Fairphone 2 uit 2015 krijgt begin volgend jaar Android 10-upgrade

De Fairphone 2 krijgt begin volgend jaar een upgrade naar Android 10. De bètatest van deze upgrade start op dinsdag. De smartphone verscheen eind 2015 en werd toen met Android 5 geleverd.

Omdat de soc van de Fairphone 2, Qualcomms Snapdragon 801, niet meer door de fabrikant wordt ondersteund, moest Fairphone zelf in samenwerking met de opensourcecommunity van de smartphonemaker het besturingssysteem geschikt maken voor de Fairphone 2. De maker geeft in een video geen aanvullende details over wat de upgrade brengt.

Het bedrijf zegt als doel te hebben de upgrade begin volgend jaar uit te brengen en dat de Fairphone 2 daarmee zeven jaar Android-updates krijgt, al kwam de telefoon pas halverwege 2015 uit en gaat het momenteel dus om 6,5 jaar. De fabrikant zegt dat dit een record is voor een Android-smartphone. Wel is inmiddels Android 12 uit als recentste Android-versie. Of de smartphone ook na de upgrade nog nieuwe updates krijgt, is niet duidelijk.

Begin dit jaar verscheen een Android 9-upgrade voor de relatief oude smartphone. Voor die upgrade draaide de telefoon op Android 7. Android 10 kwam in september 2019 voor het eerst beschikbaar. Naast de bètatest van de Android 10-upgrade, start later deze week een bètatest voor de Android 11-upgrade van de Fairphone 3 en 3+.

Door Hayte Hugo

Redacteur

23-11-2021 • 13:22

57 Linkedin

Submitter: t link

Reacties (57)

57
57
53
4
0
2
Wijzig sortering
Zeer, zeer netjes voor een telefoon waarbij, volgens mij, bij release gemeld werd dat de support 3-5 jaar zou zijn. Hier kan menig (telefoon- en/of chip)fabrikant nog iets van leren en zou eigenlijk de standaard moeten zijn. Zeker de huidige generatie telefoons die nu de markt op komen zijn zo goed dat die zeker een levensduur van 5-7 jaar zouden moeten halen.
Dat moet ertoe leiden dat de telefoon zo'n drie tot vijf jaar meegaat, afhankelijk van de eisen van de gebruiker.
reviews: Fairphone 2: hoe duur(zaam) is eerlijk?

Ik gebruik mijn iPhone 8 (2017) ook nog steeds met veel plezier als prive telefoon en doet niets onder voor de iPhone 12 die ik voor zakelijk gebruik heb (ja de camera is minder maar dat is het enige wat ik echt merk). Alleen vind ik het jammer dat de duurzaamheidstrend die Fairphone proberen in te zetten niet over wordt genomen door andere bedrijven. In ieder geval dat idee krijg ik...

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 23 november 2021 14:22]

Nu, alles is relatief natuurlijk... Als je 6 jaar na release een 2-jaar oud besturingssysteem levert... Heb je dan 6 jaar ondersteuning geboden of 4 jaar? Want eigenlijk moest deze update er al ruim anderhalf jaar zijn... Je zou zelfs kunnen argumenteren ruim 2 jaar, maar dat doet niemand...
6 jaar, want beveiligingsupdates. Ze hebben het dan ook niet over 6 jaar upgrades, maar over 6 jaar ondersteuning in zijn algemeenheid.
Ik stelde gewoon de vraag want ik heb persoonlijk geen ervaring met Fairphones, dus ik weet ook niet hoe up to date ze zijn met beveiligingsupdates. Indien die effectief maandelijks (of zelfs eens per kwartaal) uitgestuurd worden, dan ben ik volledig akkoord.

Wel vraag ik me af hoeveel meerwaarde een OS update 2 jaar na datum nog heeft. Ja, hier zitten bepaalde nieuwe features in die nog niet zaten in Android 9, maar ofwel miste je die features, en dan loop je al 2 jaar te wachten terwijl andere toestellen dit wel al hebben (en raak je daar mogelijk door gefrustreerd), ofwel miste je dit niet en heeft dit ook geen meerwaarde.

Dan denk ik, probeer die OS updates binnen de 6 maanden na release uit te brengen, en is dat om een of andere reden niet realiseerbaar, steek dan je effort in security updates. Dan kan je met diezelfde effort/kost makkelijk 10 jaar security updates voorzien. Daar hebben de gebruikers volgens mij meer aan. Nu lijkt het eerder een marketing-stunt... Kijk naar ons, wij brengen 6 jaar na release nog een OS update uit, terwijl het een OS van 4 jaar na release is (nog steeds indrukwekkend voor een toestel van 2015, dat is 1 jaar langer dan de nexussen van toen en 3 jaar langer dan de rest). Ik snap het niet gewoon niet zo goed... Als ik een Fairphone 2 had en ik wou Android 10, dan had ik ondertussen al lang een ander toestel...
Het heeft zin, want Google legt de lat voor nieuwe apps steeds hoger. Momenteel moet je geloof ik Android 10 targeten (en bij Android 13 gaat dat weer omhoog naar Android 11), dus als je als gebruiker een nieuwe app op het oog hebt of zelfs móet gebruiken, of je bent een kleine ontwikkelaar met alleen je eigen Fairphone op zak om je nieuwe app(s) te testen, dan is deze upgrade zeer nuttig. Verder valt het inderdaad wel mee qua functies en zo, maar voor nieuwe apps is het dus een must.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 november 2021 23:14]

Dat argument gaat niet op...
1. Er is een verschil tussen targetten en supporten en je kan veel ouder supporten dan dat je target (wij supporten bv tot versie 5.1).
2. Voor app updates vanaf november 2021 moet je verplicht Android 11 targetten (https://developer.android...ctices/develop/target-sdk), dus nu een Android 10 update uitbrengen helpt daar ook niet bij...
Let op: Android heeft meerdere variabelen: minSdk en targetSdk. Enkel targetSdk moet hoger. Een hogere targetSdk betekend dat Android nieuwere features op je app gaat enforcen (denk bijvoorbeeld aan toen runtime permissions werden geintroduceerd). Je wordt niet tegen gehouden om oudere Android versies ook te supporten.
Wellicht dat nieuwe functies op een oud toestel niet altijd werken, dus die krijg je dan alsnog niet er bij. Net zoals bij Apple krijg je bij een OS-upgrade op een oud toestel niet alle nieuwe features die het OS te bieden heeft.
En feitelijk zijn de beveiligingsupdates het belangrijkst. Alhoewel ik nooit begrepen heb waarom het zo moeilijk is dat te automatiseren. Als je bedenkt dat het onderwater een soort van linux/se linux is zou je toch denken dat een apt/yum/dnf update/upgrade systeem niet echt een probleem zou moeten zijn.
Maar je krijgt wel veel regelmatiger security updates. Ik vind niet dat je als klant steeds de nieuwste Android versie kan verwachten, het toestel blijft tenslotte perfect veilig en bruikbaar met een oudere versie.
Akkoord. Toch heb ik het gevoel dat Fairphone nogal gehyped wordt. De titel hier ook laat zich lezen als 6 jaar oud toestel krijgt nog OS update. Terwijl dit eigenlijk is: Toestel krijgt 5de OS update (terwijl ze eigenlijk al een versie achter liepen bij release, dus zou je zelfs kunnen claimen dat dit eigenlijk maar de 4de is, want de eerste was gewoon de versie van op het moment van release).
Ik snap dit ook wel, Fairphone is een Nederlands merk met unieke kenmerken en is vooruitstrevend. Daar mag men terecht trots op zijn. Maar ik zou een artikel dat de End-of-support (beveiligingsupdates) van dit toestel aankondigd (en dan hopelijk binnen een jaar of 5 pas) veel waardevoller vinden dan dit. Nu voelt het vooral aan als mosterd na de maaltijd...
Omdat de soc van de Fairphone 2, Qualcomms Snapdragon 801, niet meer door de fabrikant wordt ondersteund (...)
Precies hierom staakte OnePlus destijds al na elf maanden (!) na de introductie met de support van hun eerste midrange telefoon, de OnePlus X. Als toenmalig gebruiker baalde ik destijds als een stekker. Mooi te zien dat met een goede inzet van de community dit gewoon wordt rechtgetrokken. Al vraag ik me wel af hoeveel van die Fairphone 2 telefoons er na (nu al) vijf jaar nog actief worden gebruikt; het was, met name in absolute aantallen, niet echt een hardloper volgens mij..
Al vraag ik me wel af hoeveel van die Fairphone 2 telefoons er na (nu al) vijf jaar nog actief worden gebruikt; het was, met name in absolute aantallen, niet echt een hardloper volgens mij..
Ik heb geen getallen, maar kan wel dit meegeven:
- Je kan quasi alles zelf herstellen
- Reserve onderdelen waren tot vorig jaar perfect leverbaar, nu slechts enkel zekerheid voor garantiehouders.
- Grote waarschijnlijkheid dat de stock van voor garantie gereserveerde onderdelen volgend jaar of zo gewoon in de normale stock worden gebracht (zie 8MP camera module, hence speculatie maar wel helemaal anti-ewaste)
- Android 11 binnenkort (software redenen zijn uitgesloten dus)
- Mensen die deze phone kochten, kochten hem niet op basis van de specificaties

Dus mijn ruwe schatting is dat toch minstens meer dan de helft van FP2's die in omloop waren, nog steeds in omloop zijn. Lijkt mij anders ook moeilijk te verantwoorden.
Volgens het Impact Report 2020 zijn ~60% van de verkochte telefoons nog in gebruik.

Er zijn een paar haken en ogen aan die data, maar al met al denk ik dat het niet vreemd is om aan te nemen dat een significant aandeel van de verkochte Fairphone 2's inderdaad nog gebruik zullen maken van deze update.

Enkele haken en ogen voor zover ik weet:
 • geen splitsing in fairphone 2/3
 • alleen telefoons die hun OS gebruiken worden geteld (onderschatting)
 • vanwege de meetmethode zijn sommige telefoons dubbel geteld (overschatting)
Ik vraag me vooral af wie überhaupt zolang upgrades installeert. Deze telefoon is voor zover ik altijd zie vooral geliefd onder tweakers, maar just híer lees ik bijna nooit iets anders dan “Ik hoef geen upgrades, want er is toch niks nieuws/verbeterd in nieuwe versies”.
Ik installeer ze altijd, omdat ik het idee heb, dat met een nieuwere versie de telefoon veiliger is, dan wanneer ik de upgrade niet installeer. Ik heb deze dan ook altijd geïnstalleerd zodra deze werd aangeboden. Of het veel verschil uitmaakt in gebruiksgemak, weet ik niet. Mijn herinneringen aan het begin in 2015 zijn qua features niet zo scherp meer. Ik kan me niet eens meer herinneren wát de eerste versie was. Begon met Android 6.0 of zo? Mijn moeder heeft een oude LG met een nooit verder geupdate Android 5.1 en ik weet wel, dat het qua gebruiksgemak lang niet zo prettig is als mijn FP2 met Android 9. Dus ik kan me voorstellen, dat als ik terug zou gaan naar de oorspronkelijke OS, mij veel verbeteringen op zouden vallen. Wat ik alleen wel mooi vond uit de oude versie, die ik nu niet terugzie, is de grafiek met hoe je batterijgebruik verloopt. Ik vond het wel mooi om te zien, hoe ik 5 dagen batterijduur eruit wist te halen, door de telefoon spaarzaam te gebruiken.
Een upgrade is niet hetzelfde als een update. Als je naar een nieuwe versie gaat (van Android 9 naar 10 bijvoorbeeld), kan het zijn dat versie 10 juist onveiliger is door mogelijk nieuwe lekken door de nieuwe functies.
Als je update van 9.1 naar 9.2 zijn het voornamelijk patches.

Dus upgraden is niet altijd veiliger zolang se oude versie nog regelmatig patches krijgt.
Dat hangt meestal af hoeveel functies de leverancier zelf er in heeft gebouwd.
Zo had ik ooit een HTC met bepaalde functionaliteit waar ik erg aan gewend was (handige snelle functies), die ik ineens moest missen toen ik naar een toestel overging met stock-Android. Bleek dat dit nog niet standaard was. Pas jaren later zat het ook in stock-Android.

Zo heeft Samsung ook onwijs veel handige functies, die vaak pas een paar jaar later in Android zelf komen. Dus meestal hebben Samsung gebruikers weinig nieuwtjes bij een nieuwe upgrade, terwijl ze die dan wel krijgen bij het wisselen van toestel (dat doet Samsung weer heel slim).

Zo'n keynote van Google over de nieuwe Android functies zijn voor voornamelijk Samsung gebruikers ook niet nieuw, die denken dan "maar dat hebben we toch al?".
Hooguit zijn de Google-diensten dan nog vernieuwend, zoals Google-assisrant functies. Bixby loopt daar weer ver mee achter.
Sommige apps kunnen je dwingen om te upgraden, simpelweg omdat ze op oude(re) Android versies gewoon niet meer werken.
Ze hadden ditzelfde probleem met Qualcomm voor de Fairphone 1 en nu dus ook 2 (en potentieel 3 en 4). Ik vind het toch verbazingwekkend dat ze met deze partij in zee blijven gaan en dat Qualcomm gewoon weigert mee te werken.
Ze hadden ditzelfde probleem met Qualcomm voor de Fairphone 1 en nu dus ook 2 (en potentieel 3 en 4). Ik vind het toch verbazingwekkend dat ze met deze partij in zee blijven gaan en dat Qualcomm gewoon weigert mee te werken.
Welke partij is dan beter en waar kan je uit kiezen? je hebt nu: Qualcomm, Exynos (samsung) en Mediatek. Enige echte andere keus is dus Mediatek die het nu wel beter doen dan vroeger.

Dat klopt, maar in die tijd kwam Fairphone ook wel met een verouderde soc of low end soc op de markt.
Maar wat je nu zegt klopt niet, de fairphone 1 die in 2013 op de markt kwam had een jawel: MediaTek MT 6589 (quad-core) 1.2 GHz. Het probleem wat ze toen hadden:
In December 2014, Fairphone admitted that it had failed to convince chipset vendor MediaTek to open up the source code for first-generation Fairphones. In September 2015, Fairphone released an update indicating that they had indeed gained access to MediaTek's source code.
Dus dat wat niet een succes, maar er is veel verandert bij Mediatek.
Maar een update naar android 4.4 bleef uit omdat er grote software matige issues waren.
Fairphone 2 had inderdaad een qualcomm soc, de S801. Toestel kwam eind 2015/ begin 2016 op de markt met een soc die toen al 2 bijna op de markt was nieuws: Qualcomm introduceert 64bit-octacore en Snapdragon 801, dan loop je gewoon al achter.
De fairphone 3/+ heeft gewoon een low/mid end soc (Qualcomm Snapdragon 632) en de fairphone 4 heeft een S750G.
Waarbij de Galaxy A52 5G van samsung dezelfde soc heeft en die support heeft tot teminste 2023 februari en 3 grote updates krijgt. Dus dat moet theoretisch wel goed zitten.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 23 november 2021 13:48]

De fairphone 3/+ heeft gewoon een low/mid end soc (Qualcomm Snapdragon 632) en de fairphone 4 heeft een S750G.
Waarbij de Galaxy A52 5G van samsung dezelfde soc heeft en die support heeft tot teminste 2023 februari en 3 grote updates krijgt. Dus dat moet theoretisch wel goed zitten.
Dat is natuurlijk nog steeds geen garantie dat ze over pakweg 6 jaar, in 2027, vanuit Qualcomm ondersteuning krijgen voor een upgrade van de FP4 naar Android 16 of hoger
[...]

Welke partij is dan beter en waar kan je uit kiezen? je hebt nu: Qualcomm, Exynos (samsung) en Mediatek.
En Unisoc en Kirin (Huawei). Hoewel Unisoc belabberd slecht is, maar ik wilde alleen je lijstje even aanvullen.
Welk alternatief is er dat wel updates geeft? Mediatek?
Ze hebben niet bepaald het budget om zelf processors te gaan bouwen..
Er zijn blijkbaar geen andere opties die meer kunnen betekenen
De vraag is natuurlijk wel als je Snapdragon links laat liggen wat stop je er dan wél in.
Is die support vanuit Samsung met Exynos beter bijvoorbeeld?
Je hebt MediaTek maar die zitten volgens mij toch vooral in het goedkopere segment, geen idee of die iets maken wat meedraait wat op gelijke hoogte zit met snapdragons in dit segment en wat hun support doet.

Ik ga er toch van uit Fairphone het niet voor de grap zichzelf lastig maakt.
Producten die vooral heel erg lang moeten werken zijn gewoon niet zo populair bij fabrikanten ook. Waarom zou je met Fairphone in zee gaan als je een veelvoud aan volume levert aan bedrijven die amper supporteisen hebben omdat ze effectief wegwerp telefoons maken.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 23 november 2021 13:51]

FP1 had een Mediatek soc
Dat is bij bijna alle SOC-producenten nog veel erger dan bij Qualcomm.

Er is dus geen andere partij die een langere ondersteuning biedt.
Er is geen alternatief.
Is het niet gewoon makkelijker instructies online te zetten hoe je kan upgraden naar lineage os?

Werkt uitstekend op fp2
Als verstokte FP2-gebruiker: Ja werkt dat echt goed? Heb je het zelf gebruikt?
Ik heb even gezocht, instructies staan hier:
https://wiki.lineageos.org/devices/FP2/install

BTW: misschien is het slim van Fairphone om dit niet zelf online te zetten: dan komen alleen de handigere gebruikers op het idee?
Ik gebruik het al meer dan een jaar en het werkt zeer goed en zelfs stabieler dan het OS van Fairphone zelf.
Goed om te horen, dank voor de tip!
BTW: misschien is het slim van Fairphone om dit niet zelf online te zetten: dan komen alleen de handigere gebruikers op het idee?
Voor de FairPhone 1 en 2 weet ik het niet, maar volgens mji is LineageOs voor de FairPhone 3 is het 1 van de os-opties die je zelf kan kiezen. Het is geen beperking op de garantie of zo iets.
Fairphone biedt voor de FP2 het Fairphone Open OS aan, instructies daarvoor staan bij Fairphone online.
Ja en nee, fairphone wil zich natuurlijk indekken. Want ook al is het hele opensource gebeuren erg mooi, het werkt toch vaak niet optimaal in tegenstelling van officiële ondersteuning op smartphones. Stel Fairphone zet het op zijn site en er zijn mensen die zich er aan wagen en er zijn daarna problemen, wie levert dan support? Fairphone of de Dev die een rom heeft gemaakt.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 23 november 2021 13:31]

Voor de fairphone 2 kan ik het zo snel niet vinden. Maar voor de FairPhone3 staat het gewoon op de site: https://support.fairphone.com/hc/en-us/articles/360048657752
En ergens halverwege staat ook en referentie naar vergelijkbare zaken voor de FPh2.
In het verlengde daarvan; waarom levert FairPhone hun toestellen niet standaard met LineageOS*?

*Om grip te houden op de versies die richting eindgebruikers gaan, zouden ze mogelijk geselecteerde versies via hun eigen kanalen kunnen distribueren/laten updaten? (Zomaar een idee, geen idee of het haalbaar is...)
FairPhone zelf doet het niet. Maar er zijn wel anderen die zoiets doen. Zie bovenaan de ze pagina voor de FPh3: https://support.fairphone.com/hc/en-us/articles/360048657752

Kijk bijvoorbeeld op https://code.fairphone.com/.
Natuurlijk is dat makkelijker, maar dat heeft een vele malen grotere inspanning nodig van de eindgebruiker om zelf te updaten/reinstallen naar lineage of andere distros dan de update knop in te drukken op de phone zelf.
Dit is dus lange support wat ieder ander merk zou moeten doen... Na bijna 7 jaar nog steeds een Android update. Tegenwoordig krijg je er 2 in ongeveer 2 jaar en dan is het afgelopen met Android updates (Je krijgt alleen nog beveiliging patches). Dit wilt de EU wel verlengen zodat er minder E-waste is en mensen niet steeds een nieuwe telefoon hoeven te kopen om de nieuwere snufjes te hebben. Zelf vind ik dit een top idee, want ik wil altijd op de laatste Android versie draaien.

[Reactie gewijzigd door Mailootje op 23 november 2021 13:42]

Alleen is dat hier ook niet het geval, leuk dat ze 6.5 jaar updates hebben weten te fixen maar dan draai je nu wel Android 10 ipv 12. Of dat nou echt veilig is?
Gezien zelfs Android 9 nog steeds supported is, zie ik weinig issues.
Ah dat wist ik niet! Gelukkig maar. Toch vraag ik mij af waarom ze dan 10 pakken ipv 12 als geen van beide standaard ondersteuning voor die SOC heeft. Of gaat het hierbij om de switch naar 64-bit?
Tja, maar het is dat ze toch nog een update uitbrengen na 6.5 jaar. Meeste merken doen dit niet eens meer. Dat stopt al meestal rond de 2 a 3 jaar en dan is het afgelopen.
Of dat nou echt veilig is?
Als zij nog beveiliging patches uit brengen dan zou dat een heel stuk helpen. Zou zelf ook niet echt zeggen dat android 12 echt beter is. Het blijft een nieuwkomertje en daar zitten altijd nog fouten in.
Android 10 krijgt nog steeds updates.
Vraag is natuurlijk of die downstream geraken.
Patch level is recent, in de laatste update voor Android 9 op de FP2 is dat 5 november 2021.
...start later deze week een bètatest voor de Fairphone 3 en 3+.
@Hayte Kun je de laaste zin verduidelijken? Welke test bedoel je hier, Android 11?

Android 10 kwam voor de Fairphone 3 kwam namelijk al in september 2020 uit.

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 23 november 2021 15:32]

Ah daar had Android 11-upgrade voor de Fairphone 3 en 3+ moeten staan, dank! :)
Inderdaad, wellicht dat er een bètatest voor A11 bedoeld wordt.
Hiermee wordt de levensduur weer een eindje verlengd. Voordat (bekende) apps Android 10 niet meer ondersteunen zijn we wel weer een aantal jaartjes verder (Whatsapp was geloof ik pas net gestopt met Android 4?).
Whatsapp gebruikt simpelweg een support cycle duur van 10 jaar, dus ruwweg elk jaar gaat de minimale versie van Android een major release omhoog (nu is dat 4.1, volgend jaar 4.3, dan 4.4 enzovoort). Alleen is Whatsapp nou niet het beste voorbeeld, veel apps hebben een veel kortere support cycle duur, zoals DigiD die met 5 jaar werkt en dus minimaal 7.0 vereist.
Met digid en vergelijkbare beveiliging-apps is het de afhankelijkheid van de security libraries in de toestellen. Daarbij kan ik mij voorstellen dat ze enige tijd nadat de basis niet meer van beveiligingsupdats wordt voorzien dat ze die basis niet meer vertrouwen.

Met apps die met drm werken zoals netflix en zo vind ik het wel jammer dat ze meteen helemaal niet meer werken als de drm-ankers in het os niet meer worden ondersteund. Ze zouden ook iets terug kunnen schakelen door te stellen dat alleen drm-vrije media wordt doorgegeven aan je toestel. Daarbij zou ik voor niet-drm-vrije media toch de optie willen krijgen om deze wel te kunnen casten naar en drm-gecontroleerd apparaat zoals een chromecast. Omdat de media niet over het toestel loopt, hoeft ook de drm daar niet afhankelijk van te zijn.
Best netjes van een telefoon die dan 7 jaar oud is. Volgens mij komt dit zo laat omdat Fairphone veel reverse engineering moet doen om überhaupt te kunnen updaten.

Maar als je dit bekijkt: https://9to5google.com/20...021-distribution-numbers/ is android 10 nog steeds de meest gebruikte versie binnen android, dus ze lopen ook niet zoveel erg achter :) .
nota bene ge leverd met android vijf en kreeg toen drie a vijf jaar up dates en deze heeft boven dien een drie komma vijf milli meter head phone jack #
Ik heb een paar weken geleden mijn FP3 weggelegd en ben weer voor de FP2 gegaan :) Heb ik tenminste FM over mijn 3,5 mm headphones...
Hier een Sony Z3 Compact met dezelfde Snapdragon 801 op........ jawel.... Android 11! Dankzij twee fanatici die LineageOS blijven supporten voor deze telefoon.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee