Fairphone brengt Android 10 uit voor Fairphone 2 uit 2015

De Fairphone 2 heeft een upgrade naar Android 10 gekregen. Die telefoon verscheen eind 2015 en is daarmee ruim zes jaar oud. De Fairphone 2 werd bij release geleverd met Android 5. Fairphone bracht eerder al een bètaversie van Android 10 uit voor de telefoon.

Fairphone brengt Android 10 gefaseerd uit voor de Fairphone 2, zo meldt de fabrikant op zijn forum. Dat doet het bedrijf via de Fairphone Updater-app. De verwachting is dat de update in de komende drie weken wordt uitgerold naar alle Fairphone 2-gebruikers. Het is ook mogelijk om de upgrade handmatig door te voeren via fastboot. Fairphone geeft instructies daarvoor in zijn forumpost.

De upgrade brengt volgens Fairphone 'algemene' Android 10-verbeteringen met zich mee, hoewel de fabrikant daarbij niet verder in detail treedt. Ook wordt een instelling voor Bluetooth LE toegevoegd en wordt de securitypatch van februari 2022 meegeleverd. Gebruikers krijgen daarnaast een nieuwe achtergrond.

De Fairphone 2 heeft een Snapdragon 801-soc van Qualcomm. Die chip ondersteunt officieel geen Android-versies na Android 6, omdat Qualcomm daarvoor nooit ondersteuning heeft uitgebracht. Fairphone heeft daarom samengewerkt met de opensourcecommunity om Android 7.1, Android 9 en nu Android 10 uit te brengen voor de Fairphone 2.

De Fairphone 2 kwam in oktober 2015 uit en is daarmee ruim zes jaar oud. Fairphone heeft naar eigen zeggen het streven om zijn telefoons minstens vijf jaar te ondersteunen. De fabrikant zegt dat de Fairphone 2 met de upgrade zeven jaar van updates is voorzien. De telefoon krijgt hierna geen officiële upgrades naar nieuwere Android-versies meer, schrijft ook 9to5Google. Fairphone blijft wel beveiligingsupdates uitbrengen voor Android 10-builds zolang Google dat OS blijft onderhouden.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

11-03-2022 • 08:00

78 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (78)

78
78
38
7
0
30
Wijzig sortering
De Fairphone 2 heeft een Snapdragon 801-soc van Qualcomm. Die chip ondersteunt officieel geen Android-versies na Android 6, omdat Qualcomm daarvoor nooit ondersteuning heeft uitgebracht. Fairphone heeft daarom samengewerkt met de opensourcecommunity om Android 7.1, Android 9 en nu Android 10 uit te brengen voor de Fairphone 2.
Twee gedachten vechten in mijn hoofd om de boventoon, de verbazing/verontwaardiging over (het gebrek aan) de ondersteuning door Qualcomm, of de verbazing/waardering voor Fairphone dat ze dit, samen met de community alsnog voor elkaar krijgen. Eigenlijk is deze situatie tekenend voor de comsumptie/verbruiksmaatschappij waarin we leven, helaas.

Omdat ik graag positief in het leven sta krijgt het respect voor Fairphone voorrang :) Goed bezig en ga zo door Fairphone! _/-\o_
Twee gedachten vechten in mijn hoofd om de boventoon, de verbazing/verontwaardiging over (het gebrek aan) de ondersteuning door Qualcomm,
Dat is al zo sinds het uitkomen van de eerste smartphone SoC's. Het is iets dat niet op PC als platform geaccepteerd wordt, maar wel op smartphones. En dan zijn Qualcomm Snapdragons de nog wat beter ondersteunde SoC's. Iets dat bijvoorbeeld MediaTek is, is bij voorbaat al gedoemd omdat je weet dat de ondersteuning vlot afloopt (als die niet al gestopt is).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 11 maart 2022 08:43]

Het is iets dat niet op PC als platform geaccepteerd wordt, maar wel op smartphones.
Welke definitie gebruik jij voor "PC platform"?
Als het alleen Windows is dan heb je gelijk. Maar niet als je Apple ook onder PC schaart; want Apple heeft ook een heel slecht trackrecord wat dat betreft. Dumpen van de ene op de andere dat een CPU en verwachten dat dat iedereen overstapt. Het feit dat de fans dan euphorisch juichen doet weinig af aan dat feit.
Wat bedoel je precies? Welke CPU hebben ze gedumpt? Heb je het over een CPU van 2014?
De laatste mac os versie (Monterey) draait op zo'n beetje alles van 2015 en later: https://support.apple.com/nl-nl/HT212551

Dat al het nieuwe nu op een andere architectuur draait betekent nog niet dat de oude CPU niet meer ondersteund wordt.
Dus een 4790k met een GTX980, draait de nieuwste MacOS niet?

Best een prima config nog in 2022.
Windows 11 helaas ook niet; althans niet officieel. Nu kun je nog wel prima langer vooruit onder Linux oid, met een Smartphone is het naar een 3 jaar veelal gewoon echt klaar.

Ook de rede dat ik zelf nooit meer dan ~400 euro aan zo'n ding wil uitgeven gezien de termijn waarop je gedwongen wordt ze prima werkend weg te gooien

[Reactie gewijzigd door !mark op 11 maart 2022 10:36]

Mijn 2 jaar oude AMD 3400G 16GB systeem ook niet zegt Windows, ik vind het bijzonder weinig zeggen W11 of niet...
Sja en mijn bejaarde i5 doet 't nog prima voor wat ik ermee wil, maar Windows 11 is geen optie. Dat is echt niet alleen aan Apple voorbehouden.
Dan ga ik toch even advocaat van de duivel spelen.

Ik vind het met Apple wel meevallen. Toegeveven: Toen ze de overstap van PowerPC naar Intel maakte was het plots héél snel afgelopen met G5 ondersteuning. Maar de indruk die ik altijd heb gehad is dat ze de Intel gebaseerde machines behoorlijk lang ondersteunde. Mijn moeder gebruikt nog altijd een MBP uit 2010 die tot 3 jaar terug OS updates kreeg. Vind ik niet bijzonder slecht, acht jaar lang updates. Zie überhaupt maar eens acht jaar te halen met een gemiddelde laptop.
Zie überhaupt maar eens acht jaar te halen met een gemiddelde laptop.
De gemiddelde leeftijd van laptops hier thuis is vijftien jaar, voor geen ervan is het een probleem recente OS-updates te vinden.

De X21 Thinkpad draait vrolijk (maar met enig zuchten) de laatste Debian versie. Die laptop komt (even zoeken...) ergens uit 2002.
Dan worden ze extreem weinig gebruikt. Bij normaal gebruik haal je geen 15 jaar, dan is de backlight of harddisk allang versleten. Waarschijnlijk heb je al diverse reparaties uitgevoerd om ze weer werkend te krijgen. De vraag is of dat het economisch wel waard is, dat is meer iets voor de fanatieke hobbyist. Die vindt ook qua OS wel zelf oplossingen.
Dan worden ze extreem weinig gebruikt. Bij normaal gebruik haal je geen 15 jaar, dan is de backlight of harddisk allang versleten. Waarschijnlijk heb je al diverse reparaties uitgevoerd om ze weer werkend te krijgen. De vraag is of dat het economisch wel waard is, dat is meer iets voor de fanatieke hobbyist. Die vindt ook qua OS wel zelf oplossingen.
Zit deels wat in.

Ik weet niet wat 'normaal' gebruik is. Backlight en HD geven geen probleem, hoewel van een aantal de HD's vervangen zijn (hetzij groter, hetzij solid state). Voor mobiel gebruik is met name de batterij het probleem natuurlijk, en de beperkte rekenkracht en vooral krap RAM zitten bij de oudste apparaten in de weg.

"Economische waarde" is wel een vervelend ding. "planned obsolescence" (al dan niet planned...) ook. De apparaten werken net zo goed, zo niet (door HW/SW upgrades) beter dan toen ze nieuw waren. Het is jammer om ze weg te doen, ook al zijn ze economisch niets meer waard en is het door hoger energieverbruik zelfs duurder. De oudere modellen blijven zodoende wel steeds meer stil staan.
Hier een Sony Vaio uit 2011 die begonnen is met Winows 7 daarna 8 en nu 10.
Het zal ophouden wanneer windows 10 ophoud met ondersteuning,
Dus 11 jaar met een laptop is mogelijk zolang je maar jezelf beperkt tot browsen en mail
Officieel houdt de ondersteuning na een paar jaar op. Maar de laatste MacOS is heel makkelijk te installeren op bv een Macbook uit 2009. En dat draait ook nog goed.
Precies. Ik heb een Mac Pro uit 2008, goedkoopste model, en daar draaide ik tot voor kort zonder problemen Catalina op. Daarvoor moest ik wel het Wifi kaartje en de GPU met een Metal compatible kaart vervangen. MIjn Macbook Air uit 2012 kon ik trouwens nog op Big Sur krijgen, maar dat draaide door de 4GB ram voor geen meter. Dus ik snap dat Apple deze support heeft gestopt.
Welke definitie gebruik jij voor "PC platform"?
Een systeem gericht op bediening door eindgebruikers, met een open, semi-standaard BIOS, (U)EFI of vergelijkbare implementatie van een firmware, die de gebruiker de vrijheid geeft om eigen code te draaien, en waarbij driver-ondersteuning voor hardware niet enkel beschikbaar is voor (specifieke versies van) officieel ondersteunde besturingssystemen.
Als het alleen Windows is dan heb je gelijk.
Een PC hoeft niet Windows te (kunnen) draaien om een PC genoemd te worden.
Maar niet als je Apple ook onder PC schaart; want Apple heeft ook een heel slecht trackrecord wat dat betreft.
Je gooit wat zaken door elkaar heen. Sommige Apple hardware ('Mac') wordt met MacOS als besturingssysteem geleverd. Dit houdt niet in dat je verplicht wordt om MacOS op die hardware te draaien. De hardware is open genoeg dat je er een ander besturingssysteem op kan draaien. Let op dat een 'Mac' dus ook valt onder mijn eerder genoemde definitie. Je kan gerust op een 12 jaar oude Mac een recente vorm van Linux draaien, waarbij de hardware goed ondersteund wordt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 11 maart 2022 09:15]

Dit houdt niet in dat je verplicht wordt om MacOS op die hardware te draaien. De hardware is open genoeg dat je er een ander besturingssysteem op kan draaien.
Dat artikel waar je naar verwijst stelt dat een Mac met een M1 ongeveer net zo open is als een Fairphone met een Qualcomm chip. De processor draait op een bekende architectuur (aarch64), en de het platform dwingt niet het gebruik van gesigneerde kernels af. Daar houd de openheid zo ongeveer op.
Het is aan de community om ondersteuning te creëren voor de (niet gedocumenteerde) randapparatuur. In geval van die M1 chip is er (nog?) geen ondersteuning voor de GPU.
Wat ben ik blij dat ik Linux draai. Ik heb nog hardware uit 2007 die de nieuwste kernel draait.
Ja dat is zo, maar het is gek/vreemd dat dit zomaar geaccepteerd wordt op het gebied van smartphones en m.i. tekenend voor de mentaliteit t.o.v. het verbruiken van die hardware van zowel fabrikanten als veel consumenten. Dat was meer mijn punt. Dat altijd al zo is geweest voor smartphones, is natuurlijk geen reden om het zo te blijven doen (al kan ik niet uit je reactie opmaken of je het zo bedoelt of niet).
Mijn reactie was meer een aanvulling op je post op een deel dat wat onderbelicht is. Ik denk dat wij het met elkaar eens zijn. ;)
Ik ben toch echt niet in staat windows 11 te installeren op mijn pc met een ryzen 5 1600. Waarvan de specs een stuk beter zijn dan de cpu in mijn werk laptop, welke wel op win 11 draait :p.
Ik ben toch echt niet in staat windows 11 te installeren op mijn pc met een ryzen 5 1600.
Jij niet, anderen wel. Verder zijn er zat manieren om om Secure Boot en TPM detectie heen te werken, als dat in de weg zit.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 11 maart 2022 10:59]

TPM 2.0 en secure boot wordt gewoon ondersteund en staat ook aan in mijn geval, het gaat puur om het lijstje van MS zelf waardoor de (normale) installatie wordt tegengehouden.

(https://docs.microsoft.co...-supported-amd-processors)
Hoezo gestopt bij MediaTek? Ik heb hier een Helio P90 en ze bieden nog steeds ondersteuning, waardoor Ubuntu Touch keurig blijft werken, 3 jaar na dato dus. Bovendien is MediaTek een stuk opener geworden, waardoor er meer custom Android-roms voor zulke toestellen komen.

En het is niet alsof Qualcomm altijd lang ondersteunt. Waarom denk je dat Fairphone zélf is moeten gaan porten? Juist, omdat Qualcomm al na 1 OS-upgrade de brui gaf aan de 801 die ook in de FP2 zit.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 11 maart 2022 12:19]

Qualcom is zo'n beetje een monopolist voor Android smartphones. Idealiter had Fairphone een andere chip maar die zijn er niet.
Android 11 draait er ook op, middels LineageOS (https://download.lineageos.org/FP2)
Er staat niets over de werkende features bij LineageOS. Werken VoWifi en VoLTE ? Dat zou al heel positief zijn.
Volgens mij moet een officiële lineageos VoLTE en VoWiFi ondersteunen als de standaard ROM dat ook doet...
Dat was in principe zo, maar iig sommige Samsungs hebben ondanks ontbrekende VoLTE support wel officiele LOS, dus blijkbaar is dat niet zo'n harde eis.
Maar dat is ook omdat Samsung een eigen VoLTE stack heeft, ik neem aan dat het makkelijker werkend te krijgen is op apparaten met een meer standaard stack.
De standaard ROM van de FP2 ondersteunt beide niet, dus dat is dan niet nodig.

Lineage doet dat ook niet, omdat de ondersteuning in de gebruikte modemsoftware van Qualcomm ontbreekt (waarschijnlijk had FP die functie dan bij moeten kopen in de tijd dat de SoC nog ondersteund werd.)
In het verleden werkte dat in ieder geval weg. Momenteel? Geen idee.
Op de FP3 en 4 werken beide, op de 2 niet.
Ik heb respect voor het bedrijf en hun visie, maar dit lijkt een beetje op wat Samsung vroeger deed(telefoon uitbrengen met een oude versie en dan 2 maanden later een nieuwe versie en dat dan tellen als update).

Ze spreken van 7 jaar updates(voor security ok) maar dit is een 2 jaar oude Android versie, dat zie ik persoonlijk niet echt als een geldige "update".
Ik vind het best netjes dat een telefoon uit 2015 nog een nieuwe Android versie krijgt, hoeveel andere voorbeelden kan je daarvan noemen?

Het is niet de nieuwste versie maar je kan er wel alles op blijven draaien en je krijgt nog beveiligingsupdates.

Het schandelijke aan dit verhaal vind ik dat Qualcomm die chipset maar zo kort ondersteunt dat ze met “de community” aan de slag moeten om zelf iets in elkaar te klussen.
Je bedoelt iedere iphone?
De 6s (uit 2015) heeft nog gewoon de laatste ios versie.
Het is "uitzonderlijk" in de Android wereld maar eigenlijk zou het de gewoonste zaak ter wereld moeten zijn.
Daarom zou ik ook graag een regel zien vanuit de EU om smartphones minimaal X jaar up to date te houden (en dan niet alleen security updates). Er zijn nu veel te veel telefoons die na een paar jaar gelijk E waste zijn omdat ze al uit komen met een OS versie die dramatisch oud is en dan ook nog eens geen enkele vorm van updates krijgen.

De gemiddelde consument heeft hier helemaal geen kennis van en dat hoef je in mijn mening ook niet te hebben. Als je een nieuw apparaat koopt moet je er gewoon vanuit kunnen gaan dat je er 3/4 jaar mee kunt doen.
Hoeveel iPhones hebben dan een nieuwe Android versie gekregen? Grapjas :+

Apple is duidelijk de uitzondering hier (en ja wij hebben ook nog relatief oude iPhones (oudste is een 7 denk ik) in huis die netjes geüpdatet worden, ik was me hiervan bewust).

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 11 maart 2022 09:23]

Nee ik geloof niet dat iedere iPhone lang Android-updates krijgt... wel lezen waar je op reageert.
Kom op niet zo flauw je snapt prima wat ik bedoel.
Flauw is doen alsof @Vizzie dat niet snapt, terwijl hij het specifiek over het Android-ecosysteem heeft.
Niet zo flauw zijn. Je snapt prima dat @Vizzie iPhones niet uitsluit met zijn reactie over dat het netjes is dat een Android toestel uit 2015 nog updates krijgt. Whataboutism (het enkel noemen van iets dat buiten de context van de discussie valt om het maar te noemen) is ongevraagd en voegt hier niets aan toe.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 11 maart 2022 08:49]

Aan de andere kant zou het systeem eigenlijk zo opgezet moeten zijn dat niet iedere driver breekt bij een nieuwe versie.
Mee eens het werkt twee kanten op.
Misschien jezelf er iets meer in verdiepen :) Deze telefoon kreeg net zoals elke Fairphone die nog ondersteund wordt regelmatig updates, niet maandelijks. Maar toch wel om de 2/3 maanden. Er is niet voor de nieuwste Android gekozen omdat Fairphone talloze kwaliteit checks moet doen van Google, dat was met de nieuwere Android versies lastiger met deze oude hardware, met name voor media. Check de video (1:42 minuut) in het artikel voor meer informatie. Android 10 wordt overigens nog gewoon ondersteund door Google.
Dit is dezelfde gedachte als wat ik had, Android 10 is waarschijnlijk eind dit jaar end of support (meestal biedt Google 3 jaar security updates voor een Android versie). Soms rekken ze het tot 4 jaar maar dan is het ook echt gedaan.

Uiteraard alsnog aardig lange support voor een toestel uit 2015, maar een Android 10 update in 2022 is toch een beetje mosterd na de maaltijd.

En valt wel op dat ze elke keer tegen driver issues aanlopen met de Qualcomm SoC's, misschien moeten ze naar een andere SoC fabrikant gaan zoeken die wel langere support wilt leveren.
Die andere 'complete' SoC's zijn er helaas niet. Er zijn legio bedrijven die performante ARM(of tegenwoordig RISC-V) CPU/GPU package zouden kunnen maken, maar als het gaat om 4g/5g hebben een aantal bedrijven de markt in de tang en is het vrijwel onmogelijk om daar tussen te komen tenzij je hele diepe zakken hebt(maar dat is ook geen garantie... intel heeft 5g eigenlijk gewoon opgegeven).
Het businessmodel van Qualcomm en concurrentie komt eigenlijk neer op planned obsolescence. Het zou geen enkel probleem moeten zijn om hun SoC's van 5 jaar geleden te ondersteunen, want zoveel anders zijn ze niet ten opzichte van nu. Ze willen het gewoon niet.
Je moet MediaTek en dergelijke niet zomaar vergeten. Ook zijn er nog voldoende anderen die prima SoC's zonder modem leveren en dan zoals Apple ook doet het modem buiten de SoC houden. De modems zelf hebben vaak een veel betere driver support als de SoC's die Qualcomm levert
Klopt, er zijn nog anderen die een "eigen" 5g SoC kunnen leveren, zoals Samsung, HiSilicon(Huawei) en MediaTek. Maar die hebben allemaal dezelfde issues: korte ondersteuning, en na 3 maanden is de opvolger, met exact dezelfde specs +100Mhz alweer op de markt.
Apple heeft een deal met Qualcomm. Ik weet de details niet van deze deal, maar Apple vraagt een premium prijs voor hun iPhones en 50-100dollar voor een 5g modem kan er dan ook wel vanaf. Al denk ik dat ze minder betalen omdat Qualcomm ze graag als klant wil houden en de financiële impuls voor Apple een eigen 5g modem te ontwikkelen zo laag mogelijk wil houden (Apple kennende boeit ze dat verder niet heel veel. maar toch. Ze hebben natuurlijk de oude "gefaalde" intel modem afdeling overgenomen een tijd terug.).

Punt is dat er praktisch gezien geen enkel bedrijf staat blijkt te zijn om een redelijk moderne en open telefoon met 5g te ontwikkelen zonder deze af te nemen als SoC bij een van de bovengenoemde bedrijven.
Ook b.v. Purism heeft geen 5g module, en heeft behoorlijke concessies moeten doen op andere vlakken om iets enigszins betaalbaars op de markt te krijgen wat aan hun "open" standaard voldoet.
Kijk voor de grap eens wat een 5g module kost compatible met een Raspberry Pi
Die RPi modules zijn gewoon belachelijk duur, een 5G modem voor laptops (Qualcomm X55) is voor 150 euro te krijgen. En die zitten dan op een PCB met een m2 interface etc wat ook geld kost om te maken. De Qualcomm chip zelf zal dus max 75 euro kosten (want er moet ook winst gemaakt worden op een laptop module).

Ik denk dat menig Fairphone koper makkelijk nog eens 50-75 euro extra betaald als de support en update beleid daarmee nog beter wordt.
Met 10 zullen een hoop apps prima draaien, en nog een nieuwere versie zal waarschijnlijk helemaal niet soepel lopen, met 4,GB RAM is een moderne android al bijna niet vooruit te branden.
4GB RAM op android is nog prima te doen als je geen zware skin zoals samsungs OneUI erop hebt draaien. Heb hier een Nokia 5.3 uit 2020 liggen met een snapdragen 665 en 4GB RAM, als je ermee kan leven dat switchen tussen zwaardere apps 3 seconden duurt is er echt prima mee te werken, Android 10 en 11 heeft geen performance verschil (Android 12 is er nog niet voor dit toestel). Grootste bottleneck voor de Fairphone 2 zal de antieke SoC zijn die langzamer is als de nieuwe low budget 400 series snapdragons.
Ik draai Android 11 op een moto g7 plus. Die heeft 4 gb ram. Alles loopt soepel dus jouw opmerking lijkt niet te kloppen.
Dus in jouw ogen is het geen verbetering om een OS te installeren wat enkele jaren extra van beveiligingsupdates gaat worden voorzien?
Dus in jouw ogen is het geen verbetering om een OS te installeren wat enkele jaren extra van beveiligingsupdates gaat worden voorzien?
Dat zeg ik niet, ik heb respect voor wat fairphone doet en hun visie.
Het gaat me er om dat ze spreken over "7 jaar updates" maar de update in kwestie is al 2 jaar oud.
Dit is uiteraard nog steeds een goede zaak, maar de manier van communicatie doet denken dat ze Android 12 hebben uitgebracht.
Een beveiligingsupdate is toch ook een 'update'?
Want we hebben het hier niet over de Android 10 versie die 2 jaar geleden is uitgebracht, maar de versie die is bijgewerkt met alle beveiligingsupdates die actueel zijn.

[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 11 maart 2022 10:33]

Enkele jaren valt nog maar te bezien, meestal stopt Google na 3 of max 4 jaar met security updates voor een Android versie. Dat betekend dus naar verwachting nog maximaal 1,5 jaar security patches.
Android 10 (Sept 2019) is de opvolger versie 9.0 (Pie). De update richt zich voornamelijk op het verbeteren van je privacy, maar introduceert ook andere toffe verbeteringen.
#echte vernieuwingen, Android 12 - welke als basis met 'hardware profielen' gaat werken.
Security updates gaan ondertussen door op FP2/3/4. Samsung is zo snel niet. Ik weet dit omdat ik ivm mijn werk div. Samsung toestellen gebruik. Ze lopen makkelijk een half jaar achter (A10, A52). Ben wel benieuwd wat het lekken van broncode voor impact gaat hebben op third party ROMs voor Samsung. En verder de SOC firmware (WLAN, BT om maar twee voorbeelden te noemen) blijft zorgelijk.
Android 10 t/m 12L worden gewoon ondersteund (met beveiliging updates), zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Android_version_history
De telefoon ging van Android 5 naar nu Android 10, hoe is dat geen geldige update? Bij de meeste merken moet je geluk hebben om 2 of zelfs 3 upgrades te krijgen.
En dan kun je wel een telefoon uitbrengen met een op dat moment oudere Android versie om na een paar maanden te updaten, maar dan zou het hooguit 1 versie terug zijn.
Het probleem zit erin dat ze niet door de google eisen heen kunnen komen voor nog nieuwere versies. SoC's zijn erg veranderd in 5 jaar, en android veranderd daar in mee, wat het lastiger maakt om met die oude SoC's dezelfde vereiste features te ondersteunen. daarnaast, het idee van fairphone is niet om de snelste en de nieuwste te zijn, dus ik zie ook niet goed hoe persee moeten updaten naar de nieuwste android versie binnen die filosofie past, tuurlijk het is mooi als het lukt. maar het belangrijkste is de boel werkende houden.
Het hele idee fairphone is toch 'dead in the water'. Het is een leuk idee en een lovenswaardig en nobel initiatief. Maar het marktaandeel is veel te klein om levensvatbaar te zijn en men kan hardwarematig en softwarematig helemaal niet bijbenen wat de grote producenten uitbrengen.

Zolang ze niet veel meer en veel grotere investeringen doen verwacht ik niet dat fairphone over 5 jaar nog bestaat.
Ik denk dat je de visie va de Fairphone niet begrijpt. Ze focussen helemaal niet op omzet. Ze boren bewust een nichemarkt aan omdat ze weten dat deze markt wel degelijk aan het groeien is én omdat ze hopen dat ze een voorbeeld kunnen zijn voor andere smartphonefabrikanten. Als één schaap over de dam is, volgen er meer...
Met toenemende druk op duurzaamheid van grondstoffen, energie en producten kan je niet anders stellen dat er wel degelijk een toekomst zit in de manier waarop Fairphone het aanpakt.
Ik raad aan om de Tweakers Podcast of Met Nerds om Tafel podcast hierover te luisteren. Bedrijf heeft enorme investeerders en haar doel is naast het produceren van een telefoon ook laten zien dat het kan. Zodat de industrie ziet dat smartphones ook mens en milieu (dier) vriendelijker geproduceerd kunnen worden.

Als fair phone het voor elkaar krijgt materialen eerlijker te verkrijgen, en een succesvolle modulaire en repareerbare telefoon op markt te zetten, dan is dat een enorme winst voor de industrie. Ongeacht wat Jan met de pet er van vindt.
het gaat er niet om dat je laat zien wat er kan. Er zijn talloze technieken die laten zien dat het anders kan. Echter dat is niet hetgeen wat men koopt.

Uiteindelijk wissen investeerders rendement ja ook bij fairphone en zonder rendement zijn investeerders zo weg.

Maar goed ik laat me graag positief verassen.
Van wat ik begreep zijn de investeerders geïnteresseerd in hetzelfde; de smartphone wereld stapje voor stapje veranderen/motiveren om beter te doen.

Ze zullen hun geld niet willen verliezen, maar geloof oprech't dat goodwill een grotere rol speelt dan winst. We gaan het zien inderdaad.
Zoals de andere reacties hier al stelen gaat het niet perse om de winst. Maar die maken ze intussen wel.

Tevens lees ik juist van een hele grote investering die ze doen: de Fair Cobalt Alliance. Het is misschien niet het soort investering waar jij op doelt, maar het heeft juist een enorme impact op de keten.

Dus je wat minder optimistische kijk, al begrijp ik waar die vandaan komt, deel ik niet. Ik vind het juist een goed voorbeeld van hoe het ook kan, hoe klein het ook is.
Ik vind het idee ook goed. Ik zie het alleen niet levensvatbaar. Maar zoals gezegd, ik laat me graag overtuigen van het tegendeel.
Bijv hier (pdf) vind ik dat ze in 2020 winst hadden gemaakt.
Nou weet ik niet wat je onder levensvatbaar verstaat, maar als ze daadwerkelijk telefoons leveren, en dit soort updates uitbrengen, en daar ook nog aan verdienen komt mij dat toch best levend over.

Natuurlijk zou je je nog kunnen afvragen of ze op termijn gemiddeld genomen winst zullen blijven maken, daar worstelen wel meer fabrikanten mee. Maar die onderscheiden zich vaak ook nauwelijks, kan je net zo goed bijv die Samsung kopen die je op t bushokje zag staan of de winkelmedewerker aanbeveelt.
Terwijl Fairphone zich wel onderscheidt qua diverse ethische zaken die n groot publiek aanspreken.
Je moet het ook niet simpel 1 op 1 vergelijken, aan fairphone kleeft een label van fair, eco, vriendelijk e.d. en daarvoor is een groep mensen bereid meer te betalen, op die manier kun ook met kleine oplages toch een gezond bedrijf draaien.
Zolang ze niet veel meer en veel grotere investeringen doen verwacht ik niet dat fairphone over 5 jaar nog bestaat.
Dat hoorde ik in 2018 ook al van diverse mensen op diverse techsites. Ze zouden toen zelfs niet eens “in staat zijn om een opvolger voor de FP2 uit te brengen”. En zie hier: 2 telefoons en 4 jaar verder en ze bestaan nog.
Bovendien krijgen ze meer aandacht van grote namen, zoals Marques Brownlee bijvoorbeeld. Ook hebben ze al toegezegd later dit jaar de Fairphone 4 in de Verenigde Staten te gaan uitbrengen, waarmee ze weer een nieuwe markt aanboren. Dat lijkt me toch een behoorlijke investering.
Je kunt een Fairphone aanschaffen op het moment dat je een nieuwe telefoon nodig hebt. Misschien dat je de voordelen en nadelen kunt afwegen. Kijken hoe de voordelen tegen de nadelen opwegen.
Misschien niet. Maar misschien heeft het er dan wel toe geleid dat andere, grotere fabrikanten het voorbeeld zijn gaan volgen. Of dat er wetgeving is opgesteld en ingevoerd die langere ondersteuning en repareerbaarheid verplicht heeft gesteld.

Misschien ook wel. Doordat steeds meer mensen zich bewust zijn van het feit dat het anders kan en moet, in plaats van iedere 1 à 2 jaar een nieuwe telefoon die doet wat de vorige ook deed. En ze snappen dat duurzaamheid en ondersteuning geld kosten, maar ook wat opleveren. En andere fabrikanten nog steeds niet gevolgd zijn.

Tien jaar geleden zei men hetzelfde over Tesla. Ik snap heel goed wat je bedoelt, en je zou best gelijk kunnen krijgen. Maar ik hoop van niet.
De daad bij het woord voegen. Die zeldzame keer dat dat gebeurt, zet fairphone bij mij flink omhoog in de waardering!

Goed om te zien dat het daadwerkelijk nog gebeurd
Hoe ontzettend ik dit ook waardeer, het is natuurlijk zo dat ze een toestel uit 2015 pas in 2022 de OS upgrade naar een Android versie van 2020 geven

Dat het voor het grootste deel van de Supply chain ligt doe het daar eigenlijk helemaal niets van af want vanuit de eindgebruiker gekeken betekent dit gewoon je Zelfs met fairphone geen betrouwbare update cyclus kunt verwachten in het Android landschap
Mijn indruk is dat met Android 7 de meeste mensen bijna alles wel kunnen, ouder dan dat stoppen steeds meer "belangrijke" dingen met werken (bijv Digid, Berichtenbox, Rabobank).
Behalve die apps, weet ik zo snel geen belangrijke veranderingen in het OS zelf, die je per se zou moeten hebben.
Zo bekeken is t geen ramp als t n beetje achterloopt, dan is het meer de vraag hoe lang ze hier nog mee doorgaan (edit: en natuurlijk de security updates maar dat staat hier los van).
Tenzij je om eoa reden een nieuwere Android wilt hebben natuurlijk, maar iig in mijn kring is niemand daarmee bezig, zolang alle apps maar werken.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 11 maart 2022 11:33]

Ik vind het jammer dat mensen android 10 als mosterd na de maaltijd zien. De telefoon is uitgekomen met een bepaalde feature set. En krijgt gewoon security patches, dan is het toch alleen maar bonus dat er nog steeds door een nieuwer os features bijkomen (ongeacht of dat de nieuwste is). Dat is toch juist mooi! Was dat maar bij me oude S6 en S7 het geval.

Of kopen mensen telefoons met het idee dat ze wat missen op een toestel en hopen dat het erop komt? Zoiets als een auto kopen zonder navi en dan hopen dat navi wordt toegevoegd.

Ik vind het altijd bijzonder, en vind security altijd hoger stáan dan features.
Zie hier nogmaals het bewijs dat het gewoon kan op een wel hele oude SD801 maar door "grote" fabrikanten hun toestellen moedwillig in eenn paar jaren verouderd worden gemaakt. Kom mij niet vertellen dat een VOLLEDIGE upgrade naar android 12 niet mogelijk is op een SD845 of vergelijkbare Exynos. Maar wel heel sneaky Game Optimizing Services in de firmware pompen. Sinds dat met heel veel moeite eruit is gesloopt heb ik een aanmerkelijk snellere "oude" galaxy note 9 en veel betere standby duur! Ik was al van plan de accu te vervangen, maar dat is nu niet eens meer nodig!
Wat Fairphone hier vooral laat zien is dat argument van de grote telefoonboeren over dat telefoons op een goed moment te oud worden voor updates gewoon lariekoek is.
Deze telefoon was in 2015 al een matige middenmoter. En dat is dan misschien niet de laatste android nu maar wel één die actueel en veilig is. 7 jaar na dato.

Fiarphone's laatste model staat op mijn shortlist als volgende toestel.
Past ook in het hele principe waar ikzelf mee bezig om zo veel mogelijk beheer terug te pakken uit "de cloud" en meer naar Open Source oplossingen te gaan.
Met zo'n Fairphone zou ik zelfs helemaal kunnen ontgooglen. En daar begin ik steeds harder aan te trekken dan dingen als camera's of steeds de laatste updates.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 11 maart 2022 12:23]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee