerder dat dit bewijst dat het doel wat Fairphone nastreeft, erg lastig te bereiken is.
Maar de vraag is: hoeveel langer is langer? 7-8 jaar, zoals nu, en dan nog een jaartje extra als je bedenkt dat je niet meteen onveilig bent en de telefoon niet meer gaat werken, dus 9 jaar, is al veel meer dan de meeste andere fabrikanten, zeker op smartphonegebied.
Goed punt, maar dit is wel hard aan het veranderen. Dat wil zeggen: De hardware van mobieltje verbetert steeds minder snel, zoals pc’s ook minder snel ontwikkelen, waardoor je steeds langer met een pc kunt doen. Dat zou ook voor mobieltjes kunnen gelden, ALS fabrikanten daar aan meewerken. Maar dan moeten ze daar wel nu aan gaan werken.. Liever houden ze het uiteraard op een zo kort mogelijke levensduur, want dat levert meer winst op.

Aan de andere kant las ik net dat een gemiddelde telefoon nu maar 2,7 jaar mee gaat. Dus dan is het voorlopig al dikke winst als je dat richting 7 of 8 jaar kan krijgen :P
mijn dochter heeft een oneplus 1, met de laatste lineage os erop. Na 2 weken gaat de modem offline, zonder het zelf te weten, en moet je rebooten als je mobiele data wil
Alle builds van LineageOS zijn geen stabiele builds, maar nightly. Met CyanogenMOD was dat anders.
Fairphone moet voldoen aan Google certificering. Ze moeten dus door een systeem heen met duizenden checks die allemaal een groen vinkje moeten geven. Dat niveau van certificering gebeurt niet voor custom ROMs. Vandaar dat Fairphone een grens moet trekken.
We kunnen er een heel politiek correct verhaal van maken, maar dit komt door de Qualcomm's van deze wereld.
Ze willen nieuwe chips verkopen, dus stoppen ze de support (in de vorm van Linuxkernel versie-afhankelijke binary blobs) en wordt het enorm lastig om nog recente Android versies fatsoenlijk te kunnen ondersteunen.
Het heeft niet alleen met nieuwe chips willen verkopen te maken. Mensen willen ook wat nieuws. Kijk maar om je heen: wie loopt er nu nog met een 5 jaar oud toestel rond? Dat zijn kinderen of opa/oma hoogstens. Zelfs tieners sparen al (of smeken hun ouders) om (een van de) de nieuwste iPhone te kunnen kopen.

Dus er wordt ook gekeken naar het marktaandeel en dan is het beter om je focus te verleggen naar zowel de nieuwere high-end chips als ook de mid-range/low-end chips van vandaag de dag. Er komen immers ook al jaren geen telefoons meer uit met de SD801. De mensen die daaraan vast blijven houden, zijn er echt weinig. En voor degenen die er wel mee rondlopen: het stopt ook niet ineens met werken, hoogstens na een tijdje geen security updates of een paar jaar achterlopen qua Android versie kan het zijn dat belangrijke apps (bank/zakelijk) hogere eisen stellen en jouw toestel niet meer ondersteund wordt.
Die redenering is wel heel kort door de bocht!

Er zijn zat flagship-klasse telefoons van 5-6 jaar geleden die net zo snel zijn als een instap model vandaag de dag, en dus nog prima bruikbaar.

Voorbeeld: de Samsung Galaxy S8 uit 2017.

Als de software ondersteuning niet al een jaar gestopt was, dan zou ik die vandaag nog steeds als primaire telefoon gebruiken.
Prima bruikbaar =! in gebruik door mensen
Dat klopt, maar zolang je niet kan uitsluiten dat een belangrijke factor hierin de be-eindiging van software/firmware ondersteuning is, kan je niet concluderen dat mensen 'gewoon iets nieuws willen'.

Er zijn genoeg voorbeelden van het tegenovergestelde: bijvoorbeeld mensen die windows XP en 7 blijven gebruiken omdat ze juist niet iets nieuws willen.

[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 10 januari 2023 12:40]

Dat laatste ben ik helemaal met je eens, maar zoals ik elders ook al uitgelegd heb, werkt de rest wat je zegt niet zo.

Je haalt namelijk verschillende doelgroepen door elkaar. Mensen die een flagship kopen, kopen daarna ook weer een flagship en dus gaat die vergelijking met een instapmodel niet op. Die doelgroep is namelijk of door budget of gebrek aan enige interesse in iets beters aan een dergelijk toestel gekomen. In het geval van (gebrek aan hoger) budget gaat het vaak om kinderen, studenten, mensen met minder inkomen en dat verandert in de toekomst voor een deel. Kinderen worden studenten en krijgen een bijbaan, studenten worden startende werkers, mensen met minder inkomen kunnen meer gaan verdienen, etc. Niet iedereen natuurlijk, die blijven dan ook bij die budget/mid-range toestellen, maar anderen gaan over naar een high-end model zodra het kan (in het scenario waar budget de beperking was).

En mensen die het geld hebben voor een high-end toestel doen er over het algemeen geen 6-7 jaar of langer mee. Want dat is het: bedrijven kijken naar kosten vs. baten en daarbij wordt heel vaak een 80-20 regel aangehouden (in welke variant dan ook). Als een Galaxy S8 toestel waar ooit 20 miljoen van zijn verkocht nog maar 2 miljoen gebruikers heeft en de overige 18 miljoen naar iets nieuws zijn gestapt, ongeacht of dat nu een S22 of A53 is, dan wordt de focus daar naar verlegd. Het is in deze aantallen niet haalbaar qua resources om voor een dergelijk toestel te blijven ontwikkelen en testen. En ja, tuurlijk zal een fabrikant ook een beetje proberen te forceren door op een gegeven moment de stekker uit de support te trekken, maar zoals gezegd blijft je toestel wel gewoon werken en is feitelijk je enige risico dat je op een gegeven moment niet meer genoeg up-to-date bent qua security voor bank/zakelijke apps met name.

Overigens geeft juist Samsung (naast Fairphone) als een van de eerste en beste al een tijdje van tevoren aan wat je kan verwachten op gebied van software support. Als je nu een S22 koopt, dan zie je op hun eigen website onder de specs staan dat de support "tenminste tot maart 2026" is. Zoals ik het begrepen heb, betekent dat in Samsung termen dat je tot die tijd major OS updates kan verwachten én security updates. En op deze website van Samsung zie je dat de S22 onder de toestellen valt die maandelijks een security update ontvangen.
Ja, natuurlijk willen vele mensen ook zo af en toe wat nieuws. Maar niet iedereen. In principe is een SD801 helemaal zo traag nog niet. Maar hoe dan ook was de vraag waarom het zo lastig is om Android 11,12,13 uit te brengen op een SD801 toestel.
Dat geef ik al aan: die "niet iedereen" in jouw verhaal is een zeer beperkt percentage. Net zoals fabrikanten van pc onderdelen op gaming gericht heel erg prat gaan op de data die ze van Steam, Epic, etc. ontvangen, evenzo kijken smartphone fabrikanten naar wat er werkelijk gebruikt wordt. En nogmaals: het is niet dat het toestel niet meer werkt, he? En als je na 7 jaar écht wil, kan je 2 keuzes maken: of je gebruikt hem as-is (wat is daar mis mee? het heeft toch 7 jaar gewerkt?) of je gaat als tweaker naar een custom rom op zoek. De gemiddelde normale gebruiker zal hem gewoon blijven gebruiken en die hechten ook geen enkele waarde aan nieuwe features. Je overschat de doelgroep enorm. Kortom: het gaat puur om ROI. Als zeg <5% van je gebruikers nog een 7 jaar oud toestel met SD801 gebruikt, dan is dat gewoon niet waard om net zoveel effort in te steken als de grote groep die met 0-4 jaar oude toestellen rondloopt.

[Reactie gewijzigd door MooDyBLueS op 10 januari 2023 12:36]

Ik denk dat Apple de keuze om tot 7 jaar ondersteuning te bieden heeft gemaakt aan de hand van data van hun gebruikersgroep. Met andere woorden: ik denk helemal niet dat de grootte van deze groep wordt overschat, eerder het tegenovergestelde.

Echter kost lange ondersteuning meee geld, zowel in ontwikkeling en minder verkoop per gebruiker omdat ze gemiddeld langer met hun telefoon doen. Met andere woorden, het loont alleen bij premium producten.
We hadden het dan ook over oude(re) Android toestellen met SD801 bijvoorbeeld.

Bij Apple is het inderdaad een totaal ander verhaal, maar komt er ook bij dat diezelfde SoC's ook in Apple TV's en 'budget' (voor Apple) iPhone en iPad toestellen gebruikt wordt.

En dan nog is het dus een totaal ander verhaal, want Apple zit tot nu toe op slechts 13 SoC's sinds ze met de A4 zelf begonnen zijn. Dan zijn er nog wel een paar A*X modellen, wat meestal gewoon een aangepaste versie is met wat meer GPU cores, maar zelfs dan kom je niet over de 20 verschillende versies. En tel eens hoeveel verschillende iPhones, iPads en Apple TV's ze hebben gemaakt met deze zelfde SoC's.

En vergelijk dat eens met de hoeveelheid SnapDragon, MediaTek, Exynos en dergelijke SoC's er zijn op Android gebied en hoeveel toestellen bijvoorbeeld Samsung alleen al jaarlijks maakt. Ze maakten er zoveel dat het een tijd geleden zelfs in het nieuws is geweest dat Samsung het zelf niet meer kon bolwerken en daarom is gaan consolideren met hoofdzakelijk de A en de S lijnen en ook minder frequent een nieuw toestel uitbrengen.

En het is ook deels de doelgroep zelf die het er zo naar maakt, ik heb bijvoorbeeld meerdere familieleden en vrienden die niks met technologie/gadgets hebben en dus oorspronkelijk voor Android kozen, maar veel zijn juist door die lange support van Apple overgestapt omdat ze gewoon 6/7 jaar met een toestel willen doen tot ie ook fysiek helemaal op is en dan pas overstappen op iets nieuws. Dus Apple trekt zo'n doelgroep ook automatisch aan en Android stootte die doelgroep tot niet al te lang geleden flink af. Het gaat gelukkig wel de goede kant op, ook bij Samsung, maar het moet en kan nog beter bewijst ook Fairphone.
Waarom? beter een geoptimaliseerde versie dan een nieuwe te zware versie.

Veiligheid is veel belangrijker lijkt mij.
Mee eens, daarnaast kwam het toestel uit met Android 6 en heeft het dus 4 grote updates gehad én 3 jaar security updates er nog achteraan. Beter kan je realistisch gezien niet verwachten en los van misschien een paar voorbeelden bij Apple (wat dan vaak ook de duurste uitvoeringen betreft), is er ook niks wat dit vanuit de officiële kanalen overtreft of zelfs evenaart.
Als we het over bedrijven hebben en dan specifiek op smartphones richten, dan is er inderdaad bijna geen vergelijking mogelijk. Hooguit Jolla, die ook ruim 7 jaar updates en upgrades voor de oorspronkelijke Jolla Phone uitbracht. En voorheen ook BlackBerry, die ruim 4 jaar aan upgrades van BB10 uitbracht voor de Z10 en daarna nog 4 jaar lang updates of in elk geval ondersteuning bleef leveren (tot ze officieel de stekker uit BB10 trokken in januari 2022).

Verder zijn het alleen gemeenschapsprojecten die lang updates leveren, zoals LineageOS en Ubuntu Touch.

Op computers is het een ander verhaal, want daar is Hyperion Entertainment koning der updates en upgrades voor AmigaOS. :P (Qua upgrades, dus niet updates, wel alleen betaalde, maar een upgrade is een upgrade.)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 10 januari 2023 12:07]

Helemaal mee eens. Op smartphone/tablet gebied mag op zich een eervolle vermelding nog naar Samsung, die ook sinds een paar jaar netjes vermeld tot wanneer de support loopt en duidelijk aangeeft welke toestellen maandelijks of elk kwartaal een security update krijgen. De support is lang niet zo lang als de genoemde bedrijven, maar ze zijn er tenminste transparant over en de meeste krijgen 3-4 jaar. Voor een high-end toestel zoals de S22 vind ik dat persoonlijk te weinig, die support loopt nu tot maart 2026 terwijl het toestel feb/mrt 2022 uitgekomen is, 4 jaar totaal dus. Het zou nog kunnen dat ze wel security updates uitbrengen, maar daarvoor is het helaas wel afwachten hoe ze daarmee om zullen gaan over 3 jaar.

Voor mid-range toestellen mag je (deels vanwege prijs) ook niet veel meer verwachten vind ik. En sommige mensen noemen dan Apple, maar tegenwoordig zetten ze ook steeds vaker oudere chips in hun SE-achtige toestellen, waardoor ook dat niet meer 'gegarandeerd' die 6-7 jaar meegaat.
Vaak heeft dat te maken met drivers van componenten die in de telefoon zitten. Maar ook de effort die een versie update kost.
Zijn hier nog mensen die zo'n Fairphone 2 uit 2015 in gebruik hebben? Hoe werkt dat na 7 jaar, qua gebruikservaring en accuduur?

Ik zou in de toekomst zeker een Fairphone overwegen, gezien mijn smartphonegebruik veel "saaier" geworden is de laatste jaren. Als hij mn bankapp en een browser goed kan draaien, en wat bruikbare foto's kan maken, ben ik wellicht tevreden.

Vind wel dat voor zo'n forse prijs er een iets betere SoC in mocht zitten. Ik snap dat Fairphone natuurlijk kiest voor een betaalbare SoC met lange ondersteuning van de fabrikant en een aanzienlijk deel van hun omzet opzij moet houden voor langere ondersteuning van hun product, en ondermeer daardoor geen prijsvechter kan zijn.

Wellicht is zo'n SD720G prima voor dagelijks gebruik, alleen vraag ik mij af of dat binnen 5 jaar nog steeds zo is?
Toevallig is mijn moeder net vorige week overgestapt naar Fairphone 4 en had ze vanaf 2015/2016 een Fairphone 2. Twee Fairphone 2's wel te verstaan want ongeveer een jaar of anderhalf jaar geleden begon de eerste teveel kuren te krijgen en kocht ze een tweedehands Fairphone 2. Eigenlijk had ze toen direct moeten overstappen naar de 4.

Maar hoe was dat in gebruik? Belkwaliteit was vrij slecht. Videobellen was verschrikkelijk en ik durf wel te stellen dat als je meer wilt doen dan enkel bellen en WhatsAppen de telefoon al eerder in een laadje was beland en was vervangen.

Maar ik denk dat er wel een groot verschil zit in 5 jaar een Fairphone 4 gebruiken of 5 jaar een Fairphone 2. En dat zit hem mijns inziens vooral in de ontwikkeling van de hardware van telefoons. Zoals je ook bij reviews bij high-end modellen van 1000+ euro leest: de echte innovatie ontbreekt. Ja, het scherm kan mooier en de cpu of werkgeheugen kan altijd sneller... Maar is dat voor dagelijks gebruik (bellen, whatsapp / signal, spotify, browsen, navigeren...) echt nodig?

Missschien dat als je veel gamet op je telefoon dat het een ander verhaal is maar zo niet dan denk ik dat je met gemak 5 jaar of langer kunt doen met een Fairhpone 4.
Heb zakelijke iPhone, was een XS, en die is inmiddels soortvan afgeschreven, accu werd wat minder maar anders nog een prima toestel. Dus min of meer verplicht moeten upgraden naar een iPhone 13.
Hij is sneller, nog betere camera etc.. maar merk ik het verschil? Op de accu na, niet echt, eigenlijk.
De absolute performance is een stuk beter, maar dat merk je eigenlijk alleen in games.

Ik had nog prima wat jaartjes door kunnen gaan op die XS als de accu vervangen zou worden, maar hij is ook alweer uit 2018. Als ik jou ervaring lees, dan doet die iPhone het toch eigenlijk beter ... Doet het gemakkelijk 5 jaar, en ik vermoed dat je er nog makkelijk 2 jaar tegenaan zou kunnen plakken.
1) qua hardware heeft Apple doorgaans betere en efficiëntere dan de concurrentie die pas na 1-2 jaar op dat niveau zitten (gros van Android devices zit nog niet op 5 nm bijv) 2) Apple hoeft maar een paar devices te ondersteunen (net zoals Mac vs PC) 3) iOS is erg efficiënt tov datavergarende Android (draai je een OS op basis van microG met UnifiedNlp en Gotify dan ben je al een stuk efficiënter bezig).

Daar staat wel tegenover dat APFS bekend staat om data loss bij plotselinge uitval. Meestal gaat dat goed.
Hoe werkt dat na 7 jaar, qua gebruikservaring en accuduur?
De accu is vervangbaar, want het is een fairphone, dus die kan de gebruiker gewoon als nieuw maken na 7 jaar.
Vind wel dat voor zo'n forse prijs er een iets betere SoC in mocht zitten.
Dat is de prijs die je betaalt voor het kopen van een product dat is ontwikkeld om repareerbaar te zijn. Die kostenbesparingen die alle andere merken doen door geen prioriteit te geven aan repareerbaarheid, zie je echt wel terug in de prijs, zoals hier.
Wellicht is zo'n SD720G prima voor dagelijks gebruik, alleen vraag ik mij af of dat binnen 5 jaar nog steeds zo is?
Dat ligt aan de eisen die je stelt. Ik ken zat mensen die nog vol tevredenheid een telefoon met een SD625 of SD662 gebruiken zonder problemen. Die SoC is in smartphoneland inmiddels een soort relikwie, maar werkt nog prima

Mijn grootste probleem met fairphone is de klantenservice. Ik heb een paar mensen in mijn directe omgeving die er een hebben gehad. De sample size is natuurlijk klein, maar ze gaan nogal snel kapot, dat is mij duidelijk in ieder geval. Dat is opzich niet zo erg, want het is een fairphone toch? Maar als je het niet zelf kunt repareren kom je er helaas achter dat fairphone een typische niche fabrikant is, met ronduit belabberde klantenservice, die je feitelijk aan je lot over laat waardoor je weinig anders kunt doen dan zelf prutsen of terugsturen.
Ik kan er opzich nog wel inkomen dat ze simpelweg de mankracht en de ervaring nog niet hebben als relatief nieuwe en kleine speler, maar daar heb ik als betalende consument geen fluit aan. Ik ben gewoon een klant, geen fan die graag het hobbyproject van een stel ingenieurs met het hart op de juiste plek steunt zonder daar iets eerlijks voor terug te krijgen. Die mensen heb je ook en daar is niets mis mee, maar ik ben dat niet

Dus heb je een fairphone en vertoont hij binnen de periode van de wet koop op afstand ook maar enige kuren, stuur dat ding gelijk terug, want die kuren houd je anders gewoon waarschijnlijk het gehele leven van het toestel. Dat geldt trouwens voor ieder stuk elektronica. Niet moeilijk doen, gewoon op je strepen gaan staan, want die wet is er niet voor niets.

Voordat mensen reageren met "IK HEB AL 8 JAAR EEN FAIRPHONE EN HIJ DOET HET PERFECT HOOR!!" Ik ben ontzettend blij voor je, want ik vind het concept van de fairphone geweldig :)

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 10 januari 2023 09:29]

Ik kan als FP3+ gebruiker je opmerkingen rond de customer support volledig beamen.

Echter, ik ken geen enkel smartphone bedrijf die de hele keten van grondstoffen tm eindproduct zo op orde heeft als FP.
Mijn vorige toestel de Moto G5 Plus had een SD625. Het toestel was na 5 jaar gewoon helemaal op, de CPU voldeed prima, speelde spelletjes zonder problemen. Lager verbruik zou fijn zijn. De specs van nieuwe high end phones heb je in de praktijk gewoon erg weinig aan.

[Reactie gewijzigd door batjes op 10 januari 2023 11:04]

De accu is nog te koop zo te zien dus de accuduur is makkelijk te fixen mocht dat een probleem zijn.
Ik kan je nu de Fairphone 4 aanraden, die gebruik ik nu. Clean Android en snelheid. Geen gezeur van bloatware. En het beste is dat je gewoon je accu eruit kan halen, zoals smartphones van een paar jaar geleden voordat ze vastgelijmd werden! Makkelijk te vervangen dus.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 10 januari 2023 09:26]

Ik persoonlijk vind de Fairphone 4 een enorme vooruitgang: veel sneller, gaat veel langer mee op één batterijlading (ik laad tegenwoordig maar iedere 5 dagen of zo op, bij de Fairphone 2 moest dat bijna om de dag, ik moet wel zeggen dat ik mijn telefoon heel weinig gebruik) en hij is stukken sneller. Ik zou geen Fairphone 3 of 3+ kopen echter, die is nauwelijks sneller dan de Fairphone 2. Het is mooi dat de Fairphone 2 zo lang ondersteund wordt (en dat hij repareerbaar is, dat heb ik echt wel nodig gehad, de mijne heeft een nieuw scherm gehad, nieuwe batterij, camera upgrade en meerdere keren nieuwe backcover), maar de laatste tijd was mijn ervaring dat hij wel erg traag was, vergeleken met nieuwere Android-apparaten die ik heb. Toch was ik er erg aan gehecht en deed het wel pijn afscheid te nemen, toen hij vorig jaar kapot ging (de SIM-kaart werd niet meer herkend, ook niet na vervanging door de provider van mijn SIM-kaart).

In elk geval is de Fairphone 4 weer net zo repareerbaar als de Fairphone 2, maar wel veel stabieler. Ik heb er nog geen enkel probleem mee gehad in het eerste jaar van gebruik (Fairphone heeft inmiddels ook >7 jaar meer ervaring met het ontwerpen van smartphones).
Ik kan niks over de Fairphone zelf zeggen, behalve dat ik hem ook overweeg zodra mijn huidige Android toestel ermee ophoudt of niet meer ondersteund wordt. Ben weliswaar primair een iPhone gebruiker maar daarnaast heb ik altijd een Android toestel ernaast voor werk/hobby, zo had ik in het verleden een Nokia, een Samsung en nu Xiaomi Redmi Note 10 Pro, met een SD732G. Volgens mij grofweg uit dezelfde lijn als de SD750G in de Fairphone 4.

Qua prestaties is het weliswaar ietwat trager dan mijn iPhone 12, maar buiten af en toe merken dat je net even die split-second tot volle seconde hoogstens moet wachten voordat een app geopend is, merk ik er maar weinig van. In alle eerlijkheid: het is dat de camera in deze Redmi Note 10 Pro niet al te best is en ik vrij zwaar in het Apple ecosysteem zit, anders zou ik hem werkelijk waar als daily driver kunnen gebruiken, geen enkel probleem. En dit toestel is inmiddels 2 jaar oud, draait nu op Android 12, kreeg onlangs nog de laatste security update en krijgt binnen een paar maanden de Android 13 update ook nog.

Over de prijs: bij de Fairphone betaal je flink meer inderdaad, maar je betaalt dan ook initieel meer, waarna je onderdelen kan vervangen/upgraden waar nodig. Dus in theorie ben je in 5-7 jaar goedkoper uit dan menig ander toestel die je misschien na 3 of 4 jaar al volledig had moeten vervangen of had moeten betalen voor een dure batterij vervanging (zoals bij Apple). Natuurlijk zou 2x een Xiaomi achtig toestel kopen misschien op hetzelfde uitkomen qua prijs, maar dan heb je nog de andere voordelen: minder e-waste, modulair en dus zelf te repareren en überhaupt het steunen van het hele concept. Wat dat voor jou waard is kan alleen jij bepalen.

Edit: enige wat mij er nog van weerhoudt is het LCD-scherm, dat vind ik niet meer van deze tijd voor een mid-range telefoon. Ik hoop dan ook op een Fairphone 5 met OLED scherm, resolutie kan me in zekere zin gestolen worden, 1080p is prima wat mij betreft.

[Reactie gewijzigd door MooDyBLueS op 10 januari 2023 09:45]

Ja ik heb een FP2, hier mijn ervaring.

Batterij: elke nacht opladen, dan werkt de originele nog steeds (ben geen zware gebruiker)
De microfoon is niet zo goed, ik ben nu en dan slecht verstaanbaar / moet harder praten.
In de loop der jaren is het wat trager geworden, ik neem aan omdat Android 10 een stuk meer vergt van de cpu dan 6.
Verder heeft hij het al die jaren gewoon goed gedaan. Wat erg knap / goedkoop is voor iets wat de Grote Merken niet voor elkaar krijgen.
Waarom vraag je naar de Fairphone 2, dat was pas de tweede versie, inmiddels zijn ze bij 4 en hebben dus veel geleerd en verbeterd en bovendien betere cont(r)acten met leveranciers etc?

Ik gebruik nu nog de 3 die ik zelf heb omgebouwd naar een 3+ , geen perfecte telefoon qua specs, maar bruikbaar voor alles wat je nodig hebt als je geen zware apps (games?) gaat draaien, of de je telefoon als volwaardige camera wil gebruiken.

Ik snap sowieso niet wat er aan dagelijks gebruik over een paar jaar niet meer mogelijk zou zijn, volgens mij zou mijn telefoon van 10 geleden alles nog kunnen wat ik nu gebruik. De enige reden voor een nieuwe telefoon waren een kapot scherm, oude accu, maar vooral geen updates - niets van dit is een probleem bij Fairphone.

Het vervangen kost letterlijk seconden voor de accu en minuten voor het scherm.

Tot slot, als ze zelfs het tweede model waarvan er lang niet zo veel verkocht zijn al 7 jaar ondersteunen, dan heb ik goede hoop voor mijn huidige en volgende modellen. Sowieso voor mij nooit meer een andere telefoon zolang die niet minstens zo 'fair' zijn, dat is gewoon een principe kwestie.
Kunnen ze de telefoon daarna niet open sourcen? Ik weet niet precies hoe dat zou werken, maar ik zie voor me dat anderen dan misschien alsnog nieuwe Android versies kunnen onderhouden?
Helaas, in de praktijk lukt dit vaak niet. De hardware drivers die de telefoon nodig heeft om te werken zijn vaak van verschillende bedrijven (qualcomm, realtek, etc). Deze bedrijven willen natuurlijk niet dat hun software zomaar open source gegooid wordt.
De gegevens die fairphone wel heeft zijn voor een nieuwe android versie niet bruikbaar.
Dit is vaak een probleem, als je echt een open source telefoon wilt, moet je zelf je hardware ontwikkelen, of hardware gebruiken die open source drivers heeft zoals bijvoorbeeld purism heeft geprobeerd met hun Librem 5.
Tot nog toe zijn er naar mijn mening nog geen enkele bruikbare open source telefoons, maar gelukkig nog wel pogingen om er een te maken.
Hmm dus dan kun je misschien een non profit ofzoiets starten en NDA signen met die bedrijven om toegang tot hun drivers te krijgen oid. Klinkt ingewikkeld ja.
Wat er vaak gebeurd is dat open source rom ontwikkelaars moeten werken met binary blobs. Gecompileerde versies van software die nodig is om android op zo een telefoon aan de praat te krijgen. Je kan deze niet meer lezen of aanpassen, dus is er vaak reverse engineering werk nodig om nieuwe features toe te voegen of problemen met de drivers te verhelpen. Ik weet niet of gebruik van de benodigde code, met of zonder NDA, met licentiekosten komt. Zo ja, dan zie ik een non profit dit ook nog niet zo snel doen.
Ik geloof dat je wettelijk de driver voor een GSM modem niet eens open source *mag* maken.
Het hangt er ook vanaf waarvoor je ontwikkelt. Ubuntu Touch bijv. gebruikt gewoon de Android-driver via libhybris, waardoor ze niet steeds tegen de bierkaai hoeven te vechten bij updates en upgrades; die werken gewoon vanzelf goed.

Op zich zou Qualcomm ook de driver kunnen opensourcen met behulp van opensourcecode. Dat heeft HP destijds ook gedaan met webOS: alle properitaire code van Palm eruit gesloopt en vervangen door opensource-onderdelen, waardoor het systeem nu voortleeft als resp. LunaOS (voor smartphones en tablets) en LG webOS (voor tv's). Met een driver moet dat vast ook kunnen. Alleen of ze dat ook willen? HP heeft er tijd en geld ingestoken, maar niet elk bedrijf zal dat willen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 10 januari 2023 12:17]

Dat staat in het artikel: "Het bedrijf wijst gebruikers er ook op dat ze alternatieve besturingssystemen zoals LineageOS of /e/OS kunnen gebruiken. Die worden nog wel ondersteund."
Ok maar Android updaten kan niet?
Alternatieve OSsen hebben vaak de laatste android update. Nadeel is dat deze minder stabiel (kunnen) zijn.
De telefoon is nu al open source, alle technische documenten/ontwerpen/specificaties zijn gewoon op hun site voor iedereen beschikbaar
Voor iets met zo'n belangrijke functie als een smartphone tegenwoordig (verificatie, betalen) vind ik het niet vreemd om een abonnement op het os te nemen. Ik kan niet zo goed inschatten of security fixes hoofdzakelijk softwarematig zijn maar het zou iig beter voor het milieu zijn als mensen niet door software verplicht worden om hardware te upgraden.
Hoe zie je dat voor je (oprechte vraag)? Moet een fabrikant dan updates blijven geven en een toestel blijven ondersteunen zolang als er minimaal één persoon een abonnement voor os op dat toestel heeft? Dan gaat dat abonnement flink prijzig worden vrees ik.
Wat ik mij serieus afvraag is of het echt zoveel extra moeite is om een oude telefoon van security fixes te voorzien als je de nieuwste generatie toch al up to date moet houden. Zoals fairphone al aangeeft is het met andere besturingsystemen wel mogelijk.

[Reactie gewijzigd door Ryan1981 op 10 januari 2023 09:38]

De nieuwste generatie draait op een andere versie van het OS, daar zijn dus andere security updates voor nodig. Ik kan bijvoorbeeld ook geen Windows 11 security update installeren op een Windows 7 machine.
Je kan je dan natuurlijk afvragen of ze de sofware niet anders kunnen programmeren waardoor dit niet langer het geval is.
Nee, dat kan niet. Als je andere source code gebruikt zal de patch ook anders zijn. Anders zou je de source code gelijk moeten houden, maar dan zouden we (bij wijze van spreken) allemaal nog op Windows 95 draaien...
Je kunt als fabrikant natuurlijk al eerder stoppen voordat de gebruikersgroep echt slecht een handvol gebruikers is, maar je hoeft ook niet abrupt een gebruikersbasis van wellicht nog duizenden in het diepe te gooien. Twee voorbeelden van post-EOL uitvoerders:Elke fabrikant heeft een handvol van dit soort toestellen, dus als ze de betalingen en updates handig organiseren kunnen ze hier best enkele personeelleden mee betalen. En het betaald zich uit in goodwill, als het straks al niet verplicht wordt door de EU.
Eh, ja? We doen dat elders toch ook? Iemand van 70 wordt toch ook niet in het ziekenhuis geweigerd vanwege de ouderdom? Zolang die persoon maar een zorgverzekering heeft (wat in feite ook gewoon een soort levensabonnement is).

En ja, prijzig zal het misschien wel worden: ik betaal ook zo'n 12 euro per maand voor verlengde garantie van mijn wasmachine (de officiële, gratis garantie was voorbij), maar dat is het m.i. wel waard.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 10 januari 2023 12:20]

Fairphone is en blijft voorlopig een niche product. Hun lange softwareupdate beleid kan echter op lange termijn wel vruchten afwerpen. Zeker als we als consument ook willen accepteren dat een telefoon steeds langer mee gaat.
Precies om de reden van de lange ondersteuning en repareerbaarheid heb ik gekozen voor een Fairphone en ik kan het iedereen aanraden.

Prima telefoon en het gezeur om de lichtere SoC en het scherm is echt spijkers op laag water zoeken.

Het is een beetje als zeggen dat je niet zonder een auto met 300+ PK kan vanwege het vermogen, terwijl je zonder merkbare tekortkomingen prima met een willekeurige <120 pk auto je dagelijkse ritten kunt maken.

Mijn vorige telefoon had een oled scherm, maar in het zonnetje buiten, deed dit scherm het echt minder goed dan het LED-scherm van de Fairphone.

Uiteindelijk gaat het om het gebruik en niet om wat er op papier staat.
Fairphone is en blijft voorlopig een niche product.
Een product dat laat zien hoe het ook kan, als je maar wilt. Lead by example.
Mijn Fairphone 2 heeft het helaas niet meer mee mogen maken (ten minste niet in mijn handen, ik heb hem vorig jaar na 6 jaar dienst geretourneerd voor een 10,- voucher, geen idee welk hergebruik ze het gegeven hebben), omdat mijn SIM- kaart niet meer werd herkend en in plaats van voor reparatie heb ik toch maar gekozen voor een Fairphone 4. De Fairphone 2 was ook wel een erg traag toestel inmiddels. De Fairphone 4 is toch een stuk makkelijker in gebruik, onder andere doordat je het kunt ontgrendelen met je vingerafdruk. Wel jammer dat er geen jack- aansluiting zit, ik heb een verloopje erbij gekocht, zodat de usb-aansluiting als jack-aansluiting kan werken, als ik mijn bedrade koptelefoon gebruik.

[Reactie gewijzigd door FairPCsPlease op 10 januari 2023 09:07]

Volgens mij gaat de service veel verder dan je mag verachten van een fabrikant.
Hopelijk wordt dit de toekomst van veel van onze producten.
7 jaar is wel een redelijk termijn en dat je dan je toestel ook nog eens kan inleveren zodat de onderdelen/goud/zilver gerecycled kunnen worden voor de nieuwe toestellen is dan alleen maar mooi.
Voor de prijs, vergeleken met de concurrentie, heeft de Fairphone 2 het erg lang volgehouden.
Ik heb sinds oktober een Fairphone 4, ik ben heel benieuwd of ik hem in 2030 nog heb...
Belachelijk eigenlijk..... Ik hoef op mijn oude telefoon geen heel nieuw eco systeem zoals android 11 of 12 als ik bijvoorbeeld android 10 zou hebben maar security updates moet naar mijn idee toch niet zo lastig zijn om die lang uit te brengen (7-9 jaar ? )
Android 10 is End of Life. Google zal er bar weinig moeite in stoppen en een heel OS onderhouden kan je dan wel op je buik schrijven.
Bedoel meer als een samsung zijnde of Sony.
Zij moeten toch ook wel die security updates kunnen maken ondanks EOL

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee